Cumhuriyetimizin 100. Yılında; Cumhuriyetimizin 100. Yılında;
Yatırım döneminde vergi indirimi, Yeni bölgesel harita, 2011 sonu itibariyle azalan destek oran ve sürelerinin artırılması, Desteklenen yatırım konularının gözden geçirilmesi, Stratejik ve teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların desteklenmesi, En az gelişmiş bölgelerde, yatırımlara sağlanan destek miktarının artırılması.
3 Temel Hedef - Stratejik Yatırımların Desteklenmesi
- “Bölgesel Teşvik Uygulaması”nın Etkinliğinin Arttırılması
- Ekonomik ve Sosyal Olarak En Az Gelişmiş İllerimizin Yatırım Merkezi Haline Getirilmesi
Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı; - Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı;
- I. ve II. Bölgelerde 1 Milyon TL
- III., IV., V. ve VI. Bölgelerde 500 Bin TL’dir.
- Büyük Ölçekli Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı yatırım konusuna göre farklılık göstermekle birlikte, asgari 50 Milyon TL olarak belirlenmiştir.
- Stratejik Yatırımlar için belirlenen asgari sabit yatırım tutarı 50 Milyon TL’dir.
- Bölgesel Teşvik Uygulamaları için ise asgari 500.000 TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir.
Bölge ayrımı yapılmaksızın; Bölge ayrımı yapılmaksızın; - Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları kapsamında yer almayan ve
- Belirlenen asgari sabit yatırım tutarı şartını sağlayan yatırımlara,
KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti destekleri sağlanmaktadır. Yatırımın 6. Bölgede yapılması halinde ise Gelir Vergisi Stopajı Desteği sağlanmaktadır.
İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler. - İller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyellerini artırmayı hedefler.
- İllerin gelişmişlik seviyelerine göre yardım yoğunlukları farklılaştırılmıştır.
- Desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiştir.
- İller, SEGE 2011 çalışması esas alınarak 6 Bölgeye ayrılmıştır
STRATEJİK YATIRIM KONULARI: STRATEJİK YATIRIM KONULARI: %50’den fazlası ithalatla karşılanan ara malları veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar (münhasıran bu yatırımların enerji ihtiyacını karşılamak üzere gerçekleştirilecek doğalgaz kaynaklı olmayan enerji yatırımları dahil).
BU SİSTEMİN AMACI; BU SİSTEMİN AMACI; GİTES ve İthalat Haritası çerçevesinde, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek ara malları ve ürünlerin üretimine yönelik, Uluslararası rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip, yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli yatırımları teşvik etmektir.
STRATEJİK YATIRIMLARI DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ: STRATEJİK YATIRIMLARI DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ: - İthalat bağımlılığı yüksek ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik;
- Asgari yatırım tutarı 50 milyon TL olan,
- %50’den fazlası ithalatla karşılanan,
- Asgari %40 katma değer üreten,
- Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değeri son 1 yıl itibariyle en az 50 Milyon $ olan (yurt içi üretimi olmayan mallarda bu şart aranmayacaktır)
- yatırımlar
Dostları ilə paylaş: |