Topluluğun görevi, ortak bir pazarın kurulması ve Üye Devletlerin ekonomik politikalarının giderek yaklaştırılması yoluyla Topluluğun bütününde ekonomik faaliyetlerin uyumlu bir şekilde geliştirilmesini, sürekli ve dengeli bir büyümeyi, daha fazla istikrarı, yaşam standardının hızla yükselmesini ve Topluluğun bir araya getirdiği Devletler arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasını sağlamaktır.
Madde 3
Madde 2'de belirtilen amaçlara ulaşmak üzere işbu Antlaşmada öngörülen şartlara ve takvime uygun olarak Topluluğun göstereceği faaliyetler:
-Ortak pazar içinde rekabetin bozulmamasını sağlayacak bir sistemin kurulmasını,
-Üye Devletler ulusal mevzuatının, ortak pazarın işleyişinin gerektirdiği ölçüde birbirine yaklaştırılmasını,
kapsar.
(*) İmza tarihi: 25 Mart 1957, Yürürlüğe Giriş tarihi: 1 Ocak 1958
Madde 92 (TFEU* 107)
Madde 92 (TFEU* 107)
Bu Antlaşmada aksine hüküm bulunmadıkça, bir üye Devlet tarafından veya Devlet kaynakları vasıtasıyla herhangi bir şekilde yapılan ve belirli teşebbüsleri veya belirli malların üretimini kayırmak suretiyle rekabeti bozan veya bozmakla tehdit eden her türlü yardım, Üye devletler arasındaki ticareti etkilediği ölçüde ortak pazarla bağdaşmaz.
(*) TFEU:Treaty on Functioning of The European Union
(Avrupa Birliğinin İşleyişi Hakkındaki Antlaşma)
Desteğe konu malın üretiminin ekonomik bir faaliyet olması,
Desteğe konu malın üretiminin ekonomik bir faaliyet olması,
+
ticarete konu olan bir mal veya hizmet olması,
+
Kamu kaynağı (doğrudan veya dolaylı olarak) içermesi,
+
Yararlanana mali fayda sağlaması,
+
Belirli teşebbüslere veya ürünlerin üretimine ayrıcalık tanıması (seçicilik)
2. Aşağıdaki yardım türleri ortak pazarla bağdaşır:
2. Aşağıdaki yardım türleri ortak pazarla bağdaşır:
İlgili ürünlerin menşeine bağlı bir ayırım gözetilmeksizin verilmesi koşuluyla bireysel tüketicilere yapılan sosyal nitelikli yardımlar,
Doğal afetler ve olağanüstü olayların neden olduğu zararı karşılamak için yapılan yardımlar,
Federal Almanya Cumhuriyetî’nin bölünmesinden etkilenen belirli bölgelerinin ekonomisine, bölünmenin yarattığı ekonomik zararın giderilmesi için gerekli olduğu ölçüde yapılan yardımlar.
Aşağıdaki yardım türleri ortak pazarla bağdaşır sayılabilir:
Aşağıdaki yardım türleri ortak pazarla bağdaşır sayılabilir:
yaşam standardının anormal ölçüde düşük olduğu veya ciddi bir eksik istihdamın hüküm sürdüğü bölgelerin ekonomik gelişimini desteklemeye yönelik yardımlar;
Avrupa’nın ortak çıkarına olacak önemli bir projenin gerçekleştirilmesinin teşvik edilmesi veya bir Üye Devlet ekonomisinde ortaya çıkan ciddi bir bozulmanın giderilmesi için yapılan yardımlar;
belirli ekonomik bölgelerin veya ekonomik faaliyetlerin gelişimini temin etmek üzere, ticari koşulları ortak çıkar aleyhine etkilemediği ölçüde, verilen yardımlar,
Topluluk içinde rekabeti ve ticari koşulları, ortak çıkarı olumsuz yönde etkilemeyecek ölçüde, kültür ve mirasın korunmasını temin etmek üzere verilen yardımlar,
Komisyonun önerisi üzerine Konseyin nitelikli çoğunluk* kararı ile belirlenen diğer türlerdeki yardımlar.
(*) Yeni üyelerin katılması ertesinde, 1 Kasım 2004'ten sonra toplam oy sayısı 321'e yükseldi. Bu durumda nitelikli çoğunluk için geçerli olan oy sayısı tüm oyların yüzde 72.3'ü olan 232 oldu.
Devlet destekleri tasarımları, boyutları ve içerdikleri seçicilik unsurlarıyla (bölgesel, sektörel, firma, ölçek, pazar, istihdam vb) teşebbüslerin günlük iktisadi faaliyetlerine ilişkin seçimlerinde değişikliğe yol açabilirler.
Devlet destekleri tasarımları, boyutları ve içerdikleri seçicilik unsurlarıyla (bölgesel, sektörel, firma, ölçek, pazar, istihdam vb) teşebbüslerin günlük iktisadi faaliyetlerine ilişkin seçimlerinde değişikliğe yol açabilirler.
Bu değişiklik;
desteğin sağlandığı dönemde destek almayan diğer teşebbüsler,
Destek sona erdikten sonraki dönemde ise desteği alan/almayan teşebbüsler
üzerinde ve sonuç olarak da rekabet ve tüketici haklarını etkileyecek boyutta kalıcı olumsuz etkilere neden olma ihtimalini taşır.
Akit Taraflar, Topluluğu kuran Antlaşma'nın üçüncü büyük bölümünün 1. kısmında yer alan rekabet, vergileme ve mevzuatın yaklaştırılması ile ilgili hükümlerde anılan ilkelerin, ortaklık ilişkilerinde uygulanması gerektiğini kabul ederler.
Katma Protokol (1971)
43 üncü maddesinin,
Birinci fıkrasında;Ortaklık Konseyinin, Protokolun yürürlüğe girişinden itibaren 6 yıllık bir süre içerisinde Topluluğu kuran Anlaşmanın 85, 86, 90 ve 92 nci maddelerinde belirtilen uygulama şartlarını ve usullerini tespit etmesi öngörülmüştür.
İkinci fıkrasında ise; geçiş döneminde Türkiye Topluluğu kuran Anlaşmanın 92 nci maddesinin 3 (a) fıkrasında öngörülen durumda sayılmış ve Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının kolaylaştırılmasına yönelik yardımlar, alışveriş şartlarını akit tarafların ortak çıkarına aykırı düşecek ölçüde değiştirmedikçe, Ortaklığın iyi işlemesi ile bağdaşır kabul edilmiştir.
Madde 39
Madde 39
Türkiye, gümrük birliği ile hedeflenen ekonomik bütünleşmeye ulaşmak amacıyla, rekabet kurallarıyla ilgili mevzuatının AT mevzuatıyla uyumlu hale gelmesini ve etkin biçimde uygulanmasını temin edecektir.
Türkiye, 1 inci fıkradaki yükümlülükleri yerine getirmek için:
......
Gümrük Birliğinin yürürlüğe girmesinden önce, bu kuralları ve ilkeleri etkili biçimde uygulayacak bir rekabet merci oluşturur;
Bu Kararın yürürlüğe girmesinden önce, tekstil ve giyim sektörüne verilen tüm yardımları AT Andlaşmasının 92 ve 93 ncü maddelerine tabi olan Topluluk çerçeve kararlarına ve esaslarına uygun hale getirir. Türkiye, bu sektöre yönelik olan ve söz konusu çerçeve kararları ve esaslar doğrultusunda uyarlanan tüm yardım programlarını Topluluğa bildirir. Topluluk, Gümrük Birliğinin yürürlüğe girmesinden itibaren bu çerçeve kararlarının ve esaslarının kabulü, yürürlükten kaldırılması veya değiştirilmesiyle ilgili usullleri en kısa zamanda Türkiye'ye bildirir. Türkiye, bu bilgilerin verilmesini izleyen 1 yıl içinde mevzuatını uyarlar;
Bu Karar'ın yürürlüğe girmesinden itibaren 2 yıl içinde, tekstil ve giyim sektörüne verilenler dışında kalan tüm yardım programlarını, AT Antlaşmasının 92 ve 93ncü maddelerinde öngörülen Topluluk çerçeve kararlarına ve esaslarına uygun hale getirir. Topluluk bu çerçeve kararların ve esasların Topluluk tarafından kabulü, yürürlükten kaldırılması veya değiştirilmesi ile ilgili her türlü usulü Türkiye'ye en kısa zamanda bildirir. Türkiye, bu bilgilerin verilmesini izleyen 1 yıl içinde mevzuatını uyarlar;
Madde 39 (devam)
Madde 39 (devam)
Türkiye, yürürlükte bulunan ve (d) bendine göre uyarlamaya tabi tutulan tüm yardım programlarını Gümrük Birliği'nin yürürlüğe girmesini izleyen 2 yıl içinde Topluluğa bildirir. Yeni bir programın kabul edilecek olması halinde, Türkiye, bu programın içeriğini Topluluğa en kısa zamanda bildirir;
Bir teşebbüse veya teşebbüs grubuna verilecek olan ve bir Üye Devlet tarafından sağlanmış olması halinde Topluluk çerçeve kararları ve esasları uyarınca Topluluğa bildirilme zorunluluğu bulunan herhangi bir münferit yardım ile Topluluk çerçeve kararlarının ve esaslarının dışında kalmakla birlikte miktarı 12 milyon ECU'yü aşan ve bir Üye Devlet tarafından sağlanmış olması halinde AT mevzuatına göre bildirilmesi zorunlu bulunan münferit yardımları Topluluğa önceden bildirir.
Üye Devletler'ce sağlanan ve AT Antlaşması'nın 93 ncü maddesi uyarınca Komisyon'un analizine tabi olan münferit yardımlar konusunda Türkiye'ye Üye Devletler'le aynı esasa göre bilgi verilir.
Topluluk ve Türkiye, girişimlerin kısıtlayıcı faaliyetleriyle ilgili yasalarındaki bütün değişiklikleri birbirlerine bildirirler. Taraflar bu yasaların uygulandığı durumları da birbirlerine bildirirler.
Rekabet, Birleşmeler ve Devlet Yardımları
Rekabet, Birleşmeler ve Devlet Yardımları
Madde 7
Türkiye ile Topluluk arasındaki ticareti etkiledikleri ölçüde, aşağıdaki hususlar, işbu Anlaşmanın düzgün işleyişi ile uyumsuz addedilecektir:
iii. AKÇT Andlaşması çerçevesinde sağlanan derogasyonlar haricindeki herhangi bir türde kamu yardımlarının hepsi.
(i), (ii) ve (iii) fıkralarına aykırı herhangi bir uygulama, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu kuran Andlaşmanın 65 ve 66 ncı maddeleri (ve ilgili olduğu takdirde, Avrupa Topluluğu'nu kuran Andlaşma'nın 85 nci maddesi) ve AKÇT sektöründeki devlet yardımlarına ilişkin kurallarla birlikte talii mevzuatının uygulanmasından doğan ilgili kıstaslara göre değerlendirilmelidir.
Türkiye, AKÇT çelik sektöründe verilmesi önerilen herhangi bir devlet yardımını, yeterli bir süre içinde Topluluğa bildirecektir. Topluluk, bir Üye Devlet tarafından verildiğinde Topluluk hukukuna aykırı addedilebilecek bu tür herhangi bir yardıma, itiraz beyan edebilme hakkına sahip olacaktır. Eğer Türkiye Topluluğun görüşünü kabul etmez ve sorun 30 gün içerisinde çözümlenemez ise, Türkiye ve Topluluk'dan her biri, konuyu tahkim müessesesine götürmeye hak kazanacaktır.
Her iki taraf, kamu yardımları alanında, önerilen herhangi bir yardımın tutarı, yoğunluğu ve gayesi dahil olmak üzere, diğer tarafa tam ve sürekli bilgi iletmek suretiyle şeffaflığı temin edeceklerdir.
25 Şubat 1995 tarih ve 22213 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 95/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Dünya Ticaret Örgütü (kurucu) üyesi olmuştur.
25 Şubat 1995 tarih ve 22213 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 95/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Dünya Ticaret Örgütü (kurucu) üyesi olmuştur.
Türkiye ve Avrupa Birliği DTÖ üyesidir; devlet destekleri alanında kuralları belirleyen Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşmasına uymakla yükümlüdürler.
Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması temelde;
ihracat yapma koşuluna veya performansına veya yerli malların üretiminin kayrılması anlayışına dayalı olarak verilen sübvansiyonları yasak tedbir,
belli malların üretimini veya sektörlerin kayrılmasını ise spesifik sübvansiyonlar başlığı altında toplayarak dava edilebilir tedbir,
sayılan iki tedbir kapsamına girmemek kaydıyla araştırma-geliştirme, çevre koruma, bölgesel kalkınma amaçlı destekleri ise dava edilemez tedbir* olarak kabul etmiştir.
(*) Dava edilemeyen sübvansiyonlar ile ilgili 8 yıllık süre 2002 yılı sonu itibariyle bitmiştir. Halihazırda tüm sübvansiyonlar “dava edilebilir tedbir” olarak nitelendirilmektedir.
Devlet yardımlarının etkin bir biçimde denetlenmesine yönelik uygun bir çerçeve oluşturulması için Ulusal Devlet Yardımları İzleme İdaresi kurulması gerekmektedir.
Devlet yardımlarının etkin bir biçimde denetlenmesine yönelik uygun bir çerçeve oluşturulması için Ulusal Devlet Yardımları İzleme İdaresi kurulması gerekmektedir.
Bu İdarenin görevi, ilgili AB Müktesebatından kaynaklanan esaslar doğrultusunda devlet yardımlarının uygunluğunu değerlendirmek olacaktır. Sözkonusu idare, aynı zamanda tüm devlet yardımlarının uygulamasından sorumlu birimlerden bilgileri alarak, bildirimi yapılan yardımlar üzerinde yaptırım uygulama, yasaklama ve onaylama yetkisine sahip olacaktır. İdare aynı zamanda, merkezi ve yerel idareler seviyesinde değişik kurumlarca verilen doğrudan veya dolaylı tüm yardımları kapsayacak şekilde mevcut yardımların bir envanterini çıkaracaktır.
Katılım aşamasında ise Avrupa Komisyonu devlet yardımı izleme ve kontrol yetkisine sahip olacaktır, ancak Komisyon herbir aday Ülke bünyesinde bildirim yükümlülüklerinin koordinasyonu, raporlama ve bilgi temini konularında bir irtibat noktasına ihtiyaç duymaktadır.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği tesis eden 6 Mart 1995 tarih ve 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı (OKK) kapsamındaki devlet desteklerinin kapsamlı bir envanterinin sunularak, devlet destekleri alanında şeffaflığın sağlanması,
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği tesis eden 6 Mart 1995 tarih ve 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararı (OKK) kapsamındaki devlet desteklerinin kapsamlı bir envanterinin sunularak, devlet destekleri alanında şeffaflığın sağlanması,
Çelik sektörüne yönelik devlet destekleriyle ilgili olarak, kapasite gelişimi ve 2001’den itibaren firma bazında verilen devlet desteklerine ilişkin Komisyona detaylı bilgi verilmesi,
Türkiye ile AB arasında ikili anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla devlet desteklerinin onaylanmasına, izlenmesine ve geri alınmasına ilişkin genel şart ve kuralları belirleyecek yasanın çıkarılıp uygulamaya konulması,
Mevcut ikili anlaşmalardan kaynaklanan devlet desteği kurallarının tam olarak uygulanması için gerekli yetkiyle donatılmış işlevsel olarak bağımsız bir devlet destekleri idaresinin kurulması. Söz konusu idare devlet yardımı programlarını ve münferit destekleri onaylama, ayrıca kanuna aykırı olarak verilen desteklerin geri alınmasını talep etme yetkilerini haiz olmalıdır. Bu idarenin kurulmasına kadar, Gümrük Birliği Anlaşmasının gereklerine uygun olarak AB kuralları ile açıkça uyumlu olduğu hususunda Komisyon nezdinde şüphe uyandıracak yeni destek programlarının yürürlüğe konulmaması veya mevcutların süresinin ve kapsamının genişletilmemesi,
AB ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerle bağdaşmayan devlet desteklerinin AB müktesebatına uygun hale getirilmesine yönelik açık bir takvimi de içeren ve Komisyon tarafından kabul edilecek bir eylem planı sunulması,
Çelik firmalarının kömür ve çelik ürünleri ticaretine ilişkin Türkiye ile AKÇT arasındaki Anlaşmanın ihlali anlamına gelecek devlet desteklerinden yararlanmasını engelleyecek önlemlerin alınması gerekmektedir. 2001 yılından bu yana bu kapsamda verilmekte olan desteklerin AB Konseyi tarafından kabul edilmesi ancak bir ulusal yeniden yapılandırma programına derc edilecek kısıtlı şartlar altında mümkündür. Söz konusu şartları yerine getirmek için bu tür bir yeniden yapılandırma programının 1 Eylül 2006 tarihinden önce benimsenmiş olması gerekmektedir.
4.8. Fasıl 8: Rekabet Politikası:
4.8. Fasıl 8: Rekabet Politikası:
Devlet destekleri konusunda iyi düzeyde ilerleme kaydedilmiştir. Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun kabul edilmiştir. Bu Kanun, bu görevin yerine getirilmesi için Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki kurumsal bir yapı ile desteklenen bir otoritenin kurulmasını da öngörmektedir. Bu birimlerin mümkün olan en kısa sürede operasyonel hale gelmesi gerekmektedir. Kanun, Türkiye’nin gümrük birliği yükümlülüklerine uygun şekilde, destek planlarının bildirimi ve izlenmesine ilişkin hükümler içermektedir. Hizmet sektörü Kanun’un kapsamı dışındadır. Türkiye’nin, devlet desteklerini, gümrük birliği ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşması gerekliliklerine uygun hale getirmesi beklenmektedir.
Türkiye, 2009 yılında ülkenin en az gelişmiş bölgelerini hedefleyen bir teşvik paketi kabul etmiştir. Bu paketinbazı kısımları henüz gümrük birliği kuralları ile uyumlaştırılmamıştır.
Çelik sektörüne yapılan devlet desteğine ilişkin olarak çok sınırlı ilerleme kaydedilmiştir. 2001-2006 yılları arasında bu sektörün desteklenmesine yönelik devlet uygulamalarının nihai değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Ulaştırma ve enerji sektörlerinde, devlet desteğini düzenleyecek kurumların kurulmasında ve hukuki çerçevenin oluşturulmasında ilerleme kaydedilmemiştir.
Devletin rekabet edebilirlik üzerindeki etkisi
Devletin rekabet edebilirlik üzerindeki etkisi
Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasını sağlayacak olan mevzuatın yürürlüğe girişi, devlet desteği uygulamaları ve tedbirlerinin bildirilmesi gerekliliğini de geciktirecek şekilde, 31 Aralık 2015 tarihine kadar tekrar ertelenmiştir.
Kapsamlı bir devlet destekleri envanteri henüz oluşturulmamıştır ve devlet desteği uygulamalarının AB müktesebatına uyumuna ilişkin eylem planının tamamlanması beklenmektedir. 2012 tarihli teşvik paketi kararının kapsamı kimyasallar, madencilik ve yüksek teknoloji ürünleri gibi sektörleri de kapsayacak şekilde genişletilerek ikinci kez değiştirilmiştir; bu değişiklikle büyük ölçekli, bölgesel ve stratejik projeler için ek vergi teşvikleri de sağlanmaktadır. Bazı devlet desteği programları, Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal etmeye devam etmektedir.
Kanunun amacı, devlet desteklerinin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara uygun olarak düzenlenmesini ve ilgili mercilere bildirimini sağlamak üzere ilke ve esasların belirlenerek desteklerin izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları tespit etmektir.
Kanunun amacı, devlet desteklerinin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara uygun olarak düzenlenmesini ve ilgili mercilere bildirimini sağlamak üzere ilke ve esasların belirlenerek desteklerin izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları tespit etmektir.
Kanun hükümleri tarım, balıkçılık ve hizmetsektörlerindeki devlet desteklerini kapsamaz.
AB Anlaşması Madde 107 (87)
AB Anlaşması Madde 107 (87)
İşbu Antlaşmada aksine hüküm bulunmadıkça, bir Üye Devlet tarafından veya Devlet kaynakları vasıtasıyla herhangi bir şekilde yapılan ve belirli teşebbüsleri veya belirli malların üretimini kayırarak rekabeti bozan veya bozmakla tehdit eden, her türlü yardım, üye Devletler arasındaki ticareti etkilediği ölçüde, ortak pazarla bağdaşmaz.
1/95 sayılı OKK Madde 34
Topluluk Üyesi Devletler'in veya Türkiye'nin herhangi bir biçimde Devlet kaynaklarını kullanarak sağladıkları ve belli teşebbüslerin kayırılması veya belli ürünlerin üretiminin özendirilmesi suretiyle rekabeti aksatan veya aksatma tehlikesi taşıyan her türlü yardım, Topluluk ile Türkiye arasındaki ticareti etkilediği ölçüde Gümrük Birliğinin iyi işleyişiyle bağdaşmaz.
6015 sayılı Kanun Madde 2
Devlet desteği: Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticareti etkilediği ölçüde doğrudan kamu tarafından veya kamu kaynakları aracılığıyla herhangi bir şekilde sağlanan, belirli teşebbüslere veya belirli ürünlerin üretimine ayrıcalık tanıyarak rekabeti bozan veya bozma tehdidi oluşturan ve yararlanana mali fayda sağlayan her türlü tedbir
Aşağıda sayılan devlet destekleri bu Kanun kapsamında uygun devlet desteği sayılır:
Aşağıda sayılan devlet destekleri bu Kanun kapsamında uygun devlet desteği sayılır:
Ürünlerin veya hizmetlerin menşei ile ilgili ayrımcılık yapılmaksızın bireysel tüketiciye verilen sosyal nitelikli destekler.
Doğal afetlerin veya olağanüstü olayların sebep olduğu zararı gidermeye yönelik olan ve zararın maddi büyüklüğünü geçmeyen destekler.
Aşağıda sayılan devlet destekleri, bu Kanun kapsamında uygun görülebilir devlet destekleri olup bunların kapsam ve kuralları Kurul tarafından belirlenir:
Aşağıda sayılan devlet destekleri, bu Kanun kapsamında uygun görülebilir devlet destekleri olup bunların kapsam ve kuralları Kurul tarafından belirlenir:
Avrupa Birliği seviyesine göre yaşam standardının aşırı ölçüde düşük veya işsizlik oranının çok yüksek olduğu bölgelerde ekonomik gelişmeyi sağlamak amacıyla verilen destekler.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yapısal uyum gereklerinin yerine getirilmesini sağlamayı amaçlayan destekler.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret koşullarını ortak çıkarlara ters düşecek ölçüde olumsuz etkilememek kaydıyla, belirli ekonomik faaliyetlerin veya belirli bölgelerin gelişimini sağlamaya yönelik destekler.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticaretin koşullarını ortak çıkarlara ters düşecek ölçüde olumsuz etkilememek kaydıyla, kültür mirasının ve doğal varlıkların korunmasına yönelik destekler.
Türkiye ve Avrupa Birliğinin ortak çıkarlarına hizmet eden önemli bir projenin gerçekleşmesini sağlamaya yönelik destekler.
Türkiye ekonomisinde ortaya çıkan ciddi sorunları gidermeye yönelik destekler.
Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Konseyinin belirleyeceği diğer destekler.
Belirli türdeki devlet desteklerine grup muafiyeti tanınmasına ve bir teşebbüse belirli bir dönemde belirli bir miktarı aşmayacak şekilde verilen ve rekabeti önemli ölçüde bozmayan devlet desteklerinin bu Kanun kapsamında uygun devlet desteği olduğuna ve Kurula bildirimine gerek olmadığına ilişkin usul ve esaslar bu Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak yürürlüğe konulan yönetmeliklerle belirlenir.
Belirli türdeki devlet desteklerine grup muafiyeti tanınmasına ve bir teşebbüse belirli bir dönemde belirli bir miktarı aşmayacak şekilde verilen ve rekabeti önemli ölçüde bozmayan devlet desteklerinin bu Kanun kapsamında uygun devlet desteği olduğuna ve Kurula bildirimine gerek olmadığına ilişkin usul ve esaslar bu Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak yürürlüğe konulan yönetmeliklerle belirlenir.
Ayrım yapılmaksızın tüm teşebbüslere uygulanan genel nitelikli ekonomik ve mali tedbirler devlet desteği sayılmaz.
Bu Kanunun izin verdiği haller dışında devlet desteği verilemez.
6015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ile Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu kurulmuştur.
6015 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ile Devlet Desteklerini İzleme ve Denetleme Kurulu kurulmuştur.
Kurul; Maliye Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Rekabet Kurumunca, bu kurumları temsilen, birer üye olmak üzere altı üye ile Devlet Destekleri Genel Müdüründen oluşur. Kurulun başkanlığını Devlet Destekleri Genel Müdürü yürütür. Devlet Destekleri Genel Müdürünün görevinin sona ermesi durumunda Kurul Başkanlığı ve üyeliği sona erer.
Kurul Başkanı hariç olmak üzere, Kurul üyelerinin görev süresi 4 yıldır. Görev süresi dolan üye yeniden atanabilir.
Kurul, Başkanın veya bulunmadığı hallerde İkinci Başkanın başkanlığında diğer üyelerden en az dördünün hazır bulunmasıyla ayda en az 1 kez toplanır. Kurul kararları toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. Üst üste üç toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden düşer.
Kurul, Başkanın veya bulunmadığı hallerde İkinci Başkanın başkanlığında diğer üyelerden en az dördünün hazır bulunmasıyla ayda en az 1 kez toplanır. Kurul kararları toplantıya katılan üye sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. Üst üste üç toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği kendiliğinden düşer.
Kurul, kararlarında bağımsız olup, Kurul tarafından alınan kararlar kesindir.
Kurulun sekreterya hizmetleri Devlet Destekleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara uygun olarak devlet desteklerinin ilke ve esaslarını belirlemek ve bunlarla ilgili mevzuatı hazırlamak.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalara uygun olarak devlet desteklerinin ilke ve esaslarını belirlemek ve bunlarla ilgili mevzuatı hazırlamak.
Devlet desteklerinin uygunluğunu incelemek, izlemek ve denetlemek.
Uygulama sonuçlarını desteği verenlerden temin ederek Avrupa Komisyonuna ve ilgili mercilere gerekli bildirimleri yapmak.
Desteği verenler ve diğer ilgili taraflar, Kurulun ihtiyaç duyacağı her türlü bilgi ve belgeyi gizli dahi olsa vermekle yükümlüdür. Gizlilik içeren bilgi veya belgeler sadece bu Kanun kapsamına giren konuların değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Kurulun, yasal zorunluluklar dışında, üçüncü taraflara yönelik olarak gizlilik ilkelerine uyması esastır.
Kurul, desteğin uygun olmadığına karar verirse desteğin geri alınmasına yönelik olarak desteği verenin tüm tedbirleri uygulamasını ister. Desteği veren geri alma işlemini yerine getirmekle yükümlüdür.
Kurul, desteğin uygun olmadığına karar verirse desteğin geri alınmasına yönelik olarak desteği verenin tüm tedbirleri uygulamasını ister. Desteği veren geri alma işlemini yerine getirmekle yükümlüdür.
Devlet desteğinin geri alınmasına esas faiz oranı, destekten fiili olarak yararlanılan tarihten itibaren geri alma kararının alındığı tarihe kadar geçen sürede Müsteşarlık tarafından ihraç olunan Türk Lirası cinsinden iskontolu devlet iç borçlanma senetlerinin faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması alınarak belirlenir. Desteği veren, desteğin geri alınmasına ilişkin işlemleri en geç 1 ay içinde başlatmak zorundadır.
Yıllık rapor
Yıllık rapor
Destek verenler, yıl içinde verdikleri her türlü devlet desteğine ilişkin uygulama bilgilerini, Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, yılın bitiminden itibaren en geç 3 ay içinde Kurula bildirir. Bu bilgiler çerçevesinde hazırlanan yıllık rapor, Kurulca onaylanarak Haziran ayı sonuna kadar ilgili mercilere iletilir
Yönetmelik
Bu Kanunun uygulanmasına dair usul ve esaslar ile yapılacak işlemlere ilişkin süreler Kurul tarafından hazırlanarak Bakan onayı ile çıkarılan yönetmeliklerle belirlenir.
Devlet desteklerinin bildirimi, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler, Kurulun teşkilini müteakip en geç 9 ay içerisinde çıkarılır.
Devlet desteklerinin bildirimi, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler, Kurulun teşkilini müteakip en geç 9 ay içerisinde çıkarılır.
Devlet desteklerinin bildirimi, izlenmesi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler 30/6/2013 tarihine kadar yürürlüğe konulur. (Değişiklik: 24/10/2011-KHK-661/99 md.)
EK MADDE 1 – (1) Müsteşarlıkça, kamu tarafından doğrudan veya kamu kaynakları kullanılarak başka bir kurum veya kuruluş aracılığıyla teşebbüslere herhangi bir şekilde mali fayda sağlayan uygulamaların izlenmesine yönelik yönetmelikler üç ay içinde; devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler ise Kurul tarafından 31/12/2014 tarihine kadar yürürlüğe konulur. Bu tarihi birer yıllık sürelerle iki defa ertelemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. (06/02/2014 tarih ve 6518 sayılı Kanun)
Devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine ilişkin yönetmeliklerin yürürlüğe konulması 31/12/2015 tarihine kadar ertelenmesi 2014/7091 sayılı BKK ile kararlaştırılmıştır.
Devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine ilişkin yönetmeliklerin yürürlüğe konulması 31/12/2016 tarihine kadar ertelenmesi 2015/8325 sayılı BKK ile kararlaştırılmıştır.
C. USULE İLİŞKİN YÖNETMELİKLER
C. USULE İLİŞKİN YÖNETMELİKLER
Devlet desteklerinin kapsamlı bir envanterini çıkarmak,
Devlet desteklerinin kapsamlı bir envanterini çıkarmak,
Desteklerin karşılaştırılabilir, sınıflandırılabilir ve ölçülebilir bilgilerden oluşan veri altyapısını oluşturmak,
"Yıllık rapor"un hazırlanması için altyapı oluşturmak,
Destek veren kuruluşlarda standart bir veri yapısının oluşmasına öncülük etmek,
Kurumlar arasındaki bilgi paylaşımını artırarak Mükerrerliklerin önlenerek kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak,
Kamu maliyesi açısından öngörülebilirliği artırmak,
Politika yapıcılara, karar süreçlerinde ihtiyaç duyacakları nitelikli veriyi oluşturmak ve raporlamak,
Uygulanan desteklere ilişkin etki analizi çalışmalarında ihtiyaç duyulabilecek veriyi temin etmek.
13/10/2010 tarih ve 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun (5 inci madde ikinci fıkra) kapsamında denetlemeye ve izlemeye tabi devlet desteklerine,
13/10/2010 tarih ve 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun (5 inci madde ikinci fıkra) kapsamında denetlemeye ve izlemeye tabi devlet desteklerine,
4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamındaki devlet desteklerine,
05/09/2011 tarihli EKK toplantısında alınan karar gereği, teşebbüslere ve gerçek kişilere kamu kaynağı aktarımını içeren diğer tedbirlere (Eximbank, KGF, İŞKUR, genel nitelikli SGK uygulamaları)
ilişkin verilerin toplanması, depolanması, izlenmesi ve raporlanması.
6015 sayılı Kanuna, 06/02/2014 tarih ve 6518 sayılı Kanunun 111. maddesi ile eklenen Ek 1 inci madde;
6015 sayılı Kanuna, 06/02/2014 tarih ve 6518 sayılı Kanunun 111. maddesi ile eklenen Ek 1 inci madde;
Müsteşarlıkça, kamu tarafından doğrudan veya kamu kaynakları kullanılarak başka bir kurum veya kuruluş aracılığıyla teşebbüslere herhangi bir şekilde mali fayda sağlayan uygulamaların izlenmesine yönelik yönetmelikler üç ay içinde; devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine ilişkin yönetmelikler ise Kurul tarafından 31/12/2014 tarihine kadar yürürlüğe konulur. Bu tarihi birer yıllık sürelerle iki defa ertelemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Kamu kurum ve kuruluşları, teşebbüslere mali fayda sağlayan uygulamalarına ilişkin her türlü kayıt ve veriyi Müsteşarlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenen usul ve esaslar dâhilinde Müsteşarlık bünyesindeki Devlet Destekleri Bilgi Sistemine aktarırlar.
30 Mayıs 2014 tarih ve 29015 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
30 Mayıs 2014 tarih ve 29015 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
19 Haziran 2014 tarihli yazımız ile, sistemde yer alan tüm kurum, kuruluş ve bağlı birimlere yönetmelikle ilgili bilgi verilerek, Müsteşarlıkça belirlenen verilerin 2015 yılı Ocak ayının sonuna kadar DDBS’ye aktarmaları gerektiği aksi takdirde cezai işlem uygulanacağı bildirilmiştir.
Yönetmelik gereğince, DDBS’ye veri aktaracak kurum ve kuruluşlar ile uygulamalarına esas teşkil eden mevzuat listesi 30 Haziran 2014 tarihinde Müsteşarlığımızın internet adresinde yayımlanmıştır.