İL : osmaniYE



Yüklə 12,85 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü12,85 Kb.
#65996


İL : OSMANİYE
AY-YIL : AĞUSTOS 2007
TARİH :31.08.2007

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ


İSLAMDA BEŞERİ MÜNASEBETLER
Muhterem Müslümanlar.

İslam Dinin gayesi insanları dünya ve ahiret saadetine kavuşturmaktır. Mukaddes Kitabımız Kur’anı Kerim’in hükümleri, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) in sözleri ve fiillerini dikkatle incelediğimizde bu gerçeği açık bir şekilde görürüz.

Yüce dinimizin temel hükümleri vardır. Bu hükümlerden özellikle ahlak ile ilgili olanlar, insanlar arasındaki münasebetleri en güzel şekilde düzenlemiş bulunmaktadır. Bunlar toplum içindeki davranışlarımızın sevgi, saygı ve nezaket kurallarına uygun olmasını sağlar.

Bilindiği üzere insanlar hayatlarını toplu halde devam ettirirler, bu durum öncelikle evinde aile fertlerine, sonra komşularına, iş yerinde amirlerine, mesai arkadaşlarına maiyetinde çalışanlara karşı aralarındaki münasebetlerin en iyi şekilde düzenlenmesi gerekir. “Peygamberimiz (S.A.V.) Müminler bir birlerini sevmekte, birbirlerine merhamette ve başkalarını korumakta bir vücut gibidir. Vücudun bir uzvu rahatsız olursa diğer organlarda bu rahatsızlığı duyar”(1) buyuruyor. Hal böyle olunca İslamiyet, Müslümanların birbirlerinin dertleriyle ilgilenmelerini, birbirlerinin sevinç ve üzüntülerine ortak olmalarını, yardımlaşmalarını, birlik ve beraberliklerinin kuvvetlenmesini böylece onların refah ve saadete kavuşmalarını ister. Allah Rasulü “Sizden biriniz kendisi için sevdiği bir şeyi din kardeşi için sevmedikçe imanı kâmil olamaz”(2) buyuruyor.


Değerli Kardeşlerim!

Dinimiz toplumla ilgili olarak Müslümanlara görev ve sorumluluklar getirmiştir. En yakınından başlamak suretiyle iyilik yapmayı, iyiliği emredip kötülüklere engel olmayı istemiştir. Allah Teala “Mümin erkeler ve mümin kadınlar birbirlerinin dostlarıdır, iyiliği emredip kötülükten alı korlar” (3).

Cemiyetin temelini aile oluşturur, insan hayata gözlerini aile ocağında açar, bu bakımdan aile fertlerinin birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları vardır. Erkek, hanım ve çocuklarına karşı hayırlı olur. Allah’u Teala’nın “ Onlarla güzellikle geçinin” (4) emrine uyarak şefkat ve merhametle davranır. Onları

incitmemeye dikkat eder. Helal yollardan ihtiyaçlarını temin eder. Müslüman bir hanım da aile mahremiyetini muhafaza eder. Beyine karşı itaatkârdır. Zira Yüce Allah “Saliha kadınlar itaatkârdırlar, Allah’ın korunmasını emrettiğini, kocasının bulunmadığı zamanda korunurlar”(5) buyuruyor. Müslüman aile ocağında uyumlu bir hayat yaşandığı gibi, çevresi ve komşuları ile de iyi geçinip, başkalarıyla iyi ilişkiler kurar. O bilirki diğerlerine zarar vermek, incitmek, kalp kırmak, arkadan çekiştirmek, laf getirip götürmek, kötü söz ve davranışlar dinimizce yasaklanmıştır. Zira bu gibi şeyler kişileri birbirine düşürür, birlik ve beraberliğimize zarar verir. Yüce peygamberimiz (S.A.V.) “Müslüman (diğer) Müslümanların elinden ve dilinden zarar görmediği kimseledir” (6) buyuruyor. İnsanların birbirleriyle dost olmasına, anlaşıp kaynaşmasına vesile olan önemli şeyler vardır. Bunlardan biride selamlaşmaktır. Selamlaşma birbirimizi sevmemize aramızdaki bağların kuvvetlenmesine vesile olur. Yüce Peygamberimiz (S.A.V.) İman etmedikçe cennete giremezsiniz, Birbirinizi sevmedikçe de gerçek manada İman etmiş olamazsınız, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz şeyi size söyleyeyim mi? aranızda selamı yayın (7) buyurmuşlardır. Selamı alan veren kişiye duadır. Sağlık ve esenlik dilediğimizi ifade eder.

Karşılıklı ziyaretler ve hediyeleşmenin de önemi büyüktür, İnsanların birbirlerini yakından tanımasına en güzel dostlukların kurulmasına vesiledir. Mü’min kendisi insanlarla uyuşan, iyi geçinen, insanlarında onula uyuşup iyi geçindiği kimselerdir. İslamiyet ahlak prensipleri içerisinde iyi ilişkiler kurmayan ve kendisi ile iyi ilişkiler kurulmayan insanda hayır yoktur.
HAZIRLAYANIN ADI : Yusuf GÖK
ÜNVANI: Zorkunyolu C. İmam-Hatibi

OSMANİYE
1 – Buhari, edep 27, Müslim, Birr 66

2 – Buhari, iman 7, Müslim iman 71

3 – Tevbe 71. Ayet

4 – Nisa – 19 ayet

5 – Nisa – 34 ayet

6 – Buhari, İman 4-5 Müslim, İman 64-65



7 – Müslim, İman 93–94; Tilmizi 45,

Kıyamet 56 İbn-i Mace, Mukaddime 9 Edeb 11
Yüklə 12,85 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin