Germania proiect realizat de Brasovanu Bogdan-Ovidiu



Yüklə 446 b.
tarix31.10.2017
ölçüsü446 b.
#23269


GERMANIA


Cuprins

  • Geografia

  • Guvernul si politica de stat

  • Organizarea politico-administrativa

  • Demografie

  • Economia

  • Cultura si stiinta

  • Obiective turistice

  • Bibliografie



Geografia

  • Suprafața totală a teritoriului țării este de 357.021 km², relieful fiind preponderent muntos. Reţeaua hidrografică este bogată şi legată printr-un sistem de canale folosite în economie şi transport.

  • Canalul Mitteland, Canalul Dunăre-Main-Rin etc.

  • Germania se învecinează cu nouă țări europene: Danemarca, Olanda, Belgia, Franța, Luxemburg, Elveția, Austria, Republica Cehă și Polonia.

  • De asemenea are ieșire directă la Marea Baltică și la Marea Nordului (Oceanul Atlantic).

  • Germania are o climă temperată, cu o temperatură medie anuală de 9 °C. Temperatura medie în ianuarie variază de la -6 °C până la +1 °C (în funcție de localitate și altitudinea ei), în timp ce temperatura medie a lunii iulie variază între 16 și 20 °C. Precipitațiile sunt mai mari în sud, unde se înregistrează 1.980 mm pe an, majoritatea sub formă de zăpadă.

  • Capitala Germaniei este Berlin.



Guvernul și politica de stat

  • Din punct de vedere constituțional Germania este o democrație republicană federală reprezentativă. Forma de guvernământ este parlamentară, în care șeful guvernului = cancelarul este ales de către parlament, numit bundestag, și confirmat de către președintele statului.

  • Deși cancelarul deține cele mai puternice competențe politice din stat, în ierarhia protocolară el se află abia pe locul 3, după președintele statului și președintele bundestagului.

  • Cancelarul este ales cu majoritate absolută de către parlament (bundestag) pe o perioada de 4 ani; el are dreptul de a numi și elibera din funcție pe miniștri, precum și dreptul numit „competența liniilor directoare” (Richtlinienkompetenz), prin care formulează în linii mari sarcinile fiecărui ministru din cabinet (guvern).

  • Guvernul Germaniei (Bundesregierung), numit și „cabinet”, constă din cancelar (prim-ministru) și miniștri. Actualul cabinet, numit cabinetul Merkel II, este format exclusiv din politicieni ai partidelor CDU, CSU și FDP. Toți miniștrii actuali sunt în același timp și membri ai parlamentului, cu o singură excepție (Philipp Rösler, FDP, ministru al economiei și vicecancelar, nu este membru al bundestagului). Sarcina principală a guvernului este Executivul.



Componența actuală a guvernului



Parlament

  • La rândul lor, membrii parlamentului sunt aleși de către cetățeni la fiecare patru ani printr-un vot proporțional personalizat. La acest sistem de vot alegătorii dispun de 2 voturi, care pot fi date și la partide diferite. Cu primul vot se hotărăște după un sistem majoritar care anume candidat să reprezinte circumscripția electorală respectivă în parlament (candidat ales direct); cu al doilea vot se alege, după un sistem proporțional, partidul dorit in parlament.

  • Un candidat ales direct capătă în orice caz un loc în parlament (mandat); acest fapt poate duce la depășirea numărului de locuri care s-ar cuveni unui partid conform numai votului al doilea. Situația se numește Überhangmandat (mandat suplimentar). Această situație a avut loc la fiecare alegere federală din 1949 încoace.

  • Totuși, în 2008, tribunalul constituțional federal suprem, Bundesverfassungsgericht, a decis că acest procedeu contravine constituției federale (Grundgesetz), deoarece așa se poate încălca reprezentarea proporțională democratică necesară, și i-a impus legislativului să corecteze legile alegerilor până cel târziu în 2011. Însă până în sept. 2009 parlamentul încă nu abordase această temă. De aceea alegerile care au avut loc în septembrie 2009 se abat, din acest punct de vedere, de la constituție (!). Această situație paradoxă va putea eventual periclita stabilitatea noului guvern.



Reichstagul Germaniei



Alte organe ale statului german

  • Un alt organ constituțional german important (legislativ) se numește „bundesrat” (consiliul federal); este format din membrii guvernelor celor 16 landuri (țări constituente ale federației). Pe câteva domenii de activitate (de ex. învățământ, poliție) bundestagul trebuie să coopereze cu bundesratul.

  • Puterea judiciară are ca organ superior curtea constituțională federală supremă (Bundesverfassungsgericht), care poate să declare un act legislativ sau de administrație drept anticonstituțional, caz în care actul trebuie revizuit.



Organizarea politico-administrativă

  • În constituția germană numită Grundgesetz (lege fundamentală) Germania (Deutschland) este definită ca fiind o republică federală (Bundesrepublik) formată din următoarele landuri (țări ale federației):







Demografie

  • Ca suprafață Republica Federală Germană este cu puțin mai mare ca suprafațǎ decât Polonia, însǎ dupǎ numǎrul populației o depǎșește de aprox. 2,1 ori. La 1 noiembrie 2011 în Germania locuiau 81.859.000 locuitori. Ca și în multe state dezvoltate, natalitatea Germaniei este mai scǎzutǎ decât mortalitatea. În 2011 la 1000 de locuitori au revenit 8,0 nașteri și 10,4 decese. Numǎrul populației rurale constitui 9%, și relativ 91% populație urbanǎ.

  • După cel de-al doilea război mondial, 15 milioane de etnici germani au fost explulzați sau s-au refugiat din teritorii din est ale Germaniei, teritorii care fac parte astǎzi din Polonia, Cehia, Lituania și Rusia. Într-un număr mai mic au fost strümutate sau s-au refugiat în timpul războiului și imediat după terminarea lui etnici germani din Iugoslavia, Ungaria, România. Această populație strămutată a fost integrată în cele două state germane înființate în 1949, RFG și RDG.

  • În deceniile ulterioare din țările est-europene au mai imigrat valuri de etnici germani, cele mai importante fiind din URSS, Polonia și România. Astfel, începând cu din 1960, etnicii germani din Polonia și URSS (în special din Kazahstan, Uzbekistan, Rusia și Ucraina) s-au strămutat în Germania occidentală. Nu puțini, pentru a-și ușura emigrarea, se mutau din republicile central asiatice în republici situate în vest, între care RSS Moldovenească.



Berlin



Hamburg



München



Köln



Economia

  • Germania are cea mai mare economie națională din Europa, a patra din lume ca PIB nominal, și a cincea din lume în funcție de paritatea puterii de cumpărare, conform datelor din 2008.

  • De la începuturile erei industriale, Germania a fost un lider, inovator și beneficiar al unei economii din ce în ce mai globalizate. Germania este lider mondial în exporturi, exportând bunuri în valoare de 1,133 trilioane de dolari în 2006 (incluzând țările din zona Euro), și generează un surplus comercial de 165 de miliarde. Majoritatea produselor sunt din domeniul ingineriei, în special automobile, instalații mecanice, metalurgie și bunuri chimicale. Germania este cel mai mare producător de turbine de vânt și tehnologia puterii solare din lume. Cele mai mari târguri și congrese internaționale de comerț din fiecare an au loc în orașe germane, cum ar fi Hanovra, Frankfurt și Berlin.

  • În topul celor mai mari 500 de companii din lume listate la bursă, top organizat în funcție de veniturile companiilor, există 37 de companii cu sediul în Germania. În 2007 cele mai mari dintre acestea erau Daimler, Volkswagen, Allianz (compania cea mai profitabilă), Siemens, Deutsche Bank (a doua companie ca rentabilitate), E.ON, Deutsche Post, Deutsche Telekom, Metro Cash & Germania este o susținătoare a integrării economice și politice europene, iar politicile ei comerciale sunt din ce în ce mai mult determinate de acordurile dintre membrii Uniunii Europene și de legislația europeană privind piața comună. Germania a adoptat moneda europeană unică euro, iar politica ei monetară este stabilită de Banca Centrală Europeană, cu sediul la Frankfurt pe Main.Carry, și BASF.



Centrală eoliană în Wehrda, Germania este cel mai mare producător de energie eoliană din Uniunea Europeană



Date economice 2009



Cultura și știința

  • Contribuțiile germane la cultura mondială sunt numeroase. Germania a fost locul de naștere al unor renumiți compozitori precum Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms și Richard Wagner; poeți precum Johann Wolfgang von Goethe și Friedrich Schiller; filosofi ca Immanuel Kant, Georg Hegel, Karl Marx sau Friedrich Nietzsche; de asemenea, oameni de știință de calibrul lui Albert Einstein sau Max Planck.

  • O mică selecție de aspecte culturale specifice:

  • Muzica Germaniei

  • Bundesliga - liga întâia de fotbal a Germaniei

  • Oktoberfest



Obiective turistice

  • Poarta Brandenburg din Berlin

  • Brandenburger Tor, Poarta Brandenburg, este o poarta monumentala construita in secolul al 18-lea ca simbol al pacii. In timpul Razboiului Rece, cand poarta se afla chiar pe granita dintre Est si Vest, a devenit un simbol al unui oras divizat.

  • De la Caderea Zidului Berlinului, Poarta Brandenburg a devenit simbolul Berlinului reunificat. Zona dezolanta din Pariser Platz din timpul razboiului rece a fost acum complet renovata si si-a recastigat foarte mult din grandoarea pe care o arata in secolul al 19-lea. Poarta Brandenburg se afla la sfarsitul celebrului bulevard berlinez, Unter den Linden. In trecut poarta a fost parte integranta din Zidul Berlinului si principala cale de acces in oras. Este singura poarta care mai exista din fostul zid.



Poarta Brandenburg - Brandenburger Tor



Berliner Fernsehturm - Turnul TV din Berlin

  • Berliner Fernsehturm - Turnul TV din Berlin

  • Berliner Fernsehturm este un turn TV care se ridica la o inaltime de peste 360 de metri fata de baza sa futurista aflata in partea de sud a Alexanderplatz. Turnul este cea mai inalta structura din oras si poate fi vazut cu usurinta din orice parte a orasului. Ideea acestui turn a aparut in 1958, cand guvernul Germaniei de Est a dorit ridicarea unui turn de birouri ce trebuia sa fie un simbol al orasului in Alexanderplatz.

  • Drept urmare arhitectii germani Jorg Streitparth si Hermann Henselmann – un arhitect socialist cunoscut pentru turnurile sale de la Karl Marx-Allee – au propus construirea unui turn de televiziune ce avea sa se numeasca Turnul Semnalelor.

  • Ideea nu a fost pusa in aplicare pana la sfarsitul anilor 1960 cand a fost relansata. O echipa de arhitecti est germani a proiectat turnul din beton inalt de 368 de metri care a fost apoi construit cu ajutorul unor ingineri suedezi. Turnul are si o sfera mare din metal si o antena deasupra acesteia.



Turnul TV din Berlin



Alexanderplatz - Piata Alexandru din Berlin

  • Alexanderplatz - Piata Alexandru din Berlin

  • La inceputul secolului al 19-lea, Alexanderplatz era una dintre cele mai tumultoase piete din intregul Berlin. Inca din Evul Mediu, Alexanderplatz era centrul orasului iar de la Reunificarea Germaniei, piata a redevenit un punct de interes principal si un obiectiv turistic important.



Piata Maria – Marienplatz

  • Piata Maria – Marienplatz

  • Piata Maria este amplasata in centrul orasului Munchen, Germania, inca din anul 1158. Inca din evul mediu, aici se tineau diferite targuri si turniruri intre cavaleri. Piata este denumita astfel dupa coloana Mariana, ridicata in acest centru in anul 1638 pentru a celebra sfarsitul ocupatiei suedeze.



Insula Muzeelor Din Berlin

  • Insula Muzeelor Din Berlin

  • Insula muzeelor din Berlin a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal. Aceasta insula a muzeelor a fost proiectata pentru a fi "un sanctuar al artei si stiintei". Cele cinci muzee care sunt incluse in Insula Muzeelor sunt localizate intre Kupfergraben si raul Spree.



Bibliografie

  • http://ro.wikipedia.org/wiki/Germania

  • http://www.directbooking.ro/obiective-turistice-germania.aspx?mk=site

  • http://www.google.ro/imghp?hl=ro&tab=wi

  • http://www.ebacalaureat.ro/c/11/92/1016/0/Germania__Date_despre_Germania



Yüklə 446 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin