Mimar Sinan Türk tarihinin en önemli mimarı olarak gösterilen Mimar Sinan, Osmanlı Devleti’nin de en ünlü baş mimarıdır. Yavuz Sultan Selim döneminde yeniçeri olarak görev yapan Mimar Sinan; I. Süleyman, II
Türk tarihinin en önemli mimarı olarak gösterilen Mimar Sinan, Osmanlı Devleti’nin de en ünlü baş mimarıdır. Yavuz Sultan Selim döneminde yeniçeri olarak görev yapan Mimar Sinan; I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat döneminde baş mimar olarak görev yapmıştır. Sanatçının 350’nin üzerinde esere imza attığı bilinmektedir. Mimar Sinan’ın en önemli eserleri arasında; Süleymaniye Camii (İstanbul), UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii (Edirne),Şehzade Mehmet Camii (İstanbul), Mihrimah Sultan Camii (İstanbul), Atik Valide Camii (İstanbul) yer almaktadır.
Mimar Sinan’ın öğrencisi olan ve babasının da bir mimar olduğu düşünülen Mimar Hayreddin’in adı Mostar Köprüsü (Mostar/Bosna Hersek) gibi dünyaca ünlü bir eserde yazılıdır. II. Bayezid dönemi mimarlarından biri olan Mimar Hayreddin’in inşa ettiği Mostar Köprüsü, 1993 yılında savaş nedeniyle yıkılsa da köprü orijinaline sadık kalınarak 1997 yılında yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mostar Köprüsü dışında, II. Bayezid Külliyesi (Edirne) de Mimar Hayreddin’in en önemli eserleri arasında yer alır. Ayrıca İstanbul’da bulunan II. Bayezid Camii’nin de mimarın eseri olduğu düşünülmektedir.
Sedefkar Mehmed Ağa, Topkapı Sarayı’nda çeşitli görevlerde çalışmasının ardından Mimar Sinan’ın öğrencisi olmuştur. Mimar Sinan’ın ölümünün ardından Arabistan ve Rumeli teftişlerine çıkan Sedefkar Mehmed Ağa’nın en önemli eseri ise inşası 7 yıl süren ve İstanbul’un en çok turist çeken camilerinden biri olan Sultanahmet Camii’dir.
Mimar Kemaleddin
20.yüzyılın en önemli mimarlarından biri kabul edilen Mimar Kemaleddin, kariyerine mühendis olarak başlamış ve ardından Almanya’da mimarlık eğitimi alarak günümüzde de var olan pek çok önemli eseri hayata geçirmek için ilk adımı atmıştır. Mimar Kemaleddin’in portresi 20 TL’lik banknotların üzerinde yer almaktadır. Mimarın en önemli eserleri arasında Gazi Eğitim Enstitüsü (Ankara), Tayyare Apartmanları (İstanbul), Ankara Palas (Ankara) ve Bebek Camii (İstanbul) yer alır.
Balyan Ailesi
18. ve 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin pek çok yapısında imzası bulunan Balyan Ailesi, tarihteki en önemli mimar ailelerden biridir. Ailenin en önemli isimleri; Krikor Balyan, Sarkis Balyan, Nigoğos Balyan ve Garabet Amira Balyan’dır. Çoğu üyesi Avrupa’da eğitim alan Balyan Ailesi’nin imza attığı eserler arasında Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Adile Sultan Sarayı vardır.