Academia de Studii Economice Bucuresti
PROIECT INFORMATICA ECONOMICA
SI ANALIZA TEHNICA
GUVERNARE SI ADMINISTRATIE IN
SOCIETATEA INFORMATIONALA
Facultatea : Economie
Disciplina : Informatica Economica si Analiza Tehnica
Anul: I
Seria: A
Grupa: 1402
Nume Tudose
Prenume: Alexandru
Cuprins :
● Democratia electronica
● Guvernarea electronica si economia digitala
● Principii si strategii de e-guvernare
● Componentele guvernarii electronice :
● Plata taxelor si impozitelor ( e - Tax - Payment )
● e-Market
● Sistem de achizitii publice ( e-Procurement )
● e-Referendum
● Sistemul financiar integrat
● Managementul cash-flow-ului
● Infochiosc
● Sistemul de cautare de locuri de munca ( e-Job )
● Votul electronic
Democratia electronica
Manifestarea democratiei electronice (sau a e-democratiei)
se intinde dincolo de procesul democratic. Nicio viziune despre guvernarea in societatea informationala nu ar fi completa fara a lua in calcul democratia digitala.Spectrul e-democratiei cuprinde, in principal, inregistrarea participantilor la vot, actul votarii , consultarea
opiniei publice, comunicarea intre alesi si alegatori etc.
Guvernele isi dovedesc buna credinta facand informatiile accesibile online, insa trebuie facut mai mult decat atat. Comunicarea
deschisa dintre alegatori si guvernanti, dar si asigurarea unor cai facile
de angajare a cetatenilor in procesul legislativ constituie parti ale transformarii guvernului in guvern electronic (sau e-guvern).
Principalele cerinte ale procesului de integrare eficienta a democratiei digitale in strategiile e-guvernului sunt :
- anuntarea online a tuturor intrunirilor publice intr-un mod sistematic si eficient;
- implementarea proceselor reprezentative si consultative pe Internet prin crearea unor comitete virtuale; rezultatele dezbaterilor si parereile cetatenilor trebuie sa devina disponibile imediat si in totalitate;
- utilizarea unor instrumente de raspuns automat care sa lucreze eficient;
- conducerea trebuie sa ofere si consultatii online care permit oamenilor sa se puna la curent cu chestiunile politice;
- se impun dezvoltarea si modificarea legislatiei pentru a veni in intampinarea democratiei electronice;
In prezent, utilizarea tehnologiei in cadrul sedintelor parlamentare este limitata la contorizarea voturilor. Apoi, rezultatul obtinut este introdus manual in alte sisteme de raportare, care-l retansmit sub un alt format pentru a putea fi prezentat pe paginile de Internet.
Perspectiva imediata din care trebuie privita e-democratia este cea a sistemului electoral. E-democratia poate fi definita ca furnizarea de informatii politice, sustinerea discutiilor, asigurarea interactiunilor intre oameni si a alegerii cetatenilor pentru pozitii in sistemul politic prin intermediul Internetului sau al altor mjloace electronice.Democratia electronica permite nu doar contactul cetatenilor cu cei alesi, ci creeaza posibilitatea interactiunii si a discutiilor directe cu acestia in vederea ameliorarii decizilor politice.
Democratia electronica amelioreaza sistemul electoral asigurand:
- accesul cetatenilor la informatie, prin care se furnizeaza informatii despre candidati , programe, campanii electorale si alegeri prin intermediul siturilor web;
- participarea la luarea deciziilor, prin care se asigura cetatenilor oportunitatea de a comunica online cu politicienii
- exprimarea votului pe cale electronica.
In sens larg, democratia se refera la procesele si structurile care insotesc toate formele de comunicare electronica dintre guvern si cetatean.
Deoarece tehnologia informatiei si comunicatiilor isi face simtita prezenta aproape in toate ramurile activitatii umane, se poate spune ca e-democratia reprezinta acel e-concept folosit ca instrument in formularea si analiza opiniilor, comunicarea acestora si luarea deciziilor in cadrul diverselor sisteme de activitate umana prin intermediul tehnologiilor electronice de transmitere a informatiei.Acest lucru are ca rezultat o conectare globala a indivizilor, ceea ce va determina la randul sau interconectarea si amestecul diverselor culturi si civilizatii.
Democratia poate fi privita ca un mijloc de a rezolva disputele politice care provin din pluralismul opiniilor. Este o metoda de a lua decizii in mijlocul incertitudinii si al contradictiilor.
Internetul pune la dispozitie un mediu cu totul nou prin care publicul poate sa "circule" si sa discute materialele deciziilor oficiale. Este un pas foarte mic de la cererea ca un astfel de text sa fie accesibil, catre cererea de a fi facut accesibil pentru comentarea lui publica.Internetul poate deveni astfel mai mult decat o unealta pentru diseminarea documentelor, ar putea deveni un mijloc de dezbatere, discutare si implicare, practic o extensie a spatiului public democratic.
Democratia electronica reprezinta si folosirea de catre cetatean a mijloacelor electronice pentru a putea comunica mai bine cu alti cetateni, pentru a dezbate probleme si a prezenta nemultumiri si propuneri.
Democratia poate fi conturata in trei mari categorii de aplicatii :
1. Aplicatiile electorale reprezentand campanii electorale online ce au ca rezultat extinderea campaniei electorale si pe internet.
2. Aplicatiile logistice si de organizare
3. Aplicatii de comunicare si feedback. In grupa de comunicare se includ aplicatiile obisnuite (e-mail, chat, forum etc.) In grupa de feedback se includ, in primul rand comentariile si reactiile cetatenilor la proiecte legislative sau la diferite actiuni guvernamentale.
Democratia electronica este punctul in care se intalnesc tehnologia, creativitatea oferind largirea libertatii de exprimare.Noile metode de guvernare asigura o mai buna conectivitate intre cetatean si sistem.
Implementata corect, democratia electronica are potentialul de :
- a ameliora dezbaterea publica prin accesul rapid la un volum mare de informatii diverse si asigurand confidentialitatea datelor si persoanelor;
- a creste interesul tineretului asupra actului de guvernare;
-a mari accesul public la informatii si eficienta actelor sociale;
- a creste responsabilitatea sistemului de conducere.
Guvernarea electronica si e-democratia sunt inrudite in esenta, dar sunt diferite ca modalitate de manifestare. Modul de transmitere a informatiei in guvernarea electronica, realizata prin mijloace electronice se face de sus (guvern) in jos (cetateni).Scopul guvernelor virtuale si al guvernarii electronice este de a schimba modalitatea in care lucreaza cu cetatenii. Spre deosebire de guvernarea electronica, democratia electronica porneste de jos in sus ( figura 1 ).
Fig 1. E-democratia in contextul Uniunii Europene
Guvernarea electronica si economia digitala
Modernizarea si reorganizarea guvenarii si administrarii publice au ca punct terminus guvernul electronic. Succesul repurtat de comertul electronica in ultimii ani a influentat puternic sectorul public. E-guvernul a devenit sintagma folosita pentru a desemna multe activitati si incercari de inovare si modernizare a administratiei publice care, in general este organizata intr-o maniera rigida si birocratica.
E-guvernul este deseori definit ca "e-afacera statului". Aceasta se justifica prin faptul ca atat guvernarea electronica cat si afacerile electronice folosesc acelasi tip de infrastructura si uneori software.
Strategiile cheie implica restructurare si modernizare precum si oferirea de servicii mai bune pentru persoanele fizice si juridice ( ghiseu unic, servicii disponibile 24 de ore pe zi pentru oricine si oriunde ).
O caracteristica comuna a initiativelor de creare a unui guvern electronic este reprezentata de tendinta realizarii unui guvern orientat catre cetateni. Obiectivele principale ale unei bune guvernari electronice sunt:
- cetatenii sa poata participa efectiv la cunoasterea societatii si economiei;
- integrarea , simplificarea si personalizarea furnizarilor de servicii;
- imbunatatirea calitatii metodelor si proceselor de luare a deciziilor;
- imbunatatirea eficientei si eficacitatii actiunilor guvernamentale;
- imbunatatirea relatiilor dintre cetateni si stat.
Din anumite puncte de vedere, conceptele de e-comert si e-guvern sunt complemetare. E-guvernarea poate fi definita superficial ca adoptarea si adaptarea tehnologiilor si modelelor de afaceri ale comertului electronic in sectorul guvernamental.Obiectivele celor doua concepte difera insa : e-comertul este preocupat de utilizarea TIC pentru a face tranzactii mai eficiente, iar e-guvernul presupune utilizarea tic pentru a reconstrui guvernul dinspre exterior catre interior. Accentul este pus pe nevoile catatenilor, ale comunitatilor, ale activitatilor comerciale, si nu pe cele ale institutiilor guvernamentale ( figura 2 )
Fig. 2 Trecerea spre e-guvernare
In functie de capacitatea de intelegere a conceptului, de viziune si de obiectivele stabilite, initiativele guvernarii electronice se pot interesecta cu problemele de natura sociala si economica: educatie, servicii sociale, dezvoltarea societatii. Nevoia de a proteja intimitatea si drepturile cetateanului este un alt aspect important pe care e-guvernarea il are in vedere.Figura 3 ilustreaza interesectia acestor categorii de probleme, plasandu-le in contextul manifestarii societatii cunoasterii, globalizarii si suveranitatii.
Fig 3. Relatia intre e-guvern, comert electronic si e-cetatean
Majoritatea guvernelor au recunoscut faptul ca serviciile catre cetateni ar trebui furnizate independent de structura lor organizationala, prin ghiseul unic.
Pentru a asigura integrarea, guvernele trebuie sa invete sa utilizeze Internetul in actul de guvernare.Integrarea se refera atat la procese, care necesita un management adecvat, cat si la tehnica de calcul. Infrastructura existenta nu este capabila sa suporte imensa crestere ce urmeaza sa vina : de zece ori numarul de utilizatori de Internet, de o suta de ori capacitatea retelelor, de o mie de ori numarul de dispozitive conectate, de un milion de ori cantitatea de date. De aceea, nu numai aplicatiile si bazele de date trebuie sa se conformeze noilor standarde, ci si "motoarele" care le conduc (calculatoare, servere, retele)
Principii si strategii de e-guvernare
Conceptul de e-guvern are influenta asupra functiilor si agentiilor guvernamentale, asupra sectorului privat si asupra societatii civile .Solutiile de tip e-guvern se bazeaza pe trei componente esentiale: serviciile si aplicatiile guvernamentale, portalul de management al administratiei, integrarea infrastructurii back-office. Adeptii e-guvernarii ii clasifica in doua categorii :
1. Servicii online pentru clientii externi, aici fiind inclusi cetatenii, organizatiile non-profit si afacerile.
2. Operatiuni guvernamentale pentru clientii interni - angajatii guvernului, ai departamentelor guvernamentale si chiar interguvernamentale.
Obiectivele e-guvernarii sunt : mentinerea unui inalt grad de securitate sociala, impartialitatea sistemului judiciar, oferirea infrastructurii informationale pentru mediul economic, asigurarea serviciilor publice de baza (sistemul sanitar si educational).
Serviciile oferite de aplicatiile din sfera e-guvernarii includ :
- servicii publice online, incluzand tranzactii ( de exemplu, plata impozitelor );
- suport tehnic pentru implementarea portalurilor guvernamentale care asigura centralizarea tuturor serviciilor de interes public;
- consultarea la distanta ( servicii de votare online )
- sisteme de licitatii si intermedieri online (e-procurement)
- forumuri pe diferite teme ( dezbateri publice )
- publicarea legilor pe internet
Conditiile necesare pentru dezvoltarea cu succes a guverului electronic sunt : buna finantare a serviciilor ,adoptarea pe scara larga a tehnologiilor digitale, cadrul legislativ adecvat, infrastructura tehnica integrata, protejarea datelor, conducerea politica si respectarea angajamentului.
Beneficii ale strategiilor de e-guvernare
Sectorul public in relatie cu
|
Exemple
|
Beneficii
|
Cetatenii
|
Informare, cultura, sanatate, educatie,avantajele tranzactiilor
|
Gama larga de mijloace de comunicare, costuri reduse pentru tranzactii, extinderea serviciilor
|
Afacerile
|
Programare support, sfaturi si ajutor, reglementari, perceperea taxelor
|
Rapiditate, reducerea costurilor tranzactiilor, facilitarea tranzactiilor
|
Furnizorii
|
E-procurement
|
Reducerea costurilor tranzactiilor, imbunatatirea gestiunii stocurilor
|
Alte comp.
ale sect. public
|
Comunicarea intre departamente si intre agentii si intre guvernele locale si
cel central
|
Cresterea eficacitatii, reducerea costurilor tranzactiilor, utilizarea mai eficienta a bazelor de cunostinte .
|
Tabelul 1
Proiectarea unei strategii de e-guvernare trebuie sa urmeze o serie de principii fundamentale:
1.Stabilirea unui obiectiv ambitios cu scopul de a transforma guvernul traditional intr-unul electronic.
2.Investitii prezente pentru economii viitoare.
3.Focalizarea pe tranzactiile digitale intre cetateni si guvern.
4.Integrarea aplicatiilor guvernamentale cu cele comerciale. Forta care conduce TIC este interoperabilitatea. Interoperabilitatea face procesul interactiunii mult mai eficient, usor, ieftin si mai putin confuz pentru toate partile implicate.
Fig. 4 Strategii de e-guvernare
5. Depasirea etapei de economii de la tranzactiile bancare electronice la cetateni.
6. Promovarea accesului la informatia prin Internet, nu restrictionarea ei.
7. Respectarea drepturilor cetateanului cu privirea la secretul informatiilor.
8. Accesul online la guvern nu trebuie sa scada importanta mijloacelor traditionale.
9. Eforturile statului ar trebui sa fie complementare, nu sa copieze eforturile sectorului privat.
10. Trecera de la actiune si invatarea din greseli.
Componentele guvernarii electronice
Privita din punctul de vedere al tehnologiilor informationale si de comunicatii, guvernarea indeplineste doua functii principale : administrarea resurselor ( umane, materiale, financiare, informationale s.a) si intermedierea persoanelor (fizice sau juridice), inclusiv in relatiile acestora cu statul.
Serviciile electronice reprezinta o alternativa mai eficienta si mai ieftina, care permite guvernarii sa fie mai aproape de cetateni si sa se adapteze la cerintele acestora.
Participantii implicati in procesul de guvernare electronica pot fi clasificati in trei categorii : institutiile de nivel local si de nivel central, cetatenii si firmele private. In consecinta, guvernarea electronica include trei componente de baza : guvern - cetatean (G2C), guvern - afaceri (G2B) si guvern - guvern (G2G).
Serviciile din categoria guvern - cetateanul isi va rezolva majoritatea problemelor asociate online : completarea formularelor, perfectarea cerereilor pentru permise sau raportarea lucrurilor disparute, plata amenzilor, reinnoirea licentelor, consultarea dosarelor aflate pe rol etc disponibile 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana.
Cetatenii vor putea interactiona cu guvernul de acasa, de la serviciu sau chiar in timpul deplasarilor lor.Serviciile oferite cetatenilor sunt servicii pt viata zilnica (educatie, sanatate, cultura, transport, mediu, munca) , legi, programe politice, consultare de documente, servicii de comunicare interactiva ( informatii privind protectia sociala, locuinte, contacte prin e-mail cu functionarii publici si oameni politici,discutii pe teme politice ).Deasemenea, cetatenii au acces la servicii tranzactionale ( completarea si prezentarea de formulare electronice , ex: declaratii fiscale, referedum , legi, exprimarea de opinii etc. )
Serviciile tranzactionale sunt considerate drept cele mai reprezentative in viitor pentru e-guvernare, atata timp cat completarea si prezentarea de formulare de catre populatie va continua sa aiba un rol preponderent in relatia cu administratia publica.
Serviciile din categoria guvern - afaceri materializeaza cele mai disputate si mai complexe relatii din sfera guvernarii electronice, deoarece intreprinderile reprezinta motorul cresterii economice a unei tari.Exista doua mari tipuri de aplicatii guvern - afaceri:
- sistemele de achizitii publice realizate prin Internet. Avantaje : procesul de ofertare si acceptare a ofertelor si reducerea costurilor generale implicate este transparent;
- serviciile oferite de stat sectorului privat prin Internet. Avantaje : economisirea de timp si bani atat pentru guvern, cat si pentru companii, adica efectuarea unor servicii precum inmatricularea unei societati comerciale, plata taxelor, completarea unor cereri si adeverinte doar pe Internet.
Serviciile din categoria guvern - guvern faciliteaza comunicarea si interactiunea intre institutiile publice prin mijloace electronice, contribuind astfel la solutionarea eficienta a problemelor complexe care necesita prelucrarea datelor detinute de mai multe institutii centrale si / sau locale.Pentru crearea componentei guvern - guvern sunt necesare trei tipuri de aplicatii:
- aplicatii care realizeaza functia majora a statului de a facilita transparenta si schimbul liber de informatii intre cetatean si stat;
- aplicatii pentru indeplinirea rolului statului de furnizor de servicii guvernamentale;
- votul electronic
Subcategoria guvern - administratii publice include si managemtul electronic al relatiilor dintre institutiile administratiei publice centrale si locale si angajatii acestora prin intermediul noilor tehnologii informationale si de comunicare. Aplicatiile din aceasta subcategorie sunt de doua tipuri :
- aplicatii care usureaza indeplinirea unor responsabilitati de serviciu;
- aplicatii pentru managementul situatiei de salariat a angajatului guvernamental.
Aplicatii de e-guvernare
Arhitectura de baza pentru un sistem de e-guvernare consta din urmatoarele niveluri :
- interfata de comunicare cu clientul
- aplicatia informatica
- integrarea
- servicii comune tuturor aplicatiilor
- datele
Aplicatiile din gama e-business care se adreseaza problemei conectarii cetatenilor la servicii se bazeaza, in primul rand, pe existenta unui depozit de date ( figura 5 )
Fig.5 Depozit de date si cunostinte centralizate pentru e-guvernare
Ca prime rezultate ale centralizarii informatiei se pot mentiona :
Guvernul va dispune de informatii exacte si corecte despre cetateni. Cetatenii vor putea avea acces la informatii consistente si credibile provenind de la guvern.
Plata taxelor si impozitelor ( e - Tax - Payment )
Acest sistem permite angajatilor guvernamentali sa-si efectueze platile pentru taxe si impozite prin mijloace electronice. E-Tax-Payment are ca punct de sprijin utilizarea noilor mijloace de plata
( cardurile bancare, tehnologiile Internet, sistemele de plati electronice etc.) Sistemul urmareste eficientizarea platii taxelor si impozitelor prin : sporirea vitezei de circulatie a banilor; colectarea facila si in timp redus a debitelor de la cetateni; eficientizarea schimburilor economice si comerciale; sporirea vitezei de circulatie a documentelor de plata pentru taxe si impozite; reducerea costurilor de emitere si mentinerea in circulatie a numerarului; sporirea flexibilitatii si securitatii sistemelor de plata.
Sistemele electronice pentru achizitii de bunuri si
servicii ( e-Market )
Sistemul permite incheierea de contracte comerciale in mod rapid si eficient, utilizand mijloace electronice, solutie reprezentand pentru oamenii de afaceri o alternativa economica si sigura pentru gasirea si mentinerea partenerilor si pentru crearea unei piete virtuale puternice. Principalele obiective ale sistemului sunt :
- demonstrarea beneficiilor utilizarii tehnologiilor moderne in mediul romanesc de afaceri;
- realizarea unei piete virtuale pentru produse si servicii prin intermediul careia cumparatorii si ofertantii sa se poata intalni, negocia si efectua tranzactii comerciale, ajutati de tehnologiile Web;
- reducerea costurilor de marketing si distributie;
- accesibiliate permanenta a cadrului virtual pentru incheierea afacerilor;
Sistem de achizitii publice ( e-Procurement )
In principal, sistemul pentru achizitii publice realizeaza facilitatea principalelor procese legate de achizitii publice si va asigura suportul pentru publicarea oportunitatilor de afaceri pentru companiile interesate.
e-Referendum
Proiectul vizeaza sondarea opiniei publice la nivel regional sau national, utilizand Internetul si mijloacele electronice. Astfel , cetatenii isi pot exprima optiunea fata de un subiect de interes national. Sistemul se bazeaza pe o arhitectura pe mai multe nivleuri, asigurand confidentialitatea si securitatea datelor.
Sistemul financiar integrat
Sistemul determina eficientizarea organizatiei, prin posibilitatea urmarii activitatii guvernamentale. Solutia furnizeaza o evidenta contabila si realizeaza o gestiune finaciara operativa, respectand legislatia romaneasca.
Managementul cash-flow-ului
Sistemul reprezinta un instrument de analiza financiara care permite prezentarea de informatii referitoare la fluxul numerar al unei organizatii, care poate obtine situatia evolutiei diponibilitatilor financiare in functie vde nivelul incasarilor si al platilor.
Infochiosc
Sistemul este un portal informational automatizat , simplu de utilizat pentru cetateni. Scopul dezvoltarii acestrui proiect este de a oferi servicii mai bune catre firme si cetateni prin modernizare, cresterea transparentei si accesibilitatii operatiunilor din administratiile publice. Conform planului vor fi distribuite 4.280 de infochioscuri in toata tara, mai ales in zonele slab informatizate, care vor constitui un portal informational, grupand informatia mai multor situri guvernamentale, precum si informatii utile publice.
Sistemul de cautare de locuri de munca ( e-Job )
Obiectivele principale ale acestui proiect sunt crearea unui targ virtual de locuri de munca, demonstrarea necesitatii utilizarii tehnologiei informatiei in domeniul resurselor umane si oferirea unei oportunitati de lucru persoanelor specializate in domeniul tehnologiilor moderne.
Votul electronic
Principalele avantaje ale votului electronic rezida in :
- fluidizarea procesului de votare;
- evitarea erorilor de numarare si a confuziilor;
- marirea numarului de participanti la vot.
Diverse forme de sisteme computerizate de votare au fost folosite inca din anii '60. O prima forma a fost cea pe cartele perforate, trecandu-se apoi la scanere optice.Pentru multi, votul electronic este urmatorul pas logic in evolutia sistemului de votare.
Circumscriptiile de vot electronice sunt considerate piatra de temelie pentru votul prin Internet, lucru care va permite votarea de acasa , de la serviciu sau de la oricare alt calculator conectat la retea. Acest sistem de votare creeaza premisele cresterii numarului de alegatori.
Pentru a primi o larga acceptare in cadrul unor alegeri nationale, votul electronic trebuie sa depaseasca cateva obstacole, acestea fiind pe de o parte, de natura legislativa si, pe de alta parte, de natura tehnica :
- sistemul electronic de vot ii va nedreptatii pe cei fara cultura in domeniul TIC;
- este dificil de verificat identitatea utilizatorilor;
- calculatoarele sunt supuse la atacul unor hackeri sau la virusare.
Cel mai mare obstacol in introducerea votului electronic il reprezinta insasi legea electorala, care trebuie modificata fundamental si adaptata noilor concepte, in toate tarile, indiferent de gradul de dezvoltare economica.
O alta mare intrebare referitoare la votul electronic este cauzata de faptul ca votul pe un calculator din retea este vulnerabil la atacurile hacker-ilor.Masurile de securitate luate pentru a proteja alte zone ale Internetului , inclusiv comertul online, nu au fost in stare sa elimine complet atacurile rau-voitoare.
Navigand pe Internet, intalnim adesea mici ferestre (polls) prin care se cere, de exemplu, votarea unui sit web in topul celor mai bune. Cu doar cateva clicuri de mouse se poate da un vot neoficial pentru presedintele american sau pentru un membru al parlamentului japonez.
Caracterisiticile principale ale unui sistem electronic de votare sunt : acuratetea, democratia, caracterul secret, verifcabilitatea, disponibilitatea, flexibilitatea si mobilitatea.
In final, putem spune ca procesul de votare electronica este cat se poate de util in contextul societatii informationale, putand asigura corectitudinea si fluidizarea procesului efectiv. Implementarea cu succes a unui astfel de sistem pe scara larga ridica inca destule probleme.Exista insa o serie de obstacole care stau in calea unei acceptari pe scara larga a votului electronic, mai ales legate de neindeplinirea unora dintre caracterisiticile unui bun sistem de votare. Dar exista si multa deschidere spre aceasta problema, atat din partea autoritatilor, cat si din partea electoratului tanar sau cu cultura informatica, astfel incat peste un numar de ani se va putea vota chiar si online.
Bibliografie
Ion Gh. Rosca , Bogdan Ghilic Micu, Marian Stoica
Informatica – Societate Informationala. E-serviciile
Editura Economica, Bucuresti, 2006
Bancomat : http://www.agenda.ro/
Stadiul serviciilor electronice in administratia publica centrala :
http://www.underclick.ro/articol-1086-Cele_4_fatete_ale_eGovernment.html
Sisteme funcţionale de plată electronică a taxelor şi impozitelor locale :
http://www.mcti.ro/index.php?id=45&L=0
Sistemul de plată electronică a taxelor şi impozitelor locale prin Internet :
http://www.primariatm.ro
Cumparaturi pe Net :
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-14/cumparaturi-pe-net.html
Achizitii publice : http://www.achizitii-publice.ro/
Puterea cash flow-ului :
http://milionarulmioritic.com/2008/05/29/puterea-cash-flow-ului/
Dostları ilə paylaş: |