Dünya denizcilik sektöründe ilk yüzde 13 Yunanlı armatör yer alıyor



Yüklə 27,99 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü27,99 Kb.
#18868

30 OCAK 2015 -5 ARALIK 2016 HABERLER

5.01.2016 Dünya denizcilik sektöründe ilk yüzde 13 Yunanlı armatör yer alıyor



Lloyd's List dünya denizcilik sektöründe 2015 yılının en etkili 100 ismini kamuoyuna açıkladı. Yunanistan'daki krize rağmen 2015 yılında denizcilik sektöründe öne çıkan 100 armatör arasında 13 Yunanlı armatör yer alıyor. Anangel Maritime, Maran Tankers ve Maran Gaz denizcilik şirketlerini yöneten Yunanlı armatör Yannis Anglikusis listenin 5’inci sırasında yer alıyor.

Sahip olduğu gemilerin kapasitesine göre yapılan sıralamada ise Yunanlı armatör listenin 6’ıncı sırasında yer alırken, Yunanlı armatörün önünde Cosco, MOL, NYK, China Shipping ve AP Moller Maersk gibi dünya devleri bulunuyor. Angelikusis grubunun sahip olduğu toplam 143 gemi 26,8 milyon ton kapasiteye sahip.

Yorgos Oikonomu’nun Grubu ise 14,18 milyon ton kapasiteli 116 gemi ile listenin 10’uncu sırasında yer alırken, Pappas ve Oaktree Grubu 10,82 milyon ton kapasiteli 89 gemiyle 23’üncü sırada bulunuyor.

Bu isimleri 10,34 milyon ton kapasiteli 66 gemiyle 25’inci sırada bulunan Prokopiou Grubu, 9,4 milyon kapasiteli 89 gemiyle 30’uncu sırada bulunan Tsakou Grubu, 9 milyon ton kapasiteli 90 gemiyle 35’inci sırada bulunan Martinu ailesine ait Thenamaris şirketi, 7,91 milyon ton kapasiteli 90 gemiyle 39’uncu sırada bulunan bayan Angeliki Fragku’nun şirketi izliyor.

Angelikusis dışında denizcilik sektörünün en güçlü 100 şahsiyeti sıralamasında yer alan diğer Yunan armatörler ise şöyle: Angeliki Fragku (16), Yorgos Oikonomu (17), Petros Pappas (31), Nikos Tsakos (45), Peter Georgiopoulos (47), Theodoros Veniamis (48), Kostis Konstantakopouos (52), Vangelis Marinakis (65), Simeon Palios (88) ve Dimitris Melissanidis  (Deniz Haber)

4.01.2016 Piyasalarda çifte baskı, dev deprem!


Suudi Arabistan-İran gerginliği ve olumsuz Çin verisi piyaları adeta sardtı. Dolar/TL 2.96`nın üzerine tırmanırken, gelişen ülke para birimlerinde rekor düşüşler kaydedildi. BIST`te kayıplar yüzde 2`yi aşarken, Avrupa borsaları ise adeta çakıldı.

Suudi Arabistan-İran gerginliği ve olumsuz Çin verisi ile dolar/TL yeni yıla yükselişle başladı. Güne 2.94’ün üzerinde başlayan dolar/TL 2.96’nın üzerine tırmandı. Öte yandan gelişmekte olan en ülke kurlarında rekor düşüşler kaydedilirken, borsalarda da adeta deprem yaşandı. (Vira Haber)



4.01.2016 Donanma’ya büyük savaş gemisi


Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak tasarlanan TCG Anadolu Türkiye’nin en büyük gemisi olacak.

Tasarımı tamamlanan ilk milli fırkateyn ‘TCG İstanbul’un ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından İstanbul’daki Sedef Tersanesi’nde yaptırılan Türkiye’nin en büyük ve donanımlı savaş gemisinin ismi ve borda numarası belli oldu.

Ülkemiz donanmasının ana gemisi olacak savaş gemisini Türk Loydu’nun onaylayacağı (klaslandıracağı) öğrenilirken ismi TCG Anadolu olarak belirlendi. 225 metre uzunluğunda tasarlanan TCG Anadolu, pek çok açıdan ilkleri barındıracak. Savaş helikopterleri ve savaş uçakları için yeniden dizayn edilen pisti, 12 derecelik eğimle daha elverişli hale getirildi.

Böylece gemiye F35B sınıfı, 5. Nesil av ve bombardıman uçakları da inebilecek. 8 gelişmiş savaş helikopterini taşıyabilecek gemi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. Donanmamızın ana gemisi olarak hizmet verecek TCG Anadolu, dönebilen motorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak kapasitede bir uçuş güvertesine de sahip olacak. Osprey, helikopter olmasına rağmen uçakların yapabileceği pek çok manevrayı yaparken barındırdığı pek çok özellikle biliniyor. (Vira haber)


4.01.2016 Rusya 5 Kıyı Kentinde Terörle Mücadele Üssü Kuruyor


Suriye'de IŞİD'e yönelik operasyonlarını artıran Rusya, eş zamanlı olarak ülke içinde de önlemlerini artıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin 5 sahil kentinde terörle mücadele için operasyonel karargah kurulması talimatı verdi. Terörle mücadelede alınan tedbirler üzerindeki devlet kontrolünü artırmak için verilen talimata göre Kaspiysk, Murmansk, Petropavlovsk-Kamçatka, Simferopol ve Güney Sahalin'de özel ekiplerin bulunacağı üsler kurulacak.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre söz konusu talimat, buradaki özel ekiplere "Rus federal yürütme organlarının ve onlara bağlı bölgesel yönetimlerinin; Rusya'nın karasularında, özel ekonomi bölgelerinde ve kara sahanlığında terör operasyonlarını yönetirken ve terörle mücadele ederken güç ve kaynak kullanımı planlamasını organize etme" yetkisi veriyor. (Aktüel Deniz)

4.01.2016 Carnival'dan Fincantieri'ye 4 adet kruvaziyer siparişi


İtalyan tersanesi Fincantieri, Carnival için 4 adet kruvaziyer gemisi inşa edecek. 2,5 milyar dolar değerinde olan kruvaziyerler için sözleşme yakında imzalanacak

Nihai sözleşmelerin 2016 yılında imzalanması bekleniyor. Monfalcone ve Marghera tersanelerinde inşa edilecek 4 adet geminin teslimatları 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleşecek.

Anlaşma, ABD merkezli Carnival Corporation’ın Fincantieri ile kurduğu ortaklık sayesinde İtalya’da yaptığı 25 milyar $ yatırım ile ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı konumuna geldiği uzun vadeli programın önemli bir parçası niteliğinde. Fincantieri 1990 yılından beri Carnival Corporation’ın farklı markalarına 59 adet gemi tedarik etti ve şirketin Fincantieri’den sipariş ettiği 10 gemi daha bulunuyor. (Deniz Haber)

4.01.2016 1 milyon TEU kapasiteli 263 gemi geçici olarak hizmet dışı kaldı


Yük bulamayarak seferden çekilen gemi sayısı, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son 30 yılın en düşük seviyesine inen navlun fiyatları yüzünden sektörde toplamda 1 milyon TEU kapasiteli 263 geminin, geçici olarak hizmet dışı kaldığı belirtiliyor

Navlun fiyatlarının düşmesiyle denizcilik sektörünü etkisi altına alan kriz derinleşiyor.  ‘Kusursuz fırtına' olarak adlandırılan kötü tablo sebebiyle dev konteyner gemileri devre dışı kalıyor. Yük bulamayarak seferden çekilen gemi sayısı, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Son 30 yılın en düşük seviyesine inen navlun fiyatları yüzünden sektörde toplamda 1 milyon TEU kapasiteli 263 geminin, geçici olarak hizmet dışı kaldığı belirtiliyor.



Hurdaya giden gemilerin ortalama yaşı ise 13'e kadar düştü. Konteyner şirketleri, krizden çıkmanın son çaresini birleşmede arıyor. Sektörün devlerinden Hapag Lloyd'un Şilili CSAV'ı satın almasından sonra geçen aralık ayında dünyanın üçüncü büyük konteyner hattı Fransız CMA CGM, Singapurlu NOL'u satın aldı. Aynı şekilde Çin'in devlet kontrolündeki iki şirketi Chine Shipping Containers Lines ve Cosco, birleşerek dünyanın dördüncü büyük denizcilik şirketi oldu. Dünya çapındaki rekabet sebebiyle denizcilikteki birleşmelerin devam edeceği bekleniyor. (Deniz Haber)

2.01.2016 Türkiye Filistin'e enerji gemisi gönderecek


Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakata değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'e bir enerji gemisi gönderileceğini o geminin Filistin merkezi sistemine elektrik vereceğini açıkladı.

Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan, İsrail ile varılan mutabakatın yazılı metnini görmeden asla adım atmayacaklarını söyledi. Erdoğan “Erdoğan, "İsrail’le normalleşme sürecine bizim nasıl baktığımız, bu konudaki şartlarımız bellidir: Özür, tazminat ve ambargonun kaldırılması. Mesela şu anda Gazze’de enerji sıkıntısı var. Buraya enerji takviyesi verecek bir gemiyi limana yanaştırmamız lazım. Ordan enerji sıkıntısını giderelim. Bir diğer konu su sıkıntısı var. Bunu gidermemiz lazım. Ambargo noktasında dediler ki “Biz, Türkiye üzerinden kaldırırız. Türkiye üzerinden mallar, inşaat malzemeleri girebilir” dediler. Arkadaşlarımıza şunu söyledim. Yazılı metni görmeden benim şu anda bir şey söylemem mümkün değil. Yazılı metni göreceğiz ki bu iş sağa sola sapmasın. Bu hususta önem verdiğimiz bir başka husus da Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin son bulmasıdır" diye konuştu. (Deniz Haber)

2.01.2016 Çin ikinci uçak gemisini inşa etmek için harekete geçti


Dünyanın en büyük ordularından birisine sahip Çin, ikinci uçak gemisi inşa etmek için düğmeye bastı.

Çin ikinci uçak gemisini inşa etmeye başladığını açıkladı.Dalian limanında inşa edilen 50 bin tonluk gemi nükleer yakıtla çalışmayacak. Savunma Bakanlığı, bu kez geminin tamamen yerli teknoloji kullanılarak inşa edileceğini duyurdu. (Deniz Haber)

31.12.2015 UN Ro-Ro, 1 Ocak'tan itibaren BAF ücretlerini indirdi


UN Ro-Ro, İstanbul-Trieste, Mersin-Trieste ve İstanbul-Toulon hatlarında taşıdıkları araçlardan alınan BAF ücretlerine indirim yapıldığını açıkladı. yeni fiyatlar 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak.

UN Ro-Ro’dan yapılan açıklamada, İstanbul-Trieste, Mersin-Trieste ve İstanbul-Toulon hatlarında taşıdıkları araçlardan alınan BAF ücretlerine indirim yapıldığı belirtildi. İndirimle birlikte araç sahipleri, yarı römork için 60 euro ve komple araçlar için 80 euro daha az ücret ödeyecek. (Deniz Haber)
30.12.2015 İŞKUR, GİSBİR ve GMO işbirliği

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Türkiye İş Kurumu Tuzla Hizmet Merkezi ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.


Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR), Türkiye İş Kurumu Tuzla Hizmet Merkezi ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası işbirliğinde “TMMOB Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Üyelerine Yönelik İşbaşı Eğitim Programı” İşbirliği Protokolü 30 Aralık 2015 tarihinde GİSBİR Genel Merkezi’nde imzalandı.
Bu protokol ile Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlerin, yeni mezunların ve tüm üniversite (ön lisans, lisans, açık öğretim) öğrencilerinin mesleki deneyimlerinin artırılmasına ve teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yönelik uygulanan İşbaşı Eğitim Programı’ndan, tersanelerimize herhangi bir yük getirmeden oda ve birlik üyelerinin de yararlanabilmeleri amaçlanıyor. (Vira Haber)

30.12.2015 GSF ALEUTIAN KEY isimli açık deniz platformu, Işıksan Gemi Söküm Şirketi'ne

satıldı


Dünyanın en önemli off-shore şirketi Transocean Şirketi'nin mülkiyetinde bulunan GSF ALEUTIAN KEY isimli açık deniz platformu, sökülmek amacıyla Aliağa Işıksan Gemi Söküm Şirketine satıldı.

Deniz Haber Ajansı'nın aldığı bilgiye göre, Global Off-Shore Şirketi'nin mülkiyetinde olan  ve 1976 yılında Japonya'nın Mitsui Tamano Tersanesi'nde inşa edilen 7 bin 620 metreye kadar derin deniz operasyonu yapan GSF ALEUTIAN KEY isimli açık deniz platformu, sökülmek amacıyla Aliağa Gemi geri Dönüşüm Bölgesi'nde yer alan IŞıksan Gemi Söküm Şirketine satıldı. Alınan bilgiye göre, iki hafta önce Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesine getirilen GSF ALEUTIAN KEY isimli platform, baştan kara yapılarak sökülmeye başlandığı öğrenildi. (Deniz Haber)
Yüklə 27,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin