Federatia sindicatelor libere din îNVĂŢĂMÂNT



Yüklə 171,15 Kb.
səhifə1/6
tarix02.11.2017
ölçüsü171,15 Kb.
#27322
  1   2   3   4   5   6

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT


REVISTA PRESEI

www.fsli.ro


25 noiembrie 2014

PREUNIVERSITAR

http://www.evz.ro/ministrul-educatiei-promite-majorari-salariale-anul-viitor.html

Ministrul Educației promite majorări salariale anul viitor

Remus Pricopie a declarat astăzi că a vorbit deja cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, dar că din experiența anilor trecuți până la luarea unei hotărâri vor mai exista cel puțin trei-patru discuții.


"În linii mari, bugetul este conturat, se merge pe o creştere, dar este totuşi mai complicat, pentru că au scăzut contribuţiile sociale, ceea ce va avea un impact în anul 2015", a declarat astăzi Pricopie.

El a precizat că în bugetul pe 2015 este prevăzută şi creşterea salariilor cadrelor didactice în două tranşe, respectiv 5% din martie şi 5% la începerea viitorului an şcolar.

Remus Pricopie a mai spus că bugetul pentru 2015 are în vedere şi lucruri noi, cum ar fi susţinerea financiară prin fonduri structurale a simulărilor de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, a examenului de Bacalaureat şi a simulării pentru evaluarea de la clasa a VIII-a.

"Vom avea un fond special pentru examene şi evaluări", a mai spus Pricopie, precizând că, acum, bugetul pentru evaluarea naţională este de 30 de milioane de lei şi speră ca, în 2015, bugetul alocat pentru toate examenele şi evaluările să fie de 200 de milioane de lei.



http://adevarul.ro/educatie/scoala/pricopie-ministerul-educatiei-lucreaza-document-stabileasca-mai-exact-fac-licitatiile-manuale-1_54730519a0eb96501e08bd6b/index.html

Pricopie: Ministerul Educaţiei lucrează la un document care să stabilească mai exact cum se fac licitaţiile la manual

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat luni că bugetul Educaţiei va creşte şi la anul, la fel cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. În legătură cu licitaţia pentru noile manuale, el a spus că la minister se discută despre o lege a manualelor sau modificarea legii achiziţiilor publice pentru ca licitaţiile pentru următoarele cărţi şcolare să decurgă fără complicaţiile de anul acesta în urma cărora elevii de clasa I au rămas fără Abecedar.

"Am avut deja o discuţie săptămâna trecută şi, în linii mari, bugetul este conturat, se merge pe creştere, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013 şi în 2014. Bugetul pentru 2015 este un pic mai complicat pentru că au scăzut contribuţiile pentru asigurările sociale, deci asta înseamnă un impact pe bugetul din 2015 şi noi vom creşte salariile profesorilor în 2015, în două etape, cu 5%, începând cu 1 martie. Sunt, de asemenea, prinse o serie de lucruri noi pe care nu le-am avut în bugetul pe 2014, spre exemplu susţinerea financiară prin fonduri structurale a evaluărilor naţionale, a simulărilor examenelor şi a examenelor naţionale va fi de aproape 200 de milioane de lei la anul (anul acesta a fost de 30 de milioane, din bugetul statului). S-ar putea să avem nevoie şi de o completare legislativă pentru că aceste evaluări şi simulări, astăzi fac parte din obligaţiile cadrelor didactice, deci noi va trebui să le scoatem de acolo pentru a putea fi finanţate distinct", a spus Pricopie.

El a mai explicat că zilele acestea se va hotărî dacă banii pentru profesori obţinuţi prin decizii judecătoreşti, bani pe care dascălii ar fi trebuit să-i primească în 2015 vor fi acordaţi mai devreme, adică în decembrie anul acesta. Este vorba de peste 1,3 miliarde de lei.

Anul acesta, bugetul Educaţiei a fost de 3,41% din Produsul Intern Brut (PIB), adică de 4,7 miliarde de euro, a mai precizat ministrul. El nu a precizat ce buget a cerut de la Ministerul Finanţelor pentru anul următor, dar a spus că acesta va creşte gradual.

"Nu este realist ca în 2015 să avem un buget de 6% din PIB, dar într-un termen rezonabil sperăm să reuşim să creştem substanţial bugetul", a spus Pricopie.



O lege a manualelor

În ceea ce priveşte Abecedarul, care a fost contestat de Humanitas şi Read Forward la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), care a luat decizia săptămâna trecută că Ministerul Educaţiei trebuie să reevalueze oferta editurilor, Pricopie a spus că acum are două opţiuni: fie reevaluează, fie atacă în instanţă decizia CNSC. Ministrul a spus că are termen de 10 zile de la comunicarea deciziei să ia o hotărâre.

"Toţi elevii au manuale astăzi. Vorbim de manuale vechi şi de manuale noi. Din câte mi-au spus colegii din Minister, astăzi începe distribuţia manualelor noi. Manualul de Limba Română clasa I este în continuare subiectul unor contestaţii soluţionate ca fază intermediară. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei are două opţiuni: să atace în instanţă decizia CNSC sau să pună în practică ceea ce spune CNSC. Confrom legii, în termen de 10 zile din momentul în care CNSC-ul s-a pronunţat, trebuie să luăm o decizie", a spus Pricopie.

Ministrul a mai declarat că nu va demara licitaţia pentru manualele de clasa a III-a şi clasa a IV-a până nu se rezolvă problema legislativă a licitaţiilor de manuale.

"Avem în faţă 10 ani şcolari pentru care avem nevoie de manuale noi, dacă o ţinem în acest ritm, adică procese, contestaţii, probabil că nu vom reuşi să ne atingem obiectivul într-un termen decent. Prin urmare, în acest moment, la Ministerul Educaţiei se lucrează la un material, o propunere către Guvern: fie vorbim de o lege a manualelor în care să se precizeze foarte clar în ce condiţii se fac achiziţii pentru manuale, fie vorbim de un capitol distinct în ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice pentru că sistemul actual nu este viabil. Licitaţiile cu durata cea mai lungă sunt de trei-patru ani, dacă noi vom sta doi ani în contestaţii până când decidem ce manual intră la clasă, atunci înseamnă că nu ne atingem obiectivele. Nu dau drumul la nici o licitaţie pentru clasa a III-a până nu revedem regulile", a mai spus Pricopie.
http://adevarul.ro/educatie/scoala/romania-pierde-anual-17-miliarde-euro-pib-10-ani-nu-investeste-mai-educatie-1_54731813a0eb96501e095a74/index.html

România va pierde anual 17 miliarde de euro din PIB peste 10 ani, dacă nu investeşte mai mult în educaţie

Dacă România nu reuşeşte să acorde Educaţiei 6% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2025, peste 10 ani vom ajunge să pierdem anual 12 până la 17 miliarde de euro, echivalentul a 7-9% din PIB-ul pe 2015. Aşa se arată într-un studiu UNICEF.

Însă, dacă până în 2025 se va mări investiţia în educaţie, România ar beneficia de creştere economică şi de mai mulţi bani la bugetul de stat, potrivit studiului UNICEF.

"Dacă România ar creşte progresiv investiţia în educaţie, de la 4,1% la 6% din PIB, s-ar înregistra o creştere economică mai mare, de la 2% la 2,7-2,95%. Aceasta ar aduce un câştig de 12-17 miliarde de euro în următorii zece ani. Totuşi, nu este suficient ca educaţia să beneficieze de bani mai mulţi – aceste fonduri suplimentare trebuie investite strategic. Recomandarea noastră este ca România să acorde prioritate maximă educaţiei timpurii şi celei primare", a precizat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

Creşterea investiţiei în educaţia copiilor de vârste mai mici poate aduce beneficii celor ce nu îşi permit să urmeze o facultate şi, în timp, mai multe persoane dezavantajate ar obţine o diplomă universitară. Studiul arată că un an în plus de şcoală creşte veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni şomer cu 8% şi cel de apariţie a unor probleme grave de sănătate cu 8,2%.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la lansarea studiului, a subliniat că tocmai de aceea copiii ar trebui să meargă obligatoriu la grădiniţă de la trei ani, acesta fiindcă unul din obiectivele ministerului în viitorul apropiat.

De asemenea, economia României poate primi un imbold şi prin îmbunătăţirea rezultatelor la testul PISA (impactul calităţii educaţiei asupra creşterii economice).

Mai mulţi absolvenţi de facultate, mai mulţi bani la buget

Studiul arată că absolvenţii de învăţământ secundar superior câştigă cu 25% - 31% mai mult decât cei care au terminat ciclul primar şi cel gimnazial, iar câştigurile obţinute de persoanele care termină o facultate le depăşesc cu aproape 67% pe cele ale elevilor care renunţă la şcoală după învăţământul secundar superior.

Astfel, dacă ar creşte proporţia absolvenţilor de facultate de la 13,6% la 19% în 2025, atunci PIB-ul ar fi cu aproximativ 3,6% mai mare. Chiar şi o uşoară creştere a numărului absolvenţilor de învăţământ secundar (de la 58% la 59,7% în 2025) ar genera o creştere de 0,52% a PIB-ului.

"Am făcut un studiu privind finanţarea pe învăţământul superior şi am constatat că actualul model de finanţare face în aşa fel încât banii să meargă către studenţii care provin din cele mai înstărite familii, care vin de la liceele cele mai bune, deci practic, în zona învăţământului superior, politicile sociale sunt destul de reduse. Introducerea unui sistem de credite pentru studenţi ar putea să balanseze acest decalaj. Eu nu spun să modificăm actualul sistem de finanţare al învăţământului superior, dar spun că trebuie compensat cu un sistem de credite pentru studenţi. Astfel, cei care provin din medii dezavantajate sau cei care nu obţin o slujbă imediat după facultate nu vor trebui să dea banii înapoi. Rata de recuperare a banilor în sistemele de credite studenţeşti, de regulă, este de 50%, restul fiind asociat diferitelor politici", a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Şi studiul arată că aproximativ două treimi din cheltuielile publice pentru Educaţie se îndreaptă spre cele mai înstărite două cincimi ale societăţii (65,8%), comparativ cu doar 9,9% cât îi revine cincimii celei mai sărace. În acelaşi timp, 61,2% dintre fondurile dedicate educaţiei sunt cheltuite în mediul urban, în ciuda eforturilor recente de a elimina discrepanţele dintre urban şi rural.

Prevenirea abandonului şcolar

Conform cifrelor oficiale, peste 6% dintre copiii de vârsta ciclului primar şi gimnazial nu sunt cuprinşi în sistemul de educaţie, iar 17,5% dintre tinerii de 18-24 de ani au părăsit timpuriu şcoala. Mai mult, doar 21,8% dintre persoanele de 30-34 de ani din România au studii superioare, comparativ cu media Uniunii Europene (UE) de 34,6%.

Copiii şi adolescenţii din familiile cele mai dezavantajate, membrii comunităţilor rome, cei ce trăiesc în mediul rural şi copiii cu dizabilităţi prezintă cele mai mici şanse de a absolvi învăţământul obligatoriu şi de a-şi continua studiile la un nivel superior, arată UNICEF.

Aceste categorii se suprapun adesea, crescând riscul de excluziune şi scăzând şansa ca aceste persoane să contribuie la dezvoltarea ţării.

De exemplu, 14% dintre cetăţenii de etnie romă din cincimea cea mai săracă a societăţii nu au fost niciodată la şcoală (faţă de 1,6% dintre non-romi), în timp ce doar 4,9% dintre cei mai înstăriţi romi au studii superioare faţă de 38,5% dintre cei mai înstăriţi non-romi.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale (2013), investiţia insuficientă în educaţia romilor implică o serie de costuri pentru România cuprinse între 202 şi 887 de milioane de euro, datorate unui nivel mai scăzut al productivităţii şi al veniturilor anuale din taxe.

"Ar trebui investit mai mult şi în şcolile ce cuprind şi menţin în sistemul de învăţământ elevi dezavantajaţi (din familii sărace, comunităţi rome, mediul rural şi copii cu dizabilităţi). Ar fi indicat să se depună mai multe eforturi care să vizeze copiii cu risc de abandon şcolar, în sensul prevenirii sau abordării imediate a situaţiei de abandon. Ţinând cont de ultimele studii referitoare la dezvoltarea cerebrală şi angajabilitate, ar trebui să se pună mai mult accent pe abilităţile sociale, emoţionale şi necognitive la nivelul curriculumului", a spus reprezentantul UNICEF, Sandie Blanchet.

Rata abandonului ar trebui să scadă la 11% până în 2020

În concordanţă cu Strategia Europa 2020, România urmăreşte să reducă până la 11,3% rata părăsirii timpurii a şcolii (PTS) la nivelul grupei de vârstă 18-24 de ani până în 2020 şi să crească rata absolvirii învăţământului terţiar până la 26,7% în cazul grupei de vârstă 30-34 de ani.

Specialiştii spun că aceste ţinte vor fi greu de atins având în vedere că numeroşi copii se află în prezent în afara sistemului de învăţământ, că aproape unul din cinci tineri din grupa de vârstă 18-24 de ani nu termină învăţământul obligatoriu (17%) şi că peste jumătate dintre elevii din cohorta de vârstă nu reuşesc să termine clasa a XII-a şi să treacă examenul de Bacalaureat.

Deşi au fost luate măsuri de reformă în vederea îmbunătăţirii accesului şi a calităţii educaţiei, este clar că sunt necesare mai multe intervenţii şi resurse având în vedere complexitatea dificultăţilor cu care se confruntă toate aceste categorii cu risc, mai arată studiul.


http://adevarul.ro/educatie/scoala/tehnologia-ia-locul-scrisului-mana-finlanda-copiii-nu-vor-mai-invata-scoala-scrie-hartie-1_5473113ba0eb96501e09284a/index.html

Tehnologia ia locul scrisului de mână în Finlanda. Copiii nu vor mai învăţa la şcoală să scrie pe hârtie

Elevii finlandezi nu vor mai învăţa să scrie de mână, lecţiile de scris fiind înlocuite cu cele de tastare, începând din 2016. În locul acestei discipline, cei mici ar putea face desen sau lucru manual.

În unele ţări, scrisul de mână începe să devină o „modă învechită”. Un exemplu este Finlanda unde elevii vor renunţa la scrisul de mână în favoarea scrisului la calculator, potrivit unui ziar local, citat de BBC, potrivit Hotnews. Astfel, începând cu toamna anului 2016, elevii nu vor mai învăţa să scrie de mână, ci îşi vor dezvolta abilităţile de tastare.

„Abilităţile de tastare fluentă sunt o competenţă naţională importantă”, a precizat Minna Harmanen de la Consiliul Naţional al Educaţiei. Ea a mai spus că această modificarea va fi o schimbare culturală majoră, însă tastarea este mai relevantă pentru viaţa de zi cu zi.

Această măsură i-ar putea pune în dificultate pe elevii care nu au calculatoare acasă sau pe şcolile care nu au suficiente calculatoare, însă mulţi oameni s-au arătat mulţumiţi de schimbare.

„Pentru majoritatea profesorilor este suficient ca elevii să distingă literele mici de majuscule”, a precizat Susanna Huhta, vicepreşedintele Asociaţiei Profesorilor de Limbă Maternă.

Cu toate acestea, Huhta a explicat că scrisul de mână îi ajută pe copii să dezvolte abilităţi motorii fine şi să îşi antreneze funcţionarea creierului şi sugerează ca lecţiile de caligrafie să fie înlocuite cu cele de desen şi lucru manual.

Utilizatorii reţelelor de socializare din Finlanda laudă iniţiativa. „Scrisul de mână este o abilitate complet inutilă”, a precizat unul dintre aceştia.


http://adevarul.ro/locale/focsani/foto-video-cladirea-colegiului-tehnic-edmond-nicolau-focsani-afectata-serios-seismul-57-grade-richter-sambata-seara-1_547320bda0eb96501e099aae/index.html

FOTO VIDEO Clădirea Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" din Focşani, afectată serios de seismul de 5,7 grade Richter de sâmbătă seara

Cutremurul de 5,7 grade care a zguduit România sâmbătă seara, la ora 21.14, a afectat unul dintre liceele importante di Focşani. Acest lucru a fost descoperit abia astăzi, când elevii şi profesorii au venit la şcoală. Ei au găsit pereţii crăpaţi în clasele unde învaţă, iar pe jos totul era acoperit cu bucăţi de var desprinse din ziduri.

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani au avut parte de o surpriză neplăcută când au venit astăzi dimineaţă la şcoală.

Ei au găsit pereţii stricaţi, foarte mult var şi tencuială pe jos, totul în urma cutremurul de sâmbătă seara, de 5,7 grade pe scara Richter.

Clădirea a fost consolidată în urmă cu 15 ani, iar acum trebuie refăcută urgent, pentru că reprezintă un pericol iminent pentru elevii de aici.

Femeile de serviciu din şcoală au fost extrem de solicitate şi au avut sarcina să cureţe pe jos varul căzut de pe pereţi, dar partea grea de acum începe, pentru că zidurile trebuie curăţate astfel încât să nu cadă pe elevi. Conducerea şcolii a făcut o evaluare sumară a stricăciunilor şi va informa autorităţile asupra ceea ce trebuie de făcut.

„Am evaluat împreună cu specialiştii din şcoală situaţia clădirii. Având în vedere că este o clădire consolidată, problema distrugerilor mari nu apare. Sunt însă lucrări care necesită finisare, cu material de umplutură din clase şi şcoală. Vom solicita autorităţilor materiale necesare reparaţiilor şi vom încerca să facem aceste reparaţii cu forţe proprii. Dacă situaţia o va impune, vom apela la firme specializate”, a precizat Gabriel Danielescu, directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”.

Profesorul de geografie din şcoală, care are cunoştinţe despre mişcările tectonice din zona Vrancea, spune că stricăciunile se datorează faptului că a fost un cutremur de suprafaţă.

„Stricăciunile s-au produs din cauza faptului că acest cutremur a fost de suprafaţă, la 39 de km şi pentru că se produc destul de rar asemenea cutremure, efectele s-au simţit atât de populaţie, cât şi asupra clădirilor. Faptul că seismul s-a produs şi în zona de câmpie a fost o rearanjare structurală, ceea ce a indus şi panica, dar şi efectele asupra infrastructurii clădirilor. A fost mai ciudat doar pentru faptul că se produce mai rar acest tip de cutremur, nu că ar fi neobişnuit. Noi ar trebui să ne obişnuim în această zonă a Vrancei cu acest tip de cutremure, pentru că suntem într-o zonă de interacţiune a plăcilor tectonice şi orice rearanjare structurală a plăcilor determină cutremure mai mari sau mai mici. Nu trebuie să intrăm în panică”, ne-a spus prof. dr. Alexandra Tătaru, profesor geografie la Colegiul „Edmond Nicolau”.

Clădirea liceului este cuprinsă împreună cu instituţiile de învăţământ învecinate într-un proiect comun de modernizare cu fonduri europene, din care ar urma să renunţe un campus preuniversitar, dar deocamdată lucrările nu au demarat.


http://adevarul.ro/locale/vaslui/foto-liceul-pedagogic-ioan-popescu-barlad-ceas-aniversar-144-ani-1_5473660da0eb96501e0ba06d/index.html

FOTO Liceul Pedagogic “Ioan Popescu” Bârlad, la ceas aniversar: 144 de ani

Manifestările aniversare se vor ţine lanţ în intervalul 24-29 noiembrie. Elevii şi profesorii instituţiei de învăţământ îl omagiază pe Ioan Popescu, personalitatea locală care a avut un rol important în înfiinţarea liceului în urmă cu 144 ani.

Întreceri sportive, concursuri de gătit, concerte şi simpozioane omagiale, toate au fost organizate şi gândite din timp de colectivul Liceului Pedagopgic “Al. Vlahuţă” Bârlad pentru a marca 144 de ani de la înfiinţare.

Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad a fost inaugurat pe 29 noiembrie 1870, după şcolile normale din Iaşi (1855), Bucureşti (1867), Ploieşti (1868) şi Focşani (1870). În cei 144 de ani de existenţă, Şcoala Normală din Bârlad a purtat două nume: „Principele Ferdinand” şi „Alexandru Vlahuţă”, ultimul fiind conferit, prin decret al Consiliului de Stat, în 1970, cu ocazia sărbătoririi centenarului. Actuala denumire a dobândit-o în 2012, ca omagiu adus fondatorului şcolii normale, Ioan Popescu.



Programul aniversar:

Luni, 24 noiembrie: de la ora 11.30 a avut loc finala turneului de rugby-tag organizată de prof. Valerian Panţîru şi festivitatea de premiere. Tot luni, de la ora 13.00 a avut loc vizionarea piesei “Legenda lui Echo şi Narcis” (organizator - prof. Mihaela Iacob).

Marţi, 25 noiembrie: ora 11.00 - prezentare eseuri “Viaţa de liceu”, organizată de Consiliul elevilor. Ora 17.30: concert instrumental susţinut de elevii liceului în incinta Pavilionului “Marcel Guguianu”. Activitatea este coordonată de prof. Maria Cora Condrea.

Miercuri, 26 noiembrie: ora 11.00 - manifestare cu tema “50 de minute despre SRI” cu participarea unor reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii. Ora 12.00 . “Loto muzical” sb îndrumarea prof. Mihaela Oprea. În paralel va avea loc concursul “Călătorii prin Europa” - prof. Coordonator Irina Buzamăt şi activitatea “Figuri importante ale Evului Mediu” - prof. Doina Macovei. Ziua se va încheia cu o activitate distractivă “face painting”.

Joi, 27 noiembrie: ora 12.00 - seminarul “Pro natura” organizat de profesorii Mihai Stan, Agapoe Ştefănica şi Florin Budăi. În aceeaşi zi va avea loc activitatea „De ce să am grijă de corpul meu?”, organizată de Consiliul Elevilor şi profesoarele Alina Năstase şi Daniel Stratulat. O oră mai târziu, dezbaterea „Mămică de liceu” va fi coordonată de prof. Alina Năstase.

Vineri, 28 noiembrie: ora 10.00 - defilare costume inedite şi spectacol de dans susţinut de preşcolarii instituţiei coordonaţi de educatoarele Bony Ella Fînaru, Vasilica Nechifor, Daniela Chirvase şi Roxana Romanic.

Ora 12.00 - concursul „Ioan Popescu – ctitorul Liceului Pedagogic Bârlad” şi o prezentare „Viaţa şi opera lui Ioan Popescu”, coordonatori fiind profesoarele Anca Bănceanu şi Raluca Bojian, cu aportul elevelor Bianca Maxim şi Laura Iosif (clasa a X-a E).

Ora 13.00 - “Peripul culinar”, concurs organizat de profesorii Cătălin Lupu, Sebastian Pascu şi Daniel Stratulat.

Ora 15.00 - activităţile aniversare se vor încheia cu „Mândria de a fi român” – ediţia a III-a, sub îndrumarea prof. Cătălin Lupu.
http://adevarul.ro/locale/buzau/o-noua-amanare-procesul-profesorului-petrisan-judecat-pornografie-infantila-1_547334a2a0eb96501e0a472f/index.html

O nouă amânare în procesul profesorului Petrişan, judecat pentru pornografie infantile

Întârzierea expertizei unor informaticieni amână procesul lui Marcel Petrişan, un profesor care a fost trimis în judecată anul trecut de către procurorii DIICOT după ce ar fi procurat şi plasat pe internet imagini cu minori în ipostaze pornografice. Petrişan vrea prin intermediul expertizei să demonstreze că materialele pornografice descoperite de către procurorii DIICOT în calculatorul său au fost introduse de către hackeri din afara ţării.

Experţii desemnaţi în dosarul profesorului Marcel Perişan întârzie să predea raportul solicitat. La ultimul termen care a fost programat la Judecătoria Buzău, săptmâna trecută, completul de judecată a amânat cauza pentru luna ianuarie 2015, motivând „lipsa raportului de expertiză tehnică”. Procesul a mai suferit o amânare la termenul de luna trecută pentru aceeaşi cauză, expertiza fiind solicitată în instanţă la începutul lunii septembrie.

Fostul profesor al Colegiului B.P.Hasdeu vrea, prin intermediul avocatului să demonstreze că materialele pornografice descoperite de către procurorii DIICOT în calculatorul său au fost introduse de către hackeri din afara ţării. Pentru a-i convinge pe magistraţi, avocatul a depus la instanţă nu mai puţin de şase volume cu peste 3.000 de pagini reprezentând cazuri asemănătoare cercetate în străinătate.

Marcel Petrişan a fost trimis în judecată anul trecut de către procurorii DIICOT după ce acesta ar fi procurat şi plasat pe internet imagini cu minori în ipostaze pornografice. Cadrul didactic, fost profesor de infomatică şi apoi de matematică, şi-ar fi început activitatea infracţională în anul 2005.

În luna aprilie a anului trecut profesorul a fost reţinut pentru 24 de ore de căre procurori acesta susţinându-şi nevinovăţia şi spunând că a fost victima unor hackeri.



http://www.curentul.info/social/7966-3-din-4-elevi-nu-stiu-cum-trebuie-sa-circule-pietonii-in-orase

Yüklə 171,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin