PROGRAM ÖNCELİKLERİ
ÜREME/CİNSEL SAĞLIK PROGRAMLARI
ZOR DURUMDAKİ GRUPLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
TOPLUMSAL KALKINMA PROGRAMLARI
ÜREME/CİNSEL SAĞLIK PROGRAMLARI
Gençlere Üreme Sağlığı Hizmetleri Sunumu için Üniversite Modelleri
2002 yılında başlayan ve İKGV’nin Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteğiyle ve International Children Center ile işbirliği içerisinde yürüttüğü projede, İKGV’nin koordinatörlüğünde bulunan Boğaziçi, Ege, Koç ve Yeditepe Üniversitelerinin Gençlik Danışma Birimlerinde (GDB) gençlere üreme sağlığı danışmanlığı ve hizmet sunumu ile bilgi-eğitim-iletişim (BEİ) materyali ve kontraseptif malzeme dağıtımı sürdürülmüştür. Üniversitelerde yapılan çalışmalar, aylık formlar, telefon görüşmeleri ve üç ayda bir yapılan ziyaretlerle aylık olarak takip edilmiştir. Aralık 2004’de projeye “akran eğitimi” bileşeni eklenmiş; İKGV’nin koordine ettiği 4 üniversitede toplam 13 öğrenci UNFPA tarafından eğitilmiştir. Gençlik Danışma Birimlerindeki hizmet sunucular ile akran eğiticilerin ortak olarak düzenledikleri eğitim ve tanıtım aktiviteleri ile üniversitelerde gerçekleştirilen çalışmalarda çeşitlenme sağlanmıştır. Mayıs 2005’de, Birimlerde görev yapacak yeni hizmet sunucularına yönelik eğitim, İKGV tarafından gerçekleştirilmiş ve 8 üniversitede toplam 16 sağlık personeli eğitilmiştir. Aralık 2005’te yapılan proje değerlendirme toplantısına üniversitelerden hizmet sunucular ve akran eğitimciler katılmış ve projenin bitişini takiben çalışmaların sürdürülebilirliği üzerine önerileri tartışmışlardır. Proje 2005 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır. İKGV, UNFPA programı kapsamında yürütülmekte olan Youth Peer çalışmalarına desteğini sürdürmektedir.
Willows Vakfı Hizmet Bölgelerinde Eğitim
İKGV’nin, İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi, Xperteyes Danışmanlık Şirketi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Bölümü ile birlikte 2002 yılından bu yana yürüttüğü iki aşamalı eğitimlerde Willows Vakfı hizmet bölgelerindeki sağlık hizmet sunucularına, iletişim ile hasta ve üreme hakları konularında eğitim verilmektedir. Üç gün süren ilk aşamada, kişiler arası iletişim, hasta ve üreme hakları ve tıp etiği konuları teorik olarak ele alınmaktadır. İkinci aşama, aynı illerde aynı katılımcılarla yaklaşık 2 ay sonra gerçekleştirilmekte; böylece katılımcılara öğrendiklerini uygulama fırsatı verilmektedir. Ikinci aşamada tamamen katılımcı bir model uygulanmakta, katılımcılar eğitimlere bu süre içinde yaşadıkları deneyim ve vaka örneklerini getirmekte ve eğitimcilerle birlikte vakaları tartışmaktadırlar. 2002 yılından itibaren Aydın, Diyarbakır, Mardin, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep, Kahramanmaraş, Kocaeli, Mersin ve Van illerinde yapılan eğitimler, 2005 yılında Adıyaman, Tarsus ve Adana illerinde tekrarlanmış; eğitimlerden sağlık ocakları, AÇSAP Merkezleri ve devlet hastanelerinde çalışan sağlık hizmeti sunucuları ve Willows çalışanları olmak üzere toplam 81 kişi yararlanmıştır.
