European Commission



Yüklə 19,41 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü19,41 Kb.
#17815



Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 27 septembrie 2012



Noaptea cercetătorilor: evenimente în 350 de orașe pentru fete și băieți curioși

Puteți aștepta 75 de ani pentru a zări cometa Halley, știați însă că o puteți crea chiar dumneavoastră în doar câteva minute? Nu aveți nevoie decât de un amestec de gheață uscată de o zi, de apă, de nămol și de alte câteva componente și obțineți propria dumneavoastră cometă. Nu-i așa că este o experiență extraordinară? Fabricarea unei comete în Londra alături de specialiști din domeniul științelor spațiale, crearea unui nor în Bolzano, Italia, împreună cu diverși meteorologi și explorarea vulcanului San Antonio în Insulele Canare împreună cu o echipă de geologi sunt doar câteva dintre evenimentele principale din cadrul Nopții cercetătorilor, ediția a șaptea, care va avea loc mâine seara (28 septembrie) în mai multe orașe din Europa.

Aproximativ 350 de orașe, de la Akureyri (Islanda) până la Nicosia (Cipru), vor participa la eveniment, scopul acestuia fiind acela de a descoperi știința în mod distractiv și de a suscita interesul pentru urmarea unei cariere în domeniul cercetării. Vizitatorii vor putea participa la experimente și la spectacole științifice interactive, vor putea vizita laboratoare de cercetare care în mod obișnuit nu sunt accesibile publicului și vor putea testa echipamente complexe.

Oricine are șansa de a deveni om de știință pentru o noapte” a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. „Educațională și distractivă în același timp, Noaptea cercetătorilor reprezintă în fiecare an o modalitate nemaipomenită de a trezi interesul fetelor și băieților în ceea ce privește urmarea unei cariere în cercetare.

Un tânăr care învață astăzi în clasă cum să facă cerneală invizibilă, mâine poate deveni un om de știință care găsește soluții la cele mai acute probleme economice și societale din Europa”, a adăugat comisarul.

În timpul Nopții cercetătorilor, oameni de știință din toate domeniile preiau spațiile publice – centre comerciale, piețe, monumente istorice, parcuri și muzee - pentru a arăta persoanelor de toate vârstele modul în care activitatea lor are impact asupra vieții de zi cu zi.

Sute de evenimente vor avea loc în 32 de țări, state membre ale UE și țări învecinate (a se vedea lista de mai jos). Puteți consulta anexa pentru a afla care sunt evenimentele principale propuse în diferite orașe sau puteți căuta evenimentele organizate aproape de dumneavoastră.

Context

Ce este Noaptea cercetătorilor?

Noaptea Cercetătorilor se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 24 de state membre ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Serbia și Turcia. Cele trei state membre care nu participă în acest an sunt Austria, Danemarca și Luxemburg.

Numărul de orașe participante a crescut de la 92 în 2006 la peste 350 de orașe în acest an. Evenimentul a înregistrat aproape 800 000 de vizitatori în 2011, iar anul acesta se estimează o creștere a numărului de participanți.

De ce investește UE în acest eveniment?

Noaptea cercetătorilor face parte din acțiunile Marie Curie finanțate de UE în vederea promovării carierelor internaționale în domeniul cercetării în Europa. Punând cercetătorii în contact direct cu publicul, evenimentul își propune să arate cât de important este rolul jucat de cercetare în societate. Încurajarea mai multor persoane în direcția alegerii unei cariere în domeniul cercetării este crucială pentru înregistrarea unei viitoare creșteri economice în Europa, creștere care depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor și serviciilor, cât și la nivelul modelelor de afaceri.

UE finanțează puțin mai mult de jumătate din costul total al Nopții cercetătorilor: 4 milioane de euro din aproape 7,5 milioane de euro în acest an. Activitățile din cadrul evenimentului și organizatorii au fost selectați printr-un proces competitiv în urma unei cereri de propuneri.

În total, acțiunile Marie Curie beneficiază de sprijin din fondurile UE în valoare de 4,7 miliarde de euro. Acestea sunt gestionate aproape în întregime de către Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene, în cadrul celui de-al șaptelea program-cadru pentru activități de cercetare și de dezvoltare tehnologică (PC7), care reprezintă principalul pachet de finanțare a cercetării pentru perioada 2007-2013, în valoare de 50 de miliarde de euro.

Acțiunile Marie Curie fac parte din programul Orizont 2020 pentru cercetare și inovare care se va desfășura în perioada 2014-2020 și pentru care se propune un buget de 80 de miliarde de euro. Acest program face parte din inițiativa care are drept obiectiv crearea de noi locuri de muncă și generarea unei creșteri economice în Europa.

Pentru mai multe informații

Comisia Europeană: Educație și formare profesională



Site-ul internet al comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți activitatea doamnei Androulla Vassiliou pe Twitter: @VassiliouEU



http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htmNoaptea cercetătorilor 2012

Acțiunile Marie Curie și PC7

O Uniune a inovării și strategia Europa 2020

Agenția Executivă pentru Cercetare

Puncte de atracție

Londra (Regatul Unit)

Muzeul de istorie naturală va găzdui un atelier de fabricare a unei comete. Formula care se află la originea cometelor din sistemul solar va fi aplicată unor componente ce se găsesc pe Pământ, cum ar fi apa și nămolul. Publicul va avea, de asemenea, șansa de a se murdări pe mâini cu cărbune, pe care îl va folosi pentru a recrea arta rupestră împreună cu antropologii. O sculptură uriașă efectuată din mii de dinți de lapte donați de către public va fi ridicată în campusul Whitechapel al Universității din Londra (Queen Mary).



Bolzano (Italia)

Amatorii de senzații tari vor avea posibilitatea de a testa metode de supraviețuire în condițiile extreme ale unei camere frigorifice și într-o furtună de zăpadă simulată la Academia Europeană din Bolzano. După test, aceștia vor primi informații referitoare la reacțiile organismelor lor. Persoanele pasionate de meteo vor avea posibilitatea de a crea „nori” utilizând apa, aerul și presiunea la biroul meteorologic.



Fuencaliente (Insulele Canare, Spania)

Împreună cu oameni de știință și ghizi profesioniști, aventurierii vor avea șansa de a explora vulcanul San Antonio, care adăpostește o floră, formațiuni de rocă și structuri de lavă colorate unice. Producătorii locali și geologii vor arăta modul în care vulcanul îmbunătățește calitatea vinurilor regionale.



Cracovia (Polonia)

Spectacolele științifice propuse în 17 locuri vor include o demonstrație a modului în care tehnologia de captare a mișcării utilizată pentru jocurile video poate contribui la diagnosticarea și tratarea bolilor. Institutul de fizică nucleară va prezenta acceleratoare de particule utilizate în tratarea cancerului la ochi sau pentru detectarea compoziției substanțelor necunoscute, acestea putând contribui la realizarea unor descoperiri în conservarea patrimoniului artistic, medicină și geologie.



Angers, Besançon, Toulouse (Franța)

Fanii călătoriilor în timp vor crea în aceste orașe din Franța o societate a viitorului bazată pe cercetare și inovare. Publicul și oamenii de știință își vor imagina orașul Angers în 2025, orașul Besançon în 2084 și orașul Toulouse în cea de-a doua jumătate a acestui secol, pe baza potențialelor evoluții din domeniul educației, transportului, mediului, energiei și a altor aspecte ale societății.



Nicosia (Cipru)

Jocul „Spuneți-ne, dr. Turing, pot mașinile să gândească?” va pune participanții să facă distincția între vocea umană și sunetele emise de un computer în cadrul unei conversații. Jocul se bazează pe un test formulat în anii 1950 în vederea evaluării capacității unui computer de a da dovadă de inteligență și de a răspunde în același fel ca o persoană.



Persoane de contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)



IP/12/1013

Yüklə 19,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin