Anchiloza este suprimarea mobilităţii articulare prin organizarea exudatelor din cavitatea articulară inflamată sau prin sudarea extremităţilor osoase vecine, după avizarea chirurgicală.
I. TITLUL LUCRăRII DEFINIţIE Anchiloza de şold: pierderea completă a mişcărilor din articulaţia coxo-femurală.
II. ETIOPATOGENIE
În general alterările cartilaginoase constituie un proces metabolic care începe după 40 de ani şi care adesea nu poate fi asimilat cu “îmbătrânirea”.
În producerea leziunii cartilaginoase caracteristic anchilozelor sunt incriminaţi următorii factori:
-
Factori mecanici
-
alterarea cartilajului poate fi produsă de o suprasolicitare datorită unei repartiţii anormale a presiunii articulare, o hiperpresiune în anumite puncte.
-
Factori traumatici
-
traumatismele importante ce determină fracturi, luxaţii sau subluxaţii antrenează alterări ale cartilajului sau repartiţii noi de presiuni articulare
-
Îmbătrânirea
-
odata cu înaintarea în vârstă se produc perturbări endocrine, in condiţiile acestei vitalităţi scăzute apariţia artrozelor este marcată, la aceasta contribuind şi o vascularizaţie scăzută
-
Factori inflamatori cronici
-
dupa unele inflamaţii sau infecţii, cartilajul articular poate fi alterat dezorganizat, înlocuit printr-un ţesut cicatricial (TBC osteoarticular)
-
poliartrita reumatoidă determină frecvent leziuni la nivelul coxo-femural care evoluează cronic, progresiv prin stadiile de sinovita şi capsulită şi interesarea ligamentoasăa, leziuni condrale şi osteocondrale.
-
procese inflamatorii urmate de o fibroză şi atrofie musculară determină o mobilitate redusă în perioada de recuperare, apariţia unui puseu agraveaza situaţia şi de multe ori se instalează anchiloza
-
coxita care determina o anchiloza de cele mai multe ori, în flexie este uneori bilaterală determinând suprimarea mersului
-
leziuni infecţioase articulare – artrita nespecifica sau specifica, tuberculoza panacocica, osteomielita, plagi articulare, reumatismul poliarticular anchilozant, toate duc la pierderea completa a mobilitatii articulare dand anchiloza la sfarsit, sinoviala si capsula articulara sunt ingrosate si aderente la tesuturile vecine cu osificari. Partile moi din jur (piele, muschi, vase, nervi) sunt atrofiate si retractate
-
anchiloza de sold poate fi urmarea unei artoza coxo-femurale sau a unei malformatii congenitale la care se adauga tulburarile statice, traumatismele plus tulburarile vasculare sau endocrine.
III. ANATOMIA PATOLOGICA
Tesutul cartilaginos normal este foarte activ, la nivelul sau avand loc urmatoarele procese:
-
sinteza de ADN si a proteinelor
-
formarea substantei fundamentale care contine din abundenta mucopolizaharide
-
fabricare fibrelor de colagen.
In artroze metabolismului cartilagiului este diminuat, sintezele amintite fiind deficitare.
Rezulta organizarea exsudatelor din cavitatea articulara inflamata, osteoscleroza articulara, osteofibroza articulara marginala, alterari morfologice cartilaginoase.
IV. SIMPTOMATOLOGIE
Anamneza pacientului
Vom cere subiectului date privitoare la conditiile in care a aparut anchiloza (aici includem varsta, profesia si locul de munca). Apoi trecem la depistarea unor tratamente efectuate anterior, la efectele acestora asupra pacientului si rezultatele obtinute dupa care trecem la inspectarea starii pacientului in momentul prezentarii la control.
Faptul ca pacientul are dureri, trebuie mentionat caracterul durerii initiale, evolutia ca si influenta diferitelor tratamente. In ceea ce priveste durerea pentru care se prezinta la medic trebuie precizati urmatorii parametrii:
-
severitatea durerii
-
calitatea durerii
-
perioada de producere a durerii
-
cauzele agravante
-
factorii ce usureaza durerea.
Starea prezenta |