Evlilik Öncesi Üreme Sağlığı Danışmanlığı Projesi
Avrupa Birliği finansmanı ile yürütülen Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında 2005 yılında başlayan ve Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı’nın liderliğinde İKGV ve Moda Soroptimist Kulübü Derneği’nin ortaklığı ile yürütülmüş olan bu projede, Kadıköy ilçesinde evlenmek üzere başvuran çiftlere üreme sağlığı konusunda danışmanlık verilmiştir. İKGV, projeye, üreme sağlığı konulu eğitimlerin gerçekleştirilmesi ve BEİ materyali ile “Evlilik Rehberi”nin geliştirilmesinde katkı sağlamıştır.
Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Şiddetin Üreme Sağlığına İlişkin Sonuçları Konusunda Sağlık Personelinin Hizmetiçi Eğitimi
Avrupa Birliği finansmanı ile Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında 2004 yılı sonunda başlayan bu proje ile şiddet mağdurlarının ilk etapta başvurdukları hizmet sunucularına hizmet içi eğitim verilmesi amaçlanmıştır. Projenin uzun erimli amacı, cinsiyete dayalı şiddetin bir halk sağlığı sorunu olduğuna dair farkındalık yaratılması ve şiddet mağdurlarının kaliteli üreme sağlığı hizmetlerine ulaşımının arttırılmasıdır. Toplam 10 ilde yürütülmüş olan eğitimlerle, sağlık hizmeti sunucularının yanı sıra, illerdeki baroların, yerel STK’ların ve SHÇEK Müdürlüklerinin temsilcilerine, şiddetin üreme ve cinsel sağlığa ilişkin sonuçlarının irdelenmesi, üreme hakları, bu tip vakalara özel muayene ve raporlama teknikleri konusunda eğitim verilmiştir. Projenin Merkez Eğitim Ekibi 10 ilde, beşer günlük eğitici eğitimleri düzenlemişler; bu eğitime katılan kişiler arasından her il için oluşturulan bölge eğitim ekipleri aynı bölgede iki defa ikişer günlük eğitimler yapmışlardır. Eğitimlere, Sağlık Bakanlığı kurumları, Üniversiteler, barolar ve STK’lardan temsilciler katılmıştır.
Seks İşçilerinin Güvenli Cinsel Davranışlarının Desteklenmesi Yoluyla CYBE/HIV/AIDS’in Önlenmesi
Avrupa Birliği finansmanı ile Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında 2004 yılı sonunda başlayan ve AIDS Savaşım Derneği ile ortak olarak yürütülen bu proje ile İstanbul’da seks işçilerinin insan hakları ve üreme sağlığı haklarından yararlanmalarının sağlanması ve bu yolla güvenli cinsel davranışlarının desteklenmesi ve CYBE/HIV/AIDS’in önlenmesi amaçlanmıştır. 2005 yılında, bu gruplara danışmanlık ve eğitim sağlayacak danışma merkezi “Kadın Kapısı” açılmıştır. 3 akran eğitimi düzenlenmiş ve 40 akran eğitilmiştir. Proje ekibi ve akran eğiticiler toplam 3.019 seks işçisine merkezde ve sahada ulaşarak danışmanlık ve eğitim vermiş; kondom ve BEİ materyali dağıtmıştır. Vakfın seks işçilerine yönelik çalışmaları için lütfen 2006 yılı Çalışma Programı ve Kadın Kapısı sayfalarını ziyaret edin.
ZOR DURUMDAKİ GRUPLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Mülteci ve Sığınmacılara Psiko-sosyal Destek Projesi
İKGV’nin 2002 yılında başlayan mülteci ve sığınmacılara psiko-sosyal destek projesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) finansmanı ile 2005 yılında İstanbul ve Ankara’da sürdürülmüştür. Proje ile mülteci ve sığınmacı statüsündeki kişilere, içinde bulundukları zor durumla başedebilecekleri konuma getirebilmek amacıyla destek sağlanmaktadır. İKGV projenin İstanbul ayağında ICMC ile birlikte çalışmakta olup; Istanbul’da psikolojik, Ankara’da psiko-sosyal destek sağlama şeklinde sürdürülen çalışmalar ile 2005 yılında 147 kişiye psikolojik destek; 339 kişiye sosyal danışmanlık ve yardım sağlanmıştır. Mültecilere ve sığınmacılara yönelik destek hizmetleri 2006 ve 2007 yıllarında da sürdürülmüştür. 2006 yılı çalışmaları için lütfen 2006 Yılı Çalışma Raporuna bakınız.
İnsan Haklarının Korunması ve Demokrasi
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 2003 yılında başlayan proje, Kadıköy Belediyesi’nin liderliğinde İKGV, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Sakatlar Federasyonu’nun ortaklığı ile yürütülmüştür. Proje ile özellikle Kadıköy bölgesindeki insan hakları mağdurlarının ve insan hakları mağdurlarına yönelik hizmet sunan STKlar ile meslek gruplarının temel insan hakları konularında bilgilendirilmeleri ve insan haklarının korunması amacıyla etkinliklerde bulunmaları hedeflenmiştir. İKGV projeye, insan hakları mağdurları, meslek grupları ve STK mensuplarına yönelik temel insan hakları eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde uzman desteği vererek katılmıştır. Ayrıca her ay bir radyo programı gerçekleştirilmiş ve aylık “İnsanca” dergisine bilgilendirme yazıları hazırlanmıştır. Projenin İKGV açısından son etkinliklerinden biri Kadıköy bölgesinde çalışan seks işçilerine yönelik olarak yapılan bir araştırma olup proje etkinlikleri 2005 yılı sonunda tamamlanmıştır.
Etkin Mağdur Yardımı için Sınır Ötesi İşbirliği Projesi
CRS/Bulgaristan ile gerçekleştirilen proje ile, insan ticareti mağdurlarının korunmasında STKlar ile hükümetler arası işbirliğinin iyileştirilmesi ve uluslararası standartların sağlanması amaçlanmıştır. Proje kapsamında 2005 yılı içinde, proje ortağı olan çeşitli ülkelerde hizmet sunan STK’lar ile bilgi paylaşımı yapılmış, 9 ilin Yabancılar Şubesi’nden emniyet mensuplarının katılımı ile bir atölye çalışması; İstanbul’daki Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı ve Sofya’da bölgesel bir işbirliği toplantısı gerçekleştirilmiş ve proje 2005 yılı sonunda tamamlanmıştır.
İnsan Ticareti ile Mücadele Programı
Türkiye, son yıllarda komşu ülkelerdeki siyasal belirsizlikler ve karışıklıklar sonucunda göç alan ülke konumuna gelmiş olup daha iyi bir hayat ve güvenlik beklentileri ile ülkelerini terk eden bu kişiler, özellikle kadınlar, cinsel ve işgücü sömürüsü amaçlı insan ticaretinin hedefi olmaktadırlar. İKGV, bu sorunla mücadeleye başlayan ilk sivil toplum kuruluşudur. İKGV’nin 2003 yılında geliştirdiği programın genel amacı; insan ticareti ile mücadele konusunda süre giden uluslararası çabalara katkıda bulunmak ve Türkiye’nin konuyla ilgili ulusal kapasitesini geliştirmenin yanısıra, Türkiye’de yaşayanların insan ticareti hakkında farkındalığını arttırmak ve mağdurlara destek sağlamaktır. Bu çerçevede İKGV:
-
İnsan ticareti mağdurlarına destek programı kapsamında Emniyet güçleri ile işbirliği içerisinde mağdurlara ülkelerine güvenli geri dönüşleri öncesi konaklamalarını sağlamış, bu süreçte her türlü sağlık ve sosyal gereksinimlerini karşılamış;
-
Çeşitli uluslararası toplantılara katılarak hem Türkiye’de yapılan çalışmaları aktarmış, hem de yeni işbirlikleri kurmuş;
-
Yurt içinde düzenlediği toplantılarla, insan ticareti ile mücadelede görev alması beklenen tarafların farkındalığını artırmış ve bilgilendirmiştir.
İKGV’nin insan ticaretinin önlenmesi alanında yürüttüğü çalışmaların bir özeti için lütfen İnsan Ticareti ile Mücadele sayfasını ziyaret edin.
Öğrenim Bursları
Deprem sonrası Gölcük’te, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek sağlamak isteyen kişi ve kuruluşları bir araya getirerek bir sistem oluşturan İKGV, üniversite öğrencilerine VA-TECH, lise ve üniversite öğrencilerine TARAL AŞ; ilk, orta ve yüksek öğrenim öğrencilerine gizli hamiler aracılığıyla burs verilmesi konusunda destek sağlamaktadır.
TOPLUMSAL KALKINMA PROGRAMLARI
Fener-Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Projesi-Sosyal Merkez Bileşeni
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Fener - Balat semtlerinde 2003 yılından bu yana yürümekte olan Rehabilitasyon Programının, Sosyal Merkez bileşeninin etkinlikleri, Eylül 2005’de IKGV tarafından başlatılmıştır. 2006 yılı sonunda tamamlanan projede İKGV’nin ortakları Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Toplumsal Gelişim Girişim Derneği olmuştur. Özellikle kadın, çocuk ve gençleri hedefleyen etkinlikler ile bu semtlerde yaşayanların kentsel yaşama daha rahat uyum sağlaması desteklenmiştir. 2005 yılında, Sosyal Merkez olmak üzere bir bina kiralanmış, tamir ve tefriş edilmiş; projedeki etkinlikleri yürütecek olan ekip oluşturulmuştur. Merkezde kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal faaliyetlerin yanı sıra çeşitli konularda seminerler verilmiş ve okul öğrencilerine ders desteği sağlanmıştır.
Prodecom (Üretim, Kalkınma, İletişim) Projesi
Avrupa Birliği Euromed Heritage Programı kapsamında yürütülen proje ile, Akdeniz kültürüne ait el sanatlarını korumak ve tanıtmak, bu alanlarda çalışan sanatçıları desteklemek ve bölge içinde konuya ilişkin deneyim paylaşımını güçlendirmek amaçlanmıştır. Proje, Chambre Des Beaux Arts De Mediterranee liderliğinde çeşitli Akdeniz ülkelerinden STK’larla işbirliği içinde uygulanmış; deprem bölgesinde, ihmal edilmiş el ürünlerinin tekrar canlandırılması ve ürünlerin satılabilir hale gelmesi için bir çalışma yapılmıştır. İKGV’nin İzmit Kent Kurultayı ile işbirliği içinde sürdürdüğü projede desteklenecek ürünler İznik çinisi ve Kandıra bezi olarak belirlenmiş ve bu ürünlerin örnekleri çeşitli uluslararası sergilere gönderilmiştir. Proje 2005 yılı sonunda tamamlanmıştır.
İhsaniye’de Tarımsal Kalkınma ve İstihdam Projesi
Avrupa Birliği finansmanı ile İŞKUR tarafından yürütülen Aktif İşgücü Programları Projesi Yeni Fırsatlar Programı kapsamındaki bu proje ile Gölcük ilçesi İhsaniye Beldesinde, istihdam dışı kalan üreticilerin ve kadınların çeşitli faaliyetlerle tarımsal istihdama dahil edilmelerinin desteklenmesi amaçlanmıştır. Etkinlikleri İhsaniye Belediyesi ile ortak olarak yürütülen bu proje kapsamında 2005 yılında 400 kişiye meyvacılık, ürün işleme ve kooperatifçilik eğitimleri; beslenme, hijyen, kooperatifçilik seminerleri verilmiş; bir tarım kooperatifi kurulmuş; bir ürün işleme atölyesi açılmış; bir bodur elma ve kivi örnek bahçesi ekilmiştir. Proje Mart 2006 tarihinde sona ermiştir.
İhsaniye Sosyal Merkezi, İKGV’nin 1999 Gölcük depreminde sonra başlattığı deprem sonrası etkinliklerin yerleşik olarak devam ettirilmesi çabasının bir sonucu olarak 2001 yılında kurulmuş bir merkezdir. Vakıf, Merkezin kurulduğu tarihten bu yana UMCOR, CRS, ERD, İngiliz Kilisesi, Caritas ve Başbakanlık Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) kapsamında alınan fonlarla Merkez etkinliklerini sürdürmüştür.
Program Öncelikleri İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı
Dostları ilə paylaş: |