Din totalul celor 209 de candidaţi care au dat examen, începând cu ora 9



Yüklə 65,08 Kb.
tarix03.08.2018
ölçüsü65,08 Kb.
#67341

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

28 mai 2013
PREUNIVERSITAR

http://adevarul.ro/educatie/scoala/bacalaurat-2013-olimpicii-sustin-astazi-proba-scrisa-dela-bac-limba-romana-1_51a309aac7b855ff562da9e4/index.html

UPDATE: BACALAUREAT 2013 Olimpicii au dat prima probă scrisă, la Română. Ministerul Educaţiei a simplificat subiectele

Elevii de clasa a XII-a care vor participa la varăla olimpiade şi competiţii internaţionale au susţinut luni proba scrisă de la limba şi literatura română, unde romanul psihologic i-a pus în dificultate, mai ales pe sportivi. Săptămâna trecută, liceenii au dat probele orale la română, o limbă străină şi competenţele digitale.


UPDATE 18:50 - Din totalul celor 209 de candidaţi care au dat examen, începând cu ora 9.00, doi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

"În comparaţie cu anii precedenţi, în acest an, un element de noutate l-a reprezentat introducerea a două tipuri de subiecte, a căror structură a fost concepută în funcţie de filiera urmată de absolvenţi", scrie în comunicat.

De asemenea, s-a eliminat textul critic de la subiectul al II-lea pentru demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare, deoarece îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit) şi nu pe formularea propriei opinii.

UPDATE 18.20 - Elevii au avut de rezolvat varianta 2 extrasă la Ministerul Educaţiei, luni dimineaţă. Candidaţilor li s-a cerut, la subiectul I, să rezolve cerinţe de vocabular şi să comenteze literar pe un text la prima vedere din Mihai Eminescu, „Din cerurile-albastre“, iar la subiectul II să scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre „modul în care activitatea de voluntariat contribuie la dezvoltarea personală“.

Subiectul al III-lea este cel care i-a pus în dificultate pe olimpici, majoritatea din loturile sportive, în care li se cerea „să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte (două-trei pagini) în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat“. Mulţi dintre cei care au dat prima probă scrisă la centrul din Ploieşti au ieşit din examen după numai o oră şi jumătate, nedumeriţi la care roman făcea referire subiectul III.

Pentru că nu au ştiut nici măcar la ce roman se referă subiectul, mulţi au preferat să nu îl trateze deloc, câţiva au însăilat câteva rânduri despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ sau, după cum îşi amintea titlul unul dintre candidaţi „Ultima noapte de război, întâia noapte de dragoste“. Alţii, confuzi şi total pe lângă subiect, au tratat „Baltagul“, „Ion“ sau „Moromeţii“.

Variantele corecte de rezolvare a subiectului erau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ de Camil Petrescu sau orice altă operă a lui Camil Petrescu, dar şi „Enigma Otiliei“ de George Călinescu, şi, evident, doar din perspectiva prezentării relaţiei dintre două personaje ale acestor romane. O simplă prezentare a unui astfel de roman nu atingea cerinţele subiectului.

„La primele două am mai scris ceva, dar la subiectul trei nici nu ştiu despre ce a fost vorba. Adică nu am putut să aflu nici titlul romanului. Noi nu avem timp să învăţăm, suntem mereu în cantonament sau la antrenamente. Cred că o să pic. O să dau şi la toamnă“, a declarat unul dintre sportivii de la haltere venit la Ploieşti să dea Bac-ul, opinie împărtăşită de majoritatea candidaţilor sportivi.

Subiecte_Romana_Real_Tehn_BacOlimpici

Barem_Romana_Real_Tehn_BacOlimpici

Subiecte_Romana_Uman_Ped_BacOlimpici

Barem_Romana_Umana_Ped_BacOlimpici

UPDATE 15:33 - "A fost un singur incident, un elev a fost eliminat din examen pentru copiat, este vorba de un olimpic sportiv", a declarat pentru adevarul.ro, Aurel Graur, putătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, unde se ţine Bacalaureatul olimpicilor anul acesta.

257 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pe listele speciale cu cei care vor da ”Bacalaureatul Olimpicilor”, în perioada 18-23 mai 2013. Ei dau examenul mai devreme decât restul liceenilor, care încep examenele pe 10 iunie, ca să aibă timp să se pregătească pentru competiţii şi olimpiade internaţionale.

După examenul de limba română, urmează probele de profil: proba obligatorie (28 de mai) şi cea la alegere (29 mai), apoi, pe 30 mai, proba scrisă la limba maternă, când se vor afişa şi rezultatele parţiale. Pe 31 mai se anunţă notele finale.

Bac-ul olimpicilor se dă la Ploieşti

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti a fost desemnat, în acest an, centrul pentru susţinerea sesiunii speciale a examenului de bacalaureat. Elevii veniţi din toată ţara sunt cazaţi în Ploieşti, în căminul unui colegiu din oraş.

Majoritatea, peste 200, apar pe listele loturilor de sportivi, de aproape patru ori mai puţini, însă, faţă de anul trecut, când Ministerul Educaţiei a declanşat şi o anchetă pe această temă.

Pentru a evita situaţia de anul trecut, când s-a descoperit că mulţi dintre cei 900 de elevi înscrişi la sesiunea specială nu aveau neapărat nevoie de un examen separat, anul acesta trierea a fost foarte drastică.

„Am primit o listă de la Ministerul Educaţiei cu elevii care au acest drept. Din lista de aproximativ 230 de liceeni, doar 209 s-au şi înscris la examen, un număr mult mai mic în comparaţie cu anii anteriori. Dintre aceştia, aproximativ 40 sunt olimpici şcolari, iar restul elevi din loturile naţionale sportive“, a spus Gabriel Ţaga, directorul Colegiului „Mihai Viteazul“ (CNMV) şi preşedinte al comisiei pentru sesiunea specială de bacalaureat. Dintre aceşti concurenţi, 13 sunt din Prahova.

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/ministrul-educatiei-vrea-invatamant-obligatoriu-cinci-ani-1_51a3649dc7b855ff562f645f/index.html

Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de la 5 ani

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că toţi copiii de 5 ani ar trebui să meargă la grădiniţă, la grupa mare, înainte de clasa pregătitoare, propunere pe care o va prezenta Parlamentului.


Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că intenţionează să le ceară parlamentarilor modificarea vârstei copiilor la care aceştia sunt obligaţi să meargă la grădiniţă, la 5 ani, în cadrul emisiunii „Kilometrul 0”, de la Digi24.

Ideea e să aduci copilul la şcoală cât mai devreme. Voi merge în Parlament, dar nu acum, să cer modificarea momentului în care copii sunt obligaţi să meargă la şcoală. Am avut 7 ani, am coborât la 6. Sunt state în UE în care au obligativitatea de a merge nu la şcoală, ci la grădiniţă, de la 4 ani. Probabil în maximum doi ani ar trebui să ne ducem în Parlament şi să spunem: e obligatoriu să fii la grădiniţă la 5 ani şi să participi la grupa mare, după care să mergi la grupa pregătitoare. E o măsură corectă pentru sistem, pe care trebuie s-o adoptăm gradual”, a explicat Pricopie.

Ministrul a discutat şi despre introducerea de fostul ministru, Daniel Funeriu, a clasei pregătitoare, prin care învăţământul primar a devenit obligatoriu de la 6 ani, criticând faptul că a apărut „peste noapte”.

„Ceea ce n-a fost corect la clasa pregătitoare a fost asumarea proiectului ca individual şi de a-l introduce peste noapte. Trebuie să iei măsuri treptat, pentru a nu bulversa”, a declarat actualul ministru al Educaţiei.



Ore de sport introduse gradual

În legătură cu introducerea celor patru ore de sport în şcoală, începând cu clasa zero, dintre care două de mişcare, ministrul Educaţiei a precizat că acestea vor fi introduse gradual, pentru a acorda timp pregătirii cadrelor didactice, dar şi pentru asigurarea structurii necesare în şcoli.

„La clasele V – VIII şi IX - XII, cele patru ore vor fi introduse gradual. Din 2013-2014, de la V – VIII, apoi IX - XII, pentru că nu avem suficiente săli de sport. În paralel, va trebui o măsură de pregătire a cadrelor didactice, dar şi de asigurare a structurii”, a explicat Pricopie.

Industria manualelor auxilaire, „sprijinită“ de profesori

Întrebat cum comentează faptul că există profesori care îi obligă pe copii să cumpere manuale auxiliare, ministrul a spus că acest lucru este ilegal.

„Există o industrie a auxiliarelor, uneori cu ajutorul profesorilor. Voi avea un mesaj foarte clar către profesori să nu mai poarte interesul diferitelor edituri, ci interesul copiilor. Noile manuale vor trebui să fie independente. Ce trebuie să ştie copilul să fie din acel manual, plus componenta digitală”, a mai spus Pricopie la Digi24.

Printre problemele educaţiei, ministrul a enumerat analfabetismul funcţional, părăsirea timpurie a şcolii şi calitatea educaţiei.



http://adevarul.ro/locale/vaslui/abandonul-scolar-fenomen-mai-greu-stapanit-judetul-vaslui-1_51a428b7c7b855ff5632baf8/index.html

Abandonul şcolar, un fenomen tot mai greu de stăpânit în judeţul Vaslui

Inspectoratul Şcolar Judeţan Vaslui se confruntă cu o situaţie extrem de neplăcută, în ultima perioadă, după ce situaţiile întocmite arată că tot mai mulţi elevi renunţă la şcoală.


Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie îl reprezintă restanţele la decontarea navetei, Ministerul Educaţiei având datorii de aproximativ 2 milioane de lei către elevii din judeţul Vaslui.

Numai în ultima lună, 100 de copii din cei aproape 2.000 care fac naveta au preferat să nu mai vină la şcoală, deoarece părinţii nu au mai avut bani să le plătească naveta. Cea mai gravă situaţie la unităţile şcolare din municipiul Vaslui se află la Grupul Şcolar Industrial „Ion Mincu“, aici unde învăţau 81 din elevii care au abandonat.

Abonamentele pentru elevii din judeţ costă între 60 şi 250 de lei pe lună. Decontarea abonamentelor lunare se face integral pentru copiii care vin la şcoală de la o distanţă de până în 50 de kilometri.

http://adevarul.ro/locale/calarasi/performanta-nicolae-titulescu-singura-scoala-europeana-judet-1_51a33dadc7b855ff562eac3a/index.html#

Performanţă. "Nicolae Titulescu", singura şcoală europeană din judeţ

Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu din Călăraşi a obţinut, recent, tiltul de “Şcoală Europeană”, alături de alte 64 unităţi de învăţământ din ţară.


Instituţia este singura din judeţ care a reuşit să câştige acest prestigios tiltu în cei 10 ani de la lansarea competiţiei organziate de Ministerul Educaţiei Naţionale. “Titlul de ”Şcoală Europeană este o confirmare a dimensiunii europene a educaţiei realizate de Şcoala Nicolae Titulescu – o şcoală de referinţă pentru învăţământul călărăşean. Am obţinut această distincţie pentru proiectele derulate în ultimii 3 ani, dintre care cel mai valoros este proiectul ”TIC – forţa schimbării în educaţie” din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Prin acest proiect, şcoala noastră a obţinut 2 laboratoare de informatică complet echipate cu mobilier, echipamente IT de ultimă generaţie”, a precizat Niculai Mirică, directorul şcolii.

http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/tiff-ul-invata-gratuit-cei-mici-facafilme-profesor-animator-lucrat-unicef-1_51a35cf9c7b855ff562f4405/index.html

TIFF-ul îi învaţă gratuit pe cei mici cum să facăfilme. Profesor: un animator care a lucrat la UNICEF

Proiecţii speciale, ateliere de film, seminarii de cultură cinematografică şi competiţii - toate acestea îi aşteaptă pe copii la cea de-a cincea ediţie a programului de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF, organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în perioada 31 mai – 9 iunie.


EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Pe parcursul celor patru ediţii anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platforma educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara Clujului, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti. Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele 3 oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012. Pentru ediţia cu numărul cinci, organizatorii au pregătit o serie de activităţi menite să dezvolte educaţia cinematografică a elevilor.

În perioada 31 mai- 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de vârstă, care au participat la festivaluri internaţionale de renume. Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mică e lumea! (Spania, 2012) şi Marussia (Franţa-Rusia, 2013), elevii participanţi la vizionare vor primi materiale didactice şi vor putea realiza cronici de film pe care să le înscrie în Competiţia Tineri Critici de Film. De asemenea, după proiecţie, copiii vor putea participa la Lecţia de cinema cu regizoarea Eva Pervolovici (în 2 iunie, de la ora 12.00) şi la două seminarii de critică de film, desfăşurate la Muzeul de Artă în 3 şi 4 iunie, de la ora 12.00.

Cum se fac filmele

Spre bucuria copiilor, organizatorii EducaTIFF au programat şi pentru această ediţie o serie de ateliere de film.

Pe parcursul fiecărui atelier, elevii vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film.
Atelierele vor fi susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator, artist multimedia, cu experienţă de 15 ani în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi fotografie, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri.
Shahata a lucrat cu organizaţii precum Salvaţi Copiii şi UNICEF şi a susţinut ateliere de animaţie în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care se numără cele din Dubai, Copenhaga, Paris.

Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri - persoană de contact Gabriela Bodea, coordonatorul proiectului, Cluj: email gabibodea@cinemavictoria.ro, telefon 0741.064.764. Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact. În perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie (zilnic între orele 10.00 şi 15.00). Programul detaliat al acestei ediţii EducaTIFF, disponibil pe site-ul www.tiff.ro/educatiff.



http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013052886952/Social/Elevii-trec-de-la-greva-japoneza-la-proteste-in-strada-Ministerul-Educatiei-ii-ignora.html

Elevii trec de la greva japoneză la proteste în stradă. Ministerul Educației îi ignoră

Ignoranța de care a dat dovadă ministrul Educației, Remus Pricopie, referitor la problemele navetiștilor, are drept consecință extinderea grevei japoneze în mai multe orașe din țară. Cei peste 2.000 de elevi din județul Covasna, care continuă greva japoneză declanșată în urmă cu o săptămână, întrucât Ministerul Educației nu le-a decontat banii pentru abonamentele pentru navetă, au anunțat că vor organiza, joi, mitinguri în patru orașe din județ.

Elevii de la 15 licee din județul Covasna, care au intrat în urmă cu o săptămână în grevă japoneză, continuă protestele, urmând ca joi să organizeze mitinguri în orașele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt și Covasna, cu sloganul "Marșul pentru drepturile elevilor". Reprezentanții Asociației Tinerilor Maghiari (EMI) din Covasna și-au exprimat, luni, într-o conferință de presă, nemulțumirea față de faptul că ministrul Educației, Remus Pricopie, a dat doar o "declarație simplă" într-o videoconferință în legătură cu banii pentru abonamentele pentru naveta elevilor. Ei au spus că au constatat cu părere de rău că Ministerul Educației nu a luat măsuri serioase pentru rezolvarea problemei și că nu mai au încredere în promisiunile făcute de acesta.

Astfel, reprezentanții EMI au afirmat că vor continua protestele "pentru drepturile elevilor". EMI Covasna și reprezentanții elevilor de la 15 licee au dat publicității, luni, și un comunicat în care arată că sunt "revoltați de povestea" privind achiziția de soft educațional, în baza căreia Ministerul Educației ar fi efectuat plăți de aproape 8 milioane euro fără temei, cu 5 milioane de euro peste prețul real. "Cerem domnului ministru să nu efectueze aceste plăți și să găsească o soluție ca acești bani să fie utilizați pentru plata abonamentelor elevilor navetiști", se arată în comunicat.

Și în Mureș elevii s-au solidarizat cu cei din Covasna și au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat. Președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Răzvan Azamfirei, a anunțat că în jur de 150 de elevi din liceele din tot județul au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat, în semn de solidaritate cu colegii cărora nu li s-au decontat banii pentru abonamentele pentru navetă. Președintele Consiliului Județean al Elevilor Mureș, Răzvan Azamfirei, a declarat că în județ există elevi care fac naveta și 50 de kilometri pe zi, iar în unele cazuri, transportul nu a mai fost decontat din luna aprilie a anul trecut. În semn de solidaritate cu aceștia, în jur de 150 de elevi din liceele din tot județul au intrat, luni, în grevă japoneză pe termen nelimitat, potrivit lui Azamfirei. "În județul Mureș, sunt în jur de 150 de elevi, de la fiecare liceu aproape, care au intrat în grevă japoneză. Din câte știm noi, restanțele cele mai mari sunt din luna aprilie anul trecut. Spre exemplu, în zona Luduș, e un singur liceu pe o rază destul de mare și există cazuri în care elevii fac naveta și 50 de kilometri pe zi. Problema cea mare este că mulți dintre acești elevi provin din familii care nu au posibilități și au de ales între a merge la școală și a avea strictul necesar. Situația duce la abandon școlar, în condițiile în care un obiectiv la nivel european este scăderea abandonului școlar", a declarat Răzvan Azamfirei. El a mai afirmat că elevii vor rămâne în grevă japoneză până când Ministerul Educației va rezolva problema decontării navetei, adăugând că marți ar urma să aibă loc și un protest în fața Prefecturii Mureș, de la ora 15, pentru care s-a solicitat avizarea încă de vinerea trecută. Șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, a precizat că restanțele deconturilor la transport, la nivel de județ, se ridică la circa 4,5 milioane de lei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ultima-gaselnita-a-sefilor-de-la-educatie-gradinita-obligatorie-de-la-cinci-ani-1039457.html

Ultima găselniță a șefilor de la Educație: grădinița, obligatorie de la cinci ani | VIDEO

Remus Pricopie, ministru Educației, vrea ca învățământul obligatoriu să înceapă cu un an mai devreme. Dacă Parlamentul va aproba această modificare, planul ministrului ar putea deveni realitate în 2015.

„Voi merge în Parlament, dar nu acum, trebuie să vedem momentul potrivit în care să cer modificarea momentului în care copiii sunt obligaţi să meargă la şcoală. Am avut şapte ani, am coborat la şase ani. Sunt state europene care au obligativitatea de a merge, nu la scoala, ci la gradiniţă, de la 4 ani.

Probabil că noi, într-un an, maxim doi, ar trebui să ne ducem în Parlament şi să spunem este obligatoriu să fii la gradiniţă la 5 ani şi să participi la grupa mare, după care să intri în clasa pregatitoare”, a anunțat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24.

În momentul de faţă, învăţămîntul obligatoriu începe de la şase ani, cu clasa pregătitoare.

http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-doi-olimpici-au-fost-eliminati-din-examen-ce-a-scos-ministerul-educatiei-din-subiectele-de-la-bac-2013-10904920

BACALAUREAT 2013. Doi olimpici au fost eliminaţi din examen. Ce a scos Ministerul Educaţiei din subiectele de la BAC 2013

Doi olimpici au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă la prima probă scrisă, de Limba şi literatura română, care a avut loc luni 27 mai, în cadrul examenului de BACALAUREAT 2013.

În total, exmemul de BAC 2013 a fost susţinut de 209 candidaţi care participă la loturile naţionale lărgite ce se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale.

Ministerul Educaţiei precizează că, elevii au primit două tipuri de subiecte, în funcţie de profil.

Filiera teoretică, profilul uman şi filiera vocaţională, profilul pedagogic, au avut aceeaşi variantă de subiect, deoarece numărul de ore dedicat disciplinei Limba şi literatura română a fost mai mare ca pentru celelalte specializări.

Pentru că au un număr mai mic de ore la română în programă, elevii de la filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională, toate celelalte profiluri, în afara celui pedagogic, au primit o variantă diferită de subiect la BAC 2013.

Spre deosebire de alţi ani, elevii nu au mai primit anul acesta de comentat textului aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea.

Ministerul justifică acest lucru prin faptul că a constat că elevii erau puşi în dificultate de această cerinţă. „Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit) şi nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusă în discuţie. S-a eliminat, astfel, posibilitatea de confuzie, candidaţii fiind conduşi, prin cerinţă, către formularea unei opinii personale, pe care să o dezvolte prin două argumente”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Educaţiei.



http://www.puterea.ro/articol/mediocritate_si_coruptie_gradatiile_de_merit_acordate_dupa_bunul_plac_al_di

MEDIOCRITATE ŞI CORUPŢIE. Gradaţiile de merit, acordate după bunul plac al directorilor de şcoli

Directorii de şcoli numiţi politic decid care proiecte ale profesorilor merită gradaţie de merit. Inspectoratele şcolare nu ajung să vadă proiectele. Acestea, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei şi-a propus să elimine aranjamentele, ca aceste distincţii să nu mai fie acordate “pe pile”.

Cu toate că noua metodologie de organizare a concursului pentru acordarea gradaţiei de merit profesorilor din învăţământul preuniversitar ar fi trebuit să elimine mediocritatea şi corupţia din această competiţie între dascăli, lucrurile nu stau aşa.

Pentru a obţine gradaţie de merit, profesorii sunt nevoiţi să realizeze un proiect educaţional pe patru ani, ce ar urma să reprezinte 80% din totalul punctajului de la concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit. Totuşi, proiectele profesorilor sunt verificate de conducerea unităţii de învăţământ unde sunt angajaţi, inspectoratele şcolare urmând să primească doar avizele date de directorii numiţi politic. Astfel, inspectoratele şcolare judeţene nu vor avea habar cum sunt desfăşurate proiectele. Totul rămâne la înţelegerea dintre directorii de şcoli şi profesori. Restul de 20% din punctajul maxim poate fi obţinut prin participarea la programe de perfecţionare sau la concursuri naţionale şi internaţionale. Vorbim despre deja arhicunoscutele concursuri, de fapt înţelegeri între cadrele didactice prin care acestea realizau schimb de diplome ce demonstrează participarea la aceste competiţii şcolare, în multe cazuri, existente doar pe hârtie. Aceasta era de fapt problema veche ce a determinat ca, an de an, aceiaşi profesori să obţină gradaţiile de merit.

Sindicalişti: Metodologia trebuie schimbată

Sindicaliştii din învăţământ susţin că metodologia de acordare a gradaţiilor de merit trebuie modificată şi spun că vor avea o discuţie în acest sens cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. “Metodologia trebuie schimbată. Avem colegi care s-au apucat deja să realizeze aceste proiecte şi le ia foarte mult timp. Trebuie stabilită o metodologie astfel încât gradaţia de merit să se acorde pentru activitatea de la clasă, nu pentru alte te miri ce lucruri. Într-adevăr, şi din semnalele noastre, sunt situaţii în care aceste gradaţii nu se acordă pe merit. O să avem o discuţie şi cu ministrul Educaţiei pentru a schimba modul în care sunt acordate gradaţiile de merit”, a declarat, pentru PUTEREA, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simon Hăncescu.

Gradaţiile de merit pentru profesorii din învăţământul preuniversitar se acordă pe o perioadă de cinci ani şi reprezintă 25% din salariu.

http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/cititorii-romani-fata-n-fata-cu-marea-literatura-germana-303118.html

Bookfest.Un ospăţ cultural întins pe durata a cinci zile

Cititorii români faţă-n faţă cu marea literatură germană

Anul acesta, invitatul de onoare la Bookfest, eveniment ce are loc între 29 mai şi 2 iunie, este literatura germană, prin participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei în cadrul proiectului internaţional „Trei ţări, aceeaşi limbă“.

Standul comun al Germaniei, Austriei şi Elveţiei va avea o suprafaţă de 120 mp şi va fi amplasat în pavilioanele C4-C5. Autori, editori, ilustratori, traducători şi jurnalişti din cele trei ţări de limbă germană vor sta la dispoziţia publicului şi a specialiştilor pe tot parcursul celor cinci zile de târg. Standul este organizat de Târgul de Carte de la Frankfurt.

Scriitorii de limbă germană, oaspeţi ai Bookfest

Kirsten Boie

S-a născut în 1950, la Hamburg, unde a şi absolvit studiile de literatură franceză şi engleză. Din 1978 până în 1983 a predat la un gimnaziu din Hamburg. După ce a adoptat un copil, a renunţat la cariera profesorală şi a început să scrie. Prima ei carte, „Paule ist ein Glücksgriff“, s-a bucurat imediat de succes şi a primit mai multe premii literare. Kirsten Boie a publicat de atunci peste 100 de titluri care au fost ulterior traduse în numeroase limbi. În româneşte i s-a publicat romanul „Alhambra“.



Boris Buden

Născut în 1958, în Croaţia, Boris Buden a studiat filosofia la Zagreb şi este doctor în teorie culturală al Universităţii Humboldt din Berlin. În anii ’90 înfiinţează revista şi editura Arkzin, în Zagreb. Eseurile şi articolele sale abordează teme din zona filosofiei, a politicii, a criticii culturale şi de artă. Semnează traducerea celor mai importante titluri din opera lui Sigmund Freud. Este autorul mai multor volume de eseuri.



Cătălin Dorian Florescu

Născut la Timişoara în 1967, Cătălin Dorian Florescu a părăsit România în 1982 şi s-a stabilit la Zürich, unde a studiat psihologia. A lucrat şase ani ca psihoterapeut în domeniul reabilitării persoanelor toxicodependente. Din 2001 este scriitor liber profe-sionist. A publicat mai multe romane, unele dintre ele apărute în româneşte la Polirom. Romanul „Jacob se hotărăşte să iubească“ s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, primind premiul „Cartea Anului 2011“ în Elveţia. Autorului i-a fost decernat în anul 2012 premiul literar german „Josef von Eichendorff“ pentru întreaga operă literară.



Simon Geissbühler

Simon Geissbühler s-a născut în anul 1973, la Berna. A studiat istoria şi ştiinţele politice la Berna şi în SUA şi şi-a încheiat studii-le universitare în 1997. În anul 2000, Simon Geissbühler a intrat în diplomaţie, fiind şi prim-colaborator al Ambasadei Elveţiei la Bucureşti. În timpul călătoriilor sale prin regiunile de frontieră din Europa de Est a descoperit în România, Ucraina şi în Republica Moldova un patrimoniu evreiesc uitat, despre care a scris mai multe cărţi.



Renate Habinger

Ilustratoare de carte pentru copii, Renate Habinger a studiat grafică şi design la Colegiul Superior Federal şi Institutul de Cercetare, activând de atunci ca artist independent. În 1997 şi-a amenajat în localitatea Melk un atelier de hârtie numit „Căsuţa Croitorului“, atelier în care şi-a expus creaţiile de hârtie pentru copii, tineri şi adulţi. Din 2008, în acest atelier are loc o Şcoala de Vară pentru ilus-tratorii de carte pentru copii.



Katharina Hacker

Născută în 1967, la Frankfurt, Katharina Hacker a studiat filosofia, istoria şi iudaistica la universităţile din Freiburg şi Ierusalim. A lucrat mai mulţi ani în Israel, iar din 1996 s-a stabilit la Berlin ca scriitor liber profesionist. A publicat mai multe volume distinse cu o serie de premii. Romanul „Die Habenichtse“ a apărut în traducere românească în anul 2011, la Editura RAO, cu titlul „Suflete pustii“.



Christian Haller

Scriitorul elveţian Christian Haller s-a născut la 28 februarie 1943 la Brugg, Aargau. A absolvit Facultatea de Zoologie a Universităţii din Basel. A condus, vreme de opt ani, departamentul de studii sociale al Institutului „Gottlieb Duttweiler“ din Zü-rich şi a activat ca secretar literar la Teatrul Claque din Baden. A publicat romane, piese de teatru, culegeri de povestiri, volume de poezii şi eseuri. În româneşte i-au apărut la Editura Polirom romanele „Muzica înghiţită“ şi „Vremurile mai bune“.



Jan Koneffke

Prozator, poet şi jurnalist, Jan Koneffke s-a născut pe 19 noiembrie 1960 la Darmstadt. A studiat filosofia şi germanistica la Freie Universität din Berlin, unde a avut şi primele întâlniri cu tinerii scriitori germani născuţi în România Herta Müller, Ernest Wichner şi Richard Wagner. În 1988 debutează cu microromanul „Înaintea premierei“. În 1995 primeşte bursa „Villa Massimo“, care îi oferă posibilitatea de a locui la Roma timp de şapte ani, în această perioadă activând ca jurnalist şi corespondent radio pentru diferite publicaţii şi posturi germane. În 2004 publică un roman care se bucură de aprecierile criticii, „O iubire la Tibru“ (apărut în româneşte la Editura Humanitas Fiction). În 2011, lui Jan


Koneffke îi apare fascinantul roman despre România interbelică – acesta va fi publicat în primăvara lui 2013 de Editura Humanitas Fiction cu titlul „Cele şapte vieţi ale lui Felix Kannmacher“.Locuieşte la Viena, Bucureşti şi Măneciu, împărţindu-şi timpul între Austria şi România.


DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.




Yüklə 65,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin