İzmir İş Dünyasının Saygıdeğer Temsilcileri



Yüklə 61,49 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü61,49 Kb.
#91254

savinykh andrei mr.jpg

İzmir İş Dünyasının Saygıdeğer Temsilcileri

Belarus ve Türkiye Cumhuriyetleri arasında ki ticari-ekonomik ve karşılıklı yatırım ilişkileri istikrarlı ve dinamik bir şekilde gelişmektedir.

Ülkelerimiz arasındaki ticari sermaye 5 kattan fazla büyümüş, Belarus ürünlerinin Türkiye'ye ihracatı 4 kat Türkiye ürünlerinin Belarus'a ihracatı ise 6 kat artmıştır.

Daha etkileyici olan ise Türk yatırımlarının Belarus ekonomisine olan katkısının artışıdır. 2005 yılından itibaren yatırım hacmi 400 kat büyümüştür.

Bu oran, ikili ticaret, karşılıklı işbirliği ve endüstriyel ilişkiler potansiyelinin tamamının dahi kullanılmadan elde edilmiş bir başarıdır.

Yapılan analizler Türk ithalatının piyasada talep gören, Belarus işletmelerinin ürettiği 50 farklı ürün çeşidine yöneldiğini göstermektedir.Amacımız, Türk işadamlarına kullanılan veya az kullanılan yeni imkanlar sağlamak ve karşılıklı faydalı ilişkiler kurabilmek adına sizlere destek olabilmektir.

Bu hedefle Büyükelçilik olarak Türk şirketleriyle iş birliği yapmak isteyen Belarus şirketlerinin ve ihracatçılarının ticari tekliflerinin yer aldığı bir veritabanı oluşturulmuştur.

http://qrcoder.ru/code/?https%3a%2f%2fdrive.google.com%2ffolderview%3fid%3d0b5ps_wl6h97ed3flr3nclxpxte0%26usp%3dsharing&4&0

Bu veritabanı son halini henüz almamakla birlikte zaman içersinde sürekli yenilenecek ve güncel bilgiler eklenecektir.Bu listede sadece kaliteli ürünler üreten başarılı kurumların bulunduğunu temin ederim. Güvenilir ortaklar bulma ümidiyle bize düşen görevi yerine getirmek istiyoruz.

Saygıdeğer konuklar,

Aynı zamanda üretim ve işbirliğine dayalı ilişkilerin geliştirilmesine de büyük önem veriyoruz.

İnanıyoruz ki, Belarus Türk şirketleri için Belarus, Kazakistan, Rusya ve diğer CIS ülkelerinin oluşturduğu Gümrük Birliğine kazançlı ve güvenilir bir çıkış noktası olabilir. 170 milyon nüfuslu bu dinamik ve gelişmiş pazara Belarus'ta kurulabilecek üretim işletmeleri aracılığıyla ulaşılabilinir.

Bu hedefe ulaşmanın kolaylığını sağlamak amacıyla Büyükelçilik, Türk yatırımcılar için özel bölgeler oluşturmuştur. Sizlere burada Türk iş adamlarının yatırım yapabilecekleri bölgeler ve bu bölgelerdeki fonksiyonel kurumlarda yatırım yapma şartları hakkında bilgi vermek isteriz.



http://qrcoder.ru/code/?https%3a%2f%2fdrive.google.com%2ffolderview%3fid%3d0b5ps_wl6h97ed1fabg5inm1mug8%26usp%3dsharing&4&0

Bu bölümde bütün ayrıntılar yer almamaktadır fakat detaylı bilgi ve destek için Büyükelçiliğimizden alabilirsiniz.İsteğiniz üzere Sizlere özel hazırlanmış teklifler sunabiliriz.

Sizlerle yapıcı ve ilgili bir iletişim bağı kurmaya hazırız.Bizden her zaman gerekli desteği ve anlayışı göreceğinizi temin ederiz.

Saygılarımla,

Andrey Savinıh

Belarus Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi



BELARUS’TA (BEYAZ RUSYA) YATIRIM FIRSATLARI;

Belarus yatırım çekiciliği açısından birçok potansiyel rekabet avantajları vardır. Bu avantajlar birincisi ülkenin batısındaki olumlu ekonomik ve coğrafi konumu ile yaklaşık 450 milyon insanın yaşadığı büyük bir AB pazarı olduğu. Doğudaki ikinci Pazar ise BDT Ortak Ekonomik Alanı ve 170 milyon toplam nüfusu içeren Belarus, Rusya ve Kazakistan dan oluşan pazar potansiyeldir.

Bu uygun iş koşulları nedeni ile 30 ülke yatırımcıları pazara katılmak için Belarus Cumhuriyetinde iddialı bir Liderlik hedefi belirledi. Belarus Devlet Ekonomisi ve ülkenin yatırım çekiciliği radikal bir artış serbestleştirme amaçlı kapsamlı reformlara geçiyor.

Dünya Bankası, Belarus u « Doing Business » in yıllık raporuna göre son beş yıl içinde dünyanın önde gelen Reformcu bir Ülkesi olarak lanse etti.

Belarus, Kazakistan ve Rusya ile birlikte 1.Ocak.2012 tarihinde Ortak Ekonomik Alanı'nın tam işleyişi ile başlayan ve kesinlikle yatırımcılar için yeni ve heyecan verici fırsatlara açılmıştır.

Yabancı yatırımcılar için Belarus Hükümeti tüm gerekli yasal koşulları yaratmıştır. Bu koşullar, ne olursa olsun mülkiyet ve ulusal durum formunun, ayrımcılık, haklarının korunması ve yasal çıkarları olmaksızın eşit garantilidir.

Yabancı yatırımcılara teminatlar hem ulusal düzeyde ve Beyaz Rusya Cumhuriyeti ve diğer ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar çerçevesinde sunulmaktadır. Böyle bir anlaşmanın yeniden sağlanması için Türkiye Cumhuriyeti ile müştereken çalışılmaktadır.

image48.pngimage47.pngBelarus Yatırımı İçin 10 Neden:

Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alanı (Beyaz Rusya, Rusya, Kazakistan ) piyasaya kazandırmak.

1. Doğrudan erişim; AB ve BDT, Baltık ve Karadeniz arasındaki ana yolların kavşağında olması;

2. Coğrafi konumu; Gerek Baltık Ülkeleri, gerekse de Kuzey Avrupa ülkelerine olan sınır birlikteliği nedeni ile oldukça stratejik bir konum arz etmektedir. Ayrıca Ülkenin coğrafi yapısı tamamen düz bir görünüm arz etmekte ve dağlık arazi olmaması (en yüksek noktası 300 metre) her türlü alt yapıya kolaylıkla adapte olacak niteliktedir.

3. Altyapı: Yollar ve ulaşım, lojistik, telekomünikasyon, bankacılık ve finans kurumları, vb oluşumlar hazırlanmış olup yerli ve yabancı yatırımcıya en uygun koşulları sağlamak için hazır beklemektedirler;

4. . Kalifiye ve ucuz iş gücü ve benzeri olanaklar; Belarus vatandaşları içinde Tahsil Seviyesi oldukça yüksek olması (En az Lise ve dengi okullar) nedeni ile kalifiye eleman bulmakta herhangi bir sıkıntı çekilmeyeceği gibi, birçok teknik konuda oldukça deneyimli eleman istihdamı da yatırımcılara ışık tutmaktadır.

5. Serbest ekonomik bölgeler ve High - Tech Parklar; Küçük şehirlerde ve kırsal alanlarda, küçük işletmeler için basitleştirilmiş vergi sistemi, yabancı yatırımcılar için özel ayrıcalıklar, yatırımcılar için çeşitli teşvikler bulunmaktadır. Bu konuda yabancı yatırımcılar konu ile ilgili açıklayıcı bilgileri Ticari Ataşelikler vasıtası ile daha detaylı olarak alabilirler.

6. Ulusal mevzuat, ikili ve çok taraflı antlaşmalar sayesinde, hükümet ile bir yatırım anlaşmasına girmek için oldukça avantajlı fırsatlar yaratılmıştır. Ayrıca, gelişmiş bir yargı sistemi tarafından sağlanan “Yatırımcıyı Koruma” yasası ile Yabancı Yatırımcıya garanti sağlanmaktadır.

7. Reformcu – Belarus; " Doing Business " e göre Dünya Bankasının en reformcu on ülkesi arasında yer alıyor. Yerli ve Yabancı Yatırımcılar için Şartlar her yıl daha iyiye gidiyor.

8. Yatırımcıları desteklemek için Ulusal Yatırım ve Özelleştirme Ajansı tarafından yapılacak yatırımlar için detaylı bilgi akımını sağlamak için Devlet tarafından bir kurum oluşturulmuştur.

9. Devletin kontrolü altında bulunan Kamu Kuruluşları, Özelleştirme Yasası kapsamında olup bu konuda yatırım yapacak olan yabancı sermayeye oldukça uygun koşullar sağlamaktadır. Devlet kontrolü altında yapılacak olan özelleştirme, yatırımcıya Modernleştirme Çerçevesinde bir takım ayrıcalıklar sağlayacaktır.

10. Belarus ta mevcut olan olumlu çalışma koşulları ve Belarus halkının gelen yabancılara karşı Ülkenin Geleneksel Misafirperverliği yatırımcıya tam bir güven vermektedir.

Bu konuda bilhassa Ülkedeki Minsk dışında bulunan muhtelif yerleşim bölgelerinde gerçekleştirilecek Turizm Yatırımları ile bilhassa Komşu Ülkelerden gelecek Turistlere hizmet verecektir.

Geçtiğimiz 5 yılda, Belarus doğrudan yabancı yatırım alanını 6 kat arttırmıştır. Bu nedenle Ülkede yabancı Sermaye kapsamında çalışan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.



c:\users\murat\desktop\kitapçık\media\media\image10.pngc:\users\murat\desktop\kitapçık\media\media\image14.pngc:\users\murat\desktop\kitapçık\media\media\image9.pngimage12.png

Dış ve ortak girişimlere tanınan ayrıcalıklar ve tercihler şunlardır:

*Yabancı yatırımcılardan yapacakları üretim faaliyetlerinden elde edecekleri kazançları faaliyete geçecekleri tarih itibarı ile ilk 3 (üç) yıl süre ile gelir vergisi muafiyetine sahip olacaklardır.

*Yasal fon oluşturulması için planlanan sabit gelir ve üretilen ürünlerin ülke içindeki bölgelere nakledilmesi halinde Gümrük vergileri ve KDV muafiyeti sağlamaktadır.

*Yerli üretim için ithal edilen ürünlerde ve iç Pazar üretiminden elde edilen ürünlerin ihracatında serbest lisans kolaylığı sağlanmaktadır.

*Üreticilerin Yerli üretimin ihracatından elde edilen döviz gelirinin serbest kullanım olanağı.

*Malın üreticilerinin malzeme seçimi ve kendi üretim fiyatlandırma tedarikçisi için serbest fiyatlandırma olanağı;

*Belarus Cumhuriyeti, vb mevzuat değişikliklerin yabancı yatırım ile işletmelerin kayıt tarihinden itibaren 5 yıl boyunca hukuki rejimin korunması.

ÜCRETSİZ EKONOMİK BÖLGELER:

Belarus ta altı serbest ekonomik bölge mevcuttur ( FEZ ) " Minsk " , " Vitebsk " , " Gomel - Raton " , " Grodno Invest " , " Brest " ve " Mezar ".



  • FEZ " Minsk "

Resmi web sitesi: http://fezminsk.by/

(Varşova - Minsk – Moskova - Berlin) Minsk çevre yolu ve Avrupa ulaşım koridoru № 2 yakınında kurulu bulunan bu Lojistik merkezlerinde yer almaktadır. FEZ "Minsk" Serbest Bölgesinin temel öncelikleri ilk etapta yeni endüstriyel işletmelerin ve hizmet kuruluşlarının oluşturulmasıdır.



  • FEZ "Brest"

Resmi web sitesi: http://www.fez.brest.by/

Avrupa Birliği ve BDT ve Belarus, Rusya ve Kazakistan Ortak Ekonomik Alanı sınırında yer almaktadır.

FEZ "Brest" bölgesinin temel üretim yelpazesi; İlaç, Otomotiv, Elektronik, Mühendislik ve diğer sektörler için yüksek teknoloji oluşturulmasına hizmet vermek amacındadır.


  • FEZ "Vitebsk" .

Resmi web sitesi: http://www.fez-vitebsk.by/

Vitebsk kuzeyindeki en büyük demir yolarının kavşak noktasındadır. " Girit koridoru № 9 (Helsinki - Vitebsk - Kiev - Kişinev – Plovdiv “Filibe”) Vitebsk Serbest Bölgesinden başlıca Trans-Avrupa yollarından biri geçer.



  • FEZ "Gomel - Roton" .

Resmi web sitesi: http://www.gomelraton.com/

Gomel üç uluslararası ulaşım yollarının kesiştiği noktada yer almaktadır: Helsinki - St Petersburg - Gomel - Kiev - Sofya Yol koridorlar E9 Atina; uluslararası karayolu Brest - Gomel - Bryansk - Voronej - Rostov - on-Don ve uluslararası karayolu Ventspils'in - Vilnius - Minsk - Gomel erişimi ile oluşan koridorlar E9 Nakliye ağında bulunmaktadır. Gomel kentinde önemli bir demiryolu kavşağı ile bir de uluslararası havaalanı bulunmaktadır.



  • FEZ " Grodno Invest " .

Resmi web sitesi: http://www.grodnoinvest.com/

Bu bölgede özellikle Kimya ve Petrokimya ürünleri, Makine ve Metal, İnşaat Malzemeleri, Enerji Santralleri, Ulaştırma ve Lojistik merkezi inşaatı FEZ " Grodno Invest " serbest bölgesinin öncelikleri arasındadır.



  • FEZ " Mogilev " .

Resmi web sitesi: http://fezmogilev.by/ (Türkçe web sitesinin bir versiyonu da var) .

Belarus Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunan, Mogilev bölgesi Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın pazarı için uygun bir kapıdır. Mogilev Rus sınırına sadece 80 km uzaklıkta yer almaktadır.

Şu anda Belarus - Türk hükümetleri arasındaki işbirliği çerçevesinde Türkiye den gelecek yatırımcı şirketler için FEZ'in "Mogilev" özel bölgesi toprakları ayrılmış bulunmaktadır.

image8.pngimage24.png

FEZ bölgelerinin faydaları:

FEZ bölgeleri kendi üretim projelerinin sağlanması açısından oluşan faydalar ve ayrıcalıkları:

* Kuruluş tarihinden itibaren 5 yıl süreli gelir vergisinden muafiyet, diğer FEZ bölgelerinde ihracat mallarının satışının yanı sıra, Belarus Cumhuriyeti Hükümeti tarafından kurulan bir ithalat listesi uyarınca iç pazara sunulanlar şunlardır;

* FEZ’in topraklarında bulunan bina ve tesisler Emlak Vergisinden muaftır;

* Şirketlerin tasarım ve inşaat dönemi için arazi vergisinden (kira) muaf, ancak tescil tarihinden itibaren 5 yıl sonra bir bölge mensubu olarak yeni bir Arazi Kiralama hakkı için yeni bir ücret uygulanacaktır;

* Katma değer vergisi, FEZ'in topraklarında iş yapan firmalar tarafından üretilen ve İthalat Listeleri ( 1 Ocak 2017 tarihine kadar) uyarınca kendi ithal mallarının Belarus Cumhuriyeti topraklarında gerçekleşen satışlarının cirosu üzerinden yüzde 10 oranında ödenir;



FEZ mensuplarının muafiyetleri:

* İnovasyon fonu katkıları;

* Belarus Cumhuriyeti'nde iş açmak için alınan özel izin devlet vergisi;

* Telafi edici dikim ve tazminat maliyeti, nakledilen tarımsal nesneler;

* Döviz gelirlerinin zorunlu satışı.

Bu güne kadar Belarus FEZ ana yatırımcıları arasında İngiltere, Almanya, Güney Kıbrıs, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Polonya, Japonya ve Avusturya kuruluşları bulunmaktadır.



Belarus sanayi parkı:

Belarus sanayi parkı konforlu bir iş ortamı ve yatırım çekiciliğini sağlamak için sadece bir özel hukuk rejimi ile değil en az 80 kilometrekarelik bir idari-toprak oluşum alandır. Proje, Suzhou modeli uygulanan Çin- Singapur Sanayi Parkı kuralları ile yürütülmektedir.

Parkta endüstriyel ve lojistik bölgeleri, konut ve ofis binaları, mali ve araştırma merkezlerinin, yanı sıra («one-stop hizmet») bir "tek istasyon" konulu kapsamlı bir hizmet ve kamu hizmet sunumunu sağlamak için planlanmıştır.

Parkta geliştirilmesi planlanan büyük hedefleri içinde, Kimya, Biyo Teknoloji, Elektronik, Mühendislik ve Yeni üretilmiş malzemeler bulunmaktadır. Tanınmış uluslararası markaların modern yönetim prensipleri ve yabancı şirketlerin sahip olduğu yüksek teknoloji ve rekabetçi üretim cazibesi bu hedefleri oluşturmaktadır.

Sanayi parkında yatırım projelerine özel ekonomik bölgeleri ve diğer vergi tercihleri​​ özel hukuk rejimi içindedir. Katılımcıların kaydı vergiden muaf olarak ve önümüzdeki 10 yıl için, 2 kat azaltılmış oranlarda vergi öderler.

Tüm teşviklere erişmek ve faydalı yatırım projeleri, yüksek teknolojinin getirilmesi ile parkta büyük etkinlikler ve 5 milyon veya daha fazla USD yatırımı ile parkın bir üyesi olarak kayıtlı olmaları gerekir. Park sahasında yerleşik şirketler yukarıdaki şartlara sahip, dünyadaki herhangi bir ülkeden oldukça farklı olacaklardır.



image3.pngimage11.png

image20.pngimage61.jpeg

image62.jpegimage63.jpeg

BELARUS EKONOMİSİ

Belarus Cumhuriyeti, gelişmiş sanayisi, hizmet sektörü ve tarımıyla ihracata odaklanmış bir ülkedir. Potasyum gübreleri, yük araçları, traktör, yol, inşaat ve kamu hizmet araçları ihracatında dünya liderleri sıralamasına girmektedir.

90'lı yılların başından itibaren 20.yüzyıl'a kadar Belarus Sovyet ekonomisinden piyasa ekonomisine kademeli bir geçiş yapmıştır. Ve bu süreçte temel öncelik, şok reformların halkın üzerinde şok etkiler yaratmaması ve ülkenin üretim potansiyeline önlemek olmuştur.

Ve şuan da, Belarus belirli alanlarda ki devlet kontrolü ile birlikte piyasa ekonomisi modelinde kararlıdır.

Bu yaklaşım sayesinde yıllık ekonomik büyüme 2000' li yıllardan itibaren 5,8% -11,4% oranındadır.

BDT bölgesinde kimya ve petrokimya, bilgi ve iletişim teknolojileri otomotiv ve tarım makineleri, tarım ve hafif sanayi pazarındaki istikrarlı bir şekilde liderlik konumunu korumaktadır. Bilişim teknolojileri hizmeti açısından tüm BDT ülkelerini geride bırakmakta ve bu konuda Hindistan ile yarışır konumdadır.

Yüksek teknoloji alanında önemli gelişmeler göstermiş ve özellikle optik, lazer cihazları ve otomatik kontrol sistemlerinde üretiminde önemli gelişmeler göstermiş tir.

image33.pngimage34.pngimage35.png

İş ortamının geliştirilmesi

Belarus yönetimi yerli ve yabancı yatırımcılara en uygun çalışma ortamı yaratma hususunda gerekli tecrübeye sahiptir. Ekonomik sistem kırsal ve küçük yerleşim yerlerinde yapılan yatırımlar için vergi muafiyeti, gümrük muafiyeti ve diğer ayrıcalıklar tanınmaktadır.

Küçük işletmeler sadeleştirilmiş vergi sisteminden faydalanabilirler. Bu yaklaşım ticari kurumlara %3 - %8 oranında artı bir gelir elde etmelerini sağlar ve sadeleştirilmiş düzende vergi kayıtlarını sağlar.

Belarus Cumhuriyeti - Gelişmiş hizmet sektörü ve tarım ile ihracat odaklı bir ülkedir. Ancak, Belarus ekonomisi sanayinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’daki yeri yaklaşık %33 olarak hesaplanmıştır.



image6.pngimage23.pngimage79.jpeg

Ekonominin kilit sektörleri olarak:

Makine üretimi;

Metalürji;

Metal İşleme;

Tarım Makineleri ve Traktör üretimi;

İnşaat Malzemeleri üretimi;

Işık ve Tekstil Endüstrileri;

Kimya ve Petrokimya endüstrisi;

Elektrikli Makine ve Elektronik;

Tarım;


Ormancılık ve Ahşap Sanayi;

Bilişim sektörü;

İnşaat ve Turizm Yatırımları;

Enerji.


Belarus Cumhuriyeti'nde makine üretimi yapan komplekslerin içerisinde Otomotiv Sanayi tüm üretimin 4/1 ini oluşturmaktadır. Belarus, yük kamyonları, otobüs ve özel araç üretiminde uzmanlaşmıştır. Bu alanda kilit kurumlar OAO MAZ ( Minsk Otomobil Fabrikası ) ve BAZ ( Belarus Otomobil Fabrikası ) bulunmaktadır.

Belarus, aynı zamanda tarım araçlarında da gelişmiş bir üretici konumundadır.

Farklı özellik ve tasarımlarda Traktör, Biçerdöver ve Yem Biçerdöverleri konusunda ileri bir teknolojiye sahiptir. Aynı zamanda Belarus Traktör Fabrikası dünya üzerindeki piyasa ihtiyacının %9,6'lık bölümünü karşılayarak dünya genelinde ki en büyük üreticiler arasında ilk sekize girmeyi başarmıştır.

Üretimde “ Gorizont “ ve “ Vityaz “ marka televizyonlar, “ Atlant “ marka buzdolapları “Belkomunmaş” marka Tramvay ve Troleybüsler, “ Amkador “ marka yol inşaat araçları teknikleri ile önemli bir bölümü oluşturmaktadır.



Belarus Kimya ve petrokimya endüstrisi üretimi:

Potasyumlu, azotlu, fosforlu gübre, petrol ürünleri, kimyasal lifler ve iplikler yaygın olarak dış pazarlarda aranır. Belarus Devlet Konsorsiyumu, bünyesinde 60'tan fazla petrol ve kimyasal ürün fabrikası bulundurmaktadır ve ürünlerini dünya üzerindeki 100'den fazla ülkeye ihraç etmektedir. Tüm bu kurumlar Uluslararası ISO 9000 standartlarında üretim yapmaktadır.

Sektörün büyük işletmeleri - "Belaruskali" ve JSC "Grodno Azot."Petrol rafineri sanayi "Naftan" (Novopolotsk) ve JSC “Petrol Rafinerisi” tarafından temsil edilmektedir. Bu modern kompleksler 60' tan fazla ülkeye yüksek kaliteli petrol ürünlerini ihraç etmektedir.

image18.png

Belarus Metal Kompleksi:

Bünyesinde, çelik boru, çelik metal, çelik rulo, çelik rulo ve tel... vb üretimi yapan kompleksleri bulundurmaktadır. Ülkede çelik ürünlerinin en büyük üreticisi 'RUP' (Belarus Metal Fabrikası )'dır. Otomotiv ve uçak lastikleri dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olan Fransız şirketi Michelin - 'BMZ' şirketini 2009 yılında çelik kordon ve kordon tel tedarikçisi olarak belirlemiştir. Beyaz Rusya Yakıt ve Enerji kompleksi (FEC) enerji üretimi, sevkiyat, depolama ve bunun gibi her işlevi gören bir kompleks içermektedir. Ülke içersinde üretilen enerjinin yaklaşık % 85'i ihraç edilmektedir.

2008 yılında %20 oranında elektrik tasarrufu sağlatacak ve ucuzlatacak 2400MW'lık bir atom enerjisi santrali kurulması planlanmıştır. İlk Atom Enerjisi Santrali'nin 2018 ikincisinin ise 2020 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Ülke ekonomisinde gelişmiş hizmet ve sanayi sektörünün yanı sıra tarımda ekonomide büyük bir yer edinmiştir. Tarım üretim payı %9'dur.

Belarus Cumhuriyeti kişi başına patateste dünyada ilk sırada yer almaktadır ve sebze üretiminde ana üreticiler arasında yer almaktadır.

Bunun dışında ülke keten üretimine de konsantre olmuştur dünya pazarının %16'lık ihtiyacını karşılayarak keten üretiminde dünya sıralamasında ilk 5 ülkeden biridir.

Belarus dünya pazarının %1,6’lık süt %3,9’luk yağ ve %2'lik peynir ihracatı ihtiyacını karşılamaktadır. Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya ve Arjantin ile birlikte en büyük süt ürünleri ihracatçıları arasında yer almaktadır.

Yıllık gıda ihracatı 5milyar US$’ı aşmakta ve giderek de artmaktadır.



İnşaat sektörünün gayri safi milli hâsıladaki yeri yaklaşık %6'dır.Bu sektörün ana çekirdeğini yapı malzemeleri üreten işletmelerdir. İnşaat sektörünün önemli ve dinamik kollarından biride konut inşaatlarıdır. Bu sektör devletten birebir destek almaktadır.

image29.pngimage33.png

Belarus Cumhuriyetindeki taşımacılık sektörü:

Bu sektörde gelişmiş alt yapısı ile sürekli gelişme göstermektedir. Belarus Avrasya ülkeleri için taşımacılık sektöründe atardamar görevi yapmaktadır. Her yıl Avrupa ve Rusya arasında yapılan ürün taşımacılığının %90'I yani 100 milyon tonluk ürün geçişi ülke sınırları üzerinden sağlanmaktadır. Ülke üzerinden yapılan bu taşımacılık güvenli bir şekilde demiryolu, karayolu, hava, nehirler ve boru hatları üzerinden yapılmaktadır.

2003 yılından itibaren Belarus, Ukrayna VE Lituanya demiryolu idareleri Baltık ülkelerini Karadeniz, Hazar, Akdeniz ülkeleri ile birbirine bağlayan 'Viking' adlı taşımacılık sistemini kurmuştur.

2014 yılında bu rotanın Bulgaristan ve Romanya üzerinden Tekirdağ a bağlanarak Belarus ve Türkiye arasındaki taşımacılık sektörünün getirdiği maliyetlerin azaltılmasını planlanmaktadır.



image9.pngimage13.png

Bilgi ve iletişim teknolojileri:

Belarus kendisi için vazgeçilmez bir hedef olarak Uluslararası piyasada bilgi ve iletişim teknolojilerinde aktif pay sahibi olmayı özelliklede program yazılımı konusunda aktif pay sahibi olmayı hedeflemiştir. Bu hedef kalifiye personel sayısı ve kaliteli eğitim sayesinde ulaşılmıştır.

Bu sistem devlet tarafından da birebir desteklenmektedir.

Ülkede yayılım geliştirme, kümeleme teknolojileri sunan büyük bir teknopark inşa edilmiş ve buradaki girişimcilere vergi muafiyeti sağlanmıştır.



image21.png

DIŞ TİCARET:

Endüstri sektörü Belarus Cumhuriyetinin ekonomisinin yüksek derecesini belirleyen sektörlerden biridir ve bu sektörün yurt dışı piyasalarına oryantasyonu yüksek seviyelerdedir. Üretilen ürünlerin %65'lik bölümü yurt dışına ihraç edilmektedir.

Son on yılda, Belarus Cumhuriyeti'nin dış ticaret dinamikleri ticaret ve hizmetler hacminde hızlı bir artış görülmektedir. Ekonomideki bu yüksek büyüme oranlarının nedeni, bilimsel, teknik, transit kapasitesinin BDT ülkeleriyle entegrasyonu ve dünyanın diğer bölgelerindeki ülkelerle kurulan sağlam karşılıklı ticari-ekonomik ilişkilerdir.

Belarus 185 ten fazla ülke ile ticari ilişkilerini sürdürmektedir.

Dünya piyasasında Belarus'ta üretilen ürünlerde liderlik sırasıyla şu ürünlerdedir;

- Potasyum gübre ihracatının dünya piyasasındaki yeri %3

- Damperli kamyon ihracatının dünya piyasasındaki yeri %30

- Traktör ihracatının dünya piyasasındaki yeri %10

- Biçerdöver ihracatının dünya piyasasındaki yeri %7

Belarus Cumhuriyetinin en önemli ticari ortağı Avrupa Birliği'dir. Belarus ülkesinden yapılan ihracatın %45'lik bölümü Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Belarus Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği ülkelerinden ticari ilişkilerini en çok geliştirdiği ülkeler aşağıdaki gibidir:

Hollanda, Letonya, Almanya, Polonya, Lituanya, İtalya, İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Fransa.

İkinci sırada ise Rusya Federasyonu yer almaktadır. Belarus Cumhuriyeti ihracatının %30'luk kısmını bu ülkeye yapmakta ve ithalatının da %50'lik kısmını bu ülkeden sağlamaktadır. BDT ülkeleri arasında Ukrayna ikinci Kazakistan ise üçüncü sırada yer almaktadır.

Dinamik bir şekilde Latin Amerika, Brezilya, Venezüella, Arjantin ve Asya ülkelerinde ise Çin, Hindistan ve Vietnam ile ticari ilişkilerini geliştirmektedir.

Son yıllarda ise görülür bir şekilde Endonezya ve Nijerya ile ticari ilişkiler hız kazanmıştır. Belarus ürünleri geniş bir ihracat yelpazesine sahiptir. Önemli ihracat kalemleri arasında petrol ürünleri ve ham petrol, potasyum ve azot gübre, metal, kamyon, traktör, kimyasal elyaf, lastik, süt ve et ürünleri ve şekerdir. Ana ithalat ürünleri ise enerji kaynakları (petrol, doğal gaz) ve hammadde ve bileşenleri veya ekipmanları (kimya sanayi, makine parçaları için metaller ve bunların hammadde ürünleri).

Hizmet sektörü ihracatında %50'lik oran Avrupa Birliğine aitken %25'lik oran isen Rusya Federasyonuna aittir.

Belarus-Türkiye İlişkileri:

Belarus ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler 25 Mart 1992 yılında başlamıştır. Şu anda devletlerarası ilişkiler kayda değer bir seviyededir. İki ülke arasında herhangi bir sorun olmamakla birlikte karşılıklı ilişkiler sürekli olarak ivme kazanmaktadır.

İki ülkenin Dış İşleri Bakanlığınca Mart 2013 tarihinde karşılıklı vizesiz seyahat uygulaması imzalanmıştır. Bu anlaşmanın birkaç ay içersinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Son yıllarda Belarus ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler önemli derecede gelişmiştir.

2005-2013 yılları arasında İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 5 kat artmıştır. Belarus Türkiye'ye ihracatını 4 kat, Türkiye ise Belarus'a olan ihracatını 6 kat arttırmıştır. 2013 yılında ticari hacim 578,4 milyon dolar ( 117,4 % 2012 ) , 168,2 milyon dolarlık ihracat, 410,2 milyon dolarlık (118,2 %) ithalat yapılmış (- 242,0 milyon dolar negatif bakiye kalmıştır ).

Belarus'un Türkiye'ye ihraç ettiği ürünler aşağıdaki gibidir;

Yarı mamul alaşımsız çelik tel, sentetik lifler, iplik, keten kumaş, bez, sentetik lifler ve iplik; keten kumaşlar; nitrik ürünleri ihtiva eden bileşikler; azot ve potasyumlu gübre ve petrol ürünleri.

Türkiye, genel olarak Belarus'a sentetik ip ihracatı, taşıtlar, parça ve bunların aksesuarları, merkezi ısıtma kazanları, triko ve tarım ürünleri ihraç etmektedir.

İki ülke arasındaki ticari, sanayi işbirliği bağlarını artıracak faaliyet alanları;

- Otomotiv ve tarım araçları da dâhil olmak üzere tüm araç teknikleri;

- Ağaç İşleme;

- Kimya ve petrokimya endüstrisi;

- Tekstil Sanayi;

- Taşıma ve lojistik;

- Tarım ve gıda sanayi.

Şuanda Belarus ve Türkiye arasında araç üretimi konusunda büyük ölçekli projeler hayata geçirilmiştir.

Bu projeler:

İzmir'de bulunan İNDEKS A.Ş bünyesindeki kamyon ve otobüs montaj ve üretim fabrikası

-Fezalar Holding işbirliğiyle kurulan Belarus Traktör montaj fabrikasıdır.

Türkiye ve Belarus arasındaki projeler arasında ' TURKCELL' komünikasyon şirketinin ' 'Best' komünikasyon şirketinin çoğunluk hissesine sahip olması ve Belarus'ta inşa edilen ' President ' ve ' Crown Plaza ' 5 yıldızlı otelleri ön sırada yer almaktadır.



Bu konuda Türkiye deki Turizm yatırımcılarının Başkent Minsk dışındaki şehirlerde inşa edecekleri 2, 3 ve 4 yıldızlı Otel ve Motellere Devlet tarafından gerek arazi tahsisi gerekse de vergi muafiyeti açısından oldukça geniş avantajlar sağlanmaktadır.

image81.jpegimage85.jpegimage86.jpeg

image88.jpegimage96.jpegimage95.jpeg
Yüklə 61,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin