Medya raporu 2016 Nİsan-haziran dönemi



Yüklə 336,46 Kb.
səhifə1/5
tarix22.01.2018
ölçüsü336,46 Kb.
#39889
  1   2   3   4   5



MEDYA RAPORU

2016 NİSAN-HAZİRAN DÖNEMİ


1-) SANSÜR VE BASKI (gözaltı, saldırı, soruşturma, dava, akreditasyon engeli)
-Gazeteciler Dündar ve Gül savunmalarını yaptı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandığı “MİT TIRLARI” davasının ikinci duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Can Dündar’ın savunmasını yaptığı duruşmada Mahkeme, tutuksuz yargılamaya devam edilmesine karar verdi. (1 Nisan 2016)


-Gazeteci Sabuncu’dan kadın gazeteciye darp

Gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül’ün yargılandığı ‘MİT TIRLARI’ davasının ikinci duruşmasının görüldüğü sırada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önünde davayı takip etmek için bekleyen Sabah gazetesi muhabiri Dilek Yaman, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Murat Sabuncu tarafından darp edildi. Yaman yaptığı açıklamada, Can Dündar’a soru sormak isterken bir arbede çıktığını, Murat Sabuncu’nun da kendisine saldırdığını söyledi. (1 Nisan 2016)



-RTÜK bu kez yasaklamadı!

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 7 güvenlik mensubunun hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrası RTÜK daha önceki saldırıların aksine yayın yasağı getirmedi. Saldırının bir gün sonrası RTÜK’ten yapılan yazılı açıklamada, "Terör saldırısıyla ilgili olarak radyo televizyon yayınlarında ekseriyetle toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket edilmiş ve yayın yasaklarını ihlal edici görüntü verilmemiştir. Yayıncıların terör karşısındaki bu hassasiyeti ve duyarlılık göstermeleri sorumlu yayıncılığın bir örneğidir" denildi. (1 Nisan 2016)


-Erdoğan’dan gazetecilik yorumu

Nükleer Zirve için gittiği ABD’den dönüşünde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Brookgins Enstitüsü önünde basın mensuplarına yönelik korumalarının darp ve engelleme girişimlerini savunarak, "Bunlar ülkemizde şehit olan bizim askerimiz için ağlamıyor. Ama Maryland'de Azeri bir gazeteci ölen askerlerine ilişkin soru sorarken gözyaşlarına boğuldu. O da gazeteci, bizdekiler de gazeteci. Bakınız; gazetecilik bu ülkenin Cumhurbaşkanı'na ve ailesine küfretmek değildir" ifadelerini kullandı. (3 Nisan 2016)


-Erdoğan’dan ‘terörist-gazeteci’ ayrımında sarı basın kartı kriteri

Ankara’da Kızılay Genel Kurulu’nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, basın veya internet yoluyla işlenen hakaret, tehdit, terörü ve terör örgütlerini övme gibi suçların Avrupa’da veya başka ülkelerde düşünce ve ifade hürriyetiyle ilgili görülmediğini ifade ederek, “Tüm dünyada bu suçlar tamamen adli bir vaka olarak değerlendirilir ve ona göre cezası verilir. Konu Türkiye olunca bir anda ölçüler değişiyor, bakıyorsunuz şahıs terör örgütü mensubu asker vurmuş, polis vurmuş, soygun yapmış, bomba atmış, yakmış yıkmış velhasıl terör örgütü kendisine ne emretmişse onu yapmış. Ama bu eylemleri yaparken cebinde de güya bir gazetenin, derginin, televizyonun tanıtım kartı var. Sarı basın kartı değil dikkat edin tanıtım kartı. Yakalandığında ’ben gazeteciyim’ diyor. İyi de sen gazetecilikten yakalanmıyorsun ki sen terör örgütü üyeliğinden, terör örgütü adına eylem yapmaktan yakalanıyorsun" diye konuştu. (4 Nisan 2016)


-Almanya’da ‘Erdoğan videosu krizi’ devam

Türkiye ile Almanya arasında, Kuzey Almanya Radyo Televizyon Kuruluşu'nda (NDR) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili mizah içerikli bir video nedeniyle oluşan diplomatik kriz Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun telefon konuşmasında ele alındığı; Merkel’in, videoya ilişkin “bilinçli yaralayıcı olduğu” değerlendirmesi yaptığı ifade edildi. (4 Nisan 2016)


-SoL'a "Erdoğan" sansürü

SoL Haber portalının Türkiye kategorisindeki tüm haberleri TİB tarafından engellendi. SoL, yaşanan engellemeyi protesto ettiğini ve durumla ilgili hukuki işlemlerin başlatıldığını duyurdu. Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerçekler Erdoğan'dan güçlüdür" kampanyasının sitesi ve SoL'un bu kampanyaya yer verdiği haberin kaldırılması için şikâyetçi olduğu ve SoL'un "kişilik haklarını ihlal ettiğini" savunduğu bildirildi. (4 Nisan 2016)


-6 gazeteci gözaltına alındı

Fethullah Gülen Cemaati ile AKP iktidarı arasında süren ve iktidarın ‘Paralel Devlet Yapılanması’ adı altında başlattığı soruşturmalar kapsamında İstanbul merkezli 4 ilde yapılan operasyonda Aydınlık Gazetesi muhabiri Mehmet Bozkurt, Karşı muhabiri Emre Erciş, Millet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergün, Zaman Gazetesi’nin güvenlik muhabiri Bayram Kaya gözaltına alındı. Karşı Gazetesi’nin son Genel Yayın Yönetmeni Kutlu Esendemir ve Millet Gazetesi’nin eski muhabiri Ufuk Köroğlu hakkında, yurtdışında oldukları için gözaltı işlemi yapılamadı. Operasyon kapsamında Karşı Gazetesi’nin sahibi Turan Ababey ile bir polis memuru da gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazeteciler Özergün, Kaya ve Bozkurt sorgularının ardından 1 gün sonra serbest bırakıldı. Diğer gazeteciler de serbest bırakıldı. (4-5-6 Nisan 2016)


-Taciz haberini yapan kadın gazeteciye mobbing

Manisa’da yerel Hayat gazetesinde çalışan muhabir Dilek Omaklılar, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan Zühal Güneş'in uğradığı tacizi haberleştirdiği için, Hayat gazetesi ile aynı kişi tarafından yönetilen Haber gazetesinde muhabir olarak çalışan Adil Bağcı tarafından sözlü şiddete maruz kaldı, tehdit edildi; yaşadığı mobbing nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldı. (5 Nisan 2016)


-Erdoğan, AYM kararına yeni tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) MİT TIR'ları davasında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili hak ihlali kararına yine tepki gösterdi ve “Gazeteci dahi olsa casusluk terör örgütü ve eylemlerini övme gibi somut tanımı olan şeyler. Takdirini yapacak yer yargı. AYM bile bunun etkisinde kalarak kendi varlığına adeta ihanet edercesine Anayasa’ya aykırı karar verebiliyor. Değerli arkadaşlar, böyle olmaz. Türkiye şu anda terörle en yoğun mücadeleyi veren ülkedir" dedi. (5 Nisan 2016)


-Çandar hâkim karşısında

Gazeteci Cengiz Çandar hakkında, kapatılan internet sitesi Radikal’de yayınlanan 7 köşe yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davaların görülmesine başlandı. Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen iki ayrı davadan Bakırköy’dekine katılan Çandar, suçlamanın anayasa aykırı olduğunu ifade etti. (7 Nisan 2016)




-Oktay Kaynarca, muhabirin üzerine araba sürdü; ayağını ezdi

Oyuncu Oktay Kaynarca, gece trafikte gazetecilere yakalanınca, aracını kendisini görüntülemeye çalışan Milliyet Gazetesi Muhabiri Seçkin Şenvardar’ın üzerine sürdü ve ayaklarının üzerinden geçerek yaralanmasına neden oldu. (7 Nisan 2016)


-ZDF’ye soruşturma

Almanya’nın kamu kanalı ZDF’nin komedyeni Jan Böhmermann’ın programında Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘küfür şiiri’ okuması ve Erdoğan’ın tepki göstermesi üzerine ZDF’nin merkezinin bulunduğu Mainz’ın başsavcılığı hem komedyene hem de kanalda bu yayından sorumlu olanlara soruşturma açtı. Almanya’da basın özgürlüğü kapsamında gündem oluşturan konuya ilişkin Alman kamuoyu komedyene sahip çıkarken, Almanya Başbakanı Merkel’den de “Almanya’da ifade özgürlüğü var” açıklaması geldi. (7 Nisan 2016)


-‘KCK Basın Davası’nın görülmesine devam edildi

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, çoğunluğu gazeteci 46 sanıklı ‘KCK Basın Davası’, eksik savunmaların tamamlanması için 15 Temmuz 2016 tarihine ertelendi. (8 Nisan 2016)


-"Karikatürdeki muhtar Öcalan'a benziyor" gerekçesiyle suç duyurusu

İstanbul'da bir grup muhtar, Leman Dergisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir muhtarla selfie çekildiğini gösteren karikatürü ile muhtarların "aşağılandığı ve hakarete uğradığı"nı öne sürerek, karikatürist ve dergi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Adliyesi'ne gelen İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği üyesi bir grup muhtar, karikatürdeki muhtarın Abdullah Öcalan'a benzediğini de suç duyurusunun gerekçeleri arasında gösterdi; konuyla ilgili tazminat davası açacaklarını da söyledi. (8 Nisan 2016)


-Kayyumlu Zaman yeniden THY’de

Kayyum atanan Zaman Gazetesi, Türk Hava Yolları (THY) tarafından, uçaklarda ve CİP salonlarında dağıtılan gazeteler arasına 2 yıl arasından sonra tekrar eklendi. (9 Nisan 2016)



-Gazeteciye ‘şişe’ gözaltısı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Menderes Türel’in, milli futbolcu Arda Turan ile makam aracında çektirdiği fotoğrafta görülen şişelerin şampanya olduğunu yazan gazeteci Kadir Tekin gözaltına alındı. Tekin, evinde eşi ve çocuklarının gözü önünde gözaltına alındığını belirterek, suç duyurusunda bulunacağını söyledi. (10 Nisan 2016)


-IŞİD, Gaziantep’te Suriyeli gazeteciyi öldürdü

Halep Today TV’de IŞİD aleyhine yayınlar yapan Mohammad Zhar Alshurgat’a, Gaziantep’te yolda yürüdüğü sırada arkasından gelen biri kişi tarafından ensesinden vuruldu. IŞİD’e bağlı Aamaq haber ajansı Twitter hesabından yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Alshurgat üç gün sonra hayatını kaybetti. (10 Nisan 2016)


-Erdoğan’dan Alman komedyen hakkında suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yazdığı şiirde kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında Mainz Savcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. (11 Nisan 2016)


-Baysal'ın Cizre yazısına erişim engeli

T24 Yazarı Nurcan Baysal'ın Cizre’deki operasyonlar sonrasında özel harekat polislerinin kullandığı evlerin durumuna ilişkin yazdığı yazısına erişim engeli getirildi. Baysal'ın 7 Mart'ta yayımlanan yazısına 29 Mart'ta erişim engeli talep eden Emniyet Genel Müdürlüğü, yazının "emniyet güçleri aleyhine son derece çirkin iftira ve ithamlara yer verildiği" iddiasında bulundu. (11 Nisan 2016)


-RTÜK, İngilizce şarkıyı önce Türkçe'ye çevirdi sonra ceza kesti

RTÜK, Fransız şarkıcı Imany’nin, NR1 ve Power’da yayınlanan "Don’t Be So Shy" adlı şarkısının klibine, darbe dönemlerini aratmayacak bir gerekçeyle ceza kesti. Önce şarkının İngilizce sözlerini Türkçe’ye çeviren RTÜK, şarkıdaki "kıyafetlerini çıkar", "sıcaklığımı hissediyor musun?" gibi ifadeler için "Bunlar gençlere zarar verir" diyerek 2 kanalı da cezalandırdı. Şarkıda yer alan "Kutsa beni peder" gibi ifadelerle kutsal değerlerin hafife alındığını savunan RTÜK, "Klip, sözleri dikkate alındığında müstehcen bir yayın olarak düşünülmektedir. Kullanılan sözler şarkının orijinal dilinde de müstehcenlik ifade etmektedir. Şarkının çocuk ve gençlerin ekran başında olduğu saatlerde yayınlanmasının, onları yaşlarına uygun olmayan mesajlara maruz bıraktığı ve gelişimlerini olumsuz etkilediği düşünülmektedir" ifadelerini kullandı. Klibi, "Ahlakî gelişime zarar verebilecek türde" bulan RTÜK kanallara oy çokluğuyla ceza verdi. (11 Nisan 2016)


-DİHA’nın 2 muhabirine gözaltı

DİHA muhabirleri Meltem Oktay ve Uğur Akgül, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Nusaybin’de kaldıkları evde gözaltına alındı. (12 Nisan 2016)


-DİHA’nın stajyer muhabiri Ataman tutuklandı

Van'ın Edremit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi'nde haber takibi sırasında gözaltına alınan DİHA stajyer muhabiri Ziya Ataman, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, Ataman'ın tutuklanmasına karar verdi. (12 Nisan 2016)


-Hani'deki patlamaya yayın yasağı

Hani Sulh Ceza Hâkimliği, Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 11 Nisan'da meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı getirilmesini kararlaştırdı. RTÜK’ten yapılan açıklamada, Hani Sulh Ceza Hâkimliği'nin, bombalı saldırı nedeniyle soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamında medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına karar verdiği bildirildi. (12 Nisan 2016)


-RTÜK'ten Kürt yayın organlarına ceza yağdı

RTÜK, PKK tarafından esir alınan askerlerin görüntülerini yayınlayan İMC TV'ye, "Örgütü güçlü ve haklı gösterdiği" iddiasıyla ceza verdi. Üst kurul İMC'ye ayrıca, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın zırhlı araçlar için kullandığı ifadelerle "Namlusunu sivillere doğrultmuş zırhlı araçlar ölüm makinesi" ve "Miray bebek evden ambulansa geçerken tarandı" şeklinde 2 haber yaptığı için de ceza verdi. Özgür Gün TV’ye ise akademisyen Zafer Bölük’ün bölgede yaşananlara ilişkin değerlendirme yaptığı haber ve yerel muhabirlere Cizre Kaymakamlığı bahçesindeki darp görüntülerini yayımladığı için "Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı yayın yapmak", "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddialarından iki ayrı ceza verildi. Kaymakamlık bahçesinde muhabirlere yönelik darp görüntülerini yayınlayan Azadi TV’ye de ceza verildi. Jiyan TV’ye ise cenaze törenlerinde açılan bayrak ve posterleri flulaştırmadan yayınladığı için ceza kesildi. RTÜK, Van TV’ye de HDP Milletvekili Bediha Özgökçe Ertan’ın katıldığı canlı yayında, "Kürtlere karşı soykırım ve katliam yapılıyor" dediği için ceza verdi. (13 Nisan 2016)


-Samanyolu'na da kayyum atandı

Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimliğinin kararı doğrultusunda, Kaynak Holding ile organik bağı bulunduğu tespit edilen ve içlerinde Samanyolu TV’nin de bulunduğu 14 yeni şirkete daha kayyum atandı. (13 Nisan 2016)


-Gazeteci Dara’ya ‘nasıl bacak bacak üstüne atarsın’ gözaltısı

Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Van TV muhabiri Zeki Dara, Hakkâri'de müftülük tarafından düzenlenen ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinliğinde, protokolün çaprazında bir sandalyeye oturup ayak ayak üstüne atancı valilik korumaları tarafından gözaltına alındı. Karakola götürülen ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Dara, Vali Yakup Canpolat’ın, gözaltına alınması için korumalara el işareti yaptığını; götürüldüğü karakolda da kötü muamele yapıldığını söyledi. (14 Nisan 2016)


-DİHA muhabiri Oktay tutuklandı

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Nusaybin’de kaldıkları evde 12 Nisan 2016 günü gözaltına alınan DİHA muhabirleri Meltem Oktay ile Uğur Akgül, mahkemeye sevk edildi. İki muhabirden Meltem Oktay, “Habercilerin yararlanamadığı şekilde haber alma imkanı sağladığı” suçlamasıyla ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanırken, Uğur Akgül adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (14 Nisan 2016)


-Polisten gazeteciye "kamu binalarını çekemezsin" engellemesi

Ankara Güven Park’taki polis noktasının 13 Mart’taki bombalı saldırı sonrasında boşaltıldığını görüntülemek isteyen DİHA Muhabiri Fatih Gönül, polisler tarafından engellendi. Gönül, “Kamu binalarını çekiyorsun” gerekçesiyle durdurulurken, fotoğraf makinesindeki fotoğrafları silindi. Gönül, GBT kontrolünden geçirildikten sonra alandan uzaklaştırıldı. (14 Nisan 2016)


-"Kadınlar Günü" gözaltısı

Sakarya'da TEM ekipleri tarafından yapılan ev baskınlarında aralarında DİHA Muhabiri Muhammed Doğru'nun da bulunduğu 11 kişi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. (15 Nisan 2016)


-Merkel’den, komedyene için soruşturma izni

Almanya Başkanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren şiir okuyan Almanya’nın kamu kanalı ZDF’nin komedyeni Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. Merkel’in kararı, Almanya’da “sığınmacı anlaşması için ifade özgürlüğünü feda etti” yorumlarına neden oldu. (15 Nisan 2016)


-4 internet haber sitesine erişim engeli

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 31 ülkede yayın yapan Rus haber ajansı Sputnik ile DİHA, JİNHA ve Azadiya Welat’ın sitelerine erişimi engelledi. Bu sitelerden DİHA daha önce de 34 kez engellenmişti. (15 Nisan 2016)


-Bacak bacak üstüne atan gazetecinin evine baskın

Hakkâri'de 14 Nisan 2016 günü takip ettiği bir programda, protokolün çaprazında bir sandalyeye oturup ayak ayak üstüne atanca valilik korumaları tarafından gözaltına alınan Yüksekova Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Van TV muhabiri Zeki Dara’nın evi, terör mücadele polisleri tarafından basıldı. Baskın sırasında evde olmayan Dara, “Yaşanan olayın ardından evimin basılmasını tehdit olarak görüyorum” dedi. (15 Nisan 2016)



-10 Ekim Ankara Katliamı’ndaki ihmalleri yazan gazetecilere soruşturma

Ankara Başsavcılığı, müfettişlerin Ankara Garı’ndaki katliamdaki ihmalleri gözler önüne seren haberle ilgili Cumhuriyet gazetesi muhabiri Kemal Göktaş, Evrensel gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu ile Evrensel gazetesi muhabiri Tamer Arda Erişen hakkında soruşturma başlattı. Üç gazeteciye yöneltilen iddia, haberlerinde, Terörle Mücadele Kanunu’nun 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülen 6. maddesine rağmen terörle mücadelede görev alan personelin hüviyetlerini açıklayarak yayımlamak, aralarında Vali, Cumhuriyet Savcısı, Mülkiye ve polis başmüfettişleri ile Emniyet personelinin de olduğu kamu görevlilerini hedef göstermek ve gizlilik dereceli birtakım resmi evrakı alenen yayımlamak. (15 Nisan 2016)


-Selfie kapağı davasında savcı beraat istedi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, Nokta Dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında, Dergi’nin 18. sayısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şehit cenazelerinin önünde selfie çektirirken gösteren kapak nedeniyle ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla açılan davada, savcılık, sanıklar için beraat istedi. (15 Nisan 2016)


-RTÜK’te çifte standart

Ankara’daki terör saldırılarına ilişkin ‘yayın yasakları’nı ihlal eden yayın kuruluşlarına, ‘yandaş-yandaş olmayan’ standardı uygulandı. A Haber, TV Net, Ülke TV, ATV ve 24 TV kanallarının yayın ihlali raporlarının RTÜK Üst Kurulu’na üç ay iletilmezken, aynı konuda Kanal D ve Fox Tv’ye ilişkin ihlal raporları hemen düzenlenerek Üst Kurul’a iletildi. (17 Nisan 2016)


-Gazeteciler Gurbetoğlu ve Göktaş ifade verdi

103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Garı önündeki IŞİD terör saldırısına ilişkin müfettiş raporunu haberleştirdikleri için haklarında soruşturma açılan Evrensel gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Kemal Göktaş, savcıya ifade verdi. İki gazeteci de haberlerinde, ‘kamu yararı’ ve ‘halkın haber alma hakkı’ kapsamında bilgiler içerdiğini, yöneltilen suçlamaların temelsiz olduğunu dile getirdi. (19 Nisan 2016)


-Baransu’yun yargılanmasına devam edildi

Taraf Gazetesi’nin eski köşe yazarlarından, ‘Balyoz’ planı davasında yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurulduğuna ilişkin soruşturma kapsamında 13 aydır tutuklu bulunan Mehmet Baransu’nun, Fethullah Gülen ile ilgili 2004 yılına ait MGK kararı haberi nedeniyle yargılandığı davaya Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Baransu, duruşmanın geç başlaması, savunmasının da uzun olması nedeniyle erteleme istedi; dava 2 Mayıs 2016’ya ertelendi. (19 Nisan 2016)


-Hrant Dink davasında sanıktan itiraf

AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin ana dava ile birleştirilen 26 kamu görevlisine yönelik açılan davanın ilk duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Tutuklu sanıklardan eski istihbaratçı Muhittin Zenit savunmasında, “Birileri ateşi yaktı, birileri de bu ateşi alevlendirdi, biz izledik göz yumduk” dedi. Duruşma sonunda Zenit tahliye edildi. (19 Nisan 2016)


-Erdoğan’ı hicveden ARD muhabiri sınır dışı edildi

Almanya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın özgürlüğüne yönelik baskılarını hicveden “Erdowie, Erdowo, Erdowhan” klibini yayımlayan kanallardan ARD’nin muhabiri Volker Schwenck’nin Türkiye’ye girişine izin verilmedi. ARD’nin Kahire bürosu yöneticisi Schwenck, İstanbul’a giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı’nda alıkonuldu, sonra da sınır dışı edildi. (19 Nisan 2016)


-DİHA muhabiri tutuklandı

Sakarya Üniversitesi’nde öğrenci olan ve aynı zamanda Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) muhabirliğini yapan Muhammed Doğru "örgüt propagandası yapmak" ve "örgüt üyeliği" iddialarıyla tutuklandı. (19 Nisan 2016)


-Kanal D muhabiri gözaltına alındı

Şikede kumpas iddialarına ilişkin İstanbul merkezli 28 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarda, Kanal D'nin polis muhabiri Ekrem Açıkel de gözaltına alındı. Adliyeye çıkarılan Açıkel savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. (19-22 Nisan 2016)



-Sputnik’in müdürüne sınırdışı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), 15 Nisan 2016 tarihinde sitesine erişim engeli koyduğu Sputnik’in Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un, Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Kerimov, Atatürk Havalimanı’nda gelen yolcu kontrolünde bir saat bekletildikten sonra giriş yasağı olduğu söylendi ve Moskova’ya geri gönderildi. (20 Nisan 2016)


-İktidara yakın medyayı eleştirince yazıları kesildi

15 yıldır Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yapan Emre Aköz’ün, 400 günlük izne çıktığı bildirilirken, buna, ‘zorunlu 400 günlük izni’ gerekçe gösterildi. Bu duruma karşın Aköz’ün, Mustafa Koç’un ölümünün ardından iktidara yakın medyada çıkan haberleri eleştiren yazısından kaynaklı izne çıkarıldığı belirtildi. Aköz’ün son yazısı 27 Mart 2016 tarihinde yayınlanmıştı. (20 Nisan 2016)


-Dündar'ın, cezaevindeyken yazdığı bir yazı nedeniyle ifadesi alındı

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, tutuklu olduğu dönemde kaleme aldığı bir köşe yazısında infaz koruma memurlarına "hakaret" ettiği gerekçesiyle hakkında yürütülen soruşturma kapsamında talimatla ifade verdi. Şırnak'taki bir infaz koruma memurunun, Dündar'ın Silivri Cezaevi'nde yazdığı ve cezaevi koşullarını anlattığı yazıda, tüm gardiyanlara hakaret ettiğini öne sürerek şikâyetçi olduğu ve bu kapsamda Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Can Dündar hakkında "hakaret" suçundan soruşturma yürütüldüğü ifade edildi. (20 Nisan 2016)


-"Zarrab" haberi yapan gazeteciye yakalama kararı

Gazeteci Fatih Yağmur hakkında, Reza Zarrab'ın konutunun önünde haber yapmak istediği için iki ayrı yakalama kararı çıkarıldı. Olay, Zarrab tarafından "konut dokunulmazlığını ihlal" ve "hakaret" gerekçesi ile şikâyet konusu edildi. (20 Nisan 2016)


-MEB’deki kadrolaşma ve ihale usulsüzlüğü haberlerine sansür

www.odatv.com internet sitesinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki kadrolaşma ve ihale usulsüzlüğüne ilişkin iddiaları içeren haberlerine, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce erişim engeli konuldu. Haberlere ilişkin sansür kararı, haberde ismi geçen İçişleri Bakanı Efkan Ala ve kardeşi MEB Rehberlik ve Denetim Kurulu Başkanı Atıf Ala’nın, “kişilik haklarının zedelendiği” ve “gizliliğin ihlal edildiği” iddiasıyla yaptığı başvuru sonrası alındı. (20 Nisan 2016)


-Star gazetesi yazarının ‘Davutoğlu yorumu’ köşesinden etti

AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen, bir süre önceye kadar TRT Haber ve Spor Dairesi Başkanlığı’nı yürüten ancak bu görevinden alınarak TRT Genel Müdür müşavirliğine kaydırılan Nasuhi Güngör’ün, A Haber’deki “Toplumsal Hafıza” adlı programda, “Davutoğlu ile devam edilemez. AKP kendisine çıkış aramalı” sözleri nedeniyle Star Gazetesi’ndeki köşe yazarlığına son verildi. (21 Nisan 2016)


-‘MİT TIRLARI’ davasına devam edildi

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündür ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, MİT’in tırlarla Suriye’de rejime muhalif örgütlere silah yolladığı ve AKP Hükümeti’nin IŞİD’e verdiği desteğe ilişkin haberleri nedeniyle yargılandığı davaya İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Savcı Evliya Çalışkan’ın, davanın, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde başka kişilerin yargılandığı aynı içerikli bir davayla birleştirilmesi talebi mahkemece reddedildi. Davanın bir sonraki duruşması 6 Mayıs 2016 tarihinde görülecek; bu duruşmada Savcı Çalışkan’ın esas hakkındaki görüşünü vermesi bekleniyor. (22 Nisan 2016)


-Gazetecinin "manidar" tweetine 5 ay hapis cezası

Evrensel Muhabiri Faruk Ayyıldız'a 2013 yılında attığı, "İşgalcinin varlığı, silahı, askeri, polisi, şiddetiyse elbet o işgalciye atılan her taş helâldir, haktır" tweetinin "manidar" bulunduğu gerekçesiyle açılan davadan 5 ay hapis cezası çıktı. Ayyıldız'a verilen 5 aylık hapis cezası 3 bin TL para cezasına çevrildi. (22 Nisan 2016)


Yüklə 336,46 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin