3 = Masculinitate; 4 = Grad de evitare a incertitudinii.
2.3 Fons Trompenaars (1)
Dimensiunile culturale:
- Universalism vs. Particularism
- Individualism vs. Colectivism
- Egalitate vs. Ierarhie
- Secvential vs. Sincronic
- Orientare spre exterior vs. Orientare spre interior
- Specific vs. Difuz
- Neutru vs. Afectiv.
2.3 Fons Trompenaars (2)
Zonele de afinitate culturala:
- Grupul anglo-saxon (1.+; 2.+; 3.+; 4.+; 5.+)
- Grupul asiatic (1.-; 2.-; 3.-; 4.-; 5.-)
- Grupul latino-american (1.+; 2.-; 3.+; 4.-; 5.-)
- Grupul latino-european (1.-; 2.+; 3.-; 4.+; 5.-)
- Grupul germanic (1.-; 2.+; 3.-; 4.+; 5.+).
Legenda:
1. Individualism (+) vs. Colectivism (-);
2. Universalism (+) vs. Particularism (-);
3. Relatii neutre (+) vs. Relatii afective (-);
4. Relatii specifice (+) vs. Relatii difuze (-);
5. Statut in functie de merit (+) vs. Statut in functie de pozitie (-).
3. Valorile culturale si practica de management
3. Valorile culturale si practica de management
Valorile culturale:
- Valorile integrative (raporturile cu comunitatea si individul)
- Valorile adaptative (raporturile cu natura si actiunea)
- Valorile relationale (raporturile cu timpul si spatiul).
Practica de management:
- Timpul: Culturile monocronice vs. policronice
- Spatiul: Culturile “de insula” vs. “de frontiera”
- Limbajul: Culturile slab contextuale vs. inalt contextuale
- Formalismul: Culturile formale vs. informale
- Omul: Culturile individualiste vs. colectiviste
- Actiunea: Culturile active vs. pasive.
4. Euromanagementul
4. Euromanagementul
Modelul european de management:
- Orientarea catre persoana umana
- Negocierea interna
- Managementul diversitatii culturale
- Armonizarea extremelor
- Orientarea prioritara spre produs
- Gradul mai redus de formalism.
5. Incidente critice
5. Incident critic (1)
George Burgess era inginer sef la o firma producatoare de masini unelte din St. Louis. Compania sa a semnat recent un contract cu unul dintre cei mai mari clienti ai lor din Japonia, pentru a moderniza echipamentele acestora si a face un program de pregatire de trei luni de zile la St. Louis pentru mecanicii de intretinere, sub indrumarea lui George. Desi George nu mai traise sau lucrase niciodata in afara tarii, era nerabdator sa lucreze cu acesti mecanici japonezi, despre care i se spusese ca vorbesc foarte bine limba engleza si ca sunt neobositi. Primele saptamani de pregatire au decurs destul de bine, dar George a inceput sa devina din ce in ce mai deranjat de solicitarile constante pe care i le faceau acesti muncitori japonezi in timpul sau liber. In fiecare zi, acestia il cautau dupa terminarea programului, pentru a le mai oferi informatii suplimentare. I-au cerut chiar sfaturi despre cum sa isi ocupe timpul liber. De cateva ori l-au rugat sa intervina si sa arbitreze cateva neintelegeri aparute intre ei. Simtindu-se frustrat de toate aceste cereri ale japonezilor, George le-a spus acestora ca el prefera sa nu amestece afacerile cu treburile personale. Cateva zile mai tarziu, grupul japonez a cerut un alt instructor.
Care este diferenta culturala implicata si cum ar fi trebuit sa procedeze George?
5. Incident critic (2)
Wayne Calder, un absolvent recent al unui MBA la Harvard si unul dintre cei mai inovativi membri ai departamentului de planificare ai companiei sale, a fost trimis pentru o perioada de doi ani de zile la filiala din Paris. Wayne era nerabdator sa ajunga in Franta pentru a pune in practica cunostintele dobandite la Harvard. Stiind ca toate cunostintele sale de limba franceza ar putea fi o excelenta intrare in societatea franceza, Wayne abia astepta sa isi cunoasca colegii francezi la un nivel personal. In prima saptamana de lucru la Paris, Wayne a avut si prima ocazie de a se socializa. In timp ce asteptau pentru a incepe o sedinta de planificare, Wayne s-a prezentat domnului LeBec. Dupa ce si-au strans mainile si au schimbat o serie de amabilitati, Wayne i-a spus domnului LeBec cat este de entuziasmata familia sa de a fi in Franta. Apoi Wayne l-a intrebat pe LeBec daca are copii. LeBec i-a raspuns ca are doua fete si un baiat. Dar cand Wayne a inceput sa ii puna si alte intrebari despre familia sa, LeBec a devenit dintr-o data foarte distant si necomunicativ. Wayne s-a intrebat unde a gresit.
Explicati aceasta bariera de comunicare. Cum ar fi trebuit sa procedeze Wayne?
5. Incident critic (3)
Harumi Tanaka, din Osaka, Japonia, a acceptat o misiune de afaceri in Boston. Sarcina sa a fost sa analizeze posibilitatea de a dezvolta societati mixte cu firme americane. El a fost invitat de catre o companie americana sa petreaca o luna in Boston si i-au fost repartizati un birou si un asistent de cercetare. Harumi a convenit intr-o zi de luni sa prezinte un plan de afaceri pentru vinerea urmatoare. Marti, insa, calculatoarele din companie s-au defectat si asistentul sau de cercetare s-a imbolnavit grav de gripa. Cu toate acestea, Harumi a mers mai departe si si-a prezentat vineri planul sau de afaceri. A inceput prezentarea cu „Imi pare rau ca nu sunt bine pregatit. S-ar putea ca aceasta intalnire sa fie o pierdere de timp pentru dvs.”. El a prezentat apoi planul de afaceri intr-o maniera clara si interesanta. Dupa sedinta, unul dintre directorii american i-a spus: "Nu stiu de ce a trebuit sa va cereti scuze. Toata lumea stie despre defectarea calculatoarelor si imbolnavirea asistentului dvs.". Harumi a raspuns ca a crezut ca scuzele ar fi o buna introducere pentru prezentarea sa.