HANLAR VE KERVANSARAYLAR; GELENEKSEL VE MODERN MİMARİDE TAŞ
29 - 30 Kasım 2007 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek olan Hanlar, Kervansaraylar; Geleneksel Ve Modern Mimaride Taş konulu sempozyumun iki ana teması bulunmaktadır. Bunlardan ilki Anadolu’nun geleneksel yapı stokunun önemli bir bölümünü oluşturan hanlar ve kervansaraylardır. Diğeri ise yine Anadolu’nun temel geleneksel yapı malzemeleri arasında yer alan taştır. Taşın geleneksel yapı malzemesi olmasının yanı sıra günümüzün yapı üretim süreçlerinde de yeğlenmesi, Sempozyum’un temaları arasında modern mimaride taşın yer almasını haklı kılmaktadır.
Anadolu coğrafi konumu ile çeşitli uygarlıkların doğduğu ve geliştiği çok kültürlü ve çok katmanlı bir özelliğe sahiptir. Anadolu ayrıca çeşitli dönemlerde Doğu ile Batı arasında bir geçit ve köprü görevi görmüş, antik çağlardan bu yana oluşturulan yol ağları, bu topraklardaki ulaşımı, yerleşmeler arasındaki ilişkiyi sağlamıştır. Doğu’nun ipeğinin, baharatının ve diğer ürünlerinin kervanlarla Batı’ya taşınması, İpek Yolu üzerinden gerçekleşmiş, bu yol ticari işlevinin yanı sıra Doğu - Batı arasındaki kültürel alışverişe de önemli katkılar sağlamıştır.
Özellikle 12. yüzyıldan sonra bu yol ağları üzerinde yolcular için hanlar ve kervansaraylar inşa edilmiş, bu merkezlerde yolcular konaklamanın yanı sıra başka hizmetler de alabilmişlerdir. Tüm bu hizmetler yolculara din, dil, ırk farkı gözetmeksizin verilmiş, bu nitelikleriyle hanlar ve kervansaraylar önemli bir sosyo-ekonomik misyon üstlenmiştir.
13. yüzyılda, yol güzergâhları üzerinde çoğunlukla tekil yapılar olarak inşa edilen Aksaray - Sultan Hanı, Tuzhisar Sultan Hanı, Karatay Han gibi hanlar Osmanlı Devleti döneminde tekil olarak tasarlanmalarının yanı sıra Menzil Külliyeleri olarak adlandırılan; cami, hamam, imaret gibi değişik işlevleri barındıran yapı toplulukları içinde yer almaya başlamıştır. Antalya ve çevresi, 13. yüzyılda, döneminin önemli yol güzergâhlarının sonlandığı bir coğrafyada yer almaktadır. Orta Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan bu güzergâhlarda Susuz Han, İncir Han, Evdir Han, Kırkgöz Han, Şarapsa Han, Alara Han, Kargı Han gibi döneminin önemli örnekleri konumlanmıştır. Bölge’nin bu özelliği, hanların bu Sempozyum’da tartışılmasının nedenleri arasındadır.
Kültürel mirasımızın önemli bir bölümünü oluşturan bu yapılar, çeşitli nedenlerden dolayı tahrip olmakta, değer ve niteliklerini yitirmektedirler. Bu husus hanların ve kervansarayların korunması ve çağdaş toplumun gereksinimlerini karşılamak üzere değerlendirilmesini gerektirmektedir.
Han ve kervansarayların tarihsel ve mimari niteliklerinin yanı sıra koruma - kullanma dengesi içinde ele alınmaları da Sempozyum’dan beklentilerimiz arasındadır.
Sempozyum’un ikinci ana teması taş sözcüğü ile betimlenmiştir. Taş, tüm dönemlerde ve tüm uygarlıklarda ana yapı malzemesi olarak kullanılmış, Anadolu mimarlığında da bu önemini yitirmemiş ve sürdürmüştür.
Taşın nitelikleri, onun yapıda çok değişik yerlerde kullanılmasına olanak sağlamıştır. Ana taşıyıcı yapının, mimari elemanların ve süsleme elemanlarının ana malzemesi olarak görev yapan taş, her dönemin vazgeçilemez bir yapı malzemesi olmuştur.
Taşın hikâyesi doğada bulunmasından bir yapı elemanı haline gelmesine değin geçen süreçlerin tümünü kapsar. Bu nedenle üretim ve kullanım teknikleri de tartışma konuları arasında yer almaktadır.
Taş geleneksel yapı malzemesi olmasının yanı sıra çağdaş yapı sanatında da önemli bir yere sahiptir. Üretim teknolojilerindeki gelişmeler, taşın çağdaş yapılarda kullanılması süreçlerine yeni boyutlar getirmiştir. Çağdaş tasarımda taş kullanımının artırılması, taşın yapıyla yeniden buluşmasının sağlanması, bu konudaki örneklerin tartışılması Sempozyum’un amaçları arasındadır.
Amacımız;
Uluslararası Ünlü Mimarlar aracılığı ile Türk Doğal Taşının Tüm Dünyaya duyurulmasıdır.
Bilim Komitesi
PROF. EMRE MADRAN
PROF. ERDOĞAN YÜZER
PROF. GÜL ASATEKİN
GÜL HANDE TERZİOĞLU
PROF. NEVZAT İLHAN
M. OSMAN AYDIN
PROF. TURGAY ONARGAN
Konuşmacılar:
Richard England
Beklenen Konuşmacılar
Keynot Speaker :
Alberto Campo Baeza
Mario Botta
Lord Norman Foster
Ücret :
Organizasyon günlük dinleme ücreti 10 € dur. Konaklama Hariç.
Mimarlık Fakülteleri
Güzel sanatlar Fakülteleri
Jeoloji Mühendisliği
Maden Mühendisliklerinde okuyan Tüm Öğrencilerimiz için Sempozyum Günlük dinleme ücreti alınmayacaktır.
Bildiri okuma :
Bildiriler 100 YTL karşılığı sunulabilecektir.
Bildiri Resmi Dili :
Resmi dil İngilizce ve Türkçedir.
Gezi Programı :
Bildirimi yapılacaktır. Ücret 10 €
Organizasyon Komitesi:
Antalya Mimarlar Odası
Nilgül YILMAZ – Mimar.
Hakime YILDIZ - Mimar.
Ebru ER - Mimar.
ARENA INTERNATIONAL FAIRS
Kudret ÇİÇEKÇİ
Gül CEYLAN
Kerem KORALAY
İletişim:
ARENA INTERNATIONAL FAIRS
Merkez: Akdeniz Bölge:
Ankara Cad. No:97 K:6 Güzeloba Mah. Havaalanı cad.
Bornova - Izmir / Turkey Arena Plaza 07230 Antalya / Turkey
Tel: 00 (90) 232 348 77 45 Tel: 00 (90) 242 322 04 29
Fax:00 (90) 232 348 77 47 Fax: 00 (90) 242 322 04 37
www.arenafuar.com info@arenafuar.com
Antalya Mimarlar Odası
Adres: Meltem Mah. 3808 Sk. No : 16 ANTALYA/TURKEY
Tel: 0242 237 86 92 – 93 – 94
Fax: 0242 237 58 20
e-mail : antmimod@antnet.net.tr
Dostları ilə paylaş: |