Comisia Europeană
Comunicat de presă
Bruxelles, 26 martie 2013
Fundația EIT: Tinerii lideri prezintă soluții inovatoare pentru viitorul Europei
Treizeci de tineri lideri din mediul de afaceri, din cel universitar și din domeniul cercetării și-au prezentat ideile ingenioase factorilor de decizie politică și conducătorilor de întreprinderi, cu ocazia Forumului anual pentru inovare organizat de Fundația Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), care a avut loc astăzi la Bruxelles. Tinerii profesioniști, antreprenori și studenți și au împărtășit ideile de oportunități de afaceri în domenii diverse, de la îngrijirea medicală până la producția de energie și informații privind piața. Programul fundației EIT pentru tinerii lideri are drept scop să descopere o nouă generație de antreprenori talentați care pot stimula dezvoltarea inovării durabile în UE.
Forumul anual pentru inovare a fost deschis de către doamna Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, printre ale cărei responsabilități se numără și EIT. Doamna Vassiliou a afirmat: „Politicile s-au axat, pentru un timp mult prea îndelungat, pe ideea că investițiile în cercetare conduc la inovare. Aceasta poate fi o condiție prealabilă, dar nu este suficientă. Educația de înaltă calitate este esențială pentru valorificarea talentului care reprezintă esența inovării. Doresc să îi felicit pe acești tineri lideri: ei sunt dovada faptului că Europa are talente din abundență, în mediul universitar, instituțional, al cercetării și de afaceri; în domeniul științelor sociale, juridic, al ingineriei, chimiei, fizicii și informaticii. Putem și trebuie să stimulăm inovarea prin sprijinirea educației antreprenoriale, colaborative și multidisciplinare.”
Neelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală, care a participat, de asemenea, la eveniment, a adăugat: „Trebuie să ascultăm vocea tinerilor noștri. Aceștia au energia și talentul necesare pentru a da un nou impuls Europei și a oferi un viitor mai bun. Mă bucură foarte mult faptul că Fundația EIT oferă platforme pentru acești oameni excelenți și pentru ideile lor.”
Tema principală a Forumului anual pentru inovare este modul în care inovarea bazată pe informații poate aduce beneficii societății și economiei. Pe scurt, informațiile disponibile în prezent sunt mai numeroase decât oricând, însă Europa are nevoie să exploateze întregul potențial al acestor informații pentru a răspunde provocărilor economice, de mediu și societale din vremurile noastre. De la furnizarea unor servicii publice de mai bună calitate și până la utilizarea mai eficientă a energiei, inovarea bazată pe informații este considerată esențială pentru creșterea economică.
Tinerii lideri, care sunt selectați de Fundația EIT, urmează un program de formare în domeniul inovării și al antreprenoriatului ce a inclus seminarii în Regatul Unit și în Belgia, precum și sesiuni de formare online, al căror conținut, de nivel universitar, a fost furnizat de Imperial College din Londra. Mai târziu în cursul acestui an, fundația va lansa, de asemenea, un program care oferă stagii în cadrul organizațiilor sale fondatoare, pentru a sprijini tinerii să își dezvolte capacitățile în materie de antreprenoriat și inovare.
Context
Fundația EIT a fost înființată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) în 2010, ca organizație independentă cu scop filantropic. A fost prima fundație creată de un organism al UE, sub forma unui grup de organizații și societăți cu scopuri similare dedicat promovării unei culturi a inovării și a spiritului antreprenorial în Europa. Scopul său este acela de a completa și a spori impactul EIT, prin reunirea unora dintre cele mai strălucite minți ale Europei în cadrul programelor pentru tinere talente și al altor inițiative similare. Fundația EIT a fost înființată de zece societăți de top: Agfa Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay și Institutul Vodafone pentru Societate și Comunicații.
Prioritățile Fundației EIT sunt:
-
promovarea educației antreprenoriale și reducerea decalajului între mediul universitar și cel de afaceri;
-
crearea unei noi generații cu o mentalitate antreprenorială pregătită pentru a impulsiona dezvoltarea unei inovări durabile;
-
dezvoltarea unei rețele internaționale de profesioniști talentați în domeniul educației, cercetării, inovării și afacerilor.
Cei 30 de tineri lideri incluși în programul Fundației EIT se concentrează asupra următoarelor teme:
Amitte Gulamhussen (Solvay, Portugalia); Robert Hirt (Ernst & Young, Regatul Unit); Mark Ruckebier (Vodafone, Germania); Jonathan Orban de Xivry (Université Catholique de Louvain, Belgia); Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Franța); Jeroen Melis (Agfa HealthCare, Belgia).
-
Învățământul superior și marile volume de date
Halit Ünver (Universitatea din Ulm și Institutul de cercetare pentru prelucrarea cunoștințelor aplicate, Germania); Nadja Dokter (EIT, Austria); Kate Hofman (UrbanFarmers and GrowUp, Regatul Unit); Julia Manske (Institutul Vodafone, Germania); Richard Ramsden (Akzo Nobel, Regatul Unit).
-
Utilizarea marilor volume de date pentru promovarea schimbărilor sociale — piața energiei
Chris Woods (Intel Labs, Irlanda); Tommaso Alderigi (Glint4Life, Italia); Niclas Ehn (Expektra AB, Suedia); Nina Gumzej (Universitatea din Zagreb, Croația); Pep Salas (ENERBYTE, Spania); Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Suedia).
-
Cum se utilizează marile volume de date pentru sprijinirea întreprinderilor nou înființate
Wouter Haerick (Universitatea din Gent, Belgia); Sebastien Petillon (Solvay, Franța); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, Belgia).
-
Marile volume de date și conceptele de orașe inteligente
Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Franța); Jessica McCarthy (Intel Labs, Irlanda); Peter Mechant (Universitatea din Gent și iMinds, Belgia); Romain Muller (EIT, Franța); Geert Ysebaert (Alcatel-Lucent, Belgia).
-
Utilizarea marilor volume de date pentru dobândirea și împărtășirea cunoștințelor
Paul Docherty (Akzo Nobel, Regatul Unit); Katalin Babos (MOL Plc, Ungaria); Márta Dömök (MOL Plc, Ungaria); Sergi Figueres (Worldcoo, Spania); Reka Tabajdai (Universitatea din Szeged, Ungaria).
În cadrul Forumului anual pentru inovare desfășurat astăzi au mai luat cuvântul: Alexander von Gabain, președintele Consiliului de conducere al EIT, Christian Jourquin, președintele fundației EIT, Alfred Spector, vicepreședinte al departamentului pentru cercetare și inițiative speciale din cadrul Google, Kenneth Cukier, editor date la The Economist, Xavier Damman, cofondator și director general al Storify, și Jake Porway, fondator și director executiv al DataKind.
Pentru mai multe informații
SPEECH/13/260 Discursul rostit de comisarul Androulla Vassiliou la deschiderea Forumului anual pentru inovare
SPEECH/13/261 Discursul rostit de comisarul Neelie Kroes la închiderea Forumului anual pentru inovare
Fundația EIT
Comisia Europeană: Educație și formare profesională
Site-ul internet al dnei Androulla Vassiliou
Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Tweeter @VassiliouEU
Contact:
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Ryan Heath (+ 32 2 296 17 16)
Dina Avraam (+32 2 295 96 67); Linda Cain (+32 2 299 90 19)
|
IP/13/280
Dostları ilə paylaş: |