Minuta şedinţei şcolii doctorale de studii literare şi culturale din data de 28. 04. 2017



Yüklə 12,42 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü12,42 Kb.
#28437

MINUTA ŞEDINŢEI ŞCOLII DOCTORALE DE STUDII LITERARE ŞI CULTURALE din data de 28.04.2017

Prezenţă:



  1. Prof. Dr. Rodica Mihăilă

  2. Prof. Dr. Radu Toma

  3. Prof. Dr. Dolores Toma

  4. Prof. Dr. Constantin Geambaşu

  5. Prof. Dr. Antoaneta Olteanu

  6. Drd. Maria-Jeanne Cristina Scărlatescu

  7. Prof. Dr. Mihaela Zaharia

  8. Prof. Dr. Smaranda Elian

  9. Prof. Dr. Mădălina Nicolaescu

  10. Prof. Dr. Mihaela Moraru

  11. Prof. Dr. Cătălina Gîrbea

  12. Prof. Dr. Lidia Cotea

  13. Prof. Dr. Vlad Alexandrescu

  14. Drd. Alexandra Ileana Bacalu

  15. Prof. Dr. Radu Surdulescu

  16. Prof. Dr. Monica Bottez

  17. Prof. Dr. Ileana Mihăilă

  18. Asist. Univ. Drd. Andrei Nae (admin. Site SDSLC, redactor minută, nu este membru SDSLC)



  1. Anunţuri

Şedinţa începe cu un moment de reculegere dedicat doamnei prof. Dr. Marina Skulety-Băluţă care s-a stins din viaţă în data de 25.04.2017.

Directorul SDSLC anunţă că prof. Dr. Liviu Franga şi prof. Dr. Tudor Dinu îşi vor susţine în curând abilitarea şi că prof. Dr. Liviu Franga şi-a arătat disponibilitatea să preia doctoranzii doamnei Skulety-Băluţă.

De asemenea, directorul SDSLC precizează că verifică dacă profesorii emeriţi pot fi membri în comsiile de admitere. Domnia sa consideră că în baza Cartei Universitare art. 27 aceştia pot face parte din comsiile doctorale şi că va transmite această informaţie către domnul Murgescu. De asemenea, directorul SDSLC menţionează că CNATCU recomandă ca profesorii emeriţi să nu facă parte din comisiile de admitere.

Prof. Dr. Lidia Cotea atrage atenţia asupra faptului că contractele de plata cu ora semnate de profesorii emeriţi ies din vigoare la data de 1 iulie.

Directorul SDSLC infomează participanţii că comisia domnului prof. Dr. Markus Fischer a fost respinsă deoarece membrii acesteia nu sunt universitari cu gradul I şi nu respectă rangul de excelenţă. Numai un membru poate fi de la o universitate de rangul 2. Directorul precizează că poate fi membru în comisie un coleg universitar din consorţiu, nu obligatoriu filolog, dar care să aibă competenţe legate de germană.

Directorul SDSLC îi informează pe membrii şcolii doctorale cu privire la contestaţia şi cele două reclamaţii făcute de doctoranda Elena Toma. Prof. Dr. Mădălina Nicolaescu a formulat un răspuns care a fost prezentat membrilor SDSLC.

Directorul SDSLC recomandă atenţie sporită faţă de calitatea tezelor de doctorat care, dacă nu respectă standardele academice, pot să nu treacă de CNATCU. De asemenea, directorul SDSLC îndeamnă coordonatorii să se asigure că abordările şi temele tezelor de doctorat au legătură cu filologia, precizând că la CNATCU se pune problema respingerii anumitor lucrări din acest considerent. Membrii consiliul sunt de acord că comisia de îndrumare şi coordonatorul trebuie să fie exigenţi la etapa de pre-susţinere, admiţând, însă, că pre-susţinerea nu poate ţine locul susţinerii publice a tezei, ci doar că este un filtru important.


  1. Noul regulament SDSLC

Directorul SDSLC propune punerea în acord a regulamentului SDSLC cu regulamentul CSUD. Se vor face modificări în ceea ce priveşte limbile în care se pot redacta tezele, noua structură a studiilor doctorale. Se precizează că regulamentul se aplică studenţilor care vor fi înscrişi începând cu octombrie 2017. Noii doctoranzi cu bursă vor trebui să prezinte şi un raport anual.

Prof. Dr. Cătălina Gîrbea cere detalii cu privire la raportul anual.

Directorul răspunde că nu este încă stabilit. Prof. Dr. Vlad Alexandrescu susţine că, dacă cel lunar e schematic, bazat pe categorii, cel anual ar trebui să fie mai narativ.

Directorul informează că în luna septembrie a anului academic studenţii doctoranzi vor trebui să prezinte noul proiect de cercetare doctorală, alături de raportul anual în faţa comisiei de îndrumare. În al doilea an stundenţii doctoranzi trebuie să susţină două referate plus raportul anual, iar la începutul anului 3 al treilea raport ştiinţific şi proiectul anual.

Numai parcurgând aceste etape are voie studentul să ceară o perioadă de graţie de cel mult doi ani.

Se ridică problema celor 30 de credite. Directorul susţine că doctorandul poate participa la cursuri de la alte şcoli doctorale dacă coordonatul este de acord. Prof. Dr. Radu Toma susţine că în Codul Studiilor Doctorale, documentul suprem de unde îşi trag legimitate toate celelalte regulamente, este precizat că studentul-doctorand este exonerat de această formare de 30 de credite dacă coordonatorul consideră că este cazul. Directorul SDSLC afirmă că obligativitatea celor 30 de credite a fost votată de Universitatea din Bucureşti.

Directorul SDSLC precizează că s-a introdus obligativitatea celor două articole ştiinţifice publicate până la momentul susţinerii cu precizarea că autoplagierea nu este luată în considerare de CNATCU. Îi îndeamnă pe coordonatori să îi informeze pe doctoranzi de această obligativitate şi informează cu privire la posibilitatea de a publica în Analele Universităţii din Bucureşti.

În sprijinul activităţii ştiinţifice a doctoranzilor, CSUD oferă granturi pentru participare la colocvii. Stundeţii au dreptul la cel mult trei participări, dintre care măcar două să fie internaţionale, iar măcar una să fie în străinătate. De asemenea, doctoranzii pot beneficia de suma de 1000 euro pentru un stagiu de documentare în afară. Se reaminteşte că calificativul pentru activitatea doctorală ia în seamă şi activitatea ştiinţifică: conferinţe şi publicaţii.

Înainte să se treacă la următorul punct, directorul SDSLC precizează că membrii SDSLC pot conduce lucrări şi în alte centre şi şcoli doctorale atâta timp cât sunt IOSUD.

Admitere


Directorul SDSLC anunţă că metodologia aprobată de senat e pe site. Până pe 30 iunie trebuie stabilite comsiile de admitere şi de contestaţii. Încă nu se ştie numărul de locuri de la buget.

În ceea ce priveşte corpusul de texte, singura modificare a fost cea propusă de prof. Dr. Mihaela Irimia.

În sală se deliberează cu privire la ordinea în care să se susţină cele două probe. Prof. Dr. Smaranda Elian solicită ca în situaţia în care oralul este după scris, lucrările scrise să nu se desigileze până la terminarea probei orale. Prof. Dr. Monica Bottez remarcă că în acest caz şi cine este respins la scris ajunge să susţină proba orală.

Directorul SDSLC propune ca oralul să fie înainte de scris şi se deliberează dacă notarea să fie cu calificativ admis-respins sau cu notă. Prof. Dr. Vlad Alexandrescu şi Prof. Dr. Mădălina Nicolaescu susţin notarea cu note de la 1 la 10.

Se supune la vot ordinea probelor.

Oral apoi scris 12

Scris apoi oral 3

Abţineri 2

Directorul SDSLC precizează că coordonatorii care nu pot fi în sală cu doctoranzi lor pot delega pe cineva.

Următoarea problemă ridicată este ponderea notei coordonatorului la proba orală. Prof. Dr. Vlad Alexandreascu este de părere că este mai importantă comisia decât coordonatorul în stabilirea notei la proba orală. Prof. Dr. Radu Toma susţine că, dată fiind diversitatea specializărilor în rândul membrilor SDSLC, trebuie gândită o pondere care să reflecte diversitatea şi să acopere şi situaţia în care direcţia adoptată de doctorand nu cade sub specializarea unei anumite părţi din comisie. Prof. Dr. Gîrbea este de acord cu prof. Dr. Radu Toma, precizând că au fost situaţii când candidaţii au trebuit să răspundă la întrebări irelevante pentru tema lor de cercetare.

După deliberări se propune ca nota coordonatorului să fie o treime din nota finală. Se supune la vot. 9 din 17 membrii sunt pentru.

Se supune la vot notarea cu calificativ. 8 din 17 sunt pentru.



Votul pe acest subiect va fi reluat la următoarea şedinţă.
Yüklə 12,42 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin