Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi



Yüklə 62,42 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü62,42 Kb.
#62346




Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi

2014

Faaliyet Raporu






I-MERKEZİN MİSYON VE VİZYONU
Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, çağımızın dünya çapında tanınan en büyük şairlerinden Nâzım Hikmet’in anısını yaşatmak, arşivini ve bilgi-belge merkezini oluşturmak, eserlerini çağdaş kitlelere ulaştırmak ve Türk edebiyatına, sanat ve kültür politikalarına yaptığı katkıları çok boyutlu bir biçimde değerlendirmek amacıyla kurulmuştur. Merkezin bir diğer önemli misyonu da Türkiye’nin çağdaş bir yapı kazandığı evre olarak nitelenen son iki yüzyılın kültür ve sanat birikimi üzerine özgün çalışmaları desteklemektir.

Yürütülen akademik çalışmalar ve düzenlenen etkinliklerle Nâzım Hikmet’in kültürel mirasına sahip çıkarak yeni nesillere en iyi şekilde aktarmak ve ismini aldığı şaire karşı görevini yerine getirirken edebiyat, tarih, sosyoloji alanlarını buluşturan disiplinlerarası çalışmalar yürüterek bir kültür sanat ve araştırma merkezi olarak da faaliyet göstermektir.


II-MERKEZ TARAFINDAN DÜZENLENEN BİLİMSEL TOPLANTILAR
Toplantının Adı : Zafer Toprak ile Sergi Gezisi

Düzenleyen Merkez Üyesi : Zafer Toprak

Tarih : 19 Aralık 2014

Düzenlendiği Yer : Boğaziçi Üniversitesi

Katılımcı Sayısı : 15
Toplantının Adı : Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet’in

Açlık Grevi

Düzenleyen Merkez Üyesi : Zafer Toprak

Tarih : 15 Aralık 2014

Düzenlendiği Yer : Boğaziçi Üniversitesi
III-MERKEZ ÜYELERİNİN ALDIKLARI HİZMET, BİLİM-SANAT, TEŞVİK ÖDÜLLERİ


Ödül Türü

Ödül Adı

Ödül Sahibi

Ödülü Veren Kurum/Kuruluş

Sanat Ödülü

Sedat Simavi Edebiyat

Murat Gülsoy

Türkiye Gazeteciler Vakfı


IV-MERKEZİN 2015 YILI İÇİN YILLIK ÇALIŞMA PROGRAMI

Performans Değerlendirme Kriterleri

Kriterler

Sayısal Hedef

BAP Projesi

1

Etkinlik

20

Veritabanı Çalışması

2


V- MERKEZ’İN 2014 YILI İÇİN BELİRTMEK İSTEDİĞİ BAŞKA FAALİYETLER / BAŞARILAR


  • İnternet sitesi kurulumu: www.nazimhikmetmerkezi.boun.edu.tr

  • Açılış töreni (15.12.2014)

    • 15 Aralık 2014 tarihinde Albert Long Hall’de gerçekleştirilen açılış töreni Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun konuşmasıyla açılmış, Can Dündar’ın Nâzım Hikmet Kültür Sanat Vakfı’nın desteğiyle hazırladığı “Nâzım’ın Kamerası” belgesiyle devam etmiştir. Orhan Pamuk’un projeksiyondan yayınlanan konuşmasından sonra ise Prof. Dr. Zafer Toprak küratörlüğünü üstlendiği “Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet’in Açlık Grevi” sergisi hakkında kısa bir konuşma yapmıştır.

    • 15 Aralık’ta açılan ve 15 Ocak 2015’e kadar devam eden sergi, Kayıt 6 Prodüksiyon ekibinden Fatma Türe, Çağdaş Arpaç, Pelin Kuş ve Ferah Perker tarafından tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir.

    • Davetiye ve broşür tasarımı Kerem Yeğin tarafından yapılmıştır ve tasarım ve basım masraflarını Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi karşılamıştır. Davetiye ve broşürde kullanılan Selçuk Demirel illüstrasyonu sanatçının özel izniyle kullanılmıştır.

  • Merkez ofisine yerleşilmesinden itibaren aşağıdaki kişi, kurum ve kuruluşlarla çeşitli çalışmalar kapsamında yüz yüze görüşmeler yapılmıştır:

    • M. Melih Güneş; Hacer Sayman; YKY Genel Müdürü Tülay Güngen; Orhan Pamuk; Can Dündar; Murat Germen; Ayşe Yaltırım; Oğuz Baykara; Köksal Seyhan; Ergun Kocabıyık; Güven Güzeldere; Adalet Ağaoğlu; Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'ndan Rutkay Aziz ve Tarık Akan; Sercan Şengün; Kayıt 6 Prodüksiyon'dan Fatma Türe Çağdaş Arpaç; Gülce Başer; Doğan Hızlan; Mithat Alam; Erdağ Göknar; Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Evi temsilcileri; Mahmut Temizyürek; küçük İskender; Murathan Mungan; Ataol Behramoğlu; Turgay Fişekçi; Erden Akbulut; Yalçın Armağan; Göksel Aymaz; Erkan Irmak; Mehmet Fatih Uslu; Mehmet C. Öztürk.




  • PROJELER

Başlatılan ve planlama aşamasında olan çalışmalarımız:
2.1. Şairin Etkisi: Bir Sözlü Tarih Projesi
Proje Açıklaması: Nâzım Hikmet'in şiir dünyasında bıraktığı izin takibi için, üç kuşaktan otuz kadar şairle video çekimi eşliğinde yapılacak olan görüşmeler daha sonra değerlendirilip uzun metraj bir sözlü tarih çalışması olarak sunulacaktır.

Güncel Durum: Şair örneklemi, görüşme soruları ve kaynakça taraması tamamlandıktan sonra Ekim ayında BAP Çok Disiplinli Projeler başvurusu yapılmıştır, başvuru süreci revizyon sonrası devam etmektedir.

Ekip: Zeynep Uysal (proje yürütücüsü), Murat Gülsoy, Duygu Köksal, Gülce Başer, Buket Okucu

2.2. Öykülerle Türkiye Tarihi
Proje Açıklaması: Öyküler üzerinden toplumsal tarih okuması yapılması için başlatılan geniş çaplı tarama çalışması, ortaya çıkaracağı veritabanıyla edebiyat, sosyoloji ve toplumsal tarih alanlarındaki araştırmacılar için önemli bir kaynak teşkil edecektir.

Güncel Durum: 2 ciltlik bir öykü antolojisindeki (Türk Edebiyatı Öykü Antolojisi, der. Enver Ercan ve İdil Önemli, İnkilap Y.) öyküler, oluşturulan şablona göre tarandı. İlk tarama çalışması elde edilen bulgulara göre tekrar gözden geçirilerek güncellenecek ve son hali verilen şablon ile birlikte yeni gönüllü öğrencilerin de katılımıyla tarama çalışmalarına devam edilecektir. Şablonun son haline gelmesiyle yaratılacak olan veritabanının internet ortamında sunumuna dair çalışmalara başlanacaktır.

Ekip: Murat Gülsoy, Merve Şen, Firdevs Ev, Berkan Şimşek, Buket Okucu
2.3. Nâzım Hikmet’le Nasıl Tanıştım?
Proje Açıklaması: Usta şairi ilk olarak ne zaman, nasıl duydunuz? Bu sorunun cevaplarından oluşan video serisi sayesinde farklı dönemlerden acı tatlı hikâyeler biriktiriyoruz. Okul harçlıklarıyla altı taksitle Nâzım kitapları alanlar, babasının teybe okuduğu Nâzım şiirlerinden etkilenenler, kapağı farklı ama içi Nâzım olan kitaplarla okumaya başlayanlar, Nâzım nedeniyle yargılananlar, sırasına Nâzım dizeleri kazıyanlar… Nâzım ile okuyucularının hikâyeleri, toplumsal tarihimizdeki değişimlere göz atmamıza ve belleğimizi tazelememize fırsat verirken, kendimizi Nâzım’a doğrudan ismiyle hitap edecek kadar yakın hissetmemizin nedenlerini de gözler önüne seriyor.

Güncel Durum: Erkan Irmak, Zafer Toprak, Olcay Akyıldız, Mehmet Fatih Uslu, Göksel Aymaz, Turgay Fişekçi, Ataol Behramoğlu, Yalçın Armağan, Olcay Akyıldız, Duygu Köksal, Zeynep Uysal, Ayşe Yaltırım, Murat Germen, Sema Germen ve Doğan Hızlan ile yapılan on beş adet kayıttan yedi tanesi işlemden geçirilerek YouTube kanalına yüklenmiştir.

Ekip: Zeynep Uysal, Buket Okucu

İnternet adresi: http://nazimhikmetmerkezi.com/nazim-hikmetle-nasil-tanistim/


2.4. Nâzım’ın Hikâyesi: Bir Ömrün Galerisi
Proje Açıklaması: Akademisyenlerle, şairlerle ve Nâzım'ın bugün hayatta olan akrabalarıyla gerçekleştirilen video kayıtlarıyla, aile albümünden fotoğraflarla, tarihi belgelerle, ses kayıtlarıyla ve alıntılarla zenginleştirilen internet belgeselimiz yapım aşamasındadır.

Güncel Durum: Sitenin genel taslağı ve metinlerin yazılması tamamlanmıştır. Erkan Irmak, Melih Güneş, Zafer Toprak, Olcay Akyıldız, Fatih Mehmet Uslu, Göksel Aymaz, Turgay Fişekçi, Ataol Behramoğlu, Yalçın Armağan, Olcay Akyıldız, Duygu Köksal, Zeynep Uysal, Ayşe Yaltırım ve Murat Germen ile yapılan görüşmelerden yedisi işlemden geçirilerek parçalar halinde YouTube kanalına yüklenmiştir. Göksenin Göksel aracılığıyla Nâzım Hikmet'in mektupları, şiirleri ve dönemine tanıklık eden parçalar seslendirilmiştir. Sercan Şengün ile uygulamaya dair görüşmeler devam etmektedir.

Ekip: Sercan Şengün, Murat Gülsoy, Zeynep Uysal, Buket Okucu

2.5. Nâzım Hikmet Araştırma Kütüphanesi
Proje Açıklaması: 2014 yılında temeli atılan Nâzım Hikmet Araştırma Kütüphanesi, şairin bibliyografyasındaki tüm kitapları içermeyi ve araştırmacıların hizmetine sunmayı hedeflemektedir.

Güncel Durum: Temmuz 2014'te Merkez bütçesinden 1230 TL'lik kitap alımı yapılarak 64 kitap ile kitaplığın temeli atılmıştır. YKY'den telif hakkı olarak gelen kitaplara ek olarak Oğuz Makal, Melih Güneş, Nâzım Hikmet Kültür Evi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve Levent Tuna kitap bağışlarında bulunmuştur. Ocak ayında başlayacak yeni gönüllü öğrencilerle kitaplık sayımı ve kataloglaması yapılacak, bağışlanan kitaplar isim ve tarih içeren etiketlerle işaretlenecektir.

Ekip: Zeynep Akça, Buket Okucu
2.6. Nâzım Hikmet Bibliyografyası
Proje Açıklaması: Nâzım Hikmet Bibliyografyası, Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi çalışanlarından Meryem İdiler, Filiz Ekingen Flores Mamondi ve Zeliha Günday tarafından 2013 yılında hazırlanmıştır. Şairin kendi eserleri ile birlikte hakkında yazılmış olan tüm dillerdeki kitapları, makaleleri ve tezleri bir arada sunan yaklaşık bin beş yüz eserden oluşan bibliyografya, sanal ortama geçirilmektedir.

Güncel Durum: Bin beş yüz eserin yaklaşık altı yüzü internet sitesine girilmiştir. Eserlerin künyeleriyle birlikte kapakları ve ilk sayfaları yüklenmektedir.

Ekip: Zeynep Akça, Özge Doruk, Merve Şen, Firdevs Ev, Berkan Şimşek ve Yasemin Bahçekapılı

İnternet adresi: http://nazimhikmetmerkezi.com/nazim-hikmet-bibliyografyasi/


2.7. Nâzım Hikmet Basın Arşivi
Proje Açıklaması: Şairin yayıncısından devralınan basın arşivi, Temmuz 2014'ten itibaren günlük olarak gerçekleştirilen basın taramalarının arşivlenmesiyle devam ettirilmektedir.

Güncel Durum: Gündelik taramalar devam ettirilmektedir.

Ekip: Kurumsal İletişim, Buket Okucu
2.8. Nâzım Hikmet Tez Ödülü
Proje Açıklaması: Çağımızın en büyük şairlerinden Nâzım Hikmet’in anısını yaşatmak, arşivini ve belge-bilgi merkezini oluşturmak, eserlerini çağdaş kitlelere ulaştırmak ve Türk edebiyatına, sanat ve kültür politikalarına yaptığı katkıları çok boyutlu bir biçimde değerlendirmek amacıyla kurulmuş olan Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin misyonlarından biri de, Türkiye’nin son iki yüzyıllık kültür ve sanat birikimini konu edinen özgün akademik çalışmaları desteklemektir. Bu nedenle üniversitemizde ilgili alanlarda tamamlanmış yüksek lisans veya doktora tezlerinden birine her yıl Nâzım Hikmet Tez Ödülü verilmesine karar verilmiştir.

Güncel Durum: Açılış töreninde Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu tarafından duyurusu yapılan Tez Ödülü'nün ilki 2014-2015 öğretim yılının sonunda sahibini bulacaktır.

İnternet adresi: http://nazimhikmetmerkezi.com/tez-odulu/
2.9. Nâzım Hikmet Şiir Veritabanı
Proje Açıklaması: Nâzım Hikmet'in tüm şiirlerinin bir veritabanına çevrilerek semantik analizler yapılmasına imkân tanıyan bir yapıya kavuşturulması planlanmaktadır.

Güncel Durum: İş bölümü Ocak ayı başında yapılmış, eserler dijital metinlere dönüştürülmeye başlanmıştır. Yeni gönüllülerin projeye dahil edilmesiyle süreç hızlandırılacaktır.

Ekip: Zeynep Akça, Özge Doruk
2.10. Okullara Nâzım Hikmet Kitapları
Proje Açıklaması: Şairin telif hakkı olarak yayıncısı tarafından Merkez'e iletilen Nâzım Hikmet kitapları, birçok şehirde kitap ihtiyacını öğrendiğimiz okullara gönderilmektedir.

Güncel Durum: Yaz aylarında YKY'den gelen kitaplardan 200 adedi, Türkiye çapında 20 farklı okula gönderilmiştir. Ocak ayı sonunda ikinci gönderimin tamamlanması planlanmaktadır.


2.11. #ŞiirSokakta #NâzımAramızda
Proje Açıklaması: "Sokağa çıkarıyoruz şiiri, otobüse bindiriyoruz, banklarda oturtuyoruz, telefon kulübelerinde konuşuyoruz onunla, sessiz yığınların sesi yapıyoruz, yolda yürürken elimizden düşürüyoruz başkası bulsun diye, karşıdan karşıya geçiriyoruz şiiri" diyerek yola çıkan #ŞiirSokakta akımından, Nâzım'ın dizelerini derliyoruz.

Güncel Durum: İnternet taraması yapılarak otuz kadar duvar yazısı arşivlenmiştir. İnternet sayfası sık sık güncellenmekte ve dizeler sosyal medyada paylaşılmaktadır.

İnternet adresi: http://nazimhikmetmerkezi.com/siirsokakta-nazimaramizda/
2.12. Açık Radyo: Memleketimden İnsan Manzaraları
Proje Açıklaması: Nâzım Hikmet’in cezaevinde tutulduğu 1939-1945 yılları arasında kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları’nın 70. yaşı mutlu bir tesadüfle “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”nun kuruluşunun 20. yaşına denk geldi. Bu destansı eserde 1908’den 1945’e kadar olan zaman diliminde üç yüzden fazla karakter üzerinden anlatılan Türkiye’nin hikâyesidir. Şimdi, aradan 70 yıl geçtikten sonra bu sefer “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” sloganıyla memleketimiz insanlarının kendi hikâyelerini anlatmalarını istiyoruz.

Güncel Durum: Öncelikle bir çağrı metni hazırlanarak başta Açık Radyo olmak üzere ulusal basın yayın kuruluşları yoluyla duyurusu yapılacak. Çağrı metninde insanların “gerçek hikâyelerini” yazmalarını istediğimizi açık bir şekilde belirteceğiz. Gönderilen metinler içinden seçilenler programda seslendirilecektir. Bu metinler üzerinde 2015 Yılı boyunca seslendirilen hikâyeler proje bitiminde yine Merkez ve Açık Radyo işbirliğiyle kitap olarak basılabilir. Açık Radyo ile temaslar sürdürülüyor.Ekip: Güven Güzeldere (Açık Radyo), Murat Gülsoy


2.13. Edebiyat Klasiklerimiz: İngilizce Çeviri Dizisi
Proje Açıklaması: Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi çağdaş Türk edebiyatının uluslararası okurlara ulaştırılması amacıyla Modern Turkish Masters (Modern Turkish Literature veya başka bir isim) başlığı altında bir kitap dizisi yapma konusunda çalışma başlatmayı planlamaktadır. Erdağ Göknar’ın koordinasyonunda oluşturulacak bir ekip İngilizceye çevrilecek yapıtların tespiti, çevirisi ve yayına hazırlığı konusunda sorumluluğu alırlarsa hayata geçirmek mümkün olacaktır. Bu kitap dizisi Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’ne Merkez’imizin bir projesi olarak sunulacaktır.

Güncel Durum: Duke University'den Erdağ Göknar projeyi meslektaşlarına sunarak yapılandırıyor. Yazın Boğaziçi Üniversitesi'nde ders verecek olan Göknar ile proje son haline getirilecektir.



Ekip: Erdağ Göknar, Şehnaz Tahir, Aron Aji, Murat Gülsoy, Zeynep Uysal, Ergun Kocabıyık
Yüklə 62,42 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin