BM Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra’nın Konuşması
Türk-Japon Vakfı Başkanı Sayın Profesör Sadıklar,
Japonya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sayın Keisuke YAMANAKA
Saygıdeğer Büyükelçiler,
Saygıdeğer konuklar,
Değerli basın mensupları,
Sevgili öğrenciler,
Kanlı ihtilafların, komşu bölgeler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında karşımıza çıktığı bir dönemde çok önemli bir etkinlik için biraraya geldik. Bölge ülkelerinde görülen iç karışıklıklar ihtilafların etkilerinin kuşaklar boyu sürebildiğini açıkça ortaya koyuyor.
Uluslararası topluluk bir çok sorun ile karşı karşıya bulunuyor. Tarih bizlere bu sorunların çözümünün yarınlara bırakılmasının sorunların çözümünü daha da zorlaştırdığını gösteriyor. Bu bağlamda, Dünya Barış Günü dünyaya durup olan bitene iyice bakmayı ve şiddet sarmalının en iyi nasıl kırılacağı ve uluslararası hukukun korkunç şekilde ihlalinin nasıl durdurulabileceğini düşünmek için bir fırsat yaratıyor.
Saygıdeğer konuklar,
Saldırı, intikam ve provokasyon sarmalı bir çözüm üretmez. Bizim görevimiz inşa etmekken, söz konusu sarmal yıkıma yol açar. Artık dünyamızı herkes için daha iyi bir yer yapmak için tarihten aldığımız dersleri uygulamaya koyma zamanı gelmiştir. Şiddetsizliğe adanan bugün, gelin, kinin sadece daha fazla kine, şiddetin sadece daha fazla şiddete yol açtığını kabul edelim.
İşte bu nedenlerle bu yılki Dünya Barış Gününün temasını “Barış İçin Eğitim” oluşturuyor. Eğitim küresel vatandaşlığı ve barışçıl toplumlar inşa edilmesini destekliyor. Çocuklara sadece okuma yazma ve saymayı öğretmek yetmiyor. Eğitimin karşılıklı saygının yerleşmesini sağlaması gerekiyor. Eğitimin bizlere, sesimizi sadece kendi geleceğimizi belirlemek için duyurmakla yetinmemeyi, bunun yanında bizim ve başkalarının taleplerinin herkes için daha iyi bir dünya yaratılmasına nasıl katkı sağlayacağını da düşünmeyi öğretmesi gerekiyor.
Değerli konuklar,
Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerektiğini dünyaya göstermek ve elde edebileceği başarılara yönelik olarak üye devletler tarafından ortaya konan kısıtlamalara rağmen Birleşmiş Milletlerin uluslararası topluluğu bir araya getirerek insanlığın karşı karşıya olduğu karmaşık sorunlara çözüm bulunabilecek yegane evrensel ve meşru forum olduğunu vurgulamak amacıyla bugün buraya geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum.
Bazı önemli eksikliklere ragmen, uluslararası topluluğun insanlığın karşı karşıya olduğu bir çok sorunu çözmesini sağlayan sayısız başarılı işbirliği örneği de bulunuyor. Bugün tüm taraflara benzer işbirliğini barışa daha fazla şans vermek için kullanmaya çağırıyoruz. Bugün çanı daha canlı ve istekli çalmalıyız. Barışın sesinin, ihtilaf ve aşırı uç taraftarlarının sesinden daha fazla duyulmasını sağlamalıyız.
Teşekkür ederim.