İLİ : karabük ay-yil : eylüL/2013 tariH : 13. 09. 2013 konu :İslam’da İlmin Önemi



Yüklə 14,79 Kb.
tarix30.12.2017
ölçüsü14,79 Kb.
#36467



İLİ :KARABÜK

AY-YIL :EYLÜL/2013

TARİH :13.09.2013

KONU :İslam’da İlmin Önemi
يَرْفَعِ اللهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ

قالَ رسولُ الله: خَيركُم مَنْ تَعَلَّمَ القُرْآنَ وَعَلَّمهُ .



Değerli Kardeşlerim!
İlk emri oku olan dinimiz ilme, öğrenmeye ve eğitime büyük önem vermiş ilim öğrenmeyi kadın-erkek herkese farz kılmıştır. İlmin değeri günümüzde daha iyi anlaşılmaktadır. Görülmektedir ki; ilim fertleri ve toplumları sözü sayılan, itibar edilen bir makama yükseltmektedir. Esasen ilmin insanı yücelteceği Kuran-ı Kerim’de şöyle ifade edilmektedir: “Allah içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltiri.”(1)
Kıymetli Müminler!
İnsanın yaratılışının farkına varabilmesi, iman ve ibadetlerinin şuurunda olabilmesi, ahlakını güzelleştirip her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak olarak birlik ve dirlik içinde mutlu bir hayat sürebilmesi için, ilme irfana ve eğitime ihtiyaç vardır. Bu sebepledir ki; Hz Peygamber Mekke’den Medine’ye hicret ettiklerinde ilk olarak Mescidi Nebiyi inşa etmiş, bir bölümünü yatılı okul haline getirmiş ve burada bizzat kendileri başta olmak üzere, diğer sahabe efendilerimizle eğitim faaliyetini yürütmüştür.

İlmin ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilen Hz. Peygamber (sav), Bedir savaşında Müslümanlara esir düşenlerin bir kısmının fidye karşılığı serbest bırakılmasını istemiş, okuma yazma bilenlerin ise 10 kişiye okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmalarını emretmiştir..

Birinci Akabe Biatinden sonra okuma yazma bilen az sayıdaki kişilerden

biri olan genç sahabe Musab Bin Umeyri Medine’ye öğretmen olarak göndermiştir. Peygamber Efendimiz, "Ya Öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen, ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma (yani bunların dışında kalma) helâk olursun1 buyurarak bir Müslüman’ın mutlaka ilimle ilgili bir meşguliyetinin olması gerektiğini ve ilimden uzak olanların helak olabileceklerini ifade etmiştir.

Sizin en hayırlınız Kur’anı öğrenen ve öğretendir.” (2) buyurarak da dinin temel kaynağı olan Kuran-ı Kerim eğitiminin önemine dikkatimizi çekmiştir.

Değerli Kardeşlerim!
Değişen ve gelişen Dünya’da bilimden, ilimden, gelişen teknolojiden uzak kalmak Dünya’da gözleri kapalı yaşamak demektir.. İlimden nasip almayan bir insan ruhsuz ceset gibidir Her işimizde ilim ve hakikatler rehberimiz olmalıdır. İnsana olgunluk bahşeden, iyi meziyetler kazandıran, bizi Allah ve Resulünün rızasına götürecek ilimleri öğrenelim. ve öğrendiklerimizi yaşayalım. Çağın gerektirdiği bilgilerle donanmamış insanların huzurlu yaşamaları mümkün değildir.

Ayrıca geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın madden ve manen iyi eğitilmeleri, kalplerinin ve beyinlerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve karakterleri edinmeleri için elimizden gelen gayreti ortaya koyalım

Hutbemizi Peygamberimizin şu hadisi şerifi ile bitirelim; “Hikmet ve İlim Mü’minin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alır.2

---------------------------------------------------

Ayhan KASKATI

Zobran Köyü, Hamzalar Mah. C. İ. Hatibi

KARABÜK
Kaynaklar:

1-Mücadele Süresi 58/11

2-(Buhari, Fezailül Kur’an 21)

3- Mecmeu'z-Zevâid ve Menbeu'l-Fevaid, c. 1, s. 122.

4- Tirmizi, İlim 19.



1


2


i


Yüklə 14,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin