Cuvântul lui dumnezeu pentru astăzi-decembrie 2016 coordonatori Bob & Debby Gass



Yüklə 97,89 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü97,89 Kb.
#41982

CUVÂNTUL Lui DUMNEZEU

pentru astăzi-DECEMBRIE 2016

coordonatori Bob & Debby Gass

www.fundatiaseer.ro

1 DECEMBRIE CĂLĂUZIRE DIVINĂ

Eu sunt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge" (Geneza 28:15)

Când cineva vorbește cu Dumnezeu, noi spunem: „se roagă si cu toate acestea, când acea persoană pretinde că Dumnezeu i-a vorbit noi credem că e „ciudată". A încetat Dumnezeu să le mai vorbească copiilor săi? John Calvin a descris călăuzirea lui Dumnezeu ca fiind „mărturia lăuntrică a Duhului Sfânt". Iar Sfântul Ignațiu a numit-o „manifestările sufletului -gânduri, sentimente sau dorințe ... care ne sunt date de către Dumnezeu". Acestea pot apărea sub diferite forme; convingându-ne de păcat, dându-ne siguranța că Dumnezeu ne iubește, sau chemându-ne să facem un anumit lucru dar ele sunt obligatorii pentru viața călăuzită de duhul. Pentru a-L auzi pe Dumnezeu, trebuie să ne deschidem urechile și uneori - să stăruim! In timpul unei perioade foarte grele din viața lui lacov, Dumnezeu i s-a arătat în vis și i-a spus: „Eu sunt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge". Când s-a trezit în dimineata următoare, lacov a scris: „Cu adevărat, Domnul este în locul acesta și eu n-am știut" (v. 16). „N-am știut" - te descriu si pe tine aceste cuvinte? Când le citești, gândurile îți sunt îndrumate de o ființă omenească: de un scriitor. Nu crezi că Dumnezeu poate face la fel sau mai mult decât atât? De fapt, Dumnezeu îți poate călăuzi gândurile fără să se folosească de sunete sau de imagini. Uită-te la ce s-a întâmplat cu Samuel când era copil. Dumnezeu i-a vorbit într-o noapte în Templu, însă el nu a știut că este Dumnezeu. El a avut nevoie de ajutorul lui Eli, marele preot pentru a recunoaște glasul lui Dumnezeu. Dar odată ce a făcut-o, viața Iui s-a schimbat semnificativ - si a ta se va schimba la fel.

2 DECEMBRIE IONI NEGATIVI

Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea (Proverbe 22:6}

Uneori să crești un adolescent este ca și cum ai trimite un astronaut în spațiu. Primele sonde spațiale lansate de la Cape Canaveral în anii 60 au stârnit teamă față de siguranța astronauților. Emoțiile s-au intensificat mai ales când nava a reintrat în atmosfera pământului. In etapa cea mai periculoasă a călătoriei, în jurul scutului de căldură s-au acumulat ioni negativi care au interferat cu contactul radio aproximativ șapte minute. Șapte minute foarte lungi! în cele din urmă, vocea liniștitoare a lui Chris Kraft a înlăturat temerile anunțând: „Am restabilit legătura cu Colonelul Glenn. Totul este în regulă". într-un sens foarte real, adolescența poate fi la fel ca acea navă spațială. După pregătirea din timpul copilăriei, pruncul de treisprezece ani este aruncat cu putere în spațiu. Apoi, ceva aidoma „ionilor negativi" începe să interfereze cu comunicarea dintre adulți și copii iar, „cei mari" devin neliniștiți cu privire la odraslele lor. De ce copilul nu dorește să vorbească cu ei? De ce s-a retras după un zid al tăcerii? E o perioadă confuză și îngrozitoare. Din fericire, în câțiva ani, primele semnale stângace vor începe să se audă din nou, iar legătura va fi restabilită. Mediul negativ se va disipa treptat, iar „aterizarea" în jurul vârstei de douăzeci de ani poate reprezenta o reuniune minunată pentru ambele generații. Ce trebuie să faci tu ca părinte în toată această perioadă? Mai întâi, trebuie să te rogi pentru el și să te sprijini pe adevărul Cuvântului lui Dumnezeu: „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea". In al doilea rând, trebuie să experimentezi răbdarea. „Răbdarea trebuie să-și facă desăvârșit lucrarea, ca să fiți desăvârșiți, întregi, și să nu duceți lipsă de nimic. (lacov 1:4).

3 DECEMBRIE ÎNCEARCĂ MAI PUȚIN SI ÎNCREDE-TE MAI MULT!

Acela care a început în voi această bună lucrare, o va isprăvi" (Filipeni 1:6)

Dacă dorești ca voia lui Dumnezeu să se facă în viața ta, nu grăbi lucrurile. Sara, soția lui Avraam a făcut asta. Drept consecință, a venit pe lume Ismael, iar lucrul acesta a adus cu sine tot felul de certuri și complicații familiale. Nu uita: „Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh" (loan 3:6), Așa că, asigură-te că planurile tale sunt concepute de Duhul Sfânt. Nu încerca să dobândești nimic bazându-te pe firea pământească. Dumnezeu a zis: „legământul meu îl voi încheia cu lsaac" (Geneza 17:21). Isaac s-a născut ca urmare a voii lui Dumnezeu, care s-a făcut în felul lui Dumnezeu si la momentul ales de El. Tot ceea ce nutrești în tine vine dintr-una din cele două surse; firea pământească sau Duhul Sfânt. Așa că ai grijă. Oamenii vor încerca să te implice în tot felul de aranjamente pentru a te promova. Dumnezeu nu are nevoie de ajutorul nimănui pentru a te binecuvânta; El poate face totul singur! De aceea, de fiecare dată când Satan te atacă, trebuie să fii în stare să-l direcționezi spre locul nașterii tale spirituale și să-i amintești că nu tu ai început acest proiect și că nu tu trebuie să-l termini. „Acela care a început în voi această bună lucrare, o va isprăvi", lată încă un gând. Dacă Dumnezeu se ocupă de tine în ceea ce privește poftele, mândria sau alte obstacole care îți stau în ca!e, nu te opune, nu fugi și nu-l sta în cale. Asemeni cuiva care e pe punctul de a se îneca și care încearcă cu disperare să se salveze - până nu încetezi să te zbați, Dumnezeu nu va putea face nimic pentru tine. Așadar, cuvântul pentru tine astăzi este acesta: „încearcă mai puțin și încrede-te mai mult!"

4 DECEMBRIE MĂSURA GENEROZITĂȚII TALE

Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele" (Matei 9:36)

In ciuda provocărilor economice, Marea Britanie se situează încă în topul mondial al celor mai bogate țari. Însă prosperitatea nu are prea mult de-a face cu generozitatea. Poate spui: „Dacă vreodată voi avea mulți bani, voi fi generos". Pe cine vrei să păcălești? Domnul Isus a spus: „unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră" (Matei 6:21). Cercetările Universității din Manchester, afiliată Institutului pentru Schimbare Socială au arătat că în Marea Britanie, în perioada 2010-2011, 20% din cei mai săraci oameni au oferit în scopuri caritabile 3,2% din venitul lor, în timp ce 20% din cei mai bogați oameni au dăruit numai 0,9%. Expertul financiar Daniel Levin spune: „Prosperitatea nu stă in ceea ce ai obținut, ci în ceea ce dăruiești". Adevărul este că dacă dorești să devii o persoană mai generoasă, nu poți aștepta să-ti crească venitul; trebuie să-L lași pe Dumnezeu să-ți schimbe inima. Asta înseamnă să cauți un motiv pentru care să dăruiești în fiecare zi și să găsești o cauză interesantă sau o lucrare care merită. Si nu va trebui să cauți prea departe; le poți găsi peste tot în jurul tău. Biblia spune despre Domnul Isus: „Când a văzut gloatele, I S-a făcut mila de ele, pentru că erau necăjite și risipite". Când vine vorba de generozitate, destinatarii nu sunt biserici, cauze sau instituții. Ci sunt oameni - oameni prețuiți și iubiți de Dumnezeu; oameni pentru care a murit Hristos. Așadar, ce faci tu pentru alții? Modul în care răspunzi la această întrebare reprezintă măsura generozității tale!

5 DECEMBRIE GRIJĂ VERSUS CONTROL

Domnul dă înțelepciune" {Proverbe 2:6)

Când Karen OConnor si soțul ei au participat la un seminar despre căsătorie pe tema dragostei și a respectului, ochii li s-au deschis. Ea scrie : „Ceea ce auzeam se referea exact la familia noastră ... obișnuiam să pregătesc vitaminele și medicamentele pentru soțul meu în fiecare dimineață, chiar dacă el cunoștea rutina mai bine decât mine. Credeam că dacă eu nu preiau această responsabilitate, el le va ignora sau va uita de ele. Obișnuiam să-i „sugerez" mâncărurile care l-ar putea ajuta să slăbească și să-i caut materiale de care avea nevoie pentru un discurs pe care trebuia sa-l scrie. Dacă unii percep aceste acțiuni ca fiind utile, în cazul meu era vorba de control, de încercarea de a-mi gestiona si de a-mi direcționa soțul în chestiuni care îl priveau pe el. Credeam că varianta mea este mai bună, așa că mi-am impus-o. lată câteva din provocările cu care se confruntă cuplurile și modul în care ne putem schimba reacția: comportament vechi: să răspunzi la întrebări adresate soției/soțului tău. Comportament nou: să taci in timp ce soția/soțul tău răspunde , si să înveți ceva din răspunsul său. Comportament vechi: să dai sfaturi fără să ți se ceară. Comportament nou: să asculți, având încredere că soția/soțul tău își va găsi singur soluția si să susții acea descoperire. Comportament vechi: să le explici punctul de vedere al soției/soțului tău! Comportament nou: să-i asculți punctul de vedere și să-l încurajezi. Comportament vechi: să iei hotărâri referitoare la finanțe fără să te consulți cu soția/soțul tău. Comportament nou: să prezinți oportunități de investiție si să le discutați împreună. Atât soții, cât și soțiile recunosc faptul că s-au simțit jenați, judecați, desconsiderați și mânioși când partenerul de viață le-a luat-o înainte si a dat răspuns sau când a luat decizii fără să-i consulte. Toată lumea are nevoie de ajutor, dar e altceva să încâlci limitele partenerului tău de viață și să manipulezi rezultatul. Când îți este teamă sau când nu ești sigur când să acționezi sau când să te dai un pas în spate, roagă-te pentru călăuzire".

6 DECEMBRIE CUM SA EVITĂM UN ..NAUFRAGIU" (1)

Călătoria văd că nu se va face fără primejdie și fără multă pagubă"



(Faptele Apostolilor 27:10)

Apostolul Pavel era deținut pe corabia care se îndrepta din Palestina spre Roma. După ce s-au aventurat pe Marea Mediterană, au acostat pe insula Creta iar Dumnezeu i-a spus lui Pavel să-i sfătuiască pe cei din echipaj să nu părăsească portul pentru că avea să se dezlănțuie o furtună puternică. Ei, însă, nu au ascultat si au naufragiat. De ce? Din cauza nerăbdării! Aveau de respectat un orar (vezi v. 9-12). De fapt, când devenim nerăbdători, deseori ajungem să trecem prin furtună. Un pastor scrie: „Am discutat cu numeroase persoane care, mânați de o anumită criză, au fost nerăbdători să se căsătorească, să-și schimbe locul de muncă sau să se mute în cealaltă parte a orașului. Acestea nu și-au luat timpul necesar pentru a se consulta cu Dumnezeu și s-au trezit în mijlocul furtunii care îi aștepta". In loc să aștepți alegerea lui Dumnezeu în privința partenerului de viață, singurătatea te poate împinge în brațele persoanei nepotrivite si spre o viață de nefericire. Deciziile financiare luate fără a-L consulta pe Dumnezeu mai întâi, te pot duce la datorii care pot necesita ani de zile pentru a scăpa de ele. Uneori, când Dumnezeu spune nu, El nu vrea să spună niciodată. El spune doar: „nu acum". Iar ceea ce ți-a pregătit merită așteptarea! lată un lucru care ți-ar prinde bine să nu-l uiți: Dumnezeu face o lucrare de pregătire in ceea ce te privește, în scopul echipării tale pentru planul pe care îl are pentru tine. Cuvântul Său spune: „cel ce o va lua ca sprijin, nu se va grăbi să fugă" (Isaia 28:16), așa că nu te grăbi să iei decizii pripite. „Nădăjduiește în Domnul, păzește calea Lui, și El te va înalță" (Psalmul 37:34).



7 DECEMBRIE CUM SA EVITAM UN ..NAUFRAGIU" (2) .

Sutașul a ascultat mai mult... de stăpânul corabiei" (Faptele Apostolilor 27:11)

lată încă două sugestii despre cum să evităm un „naufragiu": 1) Nu primi sfaturi din partea unor persoane nepotrivite, nici măcar din partea asa-zisilor ..experți". Biblia spune: „Sutașul a ascultat mai mult de cârmaci și de stăpânul corabiei decât de vorbele lui Pavel". Este posibil ca stăpânul corabiei să fi fost expert în afaceri, iar căpitanul să fi fost expert în probleme maritime. Cu toate acestea, nici unul nu a fost capabil să audă vocea lui Dumnezeu. Concluzie: fii plin de discernământ când lași pe cineva să aibă un cuvânt de spus în viața ta. Numai pentru că cineva este o persoană de succes într-un domeniu secular nu înseamnă că este calificat să-ți ofere călăuzire spirituală. „Vă rugăm, fraților, să priviți bine pe cei ce se ostenesc între voi, care vă cârmuiesc în Domnul, și care vă sfătuiesc. Sa-i prețuiți foarte mult, în dragoste, din pricina lucrării lor" (1 Tesaloniceni 5:12-13), La cine trebuie să mergi când ai nevoie de călăuzire spirituală? La liderii lucrării lui Dumnezeu care s-au dovedit vrednici de dragostea și respectul tău. 2) Nu uita că deseori majoritatea are o percepție greșită. „Cei mai mulți au fost de părere să plece ,., la Fenix" (Faptele Apostolilor 27:12). Adevărul este că majoritatea poate să greșească! Mai ții minte ce s-a întâmplat când Moise a început să conducă copiii lui Israel spre Țară promisă? Cei mai mulți au dorit să se reîntoarcă în Egipt. Dar au greșit - au greșit enorm - si au pierit în pustie. Putem da peste mari necazuri când ne luăm după opinia altora și după cele mai populare idei. Ascultă glasul lui Dumnezeu si o vei lua întotdeauna în direcția potrivită. „El face pe cei smeriți să umble în tot ce este drept. El învață pe cei smeriți calea Sa" (Psalmul 25:9).

8 DECEMBRIE CUM SĂ EVITAM UN NAUFRAGIU" (3)

Începuse să sufle un vânt ușor de miazăzi"



(Faptele Apostolilor 27:13)

Nu ne putem permite să ne lăsăm îndrumați numai de circumstanțe. „Începuse să sufle un vânt ușor de miazăzi; și, ca unii care se credeau stăpâni pe țintă ... au pornit cu corabia pe marginea Cretei. Dar nu după multă vreme, s-a dezlănțuit asupra insulei un vânt furtunos Corabia a fost luată de el" (v. 13-15). Să ignori ceea ce spune Dumnezeu, chiar si când împrejurările par să contrazică spusele Lui este un gest necugetat. Poate lucrurile ți se par bune acum, dar cu toate acestea este posibil să te îndrepți spre furtună. Poate spui: „Aceasta decizie trebuie să fie bună pentru că mă simt bine". Iți aduci aminte de versurile cântecului de pe vremuri al lui Debby Boone: „Nu cred că e greșit când mă simt atât de bine"? Sentimentele ne pot minți, iar dacă Dumnezeu spune: „așteaptă în port", ai face bine să asculți, întrucât diavolul poate provoca circumstanțe nedorite dacă ieși în larg. Să remarcăm cuvintele: „începuse să sufle un vânt ușor de miazăzi; și, ... se credeau stăpâni pe țintă". Când ajungi la deciziile importante pentru viața ta, bazează-te pe aceste versete: „Doamne, călăuzește-mă pe calea plăcută Ție, din pricina vrăjmașilor mei! Netezește calea Ta sub pașii mei (Psalmul 5:8). „Povățuiește-mă in adevărul Tău, și învață-mă; căci Tu ești Dumnezeul mântuirii mele, Tu ești totdeauna nădejdea mea!" (Psalmul 25:5). „Învață-mă, Doamne, calea Ta, și povățuiește-mă pe cărarea cea dreaptă, din pricina vrăjmașilor mei" [Psalmul 27:11). „Învață-mă să fac voia Ta, căci Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă călăuzească pe calea cea dreaptă!" (Psalmul 143:10). Când te rogi în felul acesta, Dumnezeu te va îndruma în direcția bună.



9 DECEMBRIE PACEA ESTE O PROBLEMĂ LĂUNTRICĂ

Eu zic: „O, dacă aș avea aripile porumbelului, aș zbura, și aș găsi undeva odihnă!" (Psalmul 55:6)

Psalmistul a scris: „Eu zic: „O, dacă aș avea aripile porumbelului, aș zbura, și aș găsi undeva odihnă!" Ai avut și tu o astfel de stare vreodată? Ne pare rău, dar fiecare o experimentăm! Oriunde am merge - avem aceeași stare! Pacea este o problemă lăuntrică. Oceanografii ne spun că cele mai cumplite furtuni de pe ocean sunt rareori la mai mult de opt metri adâncime. Furtunile pot sfâșia oceanele, provocând valuri de tsunami înalte de 30 de metri, dar la numai opt metri dedesubt, apa este la fel de liniștită ca într-un lac. Ideea este următoarea: singurul mod prin care vei găsi pacea, în mijlocul furtunilor vieții, este printr-o trăire profundă cu Dumnezeu. Creștinii din Coreea au o încurajare care a rezultat din persecuția pe care au îndurat-o datorită credinței lor în Isus. „Noi suntem ca niște cuie. Cu cât ne loviți mai tare, cu atât mai adânc pătrundem; cu cât ne persecutați mai mult, cu atât mai multă pace primim!" O parte a planului lui Dumnezeu care îngăduie să se dezlănțuie furtunile în viața noastră este să ne ducă într-o dependență și o relație mai profundă cu El. Cineva a spus; „Dumnezeu adună cioburile vieții si ne oferă o pace intactă". Când te concentrezi pe Dumnezeu, care nu întâlnește niciodată o problemă pe care nu o poate rezolva, în loc să te concentrezi pe problema pe care nu o poți rezolva, vei trăi o pace profundă. Si vei duce cu tine acea pace oriunde vei merge. Ceilalți o vor vedea si îți vor căuta sfatul când vor trece si ei prin necazuri. Când știi că Dumnezeul dinlăuntrul tău domnește mai presus de tine, nu vei ceda în fața lucrurilor care te înconjoară.

10 DECEMBRIE ÎMPLINESTE-TI CHEMAREA!

Creșteți, înmulțiți-vă" (Geneza 1:28)

Dumnezeu i-a spus lui Adam: „Creșteți, înmulțiți-vă". Cu alte cuvinte, „Descoperă scopul pentru care te-am creat și dedică-te acestui scop în întregime". Te-ai uitat vreodată la un mare jucător de golf, la nivelul său de concentrare, la gratia cu care lovește mingea albă si o trimite pe deasupra terenului verde? Asta este menirea lui. El o știe și își găsește plăcere în acest lucru. Oamenii care își împlinesc chemarea radiază de bucurie și manifestă o legătură cu darul lor, legătură care întrece faima. Majoritatea dintre ei pur și simplu au găsit o modalitate de a fi plătiți pentru ceva ce le place să facă. Banii nu pot înlocui niciodată scopul. Când descoperi lucrul pe care l-ai face bucuros în mod gratuit - se prea poate să-ți fi găsit chemarea. Tu ai fost creat după chipul Lui Dumnezeu, având imboldul lăuntric de a crea. Asta nu înseamnă că trebuie să fii artist din fire pentru a-ți găsi scopul Vieții. Dar toți aceia care sunt conștienți de chemarea lor sunt pe cale de a aduce ceva în existență. Poate pare firesc faptul că artiștii, compozitorii si poeții își împlinesc visele. Dar la fel este cu fiecare dintre noi care descoperă cine este si răspunde acelei chemări prin darurile sale unice. Poate ești chemat să începi o afacere, să inventezi un dispozitiv tehnic care îi va sluji pe alții, să descoperi un tratament pentru o anumită boală sau să descoperi noi sisteme de eficiență lă locul de muncă. Poate spui; „Dar dacă încerc și nu reușesc?" Adevăratul ratat este cel care nu încearcă niciodată să zboare cu aripile pe care ți le-a dat Dumnezeu. Așadar, împlinește-ți chemarea!

11 DECEMBRIE PUTEREA PE CARE O ARE BUNĂTATEA f1)

lubiți-vă unii pe alții" (Romani 12:10)

Uneori avem impresia că pentru a reuși, trebuie să fim duri, rigizi și stoici în relațiile noastre cu ceilalți. Alții merg și mai departe spunând că bunătatea este formă de slăbiciune și vulnerabilitate. Fals! Bunătatea semnalează o imensă putere lăuntrică pe care ceilalți nu numai că o apreciază, dar o și respectă. Esop a scris o fabulă în care vântul și soarele s-au certat întrucât nu știau cine este mai puternic. „îl vezi pe bătrânelul de acolo?" a întrebat vântul. „îi pot face să-și dea jos haina mai repede decât tine". Soarele a fost de acord să se pitească în spatele unui nor în timp ce vântul a stârnit o furtună. Dar cu cât sufla mai tare, cu atât mai strâns își ținea călătorul haina în jurul său. In cele din urmă, vântul s-a dat bătut, iar soarele a reapărut pe cer, zâmbind cu bunătate peste bătrânel. Nu a trecut mult până când omul și-a șters fruntea, și-a dat jos haina groasă și a mers mai departe. Soarele știa secretul: căldură, prietenie și o atingere blândă sunt de multe ori mai eficiente decât forțași furia. Domnul Isus a fost dur cu fariseii și cu cei care profitau de ceilalți. Dar fată de toți ceilalți, inclusiv față de cei respinși de societate, El a arătat o mare bunătate. Domnul Isus adat peste o cultură plină de răutate, de egoism și de individualism, în care nu existau instituții pentru sănătate mentală, spitale, orfelinate sau organizații caritabile. Cu toate acestea, El ă turnat dulceața bunătății Sale peste fiecare situație de suferință omenească. Iar la cruce, El a plătit prețul suprem al bunătății - și făcând astfel, a schimbat lumea pentru totdeauna. Așadar, „iubiți-va unii pe alții cu o dragoste frățească. In cinste, fiecare să dea întâietate altuia" (Romani 12:10).

12 DECEMBRIE PUTEREA PE CARE O ARE BUNĂTATEA (2)

Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate"



(1 Corinteni 13:4)

Oamenii cu adevărat mari înțeleg puterea pe care o are bunătatea. Odată, când Abraham Lincoln lua cina la Casa Albă, unul dintre invitații săi și-a suflat în cafea, a turnat-o în farfurioară și a băut-o de acolo. După cum ne putem imagina, doamnele și domnii mai rafinați de alături au fost șocați și preț de o clipă, sala s-a umplut de tăcere stânjenitoare. Atunci, Lincoln și-a luat cafeaua, si-a turnat-o în farfurioară si toată seara a băut-o de acolo. Și încă ceva. Toți ceilalți din sală i-au urmat exemplul! Un mic act de bunătate a salvat stânjeneala incredibilă a invitaților de la Casa Albă. Acel gest simplu, dar plin de grijă din partea unuia dintre cei mai mari președinți ai Americii ne amintește cât de valoroasa este puterea exemplului de bunătate. Se poate să nu fi auzit niciodată de Stephen Grellet, un quaker care a murit în 1855 și ar fi în continuare neștiut de nimeni dacă nu ar exista câteva rânduri celebre care vor fi ținute minte mereu: „Voi trece prin această lume doar o dată. Orice bine pe care-l pot face sau orice bunătate pe care o pot arăta oricărei ființe umane, acum doresc să le fac. Nu vreau să le amân sau să le neglijez, căci nu voi mai trece pe acest drum vreodată". Fiecare zi are un singur lucru în comun cu ziua de mâine. Ambele ne oferă ocazia de a da dovadă de bunătate, iar când sunt ratate, aceste ocazii lasă în urma lor regrete nedorite. Poetul C.R. Gibson a scris: „Noaptea nu pot ca să dorm, dacă ziua am fost orb la nevoia unui om... Dar niciodată n-am regrete, din prea multă bunătate." Si nici tu nu vei avea!



13 DECEMBRIE CE AȘTEAPTĂ DUMNEZEU DE LATINE

Cui i s-a dat mult, i se va cere mult" (Luca 12:48)

O binecuvântare în plus întotdeauna aduce cu ea o responsabilitate în plus, așa că: 1) Nu te mai plânge. Fericirea nu vine atunci când primești ceea ce-ți dorești; ci atunci când recunoști si te bucuri de ceea ce ai. Așa că, păstrează o atitudine pozitivă și fii mulțumitor în fiecare zi. Rudyard Kipling a spus: „Nu acorda prea mare atenție faimei, puterii sau banilor, într-o zi vei întâlni pe cineva care nu pune nici un preț pe ele și atunci vei ști cât de sărac ești". 2) Nu mai face presupuneri. Când vezi că vecinul tău își cumpără mobilă nouă, că merge în vacanțe scumpe si că are ultimul model de mașină, ceva în lăuntrul tău te stârnește să faci si tu la fel? Ai grijă; doar pentru că cineva pare să fie în aceleași împrejurări ca si tine nu înseamnă nimic. Poate acea persoană câștigă de două ori mai mult decât tine. Pe de altă parte, poate este înglodată în datorii sau pe punctul de a da faliment sau de a divorța. Nu mai fă presupuneri și nu mai încerca să fii ca altcineva. 3) Nu ține doar pentru tine. Bruce Larson a spus: „Banii sunt o altă pereche de mâini cu care putem vindeca, putem hrăni și putem binecuvânta familiile disperate de pe pământ. Cu alte cuvinte, banii sunt celălalt sine al meu". Lucrul acesta este adevărat numai dacă ești dispus să fii și tu parte. Banii sunt ca bălegarul: dacă îi lași să se adune, încep să miroasă urat; dacă fi împrăștii, fac ca lucrurile să crească. Banii îți oferă posibilități pentru care cei mai puțin norocoși se pot numai ruga. Și încă un gând foarte important: felul în care îți folosești banii va fi una din cele mai importante probleme cu care te vei confrunta în Ziua Judecății. Firește, va fi factorul determinant când vorbim de răsplata ta veșnică. Gândește-te la asta!

14 DECEMBRIE ESTE OARE PLANUL LUI DUMNEZEU?

Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările" (Proverbe 3:6}

După ce a fost uns ca împărat al lui Israel, în loc să se ducă numaidecât la Ierusalim și să ocupe tronul, David a fost nevoit să petreacă mai mulți ani ca fugar, ascunzându-se prin peșteri, deoarece Saul era pe urmele sale ca să-i ia viața. Probabil ca nu o dată s-a întrebat: „cum rămâne cu promisiunea pe care mi-a făcut-o Dumnezeu?" Apoi s-a întâmplat ceva demn de luat în seamă. Unul dintre soldații lui David l-a descoperit pe Saul dormind; soldatul a venit la el și i-a spus: „Dumnezeu dă astăzi pe vrăjmașul tău in mâinile tale; iasă-mă, te rog, să-l lovesc cu sulița mea" (1 Samuel 26:8). Ce ocazie! Scapă de cel ce dorește să-ti ia viața, ieși din ascunzătoare și urcă-te pe tron. La urma urmelor, deja ai fost uns ca rege! Lucrurile păreau să aibă sens, cu excepția unui singur fapt - nu era planul lui Dumnezeu. Oricât de mult își dorea să conducă Israelul, David a știut că pentru a reuși, trebuia să asculte de voia lui Dumnezeu. Această povestire ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a trece la fapte. Când Abișai s-a oferit să-l ucidă pe Saul, el s-a gândit la binele lui David. Așadar, ai grijă, prietenii îți pot da sfaturi care să contravină voii lui Dumnezeu. Într-o asemenea situație este greu să nu fii de acord sau să-ți aperi decizia justificându-te că scopul nu scuză mijloacele. Nu Iăsa pe nimeni, oricât de bine-intenționat este, să te convingă să faci ceea ce știi că este greșit. „Încrede-te în Domnul din toată inima ta, și nu te bizui pe înțelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările" (Proverbe 3:5-6).

15 DECEMBRIE CAUTĂ ÎMPĂCAREA (1)

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l între tine și el singur".(Matei 18:15)

După ce a explicat porunca a cincea: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta" (Exod 20:12), o învățătoare de școală duminicală i-a întrebat pe copiii de șase ani din grupa ei: „Știți vreo porunca care ne învață cum să ne purtăm cu frații noștri și cu surorile noastre?" Fără sa ezite, un băiețel a răspuns: ,,Să nu ucizi" (v. 13). De ce credeți că Domnul Isus ne-a vorbit atât de mult referitor la împăcarea cu frații și surorile noastre în credință, în loc să lăsăm ca certurile să ne amărască viața? De fapt, El a considerat împăcarea suficient de importantă ca să ne ofere un plan în trei pași pentru a învăța cum să procedăm. Primul pas: Adresează-te acelei persoane intre patru ochi. Al doilea pas: la cu tine două sau trei persoane pentru ca ceea ce se spune să fie confirmat. Al treilea pas: Dacă primii doi pași nu duc la împăcare în relație, prezintă situația în fața prezbiterilor din biserica ta. Cu toate acestea, dacă citești aceste versete fără să le citești pe cele care urmează, pierzi ideea pe care o subliniază Domnul Isus. El a spus; „vă mai spun iarăși, că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri. Căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor" (Matei 18:19-20). Când căutăm împăcarea și ajungem la unitate, două lucruri nemaipomenite au loc: a) Ne putem ruga cu încredere și putem obține rezultatele de care avem nevoie, b) Putem simți pacea și prezența lui Dumnezeu, ceea ce nu este posibil câtă vreme problemele rămân nerezolvate. Așadar, dacă dorești să umbli astăzi în binecuvântarea lui Dumnezeu, caută împăcarea.

16 DECEMBRIE CAUTĂ ÎMPĂCAREA (2)

Du-te întâi de te împacă ... apoi vino de adu-ți darul" (Matei 5:24)

Te afli în conflict cu cineva? Iți apasă sufletul, îți ia liniștea și îți afectează până și activitatea de la locul de muncă? lată ce a spus Domnul Isus că ar trebui să faci: „daca îți aduci darul la altar, și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo înaintea altarului, și du-te întâi de te împacă cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul" (v. 23-24). Poate spui: „Aștept ca el să vină la mine mai întâi". Dar dacă nu vine? Astăzi, Domnul Isus îți spune: „Du-te de te împacă". E ceva umilitor dar și riscant, întrucât s-ar putea să nu primești răspunsul la care te aștepți. De ce nu a spus Domnul Isus: „Așteaptă puțin și situația se va schimba?". Deoarece când lași lucrurile să se adune, explodezi! Ajungi să-ți activezi toată artileria grea - tot ce te-a deranjat la acea persoană în ultimul deceniu! Pe de altă parte, poate te-ai hotărât „să lași lucrurile deoparte" deocamdată. Biblia spune: „Să n-apună soarele peste mânia voastră, și să nu dați prilej diavolului" (Efeseni 4:26-27). Vrăjmașul dorește să vă rănească pe amândoi, ridicând un zid între voi - îl vei lăsa s-o facă? Ce se întâmplă dacă tu ieși victorios, dar cealaltă persoană pleacă rănită și supărată? Ce este mai important, ideea pe care o susții sau relația? De dragul lui Dumnezeu și de dragul tău, iartă, treci cu vederea ofensa și continuă-ți viața, Dacă dorești ca Dumnezeu să te folosească și să te binecuvânteze - nu mâi aștepta, caută împăcarea.

17 DECEMBRIE DEȘERTĂCIUNEA FAIMEI SI A AVERII

Ce mai pot nădăjdui eu? In Tine îmi este nădejdea" (Psalmul 39:7)

Fascinația pe care o simte societatea față de Hollywood și față de celebrități a cam luat-o razna. Milioane de oameni îi idolatrizează pe cei care au reușit să ajungă celebri și bogați, dar cu toate acestea celebritatea nu asigură împlinirea la care i se face reclamă. Marilyn Monroe ne-ar fi putut-o spune. La fel și Elvis Presley si Michael Jackson. Gândește-te cât de adorat era Mohammed Ali când era în floarea vârstei. El a fost cunoscut drept „un boxer care nu poate fi învins". Poza lui a apărut pe coperta revistei Sports lllustrated mai mult decât a oricărui alt atlet din istorie. Oriunde mergea, camerele de luat vederi îl urmau. Însă bunăstarea și faima nu pot cumpăra sănătatea si sportivul a căzut victimă ravagiilor pe care le face boala Parkinson. Jurnalistul pe teme sportive, Gary Smith, a petrecut mai mult timp cu Ali, acasă la el și l-a rugat să-i arate camera cu trofee. Ali l-a însoțit într-un hambar întunecos și umed de lângă casă. Acolo, atârnat pe perete se afla un panou pe care erau afișate amintirile - fotografii cu „Thrilla din Manila" fotografii cu Ali dansând, lovind și ridicând deasupra capului, centurile campionilor pe care le-a câștigat. Fotografiile însă erau murdare de pete albe de la porumbeii care își făcuseră cuibul pe bârnele acoperișului. Ali a luat panoul și l-a întors cu fața la perete. Apoi, în timp ce părăsea încăperea, Smith l-a auzit murmurând: „Am avut toată lumea și nu a însemnat nimic. Uită-te la mine acum". Psalmistul a scris: „omul umblă ca o umbră, se frământă degeaba, strânge la comori, și nu știe cine le va lua. Acum, Doamne, ce mai pot nădăjdui eu? In "Tine îmi este nădejdea" (v. 6-7).

18 DECEMBRIE ..MÂNTUIT PRIN CREDINȚĂ"

Ați fost mântuiți, prin credință" (Efeseni 2:8)

Biblia spune: „prin har ați fost mântuiți, prin credință". Credința în Hristos este singura care ne poate da siguranța cerului. Poetul Henry van Dyke a spus-o astfel: „Stau pe malul mării. O corabie își întinde pânzele în briza dimineții și pornește pe oceanul albastru. E un obiect al frumuseții și tăriei. Stau și privesc până când ... arată ca un fir de nor alb acolo unde marea și cerul se contopesc. Apoi, un om ce-mi stătea alături spune: „S-a dus!" „Unde s-a dus?" S-a dus din văzul meu. Asta e tot. Catargul ei este la fel de înalt, ea este la fel de mare și de puternică cum era când a plecat. Mărimea ei micșorată se află în mine, nu în ea. Și chiar in clipa în care cineva spune: „lată, s-a dus!" apar alți ochi care o privesc venind și alte glasuri se pregătesc să strige bucuroase: „Uite-o că vine!" Și asta înseamnă să mori când II cunoști pe Hristos. Poate spui: „Eu nu am fost crescut în biserică. Unde să merg să găsesc credința?" D. L. Moody a spus: „M-am rugat pentru credință și am crezut că va coborî și mă va lovi ca un fulger, dar credința nu părea sa mai vină. Apoi, într-o zi, am citit capitolul zece din Romani: „credința vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos". Mi-am închis Biblia și m-am rugat pentru credință. Apoi mi-am deschis Biblia și am început să o studiez - si de atunci credința mea tot crește". Poate spui: „Dar eu nu știu să mă rog". Spune doar atât: „Doamne Isuse, astăzi îmi pun încrederea în Tine și Te accept ca Mântuitor al meu personal". Ai rostit această rugăciune? Acum fă primii pași ai credinței și caută o Biserică unde să te integrezi.

19 DECEMBRIE IMPLICĂ-TE!

Căutați să mântuiți pe unii, smulgându-i din foc" (luda 1:23}

Când o persoană dragă trece printr-o situație care l-ar putea răni - implică-te! Biblia spune: „căutați să mântuiți pe unii, smulgându-l din foc; de alții iarăși fie-vă milă cu frică, urând pană și cămașa mânjită de carne." {v. 22-23). Cuvântul grecesc pentru „a mântui" înseamnă „a lua inițiativă imediat, decisiv și continuu", iar cuvântul „frică" înseamnă respect puternic pentru ceva ce amenință viața, ceva ce este periculos sau alarmant", Expresia „a smulge din foc" înseamnă că nu mai ăi nici o clipă de pierdut. Casa este în flăcări, iar ei dorm. Sparge ușa și trage-i afară dacă trebuie, dar scapă-i! Eugene Peterson reformulează în felul următor: „Mergeți după cei ce au luat-o pe o cale greșită" (v. 22). Nu sta deoparte, spunând: „nu este responsabilitatea mea". Ba da, este! Păstorul ce! Bun și-a lăsat cele nouăzeci și nouă de oi si s-a dus după cea care s-a pierdut - și nu s-a oprit până când nu a găsit-o. Apoi a luat-o pe umeri si a adus-o înapoi la siguranța turmei. Se poate întâmpla să fii înțeles greșit, criticat sau respins? Firește, însă după cum spune Pavel: „dragostea iui Hristos ne strânge (ne constrânge; ne îndeamnă" (2 Corinteni 5:14). Când îi iubești pe cei pe care îi iubește Domnul Isus, nu ai de ales! Poate spui: „Dar nu știu ce să le spun!" Atunci roagă-te: „Doamne, ajută-mă să știu întocmai ce să le spun și ce să fac. Dă-mi înțelepciune și îndrăzneală să spun ceea ce este nevoie să spun. Ajută-mă să-i iubesc suficient de mult ca să le spun adevărul înainte să fie prea târziu. In Numele Domnului Isus, amin".

20 DECEMBRIE ACORDA A DOUA ȘANSĂ (1)

Așa că, de acum încolo, nu mai cunoaștem pe nimeni în felul lumii" (2 Corinteni 5:16)

Ce a dorit Pavel să spună când a scris: „ Așa că, de acum încolo, nu mai cunoaștem pe nimeni în felul lumii?". Un simplu fapt: în loc să te concentrezi pe greșelile si slăbiciunile unui alt creștin, încearcă să-l vezi ca pe un suflet născut din nou care trăiește într-un trup nenăscut din nou. In realitate, acest om este „neprihănirea lui Dumnezeu în El" (v. 21) și prin urmare, are potențialul de a împlini lucruri mari. Fără îndoială, când este vorba de stabilirea unor relații, trebuie să ai discernământ. Oamenii nepotriviți te pot răni, iar oamenii potriviți te pot ajuta. Dar nu este datoria ta să-i „verifici" bazându-te pe cunoștințele limitate pe care le ai despre ei. Dacă i-ai putea vedea prin ochii lui Dumnezeu și dacă ai știi ce a pregătit El pentru ei, poate ai fi mai puțin critic, mai binevoitor și în loc să-i desconsideri, ai începe să le vezi valoarea. Și ai investi timp, dragoste si energie îh ei. De ce? Pentru că Dumnezeu acordă o mare însemnătate legii reciprocității: „Fiecare ... va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut" (Efeseni 6:8). Noi renunțăm la oameni pentru că nu-i vedem așa cum îi vede Dumnezeu sau pentru că nu înțelegem ce lucrare face. Dumnezeu se uită la ceea ce a pus El în ei, la ceea ce noi nu putem vedea. El nu și-a încheiat lucrarea în ei, așa că aține-te de la judecată și critică. Cum ar fi dacă Dumnezeu te-ar șterge din cartea Sa din cauza criticilor și judecăților pe care le-ai făcut? In loc să cauți ce este mai rău în oameni, caută ce este mai bun. Și când vei găsi lucrurile acestea, alimentează-le și fă-le să dureze. Cu alte cuvinte, fii dispus să acorzi o a doua șansă!

21 DECEMBRIE ACORDĂ A DOUA ȘANSĂ (2)

La înfățișare va uitați?" (2 Corinteni 10:7)



Pavel precizează foarte clar că există calități pe care nu le-am descoperit la persoanele din jurul nostru sau pe care nu le-am înțeles încă. Cea mai mare parte a concluziilor noastre au la bază informații limitate și deseori greșite. Dumnezeu a văzut la David calități pe care propria sa familie nu le-a observat. Pentru ei, David a fost un simplu păstoraș. De fapt, când a apărut pe câmpul de luptă și s-a oferit să se lupte cu Goliat, Eliab, fratele său mai mare i-a spus să se întoarcă acasă și să-și vadă de treabă. Cu toate acestea, în decurs de câteva ore, David l-a ucis pe Goliat, iar numele său a devenit bine cunoscut în Israel. Frații lui losif au disprețuit visul pe care Dumnezeu i l-a dat, precum și preferința tatălui său față de el. Totuși, el a devenit prim-ministru al Egiptului și a ajuns să aibă grijă de întreaga lui familie în timpul foametei, învățătura pe care o putem trage de aici este următoarea: ai grijă cum te porți cu oamenii! Învață să privești dincolo de înfățișare. Iți aduci aminte de Rut, o culegătoare de spice care a ajuns soția șefului său? Poate, într-o zi, cineva ca ea va ajunge să-ți aprobe salariul, așa că binecuvântează-o si poartă-te frumos cu ea. Și învață să te uiți dincolo de aparența frumuseții. Adu-ți aminte de Estera și gândește-te la nebunul de Haman care a subestimat-o pe frumoasa evreică. care stătea lângă rege. Estera îl cunoștea pe Domnul Dumnezeul lui Israel iar Haman nu-L știa; ea a avut acces divin la niște informații care aveau să-i salveze poporul și care au dus la moartea lui Haman. E doar o chestiune de timp. Concluzie: nu știi niciodată cu adevărat ce se petrece în mintea altcuiva. Așa că, nu te grăbi să-l consideri pierdut - mai dă-i o șansă!

22 DECEMBRIE ACORDA A DOUA ȘANSA! (3)

Domnul nu se uită la ce se uită omul" (1 Samuel 16:7)

Analizează atent o situație pe care n-o înțelegi. încearcă să ți-o imaginezi pe Maria, mama Domnului Isus. Ea era pe cale să dea naștere Fiului lui Dumnezeu care urma să răscumpere lumea. Avea nevoie de un loc unde să stea peste noapte. Cineva avea o ocazie unică în viață! Din nefericire, citim: „în casa de poposire nu era loc pentru ei" (Luca 2:7). Oportunitatea bătea la ușă; dar hangiul era prea ocupat ca să deschidă ușa și să profite de ea! Mai uită-te o dată la acea situație aparent deznădăjduită. Acum imaginează-ți un băiat mergând după Isus prin mulțime. ÎI vezi acolo, într-un colț? Mai uită-te o dată. Coșul său cu masa de prânz conține cinci pâini și doi pești - cât să hrănească o persoană. Andrei ÎI întreabă pe Domnul Isus: „ce sunt acestea la atâția?" (loan 6:9). Cu toate acestea, când Domnul a binecuvântat mâncarea, a fost mai mult decât suficientă să hrănească cinci mii de oameni. Cum spune cântecul: „Cu Dumnezeu, puținul este mult". Mai uită-te o dată la Saul din Tars care atacă creștinii. De ce? Pentru că încă nu a avut parte de întâlnirea cu Isus pe drumul Damascului care i-a schimbat viața. La fel este și în situația pe care n-o pricepi. Dumnezeu nu i-a descoperit încă ceea ce ti-a descoperit ție, așa că el pune pasiune în lucruri greșite. Nu contra-ataca și nu renunța. Dumnezeu va face lucruri mari pentru el - și prin el. Rareori oamenii sunt așa cum par a fila prima vedere. Nimeni nu trebuie să rămână la fel cum este astăzi. Când Dumnezeu începe să lucreze în viața oamenilor, orice persoană pe care o cunoști poate să trăiască o întoarcere de 180 de grade- uneori chiar în decurs de douăzeci și patru de ore.

23 DECEMBRIE PUTEM ÎNVINGE ISPITA

Să nu lăsăm pe Satana să aibă un câștig de la noi"



(2 Corinteni 2:11)

Întotdeauna vei fi ispitit în domeniile în care ai cele mai mari slăbiciuni... Așadar: Pregătește-te. Altfel nu vei fi gata atunci când apare. Unde își are originea ispita? In mintea ta! Orice înfrângere care se manifestă în purtarea ta a fost primă dată o luptă pierdută în mintea ta. De aceea Pavel a scris: „Să nu lăsăm pe Satana să aibă un câștig de la noi".2) Străduiește-te să ai un impact. Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să depistezi avansurile lui Satan, pune-ti centura de siguranță și pregătește-te pentru ceea ce te așteaptă. Un zid pătat cu cerneală din castelul Wartburg, Germania, ilustrează această idee. Aplecat în rugăciune, Martin Luther a devenit dintr-odată conștient de prezența dușmanului. Se spune că în acel moment, a luat o călimară cu cerneală și a izbit-o de perete, vrând să dea după diavol. Luther a simțit avansul adversarului si a răspuns așa cum a știut el cel mai bine. Ți se pare un comportament extrem? Poate, însă întrebarea este tu ai acea sensibilitate spirituală? 3) Ascultă de Dumnezeu și apoi înștiințează-l pe diavol că trebuie să plece. „Supuneți-vă, deci, lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi" (lacov 4:7). Satan dorește să faci opusul, împotrivindu-te lui Dumnezeu si supunându-i-te lui. Ai grijă să nu cazi în această capcană! Dacă te lupți cu ispita chiar acum, bazează-te pe această promisiune; „Căci n-avem un Mare Preot, care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre; ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat. Să ne apropiem, deci, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare și să găsim har, ca să fim ajutați la vreme de nevoie" (Evrei 4:15-16). Dumnezeu îți va da harul de care ai nevoie pentru a învinge ispita.



24 DECEMBRIE LA ACEST CRĂCIUN CAUTĂ-L PE ISUS

Au văzut Pruncul... și I s-au închinat" (Matei 2:11)

Magii nu și-ar fi putut imagina niște condiții mai umilitoare decât cele de la nașterea Domnului Isus! Max Lucado zugrăvește imaginea: „Pământul este tare, iar fânul puțin. Din tavan curg pânze de păianjen ... Maria își privește Fiul. Pe Domnul ei. Împăratul ei. Într-o asemenea situație, ființa umană care înțelege cine este Dumnezeu și ce lucrare face este o adolescentă. Ea își aduce aminte de cuvintele îngerului: „împărăția Lui nu va avea sfârșit". Splendoarea în mijlocul omenescului. Sfințenia în mijlocul mizeriei din staulul oilor plin de bălegar si putoare, Divinitatea intră în lume într-un staul. Acest bebeluș privea cândva deasupra universului. Straiele veșnice au fost schimbate cu niște cârpe care să-i țină de cald. Sala tronului „de aur abandonată pentru o iesle murdară de oi. Slujitorii cerești au fost înlocuiți cu păstori. în tot acest timp, orașul vuiește, neștiind că Dumnezeu le-a vizitat planeta. Hangiul nu va crede niciodată că tocmai l-a trimis pe Dumnezeu afară în frig. Oamenii îi vor lua în derâdere pe cei care le-ar spune că Mesia este ținut în brațe de către o adolescentă la marginea orașului lor. Toți erau prea ocupați ca să ia în considerare această posibilitate. Dar cei care au ratat sosirea Majestății Sale în acea noapte au ratat-o nu din cauza unor fapte pline de cruzime și răutate. Nu, ci din cauza faptului că nu-L căutau!" La acest Crăciun, în mijlocul cadourilor, poleielii și tumultului, oprește-te și caută-L pe Isus. Dacă ÎI cunoști ca Domn și Mântuitor, fă-ți timp să l te închini. Dacă nu este Domnul tău, fă-L Domnul și Mântuitorul tău. Astfel, va fi cel mai minunat Crăciun pe care l-ai avut vreodată.

25 DECEMBRIE SE NAȘTE, CREȘTE Șl TRĂIEȘTE ÎN TINE

Facă-mi-se după cuvintele tale!" (Luca 1:38)

Povestirea nașterii din fecioară ilustrează cat de aproape de noi dorește să fie Dumnezeu. Într-un sens, El îți pune aceeași întrebare pe care i-a adresat-o Mariei: „Ești pregătit să mă lași înăuntru?" Așa cum Maria l-a conceput pe copilul Hristos, Domnul Isus se poate naște în tine și poate trăi in viața ta. Ce gând extraordinar. Ce privilegiu! Pavel s-a rugat: „așa încât Hristos să locuiască în inimile voastre" (Efeseni 3:17). loan a spus: „Cine păzește poruncile Lui, rămâne în El, și Ei în el" (1 loan 3:24). Domnul Isus a promis: „Dacă ... deschide ușa, voi intra la el" (Apocalipsa 3:20). Dumnezeu are nevoie de o invitație și de-o inimă deschisă. Dumnezeu a fost cu Adam în grădină. A fost cu Avraam si l-a numit prietenul Său. Dar în calitate de copil al lui Dumnezeu, Domnul Isus este în tine. Și El va continua să crească în tine până când lucrul acesta se va vedea în vorbele tale, în atitudinea ta, în stilu! tău de viață și în alegerile pe care le faci în fiecare zi. Te lupți cu amărăciunea? Cu îngrijorarea? Cu neiertarea? Sau cu obiceiuri proaste? De vreme ce Domnul Isus trăiește în tine, ai acces la puterea sa nemaipomenită. De aceea Pavel scrie astfel: „lată la ce lucrez eu, și mă lupt după lucrarea puterii Lui, care lucrează cu tărie în mine" (Coloseni 1:29). Dumnezeu nu caută un talent deosebit, ci caută o încredere autentică. Probabil Maria s-a simțit depășită de situație și nepotrivită când a auzit la ce s-a gândit Dumnezeu în ceea ce o privea. Cu toate acestea, ea a spus: „Facă-mi-se după cuvintele tale!" Dorești să ai parte de un Crăciun binecuvântat? Rostește și tu cuvintele Mariei ca pe o rugăciune.

26 DECEMBRIE CINE SUNT PRIETENII COPILULUI TĂU?

Cine rătăcește pe oamenii fără prihană pe calea cea rea"



(Proverbe 28:10)

Un autor creștin scrie: „Odată am văzut un film documentar despre un abator în care se sacrificau oi. Îngrămădite în țarcuri se aflau sute de oi agitate care păreau să simtă pericolul. Era deschisă o poartă care ducea spre o rampă și apoi spre o ușă în dreapta. Pentru a le face pe oi să urce pe rampă, lucrătorii foloseau ceea ce este cunoscut drept „țapul lui luda". Este vorba de țapul care a fost dresat să le conducă pe oi în măcelărie. Țapul urcă cu încredere până la căpătui rampei și privea înapoi. Apoi mai făcea câțiva pași, după care se oprea iarăși. Oile se uitau una la altă cu neastâmpăr și se porneau spre rampă. Până la urmă, mergeau după țapul cel hotărât până în vârf, dar acesta intra printr-o altă poartă care se închidea în urma lui. Faptul acesta le obliga pe oi să intre chiar în abator. Există o asemănare izbitoare între oile care îl urmează pe țapul lui luda și adolescenții care cad pradă presiunii anturajului. Cei ce sunt mai încrezători și mai rebeli îi conduc pe cei timizi în bucluc, Unii se injectează cu heroină sau se apucă de cocaină; alții se angajează în relații intime înainte de căsătorie sau conduc mașina după ce au băut. Dar de ce fac ei astfel de lucruri care îi distrug? Nu le pasă de propriile lor vieți si de viitorul lor care este în joc? Celor mai mulți le pasă. Dar presiunea de a fi la fel cu alți - de a urma țapul lui luda - e mai puternică decât nevoia de siguranță și de bunăstare". Biblia vorbește despre ce! ce „rătăcește pe oamenii fără prihană pe calea cea rea". Așadar: 1) Trebuie să știi cine sunt cei care îl influențează pe copilul tău adolescent; 2) Trebuie să îi cunoști pe prietenii lui.



27 DECEMBRIE ISUS ÎTI AUDE PLÂNSETUL

El Însuși... poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiți"



(Evrei 2:18)

Te confrunți cu situația de-a nu-ti putea plăti ratele casei în care locuiești? Domnul Isus nu a avut unde să-și pună capul. A profitat cineva de tine? Domnul Isus a locuit printre robi și a plătit impozit unui împărat străin. Dacă ai succes în afacerea pe care o conduci se poate raporta Domnul Isus la această situație? Cu siguranță! El și-a recrutat propriul personal și a supervizat organizarea: șaptezeci de bărbați și o suită de femei care l-au susținut financiar și care au dorit ca El să le fie conducător. Ai în responsabilitate bugetul și angajarea personalului? Domnul Isus știe că nu este ușor să ocupi o poziție de conducere. în grupul Său se afla un zelot care îi ura pe romani și un vameș care lucra pentru aceștia. Dar ce spui de tensiunile din familie? „Rudele lui Isus, când au auzit cefe ce se petreceau, au venit să pună mâna pe El. Căci ziceau: „Și-a ieșit din minți" (Marcu 3:21). Te-a acuzat cineva pe nedrept? In noaptea de dinaintea morții Sale, oamenii „căutau vreo mărturie mincinoasă împotriva lui Isus, ca să-L poată omorî" (Matei 26:59). Domnul Isus a simțit pe propria-i piele toate amănuntele vieții omenești, „în ceea ce a suferit" (Evrei 2:18). Autorul Max Lucado scrie: „Domnul Isus a fost atât de mânios încât a fost în stare să facă curat în Templu, a fost atât de îndurerat încât a plâns în public, a iubit atât de mult distracția încât a fost numit bețiv, a fost atât de plăcut încât copiii erau atrași de El, a fost atât de sărac încât a împrumutat un ban pentru o ilustrație dintr-o predică, a fost atât de radical încât a fost alungat din oraș, a fost atât de responsabil încât a avut grijă de mama Sa, a fost atât de ispitit încât a cunoscut „mirosul" lui Satan și a fost atât de înspăimântat încât i-a curs sudoare de sânge". Așadar, de ce a îndurat Isus cea mai mare durere de pe pământ? Ca să știi cu certitudine ca „poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiți". Astăzi, Domnul Isus îți aude plânsetul.



28 DECEMBRIE NU RĂSPÂNDI ZVONURI

Cuvintele bârfitorului... alunecă până în fundul măruntaielor" (Proverbe 18:8)

Bârfa distruge reputații si prietenii. Ea îi împiedică pe oameni să se deschidă și să primească ajutorul de care au nevoie. Biblia clasează bârfa pe o treaptă egală cu uciderea (vezi Romani 1:29). Poate nu aceasta este intenția ta, însă cuvintele tale pot frânge inimi. Nu ne mirăm când auzim bârfe la coafor, la serviciu sau ia frizerie, dar cum rămâne cu biserica? Acolo nu este chiar atât de evidentă pentru că suntem experți în a o deghiza. De exemplu, un prieten ți se confesează referitor la o problemă în căsnicia lui sau referitor la faptul că pruncul iui se droghează, iar tu ce faci? lei telefonul și suni lanțul rugăciunii. „Transmiți" mai departe problema sub masca dorinței de rugăciune, lacov scrie: „Dacă ... cineva ... nu-și înfrânează limba, ci își înșală inima, religiunea unui astfel de om este zadarnică" (lacov 1:26). De ce este Dumnezeu atat de dur la adresa bârfirii? Pentru că bârfa transmite lumii că unii creștini nu sunt demni de încredere; că cel ce are o problemă se află mai în siguranță într-un grup de terapie decât în biserică. Ai remarcat vreodată că bârfa circulă mai repede când nu luăm atitudine împotriva ei? Și unii dintre cei mai mari vinovați sunt liderii creștini care încearcă să-si impresioneze colegii divulgând amănunte din luptele enoriașilor. Dacă ăi observat această tendința si la tine, trebuie să te rogi: „primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele, și cugetele inimii mele, Doamne" (Psalmul 19:14). Dacă trebuie să vorbești, vorbește cu Dumnezeu.

29 DECEMBRIE

MAMELOR. VOI SUNTEȚI O BINECUVÂNTARE!

Fiii ei... o numesc fericită; bărbatul ei... îi aduce laude"



(Proverbe 31:28)

Când vorbim despre calitatea de mamă, acest anunț din buletinul informativ al unei biserici spune totul: „Dacă evoluția ar fi adevărată, cum se face că mamele au încă tot două mâini?" Serios acum, mamelor, astăzi ne oprim pentru a vă omagia si pentru a vă spune cât de mult vă apreciem, Uneori vă întrebați probabil dacă contează, măcar puțin, ceea ce faceți. Munca voastră nu se termină niciodată, sunteți mereu epuizate si nu prea există o răsplată financiară. Trăim într-o perioadă în care slujirea este discreditată, iar fastul este exaltat. Uneori este dificil să-ți estimezi investiția. Dar ascultă un lucru; Dumnezeu spune că ești foarte stimată de El si că pruncii sunt unul din cele mai prețioase daruri pe care ni le oferă (vezi Psalmul 127:3). Eugene Peterson parafrazează cuvintele lui Solomon în cartea sa Mesajul, descriind mama ca pe cineva care „simte valoarea muncii sale, care este zeloasă în treburile casnice, care întâmpină ziua de mâine cu un zâmbet, care are ceva ce merită spus si o spune cu blândețe. Copiii ei o respectă și o binecuvântează; soțul ei li se alătură cu cuvinte de laudă" (Proverbe 31:18-19). Apoi Peterson își încheie capitolul cu aceste cuvinte: „Multe femei au făcut lucruri minunate, dar tu le-ai depășit pe toate!" Așadar, mamelor, chiar dacă rolul vostru nu este definit printr-un cec sau printr-o promovare, sunteți de o importantă vitală pentru familia voastră si pentru sănătatea fizică, emoțională și spirituală a copiilor voștri, Nimeni nu vă poate lua locul! Samuel a fost unul dintre cei mai mari prooroci ai lui Israel, dar care a fost forța motivatoare din via a sa? Mama lui, Ana! Când s-a născut Samuel, ea a spus: „vreau să-l dau Domnului: toată viața lui să fie dat Domnului" (1 Samuel 1:28). Mamelor, voi contați mai mult decât vă dați voi seama. Dumnezeu îi modelează pe liderii de mâine folosindu-se de mâinile voastre.



30 DECEMBRIE

ÎNGRIJORAREA ESTE O PIERDERE DE VREME

Nu vă îngrijorați de nimic; ci în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu" (Filipeni 4:6)

Îngrijorarea este cea mai inutilă modalitate de-a petrece timpul, iar ea ne poate acapara. Chiar Domnul Isus a spus: „cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?" (Matei 6:27). Îngrijorarea este ucigătorul odihnei și al relațiilor. Ea ne urmărește și ne jefuiește pacea și liniștea. Poate continuăm să funcționăm fizic, dar înlăuntrul nostru se găsește o forță sinistră care nu ne lasă în pace, Acest vrăjmaș numit îngrijorare ne dezorientează sufletește, ne distruge creativitatea si ne anihilează simțul împlinirii care vine din interior și pe care nu o putem simți prin dobândirea de lucruri. De ce luptam atât de mult cu lucruri pe care nu le putem schimba? Un pastor scrie: „Mi-au trebuit ani de zile pentru a-mi da seama că în momentul în care merg la culcare nu trebuie să am mintea pe jumătate plină de tot ce s-a întâmplat în timpul zilei. Mă luptam toată noaptea cu probleme care oricum nu puteau fi rezolvate până dimineața. Nu vă pot spune în câte zile m-am dus la serviciu simțindu-mă ca o talpă uzata de la un pantof vechi. Eram mai puțin eficient, mai tensionat si incapabil să lucrez la capacitate maximă; am plătit prețul în detrimentul relațiilor mele". Ai trecut și tu pe acolo? lată rețeta lui Dumnezeu împotriva îngrijorării: „Nu vă îngrijorați de nimic; ci în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri Și pacea Iui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Hristos Isus ... Tot ce este adevărat, vrednic de cinste, drept, curat, vrednic de iubit, vrednic de primit, orice faptă bună, și orice laudă, aceea să vă însuflețească... Și Dumnezeul păcii va fi cu voi" (Filipeni 4:6-9). Astăzi, lasă-L pe Dumnezeu să te elibereze de îngrijorare.

31 DECEMBRIE NU PRIVI ÎN URMĂ! I*

Aduceți-vă aminte de nevasta lui Lot" (Luca 17:32)



Înainte ca Dumnezeu să distrugă orașul Sodoma, El a trimis doi îngeri ca să-l salveze pe Lot și pe familia lui de la pieire. Instrucțiunile pe care le-a primit au fost clare: „să nu te uiți înapoi și să nu te oprești în vreun loc din câmpie: scapă la munte, ca să nu pieri.... Nevasta lui Lot s-a uitat înapoi și s-a prefăcut într-un stâlp de sare" (Geneza 19:17, 26). Domnul Isus a reamintit această povestire în câteva cuvinte: „Aduceți-vă aminte de nevasta lui Lot", lată două lecții pe care trebuie să le înveți și să nu le uiți: 1) Nu privi înapoi cu jind la vechile tale plăceri si idealuri păcătoase. Promisiunea pe care ți-ă făcut-o atunci păcatul a fost falsă și la fel este si acum. „Fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit. Apoi pofta, când a zămislit, dă naștere păcatului; și păcatul odată făptuit, aduce moartea. Nu vă înșelați prea iubiții mei frați" (lacov 1:14-16). 2) Uită-te doar la Isus. Cei doi gineri ai lui Lot nu au dat atenție mesajului îngerilor sau rugăminții socrului lor, așa că au rămas în urmă, Poate de aceea soția lui Lot s-a uitat înapoi. Dar a fost un lucru fatal atunci și este fatal și acum. Nu te bălăci în regretele trecutului tău. Nu mai rămâne blocat la injuriile care ți s-au adus de către alții, la-ți ochii de pe oglinda retrovizoare și ațintește-ți privirea asupra drumului care îți stă în fața. Dumnezeu ti-a pregătit lucruri extraordinare; La aceasta se rezumă lupta din viața ta. Domnul Isus l-a numit pe Satan „hoț" (vezi loan 10:10). El ti-a furat deja prea multe; nu-l mai lăsa. Astăzi dedică-ți viața lui Hristos și vezi cum vor începe binecuvântările Lui.
Yüklə 97,89 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin