Sayfa 1
-ÖRNEK-
DÜZENLEME ŞEKLİNDE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT YAPIM ve SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİ
İşbu sözleşme İstanbul Pendik Yenişehir Mahallesi Reyhan Caddesi No:37 Enginsu Sitesi Villa T-1 adresinde mukim Menta İnşaat Taahhüt ve Pazarlama Ltd. Şti. (sözleşmede MÜTEAHHİT olarak anılacaktır) ile İstanbul Ataşehir Esatpaşa Mahallesi 2578 ada 1 parsel adresinde kayıtlı bulunan daire sahipleri (sözleşmede ARSA SAHİPLERİ olarak anılacaktır) aralarında akdedilmiştir.
Madde 1 – Sözleşmenin Amacı ve Konusu
ARSA SAHİPLERİnin sahibi ve hissedarı bulundukları İstanbul ili Ataşehir İlçesi Esatpaşa Mahallesi 2578 ada 1 parselde kayıtlı bulunan taşınmazlar üzerinde kurulu mevcut sitenin 6306 sayılı kanun çerçevesinde Kentsel Dönüşüme sokulması ardından yıkılarak oluşacak yeni parsel üzerinde aşağıda yazılı olan şekil ve şartlarda MÜTEAHHİT tarafından yeni bir site inşaatı yapılması işbu sözleşmenin konusunu teşkil eder. Yeni bir sitenin yapılması; TOKİ ye ait bağımsız bölümlerin MÜTEAHHİT tarafından satın alınması veya kat karşılığı anlaşılması şartına bağlıdır.
Madde 2 – Proje ve Paylaşım
Yeni yapılacak sitede ARSA SAHİPLERİnin %50, Müteahhit firmanın %50 oranı temel olarak korunacaktır. İlgili yere imar durumuna ve yönetmeliklere göre; 5 blok, 8 kat, her katta 4 daire olmak üzere 160 adet 3+1 daire yapılması planlanmıştır. MÜTEAHHİT, ARSA SAHİPLERİnin %50 oranına ilaveten 80 bağımsız bölüme ait olmak üzere 130m2 dükkan verecektir.
Resmi evrakların alınmasıyla, projelendirme safhasında oluşabilecek farklılıklarda tarafların %50 oranı korunacaktır. Ekteki kat planı önerilen avan proje kat planıdır. MÜTEAHHİT kendi payına düşen daire sayısını ihtiyaçlarına göre belirleyebilecektir. İmar artışları olması halinde taraflar bunu %50 - %50 olacak şekilde paylaşacaktır. Daire sahipleri ve bağımsız bölümler ekteki şemada anlaşıldığı şekliyle gösterilmiştir. TOKİ ye ait daire seçim krokisi kurumla karşılıklı görüşme neticesinde belirlenecektir.
Madde 3 – Arsa Sahiplerinin Daireleri Teslim Yükümlülükleri
ARSA SAHİPLERİ Kentsel Dönüşüm ile ilgili raporların alınması gerekli işlemlerin yapılması, kat mülkiyetinin bozulması, yeniden hisselendirilmesi, sözleşmeye göre kat irtifakı kurulması, kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi velhasıl iş bu sözleşmede konu edilen sitenin yapılabilmesi için gerekli işlemlerle alakalı ve İmar Yönetmeliğindeki süreli avantajları kullanabilme açısından MÜTEAHHİTe ve tarafından tespit edilecek kişi veya kişilere gerekli vekaletname ve taahhütlerini işbu sözleşmenin imzalanmasıyla beraber süratle
Sayfa 2
vermek durumundadırlar. Ayrıca yapılacak işlemlere mani olacak tapu üzerindeki şerh, haciz, ipoteklerden daire sahipleri sorumludur. İşbu sözleşmenin imzalanmasını takiben ARSA SAHİPLERİ tarafından belirlenecek tarihte dairelerin tamamını boş ve borçsuz olarak MÜTEAHHİTe teslim etmeyi kabul ve taahhüt ederler. MÜTEAHHİT kendisine boş ve borçsuz teslim edilen daireleri yazılı bir tutanak ile teslim alacaktır. ARSA SAHİPLERİnin tamamının dairelerini boş ve borçsuz olarak MÜTEAHHİTe teslim etmeleri ile kira bedelleri başlayacaktır. Dairesini belirlenen tarihte boş ve borçsuz teslim etmeyen daire sahipleri doğacak her türlü zarar ve diğer ARSA SAHİPLERİnin gelir kaybından ve giderlerinden sorumlu olacaktır.
Madde 4 - Yapı Ruhsatı Alınması İşlemleri
Tüm dairelerin boş ve borçsuz olarak teslimi ile birlikte MÜTEAHHİT yıkım ruhsatı alarak yerinde mevcut binalar yıkılacaktır. Takibinde arsa olarak cins tashihi yaparak nihai imar durumunu alacaktır. İşbu sözleşmenin akdedilmesinden önce MÜTEAHHİT tarafından mevcut imar durumu ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlanmış olan avan proje sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte de akdedilmiş avan projeye ve yönetmeliklere uygun olarak nihai mimari projesi MÜTEAHHİT tarafından hazırlanacaktır. Bu şekilde hazırlanmış mimari, statik ve tesisat projeleri Ataşehir Belediyesi ve diğer tasdik birimlerine (İBB, İtfaiye, İSKİ, Sivil Savunma gibi) MÜTEAHHİT tarafından onaylatılarak işe devam edilecektir. Projede oluşabilecek her türlü değişiklik neticesinde ARSA SAHİPLERİ ve MÜTEAHHİTin kat karşılığı inşaat oranı değişmeyecektir. İlgili arsada oluşabilecek ilave ve kesintiler bütün ARSA SAHİPLERİnin ve MÜTEAHHİTin hissesi oranında kat ve yönleri değişmeden düzenlenecektir.
Madde 5 – İnşaatın Süresi
MÜTEAHHİT inşaat yapı ruhsatını almasından itibaren ilgili inşaatı mevcut imar durumuna göre 24 (Yirmidört) ay içerisinde sözleşmeye, teknik şartnameye, onaylı projesine uygun olarak bağımsız ve ortak alanlarla birlikte alt yapı, sosyal alanlar, yeşil alanlar, teknik alt yapı, nitelikli, sanat ve fen kurallarına uygun imalatları yapılmış olarak ARSA SAHİPLERİne daireleri ve bağımsız bölümler anahtar teslimi yapılacaktır.
Bu süre TOKİ ile anlaşılması ve yıkım ruhsatı alınması tarihinden itibaren, inşaat yapım ruhsatı alınması işleri dahil 30 ay ı geçemez. Aksi halde MÜTEAHHİT tarafından ödenen kira bedellerine %50 artış uygulanacaktır.
Madde 6 – İskan Alınması
İnşaat bitip taahhüt edilen sürede daireler ve bağımsız bölümler anahtar teslimi yapıldıktan sonra MÜTEAHHİT ilgili belediyesine iskan müracaatında bulunup en geç 6 ay içerisinde iskan belgesini alacaktır. İşbu aşamada işlemleri MÜTEAHHİT takip edecek her bir bağımsız bölüm için ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlar yine MÜTEAHHİT tarafından ödenecektir. SGK ödemeleri, stopaj işçi işveren aylık vergi ödemeleri v.s. MÜTEAHHİTe aittir.
Sayfa 3
Bu süre içerisinde mücbir sebepler dışında iskanın alınamaması halinde MÜTEAHHİT daireleri tam olarak teslim etmemiş sayılacaktır.
Madde 7 – Kira ve Taşınma Bedelleri
Tespit edilen kira bedelleri her daire için ayda 1200TL(BinikiyüzTL) olarak ödenecektir. Ayrıca bir defaya mahsus olarak daire başına 1500TL(BinbeşyüzTL) taşınma ücreti ödenecektir. Kira bedelleri dairelerin kararlaştırıldığı gibi boş olarak teslim edilmesi tarihinden itibaren başlar. Ödeme şekli; Devletin verdiği kira desteğinin üstü 1200TL’ye tamamlanarak her bir ARSA SAHİPLERİne ait banka hesaplarına ödenecektir. MÜTEAHHİT devletin kira yardımından sonrada her ARSA SAHİPLERİ için daire teslimine kadar 1200TL kira yardımı ödemeyi taahhüt eder.
ARSA SAHİPLERİ dairelerini belirlenen tarihte boş ve borçsuz teslim etmeyi kabul ve taahhüt ederler.
Madde 8 – Garantiler
MÜTEAHHİT güvence bedeli olarak ARSA SAHİPLERİnin talebiyle 2 .000.000TL (ikimilyonTL) nakte çevrilemez süreli banka teminat mektubunu verecektir. Teminat Mektubu ilgili tüm bağımsız bölüm maliklerinin MÜTEAHHİT ile İnşaat sözleşmesi yapmaları (TOKİ dahil) ve gerekli vekaletnameleri vermeleri neticesinde tayin edilen kişi veya kişilere ruhsat alınmadan önce teslim edilecektir.
Madde 9 – Dairelerin Teslim ve Kabulü
MÜTEAHHİT projeyi bitirdiğinde ARSA SAHİPLERİNE, geçici kabul heyetine veya vekillerine yazılı tutanak ile daireleri teslim eder. Teslim edilen daire ve bağımsız bölümlerde bir kusur varsa tutanak ile belirtilir ve MÜTEAAHHİT tarafından kusur giderilir. Kusurlu imalat olması halinde teslime engel değil ise teslim gerçekleşecek, MÜTEAHHİT kusurlu imalatları 15-30 gün (onbeş-otuzgün) içerisinde giderecektir.
Dairelerin teslim edilmeye başlamasıyla birlikte MÜTEAHHİTin teslime davetine rağmen 15 günlük (onbeşgün) süre içerisinde teslim almayan ARSA SAHİPLERİ daireyi eksiksiz olarak teslim almış kabul edilir.
İlgili dairelerin ince yapı işlerindeki hata ve kusurlara karşı 2 yıl (ikiyıl) süre ile betonarme işleri yasaların ve yönetmeliklerin istediği süre boyunca MÜTEAHHİTin garantisi altındadır.
Madde 10 – Kat Karşılığı Satış Vaadi ve Tapuya Şerh Verilmesi
Yapılacak hisse devirleri kat karşılığı olduğundan tapudaki devir sırasında MÜTEAHHİTten herhangi bir bedel alınmayacaktır. MÜTEAHHİT söz konusu hisseleri kat
Sayfa 4
karşılığı olarak almayı kabul ve taahhüt etmiştir. ARSA SAHİPLERİ devir edilen hisseler üzerine inşaat yapım ipoteği tesis edebilirler.
Bu kat karşılığı satış vaadi sözleşmesi MÜTEAHHİT tarafından tapu siciline tek taraflı olarak tüm masraflar kendisine ait olmak üzere şerh ettirilebilecektir.
Madde 11 – Kat İrtifakı Kurulması
Projenin resmi makamlarca tasdikinden sonra inşaat ruhsatı alınarak inşaat başlayacaktır. Temel ruhsatı alındıktan sonra taraflar sözleşmedeki maddelere ve ekli şemaya uygun olarak bağımsız bölümleri paylaşacak, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre kat irtifakı tesis edilecektir. Kat irtifakı kurulması işleminin takibi ve masrafları MÜTEAHHİT tarafından yapılacaktır. Ancak işlemler için gerekli muvafakat ve vekaletname v.s. ARSA SAHİPLERİ zamanında ve eksiksiz olarak MÜTEAHHİTe verilecek veya MÜTEAHHİTin belirttiği zamanda kat irtifakı tesisinde tapuda hazır bulunacaklardır.
Madde 12 – Bağımsız Bölümlerin İpoteklerinin Kaldırılması
MÜTEAHHİTe ait bağımsız bölümlere konulacak ipotek adeti banka teminat mektubu tutarına göre belirlenecek ve aşağıdaki şekilde fek edilecektir. İnşaat yapı ruhsatı alınması ile birlikte kat irtifakı kurulacak MÜTEAHHİTe ait kat irtifaklı bağımsız bölümlerin 40 tanesine kat karşılığı inşaat teminat ipoteği konulacaktır. İnşaatın devamı ve teslimi süresince ipoteklerin kaldırılma sırası şöyle olacaktır;
-
Binaların temeli atılıp zemin kat ve 1.normal kat tablie betonu atıldıktan sonra 8 daire ipoteği kaldırılacaktır.
-
Binaların tamamının betonarmesinin tamamlanıp duvarlarının örülmesinde 12daire ipoteği kaldırılacaktır.
-
İnce işlerin tamamlanmasında 8 daire ipoteği kaldırılacaktır.
-
Binaların çevre düzenlemesi yapılıp İskan hariç tamamlanması aşamasında 8 daire ipoteği kaldırılacaktır.
-
İskan alınması sonrasında 4 daire ipoteği kaldırılacak böylece MÜTEAHHİTe ait tüm dairelerin ipoteği kaldırılmış olacaktır.
Madde 13 –Müteahhite ait Gider ve Masraflar
MÜTEAHHİT bu sözleşmenin imzalanması ve dairelerin borçsuz olarak tesliminden itibaren yapı kullanım izninin alınıp inşaatın eksiksiz ve kusursuz olarak ARSA SAHİPLERİne teslimine kadar geçen süre içerisinde yapılacak tüm masrafları ve harcamaları yapmayı kabul ve taahhüt eder.
-
İşbu sözleşmenin noterde tanzimi için yapılacak bilcümle harç, damga vergisi v.s. masraflarının tamamı,
Sayfa 5
-
İşbu sözleşmenin tapuya şerh ettirilmesi için tapu kadastro belediye ve bunun gibi birimlere ödenmesi gerekecek bilcümle vergi, harç, damga vergisi v.s. masrafları,
-
Binaların ve arsanın MÜTEAHHİTe borçsuz teslim tarihinden başlamak üzere dairelerin teslimine kadar sözleşme konusu yerle ilgili ödenmesi gereken emlak vergileri ceza ve faizlerinin tümü ve her türlü konacak ek vergileri,
-
ARSA SAHİPLERİnin seçim ve onayına sunulacak mimari projelerin tümünün proje müellifi ücreti, gerekli seçim yapıldıktan sonra inşaatın gerektirdiği tüm proje müellifi ücretleri, projenin tasdiki için ve inşaatın devamı sırasında ilgili mercilerce alınması zorunlu tüm vergi, harç ve resimler dahil tüm masrafları,
-
Yapı Denetim Firmasına inşaat süresince ödenmesi gereken bedeller ve her türlü plan, etüd, danışmanlık, mimarlık ve mühendislik ve İSG harcamaları,
-
İnşaat yapılabilmesi için tüm hafriyat giderleri ile sözleşmeye ekli Teknik Şartnamede kalitesi ve belirtilen şekli ile inşa ederken yapılacak tüm harcamalar, mal ve malzeme temini, her türlü nakliye, taşeronluk, işçilik ücret ve masrafları,
-
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi için ödenmesi gereken her türlü noter ve tapu dairesi harç ve masrafları,
-
Tapuda kat mülkiyeti kurulması için ödenmesi gereken tüm harç ve masraflar,
-
İşbu sözleşmeye yapılacak ekler ve tadiller nedeni ile ödenmesi gereken tüm noter harç masrafları ve tapuya şerh konulması ile ilgili harç ve masraflarını öder.
Madde 14 – Müteahhitin Yükümlülükleri
İşbu sözleşme karşılığında ARSA SAHİPLERİ tarafından MÜTEAHHİTe herhangi bir bedel ödenmeyeceği konusunda taraflar anlaşmışlardır. İlgili iş MÜTEAHHİT tarafından kat karşılığı yapılacaktır. Sözleşmede öngörülmemiş, belirtilmemiş yada unutulmuş da olsa inşaat ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü gider ve inşaatın sözleşmeye ve eki teknik şartnamesine gerekli fen kurallarına uygun yapılabilmesi için harcanması gereken tüm bedeller ile halen mevcut ve bundan sonra yasal düzenlemelerle ihdas edilebilecek her türlü vergi, resim, harç ve sair gider masraflarının tamamı MÜTEAHHİTe ait olacaktır. MÜTEAHHİT her ne ad altında olursa olsun sözleşmede belirtilen masrafların tümünü ARSA SAHİPLERİne rücu ettirmeyeceğini kabul ve taahhüt eder.
Madde 15 – Arsa Sahiplerinin Yükümlülükleri
Tapu idarelerinde ferağ takriri ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun hükümlerine göre kat irtifakı kurulmasına ve işbu sözleşmeyle ilgili her türlü işlem muamelelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye Başkanlıkları, Belediyelerin ilgili birimleri, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Çevre ve İmar Müdürlüğü, Yapı Denetim Firması, Telekom, İski, Aesaş, İgdaş, SGK ve benzeri resmi makam ve merciler nezdinde yapılması ve keza taşınmazda ve taşınmazlarda mevcut imar planına göre kamuya terki gereken kısmı bedelsiz terk etmek
Sayfa 6
takibi amacıyla işbu sözleşmenin imzalanmasını takiben ARSA SAHİPLERİnin her biri tarafından MÜTEAHHİTe ve/veya ARSA SAHİPLERİ temsilcilerine vekaletname verilecektir. ARSA SAHİPLERİ söz konusu işlerin yapılması için resmi makamlarda verilmesi gerekli olan muvafakatnameyi vermekle ve gerekli belgeleri imzalamakla yükümlüdür. Tüm bu işlerin takibi MÜTEAHHİTin yükümlülüğündedir.
Su – elektrik – telefon – doğalgaz abonelik bedelleri bağımsız bölüm sahibi veya sahipleri tarafından ödenecektir.
ARSA SAHİPLERİ tarafından; aynı gün kat irtifakını kurmak için noterde liste hazırlamaya MÜTEAHHİTe devredilecek hisseyi satmaya, kat irtifakını kurmaya, kurulmuş kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmeye ve MÜTEAHHİTin dairelerine konmuş olan ipotekleri MÜTEAHHİTin lehine kaldırmaya ARSA SAHİPLERİnden belirlenmiş kişi veya kişilerden vekil tayin edilmesi zorunludur.
MÜTEAHHİTe ve ARSA SAHİPLERİnin vekillerine verilecek vekaletlerin ve sözleşmenin haksız yere iptal edilip ilgili ipoteklerin kalkmaması, kat irtifakının ve mülkiyetinin kurulamaması v.s. durumunda vekaletini ve sözleşmesini haksız yere iptal eden ARSA SAHİBİ günlük emlak rayiç değerinin beşte biri kadar cezayı ve o zamana kadar MÜTEAHHİTin uğradığı tüm zararları MÜTEAHHİTe ödeyecektir. MÜTEAHHİTe tekrar vekalet verilene kadar bu geçen sürede yukarıda belirtilen cezai şart uygulanacaktır. Vekaletini haksız yere iptal etmeyen ARSA SAHİPLERİ cezai şart ödemeyecektir.
Madde 16 – Sözleşme Konusu İşin Devri
MÜTEAHHİT tarafından ARSA SAHİPLERİnin yazılı onayı olmaksızın sözleşme konusu iş kısmen yada tamamen başkalarına devir ve ciro edilemez, hak kazanılmış bağımsız bölümler dışındaki bağımsız bölümleri teminat gösteremez.
MÜTEAHHİT inşaatın imal edilmesiyle ilgili dilediği kişi ve firmaları taşeron olarak kullanabilir.
Madde 17 – İş Güvenliği ve SGK İşleyişi
Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili işlemler MÜTEAHHİT adına MÜTEAHHİT tarafından yürütülecektir. İşyeri dosyası MÜTEAAHİT adına açılacak ve SGK yükümlülükleri MÜTEAHHİT tarafından yerine getirilecektir.
Yasalar gereği İş Güvenliği uzmanı bulundurulacak ve her türlü iş güvenliği tedbirleri MÜTEAHHİT tarafından alınacak ve sorumluluğunda olacaktır. ARSA SAHİPLERİne hiçbir şekilde oluşabilecek bir iş güvenliği ve iş kazası neticesi maddi manevi cezai hiçbir şey rücu ettirilmeyecektir.
Sayfa 7
Madde 18 – İnşaat Maliyet ve Fiyat Farkı
MÜTEAHHİT taahhüt ettiği site inşaatına ilişkin her türlü yükümlülüklerinde inşaatın anahtar teslim olarak bitirilmesi ve iskan ruhsatının alınmasına kadar her ne kadar miktarda olursa olsun her türlü vergi, resim, prim, rayiç, enerji fiyatı artışı, malzeme, işçilik, nakliye fiyatlarının artması ile iş ve diğer mevzuat hükümlerine göre yeni yükümlülükler ve artışlar yapılması ve bunlarla sınırlı olmamak üzere yine her ne miktarda olursa olsun maliyet fiyatlarının artması, harcamalar ve ödemeler ile benzerleri dolayısıyla ARSA SAHİPLERİnin yükümlülüklerinde bir değişiklik olmayacağını ve bunlar nedeniyle ARSA SAHİPLERİnden her ne ad altında olursa olsun talepte bulunmayacağını kabul ve taahhüt eder.
Madde 19 – Mücbir Sebepler ve Olağanüstü Haller
Ülke çapında; savaş, terör, seferberlik halleri, resmi gazetede yayınlanmış büyük ekonomik krizler ile inşaatın yapılacağı bölgede meydana gelmek kaydı ile şiddetli deprem, sel ile kanunen ilgili bakanlığının açıkladığı sebepler Mücbir Sebeplerdir. Bu haller dışında herhangi bir sebebin Mücbir Sebep sayılamayacağını taraflar karşılıklı kabul ve taahhüt ederler. Mücbir Sebebin ortaya çıkmasıyla MÜTEAHHİTin kusuru olmaksızın doğacak aksamalar nedeni ile meydana gelebilecek gecikmeler ve Mücbir Sebebin ortadan kalkmasına kadar geçecek süre inşaat süresine ilave edilir.
Madde 20 – Arsa Sahiplerinin İnşaatı Denetimleri
ARSA SAHİPLERİ veya vekilleri inşaatın normal seyrini aksatmamak üzere inşaatın onaylı mimari, statik, mekanik, elektrik ve diğer plan projeleriyle ekli teknik şartname ve diğer ekleriyle, Çevre ve Şehircilik (Bayındırlık ve İmar) Bakanlığı Genel Şartnamesiyle, Yapı İşleri Umumi Şartnamesine uygun inşa edilip edilmediğini kullanılan malzemelerin taahhüt edilen malzemeler olup olmadığını, işçilik ve malzeme kusurları olup olmadığını denetleme amacıyla inşaatı yakından ve sürekli kontrol edebilirler. MÜTEAHHİT imar mevzuatına ve projeye uygun olmak şartı ile ARSA SAHİPLERİ veya vekilleri tarafından yapılan yazılı ikazları dikkate alacaktır. ARSA SAHİPLERİ veya vekilleri ile görevlendirecekleri yetkin mimar mühendis görevlerini ifa edecek kişi veya kişiler şantiye kontrollerinde MÜTEAHHİTi haberdar edecek, gerekli emniyet tedbirleri alınmadan inşaat sahasına giremeyeceklerdir. İmalatla ilgili haklı talepleri karşılanacaktır.
Madde 21 – İlave İşler
ARSA SAHİPLERİnin yazılı talepleri ile sözleşme dışı ilave inşaat ve imalat yapıldığı takdirde bu imalatın yapılması halinde gerekli ve geçecek fiili süre inşaat süresine ilave edilecektir. Ek süre yapılan ek iş ve imalatın işin tamamına oranı dikkate alınarak hesaplanır.
Sayfa 8
Ek iş ve imalatın bedeli karşılıklı anlaşma ile tespit edilir, ek işe ait ödeme ek işlerin tamamlanmasını takiben 10 (on) iş günü içerisinde ek işi talep eden ARSA SAHİPLERİ tarafından MÜTEAHHİTe ödenir.
Madde 22 –Arsa Sahiplerinin Sorumlulukları
Yasal izinler alındıktan sonra 10(on) günlük süre içerisinde kat irtifakının kurulamaması halinde ARSA SAHİPLERİnden veya vekillerinden kaynaklanan nedenlerle gecikilen her gün için gecikmeye neden olan ARSA SAHİPLERİ günde dairesinin emlak rayiç değerinin beşte biri oranında cezai şartı ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Ayrıca gecikilen her gün 2 (iki) katı olarak hesap edilerek inşaat teslim süresine eklenecektir.
Tüm şartlar yerine gelmesine rağmen süresi içerisinde ARSA SAHİPLERİ ipotekleri kaldırmamaları halinde ARSA SAHİPLERİnden veya vekillerinden kaynaklanan nedenlerle gecikilen her gün için gecikmeye neden olan ARSA SAHİPLERİ veya vekilinden günde dairesinin emlak rayiç değerinin beşte biri oranında cezai şartı ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Ayrıca gecikilen her gün 2 (iki) katı hesap edilerek inşaat teslim süresine eklenecektir.
Taahhüt ettiklerini yerine getiren ARSA SAHİPLERİ cezai şart ödemeyecektir. Ancak ARSA SAHİPLERİnden kaynaklanan gecikme sürelerinin inşaat teslim süresine eklenmesi istisnasız uygulanacaktır.
ARSA SAHİPLERİ iskana kadar dairelerini satmak istemeleri halinde MÜTEAHHİTin satış ofisi aracılığı ile satış yapmak zorundadır. Aksi halde MÜTEAHHİTin yasal komisyon hakkı doğacaktır.
Madde 23 – Sözleşmeyi Fesih Hakkı
ARSA SAHİPLERİnin MÜTEAHHİTin haksız yere sözleşmeye aykırı hareket etmesi yazılı ikaza rağmen aykırılığa devam etmesi ve bu sözleşmeye aykırılığın ARSA SAHİPLERİ açısından sözleşmenin çekilmez bir hal almasına sebebiyet verdiği durumlara münhasıran olmak üzere ARSA SAHİPLERİ yetkili mahkeme tarafından bu durumu ispat etmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih edebilirler.
ARSA SAHİPLERİ işbu sözleşmenin imzalanmasına müteakip MÜTEAAHHİTin yazılı muvafakatını almadan dairesinin tamamını veya hissesinin bir bölümünü satarsa emlak rayiç değerinin beşte biri kadar cezai şart ödeyecektir. Cezai şart satın alan kişinin veya kurumun imzalanmış olan sözleşmeyi ve verilecek olan vekaletnameleri hiçbir değişiklik yapılmadan tüm masraflarda kendisine ait olmak şartıyla imzalamasıyla son bulur.
İşbu sözleşme 1 yıl ve 6 ay da opsiyonu olmak üzere, sözleşme tarihinden itibaren toplam 18 ay(onsekizay) inşaat ruhsatı alınaması halinde taraflarca geçersiz sayılacaktır.
Sayfa 9
Madde 24 – Tebligat Adresleri
Taraflar işbu sözleşmenin başında belirtilen adreslerini yasal ikametgah olarak göstermiş olup taraflar arasında yapılacak tüm yazışma ve bildirimler bu adreslere yapılacaktır.
Taraflar adres değişikliklerini 7 (yedi) gün içerisinde noter aracılığıyla karşı tarafa bildirmekle yükümlüdürler. Aksi halde bu sözleşmede yazılı adreslere yapılacak tebligat taraflara yapılmış sayılacaktır.
Taraflar arasında her türlü ihbar ve muameleler yazılı şekilde yapılacaktır.
Madde 25 – Anlaşmazlıkların Çözümü
İşbu sözleşme ve sözleşmenin yerine getirilmesi geçerliliği ve yorumu ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü ihtilafın çözümünde tarafların karşılıklı görüşmeleri ve yazışmalarının netice vermemesi halinde öncelikle hakem yoluyla çözüm arayacak, anlaşılamazsa İstanbul Anadolu Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
Madde 26 – Ölüm Hali
ARSA SAHİPLERİnden birinin ölümü halinde işbu sözleşme yasal mirasçıları yönünden aynı derecede bağlayıcı olacaktır. MÜTEAHHİTin ölümü halinde işbu sözleşme aynı şartlarla yasal mirasçılarını bağlar ve işlerin tamamlaması varisleri tarafından yapılır.
Madde 27 – Sözleşmenin Ekleri
Teknik Şartname ve paylaşım şeması sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçasıdır. Bunun dışında sözleşme şartlarına uygun onaylanacak her türlü mimari ve mevzuata göre zorunlu diğer proje ve planlarla vaziyet planı iş programı gibi belgeler de tanzim edildikleri andan itibaren işbu sözleşmenin ayrılmaz ekleri olarak kabul edilecektir.
Dostları ilə paylaş: |