Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 133,24 Kb.
səhifə1/3
tarix28.10.2017
ölçüsü133,24 Kb.
#17985
  1   2   3

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT




REVISTA PRESEI

www.fsli.ro
15 Mai 2015

PREUNIVERSITAR
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20134197-cum-arata-viitoarea-lege-invatamantului-nasita-ecaterina-andornescu-acordul-sindicatelor-revenire-treapta-clasa-examen-admitere-liceu-facultate.htm

Cum va arata viitoarea lege a educatiei, nasita de Ecaterina Andronescu cu acordul sindicatelor: O revenire la treapta de la clasa a X-a, examen de admitere la liceu si BAC profesional


Proiectul unei noi Legi a Educatiei va fi lansat in dezbatere in iunie, iar necesitatea acestei legi s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele, a anuntat ministrul Educatiei. Singurele modificari despre care Sorin Cimpeanu a vorbit pana acum se refera la admiterea la liceu si la statutul personalului didactic. HotNews.ro i-a contactat pe liderii sindicatelor din invatamant, pentru a afla ce contine noul proiect de act normativ. "O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul. (...) Nu a fost discutat cu noi, inca; este promisiunea doamnei Andronescu", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI. Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret", a afirmat ca BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua.

  • HotNews.ro a incercat sa o contacteze pe Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei pentru invatamant din Senat, insa pana la publicarea stirii aceasta nu a raspuns solicitarilor

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat in urma cu o saptamana ca s-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei si ca termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului. "Din moment ce se lucreaza la un nou proiect de lege a educatiei, nu cred ca mai are sens sa aducem modificari in actuala lege a educatiei", a precizat atunci Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a adaugat apoi, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica in iunie, ca printre modificari se afla admiterea la liceu si ca se discuta si realizarea mai multor legi: "variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic", relateaza Agerpres.



Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului

Contactat astazi de HotNews.ro pentru a afla care este proiectul de lege pe care se poarta discutiile in acest moment, ministrul Sorin Cimpeanu a afirmat, via SMS: "Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o baza si vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor si cat de mult sau de putin va semana varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existenta acum. Proiectul de lege va trebui sa includa solicitarile/asteptarile cadrelor didactice, elevilor, studentilor si angajatorilor, intr-o maniera echilibrata si coerenta, fara a neglija in niciun fel elementele de progres generate de legislatia in vigoare in acest moment in domeniul educatiei".

Intrebat care sunt elementele de progres din actuala lege pe care le va pastra in proiectul viitoarei legi, ministrul a raspuns: "Sunt multe lucruri pe care nu numai eu, ci majoritatea celor implicati in educatie le considera a fi corecte, necesare si binevenite, dupa cum sunt alte lucruri ce trebuie revizuite; o enumerare a acestora depaseste cu siguranta cadrul unei simple discutii; in acelasi timp, ce pot sa va spun este ca nu sustinem schimbari bruste, care ar putea sa destabilizeze un sistem de importanta celui al educatiei".

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Draftul legii nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro ca draftul legii "nu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. (...) Au fost discutii din 2009, din 2010. O sa ne apucam de o noua lege a educatiei, dar nu stim care este draftul".

Liderul de sindicat din preuniversitar a afirmat pentru HotNews.ro ca principalele modificari ce vor fi introduse in sistemul de educatie sunt: "reintroducerea examenelor de admitere la liceu - s-a demonstrat ca orientarea scolara a fost gresita, eventual treapa la clasa a X-a, admitere la facultate, regandit sistemul de evaluare, inclusiv evaluarile de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a care sunt inutile, o pierdere de timp"


  • N.Red: Amintim ca aceste evaluari standardizate de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a sunt singurele care le permit parintilor sa vada care este nivelul copiilor, fata de cel national, precum sa le si evalueze pe invatatoare si pe profesori, iar dupa aceste evaluari invatatoarele sunt obligate sa faca planuri individualizate de invatare pentru elevii la care descopera anumite lacune.

"Scoala profesionala este o alta tema, avand in vedere ca s-a ales praful de sistem. Trebuie investit mult aici. Liceele tehnologice sunt o prostie, trebuie scoli profesionale in care sa fie angrenati agenti economici", a adaugat Hancescu, fara a lamuri daca este vorba despre sustinerea scolilor profesionale in sistem dual introduse prin legea 1/2011 sau despre alt sistem.

Presedintele FSLI a sustinut ca si "formarea initiala trebuie regandita, pentru ca unui dascal dupa 20 de ani trebuie sa ii dai sansa sa faca si altceva, sa se poata ocupa de elevii buni, de elevii cu probleme la invatatura".

In ceea ce priveste schimbarile sistemului de evaluare, Simion Hancescu a declarat pentru HotNews.ro ca "evaluarea o vad altfel: ca sa putem compara nota 7 de la Colegiul Lazar din Bucuresti, cu nota de la un liceu din provincie, trebuie gandita o evaluare unitara, cu subiecte unice. De exemplu, sa fie 2 lucrari semestriale pe baza testelor elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare [institutie din subordinea Ministerului Educatiei - n.red.]".

Marius Nistor, presedintele FSE "Spiru Haret": BAC-ul profesional ar trebui gandit foarte serios, putem discuta despre admiterea la liceu si despre treapta a doua

Contactat de HotNews.ro, Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret", a declarat ca "o modificare foarte importanta este urmatoarea: legea 1/211 nu face nicio referire la un statut al personalului din invatamant; este o lege care cuprinde doar drepturile elevilor si ale parintilor. O lege care imi exlude cel mai important actor este o lege proasta. Prin lege a fost abrogat fostul statut al cadrului didactic".


"Discutiile nu s-au declansat doar acum cateva saptamani, proiectul unei noi legi a educatiei este stipulat si in acordul cu guvernul [acord prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, incheiat cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale de catre Guvernul Ponta cu sindicatele si cu fostul presedinte al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, care acum este ministru al educatiei - n.red.] si este acordat termen 30 iunie 2015 pana la care sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei cu acest statut. Asta inseamna ca pana la 30 iunie sa fie adoptat proiectul noii legi a educatiei, adoptat ca proiect la nivel guvernamental. Va fi in dezbatere publica de la 1 iunie la 30 iunie", a adaugat Marius Nistor. 

Acesta a precizat ca ultimele discutii "au fost sa avem o lege a educatiei si o lege care sa se refere la acest statut. Nu inseamna ca vom merge asa". Liderul de sindicat ce reprezinta profesori din invatamantul preuniversitar a declarat pentru HotNews.ro ca are in vedere si "introducerea reabilitarii".



Marius Nistor a precizat ca draftul noii legi a educatiei este in acest moment "la comisia de invatamant a Senatului [al carei presedinte este Ecaterina Andronescu - n.red.]. Este un proiect de lege din 2009 care a intrat la sertar, odata cu aparitia legii care mai tarziu avea sa devina 1/2011".
"Au mai fost discutii in comisiile de specialitate si noi am solicitat sa incepem discutiile pe acel proiect de lege si asta asteptam, sa intram in posesia documentelor respective", a anuntat presedintele FSE "Spiru Haret".  
"Nu cred ca se va umbla pe structura" clasei pregatitoare, a sustinut Nistor. Acesta a precizat ca a fost o masura contestata cand a aparut legea, "dar in momentul de fata e greu sa mai revii asupra acestei decizii, nu mai poti sa bulversezi intreg sistemul".

Liderul sindical a declarat pentru HotNews.ro ca "ar trebui gandit foarte serios" introducerea unui Bacalaureat profesional. "Nu pot intra in amanunte, pentru ca nu am inceput discutiile concrete, nu stiu daca este vorba despre proiectul Ecaterinei Andronescu sau de altele. Ne trebuie bacalaureat diferentiat, altfel gandit", a afirmat Nistor.



  • N.Red: Amintim ca Ecaterina Andronescu a sustinut in 2012 un proiect care le dadea elevilor de ales intre Bacalaureatul National, diploma cu care sa poata da la facultate, si Bacalaureatul Profesional, care sa nu le dea drept de acces in universitati.

  • Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane a declarat ca toti angajatorii vor sti ca Bacalaureatul Profesional este o inventie peste noapte si ca nu va avea "absolut nicio consecinta" din punctul de vedere al angajatorului (detalii aici), iar coordonatorul lotului olimpic national de Matematica a avertizat ca vor exista presiuni ca si acest Bacalaureat Profesional sa fie folosit pentru universitatile tehnice, ceea ce ar fi un mare dezastru (detalii aici).

  • Traian Basescu a intors atunci legea de la promulgare (detalii aici).

"Putem discuta despre admiterea la liceu, chiar si despre faimoasa treapta a doua vizavi de traseul elevilor", a precizat Marius Nistor. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca "liceele de elita isi doresc un examen de admitere care sa faca o selectie riguroasa, dar raman celelalte unitati unde se poate merge pe actualul sistem de repartizare computerizata. Trebuie sa vedem care va fi calendarul admiterilor, pentru ca risti sa trimiti un elev care pica la Colegiul Sfantul Sava cu nota 9 intr-o unitate scolara sub nivelul pregatirii sale".

"Din punctul meu de vedere, sistemul profesional trebuie doar intarit si sustinut. Principala problema va ramane modul in care parintii vor intelege ca pregatirea profesionala a elevilor trebuie realizata in functie de sfaturile celor care au competentele necesare. Ne confruntam cu situatii dificile: parintele considera ca stie mai bine ce e bine pentru copil si vrea liceu teoretic sau tehnologic, desi copilul nu are capacitatea pentru asta. A merge la o scoala profesionala nu inseamna un sistem de invatamant de mana a doua, ci un loc unde elevii pot ocupa un loc de munca care sa le ofere posibilitati de evolutie in plan profesional", a afirmat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Intrebat daca Bacalaureat profesional pe care il sustine nu va sabota scolile profesionale - cine va mai alege scoala profesionala, daca poate face liceul si obtine garantat o diploma de BAC? - Nistor a spus ca "este nevoie de discutii cu parintii si de o interventie sustinuta a mass-media. Asteptarile mele ca parinte trebuie sa fie formidabile, dar trebuie sa ma limitez la ce poate copilul. Aceasta lege va trebui sa faca subiectul unor dezbateri publice reale".

Marius Nistor a adaugat ca sustine sa fie mentinuta "regula stricta a efectivelor de elevi, sa eliminam exceptiile". Amintim ca exceptiile la numarul minim si maxim de elevi care formeaza o clasa au fost introduse in 2012 de ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop.

Nistor a precizat si ca "trebuie reintarite liceele pedagogice".

Anton Hadar, presedintele "Alma Mater": Noi am vazut si alta abordare - sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar

Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater", a spus pentru HotNews.ro ca nu a vazut pana astazi proiectul noii legi a educatiei. "Sunt sigur ca, daca proiectul ar fi fost gata si s-ar fi decis ministrul asupra carui proiect vom continua discutiile si negocierile, ni l-ar fi trimis. Cred ca inca ezita. Se auzea de codul din 2009 ca ar fi la baza, dar nu avem nicio informatie", a explicat Hadar.

Acesta s-a exprimat speranta ca "pana luni lucrurile vor fi foarte clare, pentru ca avem un acord semnat in 2014 cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, astazi ministru al Educatiei, si guvern si sunt obligati sa inceapa discutiile pe o noua lege care sa treaca prin parlament, sa fie agreata de societate si discutata cu profesorii, cu elevii, cu oamenii care se pricep si care sa nu mai fie modificata macar 13 ani".

Intrebat de ce este nevoie de o alta lege a educatiei, in conditiile in care si cea in vigoare este noua (se aplica din 2011) si a fost modificata de nenumarate ori pana acum, liderul de sindicat din universitar a raspuns: "Pentru ca s-ar mai putea iar modifica cu inca 30-40-50 de articole, dar nu cred ca modificarile acestea fac bine unei legi, practic e o lege peticita. E o lege care oricand va putea fi modificata, atat timp cat ea n-a fost agreata de parlament si nu a trecut prin discutii cu partenerii de dialog social, decat extrem de putin. Tocmai asta e dorinta mea: ca atunci cand legea trece prin parlament, sa nu se mai vina semestrial cineva cu vreo modificare, sa o lasam sa aiba substanta macar pe parcursul a 10-12 ani".

"Noi am vazut si alta abordare: sa avem legea invatamantului superior separata de cea a invatamantului preuniversitar. Nu stiu daca se va agrea acest lucru. In legea in vigoare s-au prevazut pierderea unor sporuri de doctorat, modificari la norma de lucru in universitate - in partea de statut e locul nostru cel mai important, pentru ca suntem sindicat. In partea de functionare, lucrurile sunt bune si cum e in lege acum", a continuat liderul "Alma Mater".

Acesta a precizat ca "e posibil sa fi fost si orgolii [in modificarile aduse pana acum legii educatiei nr. 1/2011 - n.red.], dar de fiecare data cei care au schimbat au venit si cu nota de fundamentare. Aceste modificari au venit si prin OUG. Macar sa fie trecuta prin Parlament si aprobata legea, pentru ca apoi nu va mai veni oricine sa zica ca am descoperit nu stiu ce. Eu zic ca e posibil ca peste 1 an, daca se schimba puterea, aceste OUG sa nu mai fie aprobate si atunci am functionat 2 ani cu ce?".



  • Descarca de aici Proiectul de lege a educatiei din 2009, la care sindicatele fac referire - sursa

Informatii de background - Cum a evoluat ideea implementarii unei alte legi a educatiei

Mai 2014: Vicepresedintele PSD Ecaterina Adronescu anunta ca renunta la mandatul de europarlamentar pentru ca in tara are de facut o lege a invatamantului (Sursa)

Octombrie 2014, cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale: Victor Ponta le promite sindicatelor, sub semnatura, o noua lege a educatiei.

HotNews.ro a prezentat in exclusivitate documentul incheiat, cu o saptamana inainte de primul tur al prezidentialelor, de Guvernul Ponta cu sindicatele din educatie si cu presedintele de atunci al Consiliului National al Rectorilor, Sorin Mihai Cimpeanu.

Guvernul, prin semnatura premierului Victor Ponta, s-a angajat atunci sa mareasca salariile profesorilor cu 10% in 2015, cu alti 10% in 2016 si din nou cu 10% in 2017, sa modifice toate programele scolare, precum si sistemul de evaluare a elevilor, sa adopte o noua Lege a educatiei (termen 30 iunie 2015), sa deblocheze 2.500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din scoli pana in 2016, sa creasca salariile personalului nedidactic cu 35% in urmatorii 2 ani, sa permita pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani inainte de atingerea varstei, fara diminuarea pensiei, sa oblige autoritatile locale, prin Legea bugetului de stat, sa deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor, sa le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesionala. Detalii aici

Decembrie 2014: Sorin Campeanu, la audierile din Parlament pentru ocuparea functiei de ministru al Educatiei: O noua Lege a educatiei este o cerinta generalizata in sistem (Detalii aici)

7 mai 2015: Sorin Cimpeanu, acum ministru al Educatiei - S-a stabilit la o intalnire cu sindicatele necesitatea unei noi Legi a educatiei. Termenul de finalizare a noii legi e sfarsitul anului (Detalii aici)

10 mai 2015: Sorin Cimpeanu - Proiectul pentru noua Lege a Educatiei, in dezbatere publica in iunie

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a sustinut duminica, 10 mai 2015, o conferinta de presa impreuna cu purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Podasca, la sediul partidului. Proiectul noii legi a educatiei va fi lansat in dezbatere publica in luna iunie, a anuntat Cimpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat ca exista discutii in prezent daca sa existe o singura lege sau mai multe, pentru fiecare nivel de invatamant. "Aici sunt discutii, variantele fiind o lege a educatiei pentru preuniversitar, o lege a invatamantului superior si, separat, un statut al personalului didactic sau unitar o lege pentru intreg sistemul de invatamant, care sa includa si pre-universitarul si universitarul si statul personalului didactic. Este un element principal care va fi aflat in dezbatere publica", a declarat Campeanu, potrivit agentiei de presa citate.

Sorin Cimpeanu a spus ca "modul exact in care se va face admiterea in licee va fi un alt punct important aflat in dezbatere".


http://adevarul.ro/educatie/scoala/evaluare-nationala-2015-incep-testarile-copiilor-clasele-ii-a-iv-a-vi-a-calendarul-teste-dau-1_5554d338cfbe376e3533db49/index.html

Evaluare Naţională 2015: încep testările copiilor de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Calendarul şi ce teste se dau

Elevii claselor a II-a vor susţine săptămâna viitoare Evaluarea Naţională 2015 după modelul testelor internaţionale, urmând ca până la sfârşitul anului şcolar, să le fie verificate cunoştinţele şi colegilor lor de la a IV-a şi a VI-a.



Evaluare Naţională 2015: elevii de clasa a II-a sunt primii

Săptămâna viitoare se dă startul Evaluării Naţionale 2015, elevii de clasa a II-a fiind cei care sparg gheaţa şi anul acesta. În următoarele două săptămâni, elevii de la clasele a IV-a şi a VI-a vor susţine la rândul lor testările naţionale după model PISA. Acesta este al doilea an la rând când Ministerul Educaţiei organizează evaluări la nivel naţional care ar trebui să le arate profesorilor nivelul copiilor înainte să ajungă la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a.

Astfel, pentru elevii de clasa a II-a, primul test de la Evaluarea Naţională 2015 vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise, al doilea vizează competenţele de receptare a mesajelor citite şi al treilea este testul la matematică. Testele se vor susţine pe 18, 19 şi 20 mai.

Evaluare Naţională 2015: testele pentru clasele IV şi VI

La rândul lor, copiii de clasa a IV-a vor fi testaţi la limba română şi matematică, iar cei de-a VI-a la română, matematică şi ştiinţele naturii. În ceea ce priveşte durata testărilor la Evaluarea Naţională 2015, la clasa a II-a acestea vor dura 30 de minute, în timp ce la elevii mai mari 60 de minute. Fiecare test în parte va fi corectat în cadrul şcolilor de către doi profesori din unitatea respectivă, în termen de cel mult 7 zile de la susţinerea acestora, iar rezultatele nu se vor trece în catalog.

Pe baza rezultatelor obţinute la testele de Evaluare Naţională, cadrele didactice vor elaborează planuri individualizate de învăţare acolo unde este nevoie şi îi informează pe părinţi şi pe elevi asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. Directoarea-adjunctă a Şcolii Gimnaziale 56 „Jose Marti” din Capitală, Valentina Gavrilă, a explicat că prin aceste teste nu se urmăreşte ierarhizarea copiilor, aşa cum se face la Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a. „Testele nu ierarhizează, nu există cel mai bun sau cel mai slab elev. E o verificare făcută pentru a corecta problemele pe parcurs, înainte să ajungă la Evaluarea Naţională de la clasa a VIII-a. Elevii susţin testele în clasele în care învaţă, cu profesorul de la clasă, în banca lor, va fi ca la lucrările de control", arată directorul.

Evaluare Naţională: ce arată rezultatele de anul trecut

De asemenea, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Naţională, Ministerul Educaţiei va întocmi un raport final pentru analiza de sistem. Învăţătoarea Cornelia Popa de la Şcoala Gimnazială 194 din Capitală spune că potrivit raportului de anul trecut, copiii au avut unele probleme la matematică. „La organizarea datelor în tabele la matematică, elevii au performat foarte slab şi există o diferenţă mare între rezultatele elevilor din mediul urban şi cei din mediul real. De asemenea, elevii au mai avut probleme la geometrie şi la fracţii, din cauza supraaglomerării materiei în programa şcolară. În schimb, la română nu au fost probleme, dar la ştiinţe au fost probleme acolo unde copiii trebuiau să coreleze informaţia”, a explicat învăţătoarea.

Aceasta mai atrage atenţia că principala problemă a Evaluării Naţionale este că se axează pe competenţe, în timp ce programa şcolară se axează pe conţinuturi. Practic, testele sunt făcute după model PISA, unde exerciţiile sunt formulate în aşa fel încât să te pună în situaţii de viaţă în care să foloseşti cunoştiinţele dobândite. „E o evaluare mai practică, ideea fiind să te descurci, să gândeşti nu să reproduci informaţii, pe când la clasă elevii învaţă să acumuleze şi să reproducă informaţii”, susţine cadrul didactic.

Evaluare Naţională 2015: calendar

Potrivit calendarului Evaluării Naţionale 2015, elevii de clasa a II-a susţin testul la română scris pe 18 mai, apoi la citire pe 19 mai şi la matematică pe 20 mai. Există şi teste de limba maternă pentru minorităţi, pe 21 şi 22 mai. Elevii de clasa a IV-a susţin româna pe 26 mai, matematica pe 27 mai şi limba maternă pe 28 mai, iar cei de a VI-a au Limbă şi comunicare pe 2 iunie şi Mate şi Ştiinţe ale Naturii pe 3 iunie.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/tehnici-invatarerapida-examen-evaluare-nationala-bac-2015-1_5554cc1bcfbe376e35338970/index.html

Tehnici de învăţare rapidă pentru examen: Evaluare Naţională şi Bac 2015

La tehnici de învăţare rapidă pentru examen pot apela elevii care se pregătesc pe ultima sută de metri pentru examenele din vară: Evaluarea Naţională sau probele la Bac 2015. Spre exemplu, se pot baza pe memoria vizuală ca să reţină infrmaţia aşezată schematic în pagină.



Tehnici de învăţare rapidă pentru examen: memoria vizuală

Cea mai uşoară metodă de memorare a informaţiei este fotografierea ei vizuală, aceasta fiind una dintre cele mai frecvent folosite tehnici de învăţare rapidă pentru examen. Practic, îţi faci fişe de învăţare pe capitole, treci numele lecţiei şi câteva idei principale pe care le scoţi în evidenţă prin culori diferite. Spre exemplu, la materiile de Real poţi trece formulele cu roşu şi vor fi mai uşor de memorat vizual. De asemenea, odată ce aveţi fişele de studiu realizate, următorul pas este repetarea zilnică şi rezolvarea zilnică de modele de examen, care se găsesc pe site-urile subiecte 2015.edu.ro sau subiecte2014.edu.ro. A combina memoria vizuală cu repetarea memoriei poate constitui una dintre cele mai bune tehnici de învăţare rapidă atât pentru examenele de la Evaluarea Naţională, cât şi pentru cele de la Bac 2015.



Tehnici de învăţare rapidă pentru examen: părerile profesorilor

Profesorul de Informatică George Trifan de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală spune că cea mai bună pregătire pentru examen acum este să rezolve cât mai multe modele de subiecte. Din nou, exerciţiul repetat constant este una dintre cele mai bune tehnici de învăţare rapidă pentru examen. „Recapitulare, aprofundare şi fixarea cunoştinţelor este ceea ce trebuie să facă acum şi cât mai multe modele de teste, cea mai bună e învăţarea prin teste”, spune Trifan.

Profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală spune că în primul rând contează foarte mult materialul după care înveţi. „Contează ca materialul după care înveţi să fie bine sistematizat şi bine organizat şi să se rezume strict la programă. Memoratoarele pentru discipline sunt bune, dar sunt şi multe lucruri pe piaţă care nu au legătură cu materia care se cere, deci atenţie la conţinutul programei. Din păcate, de foarte multe ori, nevoia de a utiliza tehnici de învăţare rapidă pentru examen vine în urma organizării proaste a timpului”, a spus Riegler. El a mai adăugat că elevii să nu facă abuz acum şi să se epuizeze psihic şi îi sfătuieşte să găsească un echilibru între muncă şi odihnă.

La rândul ei, profesoara Cristina Smeianu de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” spune că pentru geografie, unde este foarte multă informaţie de memorat, tocmai metoda de fotografiere vizuală a informaţiei este cea bună. „Exerciţiul pe hartă şi exerciţiul repetitiv sunt tehnici de învăţare rapidă pentru examen, este mai uşor să reţii materia direct de pe hartă”, a explicat Smeianu.



http://adevarul.ro/educatie/scoala/digital-kids-concurs-copiii-pasionati-tehnologie-1_555489b6cfbe376e353139f2/index.html

Digital Kids. Concurs pentru copiii pasionaţi de tehnologie

Copiii pasionaţi de programare şi robotică pot să-şi înscrie proiectele în Concursul “Digital Kids powered by UPC” la una dintre cele cinci categorii propuse: Aplicatii pentru şcoală, Jocuri, Utilitare, Roboţi si Multimedia.

Participanţii, cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, pot să îşi înscrie proiectele în competiţie până pe 26 mai, având ocazia să concureze pentru zeci de premii, printre care laptopuri, telefoane smart, tablete precum şi alte gadgeturi de ultimă oră.

Prin intermediul acestei competiţii, Asociaţia Edusfera, UPC România şi Centrul de Creaţie Tehnică pentru Tineret (inventeaza.ro) îşi propun să descopere şi să premieze copiii pasionaţi de tehnologie şi robotică. Înscrierea lucrărilor se face online, pe site-ul concursului: concurs.digitalkids.ro, prin completarea unui formular de concurs specific categoriei dorite. Proiectele transmise vor fi evaluate de un juriu independent care va selecta câte 5 participanţi la finala concursului Digital Kids pentru fiecare categorie, urmând ca după prezentarea lucrărilor din 10 iunie de la Impact Hub Bucureşti să aibă loc premierea câştigătorilor.

„Tehnologia reprezintă una dintre temele predilecte pe care se concentrează programele noastre de investiţii în comunitate. Ne face o deosebită plăcere să susţinem concursul Digital Kids powered by UPC şi astfel să descoperim copii si tineri extraordinari, să facem cunoscute ideile şi proiectele lor inovatoare – combinaţia ideală între creativitate şi tehnologie. Motivul principal de mândrie pentru UPC este că am reuşit să aducem în atenţia tuturor potenţialul enorm al generaţiei actuale de tineri pasionaţi de tehnologie şi le oferim resursele de care au nevoie pentru a-şi duce mai departe visurile”, a spus Robert Redeleanu, Chief Marketing Officer, UPC România.

“Suntem foarte încântaţi de reacţiile pe care le-am primit din partea copiilor, părinţilor şi profesorilor de informatică în legătură cu această competiţie. Elementul cel mai apreciat a fost cel legat de partea practică - ne propunem să premiem felul în care copiii pot utiliza în practică noţiunile de programare şi robotică - creativitatea, utilitatea, complexitatea proiectelor lor, fie că este vorba despre aplicaţii, jocuri, proiecte multimedia sau roboţi cu diferite funcţii”, a spus Tincuţa Apăteanu, Preşedinte Asociaţia Edusfera.

Câştigătorii “Digital Kids powered by UPC” vor fi premiaţi cu laptopuri, telefoane, tablete grafice şi alte gadgeturi oferite cu sprijinul UPC România, Adobe, ADD Media, Cyberghost şi DeviceHub.net care îi vor răsplăti pentru inovaţia, originalitatea şi pasiunea de care dau dovadă prin proiectele participante la competiţie.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/bac-2015-limba-romana-s-a-dat-anul-trecut-examen-rezolva-subiectele-1_55546460cfbe376e352fd4dd/index.html

Bac 2015 Limba Română. Ce s-a dat anul trecut la examen şi cum se rezolvă subiectele

Elevii care exersează acum modele de subiecte pentru Bac 2015 la Limba Română trebuie să pregătească o programă mai stufoasă decât anul trecut şi să nu treacă cu vederea poezia, care a picat la examen doi ani la rând.

Conform programei şcolare în vigoare, examenul de Bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.

Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti, despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în programă.



Bac 2015 Limba română. Autori canonici pentru Uman:

Mihai Eminescu

Ion Creangă

I.L. Caragiale

Titu Maiorescu

Ioan Slavici

G. Bacovia

Lucian Blaga

Tudor Arghezi

Ion Barbu

Mihail Sadoveanu

Liviu Rebreanu

Camil Petrescu

G. Călinescu

E. Lovinescu

Marin Preda

Nichita Stănescu

Marin Sorescu



Bac 2015 Limba română. Autori canonici pentru Real:

Mihai Eminescu

Ion Creangă

I.L. Caragiale

Titu Maiorescu

Ioan Slavici

G. Bacovia

Lucian Blaga

Tudor Arghezi

Ion Barbu

Mihail Sadoveanu

Liviu Rebreanu

Camil Petrescu

G. Călinescu

E. Lovinescu

Marin Preda

Nichita Stănescu

Marin Sorescu



Bacalaureat 2015: calendarul examenului - Sesiunea iunie-iulie 2015 25

- 29 mai - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examenului de Bacalaureat 2015

29 mai - Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 - 10 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

10 - 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

15 - 19 iunie - Evaluarea competenţelor digitale în cadrul examenului de Bacalaureat 2015

22 - 26 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Probele scrise:

29 iunie - Limba şi literatura română

30 iunie - Limba şi literatura maternă

1 iulie - Proba obligatorie a profilului

3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării

6 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

6 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

7 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie - Afişarea rezultatelor finale la examenul de Bacalaureat 2015, sesiunea iunie-iulie 2015
http://adevarul.ro/educatie/scoala/consiliere-bac-adevarul-live-1300-pregatesti-examen-1_55545d31cfbe376e352f8e9c/index.html

Consiliere pentru Bac, la Adevărul Live. Cum să te pregăteşti pentru examen

Campania "Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" continuă joi cu ultima lecţie video, de consiliere pentru examen. Invitaţii din studio sunt Elena Căpruciu, life & business coach, antrenor în cadrul proiectelor Zburd-Educaţie prin coaching şi Adoptă un liceu şi Cătălina Rozina Marin, absolventă a Liceului Mecanică Fină Bucureşti, liceu care a beneficiat de proiectul Zburd-Educaţie prin coaching.

Adevărul.ro vine în ajutorul elevilor din clasele terminale de la gimnaziu şi liceu, pentru ca aceştia să promoveze cu note cât mai mari, examenele naţionale din vară.

Astfel, săptămâna aceasta, elevii vor putea urmări în direct, la Adevărul Live, lecţiile video în care profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta cum se rezolvă modele de subiecte de examen pentru Bacalaureat la materiile la care se susţine proba la alegere.

Astfel, luni, profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" a predat lecţia video de la Economie şi psihologie, iar miercuri vom avea lecţia video de la sociologie. Tot în această săptămână, marţi şi joi vom avea lecţii de consiliere pentru Bac.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie. Pe lângă lecţiile care vor acoperi toate disciplinele la care se susţin probe de examen, în cadrul campaniei "Adevărul de meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" vom avea şi lecţii de consiliere şi de orientare profesională.

Campania "Adevărul te meditează pentru Bac şi Capacitate 2015" a început cu lecţiile pentru Evaluarea Naţională, care au loc în perioada 6-9 aprilie, în ultimele două săptămâni, profesorii au arătat cum se rezolvă modele de subiecte de examen pentru Bacalaureat la limba română, limba engleză, limba franceză, matematică şi istorie.

Lecţiile video

Astfel, profesoarele Ecaterina Stanca de la Colegiul naţional "Tudor Vianu" şi Corina Buzoianu de la Colegiul Naţional Spiru Haret" au susţinut lecţiile video la Română, unde au rezolvat în direct subiecte de examen.

Miercuri, profesorul Alexandru Constantinescu de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Bucureşti a predat prima lecţie video la Matematică, pentru elevii care vor susţine la vară Evaluarea Naţională. Profesoara Anca Davidescu de la Colegiul naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală a predat, de asemenea, o lecţie video pentru proba de matematică de la Capacitate.

Săptămâna trecută am început lecţiile video pentru Bacalaureat 2015, cu prima lecţie predată de profesoara de română Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, care le-a arătat elevilor cum se rezolvă un subiect de română pentru absolvenţii de Real, dar şi cum se rezolvă un subiect la examenul de Română oral. În continuare, miercuri, profesoara Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" le-a arătat elevilor cum se rezolvă un subiect de uman de la proba de Limba şi Literatura Română.

Joi am avut lecţia video pentru proba de competenţe lingvistice la Limba Engleză, predată de profesoara Florentina Ruse de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Capitală, iar vineri am avut lecţia video de la proba de Limba Franceză, cu profesoara Roxana Veleanovici de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală.

Luni, săptămâna aceasta, am avut primele lecţii video de la proba obligatorie a examenului de Bacalaureat - Matematica. Profesorul Costel Chiteş de la Colegiul naţional "Tudor Vianu" din Capitală a rezolvat un model de subiect pentru profilul Mate-Info, iar profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti a rezolvat marţi, un model de subiect de Matematică pentru profilul "Ştiinţele Naturii".

Miercuri, profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală a arătat cum se rezolvă un subiect de Istorie la Bacalaureat.

În continuare, joi, profesorul Florentin Vişescu de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Capitală a rezolvat un model de subiect de matematică pentru profilul Tehnologic, iar vineri, profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a demonstrat cum se rezolvă un subiect de matematică pentru profilul Pedagogic.

Săptămâna trecută, profesoara Cristina Smeianu de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" a susţinut luni lecţia video de la proba de Geografie, iar marţi am avut lecţiile video de la Biologie, predate de profesoarele Angelica Mihăilescu de la Colegiul Naţional "George Coşbuc" şi profesoara Nicoleta Oprea de la Şcoala Postliceală "Carol Davila".

În continuare, miercuri, profesoara Ioana Stoica de la Colegiul Naţiona "Tudor Vianu" a susţinut lecţia video la Fizică, iar joi, profesoara Camelia Beşleagă de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală a predat lecţia video la Chimie.

Săptămâna aceasta, miercuri, profesorul George Trifan de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a predat împreună cu un student de la Facultatea de Matematică şi Informatică, Mircea Trifan, lecţia video la Informatică.

Miercuri, profesorul George Trifan de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" a predat lecţia de la Informatică, iar joi, profesorul Gabriel Sîndoiu de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" a predat lecţia video la filosofie şi logică. Săptămâna trecută am avut lecţia la Geografie, Biologie, Fizică şi lecţia de la Chimie.

Luni, 11 mai, am avut lecţia video de la Psihologie şi Economie, predată de profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Capitală. Marţi am avut o lecţie de consiliere pentru Bac despre cum să te pregăteşti psihic pentru examen, cu expertul Mihaela Feodorof, iar miercuri am avut lecţia video pentru proba de sociologie, cu profesoara Anca Bucheru.

http://adevarul.ro/locale/slobozia/scrisoarea-eleve-tara-sefii-educatiei-multi-copii-luati-scoala-dusi-munca-schimbam-lume-1_555479dccfbe376e3530b1c5/index.html

Scrisoarea unei eleve de la ţară pentru şefii Educaţiei: „Mulţi copii sunt luaţi de la şcoală şi duşi la muncă. Să schimbăm ceva în această lume!”

Andrea Mihail, o elevă de 14 ani, de la şcoala Adâncata din judeţul Ialomiţa face eforturi ca să-i aducă înapoi la şcoală colegii care au renunţat la cursuri. Ea a transmit autorităţilor locale şi judeţene o scrisoare prin care trage un semnal de alarmă cu privire la problema abandonului şcolar din comunitatea ei, comuna Adâncata.

O elevă din judeţul Ialomiţa a trimis autorităţilor local eşi judeţene o scrisoare prion care cere ca drepturile copilului să fie respectate în comuna unde ea locuieşte, Adâncata.

Scrisoarea fetei, mai jos:

„Stimaţi oameni ai legii,

Mă numesc Andreea, am 14 ani şi sunt extrem de conştientă că fiecare copil are drepturi care trebuie luate în considerare. Pentru mine, cel mai important drept este dreptul la sănătate, însă acum aleg să discut despre dreptul la educaţie.

În opinia mea, educaţia joacă un rol extrem de important în viaţa fiecărui om şi, de aceea, fondurile ar trebui să fie alocate şcolilor, căminelor, liceelor etc. Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să şe asigure egalitatea de şanse şi la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit.

În comunitatea mea, drepturile copilului nu prea sunt luate în considerare de nimeni: primar, viceprimar şi unii profesori. De exemplu, în comunitatea mea din judeţul Ialomiţa, sunt destule familii cu mulţi copii şi nu au destule venituri, astfel încât unii părinţi consideră că nu au cum să ajungă undeva sus pe scara socială. Fiecare copil are un vis al lui în ceea ce priveşte cariera sa.

Mulţi copii minori sunt luaţi de pe băncile şcolii şi sunt duşi la muncă. Aceştia pot avea o capacitate incredibilă, însă fără exerciţii şi învăţare se poate uita în timp. Credeţi că este bine să muncească de la o vârstă fragedă? Consideraţi că dreptul la educaţie este important? Dacă da, să încercăm să schimbăm ceva în această lume, deoarece educaţia nu este luată în serios.

Am să vă spun despre o colegă de clasă care este foarte isteaţă, însă a ajuns să fie în prag de corigenţă din cauza lipsei de informaţie şcolară şi a numărului foarte mare de absenţe (75 de absenţe). Pentru început, numele ei este Sorina şi are 8 fraţi. Condiţiile nu sunt prea bune pentru un trai convenabil. Toţi 11 locuiesc în două camere, sunt copii cu vârste cuprinse 2 şi 7 ani.

Din cauza lipsei banilor, părinţii muncesc cu ziua şi uneori îi obligă pe copii să se ducă cu ei, chiar dacă aceştia vor să meargă la şcoală. Prietena mea Sorina este nevoită să stea cu fraţii ei mai mici acasă în loc să vină la şcoală. Pe faţa ei se vede dorinţa de a învăţa, de a cunoaşte lucruri noi, însă părinţii îi răpesc această dorinţă, transformându-o în muncă.

Consider că ceva trebuie schimbat în această lume cu privire la educaţie, deoarece aceasta este lăsată în ultimul timp pe ultimul loc. Lumea trebuie să prindă curaj, iar copiii să înţeleagă care este adevărata importanţă a educaţiei. Aş avea mult de schimbat în comunitatea mea, dar nu numai. Toţi avem dreptul la EDUCAŢIE! Solicit ca dumneavoastră, oameni ai legii, să luaţi cea mai bună decizie. Cu stimă şi mult respect,

Andrea,

Judeţul Ialomiţa.”

În cadrul unei întâlniri desfăşurată cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean pe tema abandonului şcolar s-a dat publicităţii o statistică potrivit căreia, în fiecare an şcolar, 100 de elevi de toate vâstele, din ciclul primar şi gimnazial, renunţă la şcoală.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/comisia-europeana-constata-deficiente-educatia-romania-1_555455b9cfbe376e352f3b95/index.html

Comisia Europeană constată deficienţe în educaţia din România

În documentul care conţine recomandările anuale adresate României, Comisia Europeană constată deficienţele pe care le semnalez şi eu şi alţi comentatori de ani de zile. Fără nici un efect, decidenţii din educaţie nu se uită la nişte „amărâţi” de comentatori.

Poate semnalul tras de Comisia Europeană să fie luat în seamă, deşi m-aş mira să se întâmple aşa ceva. Şi în trecut CE a făcut recomandări României, fără prea mari rezultate în planul acţiunii concrete.

Prima observaţie a CE se referă la abandonul şcolar („the early school leaving rate remains well above the EU average”.)

Semnalăm de mulţi ani că prăpastia dintre şcoală şi piaţa muncii va duce la abandonul şcolar, în creştere în ultimii ani.

„Prăpastia” se compune din:



  • absenta şcolii profesionale, desfiinţată în 2003 de către Ecaterina Andronescu şi obligarea tuturor elevilor să parcurgă traseul liceal, chiar dacă nu aveau resursele intelectuale specifice. (În 2003: 270.000 elevi în şcoli profesionale; în 2015: 30.000 de elevi în şcoli profesionale, reinfintate prin legea Funeriu acum 3 ani)

  • absenta unui nou Curriculum şcolar, adecvat noilor realităţi economice, sociale, politice, provocărilor globalizării, la 25 de ani de la schimbările din anii 90. -absenţa motivării salariale, toate cadrele didactice sunt salarizate la „grămadă”, fără diferenţieri date de performanţe şi rezultatele muncii.

  • absenta diversificării traseelor educaţionale, pentru ca tinerii să-şi aleagă acel traseu care se potriveşte cel mai bine resurselor proprii, înclinaţiilor, talentelor şi aptitudinilor fiecăruia.

  • absenţa asistenţei şi îndrumării specifice, din partea educatorilor şi psihologilor, pentru alegerea celui mai potrivit traseu educaţional, dacă ar exista de unde să aleagă.

De-alungul timpului am scris mai multe articole în care explicam soluţiile, aici şi aici.

Fără motivarea accesării unui job bine plătit în piaţa muncii, părinţii şi tinerii nu mai găsesc o raţiune pentru a urma cursurile şcolilor româneşti.

Acest lucru este mai pregnant în comunităţile de rromi, mult mai pragmatice şi concrete în evaluarea foloaselor pe care le obţin din participarea la cursuri şcolare.

Piaţa muncii funcţionează ca un reglator de ultimă instanţă, le spune tinerilor ce eforturi şi cheltuieli merită şi ce nu merită a fi făcute.

La trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a se constată deja un abandon şcolar uriaş, de 20-25%, în creştere după primii ani de liceu.

330.000 de elevi au parcurs în ultimii ani liceul degeaba. N-au luat sau nici nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat.

Participarea la învăţarea pe tot parcursul vieţii rămâne cu mult sub media UE, de 10 oi mai redusă („participation în lifelong learning remains far below the EU average”).

Învăţarea pe tot parcursul vieţii se deprinde încă din şcoală, dacă ar exista preocuparea pentru introducerea în Curriculumul şcoalar a ariei generatoare de învăţare continuă.

Elevii trebuie deprinşi cu folosirea integrată a competenţelor, prin discipline agregat (educaţie pentru societate, ştiinţele vieţii, ştiinţele mediului), prin acţiuni de cercetare şi descoperire, prin contacte continue ale elevilor cu entităţi economice şi viaţa reală.

Nu există cursuri pentru adulţi, organizate de stat, cu excepţia cursurilor pentru şomeri, total insuficiente în perspectiva evitării şomajului.

Nu există facilităţi fiscale acordate companiilor care ar dori să organizeze cursuri de învăţare continuă pentru proprii salariaţi.

Relevanţa calităţii şi a pieţei forţei de muncă pentru învăţământul superior este inadecvată („the quality and labour market relevance of higher education is inadequate”).

Clasificarea universităţilor şi a programelor de studii, realizată de ministrul Funeriu, precum şi multe dintre reglementările Legii Educaţiei Naţionale (legarea finanţării de calitatea educaţiei), au fost aruncate la gunoi de către actuala guvernare prin mulţimea de OUG-uri care au măcelărit legea promovată în guvernarea Boc.

Nu există ca principal criteriu al evaluării calităţii în educaţiei, realizată de ARACIS, inserţia în piaţa muncii a absolvenţilor, în specializarea studiată şi nivelul veniturilor acestora.

Experţii şi conducerea ARACIS se află într-un flagrant conflict de interese, fiind salarizaţi şi de universităţile în care îşi au norma de bază, şi pe care ar urma să le evalueze. Aşa se face că ¾ dintre universităţile româneşti au primit „coroniţă”, calificativul maxim, „grad ridicat de încredere”.

Doar că şi aici piaţa muncii spune candidaţilor la studenţie că degeaba consumă energie şi bani, piaţa muncii nu le va recunoaşte diplomele, pentru că nu sunt acoperite de competenţe.

Absolvenţii de elită ai liceelor reprezentative merg la studii în străinătate, pentru că nu găsesc în România programe de studii care să-i satisfacă.

Profesori trecuţi de limita pensionării continuă să predea cursuri vechi şi prăfuite, prin schimbarea Legii Educaţiei Naţionale.



Nu există implementate programe pentru educaţia timpurie.

(„A naţional programme for early childhood education and care was designed for the period 2014-2019, and will come into effect în the new school year, 2015-2016”.)

Să vii după 25 de ani cu programe a căror implementare se face în 2019 este de râsu-plânsu, după ce studii şi cercetări avansate au arătat (ţările avansate le-au priceput şi aplicat), că educaţie timpurie este esenţială pentru succesul şcolar al copiilor şi tinerilor.

Noroc cu grădinitele private care se adaptează mai bine la necesităţile actuale, pentru cei care au bani. Ceilalţi, Dumnezeu cu mila!

Multe au fost semnalele de-alungul timpului că educaţia românească se află pe un drum greşit. România s-a plasat în clasamente internaţionale relevante la coadă, sau chiar pe ultimul loc, nicio universitate românească n-a intrat în top 500 Shanghai, investitorii români şi străini se plâng de calitatea precară a pieţei muncii.

O formare profesională deficitară în şcoală conduce la o piaţă a muncii inadecvată, care conduce la o economie necompetitivă şi neatractivă, care conduce la un nivel de trai precar şi la exodul elitelor româneşti pe pieţe globalizate”.

Nimeni, dintre cei care aveau posibilitatea să o facă, n-a mişcat un deget să îndrepte această situaţie.

Actualul ministru al educaţiei, Sorin Câmpeanu, nu găseşte altceva mai bun de făcut decât să scrie o nouă lege a educaţiei, după principiul „ministrul si legea”, un principiu atât de păgubos că râd şi curcile de el!

Plătim acum preţul a 25 de ani de incompetenţă şi lăsarea educaţiei pe mâinile politrucilor care habar n-au ce înseamnă educaţie şi formare profesională.


http://adevarul.ro/locale/alexandria/monica-coman-noul-inspector-general-adjunct-isj-teleorman-1_55548408cfbe376e353102aa/index.html

Monica Coman este noul inspector general adjunct al ISJ Teleorman

Monica Coman este noul inspector general adjunct al ISJ Teleorman, după ce a promovat, ieri, concursul organizat de Ministerul Educaţiei.

Monica Coman o va înlocui pe Anca Vasile, cea care a ocupat funcţia de inspector general adjunct, cu delegaţie, din septembrie 2014 şi care nu s-a înscris la concursul organizat de Ministerul Educaţiei. Tot ieri a avut loc la Ministerul Educaţiei şi concursul pentru pentru ocuparea funcţiei de director al Casei Corpului Didactic Teleorman. Monica Coman şi Monica Cristea, actuala ocupantă a postului, au fost cele două candidate înscrise în concurs.

Monica Cristea s-a retras după proba scrisă, la care nu a reuşit să obţină nota minimă 7. Ea va rămâne însă pe postul de director al CCD Teleorman, până la organizarea unui nou concurs.








http://curentul.info/educatie/10752-fantasticele-derapaje-din-lumea-manualelor-scolare

Yüklə 133,24 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin