Litere programul de studii universitare de licenţă: Limba și literatura chineză Limba și literatura germană



Yüklə 22 Kb.
tarix09.11.2017
ölçüsü22 Kb.
#31197

FACULTATEA DE LITERE

Programul de studii universitare de licenţă:

Limba și literatura chineză - Limba și literatura germană

An universitar 2016-2017

Anul II Semestrul III

Pachet opțional

Disciplina opțională/ Descriere deisciplină opțională

O1C

chineză


Imaginea Chinei la călătorii români

Cursul profită de stabilirea relativ timpurie a unor relaţii culturale şi politice între China şi România, începând cu misiunea diplomatică a Spătarului Nicolae Milescu, şi continuând cu vizite ale scriitorilor, jurnaliştilor şi altor categorii de călători români în China, în perioada comunistă şi după.

În măsura în care există texte scrise – şi acestea sunt din abundenţă – va fi analizată imaginea omului chinez, a culturii chineze, pe scurt, reprezentările pe care şi le-au făcut românii despre China, precum şi confruntarea dintre imaginea livrescă şi cea reală, dobândită cu ocazia călătoriei.


Mitologie chineză

Cursul opțional de Mitologie chineză prezintă studenților de la programul de studii Limba și literatura chineză – Limba și literatura română/engleză/franceză/germană, o introducere în mitologia vastă a Chinei, care cuprinde, alături de legenda creării lumi, eroii (Huangdi, arcașul Yi etc.), animalele mitologice (dragonul, tigrul, phoenix-ul, licornul Qilin, leul Fu, monstrul Nian etc), divinitățile antice, cele de origine taoistă, divinități de origine budistă.



O1G

germană

Teatrul postmodern în spațiul cultural germanic

Cursul supune analizei unele momente exemplare ale teatrului postmodern din spatiul cultural germanic, cu accent pe aspecte ale teatralitatii si punerilor in scena. Cursul va avea caracter interdisciplinar si interactiv.



Discurs argumentativ

Cursul a fost gândit ca o soluţie pentru problemele cu care se confruntă studenţii în ceea ce priveşte iniţierea unui discurs sau a unui dialog argumentativ. Cursul îşi propune să familiarizeze studenţii cu strategiile comunicării, în vederea conştientizării competenţelor comunicative şi culturale.Cursul îşi propune iniţierea în argumentarea orală sau în scris în diverse forme de comunicare. Discuţia teoretică va fi susţinută prin analiza unor texte argumentative, cum ar fi discursuri oratorice şi eseuri publicistice. Cursul nu va insista însă pe repere teoretice.



Scriere creatoare

Cursul își propune să ofere studentilor indiferent de nivelul competenâelor lor lingvistice orale ți scrise o metodă alternativă de a aborda textul literar respectiv de a produce ei înșiși texte literare. Cursul va fi structurat sub forma atelierelor de scriere creatoare practicate în spațiul central european germanic dar și anglo-american, va apela atât la lucrul individual cât și cel în echipa și va urmări 1. analizarea și interpretarea unor texte literare exemplare din literatura contemporană germană, 2. producerea unor texte prorpii individuale și colective începând cu forme accesibile ale liricii minimaliste pana la forme mai complexe de texte (povestire, minidrama, cuplet cabaretistic), 3. receptarea bazata pe reflexie critică față de propria creație de text în urma insușirii unui canon de evaluare critică și obiectivă.





FACULTATEA DE LITERE

Programul de studii universitare de licenţă:

Limba și literatura chineză - Limba și literatura germană

An universitar 2016-2017

Anul II Semestrul IV

Pachet opțional

Disciplina opțională/ Descriere deisciplină opțională

O2C

chineză


Artă chineză

Cursul opțional de Artă chineză (o introducere) dorește să ofere studenților de la programul de studii Limba și literatura chineză – Limba și literatura română/engleză/franceză/germană, o privire asupra câtorva dintre domeniile artistice principale în care poporul chinez a excelat de-a lungul istoriei sale milenare și chiar și în zilele noastre: artele vizuale (pictura cu cerneală, caligrafia), artele marțiale, artele spectacolului (dansul, Opera din Beijing), arta ceaiului (Cha Dao), la care se adaugă elemente de arhitectură chineză. Informațiile de natură teoretică prezentate la curs se completează, acolo unde domeniul o permite, cu activități practice la seminar.



Chinezii din România

Cursul se adresează studenţilor interesaţi de situaţia chinezilor cu şedere în România şi de întâlnirile şi colaborările economice şi culturale dintre China şi România de pe teritoriul ţării noastre.

Conţine prelegeri, prezentări de imagini şi proiecţii video, dar şi module dedicate învăţării unor metode şi instrumente utile: descrierea etnografică şi interviul.

Cursul este util studenţilor care vor dori, în viitor, să urmeze specialităţi ca: sociologie/antropologie culturală, jurnalism sau administraţie locală.



O2G

Germană

O2G



germană

Comunicare interculturală

Obiectivele disciplinei: Cursul urmăreşte conştientizarea rolului traducătorului în comunicarea interculturală, pornind de la elementele definitorii ale culturilor naţionale, evitarea neînţelegerilor în comunicarea interculturale şi însuşirea competenţei culturale Conţinut:

1.Bazele convieţuirii sociale: 1: discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

2.Bazele convieţuirii sociale 2: discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

3.Dimensiunile culturii naţionale – 1: distanţa faţă de putere: discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

4.Dimensiunile culturii naţionale – 2: relaţia dintre individ şi grup. discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

5.Dimensiunile culturii naţionale – 3: masculinitate şi feminitate. discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

6.Dimensiunile culturii naţionale – 4: evitarea neclarităţilor / orientarea pe termen lung: discuţii, simulări de situaţii, exemplificări

7. Întâlniri interculturale: discuţii, simulări de situaţii, exemplificări


Stereotipuri lingvistice

Obiective: evitarea neînţelegerilor în comunicarea interculturală pornind de la legătura dintre limbă şi cultură. Conţinuturi:

1.Reguli nescrise ale culturii / relativism cultural / diferenţe culturale / valori şi obiceiuri / probleme asemănătoare în diferite tipuri de societăţi.

2.Standarde culturale şi stereotipuri / Incidente Critice (critical Incidents)

3.Comunicare cotidiană / Rutina şi funcţia ei / Rituale lingvistice

4.Apelare: tu sau dvs. Forme de comportament politicos

5.masculin sau feminin

6.contacte: introducere şi încheiere (comunicare directă, convorbiri telefonice, corespondenţă)

Expresii idiomatice, proverbe şi zicători


Discursuri narative în literatură și film

Se vor urmari tipuri de naratiune in romanul german din secolul 19, resp. 20 si 21 si transpunerea lor in naratiune cinematografíca resp. scenica. Cursul va urma un demers comparativ si interdisciplinar.



Comunicare profesională prin mijloace electronice

Aspecte ale comunicării profesionale prin mijloace electronice – email, teleconferinta prin chat (LMA) – limba germană (Aspekte beruflicher Kommunikation via Email und Chat).



 Cursul îşi propune să prezinte studenţilor aspecte ale comunicării la locul de muncă în cadrul firmelor germane în România. Se vor avea în vedere aspecte interculturale ale comunicării la locul de muncă, atât în ceea ce priveşte comunicarea prin email cât şi chat. Este prevăzut de asemenea un segment pentru management de conflicte.

Yüklə 22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin