EtkiNLİK 4: ortaçAĞin gotik katedrali notre dame’i kim kurtardi? Kaynak 1



Yüklə 25,18 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü25,18 Kb.
#63073

ETKİNLİK 4: ORTAÇAĞIN GOTİK KATEDRALİ NOTRE DAME’I KİM KURTARDI?


Kaynak 1:Gotik katedrallerin en ünlüleri arasında bulunan Paris Notre Dame KatedraliParis’in gururu ve ekonomik özgürlüğün sembolü olarak yerel tüccarlar tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmıştır. 1163-1345 yılları arasında tamamlanan katedralin inşası uzun yıllar sürdüğünden yapıda çok sayıda mimar çalışmış ve üslup değişiklikleri ortaya çıkmıştır. Resimde Katedralin ünlü “batı cephesi” (krala ait giriş bölümü) görülmektedir.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/NotreDameDeParis.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/notredamedeparis.jpg


Kaynak 2: Victor Hugo ve Notre DameKatedrali
19. yüzyıl başlarında Paris şehir planlamacıları bakımsızlığından ötürü Notre Dame Katedrali’ni yıktırmak isteyince, ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini yapıya çekmek için Notre Dame’ın Kamburu adlı romanını yazmıştır.Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

Parla, Canan (ed.) vd. Sanat Tarihi. s: 179





Kaynak 4: Victor Hugo

Victor Marie Hugo  (1802 - 1885 ) Romantik akıma bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarıdır. En büyük Fransız yazarlarından biri olarak kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Fransa dışında en çokSefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

Tutkulu bir cumhuriyet destekçisiydi. Eserlerinde zamanının politik ve sosyal sorunlarını ele almıştır.

Hugo'nun Notre-Dame de Paris (Notre Dame'ın Kamburu) 1831'de basıldığında büyük başarı kazandı ve hızla diğer dillere çevrildi. Eserin etkilerinden biri de, romanı okuyan binlerce turistin görmeye geldiği, uzun süredir ihmal edilen ve Paris şehrini utandıran Notre Dame Katedrali'nin restore edilmesi oldu. Roman ayrıca Rönesans öncesi yapılarınınrestore edilmesi konusunda da etkili oldu.

Hugo, 1830'ların başında toplumsal sefalet ve adaletsizlik hakkında büyük bir eser üzerine çalışmaya başladı. Sefilleradıyla bildiğimiz bu romanıtamamlaması tam 17 yıl sürdü ve roman nihayet 1862'de yayınlandı. Romanın ilk bölümü ("Fantine") büyük şehirlerde piyasaya sürüldükten sonra, bir saat içinde tükendi ve Fransız halkı üzerinde büyük etki yarattı. Sefiller, vurguladığı sorunların Fransa Ulusal Meclisi'nin gündemine girmesini sağlayacak kadar popüler oldu ve zaman içinde birçok kere sinemaya, tiyatroya ve sahne gösterilerine uyarlandı.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Victor_Hugo
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/victor_hugo-exile.jpg


Kaynak3: Victor Hugo

Louis-Napolyon (III. Napolyon) 1851'de askeri darbe yapıp gücü ele geçirince anti-parlamenter bir anayasayı yürürlüğe koydu. Bunun üzerine Hugo da onu vatana ihanetle suçladı. Fransa’dan ayrılarak önce Brüksel'e yerleşti. Ardından Kraliçe Victoria'yı eleştiren bir gazeteyi savunduğu için sınırdışı edildiği Jersey'e, gitti. Ve son olarak da 1855 Ekim'inden 1870'e kadar kalacağı Guernsey'in başkenti Saint Peter Port'a ailesi ile birlikte taşındı.



Bu fotoğraf Jersey’deki sürgün günlerine aittir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Victor_Hugo



5b:İngiltere’deki York Katedrali’nin batı cephesindeki iki kule. 1230-1472http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/YorkMinsterWest.jpg

Kaynak 5: Gotik Üslup

Gotik üslup, siyasal değişimlerin ve ulusal devlet bilincinin yaşandığı yıllarda ilk kez

Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fransa ve Avrupa’da, bu üsluptaki eserlere Opus Francigenum-Fransız İşi denilmiştir. İtalyan hümanistleri 15. Yüzyıldan sonra bu tarz işleri beğenmeyip Barbar Sanatıdiye nitelendirmiş ve istilacı kavimleri, Gotları hatırlatacak biçimde Gotik kelimesi ile adlandırmaya başlamışlardır.

Gotik, gerçekte bir mimarlık üslubudur. Romanesk Dönem’de temelleriatılan Gotik üslupta, bilinçli olarak Romanesk üslubun özellikleri bir araya getirilmiş ve Orta Çağ kentlerinin katedralleri (büyük, anıtsal kilise) Gotik üslupta inşa edilmiştir. Bu çağdakatedral, dönemin düşünce ve sanatının anıtsal ifadesidir. Katedraller piskoposların öncülüğünde, halkın ve loncaların desteği ile yapılmıştır. Gotik katedrallerin ilk örneği rahipSuger tarafından planlanan Saint Denis Katedrali’dir. Suger’in, Fransızlara özgümillî bir mimari yaratmaya çalıştığı bu katedralde gül pencere, batı cephesindeiki kule, ışınsalşapeller (şapel: küçük kilise veya katedrallerde ibadete ayrılan yer), sivri kemerler, kaburgalı tonozgibi Gotik üsluba ait özellikler bir arada kullanılmıştır.

Kilise duvarları ve alınlıklarına kabartma ve heykeller yapılmasıda üslubun önemli özellikleriarasında bulunur. Gotik katedrallerde boyutlar yükseldikçeörtü sistemini desteklemek için uçan payandalar yapılmıştır. Payandalarıntaşıyıcı görevini üstlenen cepheleri rahatlatmasıyla daha büyük pencere ve kapıaçıklıkları yapılabilmiş bu da pencerelerin vitraylarla (renkli cam işçiliği) kapatılaraksüslenmesini sağlanmıştır.Gotik yapılar ülkelere göre değişiklik gösteren özelliklere sahiptirler.

Parla, Canan (ed.) vd. Sanat Tarihi. s: 178-179
http://www.atkielski.com/photogallery/paris/notredame/images/rosewindowlarge.jpg file:yorkminsterwest.jpg


5c :Amiens Katedralinin (1220-1270) ışıltılı yarım daire şeklindeki şapeli… “Şimdi bu yapıların duvarları ne soğuk ne de insandan uzaktı. Tam tersine değerli taşlar gibi parlayan resimlenmiş camlarla zenginleşmişti.” (Gombrich)

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Amiens_Cathedral_Apse_Chapel_Wikimedia_Commons.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/amiens_cathedral_apse_chapel_wikimedia_commons.jpg
5a:Rozas(gül) pencere

Romanesk ve Gotikkatedrallerde ilk kezkullanılan yuvarlakpencerelerdir. Renkli camlar,desenler ve resimlerle süslüpencerelerde oymalar ve desenlerle süslenmiş çerçeveler kullanılmaktadır.ttp://objectiveart01.tripod.com/notre_dame_de_paris.htm



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/gothic_arch_santa_maria_del_pi_barcelona.jpg


5d:Santa Maria del Pi (Barcelona) kilisesinin gotik sivri kemerleri. 1319-1391http://it.wikipedia.org/wiki/File:Gothic_Arch_Santa_Maria_del_Pi_Barcelona.JPG


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/flying_buttress_notre_dame_de_strasbourg_strasbourg_fra_001.jpghttp://3.bp.blogspot.com/-qpmox5sjyh4/tneanpgyuki/aaaaaaaabvc/ml90_12dfvm/s640/paris+notre+dame+gargoyles.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/vo%c3%bbte_de_l%27%c3%a9glise_saint-s%c3%a9verin_%c3%a0_paris.jpg/300px-vo%c3%bbte_de_l%27%c3%a9glise_saint-s%c3%a9verin_%c3%a0_paris.jpg

http://www.richpettit.com/vacations/france/gargoyles%20notre%20dame.jpg


5g:Notre Dame’dakatedralinde gargoyle heykelleri, Fransızca gargouille sözcüğüne dayanan bir tür gotik mimari ögedir.  İnanışa göre gargoylelar, gündüzleri taşlaşır, geceleri canlanır;evlere ve samanlıklara bağlanır, oralarda yaşarlarmış.

http://vistaartprojects.blogspot.com.tr/2013/03/notre-dame-cathedrals-gargoyles-paris.html

5f:Saint-Séverin kilisesinin kaburgalıtonozları, Paris. (tonoz: mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır.)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Vo%C3%BBte_de_l%27%C3%A9glise_Saint-S%C3%A9verin_%C3%A0_Paris.jpg

5e:Notre Dame de Strasbourg katedralinin uçan payandaları… (payanda: Yapılarda kullanılan destekleyici unsurlara denir)

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flying_buttress_Notre_Dame_de_Strasbourg_Strasbourg_FRA_001.jpg


ÇALIŞMA SORULARI

  1. Kaynak 5'i metin, görsel (5a, 5b...5g) ve alt yazıları ile birlikte inceleyiniz. Bu kaynaktaki bilgilere göre; Kaynak1’de yer alan resimdegotik üsluba ait hangi unsurlar vardır? Saptamalarınızı resmin üzerinde gösteriniz.



  1. Victor Hugo nasıl bir insandır? Kaynak 2, 3 ve 4’teki bilgileri kullanarak bir görüş oluşturunuz. Görüşünüzü kaynaklarda bulacağınız örneklerle destekleyiniz.



  1. Notre Dame Katedrali, Victor Hugo olmasaydı muhtemelen yok olmuş olacaktı…

a. Victor Hugo bunu nasıl başarmış?

b. Bu tür bir yöntem günümüzde de etkili olabilir mi? Tartışınız.

  1. Bir sanatçının, edebiyatçının; yaşadığı çevreye, topluma karşı sorumlukları var mıdır, olmalı mıdır” sorusunu tartışınız. Görüşünüzü örneklerle destekleyerek açıklayınız.

Yüklə 25,18 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin