Ministerul afacerilor interne



Yüklə 79,08 Kb.
tarix30.04.2018
ölçüsü79,08 Kb.
#49904

ROMÂNIAc:\users\mesaroscosmin\desktop\logo centenar1.jpgc:\users\mesaroscosmin\desktop\stema.png


MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSTITUŢIA PREFECTULUI - JUDEŢUL MARAMUREŞ





BULETIN DE INFORMAŢII EUROPENE
21 martie 2018 – 27 martie 2018


POR - MODIFICAREA GHIDULUI SOLICITANTULUI PENTRU REDUCEREA EMISIILOR DE CARBON îN MUNICIPIILE REșEDINță DE JUDEț


În data de 22.03.2018, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRAP) a emis ordinul de modificare a „Ghidului Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2017/4/4.1/1”.

Principalele modificări sunt ilustrate în documentul denumit Sinteza principalelor modificărilor la Ghidul solicitantului - Condiții specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2017/4/4.1/1 - Martie 2018 se referă, în principal, la următoarele aspecte:

- Pentru dovedirea dreptului de proprietate publică, se vor prezenta Hotărârea Guvernului SAU extrasul de carte funciară din care să rezulte intabularea, precum și încheierea, cel mai târziu în termen de maximum 1 an de la data intrării în vigoare a contractului de finanțare.

-Includerea posibilităţii încheierii Acordurilor-cadru de parteneriat privind colaborarea, între administrațiile bazinale de apă şi solicitanţii de finanţare reprezentaţi de UAT municipiul/oraşul/judeţul/comuna, în cazul în care proiectul prevede executarea unor lucrări de construire pe albiile şi/sau pe malurile apelor;

-Extinderea termenului de depunere a proiectelor cu activităţi complementare finanţabile prin Obiectivul specific 4.1, până cel târziu la data şi ora de închidere a prezentului apel de proiecte;

-Reducerea punctajului minim din etapa de evaluare tehnică şi financiară la 50 de puncte;

De asemenea, forma consolidată a „Ghidului Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor ȋn cadrul apelului de proiecte cu numărul POR/2017/4/4.1/1” este publicată pe site-ul programului.

* * *

Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin FEDR, iar 1,5 miliarde de euro - contribuția națională. Autoritatea de Management a programului funcționează la nivelul MDRAP.



Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 finanțează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să îşi poată gestiona în mod eficient resursele şi să îşi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.
Data: 22 martie 2018

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice



O NOUA INITIATIVA GUVERNAMENTALA PENTRU CRESTEREA ABSORBTIEI DE FONDURI EUROPENE SI EVITAREA PIERDERII UNOR ALOCARI

O noua masura pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si evitarea dezangajarii (pierderea unor alocari de sume pe anumite Programe Operationale) a fost aprobata de Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

In acest sens, s-a modificat si completat Ordonanta de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Scopul modificarii este de a putea fi incheiate contracte de finantare cu o valoare mai mare decat prevedeau alocarile initiale din Programele Operationale, astfel:

In cadrul POR (Programul Operational Regional) vor fi incheiate contracte de finantare cu o valoare totala dubla fata de alocarea propriu-zisa.

In ceea ce priveste POCA (Programul Operational Capacitate Administrativa) se vor putea incheia contracte a caror valoare totala depaseste cu 50% alocarea.

Propunerea se justifica prin faptul ca, pentru unele apeluri lansate, au existat proiecte eligibile, de calitate, dar care nu au putut fi contractate fiindca bugetul alocat apelului respectiv nu era suficient.

O alta completare vine in sprijinul beneficiarilor care primesc finantare sub incidenta ajutorului de stat/ de minimis (de obicei organizatii private), prin acces la prefinantare pentru toate categoriile de cheltuieli eligibile intr-o singura transa de maximum 40 la suta din contributia publica eligibila a proiectului.

Toate masurile si completarile de mai sus au fost introduse cu obiectivul clar de a urgenta contractarea proiectelor astfel incat, pana la sfarsitul lui 2018, rata de contractare a fondurilor europene gestionate de MFE si MDRAP sa ajunga la 100%.
Data: 22 martie 2018

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice


PARTENERIATE îNTRE SOLICITANțII DE FINANțARE PRIN POR șI INSTITUțII PUBLICE

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, 15 martie, un Memorandum prin care se adopta un model de acord-cadru de parteneriat intre unitatile administrativ-teritoriale (UAT) care doresc sa efectueze investitii pe terenurile aflate in albiile raurilor, solicitante de finantare prin Programul Operational Regional (POR), si institutii publice (entitatile cu personalitate juridica ale Administratiei Nationale „Apele Romane” si ale Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare), pe perioada de valabilitate a contractelor de finantare.

Este vorba despre acele terenuri aflate in albiile raurilor, care sunt incluse in domeniul public al statului si date in administrarea Administratiei Nationale „Apele Romane”. In aceste conditii, UAT (judete/municipii/orase/comune) care pot beneficia de fonduri europene prin POR nu pot demonstra ca pot asigura caracterul durabil al investitiei in ceea ce priveste interventiile pentru consolidarea structurilor care intra in alcatuirea drumurilor reabilitate. In cazul unei investitii in infrastructura sau productie, trebuie respectat caracterul durabil al investitiei timp de 5 ani de la data platii finale, inclusiv prin mentinerea proprietatii asupra elementelor de infrastructura.

Conform prevederilor legislatiei in vigoare, la emiterea actelor ce permit efectuarea lucrarilor in albiile apelor, administratiile bazinale din subordinea Administratiei Nationale „Apele Romane” impun UAT-urilor anumite conditii, care conduc la prelungirea duratei de intocmire a documentatiilor necesare pentru depunerea cererilor de finantare prin POR sau chiar la respingerea lor.

Aceste conditii sunt legate fie de dovada detinerii terenurilor aflate in albiile minore, fie de dovada procedurii de concesionare a suprafetelor de teren, fie de transferarea dreptului de administrare a suprafetelor proprietate publica a statului, din albia minora a cursurilor de apa din administrarea Administratiei Nationale „Apele Romane” in administrarea titularului avizului de gospodarire a apelor.

Astfel, prin crearea unor parteneriate intre UAT-uri si administratorii terenurilor aferente unor investitii propuse spre finantare din POR, fiecare parte isi va putea exercita toate prerogativele care decurg din dreptul de administrare asupra imobilului detinut. Practic, de exemplu, pentru Administratia Nationala „Apele Romane”, singura obligatie pe perioada derularii proiectului, precum si in perioada de durabilitate, va fi reprezentata de mentinerea dreptului de administrare asupra terenului, parte a proiectului propus spre finantare din POR.

Memorandumul a fost aprobat in contextul implementarii POR 2014-2020 si al realizarii gradului de absorbtie stabilit prin Programul de Guvernare, pentru a evita dezangajarea de fonduri puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana.

In acest context, avand in vedere alocarea financiara, la nivelul POR, de 8,13 miliarde de euro (6,6 miliarde de euro FEDR + 1,53 miliarde euro de la bugetul de stat) si pentru evitarea aprecierii ca fiind neeligibile a unor proiecte in care devin incidente prevederi referitoare la dovedirea calitatii de proprietar/administrator al unor suprafete de teren ce apartin domeniului public al statului (respectiv domeniului public al UAT-urilor), este necesara solutionarea conditionalitatilor aferente emiterii avizului de gospodarire a apelor, ca urmare a interventiei la edificiile existente in albiile raurilor.


Data: 22 martie 2018

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice


PRESEDINțIA ROMâNă A CONSILIULUI UE: DEVENIțI VOLUNTAR!

Mai sunt doar 8 luni pana la 1 ianuarie 2019, cand Romania va prelua, pentru o jumatate de an, Presedintia Consiliului Uniunii Europene- http://bit.ly/2q56tw5, www.romania2019.eu

Aveti peste 18 ani, studii superioare si timp liber? Va puteti alatura corpului de voluntari care vor lucra alaturi de Ministerul Afacerilor Externe, in programul „Voluntari ai Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene“, care se va desfasura in perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2019.

Faza-pilot a programului se va desfasura in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2018 si sunt disponibile 60 de locuri.

Cu aceasta ocazie veti putea acumula cunostinte practice si experienta in cadrul unui proiect de importanta majora pentru intreaga societate romaneasca, veti putea intelege mai bine procesul decizional european, veti putea participa la dezbaterile si evenimentele organizate, veti putea interactiona cu specialisti din Romania si din strainatate.

Daca sunteti interesati, va puteti depune dosarul de inscriere prin aplicatia online din site-ul de prezentare a pregatirilor pentru Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: http://www.romania2019.eu/voluntariat

Linkuri utile:


  • www.mae.ro

  • https://www.consilium.europa.eu/

  • https://europa.eu/european-union/index_ro

  • http://ue.mae.ro/

  • https://ec.europa.eu/romania/home_ro

Data: 22 martie 2018


Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice




Servicii publice de ocupare mai puternice pentru integrarea profesională a persoanelor vulnerabile

Șomerii și persoanele aflate în pericol de concediere sau în căutarea unui loc de muncă, precum și angajatorii vor beneficia de servicii personalizate, la standarde europene, oferite de 2.000 angajați ai serviciilor publice de ocupare mai bine pregătiți, prin intermediul unor proiecte finanțate din fonduri europene.

Construirea unui serviciu de ocupare puternic, capabil să performeze la standarde europene, să promoveze și să asigure dreptul la integrare socială și profesională a persoanelor vulnerabile asigură respectarea principiilor esențiale care vizează egalitatea de șanse și accesul la piața muncii, din recent adoptatul Pilon European al Drepturilor Sociale. Am speranța că profesioniștii din serviciul public de ocupare sunt conștienți de rolul esențial pe care îl au în viața celor vulnerabili și am încredere că procesul de consolidare a agențiilor pentru ocuparea forței de muncă va da roade imediat” a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Peste 118 milioane euro din Programul Operațional Capital Uman sunt la dispoziția Agenției Naționale și Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM și AJOFM), în calitate de servicii publice de ocupare (SPO), în parteneriat cu alte entități specializate, pentru asigurarea unui nivel adecvat de resurse umane, metodologice și informaționale, în scopul oferirii de servicii la standarde europene.

Sprijinul financiar din Fondul Social European se va concentra pe îmbunătățirea capacității SPO de a oferi consiliere individuală și orientare în carieră în special tinerilor NEETs, șomerilor de lungă durată și persoanelor din grupuri vulnerabile. Vor fi introduse la scară largă, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale serviciului public de ocupare, managementul de caz al persoanelor în căutarea unui loc de muncă și punerea lor în legătură directă cu angajatorii, dar și dezvoltarea serviciilor sociale oferite de SPO.

Proiectele vor urmări în principal formarea personalului serviciilor publice de ocupare pentru a oferi servicii flexibile, diversificate și adaptate beneficiarilor, precum și dezvoltarea/ consolidarea/integrarea de servicii de tip call centre și ghișee electronice pentru cetățeni. Mai mult, în cadrul proiectelor vor fi realizate baze de date și va fi obținută interoperabilitatea bazelor de date care includ angajatorii, instituțiile de învățământ și persoanele inactive, în căutarea unui loc de muncă.

Despre apelul de proiecte „Modernizarea instituțiilor pieței forței de muncă (SPO)”

Apelul este finanțat din Programul Operațional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3. Locuri de muncă pentru toți, obiectivul tematic 8. Promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă a Programului Operațional Capital Uman.

Cu un buget alocat de 118.294.486,10 euro (contribuția UE + contribuția națională), apelul este de tip non-competitiv și este deschis în MySMIS începând cu 16.03.2018 ora 10.00, până la 11.06.2018, ora 16.00.
Data: 16 martie 2018

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene



75.000 persoane vor beneficia de un program de prevenire și tratament al tuberculozei, finanțat din fonduri europene


Ministerul Fondurilor Europene, prin POCU, va deschide, în perioada următoare, apeluri de proiecte în domeniul sănătății, în valoare totală de 167.014.231,76 euro. 

75.000 persoane vulnerabile vor beneficia de programe de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, printr-un proiect al cărui contract de finanțare a fost semnat de ministrul Rovana Plumb.

Propus de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, proiectul propune formarea a 560 specialiști pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătățirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical și de suport al cazurilor de tuberculoză.

Prin intervenții de depistare precoce și active în rândul grupurilor vulnerabile, simultan cu practicile îmbunătățite de control al infecției din unitățile sanitare și din laboratoare, se vor depista cazurile mai devreme și va fi prevenită, în acest fel, transmiterea continuă a tuberculozei, inclusiv tuberculoza latentă.



Sunt încrezătoare că fondurile europene alocate vor duce la scăderea incidenței tuberculozei în România, că vor fi identificate în timp util cât mai multe cazuri și vor fi tratați cei afectați. Astfel de proiecte contribuie la o mai bună stare de sănătate a românilor și mă bucur că fondurile europene pot contribui la îndeplinirea unui astfel de obiectiv, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Acest program completează proiectul pe care Ministerul Sănătății îl dezvoltă, tot pentru combaterea tuberculozei, cu sprijinul fondurilor norvegiene și care presupune testarea altor 15.000 persoane și asigură tratament și suport social pentru 600 bolnavi, a declarat, la rândul său, doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament” are o valoare totală de 68.369.935,23 lei și este finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU), Axa prioritară 4. Incluziunea socială și combaterea sărăciei.



Programul face parte din campania națională de screening, finanțată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aprox. 5 milioane persoane, adulți și copii, vor beneficia de servicii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament pentru principalele patologii.

În continuarea demersului de combatere a inegalităţilor curente privind sănătatea, care pot constitui factori agravanţi ai sărăciei, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POCU, va deschide în perioada următoare apeluri de proiecte în valoare totală de 167.014.231,76 euro.

Informații relevante:

România înregistrează cea mai ridicată rată a mortalității din cauza tuberculozei multirezistente la medicamente. Pentru serviciile de detectare a tuberculozei active, monitorizarea și gestionarea tratamentului este nevoie de 3.000 lucrători comunitari în domeniul sănătății, 3.750 medici și asistente care lucrează în laboratoare TB și 5.000 medici de familie.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament” are rolul de a contribui la rezolvarea acestor nevoi urgente în domeniul medical din România.


Data: 21 martie 2018

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene



Peste 47 de milioane de euro alocate prin PNDR 2020 pentru proiectele de investiții în patrimoniul cultural selectate în această lună
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat Rapoartele de selecție aferente submăsurii 7.6 Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural pentru proiectele depuse în etapa a doua a sesiunii deschise în 2017. În baza acestor Rapoarte au fost selectate pentru finanțare 156 de proiecte în valoare totală de 47,4 milioane de euro. Dintre cererile de finanțare selectate, 45 au fost depuse de către solicitanți din zona montană, valoarea acestora fiind de aproximativ 12,9 milioane de euro.

Pentru protejarea patrimoniului cultural, AFIR a primit în perioada 2015 – 2017 solicitări de finanțare în valoare de peste 304 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de solicitare de 164% din fondurile disponibile aferente sM 7.6. Alocarea totală disponibilă pentru finanțarea proiectelor prin submăsura 7.6 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de 185,7 milioane de euro.



AFIR a semnat 409 contracte de finanțare în valoare de aproximativ 134 milioane de euro și a plătit până în prezent 47,5 milioane de euro beneficiarilor acestei linii de finanțare. Investițiile în protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a mediului rural românesc. Alături de accesul la infrastructura de bază, satele noastre au nevoie de revigorarea vieții sociale, de conservarea și dezvoltarea moștenirii culturale a înaintașilor noștri. Faptul că în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 am reușit să finanțăm proiecte deosebite de restaurare a patrimoniului, dar și de modernizare a așezămintelor de cultură din mediul rural – căminele culturale, mă bucură și îmi dă speranța că realizările predecesorilor noștri vor continua să inspire și generațiile viitoare. a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Finanțarea disponibilă pentru protejarea patrimoniului cultural din mediul rural asigură decontarea cheltuielilor privind restaurarea, conservarea și dotarea clădirilor sau a monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local și a așezămintelor monahale de clasă (grupă) B.

Totodată, sprijinul financiar acordat prin sM 7.6 asigură modernizarea, renovarea și dotarea căminelor culturale. Achiziționarea de software, de brevete, licențe, drepturi de autor și mărci reprezintă, de asemenea, cheltuieli eligibile prin sM 7.6.

Una dintre investițiile care a obținut finanțare prin sM 7.6 în regiunea de nord-est a țării constă în restaurarea, conservarea și dotarea bisericii de lemn Sfânta Treime din comuna Cucuteni, județul Iași. Valoarea contractului de finanțare este de aproximativ 255.000 de euro.

Renovarea pavilionului principal al castelului Mariaffi din parcul Mariaffi Lajos, amplasat în comuna Sângeorgiu de Mureș reprezintă, de asemenea, o investiție în patrimoniul local finanțată de către AFIR prin intermediul sM 7.6 din PNDR 2020. Valoarea fondurilor obținute prin acest proiect se ridică la peste 400.000 de euro.

O altă investiție care a obținut finanțare prin sM 7.6 este amplasată în comuna Vaideeni, județul Vâlcea și are ca obiect restaurarea și dotarea școlii din ansamblul rural pentru promovarea tradițiilor locale. Valoarea contractului de finanțare este de peste 380.000 de euro.

Restaurarea și conservarea bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a mănăstirii Rogozu din județul Vrancea este un proiect finanțat prin PNDR 2020 cu peste 396.700 de euro.

Un alt proiect finanțat prin sM 7.6 are ca obiect renovarea, modernizarea și dotarea așezămintelor culturale din comuna Săpata, județul Argeș. Valoarea investiției finanțate este de peste 381.000 de euro.

De asemenea, în comuna Studina din județul Olt a fost finanțată reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural cu 386.545 euro.

Prin intermediul PNDR 2020 a obținut finanțare și proiectul privind restaurarea și valorificarea bisericii de lemn Sfântul Gheorghe din satul Boz, comuna Brănișca, județul Hunedoara. Valoarea investiției este de aproximativ 208.000 de euro.

Un alt exemplu de investiție finanțată cu fonduri europene destinate patrimoniului cultural îl constituie lucrările de restaurare, reabilitare și amenajare a unei expoziții la conacul Komaromi din Otomani, în vederea încurajării turismului rural din județul Bihor. Valoarea acestei investiții este de 500.000 de euro.
Data: 22 martie 2018

Sursa: Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale




Diseminarea interinstituțională a experienței AFIR în gestionarea sistemelor IT pentru implementarea proiectelor europene
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a organizat joi, 22 martie 2018, în București, o întâlnire de lucru și schimb de experiență cu reprezentanți ai Microsoft România și din alte instituții ale administrației publice centrale.

Această acțiune vine ca o confirmare a faptului că gestionarea sistemului informatic complex care asigură procesarea cererilor de finanțare, dar și a tuturor fluxurilor adiacente acestui domeniu, este făcută de către Agenție la cele mai înalte standarde.

La întâlnire au participat domnul Alexandru POTOR - Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian CHESNOIU, Director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, domnul Adrian MARINESCU, Director pentru Sectorul Public din cadrul Microsoft România, precum și experți IT din cadrul AFIR, din Microsoft România și din alte instituții ale administrației publice centrale.

În cadrul dezbaterilor, domnul Secretar de stat a ținut să sublinieze performanțele atinse de Agenție în ceea ce privește aplicațiile tehnologiei IT: „AFIR a reușit să valorifice resursele oferite de Microsoft, ceea ce a dus la o amplificare a capacității instituționale de absorbție a fondurilor europene. Sunt convins că o mare parte din succesul MADR în ceea ce privește rata de absorbție se datorează și acestei utilizări a ultimelor tehnologii informatice. Recomand și celorlalte instituții să se dezvolte și să utilizeze astfel de sisteme inteligente. Am avut o colaborare excelentă cu furnizorul nostru Microsoft pentru soluțiile de stocare a datelor de tip “Cloud”. Dezvoltările departamentului IT al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sunt excelente si au beneficiat de suportul consistent al experților partenerilor noștri.

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a declarat în deschiderea evenimentului: „Prin această întâlnire dorim să arătăm cum am reușit să oferim servicii superioare beneficiarilor noștri și să debirocratizăm procesul de obținere a fondurilor europene pe care le gestionăm. Folosirea tehnologiilor de ultimă oră a permis obținerea unor economii importante la bugetul de stat, estimate până în prezent ca depășind suma de 300.000 de euro.”

Prezentarea susținută de experții Direcției IT din cadrul AFIR a trecut în revistă soluțiile informatice dezvoltate de echipa Agenției pe baza tehnologiei de cloud1. Este vorba despre aplicația de primire și procesare a cererilor de finanțare, a celei pentru derularea achizițiilor private, baza de date cu prețuri de referință, sistemul de gestionare a problemelor tehnice cu care se pot confrunta utilizatorii, precum și alte dezvoltări de softuri care susțin sau vor susține fluxul informatic.

În urma acestei prezentări, specialiștii Microsoft România au menționat faptul că AFIR este una dintre cele mai avansate instituții guvernamentale în ceea ce privește serviciile digitale oferite publicului său.
Data: 23 martie 2018

Sursa: Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale



UE, lider mondial în impozitarea adecvată a sectorului digital

Noi norme, având ca scop garantarea faptului că activitățile comerciale digitale sunt impozitate în mod corect și favorabil creșterii economice în UE, au fost propuse de Comisia Europeană miercuri, 21 martie. Adoptarea acestora va transforma UE într-un lider mondial în ce privește conceperea de reglementări fiscale adaptate la economia modernă și era digitală.

Economia digitală este o mare oportunitate pentru Europa, iar Europa este, la rândul său, o mare sursă de venituri pentru firmele din domeniul digital. Această situație reciproc avantajoasă ridică însă probleme juridice și fiscale. Normele noastre care datează dinaintea apariției internetului nu permit statelor membre să impoziteze companiile din domeniul digital care își desfășoară activitatea în Europa atunci când acestea nu sunt prezente fizic aici sau când prezența lor fizică este neglijabilă. Această situație este ca o gaură neagră tot mai mare pentru statele membre, întrucât baza fiscală se deteriorează. Acestea sunt motivele pentru care propunem un nou standard juridic, dar și un impozit intermediar pe activitățile digitale”, a subliniat comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi.

Cele două propuneri legislative distincte prezentate de Comisie vor avea ca rezultat o impozitare mai corectă a activităților digitale în UE, astfel:



  1. prima inițiativă urmărește să facă o reformă a normelor în materie de impozit pe profit, astfel încât profiturile să fie înregistrate și impozitate acolo unde companiile au o interacțiune semnificativă cu utilizatorii prin canalele digitale, ca soluție pe termen lung preferată de Comisie; prin ea sunt definite criteriile de stabilire a "prezenței digitale" impozabile sau a unui sediu permanent virtual într-un stat membru pentru platformele digitale;

  2. cea de-a doua propunere are în vedere instituirea unui impozit intermediar care să acopere principalele activități digitale care, în prezent, nu sunt impozitate în UE, ea venind ca răspuns la apelurile din partea mai multor state membre pe această temă; impozitul ar urma să se aplice, cu titlu provizoriu, veniturilor obținute din anumite activități digitale care nu intră sub incidența cadrului fiscal actual, până la finalizarea reformei globale și integrarea unor mecanisme care să reducă posibilitatea dublei impozitări.

Pachetul prezentat prevede o abordare coerentă în ceea ce privește un sistem de impozitare a economiei digitale, care să sprijine piața unică de profil și să servească drept punct de pornire pentru discuțiile internaționale menite să soluționeze acest aspect la nivel mondial.

Etape următoare

Propunerile legislative vor fi înaintate Consiliului UE spre adoptare și Parlamentului European spre consultare.

UE va continua să participe în mod activ la discuțiile purtate la nivel mondial pe tema impozitării economiei digitale în cadrul G20/OCDE și să insiste pentru adoptarea unor soluții internaționale ambițioase.


Data: 21 martie 2018

Sursa: Comisia Europena—Reprezentața din România


Finanțare pentru startup-uri în faza de creștere: S-a lansat un fond de investiții de 375 de milioane de dolari



Firma de capital de risc din Londra Eight Roads Ventures a lansat al treilea fond de investiții pentru Europa, de 375 milioane de dolari, pentru a ajuta startup-urile europene și din Israel să crească.

Fondul de investiții intenționează să sprijine un număr total de 15-20 de companii, cu o dimensiune medie a investițiilor de 10 milioane până la 30 milioane de dolari, în afaceri din Europa care dezvoltă software-uri pentru întreprinderi, aplicații fintech și tehnologie pentru digitalizarea domeniului sănătății, scrie TechCrunch.

De la lansarea primului său fond de investiții european în 2010, Eight Roads Ventures a investit în afaceri precum firma de analiză pentru marketeri din Israel — AppsFlyer și site-ul de vânzare de mobilă — Made.com — din Londra.

Lansarea fondului de 375 de milioane de dolari vine după ce și alte astfel de companii europene au anunțat că vor investi în startup-uri, scrie Bloomberg. Anul trecut, Atomico, condus de Niklas Zennstrom, a lansat un fond de 765 milioane de dolari, iar în 2016 Accel Partners a anunțat că are disponibili 500 milioane dolari pentru investiții în startup-uri din Europa.

Davor Hebel, managerul fondului de investiții european, a afirmat că Eight Roads Ventures caută afaceri care au trecut deja de o serie de finanțări și au avut până la 50 de angajați, dar au intenționat să crească la 1.000 de angajați sau mai mult.

Potrivit managerului, există mai puține fonduri de investiții care să sprijine afacerile aflate în acest stadiu în Europa și în Israel, în comparație cu cele care sunt la început de drum. Există, de asemenea, o diferență de competențe în Europa în ceea ce privește know-how-ul pentru a construi companii de tip scale-up, a menționat managerul.


Data: 21 martie 2018

Sursa: www.startupcafe.ro




AFIR anunta un deficit de 9 miliarde de euro la fondurile europene




Conform declaratiilor lui Adrian-Ionut Chesnoiu, directorul general al AFIR, Romania are in prezent un deficit de aproximativ noua miliarde de euro pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, noteaza Agerpres.

Mai exact, directorul AFIR sustine ca exista o mare diferenta intre nevoia de finantare a agricultorilor romani si sumele oferite tarii noastre de UE  prin PNDR 2014- 2020.

,,Daca vorbim de sectorul beneficiarilor publici, am avut o alocare de 1,8 miliarde de euro contributia Uniunii Europene, iar proiectele depuse sunt in valoare totala ce depaseste 3,8 miliarde. Deci, constatam o diferenta foarte mare a nevoii fata de alocare pe acest exercitiu 2014- 2020. La beneficiarii privati, lucrurile sunt si mai grave, pentru ca acolo discrepanta este mult mai mare. Avem 3,6 miliarde la dispozitie si solicitari de proiecte de 5,2 miliarde. Nevoia, din calculele noastre, se situeaza undeva la 17 miliarde de euro, deci e un deficit de aproape noua miliarde de euro’’, a declarat directorul AFIR.

Chesnoiu: este nevoie de negocieri cu Comisia Europeana

Directorul AFIR a subliniat ca este nevoie de negocieri la nivelul Comisiei Europene, pentru ca tara noastra sa primeasca o alocare financiara corespunzatoare. Chesnoiu si-a exprimat speranta ca din urmatorul exercitiu financiar, Romania va primi fondurile necesare.

,,Daca Dumnezeu ne va tine sanatosi si ne va ajuta sa putem sa intram in aceste negocieri cu cei de la Comisia Europeana, eu cred ca urmatorul exercitiu 2020-2026 va arata cu totul altfel si va corespunde cat mai mult acestor comunitati sarace’’, explica seful AFIR.


Data: 26 martie 2018

Sursa: www.stiriagricole.ro


AFIR a simplificat modul de obținere a fondurilor europene



Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat joi, 22 martie 2018, in Bucuresti, o intalnire de lucru si schimb de experienta cu reprezentanti ai Microsoft Romania si din alte institutii ale administratiei publice centrale.

Aceasta actiune vine ca o confirmare a faptului ca gestionarea sistemului informatic complex care asigura procesarea cererilor de finantare, dar si a tuturor fluxurilor adiacente acestui domeniu, este facuta de catre Agentie la cele mai inalte standarde.

La intalnire au participat domnul Alexandru POTOR – Secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Adrian CHESNOIU, Director general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, domnul Adrian MARINESCU, Director pentru Sectorul Public din cadrul Microsoft Romania, precum si experti IT din cadrul AFIR, din Microsoft Romania si din alte institutii ale administratiei publice centrale.

Prin tehnologie, AFIR a marit rata de absorbtie a fondurilor europene

In cadrul dezbaterilor, domnul Secretar de stat a tinut sa sublinieze performantele atinse de Agentie in ceea ce priveste aplicatiile tehnologiei IT: „AFIR a reusit sa valorifice resursele oferite de Microsoft, ceea ce a dus la o amplificare a capacitatii institutionale de absorbtie a fondurilor europene. Sunt convins ca o mare parte din succesul MADR in ceea ce priveste rata de absorbtie se datoreaza si acestei utilizari a ultimelor tehnologii informatice. Recomand si celorlalte institutii sa se dezvolte si sa utilizeze astfel de sisteme inteligente. Am avut o colaborare excelenta cu furnizorul nostru Microsoft pentru solutiile de stocare a datelor de tip “Cloud”. Dezvoltarile departamentului IT al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale sunt excelente si au beneficiat de suportul consistent al expertilor partenerilor nostri.”

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a declarat in deschiderea evenimentului: „Prin aceasta intalnire dorim sa aratam cum am reusit sa oferim servicii superioare beneficiarilor nostri si sa debirocratizam procesul de obtinere a fondurilor europene pe care le gestionam. Folosirea tehnologiilor de ultima ora a permis obtinerea unor economii importante la bugetul de stat, estimate pana in prezent ca depasind suma de 300.000 de euro.”

Prezentarea sustinuta de expertii Directiei IT din cadrul AFIR a trecut in revista solutiile informatice dezvoltate de echipa Agentiei pe baza tehnologiei de cloud[1]. Este vorba despre aplicatia de primire si procesare a cererilor de finantare, a celei pentru derularea achizitiilor private, baza de date cu preturi de referinta, sistemul de gestionare a problemelor tehnice cu care se pot confrunta utilizatorii, precum si alte dezvoltari de softuri care sustin sau vor sustine fluxul informatic.

In urma acestei prezentari, specialistii Microsoft Romania au mentionat faptul ca AFIR este una dintre cele mai avansate institutii guvernamentale in ceea ce priveste serviciile digitale oferite publicului.


Data: 23 martie 2018

Sursa: www.stiriagricole.ro


AFIR a alocat 47 milioane de euro pentru o noua masură. Câți bani mai sunt disponibili



Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Rapoartele de selectie aferente submasurii 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” pentru proiectele depuse in etapa a doua a sesiunii deschise in 2017.

In baza acestor Rapoarte au fost selectate pentru finantare 156 de proiecte in valoare totala de 47,4 milioane de euro. Dintre cererile de finantare selectate, 45 au fost depuse de catre solicitanti din zona montana, valoarea acestora fiind de aproximativ 12,9 milioane de euro.

Pentru protejarea patrimoniului cultural, AFIR a primit in perioada 2015 – 2017 solicitari de finantare in valoare de peste 304 milioane de euro, ceea ce reprezinta un grad de solicitare de 164% din fondurile disponibile aferente sM 7.6. Alocarea totala disponibila pentru finantarea proiectelor prin submasura 7.6 din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) este de 185,7 milioane de euro.

AFIR, 409 de contracte semnate pana in prezent



„AFIR a semnat 409 contracte de finantare in valoare de aproximativ 134 milioane de euro si a platit pana in prezent 47,5 milioane de euro beneficiarilor acestei linii de finantare. Investitiile in protejarea patrimoniului cultural sunt importante pentru dezvoltarea armonioasa a mediului rural romanesc. Alaturi de accesul la infrastructura de baza, satele noastre au nevoie de revigorarea vietii sociale, de conservarea si dezvoltarea mostenirii culturale a inaintasilor nostri. Faptul ca in anul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 am reusit sa finantam proiecte deosebite de restaurare a patrimoniului, dar si de modernizare a asezamintelor de cultura din mediul rural – caminele culturale, ma bucura si imi da speranta ca realizarile predecesorilor nostri vor continua sa inspire si generatiile viitoare.” a precizat Adrian CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Finantarea disponibila pentru protejarea patrimoniului cultural din mediul rural asigura decontarea cheltuielilor privind restaurarea, conservarea si dotarea cladirilor sau a monumentelor din patrimoniul cultural imobil de interes local si a asezamintelor monahale de clasa (grupa) B.

Totodata, sprijinul financiar acordat prin sM 7.6 asigura modernizarea, renovarea si dotarea caminelor culturale. Achizitionarea de software, de brevete, licente, drepturi de autor si marci reprezinta, de asemenea, cheltuieli eligibile prin sM 7.6.

Data: 22 martie 2018


Sursa: www.stiriagricole.ro,



ÎN REGIUNEA NORD-VEST, PRIN REGIO 2014-2020, PESTE 200 CONTRACTE DE FINANȚATE – APROAPE 2 MILIARDE LEI VALOARE TOTALĂ

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest anunță atingerea unui număr rotund și consistent de contracte de finanțare semnate prin REGIO (Programul Operațional Regional) 2014-2020: 204. Valoarea totală a acestor contracte de finanțare semnate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest se apropie de 2  miliarde lei, mai exact 1,96 miliarde, iar valoarea totală nerambursabilă este de 1,76 miliarde lei.

Mai mult de jumătate dintre contractele de finanțare semnate de către beneficiarii publici și privați au fost destinate mediului de afaceri, prin proiectele depuse pe Axa 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii, în cadrul Priorității de investiții 2.1.A – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – Microîntreprinderi și în cadrul  Priorității de investiții 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Astfel, până în acest moment s-au semnat un număr de 148 de contracte destinate mediului privat.

Următoarea categorie importantă de contracte de finanțare, ca număr, este reprezentată de proiectele care pun în valoare patrimoniul cultural și natural al regiunii Nord-Vest – peste 20, urmată de reabilitări termice și drumuri județene.

Lista la zi a semnării de contracte de finanțare se poate vizualiza aici http://www.nord-vest.ro/situatii-statistice-regio/, iar harta proiectelor REGIO Transilvania de Nord este aici http://www.nord-vest.ro/harta-proiectelor/ .

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a venit și va veni în sprijinul beneficiarilor de contracte de finanțare semnate prin organizarea unor sesiuni de instruire organizate pentru implementarea corectă a proiectelor câștigătoare. Sesiunile de instruire sunt legate de aspecte importante privind desfășurarea implementării proiectelor, precum managementul și monitorizarea, achizițiile publice în cadrul proiectului, managementul financiar al proiectului și Manualul de identitate vizuală REGIO 2014 – 2020.


Data: 21 martie 2018

Sursa: www.nord-vest.ro



1




Yüklə 79,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin