T.C.
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
DENİZ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KOMUTANLIĞI
BEYLERBEYİ/İSTANBUL
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
2012 YILI 1’İNCİ DÖNEM UZMAN ERBAŞ ALIMLARI
BİLGİLENDİRME KILAVUZU
Bu kılavuz Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Uzman Erbaş olmak için
başvuran adayları bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Uzman Erbaş olmak onurlu bir yaşam tarzıdır.
Meslek olarak Uzman Erbaşlığı seçtiğiniz için
sizi kutluyor ve başarılar diliyoruz.
Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı
İnsan Kaynakları Başkanlığı
(PARA İLE SATILAMAZ)
Şubat 2012
2012 YILI UZMAN ERBAŞ
ALIMLARI SINAVLARINA KATILACAK ADAYLARIN DİKKATİNE!
1. BAŞVURU, SINAV VE SINAV SONRASI İŞLEMLERE AİT BÜTÜN KURALLAR BU KILAVUZDA AÇIKLANMIŞTIR.
2. BU KILAVUZU SINAV SONUÇLARI ELİNİZE GEÇİNCEYE KADAR SAKLAMANIZ YARARINIZA OLACAKTIR.
3. BU KILAVUZDA YER ALAN KURALLAR, KILAVUZUN YAYIM TARİHİNDEN SONRA YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI ORGANLARI İLE GENELKURMAY BAŞKANLIĞI VE DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI TARAFINDAN GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ TAKDİRDE DEĞİŞTİRİLEBİLİR.
4. ALIM SÜRESİNCE HERTÜRLÜ DUYURU VE BİLGİLENDİRME WWW.DZKK.TSK.TR İNTERNET ADRESİNDEN YAPILACAKTIR.
ALIM YAPILACAK SINIF VE BRANŞLAR
SINIF VE BRANŞ ADI
|
SERDÜMEN
|
TELSİZCİ
|
DENİZ PİYADESİ YÜKSEK HAZIRLIK SEVİYELİ KOMANDO
|
DENİZ PİYADESİ GÜVENLİK
|
DENİZ PİYADESİ TALİM ÖĞRETMENİ
|
MOTORCU
|
ELEKTRİKÇİ
|
YARA SAVUNMACI
|
ŞOFÖR
|
AŞÇI
|
SIHHİYE
|
İSTİHKAMCI
|
SINIFLARIN/BRANŞLARIN İHTİSASLARI
1. SERDÜMEN SINIFI :
Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının “Serdümen” veya “Vardabandra” sınıfında yapmış/yapıyor olmak.
2. TELSİZCİ :
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları/Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının Telsiz, Telem, sınıf/ihtisasında veya belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
b. Ayrıca, askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları/Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının herhangi bir sınıfında yapıyor/yapmış olmak ve meslek liselerinin, meslek yüksek okullarının ve üniversitelerin gemi elektroniği ve haberleşme, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel elektronik, bilgi işlem, bilgisayar, bilgisayar donanım, bilgisayar yönetimi, bilgisayar yönetimi teknisyeni, bilgisayar programcılığı, bilgisayar öğretmenliği, telekomünikasyon bölümlerinden birinden mezun olmak.
c. Ayrıca, askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının herhangi bir sınıfında yapıyor/yapmış olmak ve Milli Eğitim Bakanlığının 120 saatlik bilgisayar kurs sertifikasına sahip olmak.
3. DENİZ PİYADESİ SINIFI :
Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığı ve sınıfına bakılmaksızın yapmış/yapıyor olmak. Deniz Piyadesi branşından müracaat edecek adaylar; Yüksek Hazırlık Seviyeli Komando, Güvenlik ve Talim Öğretmeni branşlarından tercihte bulunacaklardır. Bahse konu branşların biri tercih edilebileceği gibi her üçü de tercih edilebilecektir. Her iki veya üç branşı da tercih eden adayların yazılı sınavda başarılı oldukları takdirde hangi branştan ikinci seçim aşamalarına gireceği Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığınca belirlenecektir.
4. MOTORCU SINIFI :
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığında “Motorcu” sınıfında veya belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
b. Ayrıca askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları/Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının herhangi bir sınıfında yapıyor/yapmış olmak ve meslek liselerinin motor, makine, iş makineleri bakım ve onarımı, gemi makineleri, hidrolik pnömatik teknolojisi ve mikroteknik bölümü, endüstriyel otomasyon teknolojisi (mekanik/makine) bölümü; meslek yüksek okullarının iş makineleri, otomotiv, otomotiv (motor), oto motor teknolojileri, makine, gemi makineleri ve gemi makineleri işletme bölümü; fakültelerin makine öğretmenliği, makine mühendisliği, otomotiv öğretmenliği, gemi makineleri mühendisliği ve gemi makineleri işletme mühendisliği bölümü mezunu olmak.
5. ELEKTRİKÇİ :
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığında “Elektrikçi” sınıfında veya belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
b. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmış/yapıyor (Kuvvet Komutanlığına ve sınıfına bakılmaksızın) olmak ve meslek liseleri, teknik lise ve yüksek okulların; elektrik, elektromekanik taşıyıcılar, soğutma ve iklimlendirme, elektrik-elektronik, elektronik, endüstriyel elektronik, mekatronik, endüstriyel mekanik, otomasyon, bilgisayar destekli modelleme, kontrol ve enstrümantasyon teknolojisi, otomatik kumanda, 4 yıllık fakülte ve yüksek okulların elektrik öğretmenliği, gemi elektrik ve elektroniği, havacılık elektrik ve elektroniği ve uçak elektrik-elektronik bölümü mezunu olmak.
6. YARASAVUNMA :
Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının “Yarasavunma” sınıfında yapmış/yapıyor olmak veya Kuvvet K.lıkları ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığında belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
7. ŞOFÖR :
Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları/Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının sınıfına bakılmaksızın yapmış veya yapıyor olmak ve “B” sınıfı ehliyeti bulunmak (“E” ve “D” sınıfı tercih nedeni olacaktır).
8. AŞÇI BRANŞI :
a. Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığında; aşçı/denizaltıcı aşçı, fırıncı, Sahil Güvenlik Komutanlığında; aşçı, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığında; aşçıbaşı, aşçı, aşçı yardımcısı, soğuk mezeci, ızgaracı, dönerci, pastacı, pideci sınıfında veya belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
b. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmış/yapıyor (Kuvvet Komutanlığına ve sınıfına bakılmaksızın) olmak ve Aşçılık Meslek Lisesi veya Aşçılık Meslek Yüksek Okulu mezunu veya aşçılık ile ilgili herhangi bir kurs/sertifika/bonservis belgesine sahip olmak,
9. SIHHİYE SINIFI :
a. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığında ve Jandarma Genel Komutanlığının sıhhiye sınıfında yapmış/yapıyor olmak veya belirtilen sınıfa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
b. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmış/yapıyor (Kuvvet Komutanlığına ve sınıfına bakılmaksızın) olmak ve Sağlık Meslek Liseleri, 2 yıllık sağlık meslek yüksek okulu, 2 yıllık meslek yüksek okullarının sağlık ile ilgili alan/bölümleri ile 4 yıllık Sağlık Yüksek Okulu mezunu olmak.
10. İSTİHKÂMCI SINIFI :
a. Askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Deniz İstihkam, İstihkamcı, İnşaat Beton veya İnşaat Demir sınıf/ihtisasında veya belirtilen sınıf/ihtisasa yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak
b. Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığında istihkam sınıfında ve Jandarma Genel Komutanlığının istihkam, Jand. Teknisyen sınıflarında yapmış/yapıyor olmak, veya belirtilen sınıflara yakın sınıf/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
c. Ayrıca, askerlik hizmetini yapmış/yapıyor(Kuvvet Komutanlığına ve sınıfına bakılmaksızın) olmak ve teknik/endüstri meslek liseleri; alt yapı, alt yapı (inşaat), inşaat, üst yapı, üst yapı (inşaat), yapı, kalıp, kalıpçılık bölümleri ile meslek yüksek okulları; inşaat ve hazır beton teknoloji bölümü, fakültelerin; yapı öğretmenliği ve kalıpçılık öğretmenliği bölümü mezunu olmak.
GİRİŞ KOŞULLARI
1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
2. En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
3. Başvuru başlangıç tarihi itibariyle 26 yaşından gün almamış olmak (01 Şubat 1987 ve daha sonra doğmuş olanlar başvurabilir),
4. 23 MART 2012 tarihi itibari ile terhislerine 6 (altı) ay ve daha az süre kalmak veya terhisi üzerinden
3 (üç) yıldan fazla süre geçmemiş olmak (23 MART 2009 tarihinden itibaren terhis olanlar),
5. Askerlik hizmetini yapmakta iken başvuranlar için “Uzman Erbaş Olur” kayıtlı uygun nitelik belgesi almış olmak,
6. Yapılacak genel kültür, mesleki bilgisi, fiziki yeterlilik ve uygulamalı sınavlar ile mülakatlarda başarılı olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen kontenjana girmek.
7. Yaptırılacak güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,
8. Daha önce askeri öğrencilikten çıkarılmamış olmak,
9. Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak,
10. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak,
11. Askerlik hizmeti sırasında üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat ve isyan suçları ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 148’nci maddesinin birinci fıkrasında yazılı suçlardan hükümlü bulunmamak,
12. Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş askerliğinin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak.
13. Tam sağlam olmak ve sınavlar sonrasında sevk edilecekleri Askeri Hastanelerden “Uzman Erbaş Olur”, kararlı sağlık raporu almak, ayrıca sınıf özelliklerine göre TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen koşulları karşılamak,
a. Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (Göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, kellik, frengi ve cilt hastalığından izler bulunmamak, konuşmasında ve duymasında en küçük bir kusuru bulunmamak, ne derece olursa olsun, gözlük, lens kullanmamak, gözlerinde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak),
b. Aşçı ve Sıhhiye sınıfı adaylar için denizaltıcılık muayenelerinden olumlu rapor almak.
14. Alım yapılacak sınıfa uygun branş/ihtisaslarda bulunmak,
15. Tüm sınıflar için adaylardan sayfa 9’da yer alan boy-kilo standartları içinde olmak,
BAŞVURU İÇİN İSTENEN BELGELER
1. Dilekçe (Bilgisayar ortamında büyük harflerle doldurulacaktır.);
a. Askerlik hizmetini tamamlamış adaylar için;
(1) “Deniz Piyade” sınıfını seçen adaylar için örneği sayfa 10’de bulunan dilekçe doldurulacaktır.
(2) Diğer sınıflar için örneği sayfa13’de bulunan dilekçe doldurulacaktır.
b. Halen askerlik hizmetini yapmakta olan adaylar için;
(1) “Deniz Piyade” sınıfını seçen adaylar için örneği sayfa 11’de bulunan dilekçe doldurulacaktır.
(2) Diğer sınıflar için örneği sayfa 12’de bulunan dilekçe doldurulacaktır.
2. Askerlik hizmetini yapmakta olan adaylar için sayfa 14’de yer alan nitelik belgesi. (Doldurma talimatı
sayfa 15’de bulunmaktadır.)
3. En son mezun olduğu okula ait diploma veya öğrenim belgesinin fotokopisi.
4. Adayın kendisine ait nüfus müdürlüklerinden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği.
5. Askerliğini yapmış olan adaylar için terhis belgesi (Bir Adet Askerlik Şubesi Başkanlığından Onaylı Fotokopisi), (Askerlik Durum Belgesi Kabul Edilmemektedir.)
6. Cumhuriyet Savcılığından alınacak Kendilerine ait “Adli Sicil/Adli Sicil Arşiv” kayıtları.
7. 4 adet vesikalık fotoğraf.
8. Aşçı branşına müracaat edecek adaylar için, aşçılık ile ilgili herhangi bir kurs/sertifika/bonservis belgesinin fotokopisi.
9. Telsizci branşına müracaat edecek (Telsiz sınıfı olmayan) adaylar için, Milli Eğitim Bakanlığının 120 saatlik bilgisayar kurs sertifikasının fotokopisi.
NOT : Başvuru için istenen belgelerin fotokopisi istenmektedir. Başvuru için gönderilen evraklar iade edilmeyeceğinden dolayı; evraklar gönderilirken hiçbir belgenin aslı veya noter onaylı sureti gönderilmeyecektir. Adayların mağdur olmaması için bu hususa önemle dikkat etmesi gerekmektedir.
Dostları ilə paylaş: |