Lumina lui Hristos de la Malul Mării



Yüklə 291,97 Kb.
səhifə1/5
tarix17.03.2018
ölçüsü291,97 Kb.
#45688
  1   2   3   4   5

Lumina lui Hristos de la Malul Mării


Cuvântul Chiriarhului

,, Hristos se naşte, slăviţi-L!’’

Iubiţi fii duhovniceşti,

Crăciunul este zi de mare şi aleasă bucurie, pentru că nu îşi are începutul la oameni, ci la Dumnezeu. O peşteră devine cerul coborât pe pământ…Oare nu poate să devină şi o inimă acelaşi cer coborât pe pământ?

Oricâţi ar fi anii vieţii noastre trebuie să ajungem la vârsta Pruncului Iisus, în care vedem curăţia, nevinovăţia, dragostea, bucuria şi pacea sufletului. Aceeași curăție sufletească o descopăr an de an și în sufletele tinerilor seminariști, care calcă pragul Seminarului nostru teologic din Constanța.

Deși este o instituție teologică tânără, Seminarul Teologic din Constanța și-a câștigat respectul pe plan local și național printr-o bogată activitate teologică și culturală.

Apariția revistei Seminarului Teologic din Constanța pecetluiește legătura vie dintre elevi și profesori, aceștia din urmă fiind conștienți că problema formării şi dezvoltării caracterului religios-moral, capabil să înfrunte noianul adâncului păcatelor din societatea contemporană, este complexă.

Lumina lui Hristos” coborâtă pe pământ și la ”Malul Mării”, preînchipuie risipirea întunericului păcatului şi a morţii, pentru că pământul se va umple de lumina cunoştinţei adusă nouă de Domnul vieţii. Astfel, umbra se îndepărtează, întunericul se risipeşte, iar în locul lor renasc viaţa şi sfinţenia, pacea şi armonia între oameni, căci Dumnezeu, Izvorul vieţii, face din pământ cer, revărsând asupra noastră oceanul său de bunătate.

Hristos este ”Lumina care luminează tuturor”, și încă de la nașterea Sa, El aduce această lumină și bucurie în sufletele oamenilor, oferindu-le nădejdea și bucuria mântuirii. În acest context soteriologic se înscrie și activitatea teologică și culturală a Seminarului nostru, care prin lansarea acestei reviste, urmărește îmbogățirea duhovnicească a credincioșilor din eparhia noastră.



f:\img020090510071807_mare[1].jpg

Aș dori, ca ”Lumina lui Hristos de la Malul Mării”, să pătrundă în sufletele tuturor creștinilor și să le aducă acestora pacea lui Hristos.



Noi, cei din Dobrogea, deşi nu avem Peştera Betleemului, avem răsadul acesteia adus de Sfântul Apostol Andrei şi aşezat în peştera ce-i poartă numele. Colindul Sfântului Andrei ne arată că trebuie să venim cu lumânări aprinse, având candelele împodobite, cu sufletele primenite şi cu inimile deschise, ca să ne umplem de darul Vieţii.

Nu de la mine vă aduc ceea ce vă vorbesc, ci din dragostea lui Dumnezeu care m-a pecetluit şi m-a întărit în misiunea arhierească şi vreau să vă dăruiesc tot ceea ce mi-a dăruit Hristos. Iar ca păstor voi stărui să vă conduc sufletele spre Împărăţia cea cerească.

Vă binecuvântez cu dragoste părintească, rugând pe Bunul şi Milostivul Dumnezeu să reverse şi de acum înainte peste noi şi peste întreaga Biserică darurile Sale cele bogate.
Al vostru Arhipăstor şi lui Hristos

pururea rugător,
† T E O D O S I E,

ARHIEPISCOPUL TOMISULUI



ARGUMENTUM
,,Lumina lui Hristos de la Marea Neagră’’ este o revistă de cultură, educaţie şi divertisment realizată de cadrele didactice şi de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Dionisie Exiguul’’.

Ideea unei reviste s-a născut odată cu instituţia însăşi dar concretizarea acestui ambiţios proiect nu a fost deloc uşoară. Tipografiile prea scumpe, numărul resurselor umane destul de redus din primii ani (Seminarul şi-a deschis porţile în primul an pentru 2 clase de elevi) au zădărnicit eforturile conducerii. Astfel, până-n prezent, în Seminar a circulat semestrial un buletin informativ, realizat în regie proprie, care conţinea date despre activităţile şcolare şi extracurriculare desfăşurate în liceul nostru. Bilanţul pe anul şcolar 2008-2009 ne-a determinat să tragem nişte concluzii. Am văzut ce am făcut şi ce n-am făcut şi s-au stabilit nişte obiective. În această lungă listă de obiective se afla şi realizarea unei noi reviste de liceu care să conţină, nu doar informaţii despre activitatea Seminarului, ci să aibă drept scop educarea şi motivarea elevilor seminarişti.

Problema formării şi dezvoltării omului moral de mâine, capabil să se confrunte cu greutăţile societăţii contemporane, este complexă. În liceu se pun bazele formării simţului moralităţii, ale aprecierii binelui şi răului care constituie o latură esenţială a vieţii. Stimularea imaginaţiei şi creativităţii elevilor, folosirea în mod plăcut şi util a timpului liber, evaluarea activităţii creative a seminariştilor prin publicarea creaţiilor acestora, socializarea şi formarea personalităţii elevilor prin activitatea de grup, au fost câteva dintre argumentele care ne-au motivat să realizăm revista Seminarului nostru.

Aşadar proiectul a fost aprobat de conducere, care ne-a asigurat că ne va acorda tot sprijinul lor, şi…,,am purces’’ la drum. Alegerea numelui potrivit, a cadrelor didactice şi a seminariştilor dornici să scrie în revistă, a celei mai bune oferte din partea tipografiilor, a momentului şi locului de lansare etc., a dus la pierderea multor ore din timpul nostru liber.

Colectivul de redacţie a venit cu idei şi sugestii asupra a ceea ce se poate publica în revistă, a triat şi corectat materialele dar, în acelaşi timp, i-a îndemnat pe elevii seminarişti să compună în conformitate cu propria lor individualitate şi originalitate. S-a avut în vedere faptul că activităţile educative, bine motivate şi mai ales bine organizate, pot avea ecou în sufletul elevului toată viaţa, contribuind la formarea personalităţii sale.

S-au scris mii de cuvinte, s-au stricat multe instrumente de scris şi s-au consumat mulţi nervi. Oricum, totul e istorie. Important este că primul număr a apărut şi poate fi citit de părinţi, profesori, elevi, de oricine, oricând. Ne propunem să realizăm, în acest an şcolar, şi un al doilea număr, de data aceasta în preajma sfintelor sărbători de Paşti, la fel cum acest număr l-am legat de tematica Crăciunului şi a prăznuirii Sf. Andrei.

Dar, cred că s-au spus destule. Mai bine să dăm pagina şi să ne continuăm lectura.

Redacția

Seminarul Teologic de la Constanţa: duh şi tradiţie într-o şcoală nouă

Un scurt istoric al Seminarului
Martori ai unor frământări –zicem noi– fără precedent în parcursul existenţei învăţământului românesc, aşteptăm toţi, profesori, elevi şi părinţi de elevi deopotrivă, ca maşinăria infernală a reformei în domeniu, condusă cu viteză, de cele mai multe ori peste limita suportabilă, de mai marii educaţiei ce se vrea naţională, să se aşeze, în sfârşit, la drum întins şi fără restricţii, spre mulţumirea prea blândului popor al dascălilor despre care se spune că sunt veşnic nemulţumiţi, spre consolarea elevilor care niciodată nu ştiu ce-i aşteaptă, spre alinarea disperării părinţilor care nu ştiu ce să mai creadă, dar şi pentru relaxarea privirilor încordate ale U.E. în efortul de a ne aduce la numitorul comun dorit, perceput de noi, românii, ca paradis în care covrigii nu-şi găsesc alt loc decât pe cozile purtate cu conştiinciozitate de patrupezi canini, toţi din rasa nobilă numită „lipsa grijii zilei de mâine”.

f:\conferinta craciun serbare seminar\p1100502.jpg

În această aşteptare care a devenit, pentru unii, mod firesc de viaţă, alţii încearcă să-şi facă loc strigând din răsputeri că riscăm să devenim orbi (faţă de glasul conştiinţei suntem surzi demult) şi să nu mai vedem ceea ce este atât de evident: obârşia învăţământului nostru - tinda Bisericii - uitată în favoarea mai convenabilului „facultativ” şi facilului „opţional” vis a vis de Religie, de parcă limba română, pritocită tot în umbra eclesială de pe vremea vechilor cazanii, ar putea fi, pentru vorbitorii ei, facultativă ori opţională (remarcă făcută de ortodoxul declarat Dan Puric la adresa iconoclaştilor moderni care, odată cu icoanele, voiau să scoată şi Religia din şcoală).

Ne aducem aminte că după decembrie 1989 peisajul învăţământului românesc, proaspăt eliberat de roşul aprins al cravatei de pionier, primea, fără prea mare entuziasm, culoarea sobră cu miros de tămâie a învăţământului seminarial teologic, prilej cu care suflarea didactică laică afla că seminariştii sunt tot elevi, poate chiar „mai elevi” decât alţii, iar profesorii lor dornici să şteargă urmele schismei care îndepărtase şcoala românească de Biserica mamă.

De atunci şi până astăzi cele câteva seminarii teologice de tradiţie neîntreruptă care scăpaseră nedesfiinţate (Bucureşti, Neamţ, Buzău, Craiova, Caransebeş) s-au înmulţit printr-o tainică rodire, duhul de şcoală teologică prinzând rădăcini în lungul şi-n latul patriei, uneori reînviind tradiţii apuse sub greutatea vremilor, alteori răsărind în locuri neumbrite vreodată de darul uceniciei celor chemaţi la preoţie.

În anul Domnului 2001, venirea IPS Teodosie la cârma spirituală a românilor de la malul mării a găsit bătrânul Tomis cu un timid început de învăţământ teologic universitar, precum şi cu un seminar teologic ceva mai închegat tocmai la Tulcea, care însă nu îşi trăgea seva din pământul călcat de paşii sfinţi ai lui Andrei Apostolul, fiind mai degrabă, alături de cel din Galaţi, o întruchipare a tradiţiei radiate de emblematicul seminar buzoian, întemeiat la 1836 de vrednicul episcop Kesarie.

Când spunem că credinţa noastră creştină este de origine nemijlocit apostolică, ne şi putem imagina spaţiul românesc ca o clasă de învăţăcei primind învăţăturile sfinte de la cel mai pregătit profesor de Creştinism: Andrei întâiul chemat la apostolie, ucenic al lui Hristos în a cărui grijă am fost încredinţaţi atunci când apostolii au ieşit să propovăduiască neamurilor. Locul magistrului este întotdeauna la catedră; socotind lucrurile la scara cuvenită (unde elevii sunt un popor iar clasa, o ţară) şi lăsând timpul în abstract, Tomisul ni se descoperă dintr-o dată ca „muntele fericirilor” la poalele căruia nefericiţii, spălaţi de valul de neoprit iscat de sub paşii Galileeanului, învaţă, radioşi, credinţa cea nouă.

Tocmai acest loc binecuvântat era lipsit de o verigă importantă pentru succesiunea apostolică dăruită neamului nostru: seminarul teologic, şcoala credinţei şi a luminii lui Hristos care trebuie să lumineze tuturor. De aceea, noul Întâistătător al scaunului ierarhilor scitani, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, întru luminată binevoire şi judecată arhierească, a hotărât şi a binecuvântat începutul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Constanţa, sub ocrotirea unui învăţat monah dobrogean la origine şi al lumii întregi prin ştiinţa sa, Dionisie Exiguul, trăitor în secolele V – VI şi canonizat anul trecut cu zi de prăznuire la 1 septembrie, care „a ostenit întru sprijinirea monahismului dobrogean, pământ în care a odrăslit, luând aminte la erudiţia şi contribuţia sa, la cunoaşterea creştinismului răsăritean în apus, prin lucrări de cronologie, fiind recunoscut ca părinte al erei creştine, iar prin traducerea Sfinţilor Părinţi şi a Sfintelor Canoane s-a arătat mare iubitor de sfinţenie şi unitate a Bisericii" (din Tomosul de proclamare a canonizarii Sfantului Dionisie Exiguul citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la slujba solemnă din 2 noiembrie 2008).

Noul seminar avea să cuprindă şi o Şcoală de cântăreţi bisericeşti (trei ani de studiu), numită „Gherontie Nicolau” în amintirea pasiunii acestui episcop tomitan (1926 – 1942) pentru muzica bisericească, în timpul arhipăstoririi căruia a fiinţat, pentru o perioadă scurtă, un seminar teologic la Constanţa.

La 15 septembrie 2001 începeau cursurile două clase de profil teologic (a IX – a seminar şi a IX – a cântăreţi) în cadrul Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa, şcoală mamă care se oferise să găzduiască noua formă de învăţământ aparţinând filierei vocaţionale din care oraşul de la malul mării nu cunoscuse până atunci decât partea de artă şi partea sportivă. Ascultarea de veghetor la bunul mers al şcolii a fost încredinţată părintelui Marius Moşteanu iniţial, iar după un an, subsemnatului. Corpul profesoral era alcătuit din tineri (care astăzi sunt doar cu câţiva ani mai puţin tineri) numiţi de IPS Teodosie prin tainica înainte-vedere a aşezării oamenilor potriviţi la locurile potrivite, cu ştiinţa inspectoratului şcolar al judeţului, ei înşişi foşti – nu cu mult timp înainte – elevi de seminar.

Elevii au primit dintru început botezul unui nou regulament şcolar, nebănuit de ei până atunci şi care amintea de povestirile din armată ale taţilor ori fraţilor mai mari; treptat, cuvintele „internat”, „cantină”, „meditaţie”, rugăciunea dar nu aceea pe care o ştiau de la mama sau de la bunica, ci aceea cu „R” mare care îi aduna pe holul cu icoane şi cu candelă, „grupa de rând la biserică” şi altele de acest fel au intrat în limbajul de zi cu zi al elevilor de parcă s-ar fi născut cu ele. Prin oraşul şi aşa cosmopolit îşi făcea loc o nouă ţinută: costumul de seminarist cu tunică; sărbătorile de iarnă trimiteau prin case noi cete de colindători, la auzul cărora gazdele exclamau cu bucurie: „au venit băieţii de la seminar!”

Poate că în mediul şcolar constănţean seminarul nu a fost privit mereu ca un membru al familiei, fiind socotit de multe ori o rudă îndepărtată şi exotică, filiaţia dublă – bisericească şi de stat – fiind greu de asimilat pentru cei care intrau în contact direct cu noi.

d:\revista seminarului\poze biblioteca\dscn7304.jpg

Cu toate acestea, elevii seminarişti au căpătat siguranţa apartenenţei lor de Biserică, dată fiind apropierea de profesorii lor dar mai ales simţind ocrotirea părintească a Ierarhului, prin care orice necaz se sfârşea, orice neputinţă se împlinea şi oricare întristare se schimba repede în bucurie. Mult mai bun decât drept cu copilăriile unora dintre elevi, pe care noi, profesorii, le vedeam „grave abateri disciplinare” în intenţia de a aplica litera regulamentului, Ierarhul ne-a învăţat şi pe noi cum să fim mai întâi „părinţi” şi mai apoi „profesori”, reunind cele două calităţi în efortul de formare şi modelare a viitorilor buni samariteni ceruţi de încrederea în Biserică a poporului, încredere mereu clasată în fruntea sondajelor de opinie.

În anul 2003 şcoala şi-a căpătat identitate proprie, prin deciziile Sfântului Sinod şi Ministerului Educaţiei, dar şi-a pierdut spaţiul fizic de desfăşurare a activităţii, potrivit hotărârii emise axiomatic de conducerea colegiului gazdă: „aici nu e loc de două şcoli şi de doi directori...”. A urmat un fel de exod al poporului ales, din şcoală în şcoală, pe uşi străine, uneori cu piedici puse de alţii pentru pricini inventate, alteori găsiţi vinovaţi că existăm într-un sistem în care nu este loc de coexistenţă.

În acest timp tot Înaltpreasfinţitul ne-a fost sprijin şi călăuză, încât şcoala are acum internat propriu cu dotări moderne (unde, fapt rar întâlnit, majoritatea elevilor se bucură de sprijin integral pentru masă şi cazare prin aportul personal al Întâistătătorului), a dobândit un teren destul de mare pentru construirea unei noi clădiri care să răspundă cerinţelor speciale ale unei şcoli teologice, a realizat achiziţiile necesare pentru amenajarea unei biblioteci, a unui paraclis şi a laboratoarelor şcolare.

Până în prezent seminarul tomitan a acordat diplome de absolvire la cinci promoţii de elevi seminarişti (ţinându-se cont de trecerea de la 5 la 4 ani de studiu care a avut ca rezultat încheierea ciclului pentru două promoţii în acelaşi timp în 2008 – clasele a XII – a şi a XIII – a), precum şi la șase promoţii de elevi ai şcolii de cântăreţi. Având posibilitatea să observăm cum şi-au continuat studiile ori activitatea, nu de puţine ori s-a făcut simţită satisfacţia efortului încununat cu împliniri, aflându-ne elevii printre studenţii fruntaşi de la Facultatea de Teologie, câte unul chiar şef de promoţie, ori cu realizări cu totul deosebite, fiecare pe unde viaţa l-a purtat.

d:\revista seminarului\documente\conferinta craciun serbare seminar\p1100514.jpg

Acum, cine cunoaşte Seminarul de la Constanţa îl poate defini astfel: ierarhul locului, IPS Teodosie, prezent în şcoală – după cuvântul apostolului – „cu timp şi fără timp”; profesori cu pregătire deosebită, ştiinţifică dar mai cu seamă spirituală, angrenaţi într-un învăţământ interactiv în care ei înşişi învaţă permanent; elevi care caută ceva ce nu găsesc în altă parte şi anume slujirea lui Dumnezeu prin slujirea semenilor; împreună-rugarea, cel mai de preţ timp al vieţii omului, care la seminar se înfiripă din momentul în care doi sau trei repetă laolaltă „Doamne strigat-am” pentru ora de Psaltică de a doua zi; colindele de Crăciun şi serbarea care nu se uită niciodată; corul seminarului, corul psaltic, dar şi grupurile corale care încântă credincioşii la Liturghiile oficiate duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare în tot mai multe parohii; multe altele, mai mici sau mai mari, uşor de sesizat mai ales pentru ochiul celui care, la rându-i, a trecut odată prin băncile seminarului...

Toate acestea pot fi adunate în ceea ce numim „duhul sau tradiţia seminarului”, care în urmă cu câţiva ani nu era, dar acum este la Constanţa şi va fi câtă vreme paşii Sfântului Andrei nu se vor şterge de pe acest pământ şi din credinţa oamenilor de aici dornici de lumina lui Hristos izvorâtă din candela învăţământului teologic.

Pr. Prof. Dr. Bogdan Moise

Interviu cu Părintele Director Ilie Petre
R: Preacucernice Părinte Profesor, sunteţi noul director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Dionisie Exiguul’’ Constanţa. Cu ce sentiment întâmpinaţi proaspăta dumneavoastră învestire?

Ca absolvent al Seminarului Teologic din Bucureşti, am păstrat vie în suflet amintirea acestei perioade frumoase, conştient fiind de rolul deosebit pe care l-a avut în formarea mea de slujitor al Bisericii. Timpul petrecut la seminar reprezintă pentru mine piatra din capul unghiului, în ceea ce priveşte formarea mea profesională ulterioară. Astfel, întoarcerea în Seminar îmi trezeşte nostalgii, dar în acelaşi timp mă responsabilizează şi mă motivează în misiunea de a modela caracterele şi minţile acestor tineri, care se pregătesc să slujească Sfânta Biserică.



R: O radiografie recentă a chinuitei reforme din Învăţământul românesc, care, deşi a pornit de la bune intenţii de integrare europeană, a neglijat tradiţiile şi experienţa naţională, ne arată că am coborât prin superficialitate. Încă din 1998 ex-ministrul Andrei Marga, invocând statisticile UNESCO, atrăgea atenţia că şcoala românească a ajuns de pe locul 7 în lume în 1972 pe locul 34 în 1998. Cum se ,,asortează’’ tradiţionalismul specific şcolilor teologice cu politica globalisto-integristă prin care se cere, discret, atenuarea identităţii naţionale?

În contextul actual, pentru păstrarea identităţii naţionale e nevoie de o integrare care să ţină seama de tradiţia, cultura şi credinţa acestui neam binecuvântat de Dumnezeu. Credinţa în mod deosebit, reprezintă condiţia principală pentru păstrarea identităţii poporului care, prin lucrarea Sfântului Apostol Andrei, s-a născut creştin. De aceea, consider că învăţământul teologic actual are datoria sfântă de a încerca să menţină acel echilibru între tradiţie şi inovaţie, oferind necontenit modele de vieţuire creştină.



R: În calitate de fost seminarist ce părere aveţi de elevul actual? Cum apreciaţi evoluţia lui? Aveţi încredere în noua generaţie?

Elevul de astăzi nu este un elev comod pentru profesor. Respectul lui se câştigă printr-o bună pregătire şi prin aplicarea psihologiei elevului, pe care o învaţă, şi care nu trebuie să rămână doar în faza de teorie. Aplecarea spre cunoaştere trebuie să fie pe primul plan în relaţia cu elevii. Pornind de la o bună relaţie, înveţi, ca profesor, foarte multe de la elevi. Ajungi să înţelegi vârsta lor, momentul şi cum să mergi către ei cât mai eficient. Atât în trecut cât şi în prezent copiii au dat dovadă de sete de cunoaştere şi astfel cadrelor didactice nu le mai rămâne decât să îi îndrume spre ştiinţă, spre cunoaştere şi spre izvorul învăţăturii care este Dumnezeu.



R: Având în vedere hibele învăţământului actual - problemele bugetare, programele eronat gândite pedagogic, îmbâcsite şi confuze, neglijarea condamnabilă a laturii educative - credeţi că şcoala anilor ce vor urma va putea juca un rol în redresarea morală şi intelectuală a naţiunii?

Învăţământul teologic românesc a reuşit să supravieţuiască pe parcursul istoriei sale nenumăratelor atacuri şi influenţe de secularizare si inovaţie, păstrându-şi tradiţia şi identitatea. Ba chiar a reuşit să formeze teologi şi intelectuali de renume mondial, care s-au impus în teologia panortodoxă şi nu numai, ca adevărate repere morale şi ştiinţifice.

De aceea, mă declar încrezător în capacitatea școlii românești de a juca un rol esențial în devenirea morală și intelectuală a tinerilor.

R: Ce sfat le-aţi da celor care vor să urmeze această şcoală?

Fiind direct implicat pot spune doar că îi aştept cu drag. Aici vor găsi un liceu cu un climat moral sănătos în care punem accentul atât pe pregătirea intelectuală a seminariştilor cât şi asupra conduitei lor morale şi spirituale. Şcoala noastră teologică promovează valori autentice, care dăinuie de milenii şi care merită să fie cunoscute de cât mai mulţi tineri care, odată ce vor fi ajuns aici, vor descoperi adevăratul sens al existenţei şi al vieţii.



R: Câţi elevi aveţi în prezent?

Seminarul Teologic Dionisie Exiguul din Constanţa are un număr de 170 de tineri seminarişti.



R: Ce proiecte aveţi în desfăşurare?

În acest moment Seminarul are în derulare mai multe proiecte dar cel mai important este programul internaţional Comenius.



R: Ce vă propuneţi pentru viitorul apropiat?

Pornind de la cuvintele Mântuitorului Hristos, care le spunea ucenicilor: ,,cu dor am dorit …”, tot aşa şi noi avem o dorinţă arzătoare la bunul Dumnezeu şi anume, aceea de a dobândi un spaţiu adecvat procesului de învăţământ care să ne permită să desfăşurăm activităţile şi proiectele pe care le întreprindem.



Vă mulţumesc părinte director pentru interviul acordat şi vă urăm o inepuizabilă forţă de muncă spre binele Seminarului nostru.

Interviu realizat de

Prof. Drd. Carmen Ciornea


Performanțele Seminarului

Teologic din Constanța
Istoria de nici un deceniu a Seminarului nu face altceva decât să exprime modul în care aceasta şcoală tânără, dar, în acelaşi timp, adânc înfiptă în tradiţia teologică a oraşului şi a zonei, a cunoscut o dezvoltare continuă, atât prin efortul depus de elevii care au studiat aici cât şi de profesorii care i-au îndrumat.

d:\revista seminarului\poze biblioteca\dscn6437.jpg

Pregătirea seminariştilor este îmbogăţită, pe lângă orele de curs obişnuite, asemenea unui liceu normal, de practica liturgică din parohiile ortodoxe constănţene şi de participarea la repetiţiile de cor. Cercurile de ştiinţe socio-umane, desfăşurate în mod periodic, sunt o dovadă certă a preocupării unităţii noastre şcolare de a oferi tinerilor seminarişti posibilitatea de a se perfecţiona şi în alte domenii pentru ca, ulterior, să aibă posibilitatea de a susţine examenul de admitere în învăţământul superior şi la alte facultăţi decât Teologia.

O altă particularitate a vieţii de seminarist ar fi aceea că pentru elevul teolog ziua de curs începe zilnic la orele 7.30, prin rugăciunea de dimineaţă, urmând ca mai apoi cursurile să se desfăşoare obişnuit.

Ca dovadă a bunei pregătiri a elevilor stau mărturie numeroasele premii obţinute de elevii seminarişti la Olimpiadele şcolare organizate pe plan judeţean sau naţional, ceea ce denotă seriozitatea elevilor şi îndrumarea susţinută a profesorilor înspre realizarea performanţelor la clasă şi a unei pregătiri continue.
Performanţe

 2001




 -
Elevii Seminarului au participat la olimpiadele şcolare, faza judeţeană, la multiple discipline, ocupând locuri fruntaşe.

- În luna decembrie Seminarul susţine un Concert de Colinde în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.

2002

-Elevii seminarişti se remarcă pe plan judeţean prin concertul coral susţinut de Zilele Constanţei, 21-24 mai pe scena Teatrului de Vară.

-Coriştii au înregistrat o casetă cu Liturghia psaltică.

-Pe 30 noiembrie în aula Universităţii ,,Ovidius’’, Constanţa, Seminarul susţine un Concert de Colinde.

-Elevul Rustea Iuliean obţine premiul I la Concursul interjudeţean ,,Ioan Petru Culianu’’, Iaşi la secţiunea creaţie literară.
2003


- Deşi şcoală tânără, Seminarul se dovedeşte o instituţie adânc înfiptă în tradiţia teologică a oraşului şi a zonei, remarcându-se şi în acest an prin concertele corale prilejuite de diverse ocazii, cum ar fi: Serbarea Colindelor precum şi Zilele Constanţei.

-Elevii Seminarului au participat la olimpiadele şcolare, faza judeţeană, la multiple discipline, ocupând locuri fruntaşe.

 -Elevul Rustea Iuliean obţine premiul I la Concursul interjudeţean ,,Ioan Petru Culianu’’, Iaşi la secţiunea creaţie literară.


2004


 - Elevii Seminarului au participat la olimpiadele şcolare, faza judeţeană, la multiple discipline, ocupând locuri fruntaşe.

-Pe 30 noiembrie Seminarul susţine un Concert de Colinde în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.

-1 martie- debutul editorial al elevului seminarist Rustea Iuliean cu volumul de poezii ,,În râna timpului’’.

 

2005


-La ediţia din 2005 a Concursului Naţional "Mihai Eminescu", organizat de Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau’’, sub egida Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în sala mare a Palatului Naţional al Copiilor, între 15 şi 16 ianuarie, elevul Panthazi Doru Emanuel-anul IV-obţine marele premiu decernat de către conf. univ. dr. Laura Manolache, Universitatea de Muzică, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, Bucureşti.

-La faza naţională a Concursului ,,Tinere Condeie’’, pe data de 5 iunie, la sediul Uniunii Scriitorilor din Calea Victoriei nr. 115, Bucureşti, în prezenţa conducerii Ministerului Educaţiei şi Inovării şi a Uniunii Scriitorilor, elevului Rustea Iuliean i-a fost decernat premiul ,,Junior, acordat celor mai valoroase cărţi scrise de elevi remarcaţi pe plan naţional şi internaţional prin performanţele literare. Premiul i-a fost înmânat de către dl. Tudor Opriş, preşedintele juriului.

-Elevii seminarişti se remarcă, şi în acest an, pe plan judeţean prin concertul coral susţinut de Zilele Constanţei, 21-24 mai pe scena Teatrului de Vară.

-Seminarul a susţinut un spectacol cultural-artistic în cadrul Concursului de limba şi literatura română ,,Mihai Eminescu’’, etapa internaţională, desfăşurată la Constanţa şi va primi o diplomă pentru participare cu distincţia ,,realizator de programe’’, semnată de preşedintele executive - prof. univ. dr. Liviu Papadima. ". Spectacolul a fost transmis pe postul local de televiziune – TV Neptun.

- Pe 30 noiembrie Seminarul susţine un Concert de Colinde în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.
2006
-La faza naţională a Olimpiadei de Religie desfăşurată la Tulcea, elevii Catană Alexandru Bogdan - anul IV şi Buzea - anul V, au obţinut menţiuni la disciplinele Dogmatică şi I.B.O.R.   

-La concursul interjudeţean de creaţie literară religioasă organizat cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic ,,Chesarie Episcopul’’ din Buzău, elevul Rustea Iuliean din anul IV a obţinut premiul I ,poeziile fiindu-i publicate în volumul colectiv de autori laureaţi.

-La ediţia din 2006 a Concursului Naţional "Mihai Eminescu", organizat de Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau’’, sub egida Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în Sala de Spectacole a Centrului Cultural al Ministerului şi Internelor, între 15 şi 17 ianuarie, elevul Panthazi Doru Emanuel -anul V- obţine premiu I. Trupa de teatru a Seminarului va fi premiată de Comitetul Naţional Român pentru drepturile Omului( Convenţia ONU) pentru rezultatele deosebite obţinute la cea de aIV-a ediţie a ,,Concursului Naţional’’<>’’.

-La data de 14 decembrie Seminarul a organizat, la Teatrul Naţional Constanţa, un concert caritabil intitulat “Fii îngerul lor de Crăciun”. Fondurile obţinute în urma acestui spectacol au fost oferite, pe data de 23 decembrie, sub formă de cadouri, Casei de Copii “Fairplay”. La realizarea acestui concert şi-au adus contribuţia corul Facultăţii de Arte, trupa de teatru şi corul Seminarului Teologic din Constanţa, care, aşa cum consemna şi ziarul local Telegraf,( ediţia de vineri, 15 decembrie) ,,au delectat numerosul public cu arii şi colinde cunoscute, introducînd spectatorii în atmosfera apropiatelor sărbători de Crăciun. Coordonată de prof. Carmen Ciornea, trupa de teatru a Seminarului Teologic a interpretat sceneta “Ispita”, iar corul aceleiaşi instituţii a interpretat, sub bagheta dirijorilor Valeriu Croitoru şi Gheorghe Tistu, mult îndrăgitele colinde de Crăciun”. Pelicula realizată a fost prezentată la postul local de televiziune.

-La Festivalul internaţional de satiră şi umor ,,Mărul de aur’’, de la Bistriţa, elevul Rustea Iuliean a obţinut menţiune.



-Elevii seminarişti se remarcă, şi în acest an , pe plan judeţean prin concertul coral susţinut de Zilele Constanţei, 21-24 mai pe scena Teatrului de Vară.

-Seminarul a contribuit la buna desfăşurare a Festivităţii de Premiere a Scriitorilor pentru activitatea literară din anul 2005, desfăşurate de Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Dobrogea în data de 3 iunie. Au participat scriitorii: Ovidiu Dunăreanu (Preşedintele Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea), Constantin Cioroiu, Ion Codrescu, Ştefan Cucu, Emilia Dabu, Ion Faiter, Dan Ioan Nistor, Nicolae Rotund, Arthur Porumboiu ş.a. Diplome de Onoare s-au acordat Înaltpreasfinţitului Teodosie şi doamnei Carmen Ciornea, redactor la Radio şi profesoară de limba şi literatura română a Seminarului. Elevii au susţinut un mic moment artistic.

 

2007


-La ediţia din 2007 a Concursului Naţional "Mihai Eminescu", organizat de Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau’’, sub egida Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în Sala Mare a Palatului Naţional a Copiilor, Bucureşti între 15 şi 17 ianuarie trupa de teatru a Seminarului va obţine premiul de interpretare pentru rezultatele deosebite obţinute la cea de aV-a ediţie a ,,Concursului Naţional’’<> la secţiunea teatru-interpretare.

-La faza naţională a Olimpiadei de Religie desfăşurată la Râmnicu Vâlcea în perioada 10-13 aprilie, elevul Catană Alexandru Bogdan – anul V a obţinut menţiune la disciplina Dogmatică.    

-Seminarul se dovedeşte o instituţie adânc înfiptă în tradiţia teologică a oraşului şi a zonei, remarcându-se şi în acest an prin concertele corale prilejuite de diverse ocazii, cum ar fi: Serbarea Colindelor precum şi Zilele Constanţei. 

2008

-În ediţia 2008 a Concursului ,,Ritmuri de toacă’’, organizat de Episcopia Giurgiului cu prilejul aniversării zilei Seminarului Teologic din Giurgiu, elevul Reziuc Radu Andrei a obţinut premiul I.

-În perioada 23-24 mai, în cadrul Festivalului de artă corală şi folclor, ediţia a VII-a, Constanţa corul psaltic al Seminarului condus de Diac. Marius Murariu va obţine diploma de participare.

-La prima ediţie a Concursului coral ,,Tineri, lăudaţi pe domnul!’’, organizat de Patriarhia Română şi de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, Seminarului nostru i s-a decernat premiul al III-lea.

-Seminarul este cooptat în cadrul proiectului interjudeţean "Credinţa, lumina sufletelor noastre", concurs de creaţie literară adresat elevilor de nivel gimnazial şi liceal din judeţele Constanţa şi Tulcea. Corul ,,Filotheos’’, din cadrul Seminarului, a susţinut un scurt moment artistic.

-În ediţia a II-a a Concursului ,,Vapoare pe Marea Neagră ’’ lansat în cadrul programului,, Ziua Internaţională a Mării Negre’’, Seminarul este implicat la secţiunea creaţie literară prin doamna profesoară Carmen Ciornea care a făcut parte din membrii juriului.

-La faza naţională a Olimpiadei de Religie desfăşurată la Satu-Mare, în perioada 10-14 aprilie 2008, elevul Bunescu Alexandru Ioan, anul V a obţinut menţiune la disciplina IBOR.    

În acest fel, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sf. Dionisie Exiguul’’ din Constanţa şi-a făcut loc în conştiinţa oamenilor, fiind privit nu numai ca un liceu oarecare, ci, mai mult decât atât, ca o veritabilă şcoală a vieţii creştine, în care tineri din toate colţurile Arhiepiscopiei Tomisului şi ale ţării, se îndeletnicesc cu studiul, cu rugăciunea şi cu slujirea, arătând încă de pe-acum care le este menirea: slujirea Bisericii lui Hristos şi a semenilor.

Prof. Drd. Carmen Ciornea
Noi perspective asupra literaturii
În anii '60 un jurnalist american spunea, spre amuzamentul tuturor, că "în câțiva ani, oricine va dori, va fi celebru pentru 15 minute". Remarca sa a fost privită cu ironie la vremea aceea. Timpul a trecut și vremurile actuale ne obligă să-i dăm dreptate. Mass-media, gândită inițial ca un mijloc de a oferi informații necesare oamenilor, afișează personaje lipsite de moralitate, capabile de orice pentru acele 15 minute de ieșire din anonimat.

Aceste personaje, smulse parcă din comediile lui Caragiale, nu fac decât să inoculeze ideea că se poate reuși făra perseverență. Mentalitățile vulnerabile ale adolescenților reînvie un pseodocult al personalității, în centrul căruia stau personaje fără character, incapabile să ofere lecții de viață conform realității. Valori umane există, dar sistemul actual nu este capabil nici să le găsească și nici să le afișeze pe cele existente. Acest lucru îl conștientizăm doar când e prea tarziu. Moartea unei personalități ne aduce cu picioarele pe pământ și suferim că am avut lângă noi pe cineva de la care aveam ce învăta.

Moartea lor ne ucide și pe noi, asemenea unei picături chinezești; încet, dar sigur. Nu se grăbește nimeni, nu-i așa? E tristă și perioada în care mass-media ne amintește de momentul '89. La sfârșit de decembrie, televiziunile ne prezintă un decor, deja transformat în clișeu, în care tinerii uciși sunt reprezentați ca eroii care au răsturnat tirania ceaușistă. Adevarul iese la iveala doar când te uiți, dacă poți, în ochii părinților acelor tineri. Nu vei descoperi niciun sentiment înălțător; doar durere și lacrimi. Pentru că ei știu că nu s-a schimbat aproape nimic.

http://4.bp.blogspot.com/_gyyhcw6bblm/swkmlhvlhmi/aaaaaaaaawm/lueytr-6axc/s320/eminescu_shadow.jpg

Redobândirea libertăților fundamentale nu este un argument care să demonstreze că jertfa lor a avut un rost. După ce au trecut zilele de comemorare, majoritatea oamenilor vor da din nou pe OTV, să vadă ce pantofi de firmă și-au luat soții Columbeanu sau cu câte grame s-a îngrășat Magda Ciumac. De aceea putem spune că totul a fost în zadar... Deznodământul acestui scenariu se va vedea peste câțiva ani. Deja mulți adolescenți cred că Marin Sorescu "a fost jucător al Universității Craiova" sau că Minulescu este patronul unui club de fotbal. Una dintre soluții ar fi să nu încerci să-ți cauți un model în viața reală, ci să încerci să devii tu însuți un model pentu ceilalți. E greu, dar te ține ocupat o viață întreagă.




Yüklə 291,97 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin