Daha geniş bir tanım yapacak olursak



Yüklə 20,93 Kb.
səhifə1/4
tarix11.06.2023
ölçüsü20,93 Kb.
#128031
  1   2   3   4
Yeni Microsoft Word Belgesi


DİRENÇLİLİK
Dirençlilik, esasen kaynağını biyoloji ve ekosistem bilimlerinden alan bir kavramdır ve iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, ekoloji ve risk yönetimi gibi farklı araştırma alanlarıyla doğrudan ilişkilidir. 1970’li yıllarda Crawford Stanley Holling tarafından ekolojik sistemlerin değişime direnme kapasiteleri konusunda çalışmalar yapılmıştır. Holling dirençliliği, “bir sistemin ve özelliklerinin değişime ve olumsuz etkiye maruz kalmasına rağmen, durum değişkenleri veya popülasyonları arasında aynı ilişkileri sürdürebilmesi” olarak tanımlamıştır.1
Daha geniş bir tanım yapacak olursak dirençlilik; sistem, toplum ve topluluğun karşılaştıkları tehlikelere, yaygın kullanılan binalarını ve işlevlerini risk yönetimi vasıtasıyla koruma ve yeniden inşa etmeyi içerecek biçimde, zamanında ve etkin biçimde karşı koyabilmelerini, etkilerini azaltabilmeleri, yerleşim sorununu çözebilme, uyum sağlama, dönüşüm ve tehlikenin etkilerini iyileştirme yeteneğidir.


Kentsel Dirençlilik
Kentler, bireysel ve toplumsal refahı güçlü bir şekilde etkileyen çok sayıdaki ekonomik, sosyal, kurumsal ve çevresel konuyu bir araya getiren karmaşık sistemlerdir. Kentlerin karşı karşıya bulunduğu iklim değişikliği, afetler ve çevresel yıkım gibi pek çok tehlike söz konusudur. Kentler, etkileri uzun dönemde görülen stresler ya da kısa dönemde ani biçimde gelişen şoklarla karşılaşmaktadırlar. Kentlerin ve kent bölgelerinin dirençliliği de farklı tipteki şoklardan ve streslerden kurtulma kapasitesi olarak ele alınmaktadır.
Kentsel dirençlilik kavramı, esasen sabit bir özellik olmaktan ziyade, dönüşümsel bir yapıdadır ve değişen şartlar karşısında kentsel sistemin kendisini değiştirmesini ve geliştirmesini içermektedir.2 Dolayısıyla kentsel dirençlilik, şoklar ve stresler karşısında ekonomik, sosyal, kurumsal ve çevresel boyutlarda kentlerin fonksiyonlarını devam ettirmek ve gelecekte ortaya çıkabilecek risklere karşı yanıt geliştirebilmek doğrultusunda uyum, absorbe etme, dönüşüm ve hazırlık kapasitesindeki sürekli bir gelişmeyi ifade etmektedir.3
Literatürde, kentsel dirençliliğin 25 farklı tanımının olduğu tespit edilmiştir. Ancak genel bir tanım yapmak istersek kentsel dirençlilik, kentlerin tehlike ve afetlerden kaynaklanan risklerinin azaltılması ve risklerin iyileştirilmesinin yanı sıra bireylerin, toplumun, kurumların, iş dünyasının ve sistemlerin ne tür kronik sorun ya da akut şokları yaşasa da kentin ayakta kalma, uyum sağlama ve büyüme kapasitesidir.
Kronik sorunlar; kenti zayıflatan yavaş gelişen sorunlardır. Kronik sorunları şöyle sıralayabiliriz.

  • Yüksek işsizlik oranı

  • Kamu ulaşım sisteminin çok vergilendirilmesi veya etkin olmaması

  • Bir bölgede görülen şiddet

  • Kronik gıda ve su kesintileri

Akut şoklar; kenti tehdit eden ani ve keskin olaylardır. Akut şoklar ise şunlardır:

  • Deprem

  • Sel

  • Salgın hastalıklar

  • Terörist saldırılar

Kentsel dirençlilik, kent yoksulları ve diğer toplumsal hassas gruplar başta olmak üzere, toplumun tüm kesimleri için şokların ve streslerin etkilerini eşitlik temelinde ve maliyet etkin biçimde çözerek, kentlerin işlevlerini devam ettirecek imkânlara ve kapasiteye sahip olmasını gerektirmektedir.4 Bu doğrultuda bir kenti dirençli kılacak temel özellikler aşağıdakilerden oluşmaktadır:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin