e-DIASPORO
NEWSLETTER nr. 58 din 24 martie 2017
|
EXTERNE
|
Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, doamna Theresa May şi
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis,
în cadrul unei întâlniri bilaterale prilejuită de
Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles
din 20-21 octombrie 2016.
|
ATENTAT LA LONDRA -- CONVORBIREA TELEFONICĂ ÎNTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI ȘI PRIM-MINISTRUL BRITANIC
Joi, 23 martie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, doamna Theresa May.
Preşedintele României a condamnat în termeni fermi atacul terorist care a avut loc ieri la Londra, lângă Parlament, simbolul democrației britanice, și a exprimat solidaritatea deplină a României și a poporului român cu Regatul Unit.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, totodată, în numele său şi al României, condoleanțe familiilor victimelor și urări de însănătoșire grabnică celor răniți.
A fost discutată, de asemenea, situația celor doi cetățeni români răniți în atacul de ieri, Prim-ministrul britanic exprimând regretele sale puternice pentru rănirea lor şi speranţa că starea de sănătate a acestora, mai ales a cetăţenei române aflate încă în stare critică, se va ameliora.
Preşedintele României a transmis sprijinul deplin al României pentru continuarea luptei împotriva terorismului, evocând preocuparea pentru creşterea în amplitudine şi frecvenţă a fenomenului terorist, precum şi a gradului său de impredictibilitate.
În context, pronunțându-se ferm pentru intensificarea eforturilor comune de prevenire, descurajare și pedepsire a acestui fenomen reprobabil, Preşedintele Klaus Iohannis a amintit iniţiativa de creare a unei Curți internaționale împotriva terorismului, lansată în comun de România și Spania.
În spiritul Parteneriatului Strategic care leagă cele două țări, Preşedintele României a accentuat necesitatea intensificării și eficientizării cooperării bilaterale în sfera securității, inclusiv pe dimensiunea de contraterorism.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a menţionat că aşteaptă cu deosebită plăcere vizita oficială pe care Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales o va efectua în România în cursul săptămânii viitoare, care va constitui un reper important în istoria relaţiilor bilaterale de Parteneriat Strategic dintre cele două state.
Totodată, în urma atacului care a avut loc ieri la Londra, Preşedintele României a semnat astăzi o scrisoare de condoleanţe către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Vedeţi aici comunicatul de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/convorbirea-telefonica-intre-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-prim-ministrul-regatului-unit-al-marii-britanii-si-irlandei-de-nord-doamna-theresa-may
|
CSAT
|
|
ŞEDINŢA CONSILIULUI SUPREM DE APĂRARE A ŢĂRII
Marţi, 21 martie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Între altele, Preşedintele României a declarat:
“Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia au fost luate decizii importante care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.
Înainte însă de a prezenta principalele decizii asumate astăzi, vă anunţ că vineri am aprobat, după consultarea membrilor CSAT, participarea României la Grupul de luptă pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate a NATO din Polonia. (…) Acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securităţii, complementar forţelor naţionale de apărare, în situaţii de criză sau de conflict. Am informat Parlamentul României în această chestiune.
Revenind la şedinţa Consiliului de astăzi (…) o primă temă s-a referit la informarea referitoare la stadiul îndeplinirii, în 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în 2026 şi în perspectivă.
Totodată, am aprobat astăzi o formă actualizată a acestui Program, ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Scopul Programului este acela de a asigura capabilităţile necesare Armatei pentru protejarea intereselor naţionale şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale. (…)
Tot în cadrul ședinței, am analizat şi aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în această primăvară, probabil la sfârşitul lunii mai.
Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administraţii a Statelor Unite ale Americii cu privire la rolul Alianţei, o evaluare de etapă a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Varşovia şi lansarea unor noi direcţii de acţiune în pregătirea Summitului din 2018.
Aşteptările României sunt, în principal, legate de reconfirmarea importanţei şi solidităţii relaţiei trans-atlantice, o relaţie bazată pe unitate şi solidaritate între aliaţi. Totodată, ne aşteptăm ca, în cadrul Summitului, să fie evidenţiate şi promovate contribuţiile României la NATO, precum şi la asigurarea securităţii europene şi euro-atlantice, cu păstrarea în atenţia aliaţilor a importanţei strategice a Mării Negre.
În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării am analizat și activitatea Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, SIE, SPP şi STS în anul 2016, precum și principalele obiective ale acestora pentru anul în curs 2017. Ținând cont de evenimentele interne și internaționale, instituțiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale şi-au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate.
De asemenea, am evaluat și activitatea desfăşurată în cursul anului trecut de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică și de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în anul 2016, precum şi prioritățile de acțiune pentru 2017.
La finalul şedinţei, am analizat şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului României.”
Vedeţi aici întrega declaraţie de presă:
http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/primirea-de-catre-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-a-vice-premierului-si-ministrului-afacerilor-externe-al-turkmenistanului-domnul-rasid-meredov
Mai multe detalii despre şedinţa CSAT în comunicatul de presă: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/sedinta-consiliului-suprem-de-aparare-a-tarii1490011937
|
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FRANCOFONIEI
|
|
MESAJUL PREŞEDINTELUI DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A FRANCOFONIEI
Luni, 20 martie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar, în cadrul evenimentului „Seara Francofoniei”, organizat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
„Ziua Internaţională a Francofoniei, pe care o celebrăm în fiecare an la 20 martie, este un foarte bun prilej de a reafirma angajamentul nostru pentru Francofonie, un proiect de suflet al României în relaţiile internaţionale. Francofonia este legată, aşa cum motto-ul din acest an, «J’aime, je partage», sugerează într-un mod foarte pregnant, de valorile pe care le împărtăşim, de ceea ce ne leagă. Limba şi cultura franceză sunt un liant puternic, ce ne uneşte în întreaga diversitate a expresiilor culturale ale acestei mari comunităţi.
România este profund dedicată Francofoniei, fapt confirmat de multitudinea de proiecte dedicate mişcării francofone în care ţara noastră s-a implicat în mod activ. Astfel, Programul de burse doctorale şi post-doctorale «Eugen Ionescu», lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, se constituie într-un important promotor al cercetării ştiinţifice în limba franceză la nivel internaţional, impulsionând schimburile academice. Dinamica schimburilor la nivel universitar este susţinută şi de activitatea Biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est din Bucureşti, şi de apartenenţa ţării noastre la Consiliul de Administraţie al acestei organizaţii.
În calitate de «stat-far», România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european, conştientă de importanţa apartenenţei la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acţiunii de politică externă a României.
Francofonia are o veche tradiţie în România, ce îşi are originile în interacţiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată şi întărită astăzi de valorile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – toleranţă, dialog, solidaritate.
România va continua demersurile sale în sprijinul Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii de astăzi. Cu acest gând, am decis să acord Înaltul Patronaj celei de a treia ediţii a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfăşura la Bucureşti în luna noiembrie a acestui an. Forumul va consemna angajamentul nostru pentru egalitatea de gen şi pentru combaterea discriminării.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei 2017, vă doresc tuturor o sărbătoare frumoasă, pusă sub semnul consensului acţiunii comune pentru o lume mai dreaptă, solidară şi stabilă.”
Vedeţi aici mesajul: http://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-cu-prilejul-zilei-internationale-a-francofoniei
|
ACTUALIZARE CERERI DE FINANŢARE (actualizat)
|
|
AU FOST PUBLICATE LISTELE PROIECTELOR APROBATE ŞI RESPINSE,
DEPUSE PÂNĂ LA 1 MARTIE
Listele proiectelor aprobate şi respinse, dintre cele depuse până la data de 1 martie, au fost publicate şi pot fi consultate pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni : http://www.dprp.gov.ro/rezultatele-evaluarii-din-3-17-martie-2017-pentru-proiectele-inscrise-care-au-intrunit-conditiile-de-evaluare-pana-la-data-de-1-martie-a-c/
Contestaţiile se depun în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data comunicării rezultatelor (detalii aici).
* * *
FINANŢĂRI NERAMBURSABILE DISPONIBILE PENTRU ROMÂNII DE PESTE HOTARE -- SESIUNE DESCHISĂ PE TOT PARCURSUL ANULUI
A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.
Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.
Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf
Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro.
Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/
|
Pentru informaţii suplimentare sau pentru a ne semnala evenimente de interes, ne puteţi contacta la:
Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor
Consilier de Stat Sandra Pralong
Editor: Denise Mihalache
Administraţia Prezidenţială
Bd. Geniului nr. 1-3, Sector 6, Bucureşti, CP 060116, România
E-mail: diaspora@presidency.ro, denise.mihalache@presidency.ro
Tel: +40 21 319 31 29
Dostları ilə paylaş: |