Ministerul economiei, comerţului şi mediului de afaceri



Yüklə 182,38 Kb.
səhifə1/5
tarix12.01.2019
ölçüsü182,38 Kb.
#95126
  1   2   3   4   5


MINISTERUL ENERGIEI, ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII ȘI MEDIULUI DE AFACERI
DIRECȚIA GENERALĂ SOCIETATI COMERCIALE








Principalele realizări ale Direcției Generale Societati Comerciale în perioada

decembrie 2014 - aprilie 2015
Privatizare şi atragere de investiţii

În cadrul procesului de privatizare şi atragere de investiţii, principalele obiective avute în vedere au fost:



  • atragerea de resurse financiare în scopul modernizării şi dezvoltării operatorilor economici şi a sectorului în care aceştia operează;

  • transparenţa procesului de privatizare;

  • obţinerea celui mai bun preţ.

Sectorul enegetic reprezentata o prioritate in economia Romaniei şi prin derularea proiectelor de privatizare şi atragere de investiţii la operatorii economici din acest sector, aflaţi sub autoritatea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri ( denumit in continuare Ministerul sau MEIMMMA), s-a avut în vedere asigurarea modernizării şi dezvoltării sectorului energetic, îmbunătăţirea eficienţei energetice, siguranţa în exploatare, securitate energetică, satisfacerea necesarului de energie atât în prezent, cât şi pe termen mediu şi lung, la un preţ cât mai scăzut, adecvat unei economii moderne de piaţă şi unui standard de viaţă civilizat, în condiţii de calitate, siguranţă în alimentare, cu respectarea principiilor dezvoltării durabile, toate acestea conducând la creştere economică şi competitivitate.
Activitatea de privatizare şi atragere de investiţii în perioada menționată

În cadrul componentei de privatizare şi atragere de investiţii, M.E.I.M.M.M.A. prin Directia Generala Societati Comerciale (denumita in continuare Direcţia sau D.G.S.C.) a derulat în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015 următoarele activităţi principale:




  1. Proiecte de privatizare prin ofertarea unor pachete minoritare

Obiectivul major vizat prin aceste procese este acela de a maximiza veniturile rezultate din vânzarea pachetelor de acţiuni prin ofertă publică şi de a atrage investiţii în societăţile comerciale din portofoliul MEIMMMA.

Prin tranzacţionarea pe bursă se asigură, totodată, posibilitatea ca investitori privaţi să participe la deciziile şi managementul acestor companii de stat, îmbunătăţindu-se astfel, semnificativ, eficienţa operaţională a acestor companii, prin cointeresarea investitorilor minoritari, asigurând astfel şi transparenţa actului decizional şi conferind încredere investitorilor.




  • S. Complexul Energetic Oltenia S.A.

In implementarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 87/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social a Societății Comerciale Complexul Energetic Oltenia - S.A., procedură derultă cu asintenţa Sindicatului de Intermediere format din BRD – Groupe Societe Generale ………………………… în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015 au fost desfasurate urmatoarele actiuni:

  • A fost încheiat de catre Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. cu consorţiul format din Wardell-Armstrong (UK) şi Geoconsulting SRL (România), Actul Adiţional nr. 2 la contractul nr. 324/CEOSE/07.04.2014 prin care s-au reglementat noi termene şi condiţii privind executarea operaţiunilor de evaluare a resurselor şi elaborarea Raportului de Resurse Minerale. Astfel, după efectuarea tuturor operaţiunilor prevăzute de legislaţia în vigoare privind declasificarea documentelor, se vor putea pune la dispoziţia Prestatorului copii după documentele cuprinse în Lista aprobată de A.N.R.M. Din acel moment (considerat momentul T0) vor putea fi incepute serviciile aferente Contractului nr. 324/CEOSE/07.04.2014 privind evaluarea resurselor şi rezervelor de lignit şi elaborarea Raportului de Resurse Minerale, care se vor desfăşura pe o perioadă de 105 zile.

  • Declasificarea informațiilor - decizia A.N.R.M. de declasificare a informaţiilor necesare elaborării Raportului de resurse minerale

  • În vederea elaborării Raportului de evaluare a resurselor şi rezervelor de lignit este necesară declasificarea documentelor/documentaţiilor care conţin informaţii clasificate secret de serviciu pentru a putea fi prelucrate şi introduse în Raport de către Prestator.

  • La ultimele două notificări, A.N.R.M. a răspuns CE Oltenia, respectiv că “nu este de acord cu emiterea unui Ordin de declasificare emis de către Preşedinte şi nu identifică documentele necesare întocmirii Raportului”.

  • Prin aprobarea O.G. nr. 14/2014, a fost creat cadrul legal necesar desprinderii din cadrul CE Oltenia a Minei Berbeşti şi trecerea acesteia către un operator din proximitatea acesteia. In acest sens au fost derulate etapele necesare transferului de afacere.

  • Ulterior deciziei privind modificarea cadrului legal pentru aplicarea unitara a unui mecanism de evaluare a terenurilor, se vor derula etapele necesare realizarii majorarii de capital, incluzand elaborarea raportului de evaluare a terenurilor ce fac obiectul majorarii de capital, conform prevederilor legale.

  • Prin adresa BRD – Groupe Societe Generale (Managerul de Sindicat), transmisă CE Oltenia și spre știință M.E.I.M.M.M.A., a supus atenției ”o serie de elemente care consideram ca afecteaza negativ derularea si incheierea cu succes in acest moment a acestui proces”.

  • În sensul celor de mai sus Sindicatul de intermediere a transmis urmatoarele:

Consideram ca initierea ofertei publice de vanzare nu poate fi realizata conform actualului calendar si recomandam amanarea lansării IPO si reluarea analizei în ceea ce priveste oportunitatea initierii ofertei publice de vanzare - in semestrul al doilea al anului 2015, precum si ajustarea calendarului IPO in mod corespunzator.

De asemenea consideram necesară identificarea si implementarea la nivelul societății de măsuri, dacă se impun, în vederea creșterii atractivității în vederea derularii și finalizării cu succes a IPO.

Facem precizarea ca indiferent de momentul lansarii IPO, Raportul de resurse minerale, pentru care CE Oltenia a angajat un consultant in vederea redactarii, ramane un document cheie in acest proces si recomandam continuarea demersurilor pentru realizarea cat mai rapida a acestuia.

In consecinta, consideram necesara modificarea Graficului de Etape si Termene pentru executarea Tranzactiei prevazut in Actul Aditional nr. 2/2014 la Contractul de intermediere nr. 68/19.08.2013

  • În Ședința Guvernului din data de 25 martie 2015 a fost aprobat Memorandum-ul cu tema: Măsuri privind restructurarea, reorganizarea și eficientizarea activității Societății Complexul Energetic Oltenia S.A.

  • Astfel prin acest Memorandum au fost aprobate următoarele:

- prezentarea Planului de restructurare, reorganizare și eficientizare revizuit, ulterior avizării de către noul Consiliu de Supraveghere al CE Oltenia și a aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor societății;

- amânarea lansării IPO CE Oltenia și reluarea analizei în ceea ce privește oportunitatea inițierii ofertei publice de vânzare în semestrul al doilea al anului 2015, precum și ajustarea calendarului IPO în mod corespunzător, urmând ca până la reluarea procesului să fie soluționate aspectele care în prezent constituie puncte de blocaj, cum ar fi de exemplu: Raportul de resurse minerale, majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost obţinute certificate de atestare a drepturilor de proprietate, precum și măsuri din planul de restructurare, reorganizare şi eficientizare al CE Oltenia.”


  • Valorificarea acţiunilor nou emise prin majorare de capital social cu 15% la S.C. Hidroelectrica S.A. prin Ofertă Publică Primară (IPO)

Yüklə 182,38 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin