Din punct de vedere arhitectural



Yüklə 11,64 Kb.
tarix27.01.2018
ölçüsü11,64 Kb.
#41010

Din punct de vedere arhitectural prezenta soluție propune o serie de modificări, adăugiri și restaurări care au ca menire punerea în valoare a obiectului de arhitectură studiat. Înțelegând valoarea istorică și arhitecturală a construcției, deși ea nu figurează în Lista Monumentelor Istorice dar se regăsește într-o zonă protejată, exercițiul de față încearcă să păstreze cât mai multe elemente originale (fațade, forma mansardei, materiale, revenirea la învelitoarea din țiglă ceramică, obiecte interioare cum ar fi o parte din tocării sau sobe ce se propun a fi restaurate, ș.a.m.d.) integrând totuși funcțiuni moderne. Un ”exemplu de arhitectură de bună calitate”, în cazul de față, presupune fără drept de apel, în prim plan conservarea și promovarea valorilor existente prin integrarea lor în cadrul unor amenajări și funcțiuni moderne. Plecând de la această premisă axiomatică, dar admițând totuși că nici o atitudine de anticar doar de restaurare nu constituie o soluție sustenabilă, rezolvarea se canalizează pe negociarea într-un bilanț optim a valorilor istorice cu necesitățile actuale și găsirea unui raport de simbioză între acestea.

Corpul principal C1, situat vizibil, stradal păstrează atmosfera neoromânească – modificările mansardei având menirea de a pune în relief arhitectura veche, de a crea o punte de legătură și observație către aceasta. Corpul secundar C2, inițial fără o valoare arhitecturală deosebită se modifică fundamental prin formă, volum, materiale, însă fațada acestuia se dorește a fi un ecran neutru pentru susținerea și punerea în valoare a elementele decorative existente, cum ar fi broderia sculptată în lemn a streșinii sau loggia de la etajul 1. Astfel, intervențiile exterioare, minimal dezvoltate sunt realizate cu unicul scop de a sublinia personalitatea obiectului de arhitectură, de a-l face vizibil ca un exemplu de calitate a conviețuirii între arhitectura modernă în raport cu cea de patrimoniu. Prin amenajarea corpului C2, cu retragerea lui și ocuparea curții de lumină, se micșorează POT față de situația actuală; CUT propus = 1,46; S.construită propusă= 125 mp; volum propus= 1410 mc.



Curtea cu împrejmuirea ei se transformă într-un spațiu deschis, primitor, public, cu rolul de ”foyer” atât pentru clădirea reastaurată cât și pentru însăși breasla pe care ordinul o reprezintă; nu este doar o incinta care să deservească utilizatorii uzuali ai ordinului ci este o invitație adresată trecătorilor, o carte deschisă cunoașterii și informării arhitecturale. Din acest motiv, ea este concepută ca o sală în aer liber, cu pardoseala similară celei din interior (din lemn) care se întretaie cu pavajul străzii, tocmai pentru a sparge bariera împrejmuirii și a intersecta traseul pietonilor (delimitarea pardoselii se poate restrânge însă în funcție de constrângerile C.U. până la limita de proprietate, soluția de față având un grad mărit de permisivitate la orice modificări/adăugiri); împrejmuirea dispune de zone pentru expunere întrerupte de zone plantate, iar curtea este mobilată pentru posibilitatea unor vizionări de proiecții. În egală măsură, prin dispunerea unor echipamente mobile, ce pot fi ”ascunse” în pardoseală, curtea se poate transforma și într-un spațiu care să primească, ocazional, un număr redus de autovehicole parcate.

Din punct de vedere funcțional propunerea cuprinde toate necesitățile ordinului, repartizând pe nivele grupe de activități similare. Asfel, zona de subsol cuprinde depozitările și spațiile tehnice necesare funcționării per ansamblu (inclusiv camera serverelor și departamentul IT); parterul – care încearcă să păstreze și să adapteze compartimentarea inițială (considerată și ea un element specific arhitecturii neoromânești), se desfășoară ca un spațiu amplu de primire și recepție ce cuprinde funcțiunile operative ale filialei; etajul este în principal dedicat funcțiunii de reprezentare și imagine, care prin intermediul sălii multifuncționale poate asigura expozițiile organizate concomitent cu diversele dezbateri, conferințe, workshop-uri, etc. Spațiul pentru expozițiile de proiecte se extinde însă și pe verticală, la nivelul mansardei, organizate ca o supanta ce poate servi inclusiv ca promenoar pe durata evenimentelor. Mansarda este dedicată în esență interacțiunii între membrii filialei/vizitatori prin organizarea clubului de lectură, însă pentru a transforma o funcțiune inertă în momentul de față – cea de bibliotecă, care riscă să se transforme într-un depozit de carte, într-una eferveșcentă, soluția de față propune mixajul de funcțiuni lectură+cafenea+expoziție.

Din punct de vedere structural se propune consolidarea construcției existente prin inserția unui sistem de cadre din beton armat, cu stâlpi b.a. de 40x40cm, grinzi b.a. de 30x50cm (respectiv 30x40cm grinda secundară de la nivelul mansardei), planșee b.a. de 15cm și fundații continue b.a. subzidite. În urma unei expertize tehnice se poate dispune, dacă se constată necesitatea și cămășuirea interioară a construcției.



Se prevăd măsuri suplimentare de protecție termică prin placarea interioară a pereților cu termoizolație de 3cm permeabilă la vapori. Subsolul și învelitoarea vor fi izolate termic și hidrofug corespunzător pentru încadrarea construcției în standardele actuale. În urma unui audit energetic soluția permite, dacă este cazul, amplificarea termosistemului interior.

Soluția de climatizare/ventilare se compune din pompă de căldură aer-apă ce utilizează aerul din mediul înconjurător ca sursă de căldură (unitate exterioară, schimbător căldură, compresor, boiler), ventilo-convectoare ce se montează încorporat în tavane suspendate și care asigură atât încălzirea cât și răcirea, cu randament eficient și consum redus de energie electrică. Pompele de caldură aer-apă oferă practic mai multă energie decât energia electrică pe care o consumă. Prin extragerea căldurii din aer, întreg ansamblul poate oferi de până la 4 ori mai multă energie decât cea consumată de la rețea. Se prevăd panouri solare fotovoltaice, care să asigure cel puțin iluminatul zilnic și panouri solare termice, pentru prepararea apei calde menajere. Iluminatul interior se propune a fi de tip led (lumină caldă și lumină rece) pentru un consum redus de energie.

Construcția propusă va fi dotată cu instalaţii sanitare apă/canal (o singură coloană pentru toate grupurile sanitare și sistem de tocare-pompare pentru grupul sanitar de la subsol), electrice (220/380V), curenţi slabi/IT soluţionate la standardele actuale.
Yüklə 11,64 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin