Doğru uygulama için doğru ürün. Yanlış bir uygulamada en iyi kaliteli ürünü bile kullansanız kötü bir sonuç elde etmeniz olasıdır. Soudal’ın geniş yalıtım malzemesi yelpazesi her uygulama için doğru yalıtım malzemesini bulmanız için en iyi



Yüklə 134,41 Kb.
tarix15.09.2018
ölçüsü134,41 Kb.
#82123

1 – Giriş
Şu anda geçmişte olduğundan daha da fazla inşaat tuğla, beton, alüminyum, seramik tuğlalar, cam, değişik kütük türleri, çelik, PVC ve diğer plastik türleri, vs. gibi pek çok değişik inşaat malzemesi ile inşa edilmektedir.
Bütün bu substratların bir binaya uygulanan değişik mekanik kuvvetlerden dolayı ve daha da büyük ölçüde ısı, soğuk, yağmur, UV-radyasyonu, vs. gibi değişik atmosfer koşullarına bağlı olarak değişik çekme ve genleşme özellikleri vardır.
Tüm bu hareketlere dayanacak ve geçirgen olmayan bir conta sağlamak için yalıtım malzemeleri özel olarak geliştirilmiştir.
Bağlantı işinin kendisi nispeten basit bir tekniktir ve özel yetenekler gerektirmez. Temel güçlük kullanılacak yalıtım malzemesi ile ilgili doğru seçimi yapmaktır.
Bu kitapçığın amacı kullanıcının yalıtım malzemeleri arasındaki farkı anlamasına yardımcı olmak ve onu en iyi seçime doğru yönlendirmektir; doğru uygulama için doğru ürün. Yanlış bir uygulamada en iyi kaliteli ürünü bile kullansanız kötü bir sonuç elde etmeniz olasıdır.
Soudal’ın geniş yalıtım malzemesi yelpazesi her uygulama için doğru yalıtım malzemesini bulmanız için en iyi garantidir.
Soudal yüksek değerli polimerlere dayanan elastomer (sentetik kauçuk), profesyonel tür izolasyon malzemeleri üzerinde uzmanlaşmıştır. Daha yüksek kalite, dayanıklılık ve beklenen faydalı ömür için artan talebin artan işçilik maliyetleri ile birleşmesinden dolayı, yağ temelli zift gibi daha düşük seviyeli ürünlerin yerini yavaş yavaş silikonlar, poliüretanlar, polisülfitler ve MS Polimer polimerleri gibi elastomer yalıtım malzemeleri almaktadır. Bu son sayılanlar geleceğin yalıtım malzemeleri olarak görülmektedir.
2 – İzolasyon Malzemelerinin Sınıflandırılması
2.1 Bir İzolasyon Malzemesinin Tanımı
Bir izolasyon malzemesi “belli bir miktar harekete maruz kalabilecek bir bağlantının tarafları arasında bir conta idame etmek için olan malzeme” olarak tanımlanır.
Bir izolasyon malzemesi bağlantının yapısal özelliklerine katkıda bulunmaz ama ısı, ışık, ses, su, buhar ve tozun geçişini engelleyerek yapının içindeki ortamın kontrol edilmesine katkıda bulunur. Çevresel faktörlerden dolayı eklemin boyutunda oluşan boyut değişiklerine uyum sağlamalıdır.
Bağlantı malzemesi, sıcaklık oynamaları ve mekanik kuvvetlerden dolayı oluşan genleşmelere, şekil bozulmalarına ve titreşimlere uyum sağlamalıdır. Buna “esneklik” denir. İzolasyon malzemeleri bağlantı substratlarının özelliklerinden dolayı iyi yapışma özellikleri sağlamalıdır ve çatlakların üzerinde çökme veya dökülmeye izin verilmemelidir (iyi yapışma özellikleri olmalıdır).
Bir yalıtım malzemesi normal olarak kuruyan ve kurumayan yağlar veya yüksek kaliteli polimerler ve çapraz bağlantı ajanları, katkı malzemeleri ve doldurucular gibi yapışkan materyaller içerir.
2.2 Olası Sınıflandırmalar
Değişik izolasyon malzemeleri aşağıdakilere göre sınıflandırılabilir:

1) kullanılan hammadde

2) uygulama türleri

3) polimerizasyon veya sertleşme mekanizmaları

4) polimerizasyon ardından genleşme özellikleri
2.2.1 Kullanılan Hammaddeler:
Bu, kimyacının yalıtım malzemelerini en kolay tanımlama şeklidir. Örnekler:

* Kuruyan yağlar

* Polibütenler (oleorezin) ve Bütiller

* Bitüm


* Akrilikler

* Poliüretanlar

* Polisülfitler

* Silikonlar

* MS Polimerler
Ancak bu sınıflandırma sadece kullanılan temel malzemeyi tanımlar, fakat değişik yalıtım malzemesi türlerini ve potansiyel kullanımlarını karşılaştırmaz. Bu yüzden yalıtım kullanıcısının faydasına değildir.
2.2.2 Uygulama Türleri:
İzolasyon malzemeleri için pek çok büyük uygulama alanı vardır. En önemlilerinden birkaçı:
1) Bina ve genel inşaat: bir inşaat alanında değişik malzemeler arasındaki tüm olası bağlantıların, çatlakların veya açıklıkların doldurulması.
2) Cam Sanayisi: hâlâ üst conta olarak, çift cam sistemleri uygulamaları ve pencere çerçevelerinin montesi için yalıtım malzemelerinin en büyük müşterilerinden birisidir
3) Yol ve havaalanı kaldırımları
4) Gemi inşa ve onarım, konteynır sanayisi ile beraber
5) Otomotiv sanayisi
6) Uzay
7) Teknik mühendislik, tüneller ve nükleer reaktörler dahil
8) Gaz dağıtım
9) Kendi İşini Kendin Yap ve perakende
10) Sanayi kullanımı
2.2.3 Polimerizasyon veya sertleşme mekanizmaları:
Bu sınıflandırma (hem kimyacı hem de kullanıcı için faydalıdır) bizim sertleşmedeki ve böylece kalitedeki değişiklikleri daha ayrıntılı şekilde kavramamızı sağlar:
Hava ile oksidasyon (okside edici yağ bazlı)
İzolasyon malzemesi, havadaki oksijen ile bir tepkimeden dolayı yavaş yavaş gövdesi boyunca sertleşir. Bu süreç tam (geleneksel cam macunu gibi sertleştirme yalıtım malzemeleri ile) veya kontrollü, yani yalıtım malzemesinin gövdesinin yumuşak kaldığı, polibütenler gibi deri oluşturucu bir yalıtım malzemesi ile olabilir.
Hava ile fiziksel olarak temas halinde olan yalıtım malzemeleri (su veya bileşenlerin buharlaşması)
Örnekler: Su bazlı Akrilikler

Çözücü bazlı Akrilikler

Bitüm bazlı İzolasyon Malzemeleri
Nem sertleşme sistemleri
Sertleşme atmosfer neminin yalıtım malzemesinin kütlesi tarafından emilmesi ile oluşur. Bu, prepolimerin son polimeri oluşturmak için hava ile kimyasal tepkimesini başlatır. Bu süreç oda sıcaklığında vulkanizasyon olarak bilinir. Bu sürece göre sertleşen yalıtım malzemeleri kısmi silikonlar, polisülfitler, poliüretan yalıtım malzemeleri ve köpükleri ve MS polimerlerdir (veya MS Polimerler).
Kimyasal sertleşme sistemleri
Polimer sistem ve sertleştirme ajanı karıştırıldığında bir kimyasal tepkime oluşur. Örnekler iki bileşenli polisülfitler, poliüretanlar, silikonlar, polikloroprenlerdir.
Isıl ayar
İzolasyon sistemi ısı dönüştürülebilirdir. Bu sisteme birkaç örnek çift cam uygulamaları veya yollardaki bağlantı noktalarını contalamak için, sıcak uygulama conta bileşenleri için tek bileşenli ısıl ayarlı yalıtım malzemeleridir.
Oksijensiz veya UV-sertleşme sistemleri
Şu anda bu özel tipler incelenmektedir. Ancak, burada tamamen başka bir uygulama alanı olan ve başka bir seminerin konusu olması gereken yapışkanlar alanına giriyoruz. Ama bazı poliüretan yalıtım malzemelerinin otomotiv uygulamalarında yapısal tutturma ajanı olarak kullanıldığı burada anılabilir. Bu yüzden ayrım hattını tam olarak çizmek zordur.
2.2.4 Genleşme Özellikleri
Her yalıtım malzemesinin kendisine has genleşme ve çekme özellikleri sınırları vardır. Bu kıstasları daha sonra ayrıntılı olarak kullanacağız, çünkü mesela %35 hareketi olan bir genleşme derzi sadece %7 hareket kabiliyeti olan bir yalıtım malzemesi ile kapatılamaz.
2.3 İzolasyon Malzemeleri İçin Şartlar
İzolasyon kaliteleri ve uygulamalarında bu kadar çok çeşitlilik olduğundan işin içindekilerin çoğu bütün farkları bilmezler. Bazen sadece bir iş için en ucuz yalıtım malzemesini alırlar. Tabii ki bu tür bir seçim yapmak için doğru kıstas bu değildir!
Bu alanda bazı yapıları edinmek için neredeyse bütün ülkeler kontrol alanında belli kurallar ortaya koymuşlardır. Bu yüzden kaliteyi ve tüm yalıtım malzemelerinin kullanımını kontrol etmek için resmi kurumlar oluşturulmuştur.
Gözlemlenecek ana yalıtım malzemesi özellikleri:
* yapışma ve tutma

* kırılma gücü

* kırılmada uzama

* kenar A sertliği

* E-modu %100
Milli kontrol organizmaları, sadece kendi ilgi alanlarında (yani ülkelerinde) kullanılacak değişik yalıtım malzemesi sınıfları tanımlamışlardır. En yaygın olan normlar:
* BS – İngiliz Standartları (British Standards)

* Alman DIN normları

* Amerikan ASTM ve TTS standartları

* Fransız SNJF normları



* Belçika UBATC-BUTGB normları
Bu standartları ayrıntılı şekilde incelemeyeceğiz, çünkü bu bizi çok uzaklara götürür. Sadece yapışma, genleşme, özellikler, sıkılabilirlik vs. açısından değişik gereklilikler olduğu unutulmamalıdır.
Böylece günümüze kadar her ülkenin, bazıları test etme açısından çok benzerken diğerleri az veya çok farklı olan kendine has standartları vardır.
Her ülke kendisinin doğru standartlara sahip olduğunu ve diğerlerinin tamamının “iyi olmadığını” veya en azından tam olmadığını düşündüğünden bir üretici her tür onay için başvurmak zorunda idi.
Bu, çok pahalı hale geldi ve serbest ticaret için bir engeldi. Bugünlerde herkes bunu kabul ediyor. Bu yüzden Avrupa (EN) ve gelecekte dünya çapında uygulanacak ISO standartları şu anda yerleştiriliyor.
3 – Teknik Özelliklerin Tanımları
İlgili karşılaştırılabilir parametrelere dayanarak yalıtım malzemelerindeki farkları gerçekten tartışmadan önce en yaygın kullanılan teknik özellikleri açıklamak gereklidir.
3.1. Yoğunluk
Bir ürünün yoğunluğu ürünün doldurma oranı, çözücü kullanımı, vs. gösteren fiziksel parametredir. Boyutu hacim başına ağırlıktır (kg/l veya g/ml). Ağzına kadar yalıtım malzemesi ile doldurulabilen özel küçük kaplar (verilen bir sıcaklıkta tam bir hacme sahip olan) vardır. Yalıtım malzemesinin fazlası, kaptan ortasında delik olan bir kapak ile alınır. Kabı tartıp küçük bir hesaplama yaparak yalıtım malzemesinin yoğunluğu elde edilebilir. Bu parametre ürettiğimiz her grup üründen sonra kalite kontrol için kullanılır.
3.2. E-modu %100 (%100’de uzama)
Polimerize ürünün tipik bir fiziksel parametresidir. Yalıtım malzemesinde %100 uzama elde etmek için gerekli kuvvet anlamına gelir. Yalıtım malzemesi gerilmekte ve kuvvet özel bir test makinesinde ölçülmektedir. Testin sonuçları N/mm2 olarak ifade edilir.
3.3. Kırılmada Uzama
Bu yine, polimerize ürünün orijinal genişliğinin bir yüzdesi olarak ölçülen fiziksel bir parametresi ile ilgilidir. Özel bir makinede, yalıtım malzemesinin özel olarak hazırlanmış bir numunesine uygulanan kuvvet yavaş yavaş arttırılır. Malzeme çatlamadan veya yapışmayı kaybetmeden hemen önceki azami uzama elde edilir. Buna “kırılmada uzama” denir. Test yönteminin kendisine “Makas Testi” denir. Sonuçlar bir yüzde olarak ifade edilir.
3.4. Gerilme Mukavemeti / Kırılma Mukavemeti
Bu ürünün başka bir fiziksel parametresi ile ilgilidir. “Gerilme Mukavemeti” ürün tarafından yukarıda anılan Makas Testinde emilen azami kuvvettir. Bunun kırılmada uzama ile elde edilen kuvvet olması gerekmez.
Bu yüzden “Gerilme Mukavemeti” değeri malzemenin tutma olarak veya substrata yapışmasını kaybederek kırıldığı anda uygulanan kuvvetin gücüdür.
Esnek malzemeler için gerilme mukavemeti kırılma mukavemetine eşit olurken yoğrulabilir-esnek yalıtım malzemeleri için gerilme mukavemeti kırılma değerinden yüksek olacaktır. Birimi yine N/mm2 olarak ifade edilir.
3.2-3.4 arasındaki konular grafik ile çizilmiştir.
Yalıtım Malzemelerinin Mekanik Özellikleri

3.5. Deri Oluşumu
Deri oluşumu aslında ürünün sıkılması ile polimerleşme sürecinin başlangıç noktası arasındaki zaman boşluğudur. Ürün tam o noktada bir deri oluşturmaya başlar ama o an hâlâ yapışkan olabilir.
3.6. Yapışmaz Zaman
“Yapışmaz Zaman” ürünün sıkılması ile ürünün yüzeyinde hiçbir reaktif eleman kalmayacak şekilde tam deri oluşumu arasındaki zamanı belirtir. Yalıtım malzemesi artık “yapışkan” hissedilmemelidir. Bu, örneğin tozun artık yüzeye yapışamayacağının bir göstergesidir. “Yapışmaz zamanı” “deri zamanı” ile karıştırmamak önemlidir çünkü tamamen farklı şeyler gösterirler. Bir şeyi bir yalıtım malzemesi ile tutturmak istiyorsanız deri zamanına bakarsınız, çünkü deri oluşumu başladığında mükemmel bir bağ artık mümkün değildir.
3.7. Sertleşme
Bu parametre mekanizmaya bağlı olarak kimyasal ya da fizikseldir.

* Kimyasal sertleşmeyi ele aldığınızda, tek bileşenli bir sistem için nemin (H2O) ya da 2 bileşenli bir sistem için sertleştirme bileşeninin etkisi altında polimerleşmedir.



* Ürünün fiziksel sertleşmesini ele aldığınızda onu kurutma ya da buharlaşma süreci olarak yorumlarsınız. Su veya çözücü, etrafındaki alana buharlaşır ve ardında tutucu malzemeyi (akrilik, lateks) sertleşmek üzere bırakır.

3.8. A-Kenarı Sertliği
Bu yine ürünün fiziksel bir parametresidir. Esnek bir malzemenin sertliğini belirtir. İyi tanımlanmış bir yuvarlatılmış nokta yalıtım kütlesinin içine belli bir sabit kuvvet ile sürülür (verilen standartlara göre). 3 saniye sonra 0-100 ölçeğinde verilen bu gösterge A-Kenarı olarak tanımlanır. D-Kenarı testi olarak bilinen benzer bir test de vardır. Bu durumda polyester gibi daha sert malzemeler için sivri bir uç kullanılır.
3.9. Sıcaklık Aralığı
Sıcaklık aralığı yalıtım malzemesinin kullanılabileceği ve normal özelliklerini koruyacağı sıcaklık aralığıdır. Eğer ürünü bu aralığın dışındaki sıcaklıklara maruz bırakırsanız ürünün hasar görme olasılığı vardır.
3.10. Boyanabilirlik
Boyanabilirlik yalıtım malzemesinin derisine boyaların yapışma potansiyelini gösterir. Pek çok yalıtım malzemesi pek çok sıradan boya ile boyanabilir. Ancak boyalar çok çeşitli olduklarından bir deneme daima tavsiye edilir.
3.11. Elastik Düzelme
“Elastik Düzelme” ürünün, polimerize kütlenin verilen bir zamanın ardından ve sınırsız sayıda belli bir uzamadan geri dönme olasılığını gösteren fiziksel parametresidir. Testin sonuçları yüzde olarak belirtilir.
3.12. Çekme
Çekme sertleşme esnasında ağırlık kaybı ile beraber hacim kaybı olarak anlaşılabilir (su, çözücüler, uçucu bileşenlerin buharlaşması). Sonuçlar yüzde olarak ifade edilir.
3.13. Ağırlık Kaybı
Bu sayı ürünün fiziksel yanı ile bağlantılıdır. Sertleşme dönemindeki uçucu bileşenlerin buharlaşmasından dolayı oluşan ağırlıktaki azalma anlamına gelir.
3.14. Kap Ömrü
Bu, ürünün kimyasal bir parametresidir. İki bileşenin ürün uygulanmadan önce bir araya getirilmesi gereken iki bileşenli ürünlerde özellikle önemlidir. İki bileşen arasında hemen bir tepkime olacaktır ve ürünü kullanmak için sadece sınırlı bir zaman vardır. Kap ömrü ürünün kıvamının %100 arttığı zamanı gösterir.
3.15. İzin Verilen Bozulma
İzin verilen bozulma bağlantı noktalarının yalıtım malzemesinin ömrü boyunca yapabilecekleri azami hareket yüzdesini gösteren bir parametredir. Örneğin Belçika’da bir birinci sınıf ürün için gereklilikler: 24 saat içinde uzama %105, sonra 1 saat kuvvet uygulanmaz, %70 düzelme gereklidir.
3.16. Hizmet Sıcaklığı
İdeal akış özellikleri elde etmek için uygulamadaki sıcaklık aralığını gösterir.
3.17. Raf Ömrü
Bu aslında bir ürünün orijinal paketinde depolanabileceği zamanı gösterir.
3.18. Depolama Koşulları
Bu parametre verilen raf ömrüne ulaşmak için ürünün nasıl saklanması gerektiğini gösterir.
3.19. Astar Kullanımı
Yalıtım Malzemelerinin çoğu belli bir substrat üzerinde bir astara ihtiyaç duyarlar (Bakınız Astar Uygulama Kılavuzu ve Astar Kılavuzu)
Ürün yelpazemizdeki en yaygın kullanılanlar gözenekli substratlar için Primer 100, silikonlar ve MS Polymer® için PU bazlı yalıtım malzemeleri ve Primer 150, çünkü inşaat malzemelerinin çoğu (beton, tuğlalar, ahşap, vs.) gözeneklidir.
Bir Astar, yalıtım malzemesinin substrata daha iyi tutunmasına yardımcı olur. Gözenekli malzemenin deliklerine girer ve yalıtım malzemesinin kimyasal bağlantılı bir yapışkan oluşumu ile kolayca yapışabileceği gözeneksiz bir katman oluşturur.
Aynı zamanda metaller (Primer 312) ve sentetik malzemeler (Primer 631) için de Astarlar ve gözeneksiz malzemeler için bir astar ve yağ giderici olan Soudal Yüzey Aktivatörü vardır. Daha fazla ayrıntı için lütfen astar uygulama çizelgelerine bakınız.
3.20. Sarkma / Çökme
Bu fiziksel özellik sistemin akışkanlığının bir göstergesidir. Akış dikey olarak konumlandırılan özel bir bağlantıda ölçülür. Sarkma için daha yaygın kullanılan isim “çökme”dir. mm olarak ifade edilir.
3.21. Sertleşme Türü
Bu, ürün hakkında özel bilgi verir, yani ürünün kimyasal olarak mı (polimerleşme) fiziksel olarak mı (kuruma) sertleştiğini belirtir.
3.22. UV-Direnci
Bu kimyasal özellik UV ışığına maruz kaldıklarında moleküllerin tutarlılığını gösterir (renk, mekanik özellikler, vs.). En iyi bilineni UV ışını altında çift bağların bozulması sonucunda renk değişikliğidir.
4 – Yalıtkan Malzeme Türleri
Genel Bakış
Profesyonel İnşa Aralığı Kendi İşini Kendin Yap Aralığı
4.1) Tamamen sertleşen yalıtım malzemeleri:
1 Soudal Cam Macunu

2 Calofer Isı Dirençli Yalıtım Malzemesi (Kachelkit)


4.2) Yumuşak kalan yalıtım malzemeleri:
1 Butyrub Bina Yalıtkan Malzemesi
4.3) Yumuşak-elastik yalıtım malzemeleri:
1 Acryrub ***

2 Transpacryl-şeffaf ***

3 Repacryl-D ***

4 Soudafill ***

5 *** Boyanabilir Yalıtım Malzemesi

6 *** Silikonize Yalıtım Malzemesi /

Sıhhi Yalıtım Malzemesi

7 Soudafalt Çatı Onarım Yalıtım Malzemesi

8 Aquafix Tüm Hava Şartları İçin

Yalıtım Malzemesi







Profesyonel İnşa Aralığı

Kendi İşini Kendin Yap Aralığı

4.4) Elastomer Yalıtım Malzemeleri:
















A) Polisülfit Yalıtım Malzemeleri (Thiokol)




1

Soudakol 1K – Polisülfit bazlı

***

2

Soudakol 2K – Polisülfit bazlı

***




B) Poliüretan Yalıtım Malzemeleri




3

Soudaflex 14 LM – Poliüretan bazlı

***

4

Soudaflex 25 – Poliüretan bazlı

***

5

Soudaflex 40 FC – Poliüretan bazlı

***

6

Carbond 945 – Poliüretan bazlı

***

7

Carbond 955 DG – Poliüretan bazlı

***




C) Silikon Yalıtım Malzemeleri




8

Silirub 2 – Nötr kür silikonu

Nötr Silikon

9

Silirub 2/S – Sıhhi Nötr kür silikonu

Sıhhi Nötr Silikon

10

Silirub PL – Nötr kür silikonu

***

11

Silirub MA – Leke bırakmayan Nötr kür silikonu

Natuursteen silikon

12

Silirub P – Boyanabilir nötr kür silikonu

***

13

Silirub PDA – Boyanabilir nötr kür silikonu

***

14

Silirub Color – RAL Renk eşleştirmeli nötr silikon

***

15

Silirub BI – Yangın geciktirici nötr kür silikonu

***

16

Silirub U – Asetik kür silikonu

Çok amaçlı silikon

17

Universal Silicone – Asetik kür silikonu

***

18

Silirub LMA – Asetik kür inşaat silikonu

***

19

Silirub AC – Asetik kür silikonu

***

20

Silirub “SNJF” gıda sınıfı – asetik kür silikonu

Sanitarie silikon

21

Silirub S – Sıhhi sınıf asetik kür silikonu

***

22

Silirub Aquarium – Asetik kür akvaryum silikonu

***

23

Gasketseal – Yüksek sıcaklık silikonu

***

24

Microbond – Ayna silikonu

***




D) MS Polymer® bazlı yalıtım malzemeleri




25

Soudaseal 215 LM – Genleşme derzleri için MS Polymer® yalıtım malzemesi

***

26

Soudaseal 220 Seal’n’Paint – MS Polymer® boyanabilir yalıtım malzemesi

***

27

Soudaseal 235 LM – MS Polymer® yalıtım malzemesi

***

28

Soudaseal 240 FC –MS Polymer® yapıştırıcı/yalıtım malzemesi

Fix All

29

Soudaseal HT –MS Polymer® bazlı yapıştırıcı/yalıtım malzemesi

Fix All High Tack


4 – Yalıtım Malzemesi Tipleri: ayrıntılı inceleme
Size dünyada olmasa bile Avrupa’daki en eksiksiz yalıtım malzemesi grubunu sunmaktan gurur duyuyoruz. Soudal’ın yalıtım malzemesi grubu piyasadaki olası ihtiyaçların çoğunu kapsamaktadır. Takip eden bölümlerde, bu ürünlerin temel özelliklerine kısaca değineceğiz.
4.1 Tamamen sertleşen ürünler
Orijinal paketlerinde ve uygulama anında macun halinde olan yalıtım malzemeleridir. Kür işleminin ardından sertleşirler ve herhangi bir şekil değişikliği kabul etmezler.
1) “Soudal’ın” Evrensel Macunu (Universal Putty)
Orijinal macunlar (keten tohumu ve kireç taşı) zaman içinde kolayca çatlar veya yarılır. Gevrek ve kolayca ufalanabilir hale gelirler. Soudal’ın tüm yaygın malzemelere güçlendirilmiş yapışma gücü ile nitelenen Evrensel Macunu’nun bu dezavantajları yoktur.
Özellikleri: * düşük sıcaklıklarda bile ucuz ve kolay uygulanabilir yalıtım malzemesi

* düşük çekme ve iyi dolgu tutarlılığı

* derilenme ardından boyanabilir
2) “Calofer”
Çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan tüm bağlantılar ve açıklıkları contalamak için ideal şekilde uygun olan ısıya dayanıklı yalıtım malzemesi. Soba, merkezi ısıtma sistemleri, şömineler, barbekülerin montesi ve onarımı ve beton, tuğla veya metal içinde çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan her tür inşaat için de uygundur.
Özellikleri: * asbest içermez

* ısı direnci bozunmadan +1500oC’ye kadar

* tamamen sertleşir

* kür süreci yavaş ısınma ile hızlanır

* şekli bozulmaz, çatlamaz ve güçlü yapışma gücünü kaybetmez
4.2. Hamur kıvamında kalan yalıtım malzemeleri
1) Butyrub

Bu yalıtım malzemesi bir polibüten ve poliizobüten karışımı içerir. Moleküler uzunlukları farklıdır. Bazen yaygın ama yanlış şekilde bütilen yalıtım malzemeleri yerine bütil yalıtım malzemeleri olarak adlandırılırlar. İçindeki kütle hamur kıvamında kalırken yüzeyde oldukça ince, esnek bir deri oluştururlar. Deride çatlaklar olması halinde içindeki sertleşmemiş yalıtım malzemesi esnek ve az veya çok düzgün olan yeni bir deri oluşturur.


Özellikleri: * tek bileşenli, kartuş, sosis veya toplu paket halinde mevcut

* pek çok malzemeye astar olmadan iyi yapışma

* su buharını neredeyse geçirmez

* iyi dayanıklılık

* çözücüler içermez ve dolayısıyla belirgin şekilde çekmez

* sadece çok küçük uzamaları emer ve hiç geri dönüşü yoktur

* bağlantı hareketlerini azami %8’e kadar kabul eder

* keskin/sivri nesnelerin basıncına dayanmayan çok hassas yüzey


4.3. Plasto-esnek yalıtım malzemeleri
Bu yalıtım malzemeleri kısmen hamur kıvamındadır ve bu yüzden şekil bozucu kuvvetlerin ortadan kalkması ile orijinal durumlarına sadece kısmen geri dönerler. Polimerleşme ardından lastik benzeri bir görünüm, çok önemli bir çekme ve zayıf bir geri dönüş ile tanımlanırlar. Kürden sonra şekil bozukluğuna uğramazlar ve kazınmaları zordur.
Bu grup temel olarak sulu akrilik yalıtım malzemeleri, çözücü içeren akrilik yalıtım malzemeleri, silikonize akrilik yalıtım malzemeleri ve bitüm-lastik yalıtım malzemelerini içerir.
1) Acryrub
Bu yalıtım malzemesi özellikle az genleşme veya çekmesi olan (azami %10-15) tüm iç ve dış bağlantı noktaları için, yani tuğla ve pencere veya pencere çerçevesi, kapı eşiği arası, yer ve süpürgelik arası, vs. için geliştirilmiştir. Acryrub yağmurlu havada, 0oC’nin altında ve sürekli ıslak kalan yerlerde uygulanamaz. Yalıtım malzemesi beton, sıva, tuğla ve diğer gözenekli taşlar gibi gözenekli yüzeylere son derece iyi yapışır. Acryrub SNJF-etiketi (F) almıştır.
Özellikleri:

* yaygın olarak kullanılan inşaat malzemelerinin çoğuna iyi yapışma

* mükemmel UV-direnci

* kolayca boyanabilir

* kür ardından mükemmel esneklik ve uzama

* Acryrub sadece orta seviyede genleşen (%10-15) bağlantılar içindir

* termoplastik özelliklerinden dolayı Acryrub düşük sıcaklıklarda sertleşir

* 0oC’nin altındaki sıcaklıklarda depolanamaz veya uygulanamaz.


2) Transpacryl
Bu yalıtım malzemesi de sulu akrilik dağılımlar tabanlıdır. Ürün uygulandığında beyaz görünür, hiç dolgu içermez ve son derece şeffaf bir şekilde sertleşir. Sürekli suya batmış durumda kalmayan banyo uygulamaları için uygundur. Boyanabilir ve harekete maruz kaldığında neredeyse esnek özellikleri vardır.
3) Repacryl D
Repacryl D tanecikli yapıya sahip su bazlı akrilik bir yalıtım malzemesidir. Orta seviyeli hareket özelliklerine sahip bu ürün, duvarlarda boyamanın ardından kullanıldığı yer görülemeyecek olan tanecikli yapıdaki çatlaklar ve bağlantılar için kullanılır.
4) Soudafill
Soudafill özellikle yüksek çekme oranları ve düzgün bir kütlesi olan ve gözenekli yüzeylerde dikey ve yatay çatlaklarda kullanılan su bazlı akrilik bir yalıtım malzemesidir.
5) Akıtmaz Yalıtım Malzemesi / Sıhhi Yalıtım Malzemesi
Silikonize akrilik ve kopolimerler dağılımı temelli özel yalıtım malzemeleri. İç ve dış tüm bağlantılar (kapıların ve pencerelerin, süpürgeliklerin, sıhhi tesisatların, vs. etrafındaki bağlantılar) ve duvarlarda veya tavandaki çatlakların ve yarıkların kapatılması için.
Özellikleri: * çoğu yüzeye iyi yapışma

* esnek kalır, eskimez

* boyanabilir, birleşen kısımları kirletmez

* mantara karşı bileşenler içerir (Sıhhi Yalıtım Malzemesi)

* 3-4 saat sonra yağışa karşı su geçirmez (20oC ve %50 nispi nemde)

* rüzgar ve UV-radyasyon dirençli

* donmaya karşı korunmalı

* konsantre asitler ve klorin içeren çözücülere karşı dayanıklı değil

* akvaryumlar için uygun değil
6) Soudafalt
Nemli malzemelere bile güçlü yapışma gücü olan zift bazlı bir bağlantı onarım yalıtım malzemesi. Çatıların soğuk montajı ve onarımı için ideal şekilde uygundur.
7) Aquafix
Islak veya su altında bile olsa tüm malzemelere muhteşem yapışma gücü olan çözücü akrilik bazlı şeffaf yalıtım malzemesi. İngiltere’de “Her Hava Koşulu İçin Yalıtım Malzemesi” renkli olarak da mevcuttur.
4.4. Elastomer (Sentetik Kauçuk) Yalıtım Malzemeleri
Bu yalıtım malzemeleri sürekli ve tamamen esnek bir lastik oluştururlar. Şekil bozucu kuvvetlerin ortadan kalkması ile tamamen eski şekillerine dönerler. Bu yalıtım malzemeleri temel olarak aşağıdaki amaçlarla kullanılır:
* cam bağlantıları, prefabrike elemanların arasındaki bağlantılar ve değişik genleşme katsayısına sahip malzemeler gibi önemli ölçüde ve tekrarlı şekil bozulmalarına maruz kalan tüm statik ve genleşen bağlantı noktalarında
* garaj ve sanayi zeminleri gibi ağır mekanik yüke maruz kalan bağlantı noktaları
İlk olarak şekil bozukluğunun derecesi yalıtım malzemesinin türünün seçimini belirleyecektir. Diğer önemli özellikler yapışma gücü, dayanıklılık ve esnek geri dönüştür. Tek bileşenli yalıtım malzemeleri (sertleştiricisiz) ve iki bileşenli yalıtım malzemeleri (sertleştiricili) arasında seçim yaparız. Tek bileşenli yalıtım malzemeleri hava ile temasları halinde kendi kendisine sertleşirken iki bileşenli yalıtım malzemeleri kimyasal bir tepkime ile sertleşirler (polimerleşirler).
Esnek Yalıtım Malzemeleri grubunda aşağıdakiler vardır:
A) Polisülfit Yalıtım Malzemeleri

B) Poliüretan Yalıtım Malzemeleri

C) Silikon Yalıtım Malzemeleri

D) MS Polymer Yalıtım Malzemeleri


A) Polisülfit Yalıtım Malzemeleri (Thiokolo)
1) Soudakol 1K
Polisülfit (Thiokolo) temelli tek bileşenli yalıtım malzemesi, tüm büyük statik ve genleşen bağlantılar için (sanayi ve inşaat) ve pencere çerçevelerinin montajında üst conta olarak.
Özellikleri:

* kür ardından sürekli esnek kalır, mükemmel bir geri dönüşü vardır

* kür ardından pek çok boya ile boyanabilir

* UV radyasyonuna oldukça iyi ve pek çok kimyasala, suya, vs. son derece iyi dayanır

* tüm yaygın bina malzemelerine çok iyi yapışır (gözeneksiz yüzeylerde astarsız, gözenekli yüzeylerde Primer 100 ile)

* çekmez


* düşük su buharı iletimi vardır
2) Soudakol 2K
Sanayi ve ev inşaatında, beton inşaatlarda ve yol inşaatlarında tüm statik, dinamik ve genleşen bağlantılar için polisülfit (Thiokolo) temelli çift bileşenli yalıtım malzemesi. Pek çok renkte mevcuttur.
Özellikleri: * kür ardından sürekli esnek kalır, mükemmel bir geri dönüşü vardır

* rengi solmaz ve çekmez

* pek çok yaygın gözenekli bina malzemesine astarsız çok iyi yapışır

* kür ardından pek çok boya ile boyanabilir

* iyi UV direnci vardır
Buna ilave olarak özel ihtiyaçlar için, örn. gemi güverte kalafatı, benzin istasyonları için zemin bağlantıları, hava alanı pist bağlantıları, vs. için pek çok iki bileşenli polisülfitler mevcuttur.
B) Poliüretan Yalıtım Malzemeleri
3) Soudaflex 14 LM
Belçika teknik anlaşmasını almıştır. Çok düşük modlu, özellikle bina uygulamalarında çok yüksek harekete sahip bağlantılar için (%35’e kadar), özellikle ağır ve hafif önceden dökülmüş elemanlar, güçlendirilmiş beton ve tuğla veya diğer duvar elemanları arasında olduğu gibi önemli şekil bozukluklarına sahip olan bağlantılar için geliştirilmiştir.
Özellikleri:

* yapışma yüzeyine uygulanan gerginliği önemli ölçüde azaltır

* kür ardından esnek kalır, iyi bir geri dönüşü vardır

* kimyasal direnci, su geçirmezliği, ısıya, soğuğa, tuzlu suya, atık suya, vs. direnci mükemmeldir

* eskimez, su geçirmez

* yüzey rengi UV radyasyon etkisine bağlı olarak değişecektir

* boyanabilir (su bazlı boyalar ile 24 saat sonra, çözücü bazlı boyalar ile tam kürden sonra)

* sıhhi tesisatlar, yüzme havuzları, içme suyu depoları, akvaryumlar, ziftli yüzeyler veya pencere çerçevesi montajı için kullanılmaz


4) Soudaflex 25
Belçika NIT normlarının yanı sıra UBATC teknik anlaşmaya göre en yüksek (Sınıf VI) onayı almıştır. Poliüretan polimerleri temelli, sanayi ve inşa sektöründeki iç ve dış tüm statik ve genleşen bağlantı noktalarına uygun (%35) tek bileşenli bir yalıtım malzemesidir.
Özellikleri:

* kür ardından kalıcı şekilde esnek kalır, iyi bir geri dönüşü vardır

* gözenekli (Primer 100 kullanın) veya gözeneksiz çoğu bina malzemesine iyi yapışır

* eskimez, su geçirmez

* yağmur, su, atık su, yağ ve mikroorganizmalara dayanıklıdır

* asgari çekme ve güçlü tutma gücü

* su bazlı boyalar ile 24 saat sonra, çözücü bazlı boyalar ile kürden sonra boyanabilir

* soğuk ortamlarda esnekliğini korur

* yüzme havuzları ve akvaryumlar için uygun olmadığı gibi pencere çerçevesi montajı için de uygun değildir

* asfalt veya şap ile temas halinde uygulanamaz

* içme suyu ile birlikte kullanmak için WRC onayı almıştır
5) Soudaflex 40 FC / Carbond 940 FC
Soudaflex 25 ile karşılaştırılabilir ama daha sert bir lastik oluşturur (yüksek A kenarı sertliği) ve böylece mekanik yüklere daha iyi dayanır. Özellikle aşağıdakiler için tavsiye edilir:

- sanayi zeminleri ve garajlar

- metal inşaatlardaki tüm contalar ve bağlantılar

- elektro sanayisindeki tüm hızlı sertleşen contalar

- araçlarda ve konteynerlerde titreşen parçaların kolay bağlanması ve gemi güvertelerinin sızdırmazlığı
Özellikleri:

* hızlı sertleşme (FC)

* kalıcı şekilde esnek kalır ve su geçirmez şekilde sertleşir

* gözenekli (Primer 100 kullanın) veya gözeneksiz çoğu bina malzemesine iyi yapışır

* rüzgar direnci mükemmeldir

* boyanabilir

* yağlara, greslere ve pek çok değişik kimyasala karşı dirençlidir

* SNJF sertifikası vardır


6) Carbond 945 FC
Bu, temel olarak araba ve konteyner sanayisinde yapısal tutturma için kullanılan gelişmiş ham mukavemete sahip poliüretan bir yalıtım malzemesidir.
7) Carbond 955 DG
Bu da poliüretan temellidir ancak bir yalıtım malzemesinden çok bir yapısal tutturma ajanıdır. Otomobil ön camlarının lastik bağlantılar olmadan doğrudan takılması için geliştirilmiştir. Özel temizleyici/aktivatör ve astar ile birlikte kullanılır.
Özellikleri:

* kullanımı basit ve etkin

* mükemmel yapışma

* güçlü gövde ancak titreşimlere ve sıcaklık dalgalanmalarına dayanacak kadar esnek

* karoserin yapısal bir kısmını oluşturur

* yazılan astarı ile birlikte kullanılırsa UV dirençlidir

* hızlı sertleşir
C) Silikon Yalıtım Malzemeleri
Silikon yalıtım malzemeleri nötr tipler ve nötr olmayan tipler olarak 2 ana gruba ayrılabilir.
a) Nötr Silikonlar:
Aşağıdaki Soudal ürünleri kimyasal olarak nötr olan bu yalıtım malzemeleri grubuna girer:
- Silirub 2 - renkli ve şeffaf

- Silirub 2/S - renkli ve şeffaf

- Silirub PL - renkli ve şeffaf

- Silirub B1 LM (Düşük Modlu) - gri

- Silirub P (boyanabilir) - renkli

- Silirub PDA (boyanabilir) - renkli

- Silirub MA - renkli ve şeffaf

- Silirub Color

- Mirobond
b) Nötr Olmayan Silikonlar:
İki gruba ayırabiliriz; amin ve asetik olmayan sistemler (artık Soudal tarafından üretilmemekte ve yerlerine nötr silikonların bir veya diğer şekli konulmaktadır) ile asetoksi veya asetik sistemler:
- Silicone U

- Silirub AC

- Silirub AC SNJF

- Silirub LMA

- Silirub S (Sıhhi)

- Silirub AQ (Akvaryum)

- Universal Silicone (Evrensel Silikon)

- Gasketseal (salmastra contası)


Tüm silikon yalıtım malzemelerinin aşağıdaki ortak özellikleri vardır:

- kür ardından kalıcı şekilde esnek kalırlar, mükemmel geri dönüşleri vardır, çekmezler

- mükemmel UV direnci, renklerini korurlar

- eskimeye mükemmel direnç

- sıcaklık direnci çok iyi

- çoğu bina malzemesine çok iyi yapışma (Dikkat – değişik malzemeler için Astar Tablosunu kontrol edin)

- hızlı derilenme ve hızlı kür

- şeffafın yanı sıra pek çok değişik renkte mevcut ve istenirse %100 şeffaf



- Silirub P ve Silirub PDA hariç üzerleri boyanamaz
8/9) Silirub 2 (nötr/renkli/şeffaf) / Silirub 2F
Belçika NIT 107’ye göre Sınıf VI onayı ve UBATC’nın (Belçika) yanı sıra SNJF’nin (Fransa) kalıcı onayını almıştır. Tamamen nötr Oksim bazlı silikon yalıtım malzemesidir. Özellikle çift ve lamine camlar için geliştirilmiştir. İdeal olarak PVC ve ahşaba yapışmak için uygun olmasının yanı sıra tuğla ve betona da yapışır (gözenekli substratlar için Primer 150 tavsiye edilir).
Silirub 2/S olarak formülüne eklenen mantar önleyiciden dolayı sıhhi uygulamalarda kullanılabilir. İdeal olarak akrilik banyo küvetleri gibi tüm sentetik substratlar için uygundur.
10) Silirub PL (nötr, renkli/şeffaf)
Önceki doğal nötr yalıtım malzemelerini tamamlayıcı şekilde bu nötr, alkoksi bazlı silikon yalıtım malzemesi renkli olarak mevcuttur. Temel avantajı tam kürün ardından mükemmel esnekliği ve uzun derilenme zamanından dolayı uzun uygulamaların yapılabilmesidir.
11) Silirub MA (nötr)
Silirub MA, mermer ve diğer doğal taşlar gibi yüksek maliyetli bina malzemeleri ile beraber kullanılması için geliştirilmiştir. Eşsiz formülünden dolayı bu taşlarda normal silikonların kullanılması durumunda gerçekleşecek lekeler önlenir.
12/13) Silirub / Silirub PDS (nötr, renkli)
Eşsiz bir ürün. Tek boyanabilir (nötr) yalıtım malzemeleri. Camcılık, değişik malzemeler arasındaki bağlantılar ve bağlantıların daha sonra boyanması gereken yerler için tavsiye edilir. Yan parçaların lekelenmesine sebep olmaz ve pek çok boya ile üzeri boyanabilir. Silirub PDA “kuru şekilde işlenebilir”!
14) Silirub Color
Bu yüksek parlaklıkta sonuç veren nötr kür silikonu, özellikle RAL sistem renklerine tam bir renk uyumunun gerektiği örn. konservelerin parlatılması, toz kaplama alüminyum, PVC, boyalı ahşap, vs. gibi tüm uygulamalar için geliştirilmiştir.
15) Silirub B1
Bir yangın derecesi gerektiren tüm genleşme bağlantılarında kullanım için yüksek esnekliğe sahip nötr kür silikon yalıtım malzemeleri. Silirub B1’in diğer yalıtım malzemelerinden daha yüksek bir yangın derecesi vardır (B1) ve belli bağlantı konfigürasyonlarında 4 saate kadar yangın direnci olduğu bağımsız şekilde test edilmiştir.
16) Silicone U
Cam, alüminyum ve parlak yüzeylerdeki tüm uygulamalar için küf önleyici etkisi ile beraber evrensel silikon yalıtım malzemesi.
17) Universal Silicone (Evrensel Silikon)
Çoğu yüksek mod uygulaması için BS 5889 A’ya uyan asetoksi silikon yalıtım malzemesi. Sıhhi kullanım için küf önleyici etki. Özellikle İngiliz piyasası için üretilmiştir.
18) Silirub LMA (asetik - şeffaf ve renkli)
BS 5889 A’ya uyan Düşük Modlu Asetoksi Silikon Yalıtım Malzemesi. Özellikle İngiliz piyasası için üretilmiştir. Bu %100 saf silikon PVC pencerelerin çevre kenarlarında yaygın şekilde kullanılır.
19) Silirub AC
Yüksek modlu asetoksi silikon yalıtım malzemesi. Temel olarak cam, alüminyum, parlak substratlar, vs.de kullanılır.
20) Silirub AC “SNJF” (asetik / renkli ve şeffaf)
Gıda sınıfı asetoksi silikon. NIT 107’ye (Belçika) göre sınıf VI ve kalıcı UBATC (Belçika) onayı ile SNJF etiketi (Fransa) almıştır. BS 5889 BE ve DIN 18450’ye uygundur. Özellikle parlak bağlantılar, küçük akvaryumlar ile iç ve dış statik bağlantılar için tavsiye edilir. İçme suyu ile birlikte kullanımı için WRC onayı vardır. Gıda ile kullanımı için test edilmiş ve onaylanmıştır (IANESCO).
21) Silirub S (sıhhi / renkli ve şeffaf)
İçindeki mantar ve bakteri öldürücü katkı maddelerinin varlığı sayesinde bu yalıtım malzemesi rengini korur ve ıslak yerlerde kullanıldığında kirlenmeye direnecektir. Özellikle duşlar, banyolar, tuvaletler, mutfaklar, vs.deki tüm bağlantı noktaları için tavsiye edilir. Sentetik malzemeler için Silirub 2/F kullanılmasını öneriyoruz.
22) Silirub AQ (akvaryum / şeffaf ve siyah)
Büyük tamamen cam akvaryumların üretilmesinin yanı sıra büyük vitrinler için geliştirilen yüksek bir A kenarı olan ve cama yüksek yapışma gücü olan silikon bir yalıtım malzemesidir.
23) Gasketseal (Kırmızı)
Gasketseal polimerleşme sonrası 285oC’ye kadar sıcaklıklarda kalıcı bir esnek lastik oluşturan özel kırmızı bir silikondur. Bağlantılar ve contalar üretmek için kullanılır (mantar, keçe, elyaf, lastik, asbest, vs. yerine). Taşıma hatları, sıcak su pompaları, motorlar, vs. için uygundur. Aynı zamanda insanların kesinlikle kırmızı bir silikona ihtiyaçları olan durumlarda da kullanılır (örn. mutfaklar, verandalar, vs. Dikkat: tutuşu Silirub AC’den daha azdır).
24) Mirobond (açık gri)
Aynaların gözenekli ve gözeneksiz yüzeylere tutturulması için geliştirilmiş nötr kür yalıtım malzemesi.
D) MS Polymer Yalıtım Malzemesi
MS Polymer Yalıtım Malzemeleri kimyacılarımızın en son geliştirdikleridir. Silikon ve poliüretan yalıtım malzemelerinin özelliklerinin ve avantajlarının pek çoğunu birleştirirler. Onları geleceğin yalıtım malzemeleri olarak görüyoruz.
* Su bazlı boyalar ile oldukça hızlı (“ıslak üzeri ıslak”) boyanabilirler ve gözenekli substratları lekelemezler.

* Öne çıkan özelliklerinden birisi nemli substratlara bile yapışmalarıdır, Primer 150 sadece son derece gözenekli malzemeler için gereklidir.

* MS Polymer yalıtım malzemeleri kimyasal olarak nötrdür ve bu yüzden üzerlerinde kullanıldıkları substrata zarar vermezler.

* Üzerine bağlandıkları substratların yelpazesi çok geniştir.

* UV radyasyonuna ve pek çok kimyasalın yanı sıra aşırı hava koşullarına dayanıklıdırlar.

* Silikon ve poliüretan yalıtım malzemeleri ile avantajlı olarak yer değiştirirler.

* Soudal pek çok tür üretir: Soudaseal 215 LM – Düşük Mod

Soudaseal 220 SP – Parlatma

Soudaseal 240 FC – Tutma

Soudaseal 235 SF – Güçlü ve Esnek



Soudaseal HT – Yüksek İlk Pürüz
25) Soudaseal 215 LM
Özellikle genleşme noktalarında kullanmak için Düşük Modlu Yalıtım Malzemesi. Düşük Modlu Poliüretanlara (Soudaflex 14 LM) alternatif olarak ve değerli malzemelerin yalıtım malzemesi olarak tavsiye edilir. Test edilmiştir ve ISO 11600-25F’ye uymaktadır.
26) Soudaseal 220 Seal’n Paint
Özellikle üzeri hemen boyanması gereken uygulamalar için geliştirilmiştir.
27) Soudaseal 240 FC
Sıra dışı tutma gücü ve neredeyse bütün substratlara yapıştığı gerçeği sebebiyle yapıştırıcı/yalıtım malzemesi olarak kullanılır. Neredeyse her tür malzemenin (PVC, Polistiren, Polikarbonat, Aynalar, Mermer, Metaller, vs.) yalıtılması ve tutturulması için kullanılır.
28) Soudaseal 235 SF
Yüksek güçlü yapıştırıcı/yalıtım malzemesi, mükemmel esnekliği yüksek kenar gücü ile birleştirilir. Denizcilik uygulamaları, yer bağlantı noktaları, cephe panel bağlantıları (Soudal Panel System), vs. için son derece uygundur.
29) Soudaseal HT
İlk tutuşu rakipsiz MS yapıştırıcı/yalıtım malzemesi. Tüm yüksek güçlü dikey bağlantılar ve pek çok sanayi uygulaması için.
Yüklə 134,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin