"La Ordinea Zilei" - 08.01.2009 - invitaţi: Radu Berceanu, Ludovic Orban
Vineri, 09 Ianuarie 2009 10:26
Dana Grecu: Sunteţi „La ordinea zilei". Infrastructura rutieră, în general, fie că e rutieră, fie că e feroviară, este cea mai serioasă problemă a României, una dintre cele mai serioase. Orice guvernare începe şi se termină cu marile probleme legate de lipsa autostrăzilor, a drumurilor naţionale civilizate, a drumurilor judeţene. Deşi este probabil cel mai bogat minister, cel al Transporturilor, generează şi cele mai mari nemulţumiri pentru serviciile prestate cetăţenilor, dar şi pentru veniturile uriaşe ale şefilor unor societăţi din subordinea ministerului, despre care o să vorbim astăzi. Problemele transporturilor şi ale responsabililor lor, la ordinea zilei, la prima ninsoare din Bucureşti avem informaţii că ea ar fi bulversat deja traficul, ăsta este contextul în care ne mişcăm, da? Prima ninsoare, trafic blocat şi discutăm cu doi oameni foarte importanţi, care au patronat şi care patronează Ministerul Transporturilor. Imagini în direct de pe DN 1. În Bucureşti a nins câteva ore. Domnule Radu Berceanu bună ziua.
Radu Berceanu: Sărut mâna.
Dana Grecu: Domnul Ludovic Orban, fost ministru al transporturilor, Radu, ordinea zilei asta este: ninsoare, trafic blocat şi de aici foarte multe lucruri care decurg. Domnule ministru cum vom ieşi din iarna asta?
Radu Berceanu: Trebuie să vă spun că de ninsoarea din Bucureşti se ocupă primăria. Noi ne ocupăm de ninsoarea de pe drumurile naţionale, autostrăzi şi aşa mai departe şi până una-alta din informaţiile pe care le am de acum o jumătate de oră, înainte de a veni încoace, nu avem probleme, asta nu înseamnă că nu am putea să avem probleme. Dacă în unele zone ninge foarte mult sau ninge viscolit, probabil că o să ajungem să avem şi probleme. Sunt pregătirile în diverse stadii. În unele locuri pregătirile sunt destul de bune...
Dana Grecu: Păi spuneţi cum aţi ajuns până la Antenă de exemplu. Ministerul Transporturilor este lângă Gara de Nord, cum aţi ajuns în Băneasa?
Radu Berceanu: Am ajuns până la Antenă mergând pe străzile de care se ocupă Primăria Capitalei în ceea ce priveşte şi deszăpezirea şi gropile şi orice altceva. Aşa cum v-am spus la început.
Dana Grecu: Deci n-are legătură cu ce faceţi dumneavoastră.
Radu Berceanu: Absolut niciuna. Dacă vreţi, DN 1, cel de care într-adevăr se ocupă Ministerul Transporturilor începe de la podul de aici încolo.
Dana Grecu: Adică ce vedem acum, nu?
Radu Berceanu: Nu, ce vedem acum e în Bucureşti. Dar spuneam că...
Dana Grecu: Păi ce vedem acum e tot din Bucureşti? Uitaţi până unde e coada...
Radu Berceanu: Nu înseamnă că dacă...
Dana Grecu: Nu, răspundeţi-mi la întrebare, ce vedem acum e tot...?
Radu Berceanu: Nu-mi dau seama, nu ştiu de unde e luată imaginea asta.
Dana Grecu: Uitaţi Aeroportul Băneasa la intersecţie...
Radu Berceanu: Aeroportul Băneasa îl vedeţi dumneavoastră acolo? Eu nu îmi dau seama care e Aeroportul Băneasa.
Dana Grecu: Este pe partea dreaptă, după intersecţie.
Radu Berceanu: Bun. Indiferent ce se vede spuneam că şi în ceea ce priveşte drumurile naţionale şi autostrăzile pot apărea probleme. Până una-alta n-au apărut...
Dana Grecu: Dar de ce pot apărea probleme?
Radu Berceanu: Pentru că dacă ninsoarea este una foarte puternică şi mai ales viscolită în zonele în care de obicei se întâmplă lucrurile astea, pentru anumite perioade se blochează. Nu există chiar o posibilitate totală de a ţine sub control aceste fenomene, dumneavoastră aţi dat şi din America şi din Canada perioade în care totuşi s-au blocat şi acolo.
Dana Grecu: Dacă aş circula tot anul bine şi m-aş bloca la prima cădere a zăpezii n-aş avea nimic de zis.
Radu Berceanu: Acum discutăm de zăpadă. Până una-alta n-avem probleme şi eu sper că nici nu o să avem probleme.
Dana Grecu: Bun, domnule Orban.
Ludovic Orban: Chiar când am venit pe Aviatorilor, am întâlnit două utilaje de deszăpezire care începuseră deszăpezirea, fără să aştepte să se adune un strat de 5 cm. În ce priveşte...
Dana Grecu: Aşa a spus domnul Oprescu astăzi, a spus fraţilor ieşiţi, nu mai staţi să se oprească viscolul, să...
Ludovic Orban: Fără discuţie. Trebuie luat din faşă şi trebuie mobilizarea utilajelor făcute, dar atributul principal e al primarilor de sector, primarul general numai coordonează intervenţiile şi participă în calitate de coordonator alături de prefect, al comitetului de situaţii de urgenţă.
Dana Grecu: Radu, avem o iarnă, o să trecem de ea, o să dispară zăpada din gropi, o să dăm peste aceleaşi gropi, o să avem aceleaşi drumuri în ţară, avem în emisiune doi oameni importanţi, un fost ministru şi un ministru, de la Transporturi, un minister bogat, cu oameni bogaţi, mă rog.
Radu Tudor: Bine salarizaţi.
Dana Grecu: Da. Ce să le cerem, ce să vorbim cu ei, despre ce să discutăm cu ei?
Radu Tudor: Păi nu ştiu, în interiorul oraşelor n-are rost să discutăm. Asta e o mică zăpadă în Bucureşti care nu afectează traficul, aglomeraţia asta o vezi în Bucureşti indiferent dacă e zăpadă sau nu. Ăsta e Bucureştiul, n-ai ce să îi faci. E conceput pentru altceva, pentru căruţe, pentru ce vrei tu, dar nu pentru un milion de maşini. Ăsta e defectul nostru şi păcatul nostru că trăim într-un oraş care n-o să aibă probabil niciodată o circulaţie aşa cum trebuie. Vreau să vă spun că m-am întors recent de pe DN 1, faimosul drum despre care vorbim de 18 ani aproape la fiecare emisiune televizată şi am fost neplăcut surprins să văd gropi, cratere în şosea, în DN 1 Bucureşti-Braşov. N-am mai fost pe drumul ăsta de vreo trei ani de zile şi credeam că s-a îmbunătăţit ceva. Centura Ploieştiului este ceva ce nu poţi să îţi imaginezi, este mizeria mizeriilor din lumea asta, ca să-l citez pe Mircea Badea. Este o chestiune ruşinoasă pentru oricine a trecut pe la Ministerul Transporturilor şi încă se mai află acolo. Indiferent ce explicaţii sunt, faptul că îţi rupi maşina în 4 km de centură, care te duc la munte, munte cu care ne mândrim noi, vrem să facem turism din ăsta dezvoltat, care să arate bine, mă rog, îţi vine în gând turismul ecumenic, te gândeşti numai la Dumnezeu când treci cu maşina prin gropile alea. Am mai luat spre nefericirea mea, am făcut stânga la Predeal şi am luat-o pe scurtătură Râşnov, ca să ajung în Poiana Braşov, nu vrei să ştii ce e acolo. Eu cred că avem o prea mare toleranţă la aspectele minimale, care nu funcţionează în domeniul drumurilor, minimale. Dom'ne marcaje, să nu existe gropi nenorocite care să-ţi rupă maşina şi aşa mai departe. N-are nimeni pretenţia să ai drumuri ca-n Elveţia. Am fost acolo, am văzut, e ceva care poţi să visezi noaptea. Eu mă uit după 18 ani şi sunt foarte trist, îmi dau seama că o să mai dureze încă 20 de ani până o să avem drumuri civilizate în ţara asta. Dacă Doamne fereşte ieşi din DN 1 şi te duci pe un drum judeţean care e o scurtătură importantă ca să nu mai fie aglomeraţie pe drumul principal, îţi recomandă Poliţia de cinci ori pe zi la radio nu o mai luaţi pe DN 1, luaţi-o pe DN 1A, pe varianta Râşnov şi aşa mai departe. OK, poţi să faci dacă ai o maşină de împrumut sau dacă eşti cu un prieten pe bancheta din spate. Cu maşina ta îi pomeneşti pe toţi miniştrii din ianuarie 1990 până în prezent. Sincer îţi spun, orice scuză pe tema asta este absolut inutilă.
Dana Grecu: Domnul fost ministru Orban spunea la un moment dat dom'ne cine va veni în locul meu la Ministerul Transporturilor o să fie idolul românilor pentru că toate contractele sunt antamate, parafate, numai să înceapă lumea să muncească. Domnule ministru vă mai păstraţi punctul ăsta de vedere?
Ludovic Orban: Nu, ceea ce am spus este că în perioada în care am fost ca ministru am împins lucrurile înainte şi foarte multe dintre proiectele la care am lucrat în perioada în care am fost ministru, un an şi şapte luni cât am fost, se vor finaliza în mandatul ministrului care va veni şi care ministru care va veni va avea avantajul de a putea finaliza aceste proiecte şi că va avea nevoie de panglici.
Dana Grecu: Cum aţi găsit domnul ministru Ministerul Transporturilor, apropo de ce spunea domnul Orban puţin mai devreme?
Radu Berceanu: Găsesc în continuare aşa nişte lucruri complete. Pentru că în cele câteva zile n-am apucat să verific sau să intru în discuţii cu toate compartimentele despre toate zonele...
Dana Grecu: Vă întreb altfel: ce v-a enervat la Ministerul Transporturilor când aţi intrat până acum?
Radu Berceanu: Foarte multe lucruri m-au enervat, că lucrări care erau începute nu s-au mai continuat din motive care până una-alta îmi scapă, aveţi una chiar în faţa dumneavoastră...
Dana Grecu: Opriţi-vă o secundă, să puncteze domnul Orban, ca să înţelegem.
Radu Tudor: Lasă-l să spună proiectele măcar...
Dana Grecu: Aţi spus că groapa de aici din faţă.
Radu Berceanu: Am spus?
Dana Grecu: Deduc, OK, vă rog.
Radu Berceanu: Aţi dedus dumneavoastră.
Dana Grecu: Nu ştiu, am început să gândesc înaintea dumneavoastră un pic.
Radu Berceanu: Vă iau la Ministerul Transporturilor.
Dana Grecu: Nu mă luaţi, că nu puteţi să-mi daţi banii domnilor pe care tocmai i-aţi dat afară.
Radu Berceanu: Deci lucrarea asta de aici din faţă care creează o formidabil de mare problemă. S-au făcut trei benzi pe sens şi sunt 4+1 mai vechi cinci poduri, viaducte, pasaje denivelate şi la capăt e o gâtuire care face ca toate podurile şi toate benzile existente să fie absolut inutile. Stăm la coadă pe pasaje în loc să stăm la coadă pe pământ.
Dana Grecu: Vă pot opri acum?
Radu Berceanu: Nu. Această lucrare am prezentat-o în cabinetul Tăriceanu 1 din care am făcut parte în toamna prin noiembrie 2006 şi am spus există soluţia cu două variante ca să începem lucrările în februarie 2007 şi să se poată circula pe dedesubt, poate nefinalizând totul la sfârşitul lui 2007, în decembrie, ianuarie 2008. Din păcate - s-a aprobat una din soluţii, totul a fost excepţional - nu s-au dat şi banii necesari ulterior pentru această lucrare şi ea bineînţeles că nu s-a realizat, nefiind banii. Din păcate nu s-au dat nici în 2008 şi atunci în continuare stă cam la fel lucrarea.
Dana Grecu: Pot să vă opresc? Da. Domnule Orban vă rog, contraargumentele dumneavoastră.
Ludovic Orban: În mandatul meu de un an şi şapte luni am făcut următorii paşi: am aprobat indicatorii tehnico-economici, s-a aprobat proiectul, am semnat contractul, care de fapt a fost o extindere a contractului care a existat... pe lucrările de fluidizare a DN 1, după care în momentul în care eram pregătit să emit ordinul de începere al lucrărilor m-am împiedicat de următoarele lucruri pe care până la urmă le-am rezolvat, sigur şi care în mare parte Primăria Capitalei, cât era colegul domnului Berceanu, respectiv domnul Videanu, iar ulterior când a venit domnul Oprescu cu care până la urmă totuşi am reuşit să rezolv problema respectivă...
Dana Grecu: Că-i amicul dumneavoastră, da.
Ludovic Orban: ...câteva chestiuni peste care nu puteam să trec: PUZ-ul, care nu era aprobat şi care până la urmă s-a aprobat, terenul care aparţinea primăriei de 5000 de mp, care era necesar pentru realizarea lucrărilor de deviere a reţelelor electrice. După aia mi-a mai venit şi obligaţia de a trage caseta tehnică a reţelei de canalizare pluvială, s-o trec pe sub pasaj, a fost necesară modificarea proiectului, Primăria Capitalei n-a vrut să finanţeze proiectul respectiv, am decis cu primăria, am convins Primăria Sectorului 1 care a preluat lucrarea şi care a făcut licitaţii astfel încât să se poată intra în lucrări, astea au fost lucrurile de care m-am izbit şi la fiecare obstacol de care m-am izbit am împins lucrurile înainte.
Dana Grecu: Vedeţi domnul Berceanu?
Radu Berceanu: Văd.
Dana Grecu: Ce vedeţi?...
Radu Tudor: ...nu sunt cunoscute dinainte? Noi întâi săpăm o groapă ca fraierii şi după aia descoperim ce-i sub ea? Nu plătim sute de mii de euro, milioane de euro pentru studii de fezabilitate?
Ludovic Orban: Încă nu s-a săpat groapa, deocamdată se realizează forajele pentru pereţii...
Radu Tudor: Nu ştiam că acolo sunt utilităţi, nu ştiam că acolo e terenul primăriei înainte să înceapă lucrarea?
Ludovic Orban: Ba da, se ştiau toate lucrările respective.
Radu Tudor: Păi şi de ce întârzie şi se blochează în timp ce lucrarea este pornită?
Ludovic Orban: Cred că întrebarea nu trebuie să mi-o puneţi mie...
Radu Tudor: Păi cum nu? Nu e lucrarea Ministerului Transporturilor?
Ludovic Orban: Solicitarea PUZ-ului e depusă încă din perioada domnului Berceanu, un lucru care-i foarte interesant, de Compania Naţională de Autostrăzi, iar solicitarea de transfer al terenului datează cred că din luna iunie a anului 2007, adresată către Primăria Capitalei. Şi a intrat pentru prima oară pe ordinea de zi...
Radu Tudor: Domnul Orban, s-au pupat pe obraz Oprescu cu Tăriceanu în faţa camerelor de luat vederi de vreo 20 de ori.
Ludovic Orban: După acea pupătură s-au rezolvat toate problemele.
Radu Tudor: N-aţi reuşit între pupăturile alea să acceleraţi un pic schema cu Primăria Capitalei?
Ludovic Orban: ... dacă vă aduceţi foarte bine a fost în luna septembrie.
Radu Tudor: Au fost mai multe. S-au afişat ca prietenii, în mai multe locuri.
Ludovic Orban: Excelent, deci în luna septembrie, la prima şedinţă de Consiliul General din septembrie au fost aprobate transferul terenului, care era necesar, fără de care nu puteam să ne apucăm să facem lucrările de deviere a reţelei pentru instalaţia de iluminat şi normal, să începem forajul pe pereţii de sprijin, s-a aprobat PUZ-ul şi am primit prelungirea autorizaţiei de construcţie, emisă în regim de autorizaţie...
Radu Tudor: Dar nu puteaţi să vă apucaţi de lucrările astea în momentul în care aveaţi toate autorizările, ca să nu ne creaţi nouă aici o mizerie de nedescris?
Ludovic Orban: Ca să nu vă spun că tot pentru lucrarea astea...
Radu Tudor: Aici vin la televiziune parcă vin pe şantier.
Ludovic Orban: Tot pentru lucrarea asta au existat nişte pomi care trebuiau tăiaţi.
Radu Tudor: I-aţi tăiat, aţi distrus şi maşinile unor invitaţi, i-aţi tăiat prost.
Ludovic Orban: Nu, că nu am venit eu să-i tai cu fierăstrăul, până la urmă au fost tăiaţi şi am şi încasat o amendă pentru că Garda de Mediu a găsit singura neregulă în tot Bucureştiul ăsta acest contract.
Radu Tudor: Dar noroaiele de aici din faţă nu le vedem.
Ludovic Orban: Sunt convins că vă deranjează. Deci în momentul de faţă toate lucrurile sunt rezolvate...
Radu Tudor: Proaste lucrări, greu înaintează, prost sunt gestionate.
Ludovic Orban: Vă mai spun o altă problemă. Deci a trebuit găsit un regim de lucru inclusiv pe perioada nopţii, căutate intervale de timp pentru că utilajul care forează are o înălţime foarte mare şi afectează...
Dana Grecu: Iertaţi-mă, dar nu ştiu, inventăm noi facerea de drumuri pe lumea asta? Mi-au trimis nişte domni nişte fotografii cu nişte autostrăzi, cu nişte drumuri, cu nişte variante, cu nişte poduri, suprapuneri şi vă spun, am rămas mută. E drept le făcuseră japonezii.
Ludovic Orban: A deschis discuţia centurii Ploieşti. Deci contractul pentru centura Ploieşti a fost semnat destul de târziu, la sfârşitul anului 2007 din cauză că au fost contestaţii...
Dana Grecu: Ne puteţi traduce, dincolo de explicaţia asta...?
Ludovic Orban: Lucrările au început în martie, dar pot să vă dau un lucru. Studiul de fezabilitate a fost atât de bun, încât în momentul în care au început lucrările, la primele săpături de lărgire s-au atins nişte reţele, care nu figurau în planul de reţele şi care nu au fost identificate. În momentul respectiv a trebuit să luăm decizia să facem nişte foraje din 30 în 30 de metri.
Dana Grecu: Dumneavoastră spuneţi aşa: eu aş fi făcut mai mult, dar Radu Berceanu care a fost înaintea mea a făcut nişte studii proaste care m-au împiedicat...
Ludovic Orban: Nu, studiul de fezabilitate n-a fost aprobat de guvern în perioada domnului Berceanu.
Dana Grecu: Mă rog, dar Radu Berceanu n-a făcut nimic în sensul acesta, adică să-l verifice, să nu ştiu. Radu Berceanu care vine după dumneavoastră la conducerea ministerului spune dom'ne eu am găsit ce am găsit, ia uite ce am găsit şi arată spre Băneasa aici.
Ludovic Orban: Doamna Grecu şi pe lărgirea la patru benzi a centurii Bucureştiului studiul de fezabilitate a fost făcut înainte de a veni domnul Berceanu şi noi aveam o decizie, ori ne apucăm să revizuim studiul de fezabilitate să mai stăm un an de zile până începem lucrările sau corectăm pe parcurs erorile...
Radu Tudor: Sau începeţi o lucrare şi o mai lălăiţi doi ani cu ea. Dom'ne, ca şi podurile lucrarea asta de aici nenorocită o să ne mai mănânce doi ani în plus faţă de...
Ludovic Orban: La centura Ploieşti în condiţiile în care se aprobă modificările tehnice şi se asigură finanţarea se poate finaliza până la 1 noiembrie anul viitor.
Radu Tudor: Şi de ce nu se finalizează, 5-6 km mari şi laţi?
Ludovic Orban: E pornită anul acesta.
Radu Tudor: Suntem în 2009.
Ludovic Orban: Anul trecut.
Radu Tudor: Dom'ne, dacă 5-6 km nu putem să-i facem, ce pretenţie să mai avem să facem autostrăzi, drumuri naţionale?
Ludovic Orban: Sunt pasaje supraterane care trebuie lărgite, sunt...
Radu Tudor: Aveţi o toleranţă nepermisă la lungirea lucrărilor şi la felul prost în care sunt făcute.
Ludovic Orban: Toleranţa asta nu e o toleranţă... vă daţi seama că şi eu sunt la fel de nemulţumit atunci când...
Radu Tudor: N-aveţi cum să fiţi. La câtă putere are ministrul transporturilor, lucrările astea ar putea fi gata în 6-8 luni de zile dacă-şi pune capul cu ele. Problema este că nu vrea să facă...
Ludovic Orban: Vă dau un exemplu: comparaţi DN 6 cu DN 7 şi o să vedeţi care e diferenţa.
Radu Tudor: Nu vreau să mai compar nimic. Aveţi un gen de indiferenţă instituţională care vă apucă când ajungeţi în funcţia de ministru...
Ludovic Orban: Vi s-a părut că această indiferenţă instituţională s-a manifestat pe vremea mea?
Dana Grecu: Nu, dar eu nu cred că domnul Orban e mai puţin sau mai mult indiferent faţă de domnul Berceanu, cu tot respectul.
Radu Tudor: Eu mă refeream la toţi miniştrii, nu la Ludovic Orban.
Ludovic Orban: Doamna Grecu, dacă aţi urmărit declaraţiile pe care le-am dat referitor la activitatea domnului Berceanu în scurtul mandat pe care l-am avut, în primul rând am continuat strategia pe care... sigur că am adăugat drumuri expres, am căutat nişte finanţări care nu erau încă asigurate finanţările dar am plecat pe o idee pe care a demarat-o domnul Berceanu şi niciodată nu l-am acuzat pentru că mi-am dat seama că într-o perioadă de timp de nouă zile nu ai timp să ai rezultatele normale şi fireşti, mai ales într-o zonă ca cea a Transporturilor.
Dana Grecu: Da, dar mie domnul Berceanu îmi dă de înţeles că dumneavoastră puteaţi să faceţi mai multe şi nu aţi făcut. Aşa îmi dă mie de înţeles.
Ludovic Orban: Oricine spune că nu putea să facă mai mult nu este un om onest.
Dana Grecu: Lăsaţi, că nu în sensul ăsta. O să-l rog pe domnul Berceanu să ne spună şi nouă nişte termene legate de autostrăzi, de drumuri, ce aveţi în vedere. Cât avea PD-L în programul de guvernare? 800 şi ceva de km...
Radu Berceanu: 836.
Dana Grecu: Publicitate, revenim. Da, doi miniştri, aşa-mi place mie să spun, unul care este în funcţie, altul care tocmai ce a plecat de la Ministerul Transporturilor, sunt aici ca să ne spună despre drumuri şi despre cât de bine o să ne fie circulând noi cu nervii întregi pe drumurile patriei. Domnule ministru în funcţie, Radu Berceanu, daţi-ne nişte termene pentru nişte drumuri în ţara asta. Încadraţi-vă vă rog frumos în cei 836, nu-mi spuneţi că faceţi 849 de km anul acesta.
Radu Berceanu: Daţi-mi voie mai întâi să fac o mică corectură. Văd că aţi scris acolo „Minister bogat, drumuri proaste". Depinde ce înţelegeţi prin minister bogat. Ministerul ăsta n-a fost niciodată bogat în legătură cu ce are el de făcut, indiferent cine a fost ministru, prim-ministru şi aşa mai departe. Şi sunt destul de preocupat pentru că am impresia că nici acum nu o să fie nu un minister bogat, o să fie un minister foarte sărac şi în sfârşit, mai discutăm despre proiectul de buget şi după aia o să vedem şi ce proiect de buget o să fie aprobat.
Dana Grecu: Dar ce titlu aţi vrea să punem? Deci nu „Minister bogat, drumuri proaste", cum aţi vrea să se numească?
Radu Berceanu: Pot să vă spun ce am scris şi în programul de guvernare şi am spus-o de nenumărate ori inclusiv aici la dumneavoastră că nu avem drumuri în primul rând pentru că niciodată niciun guvern şi înainte de '89, mai ales după '89 pot să vă spun...
Dana Grecu: Dar nu mai spuneţi asta, că asta o ştim.
Radu Berceanu: Ce ştiţi, de unde ştiţi ce spun eu?
Dana Grecu: Păi pentru că aţi mai spus domnul ministru.
Radu Berceanu: Sunteţi foarte intuitivă. Exact asta spuneam, am mai spus, n-a dat suficienţi bani, nu a dat. Eraţi supărată că pe A1 nu sunt curăţate nişte lucruri. Lucrurile alea se curăţă cu bani. Gropile de care vorbeaţi se astupă cu bani, nimic nu se poate face cu sume infime...
Dana Grecu: Dom'ne, dar cum se îmbogăţesc oamenii ăştia care repară drumuri în România? Oamenii ăştia care fac afaceri în domeniul drumurilor, reparaţiilor de drumuri, cum se îmbogăţesc dacă spuneţi că nu sunt bani, că sunt nişte...?
Radu Berceanu: Furând o parte din puţinii bani care şi-aşa există.
Dana Grecu: Vă mulţumesc. Cine acceptă furăciunile?
Radu Berceanu: Cine acceptă sper să facă puşcărie.
Dana Grecu: Şi eu sper să merg în siguranţă acasă.
Radu Tudor: Domnul Berceanu, dar fonduri europene, dar împrumuturi de la bănci internaţionale pentru a dezvolta foarte rapid proiecte de infrastructură nu puteţi să atrageţi?
Radu Berceanu: Să ştiţi că în legătură cu fondurile europene, că văd că toată lumea vorbeşte despre fondurile europene ca despre ceva foarte consistent. La Ministerul Transporturilor...
Radu Tudor: Sunt 7 miliarde pe an până în 2012.
Radu Berceanu: Până în 2013... Sunt ceva, 5 miliarde de euro cu contribuţia României cu tot. 4 miliarde şi ceva de la Uniunea Europeană. Din ăştia, alocaţi pentru autostrăzi sunt un miliard şi un pic. Cu un miliard şi un pic se pot face 150, depinde de ce zonă geografică e 150-160 de km de autostradă.
Radu Tudor: Mult, faţă de ce s-a făcut până acum.
Dana Grecu: Da, dar au zis că în patru ani vor face 836.
Radu Tudor: Staţi puţin că dacă face Radu Berceanu 150 de km cu banii ăştia într-un an de zile este erou.
Dana Grecu: Până în 2013 Radu.
Radu Berceanu: Nici nu putem să-i tragem, n-avem voie. Deci până în 2013 discutăm de suma asta şi de km ăştia.
Dana Grecu: Păi şi atunci pe ce bază aţi făcut promisiunile în campanie domnul ministru?
Radu Berceanu: Eu am făcut pe o bază foarte reală şi vă pot spune şi toate tronsoanele care însumează cifra asta pentru că eu nu am dat o cifră aşa aproximativ 1000 de km sau au cum au dat alţii. Eu am luat nişte tronsoane care se pot termina, câţi bani costă etc. Eu am spus că o să finalizăm 54 de km în 2009, vreo 136 cred în 2010, dacă mă invitaţi o dată şi îmi spuneţi şi pentru ce mă invitaţi vă aduc toate documentele ca să le vadă toată lumea.
Radu Tudor: Haideţi să vorbim de ăştia 54 acum anul ăsta.
Radu Berceanu: Ăştia 54 de km, după ştiinţa mea când nu eram la guvernare ar fi trebuit să fie porţiunea Gilău-Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania.
Dana Grecu: Acum că sunteţi la guvernare aveţi o altă variantă.
Radu Berceanu: Nu. Când văd în ce stadiu sunt lucrurile acolo, deşi... aici e invers, aici s-au alocat bani. Pe alte lucrări, chiar dacă domnul Orban nu vrea să spună n-a făcut mare lucru pentru că n-a avut bani. Nici pe autostrada...
Radu Tudor: Ne-a mai zis, dar după ce s-a terminat emisiunea.
Radu Berceanu: ...autostrada Bucureşti-Ploieşti şi aşa mai departe. Dacă în anul 2007 pe o autostradă de 60 de km a avut 3 milioane de euro putea să le cumpere muncitorilor eventual salopete, dar numai pantalonii, nu şi partea de sus că nu mai ajungeau banii. Nu cu astfel de sume se pot face autostrăzi. La Bechtel însă s-au dat bani. Numai că lucrările sunt foarte proaste, ceea ce cred că a mai spus şi domnul Orban. Şi din păcate foarte multe trebuie corectate, reparate sau chiar unele s-ar putea dărâmate şi înlocuite.
Radu Tudor: Pe banii cui?
Ludovic Orban: Pe banii lor.
Radu Berceanu: Ceea ce e o foarte mare problemă, pentru că acest contract, de care eu am vorbit de nu ştiu câte ori şi o să mai vorbesc în continuare, e un contract care ne ţine absolut legaţi de mâini şi de picioare. Bechtel are toate drepturile şi noi avem toate obligaţiile...
Dana Grecu: Vă place să vorbiţi despre Bechtel domnule ministru.
Radu Tudor: E cel mai mare proiect de infrastructură din România care e început de patru ani.
Radu Berceanu: Nu vă supăraţi, dar noi acolo am dat cred că peste 600 de milioane de euro până acum, către compania Bechtel care ne-a dat nişte porţiuni începute, dar cu nişte lucrări care trebuie corectate şi niciun km finalizat. Deci avem o foarte mare problemă cu Bechtel în general şi cu autostrada Transilvania.
Dana Grecu: 54 de km în 2009, porţiunea? Gilău-Câmpia Turzii. Asta face parte din tronsonul...
Radu Berceanu: ...din tronsonul din zona Cluj, primul de care s-a apucat Bechtel.
Dana Grecu: Ăştia or să iasă anul ăsta?
Radu Berceanu: Vă mai spun peste trei săptămâni după ce verific totul.
Dana Grecu: Dacă aşa începem, vă daţi seama că din ăştia 836 de km pe care i-aţi propus în programul de guvernare...
Radu Tudor: Domnul Berceanu altă întrebare: influenţa omului politic Radu Berceanu, membru fondator al PD, actual membru al PD-L, cum se va vedea în bugetul pe 2009 al Ministerului Transporturilor?
Radu Berceanu: Până acum văd că nu prea se vede.
Radu Tudor: Aoleo.
Radu Berceanu: Nu, suntem încă în nişte discuţii, în nişte împărţiri generale...
Radu Tudor: A murit puterea dumneavoastră faţă de Boc şi Pogea?
Radu Berceanu: Dar probabil că o să se vadă. Ceva mai încolo, când ajungem la lucruri mai concrete o să vă spun.
Radu Tudor: Că aţi spus că ministerul ăsta nu poate să facă pentru că nu are bani şi ministerul în general e condus de un om a cărui potenţă politică se reflectă în bugetul ministerului.
Radu Berceanu: O să vă spun. Deci în orice caz dacă cel puţin prima propunere care mi s-a făcut e pe cale să rămână n-o să facem nimic în 2009, o să pierdem informaţia.
Radu Tudor: Domnul Boc, vă mulţumim pentru atenţie. ...pe domnul Orban l-a sufocat Tăriceanu cu dragostea la bugetul Ministerului Transporturilor.
Ludovic Orban: Numai puţin. Auziţi, acum pot să-mi permit să spun, deci primul buget aprobat pe 2008 mi s-a spus că e mai mare decât bugetul pe 2007. Numai în următoarele condiţii era mai mare: în 2007, ca urmare şi a negocierilor domnului Berceanu, de la Fondul Naţional de Dezvoltare din Privatizare, suplimentar faţă de bugetul iniţial s-a alocat o sumă de 450 de milioane de euro. În plus...
Radu Berceanu: Nu, s-a promis în Parlament o sumă de un miliard.
Ludovic Orban: Şi s-au aprobat 450.
Radu Berceanu: S-a promis în Parlament. E în dezbateri parlamentare partea a patra, în Monitorul Oficial. Trebuia să se dea un miliard.
Ludovic Orban: Bugetul pe 2008 de fapt era mai mic decât bugetul pe 2007 cu 420 de milioane de euro. După aia într-adevăr s-au suplimentat cu 450 de milioane de euro şi după aia încă 100 de milioane de euro...
Dana Grecu: Pot să vă întreb ceva? Astăzi aţi făcut o declaraţie belicoasă spunând dom'ne dacă tot se chinuie cei de la guvernare să scoată un proiect de buget nu mai bine merg pe proiectul făcut de Guvernul Tăriceanu?
Ludovic Orban: Cu o singură adăugire, să mai adauge vreo 500 de milioane de euro pentru Ministerul Transporturilor.
Radu Berceanu: Un miliard.
Ludovic Orban: Deci bani există, numai că ei sunt teoretici. Vă dau un exemplu: avem finanţat din credite BEI, BERD tronsoanele de autostradă pe care s-au şi semnat contractele sau sunt în curs de semnare Cernavodă-Medgidia, Medgidia-Constanţa, autostrada de centură a Constanţei...
Radu Tudor: Ies la pensie şi nu o să fie gata.
Ludovic Orban: O să fie gata în 2 ani jumate, maxim 3 ani, vă garantez. Sunt finanţările asigurate. De asemenea pe Arad-Timişoara şi pe autostrada de centură Arad, dar şi pe alte... Deva-Simeria-Orăştie, unde este finanţare ISPA, sunt finanţări asigurate. Dar de exemplu pe credite, indiferent, că tu poţi să ai credit două miliarde de euro, da? Bani care sunt puşi la dispoziţie de BEI, BERD sau Banca Mondială, sunt puse la dispoziţia proiectelor de infrastructură. Degeaba ai tu două miliarde de euro pentru că în buget sunt două capitole: intrările de credit. Dacă ţie îţi introduce ca intrări de credit 300 de milioane tu nu poţi să cheltuieşti din două miliarde de euro decât 300 de milioane.
Radu Tudor: Păi şi bugetul nu-l faceţi tot dumneavoastră?
Ludovic Orban: La orice creditare trebuie şi partea de cofinanţare. Deci cele două pârghii prin care se controlează capacitatea de a asimila banii dintr-un credit, deci cât poţi să lucrezi la urma urmei sunt: acel articol care înseamnă intrări de credite, plus cofinanţarea. De multe ori s-a întâmplat să-ţi introducă la intrări de credite, să-ţi dezvolte capacitate de a consuma 300-350 de milioane şi după aia prin cofinanţările asigurate să-ţi dea numai 200 de milioane, de fapt să nu poţi... Pe finanţările ISPA şi pe finanţările din Programul Operaţional Sectorial pe transporturi - nu că vreau să-i spun un lucru important domnului Berceanu. E foarte important: din păcate coordonatorul programelor operaţionale din România finanţate de Uniunea Europeană mi-a transmis o corespondenţă pe final de mandat care mi-a spus aşa ceva de genul o să accesaţi voi banii ăştia, dar întâi să-mi puneţi la dispoziţie următoarele trei chestii: cum vreţi voi să asiguraţi mentenanţa, întreţinerea autostrăzilor, ce modificări faceţi voi în materie de exproprieri şi aşa mai departe. Asta înseamnă că de fapt de la nivelul Comisiei Europene în loc să ne spună băi aţi depus cerere de finanţare, bravo, hai daţi-i drumul, începem să vă decontăm lucrările respective, spun nu, întâi spune-mi mie cum rezolvi problema mentenanţei tronsoanelor de autostradă pe care le construim noi. Cum să-i spun eu cum îi rezolv problema mentenanţei pe tronsoanele de autostradă? Aia e o chestiune care e ulterioară construcţiei autostrăzii respective.
Dana Grecu: Domnul ministru, vreau să vă întreb aşa, dacă spuneţi că...
Radu Berceanu: Dar pot să spun şi eu ceva?
Dana Grecu: Vă rog.
Radu Berceanu: Nu, credeam că rolul meu e să tac în emisiunea asta, dar să ştiţi că...
Dana Grecu: Vi s-a părut că aţi tăcut până acum?
Radu Berceanu: Da, mi s-a părut.
Dana Grecu: Mie nu mi s-a părut.
Radu Berceanu: Luaţi emisiunea după aia şi număraţi aşa să vedeţi cam câte minute a vorbit fiecare ca să vă daţi seama.
Dana Grecu: Nu suntem în campanie ca să numărăm timpii.
Ludovic Orban: E reglementarea CNA, puterea are 60% şi opoziţia 40%.
Radu Berceanu: Eu aş spune un lucru: sunt prevăzute nişte sume de exemplu din fondul de coeziune, deci de banii de care am discutat mai înainte pe ani. Ele au fost prevăzute la început, când s-a făcut tot contractul de finanţare a acestor fonduri nerambursabile. În 2007 erau vreo 250 de milioane, în 2008 vreo 450 de milioane, în 2009 sunt vreo 650 de milioane. Coordonatorul la nivel naţional al tuturor programelor şi al relaţiei cu Uniunea Europeană e un domn Teodorovici de la Ministerul de Finanţe, coordonatoarea de la nivelul Ministerului Transporturilor pentru Programul Operaţional Sectorial de Transport este soţia acestei domn, doamna Teodorovici. În anul 2007 s-au tras zero, în anul 2008 s-au tras zero, da? Iar în 2009, deşi sunt prevăzuţi 650, dânşii, că astea-s hârtiile care le-am găsit, au propus să tragem 250 din 650. Deci nu să mai luăm şi... că putem să luăm şi din ceilalţi bani, nu-s pierduţi, da? Deci sigur că în felul ăsta nu funcţionează lucrurile.
Radu Tudor: Oamenii ăia au nişte şefi.
Radu Berceanu: După ce o să văd mai bine şi mai în profunzime, pentru că de câteva zile de când sunt acolo n-am putut să iau chiar toate lucrurile, am mai avut şi alte câte ceva de făcut, dar vă promis că după 2-3 săptămâni după ce văd exact toate chestiunile o să pot să vin să vă spun nişte lucruri foarte concrete.
Dana Grecu: Cred că pe oameni îi interesează mai puţin de fondul de coeziune, de cine e nevasta lui soţul... ştiţi, ei vor să ştie aşa. Uitaţi, îmi trimit colegii din redacţie mesaje: o să avem sau nu drumuri?
Radu Berceanu: Dacă o să avem bani o să avem şi drumuri.
Radu Tudor: Dana, sumele sunt foarte mici. Deci ce am auzit aici pronunţat de domnul Orbam şi domnul Berceanu, domnul Berceanu vorbeşte de 650 de milioane, domnul Orban de 450, pentru nevoile acestei ţări, sute de milioane de euro sunt „peanuts" cum zic americanii, alune, nimic.
Dana Grecu: Eu întreb aşa, dacă domnul Berceanu nu o să aibă bani să facă drumurile...
Radu Tudor: Noi avem nevoie de miliarde pe an ca să finalizăm nişte proiecte pe care le dorim şi care le vor şi colegii noştri. Nu avem aceşti bani şi nu există nici capacitate instituţională a României să tragem bani din afară.
Radu Berceanu: Nu, avem sau am putea avea. Eu am făcut nişte declaraţii în timpul campaniei electorale, în urma discuţiilor cu colegii mei cu care am lucrat la programul de guvernare, domnul Pogea, domnul Stolojan, domnul Boc, că şi dânsul era acolo, referitoare la km ăştia de autostradă şi de mai multe ori am fost întrebat şi cu ce sume. Şi am prezentat de mai multe ori, inclusiv pe la nişte emisiuni televizate şi defalcarea sumelor şi aşa mai departe. Cum proiectasem noi. De principiu de la bugetul de stat era o medie anuală de vreo două miliarde de euro, restul fiind alte surse de finanţare diverse, nu mai vreau să intru în amănuntele astea. Şi am şi spus că probabil n-o să fie neapărat două miliarde în fiecare an. Ci o să fie 1,5 miliarde, 1,7 miliarde, 2,3; 2,5 miliarde pentru că şi PIB-ul creşte.
Dana Grecu: Evaluaţi că o să primiţi mai puţini bani decât...?
Radu Berceanu: Nu ştiu ce o să primesc pentru că v-am spus, suntem în discuţiile pentru a realiza proiectul de buget care o să...
Dana Grecu: Aţi spus puţin mai devreme că dacă prima formulă care v-a fost prezentată este asta şi rămâne asta, nu puteţi face un km anul ăsta.
Radu Berceanu: Nu, am spus că nu pot face mare lucru, un km nici nu foloseşte nimănui.
Dana Grecu: Mare lucru ce înseamnă?
Radu Berceanu: Din programul care l-am propus, că nu e vorba numai de autostrăzi, eu în programul ăla am propus şi reparaţii de drumuri naţionale şi tot felul de...
Dana Grecu: Şi atunci înseamnă că vă daţi demisia, nu-i aşa domnul ministru?
Radu Berceanu: Nu ştiu, o să decid în funcţie de ce o să vedem.
Radu Tudor: Situaţia e chiar mult mai serioasă pentru că acest guvern şi această alianţă imposibilă stânga-dreapta a fost argumentată pe faptul că vine un moment de criză, că e nevoie de o majoritate solidă în Parlament, că e nevoie de solidaritate politică şi că primul lucru care-l va face acest guvern de criză într-un moment în care România e afectată de criza economică, este să dea drumul la marile proiecte de infrastructură. Tot acest discurs pe care l-am crezut în campania electorală se bate cap în cap cu ce spune domnul Berceanu şi încep să cred, a nu ştiu câta oară că Ministerul de Finanţe este cel care de fapt dictează în România priorităţile.
Radu Berceanu: Eu nu spun altceva, deci eu vreau să se audă sau să se vadă ceea ce spun eu şi nu neapărat interpretările. Spun că prima discuţie pe care am avut-o şi primele sume avansate sunt decepţionante pentru mine. Mai departe, eu discut cu colegii mei, vedem, discuţia asta pot să vă spun că a fost la nivelul directorului economico-financiar din minister cu directori din Ministerul de Finanţe. S-a lucrat la o pregătire. Ulterior urmează să ne întâlnim la nivel de miniştri şi aşa mai departe. (...)
Ludovic Orban: Am fost întrebat cam ce sumă e necesară de la buget, şi am zis trei miliarde de euro anual.
Dana Grecu: Cât v-ar trebui domnul ministru şi cât aveţi acum în formula asta de proiect?
Ludovic Orban: Pentru că repet, nu sunt numai banii alocaţi de la buget...
Radu Berceanu: Pe formula asta destul de puţin.
Dana Grecu: Cât?
Radu Berceanu: V-am spus, suntem în cadrul unor discuţii şi nu vreau să avansez lucruri finale.
Radu Tudor: Poate vă dă mai mult în urma emisiunii ăsteia.
Radu Berceanu: V-am spus ceea ce este absolut corect şi este la momentul ăsta că primele discuţii au fost decepţionante. Sper că după ce vom discuta la nivel de miniştri şi tot felul de argumente şi contraargumente o să modificăm.
Ludovic Orban: Îmi aduc aminte un lucru. Eu am reuşit să conving colegii mei să ne raportăm la PIB în resursele financiare alocate şi într-adevăr declaraţia a fost 6% din PIB alocat pentru investiţii în infrastructură. După aia am constatat că de fapt nu erau numai pentru Ministerul Transporturilor, erau şi pentru drumuri judeţene şi pentru drumuri comunale.
Dana Grecu: Profit de faptul că domnul Berceanu este aici şi vă spun că dacă-mi spuneţi câţi bani costă să spele ăştia de la CNADNR parapeţii de pe A1, ca să vezi pe ce sens eşti şi spuneţi că suma o pot suporta eu din salariu vă dau eu banii ca să îi spălaţi domnul ministru.
Radu Berceanu: Puteţi să suportaţi pentru vreo 20 de metri.
Dana Grecu: OK. Bun, dacă nu ştiţi pe ce sens sunteţi pe Bucureşti-Piteşti asta e, daţi fază lungă, vă luaţi înjurături. Drumuri? În viaţa asta puţin posibil. Vă mulţumesc pentru atenţie. Vă mulţumesc domnilor pentru explicaţii...
Ludovic Orban: Fiţi mai optimistă doamna Grecu.
Dana Grecu: Vă rog să... Da, sunteţi în opoziţie.
Ludovic Orban: În mod paradoxal o să-l sprijin pe domnul Berceanu în toate demersurile de alocare a investiţiilor.
Dana Grecu: Mulţumesc foarte mult. Aşteptăm să vedem câţi bani primeşte domnul Berceanu de la buget. Mulţumesc, ştirile Antenei 3 în câteva clipe.
(Prin Monitoring Media: Antena 3 - La ordinea zilei - II, Ora: 17:10)