Eu: n ja jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä Euroopan unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi



Yüklə 18,88 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü18,88 Kb.
#93650


IP/08/1187

Bryssel 22. heinäkuuta 2008



EU:n ja jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä Euroopan unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi

Euroopan komissio julkaisi tänään vuotuisen raporttinsa, jossa käsitellään yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista ja petostentorjuntaa vuonna 2007. Ne kuuluvat komission ja jäsenvaltioiden yhteiseen vastuualueeseen. Raportissa on tilastotiedot kaikista jäsenvaltioiden komissiolle ilmoittamista sääntöjenvastaisuuksista sekä tiedot epäillyistä petoksista. Raportissa kuvaillaan nykyisiä valvontajärjestelmiä ja tärkeimpiä toimenpiteitä, jotka jäsenvaltiot ja komissio toteuttivat vuonna 2007 petostentorjunnan tehostamiseksi.

”Toiminnan läpinäkyvyys ja vastuuvelvollisuus ovat mielestäni tärkeimpiä asioita Euroopan unionin varojen hallinnossa. Sääntöjenvastaisuuksista ja epäillyistä petoksista on ilmoitettava nopeasti ja asianmukaisesti, ja ne on selvitettävä määrätietoisesti ja tehokkaasti”, toteaa hallinnosta, tilintarkastuksesta ja petostentorjunnasta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Siim Kallas. ”Komissiolle ilmoitettujen sääntöjenvastaisuuksien lisääntyminen saattaa johtua valvonnan tehostumisesta. Jäsenvaltioiden on noudatettava velvollisuuttaan ilmoittaa kaikki epäilyttävät tapaukset komissiolle.”



Petokset poikkeavat selkeästi muista sääntöjenvastaisuuksista. Petokset ovat tahallisia sääntöjen rikkomisia, jotka ainoastaan tuomioistuin voi todeta. Petoksen todellinen taloudellinen vaikutus voidaan mitata vasta oikeuskäsittelyn lopussa. Kaikki komissiolle ilmoitetut sääntöjenvastaisuudet ovat tutkinnassa ja jokainen tapaus käsitellään erikseen.

Vuonna 2007 ilmoitetut sääntöjenvastaisuudet ja petosepäilyt

  • Jäljempänä esitettävät numerotiedot ovat vasta alustavia. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti ilmoitetut rahamäärät kattavat useimmiten asianomaisen toimen kokonaisuudessaan, ennen kuin sääntöjenvastainen osuus pystytään tarkasti määrittämään. Jäsenvaltiot soveltavat erilaisia käytänteitä ilmoittaessaan sääntöjenvastaisuuksista. Lisäksi jäsenvaltioilla on periaatteessa velvollisuus eritellä ilmoituksissaan sääntöjenvastaisuudet, joita ne epäilevät petoksiksi. Komissio tukeutuu jäsenvaltioilta saamiinsa tietoihin päättäessään, luokitellaanko yksittäistapaus petokseksi.

  • Sääntöjenvastaisuuksiin liittyvät rahamäärät ovat kasvaneet eri aloilla, mutta kokonaisosuus talousarviosta on pysynyt suunnilleen samalla tasolla kuin aiempina vuosina. EU:n omien varojen ja maatalousmenojen osalta lisäys johtuu osittain aiempina vuosina tapahtuneisiin tai havaittuihin sääntöjenvastaisuuksiin, jotka jäsenvaltiot ilmoittivat vasta vuonna 2007. Muita syitä ovat uusien jäsenvaltioiden liittyminen EU:hun, 10:n uuden jäsenvaltion liittymisen valmisteluun myönnettyjen tukien ohjelmakauden päättyminen sekä kyseisissä jäsenvaltioissa suoritettujen maksujen viimeaikainen kasvu.

  • Epäiltyjen petosten rahallinen vaikutus EU:n talousarviomenoihin on pysynyt ennallaan. Omiin varoihin liittyvät petosepäilyt ovat vähentyneet hieman. On huomattava, että kyseessä ovat jäsenvaltioiden ilmoittavat petosepäilyt, joita ei ole käsitelty tuomioistuimessa. Todellisia taloudellisia vaikutuksia ei voida määrittää ennen kuin oikeuskäsittelyt, hallinnolliset menettelyt ja perintätoimet on saatu päätökseen ja EU:n talousarvioon on tehty tarvittavat rahoitusoikaisut.

  • Suurin osa sääntöjenvastaisuuksista ilmoitetaan komissiolle määräaikojen puitteissa, mutta parantamisen varaa on edelleen. Ilmoituksen tekeminen kestää maatalouden alalla keskimäärin 1,2 vuotta ja rakennetoimissa 0,9 vuotta. Joillakin jäsenvaltioilla ilmoitusten tekeminen kestää huomattavan kauan. Tapausten tehokas seuranta edellyttää kuitenkin nopeaa ilmoitusta.

  • Yhä useammat jäsenvaltiot tekevät ilmoitukset sähköisessä muodossa. Erityisesti komission käyttöön ottamien sähköisten moduulien käyttö on yleistynyt maataloutta ja rakennerahastoja koskevien ilmoitusten välineenä. Näiden moduulien käyttö helpottaa tietojen käsittelyä sekä parantaa niiden laatua ja vertailukelpoisuutta. Tapausten seuranta ja tietojen analysointi helpottuvat.




Ala

Vuonna 2007 ilmoitetut sääntöjen-vastaisuudet

Sääntöjen-vastaisuuksien arvioitu kokonaisarvo, ml. petosepäilyt (milj. euroa)

Petosepäilyjen arvioitu

kokonaisarvo*

(milj. euroa)

Petosten arvioitu osuus kokonaismäärä-rahoista

Omat varat

5 321

377

106,57

0,62 prosenttia kaikista omista varoista vuonna 2006**

EMOTR:n tukiosasto

1 548

155

44,7

0,1 prosenttia kaikista osoitetuista varoista

Rakenne- ja koheesio-rahastot

3 832

828

141

0,31 prosenttia kaikista osoitetuista varoista

Liittymistä valmisteleva tuki

332

32

9

0,38 prosenttia kaikista osoitetuista varoista

Suorat menot

411

33

18,1

0,17 prosenttia kaikista osoitetuista varoista

* Arviot perustuvat jäsenvaltioiden ja komission pääosastojen ilmoittamiin tietoihin epäillyistä petostapauksista, joista ei useinkaan ole vielä annettu lopullista tuomiota. Lopullisia päätelmiä ei tämän vuoksi voida vielä tehdä.

** Prosenttiluku lasketaan vuoden 2007 yleisen talousarvion perinteisten omien varojen arvioinnin eikä kirjanpidon perusteella.



Raportti ja sen liitteet ovat saatavilla seuraavassa internet-osoitteessa:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/reports/index_en.html


Yüklə 18,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin