Konu başLIĞI:İnsan sevgiSİNİ ve eşİt değer verme sorumluluğunuöĞretmek



Yüklə 7,73 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü7,73 Kb.
#98150

KONU BAŞLIĞI:İNSAN SEVGİSİNİ VE EŞİT DEĞER VERME SORUMLULUĞUNUÖĞRETMEK

KONUNUN ADI: Hümanizm ve Sanat

ÖĞRENCİLERİN ELDE EDECEĞİ BECERİLER VE DEĞERLER İnsanlık sevgisini, insanın yüceliğini amaç ve olgunluk sayan bir anlayışı benimsetme

İnsanı ;Dil, din, ırk, sosyal statü, özgeçmişi gibi konulara bakılmaksızın sırf insan olduğu için sevme ve herkese eşit değer verme ülküsü kazandırma

Gerçeğe duyulan isteğin, gözü kapalı kabullenimlerle değil, bilimsel şüphecilik ve bilimsel yöntemle olması gerektiğini kavratma

İnsana olduğu kadar diğer canlı türlerine karşı düşüncesizce istismarlara karşı durmayı öğretme

İnsanın kendi başına anlamlı ve yeterli bir bütün olduğunu , Aslolanın insanın ilgileri değerleri ve ihtiyaçları olduğunu anlatma

‘’Hümanizm, insanlığın kendini yeniden buluşu, kendi varlığından öz cevherine dönüşüdür.’’ anlayışını benimsetme



KONUNUN İŞLEYİŞ STRATEJİLERİ :SORU CEVAP ŞEKLİNDE HUMANİZMİN TANIMI YAPILIR,ÇIKIŞ NOKTASI VE HÜMANİST TÜRK SANATÇILARI NIN ORTAK ÖZELLİKLERİ İNCELENİR. Akıllı tahtada hümanist sanatçıların eserleri görsel olarak gösterilip tanıtılır. Ebru sanatı ve burdaki Lale sembolunun Tanrı ve kul 2un birliğini sembolize ettiğine değinerek yaratılanı severim yaratandan ötürü felsefesianlatılır ve ebru uygulaması yaptırılır.burda yapılan uygulamalar kartpostal ,takvim, kitap ayıracı vb. haline getirilerek Lösev,Kimseziler yurdu gibi kurumlara gelir elde etmeleri adına bağışlanır.

KONUNUN ORGANİZASYONU İÇİN YAPILACAKLAR:ebru yapım mazlemesi hazırlanır ve ayrıca bağış için çeşitli kurumlarla temas kurulur.

.

Konuyla İlgili Bilgiler:



Hümanizmin tanımı: Hümanizm, 14. yüzyılda İtalya'da doğan, insanı evrende tek ve en yüce değer sayan, insanı geliştirme ve yüceltme amacını güden düşünüştür .Hümanist felsefe de asıl olan insandır. “İnsanlık sevgisini, insanın yüceliğini amaç ve olgunluk sayan bir öğretidir”. İnsan kendi başına anlamlı yeterli bir bütündür. Asıl olan insanın ilgileri değerleri ve ihtiyaçlarıdır.

Çıkış noktası: Ortaçağın sonlarında Yunan ve Latin uygarlıklarına karşı duyulan hayranlık, aydınları harekete geçirmiş, o dönemin eserlerini incelemek önüne geçilmez bir hareket halini almıştır. Böylece Hümanizm, Eski Yunan ve Latin dillerini, eserlerini inceleme akımı olarak ortaya çıkmıştır.

Bilinen Türk Hümanist sanatçıları :

Hümanist düşünüş Türkiye'de ancak Cumhuriyet döneminde etkili olmuştur.

• Nurullah Ataç,

Orhan Burian,

• Sabahattin Eyüboğlu ve

• Vedat Günyol'unbaşını çektiği bazı deneme yazarları çağdaş düşünceyle beslenmiş bir hümanizmi savunmuşlardır. Bu yazarlara göre ilk Türk hümanisti 13. YY. yaşayan Yunus Emre ve Mevlana Celalettin-i Rumi dir.. Yunus Emre’nin hümanizm felsefesinin temelinde tasavvuf anlayışı yatmaktadır

Tasavvufun özünde ‘’Yaratılanı Yaratandan ötürü hoş görme ve sevme anlayışını anlatır. Tüm evren ,yaratanın aynadaki bir yansımasıdır,ondan bir parçadır. Bu görüşten hareketle insanı kırmak ( üzmek ) yaradanı kırmakla eş değerdir.

Hümanist Sanatçıların Başlıca Ortak Özellikleri:

• Sanatı doğanın bir taklidi olarak kabul etmişlerdir.

• Hümanistlere göre sanatın ve edebiyatın asıl konusu insandır. İnsan, özünde mükemmel bir varlık olabilme potansiyelini taşır. Edebiyatın amacı insanı bu mükemmelliğe doğru götürmektir.

• Hümanist sanatçılar, beslendikleri en önemli kaynak olan eski Yunan ve Latin edebiyatı ve sanat eserlerini örnek almışlardır.

• İnsan sevgisinden yola çıkan hümanistler, içinde yaşadıkları çağa, topluma, yerel ve ulusal değerlere uzak kalmışlar; evrenselliği hedeflemişlerdir.



• Hümanist sanatçılar, eserlerini içinde yaşadıkları aristokrat tabakanın beğenisine uygun olarak biçimlendirmişlerdir.
Yüklə 7,73 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin