İnsanlık için çok önemli olan ve modern bilimde yeni bir çağ açan bu iki büyük projede



Yüklə 13,88 Kb.
tarix05.09.2018
ölçüsü13,88 Kb.
#77031



Basın Bülteni 29 Ocak 2013

Tarihin en büyük ‘araştırmada mükemmellik ödülleri’ Sabancı Üniversitesi’ne

Bilime sürdürülebilir finansman mücadelesi devam ederken, Grafen (Graphene Project) ve İnsan Beyni Projesi Human Brain Project - HBP) tarihin en büyük araştırmada mükemmellik ödüllerini kazandı

İnsanlık için çok önemli olan ve modern bilimde yeni bir çağ açan bu iki büyük projede Türkiye’den sadece Sabancı Üniversitesi yer alıyor!

Avrupa Komisyonu bugün milyarlarca dolarlık Gelecek ve Yükselen Teknolojiler (Future and Emerging Technologies – FET) mücadelesinin kazananlarını açıkladı. Yarışmayı kazanan Grafen ve İnsan Beyni girişimleri, bilim ve teknolojinin kesişim noktasında dünyayı sarsacak çalışmalarda bulunmak için 10 yıllık proje kapsamında 1’er Milyar Euro ödenek alacak. Bu girişimlerin her biri en az 15 AB Üye Devletinden araştırmacıları ve yaklaşık 200 araştırma kurumunu biraraya getiriyor.

Sabancı Üniversitesi, Grafen Projesi’ne de Türkiye’den katılan tek kurum oldu.

Doç. Dr. Selmiye Alkan Gürsel’in yürütücü ve Dr. Burcu Saner Okan’ın araştırmacı olduğu ekip, TÜBİTAK desteği ile grafenin enerji uygulamaları, özelikle de grafenin yakıt pillerindeki kullanımları konusunda yapacağı araştırma çalışmaları ile projeye katkı sağlayacak.

Yakıt pili konusundaki konsorsiyumda projeden çıkacak sonuçlar ülkemizin bu alandaki hem bilimsel hem de teknolojik açılardan gelişimine katkıda bulunacak. Bu proje, Sabancı Üniversitesi’nin grafen alanındaki mevcut çalışmalarına katkı sağlayarak, bu alanda bir yetkinlik merkezi oluşturacaktır ve yeni ortaklıkların oluşturulmasına da imkan sağlayacak. Ayrıca, Türkiye’de grafen ile ilgili oluşturulacak konsorsiyumların projede yer alan Avrupa’daki ortaklara işbirliklerinin kurulmasında arabuluculuk yapabilecek ve Türkiye’nin uluslararası platformda adının duyurulmasını sağlayacak.

“Grafen” projesi, çığır açan karbon bazlı bir malzemenin benzersiz özelliklerine kullanım alanları arayacak. Grafen, çeşitli olağanüstü fiziksel ve kimyasal özellikleri bünyesinde birleştiren bir madde. Dünyadaki en ince madde olmanın yanında elektriği bakırdan çok daha iyi iletiyor, çelikten 100 ila 300 kat güçlü ve benzersiz optik özelliklere sahip. İlk kez Avrupalı bilim insanları tarafından 2004 yılında kullanılan grafen, 20. yüzyılda plastiğin kazandığı unvanı devam ettirerek 21. yüzyılın mucize malzemesi olmaya ve bilişim teknolojisi ürünlerindeki silikonun yerini almaya aday görünüyor.

İnsan Beyni Projesi’nin. Türkiye yürütücüsü Sabancı Üniversitesi olacak.

Sabancı Üniversitesi’nden Dr. Volkan Özgüz ve Prof. Yaşar Gürbüz önderliğindeki teknik ekip, TÜBİTAK desteği ile nörobenzetimli bilgi işlem mimarileri, çok düşük enerjilerle çalışan yeni bilgi işlem tüm devreleri ve donanım platformları geliştirerek, araştırmacıların insan beyninin mimarisine ve devre yapısına dayalı yeni bilişim sistemleri tasarlamasına ön ayak olacak.

Bu proje ile Sabancı Üniversitesi Türkiye’de insan beyninin anlaşılması, sağlık ve bilişim araştırmalarına yön vermesi ile ilgili bir platform oluşturarak, yeni katılımcıların Avrupa’daki ortaklara işbirliklerinin kurulmasında arabuluculuk yapacak ve Türkiye’nin uluslararası platformda adının duyurulmasını sağlayacak. Projeye katılım ile ülkemiz araştırmacıları da yüzyılımıza damgasını vuracak bu ileri düzeydeki araştırma faaliyetlerinin içerisinde yer alacak ve proje ortakları arasında bulunan Nobel ödüllü araştırmacılar ile bir arada çalışma fırsatı bulacak. Proje, 2013'ün son aylarında başlayacak.
“İnsan Beyni Projesi,” beynin nasıl işlediğini incelemek, nörolojik ve bağlantılı hastalıklara kişiye özel tedaviler geliştirmek için beynin şimdiye kadarki en ayrıntılı modelinin ortaya çıkarılacağı dünyanın en büyük deney ortamının kurulmasını sağlayacak. Bu araştırmanın bilimsel ve teknik temelini atacağı tıbbi ilerlemeler, milyonlarca Avrupalının hayat kalitesini sarsıcı bir şekilde arttırma potansiyeli taşıyor.
Çalışmalar hakkında

Avrupa Komisyonu, “Grafen” ve “İnsan Beyni Projesi” girişimlerini FET “amiral gemisi” projeler kapsamında çeşitli araştırma ve yenilikçilik finansman programlarıyla 10 yıl boyunca destekleyecek. Proje süresinin bütünü için sürekli finansman, AB’nin araştırma çerçeve programlarından, özellikle de Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nde müzakere edilmekte olan Horizon 2020 programından (2014-2020) elde edilecek.

Bilim ve bilişimin geleceğini işbirliği şekillendirecek. FET amiral gemisi programı da bu alanda öncülük için yapılan çok önemli bir çalışma. Amiral gemisine seçilme yarışı, hiç görülmemiş bir ölçek ve sürede işbirliğini doğurdu. Alışılagelmiş iki ila dört yıllık projelerin yerini 10 yıllık bir çalışmanın alması ve muazzam bir finansman sağlanması, proje tekliflerindeki bilimsellik düzeyini çok yükselterek Avrupa’nın uzun vadede yeni teknolojiler ve daha hızlı yenilikçilik ile daha büyük yararlar elde edebilmesini sağlayacak.

Horizon 2020, Avrupa Komisyonu’nun 2014-2020 bütçe teklifi kapsamında sunduğu yeni bir AB araştırma ve yenilikçilik programı. Komisyon, büyüme ve istihdamı hızlandıracak araştırma ve yenilikçilik çalışmalarına destek vermek için, FET amiral gemisi programını da kapsayan girişimlere yedi yıllık süre içinde 80 milyar Euro gibi hayli ciddi bir bütçe ayrılmasını teklif etti.

Kazananlar, Avrupa Komisyonu’nun ICT 2013 Çalışma Programı’ndan 54 milyon Euro’ya kadar finansman alabilecek. Finansmanın kalanı, gelecekteki AB araştırma çerçeve programlarından ve üniversiteler, Üye Devletler ve sektör kuruluşları gibi özel ortaklardan elde edilecek.

Basın Bilgi İçin:

Melek Sarı / Sabancı Üniversitesi



Tel: 0216 483 91 06

Cep:0532 766 0299

e-mail: meleksari@sabanciuniv.edu

http://gazetesu.sabanciuniv.edu/tr



Follow: @gazeteSU_edu
Yüklə 13,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin