Genel olarak 2 çeşit makale vardır



Yüklə 21,77 Kb.
tarix19.04.2023
ölçüsü21,77 Kb.
#125567
Halkka ilişkiler güncel


Genel olarak 2 çeşit makale vardır.
1. Haber biçiminde hazırlanan kısa bülten şeklinde makalelerdir. Bu makaleler kitle iletişim araçlarında yayınlanıp yayınlanmayacağı belli olmadan bütün kitle iletişim mecralarina gönderilen yazilardir. But tür makaleler kitle iletişim araçlarını belirli bir sıra eğlence veya sağlık gibi alakalı programlara gönderilir. Bu bülten vari makale hiç bir kitle iletişim aracının medyanın hiç bir talep etmeden genderilen çalmışlar olarak tanımlana bilir.

2. Belirli bir yazılı basın ve editörün isteği dahiline gönderilen makalelerdir. Bu tür makaleler medya veya bir iletişim aracı tarafından talep edilmeden gonderilmezler. Makalenin temel amacı belirli bir konu hakkında hedef kitleyi bilgilendirmek. Wilkok sarıot makalenin amacının okuyucuyu eğitmek ve eğlendirmek oluğunu söylemiştir. Bir tarım ismindeki biri brokoli veya herhangi bir meyve sebzeyle alakalı makale yazıp insanlari bilgilendire bilir haber olrak göndere bilir. Belirli bir konuda yazılan bir makale haber bülteni değildir haber bülteninde daha uzun gazete haberine benzemeyen bir üslup ve tarzda yazılır. Bir bülten en fazla 2 sayfa olurken makale daha fazla sayfa gerekmektedir. Basın bültenleri ayrım yapmadan yerel ulusal ve uluslar arası yayın organlarına gönderile bilir. Basın makaleleri ise belirli yayın organlarına gönderile bilir. Makaleler basın bültenleri gibi editörleri üzerinde oynama ve değişiklik yaptığı şeyler değildir. Makale nasıl gönderiliyorsa öyle yayınlanır. Basın bültenlerinde kuruluş adına faaliyet olduğu zaman gönderilir veya bilgi almak istiyorsanız ad soyad ve mail gibi iletişim bilgileri yer alır ama başın makalelerin de ise yazarın adı ve kim olduğu bellidir. Ama bazen makale yazarları kendi ismini kullanmak istemeye bilir bu zaman gölge yazar veya takma isim kullanılar. Bültenler belirli bir olaya dayalı şekilde yazılırken ve tarafsız bir şekilde somut bir şekilde yazılırken makaleler daha esnek bir şekilde yazılır makalenin içine çeşitli kişilerin görüşlerine, anektotlara çeşitli mizahı unsurlara çeşitli örneklere yer vermek mümkün. Bazende kendi kişisel görüş ve düşüncelerimizede yer verilebilmektedir. Makaleleri bitirdikten sonra belirli bir tarihte güncelliğinin gitmesi olası değildir ama bültenler bir olayı yakın tarihte en kısa zamanda yayınlamak amacı gütdüğü için kullanım süresi çok kısıtlıdır 1 e ya bir kaç gündür. Sosyal bilimler dalında uzmanlaşmış Bir kişinin orijinal 20 25 sayfalık bir makale yazması 1 yılını alır. Bir makaleyi bir kişi veya bir çok kişi yazabilir ortak makale halinde. Makaleler de hiç bir zaman tahmine dayalı bilgiler verilmez. Somut verileri somut olaylarla ortaya koymak gereklidir. 1. makale basılıp basılmayacak? 2. Editörün böyle bir makale isteyip istemediği? 3. Kaç kelimelik ve kaç sayfalık bir makale hazırlanmalı?. Üç kısımdan oluşur makaleler giriş gelişme sonuç. Giriş kısmında konu ne hakkindadir ve kitlenin ilgisini çekebilecek detay ve sorular koyabilir. Alt başlıklar makaleler de sıkça kullanılır ama bültenler de pek tercih edilmez. Genellikle makaleler 2000 ve 3000 kelime arasında olur yani tahminen 6 ve 8 sayfa arasında olur. Makaleler de gerekirse fotoğraf ve grafikler örnekler veribelir. Makalede olması gerekn 4 husus vardır.

1. makalede ismi açıklanmasina izin verilen kişilerden yapılan atıflar.
2. Bir ürünün gerçekten ne yaptığının örneklerini somulastiran açıklamaları ortaya koyabilirsiniz.
3. Konuyu daha detaylı bir şekilde ele alan açıklamaları makalede verebilirsiniz.
4. Konuyu ilginç bir şekilde okuyucunun dikkatini cekicrk bir şekilde açıklamak gereklidir.
Giriş kısmında genellikle makalenin özeti sunuluyor. Ondan sonraki kısımda sorun yada ele alınacak durum nedir o ortaya konuluyor. Sorunla ilgili ortaya çıkabilecek ortaya konulan bilecek çözüm veya konuyla yapılan araştırmalar da elde edilen sonuçlar ortaya konuluyor. Bu konuda neler yapılmıştır bu konuda başarılar nelerdir. Sonuctada bitiriliyor. Mümkün olduğu kadar tarafsız kaynaklardan alıntı yapılmalıdır. Makaleler daha çok gündelik gazetelere, dergilere gönderile bilir.
1. bir sorun hakkında ek bilgi veren makaleler. Önceden yayınlanmış bir makaleyi açıklayan makalelerdir. İkincisi ise kamu oyunda geniş ölçüde bilinen kuruluşu ele alan makalelerdir.
2. Örnek olay tarihçesi alan makaleler. Bu makaleler daha çok ürün tanıtımı için kullanmaktadır. Ürünü kullananların bir sorunu nasıl çözdüklerini veya hizmetlerini nasıl geliştire bileklerini imkan sağlayan hususların neler olduğunu anlatan makalelerdir.
3. Araştırma makaleleri kuruluşun faaliyet alanıyla ilgili uretmis olduğu bir ürün yada sunmuş olduğu hizmetlerle ilgili olarak yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda ortaya koyduğu bilgileri ele alan makalelerdir.
4. uygulama makaleleri ise ürünün yada mevcut olan bir üründen yeni bir biçimde faydanlama yi anlatan makale olarak bilinir.
5. Ele aldığı kişi ve konuların geçmişi ile bilgi veren makalelerdir. Bu makalelerede kendi içinde bolunmektedir. İlki bir sorunu veya bunun nasıl çözümlendirdigini anlatan makalelerdir. 2 bir ürünün hangi aşamalardan geçerek yapıldığını anlatan makalelerdir.
6. Kişilik profilini anlatan makaleler insana Bai makalelerdir. Büyük bir kuruluşta hakkında yazı yazıla bilecek kişiler veya yayınlana bilecek ilginç hikayesi olan kişiler seçilir.
7.tarihsel makaleler ise bir kuruluş tarihinden itibaren geldiği noktaya kadar olanları zman içerisinde yaptığı gelişmeler ele alınır.
8. Toparlayıcı makaleler.

Ürün raporları bir kuruluşun özet biçimde verilen kısa dokümanlardir. Ürün raporları tek sayfadan oluşur genel olrak.


Basın konferansı planlama
1. Basın konferansının gerekliliğininin ölçülmesi katılımcılar ve zaman hakkında ilk görüşmeler yapılır.
2. Yönetimle uyumu kuruluş ve katılımcıların tarih konusundaki ortak kararı.
3. Hedefin ifade edilmesi Zaman yer kapsam akış düzenlemenin türü katılımcıların tekrar tespiti.
4. Yazılı konsept sorumluluklarinin ve görevlilerin dağılımı.
5. Davetin üzerinde çalışma.
6. Misafir listelerinin oluşturulmasi.
7. Davetiyelerin gönderilmesi.
8. Cevap kartlarının değerlendirmesi (atlana bilir)
9. Gerekli enfarmasyonun ve eyer gösterilecekse sergilencek bir takım unsurlar varsa sergi malzemelerinin hazır edilmesi.
10. Basın dosyalarının oluşturulmasi.
11. Organizasyon bakımından failiyetin yapılacağı mekanın ikramların ve bu faaliyetle ilgili bir takım on hazırlıkların yapılması için bu organizasyonun değerlendirmesi.
12. Alanın düzenlemesi.
13. Masa düzeni çiçek düzeni (ıvır zıvır)
14. Ağırlama kokteyl veya küçük bir yemek yapılacaksa onun belirenmesi.
15. Basın konferansı sırasında faydalanacak teknik ekiplerin ve ekipmanların mikrafonlarin ve aydi ekiplerine bilgisayar gibi unsurların sağlanması.
16. Bir basın merkezinin oluşturulmasi gazetecilerin her ihtiyacının sağlanması.
17. Resmi makamlara temas eğer şehir merkezindeyse trafiğin düzenlenmesi.
18. Basın fotoğrafcilgii konusunda deneyimi olan kişilerin hazır edilmesi.
19. Konusal ön hazırlık.
20. Konuşma taşaklarını ve konuşma yapacak kişilerin deyinecegi konuların belirlenmesi.
21. Kurum içinden katılacaklarin ve gazetecilerin kişisel özelliklerinin belirlenmesi.
22. Gelmeyeceğini belirten kişiler varsa veya davet edilmeyen basın mensupları varsa onlar için dosyalar hazırlanması.
23. Mekan düzenlenmesi gerek duyulduğu halde vestiyer imkanlarının sunulması.
24. Konaklama hakkında sözleşme.
25. Eksik teknik imkanlarının temin edilmesi.
26. Servis elemanlarının ve ikramların hazırlanması.
27. Resmi makamlarla anlaşmalarin teyt edilmesi.
28. Dokümantasyon yapılmasını güvence altına alınması başım takipi yapacak ajansın belirlenmesi.
29. Kurum içi çalışanların nihai görüşmelerinin yapılması gelemeyen davetedilmeyen gazetecilere basın
dosyalarının gönderilmesi.
30. Kurum içinden alınan yanıtların soru kataloğuna alınması.
31. Yönetimde yapılan görüşmelerle raporların konuşma taslaklarının nihai olarak saplanmasi.
32. Yönetimle brifing soru kataloğu hakkında görüşme.
33. Sorumlular la muhtemel son belirlemeler.
34. Konferansın gerçeklestirilmesi hazırlanan tüm akış planının uygulanması.
35. Basın konferansı sırasında orada bulunamayan gezetecilere konuşmalar hakkında orada bulunan veya gazetecilere sözlü yazılı olarak bilgilerin gönderilmesi.
36. Medyadaki yayınları ve fotoğrafları gözlemlemek saplamak.
37. Tepkiler hakkındaki haberleri çalışanlara bilgilendirmek.
38. Gazete küpürleri medya çıktıları görüntüler arşivler için gerekli değerlendirmeleri yapmak.
39. Nihai bütçeyi hesaplamak.
40. Sonuç raporu hazırlamak.

Çok büyük bir basın konferansı düzenlemek için 1 yıl önceden başlamak gerekir. Normal ulusal çaplı faaliyet gösteren bir şirketin basın toplantısı söz konusuysa o zaman bu basın konferansları normal şartlarda 4 ile y hafta arasında gerçekleşir. Basın konferansı gerçeklestirmek için 2 tür yer mümkün 1 kuruluşun kendi binası içindeki konferans salonunda yada toplantı salonları kiralayan bilir. Konferansın yapılacağı bina ne kadar basın mensuplarına yakın olursa katılımın çoğalması o kadar çok olur. Konferansın yapılacağı yerinde bir takım özellikleri taşıması gerekir. İlki konfor konferansın yapılacağı yer ne çok lüks nede çok vasat olmalı. Konferans salonu katılımcıların sayısına göre belirlenmelidir. Salonun gazeteciler açısından ışık gelebileceği fotoğraf çekebileceği kameraların iyi çekim yapabileceği bir dizaynı olması gerek kapı ve pencere gibi hususlara dikkat edilmesi gerek. Kapının kürsüde konuşanın kişinin tam karşısında olması gerek. Pencereler ise konuşan kişinin iki yanında olması gerek. Teknik donanımın iyi olması gerekir.


1. Sonun büyüklüğü nasıl (orta büyüklükte)
2. Salonda bir sunumu veya filmi yansıtacak ekipmanın olup olmadığı Projeksiyinun konumu yüksekliği.
3. Ses yalıtımı
4. Isıtma veya havalandırma sistemi kontrol edilmelidir.
5. Çekimin için gerekli ölçüde aydınlatmanın olup olmaması kontrol edilmelidir ve yakının kontrolu.
6. Gerekli sayıda sanaldeyinin oturma düzeninin kontrol edilmesi.
7. Toplantı salonu konferans başlamadan kaç saat önce kuruluşa verilecektir.
8. Zor bir durumda jenarotor veya ek bir güç kaynağının olup olmaması.
9. Sanhe ve kürsü uygun büyüklükte midir.
10. Yan salonlarda başka bir toplantı var mıdır.
11. Otel veya kuruluşta ilk yardım ekibi var mıdır.
12. Prizler kaç volta kadar yük kaldırabiliyor.
13. Otopark imkanlarının sağlaması.
14. İsim paketlerinin hazırlanması.
15. Kuruluşun da konferansın videosunu çekmesi gerekir.
Konferans unsurları.
1. Konferans saatinin ne çok geç nede çok erken olması gerek öğlenden önce 10 ve 12 saatlerinde zaman zaman ise 15 ve 17 saatleri arasında olur.
2. Gün olarak salı çarşamba ve perşembe günleri en uygun olan günlerdir bunun yanı sıra yayın yerlerinin hangi saatlerde yayın yaptıklarına bakmak gerekir.
3. Bazı insanlardan konferans günü başka etkinliklerin yapılıp yapılmadığının bilgisi alınabilir.
4. Davetiye hazırlanırken konferansın konusunun vurucu bir şekilde yazılması.
5. Davetiye de kişinin ismi el yazısıyla yazılması gerekir.
6. Davetiyeler kuruluşun imaj ve görünüme göre hazırlanmalıdır.
7. Konferans sonrasında yapılacak bir yemek olucaksa davetiye de belirten bilir program akışının verilmesi gerekir.
8. Çok bilindik bir yer değilse mekanın krokisinin veya hatasının gönderilmesi eklenmesi gerekir.
9. Konferans süresi 2 saati çok geçmemesi gerekir bir konumacida en fazla 15 dakika konuşması gerekir sonrada soru cevap kısmına geçilir. Sonra konuşmaların özetini gazetecilere verilir. eğer metin çok uzunsa konferanstan önce metini gazetecilere verilmesi gerekir.
Basın dosyaları daha sık kullanılır. fotoğraf ve görüntüye daha çok baş vurulur. Basın gezisi halkla ilişkiler de zaman zaman baş vurulur sebebi maliyetli olması. Eğer dosyalar yeterli değilse daha fazla bilgi ve kaynak gerekliyse o zaman başım gezileri düzenlenir. Basın gezileri birseyler veya toplu halde hedef kitleye ve medya mensuplarına kuruluşun fabrika veya tesisleri gezdirdigi ve bilgi verdiği gezilerdir. Basın gezileri temel sebebi bilgi vermek olsada başka bir sebebi de medya mensuplarıyla daha iyi bağlantı ve iletişim kurmak içinde gerçekleştirilir. Basın gezisine karar vermeden önce gezinin konusunun ilginç olması gerekir. Kuruluşun genel yapısına ve görünümüne uygun olması gerekir. Bu seyahet bölgenin en üst düzey yöneticilerinde katılımının sağlaması gerekir. Kapsamlı ama çokta yoğun olmayan bir seyahat programı planlanmasi gerekir. 100 de 33 üç bir kesim hiç basın gezisine davet almadığını söylüyor geri kalanlar ise hatada 1 veya ayda 1 bir aldığını söylüyor. 100 de 60 kişiden 100 de 27 si katılmadığını kimisi sadece yurt dışı seyahetlerine katıldığını kimisi tanıdığım halkla ilişkiler temsilcilerinin düzenlediği gezilere gittiğini söylüyor. Bir basın dosyasında basın bülteni toplantıya yada seyahete katılan kişilerin listesi kuruluş veya yapının bilgilerinin yer aldığı broşür yada rapor. Konuyla ilgili kuruluşun çıkarmış olduğu başlıca yayınlar nelerdir. Konuşmacıların konuşma metinleri bu kişilerin öz geçmişleri hakkında kısa bilgi. Konuyla ilgili fotoğraflar görsel işitsel ve yazılı basının kullana bileceği fotoğraflar ve USB SD gibi bellekleri içine kuruluşla alaklo msteriyellerin konulması gerek. Basılı dosyaların gazetecilerin faaliyet hakkında bilgi sahip olmasını amaçlar. Ancaq bu bilgilendirme faaliyetide çok aşırıya kacmamalidir. Almanyada küçük bir gazetenin bir bölümüne yaklaşım olarak 3 kiloluk basın dosyası gelmekte ayrıştırilarak geldiği son hal ise 100 qramlik bir materyal kullanılmaktadir. Günlük olarak 30 kiloyu buluyor. Bir haftada yaklaşık olarak 200 yüz kilo basın dosyasının çöpe gittiği yıla hesaplandığında ise bunun yaklaşık 10 tona yada 2 fil ağırlığına denk geldiği hesaplanmistir. Stager kendi gazetesine 17 yurt içi burdan aldığı tüm haber materyallerini toplamasını istemiş sadece yazılı dosyaları kabul etmiş e posta gibi iletişim araçlarından gelen dosyaları saymamistir. 10 adım uzunluğunda ve 2 adım yüksekliğinde dokümanın bir gün içerisinde gazeteye ulaştığını bildirmiştir. Yaklaşık 8 metre uzunluk 1 buçuk metre ise yükseklik olduğunu söyleye biliriz. Bir Röportaj yaparken basın mensubu veya gazetecinin son çalışmalarına bakmak kişilik özelliklerine hangi alanda uzmna olduğuna bakmak gerek. Özellikle radio televizyon açısından zaman cok önemlidir size tanınan zamana göre cevaplara na kadar uzunlukta bir cevap vermeniz germektedir. Fotoğrafı yazıyı güçlendirmek ve zenginleştirmek için çokça kullanılır. Insnalar görüntüyü daha çok hatırlama eğilimindedir. " bütün iletişim biçimlerinden en vasıtasız olanı " fotoğraflar basın bülteni ve basın dosyalarında kullanılır sergilerde kurumsal reklamlarda yıllık raporda kurum içi ve kurum dışı yayınlar da. Bir gazete okurunun fotoğrafa bakma süresi 1 saniyeyi geçmemektedir. Gazeteye gönderilecek Basın fotoğrafları genel olarak 18x13 olarak gönderilmelidir. Medyaya gönderilecek fotoğraflar parlak kağıt ve teknik baskıda çoğaltmaya imkan verecek nitelikte olması gerekmektedir. Televizyona gönderilecek fotoğraflar ise 25x20 ebatında oluyor mat renkte ve renkli olarak gönderilmesi gerekmektedir. Fotoğrafın anlam ifade etmesi için dinamik olması güncel olması ve iyi karelendirilmesi hem etkinliğini hemde kullanabilirigini arttiricaktir. Mümkün olduğu derecede haraketli fotoğraflar çekilmelidir. Teleobjektif makineye taktıkta uzaktaki bir objeyi daha yakına çeker. Balık gözü objektif ise dar bir alanda geniş bir alanı kapsamasina yardımci olur. Fotoğraf hakkında nerede çekildiği kimlerin yer aldığı fotoğrafın telif hakkı kimdedir diye açıklama içeriği yazılmalıdır bu açıklam 4 ile 6 satır arasında olmalıdır. Sektörel yayınlar ticari amaçla kullanılan yayınlardir. Sektörel basın ise ekonomi içerisinde belirli bir saneyiyi kapsayan belirli bir meslek gurubunu hedef kitlesi olarak gören ve bunun için çeşitli iletişim araçlarını kullanarak iletişim sağlayan basındir. Ülkemizde sektörel yayınlar daha çok dergi olarak görülmektedir gazete ise nisbi olarak daha azdır. Sektörel yayın içeriğine göre 5 kategori içerisinde toplana bilir gazateler, dergiler, kataloglar, rehberler, yıllıklar ve kitaplar. Kullanıldıkları alana göre ise 3 yere bölünürler basılı yayınlar görsel işitsel yayınlar ve elektronik ortamdaki yayınlar.
Web 1 teklojisi 1995 li yıllar da tek taraflı iletişim olrak karşımıza çıktı. 2000 yılında web 2.0 çıktığı zaman sadece bilgiyi alma değil o bilgiyi paylaşma bloglar da sitelerde tartışma gibi imkanlara ulaşmaya başlamıştı. 2010 yılında 3.0 kullanıma başlandı internetim bireysellesmeye başladığı bu dönemde sosyal medya kavramı da hayatımızın merkezi haline gelmeye başladı. 2020 yılından itibaren yaklaşık 10 yıllık bir süreci kapsayacak dönemde de web 4.0 ortaya çıkmaya başladı. Kuruluşların internet sitelerinin medyayla güçlü ilişkiler kurmak için kuramadıklari ortaya çıkmış. Internet sitelerindeki bilgilerin 2 yönlü simetrik iletişimde ziyade web 1 sürümünü çağrıştıran şekilde bilgilerin verildiği görülmüştür. Gazeteciler interenette kuruluşla ilgili arkaplan (backran information) iletişim adresleri, haberleri, kendi araştırmaları için olası konu önerileri, servis hizmetleri, grafik görsel işitsel her türlü malzemeyi, belirli tarihleri arar. Basın odasında veya basın merkezinde kuruluşla alakalı her türlü bilginin sınıflandırılması ve içinin doldurulması gerekmektedir. Mesela kuruluşun tarihçesi, kuruluş yöneticilerinin özgecmisleri, backran information, kuruluşun logosu, güncel den geçmişe doğru kuruluşun yayınlamış olduğu tüm basın bildirileri ve bültenleri, multi medya galarisi, halkla ilişkiler uzmanının iletişim bilgileri, arama fonksiyonunun olması. Internet ağı insanların bir biriyle iletişim kurduğu bir düzendir . medya ise bir kurum veya kisi tarafından oluşturulmuş içerikler güdünüdür. Amerikadaki gazetecilerin 3 de 1 i bloglar Dan bilgi almak için başvurduğu açıklanmıştır. Şubat 2006 yılında sosyal medya basın bülteni ortaya çıktı. Sosyal medya basın bülteninin hedef kitlesi once gazeteciler blog yazarları ve tüketiciler olarak ayrılıyor.
Yüklə 21,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin