|
Krizler bitmez, bu gider,yeniSİ
|
tarix | 28.08.2018 | ölçüsü | 445 b. | | #75445 | növü | Yazı |
|
KRİZLER BİTMEZ, BU GİDER,YENİSİ KRİZLER BİTMEZ, BU GİDER,YENİSİ GELİR. 2.KRİZE KRİZDEN ÖNCE HAZIRLANILIR. (Kışa yazın hazırlanıldığı gibi…) 3. KRİZE KARŞI TEDBİR ALIRKEN GELECEĞİ DE KURTARIN.
Plansız çalışma hastalığı Plansız çalışma hastalığı Kopyacılık / Taklitçilik Yetersiz yönetim Yanlış büyüme modelleri Büyüme idaresindeki yanlışlıklar
5. YARATICI YIKIM 5. YARATICI YIKIM * “Yaratıcı yıkıma” ihtiyacımız var? (İşletme körlüğüne, atalete, statükoya karşı kontrollü değişim) * Bilinen kurallar çöpe gitti Zor oyunu bozar (Bıçak kemiğe dayandıysa davran! Hissetmiyorsan kangren olan organı kes!) * Eski köye yeni adet gerek! Meraksızlık Öldürür!
* Suçlu arama, 100 birimlik “günah endeksinin” kaçı senin, düşün. * Sihirli değnek yok, sabırla çalış. * Mevcut gerçeği gizleme, kabullen. * Erteleme, hızla eyleme geç. * Hayatın Tek Gerçeği Değişim * Yeni ne sunabilirim?
KALELER İÇERİDEN SAVUNULUR, ANCAK DIŞARIDAN FETHEDİLİR. KALELER İÇERİDEN SAVUNULUR, ANCAK DIŞARIDAN FETHEDİLİR. DESTANSI SAVUNMALARI DEĞİL FETİHLERİ KONUŞUYORUZ. ŞİRKETİN DIŞINA BAK, KÜRESEL DÜŞÜN, YEREL HAREKET ET DÜNYADAKİ VE TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜK RESMİ GÖR, DEĞİŞEN GERÇEKLERİ ALGILA NEDİR ONLAR?
Değişen pazar şartları (Bütçe analizi) Değişen pazar şartları (Bütçe analizi) Yeni rakipler (Çin-Hint…. ) Yeni teknolojiler (Tercihler, maliyetler…) Değişen müşteri beklentileri (Demografik yapı,algı, moda vs.) Yeni fırsatlar (Değişen yasa/mevzuat, AB reformları,yasaklar, teşvikler) Şimdi de Kriz….
Rızık ve bereketin göç yolundaki ülke Türkiye Rızık ve bereketin göç yolundaki ülke Türkiye Üretim Ekonomisi Demografik Gerçekler Kaynakların Buluşması - Batı Gerçekçidir, bunu gördü
- Göçe çıktı
- Çanlar Doğu Avrupa için çalıyor
- Bu göçe katıl, çözüm ortağı ol!
Küçük hala güzeldir. Küçük hala güzeldir. Büyük balık mı, hızlı balık mı? Küçük Olmanın Avantajını kullan Zeki, çevik, esnek, hızlı isen büyüklük tehdit değil, fırsat olur! 6 Ayrıca “outsourcing” çağı
Kriz Yenilikçiyi teğet geçer. Kriz Yenilikçiyi teğet geçer. Dünü unut, bu gün ne isteniyor, “babaların modelinde” diretme. İnsan “kudret helvasını” reddetmiştir…Yorulur insan… (Plazma TV, Evde perdeler…) Ölçekte ve emek maliyetinde Çin’e Savurganlık ve borçta AB’ye özenme
Fiyat rekabetinden çık. Fiyat rekabetinden çık. Geleneksel sektörlerde bu var. Fiyat koyan olmak için marka ol Marka millet…TR ve JP. Markalaşmak uzmanlık alanıdır Dar alana, niş markete deplase ol, Ürün çeşidini ve kalitesini artır, Markalaş.
1* RIZIK=RİSK= NASİP + MATEMATİK 1* RIZIK=RİSK= NASİP + MATEMATİK 2. ÜRETİM VE PAZARLAMAYI BİRLEŞTİR Samuray Çağında değiliz, “Yiğitsen satarsın” Her üretici bir tüccardır: Alıcısı olmayan mal zayidir. En büyük varlık müşteri. Fil sendromunu bırak, müşteriyi büyüt. Gidemediğin pazar senin değildir.
“Cemaatçi girişimcilik” gerekiyor, bireysel girişimcilik sonra. (JP örneği, Almanya’da Türkler) “Cemaatçi girişimcilik” gerekiyor, bireysel girişimcilik sonra. (JP örneği, Almanya’da Türkler) Dışa açılmada merak, bilgi, cesaret, örgütlülük,lojistik… gerek. “Deli nehirler gibi” değil, “kontrollü” ak. Ortak piyasa, satın alma. Tecrübe birliği, riski bölüşme… Kaliteli rakipler iyi işbirliği yapar, küresel güç olur. Kalitesiz rakipler mahalle kavgasıyla yetinir
a) Düşük iç ve dış talep nedeniyle a) Düşük iç ve dış talep nedeniyle satışlar yavaşlayacağından bütçe yap varsa revize et. b) Bütçeler revize edilerek yeni satış hedeflerine bağlı üretim ve maliyet hesapları yapılmalı. c) Bilançon, gelir tablon, finansal rasyo analizleri var mı?
Kriz var ancak giyineceğiz, aç kalmayacağız. b) Müşteri ve rızık bir yerlerde bekliyor, bul ve kap! c) Satış koşullarını cazip kıl. ****Satış sonrası hizmetler ****Aynı fiyata daha fazla hizmet d) MÜŞTERİ VELİNİMETİMİZDİ, şimdi bir de “ORTAK”
a) “KAİZEN” (≠ İNOVASYON!) a) “KAİZEN” (≠ İNOVASYON!) Verimli iş süreçleri için krizi YÖNETİM ODAKLI GEÇİR: Sular bol akarken, gözden kaçanlar nelermiş yakala? “İnovasyon”: Kısa vadeli sıçramalar sonucu Büyük adımlarla gelen ani değişim. “Kaizen”: Sürekliliği olan küçük adımlarla uzun vadeli dönüşüm. “Kaizen” basit, pratik, az sermaye, eldeki mevcut kaynak ile gerçekleştirilebilen iyileşme.
Güçlü, zayıf yönlerin neler? Güçlü, zayıf yönlerin neler? Yolundaki fırsatları ve riskleri biliyor musun? Fırsatı yakalayacak, riskten uzak tutacak yol haritan var mı? Maliyetini öde ve kurumsallaş. Uzmanlaş, iş bölümü yap. Sağlam bir ölçme, değerlendirme sistemi kur. Sayaç yakalasın.
a) Stok devir hızını artır: Düşük stok tut, RAF SİRK ARTIR. a) Stok devir hızını artır: Düşük stok tut, RAF SİRK ARTIR. b) Teknoloji, Ar-Ge, Ür-Ge, beşeri sermayeye yatırım yap. c) Ancak mali yapıyı zorlama. d) Sadece kârı değil, piyasa daralırsa, işler yolunda gitmez ise katlanılabilecek riskleri de hesapla. Şimdi bunu yaşıyoruz!!!
Tahsilat sıkıntısı, ödeme takvimi, Tahsilat sıkıntısı, ödeme takvimi, fırsat takibi için a) Rekabet, sabit varlıklarla değil nakitle yapılır. b) Eline para geçtiğinde öz sermayeni güçlendir. c) Sağlam Teminatın Önemi Anlaşıldı.
a) Zor zamanda çekler nasıl olsa gelmez. a) Zor zamanda çekler nasıl olsa gelmez. b) Krizde tahsilat sıkıntısı olacağından yedek akçe tutulmalı. c) Ancak sen de çekleri “takarak” nakit biriktirme! Bu “Türk yöntemine” zincirleme intihar denir!
LİMANDA FIRTINANIN DİNMESİNİ BEKLE. LİMANDA FIRTINANIN DİNMESİNİ BEKLE. SİSTEM RİSKİ, İŞ RİSKİNİ AŞTI!!! a. Krizde büyüme hedefini sınırla, iştahlı değil, muhafazakar davranma vakti. b. Likidite riskiyle karşılaşmamak için sabit varlık yatırımlarını uzun vadeli kredilerle karşılamaya çalışınız. c. Yerli ve yabancı kaynak kullanımına bağımlılığı azalt, özellikle banka kredilerine dayalı nakit akımlarını gözden geçir.Bankacılık sistemindeki riskler bu kaynaklarınızın kesilmesine yol açabilir.
a) “Yata, kata, altına, arsa ve binalara a) “Yata, kata, altına, arsa ve binalara değil…geleceğe yatırım yapınız.” ne demektir şimdi anlaşıldı. b) Dönen varlıklar ile dönen borçlar arasındaki farktan oluşan net işletme sermayeni artır.
Belirsizlik sürdükçe mali varlıkların fiyatlarında ve Belirsizlik sürdükçe mali varlıkların fiyatlarında ve döviz kurlarında oynaklık devam edeceğinden; a) Açık pozisyon alma, net işletme sermayesini artır. b) Borç ve alacak aynı para birimi üzerinden olmalı. c) Alacak verecekte vade uyumuna dikkat!
a) Euro, dolar, yen ve diğer para birimleri arasında a) Euro, dolar, yen ve diğer para birimleri arasında pariteler çok oynak. b) Genel eğilim şimdilik doların zayıflaması yönünde. Ancak oynaklıklar yüksek olacak. c) Bu nedenle yükümlülükler ile alacaklarınızı aynı para birimi üzerinden kurun.
Hammadde ve emtia fiyatlarında aşırı Hammadde ve emtia fiyatlarında aşırı oynaklık devam edecek. Maliyet hesaplarında bu oynaklıkları göz önünde bulundurun. b) Satış fiyatlarını oluştururken de bu oynaklık risklerini göz önünde bulundurun. c) Vadeli işlemler yaparak girdi ve emtia fiyatlarında oynaklıklara karşı garantiler oluşturun.
a) Leasing yöntemi son yıllarda KOBİ’lerin sık başvurduğu bir yöntem olmuştur. a) Leasing yöntemi son yıllarda KOBİ’lerin sık başvurduğu bir yöntem olmuştur. b) Rekabette finansal kaynak kadar önemli olan finansal bilgilere erişmedir.
Günlük haberlere bağlı oynaklıklar devam Günlük haberlere bağlı oynaklıklar devam edecek. Kararlarınızı orta vade için alın ve bağlı kalın, Günlük haberler ile irrasyonel ve yanlış kararlar vermeyin. Ani kararla kurtarılacak hiçbir şey yoktur, batırılacak bir şirket vardır!
Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır, Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır, Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardır, Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır, Ne yapsalar boş, Göklerden gelen bir karar vardır, Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır. Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır, Sezai Karakoç
Dostları ilə paylaş: |
|
|