Diabetul este definit ca un grup de boli de metabolism caracterizate în principal prin hiperglicemie indusă de secreţia deficitară de insulină, rezistenţă la insuliă sau ambele entităţi în proporţii variabile
Diabetul este definit ca un grup de boli de metabolism caracterizate în principal prin hiperglicemie indusă de secreţia deficitară de insulină, rezistenţă la insuliă sau ambele entităţi în proporţii variabile.
Diabetul zaharat a devenit o problemă de importanţă majoră pentru individ, medicină şi societate. Aceasta deoarece este o boală frecventă, perfidă, de lungă durată şi devastatoare dacă nu este bine ingrijită.
Diabetul zaharat a devenit o problemă de importanţă majoră pentru individ, medicină şi societate. Aceasta deoarece este o boală frecventă, perfidă, de lungă durată şi devastatoare dacă nu este bine ingrijită.
Implicaţii
Prevalenţa crescută in populaţia generală, cu tendintă de creştere in plan mondial;
Evoluţie cronică de o mare diversitate clinico-biologică;
Morbiditate şi mortalitate extreme, cu impact multiplu asupra calitaţii vieţii individului şi la nivel populaţional;
Management clinic continuu şi extrem de complex;
Eforturi deosebite şi costuri ridicate pentru prevenţie, depistare si management clinic.
Date colectate la nivelul Comisiei de Diabet, Nutritie,Boli Metabolice a Ministerului Sanatatii In România la 31.12.2003, din 404.150 bolnavi de diabet: - 33.953 - DZ1 - 370.197 - DZ2
Alarmantă este insă constatarea că in momentul diagnosticului DZ 2, un procent mare din persoane au deja complicaţii cronice sau asocieri morbide.
Clasificarea diabetului zaharat
Diabetul zaharat tip 1 (DZ1), rezultat al unei deficienţe absolute a secreţiei de insulină, apărută ca urmare a distrugerii celulelor betapancreatice.
Diabetul zaharat tip 2 (DZ2),rezultat ca urmare a asocierii rezistenţei periferice crescute la insulină cu un răspuns compensator inadecvat al secreţiei de insulină.
Alte tipuri specifice de diabet, prin alte cauze cum ar fi: defecte genetice ale celulelor betapancreatice, sau ale procesului de acţiune al insulinei, boli ale pancreasului exocrin, endocrinopatii, diabetul indus prin medicamente sau substanţe chimice, etc.
Diabetul gestaţional – diagnosticat în cursul sarcinii.