Notes on the description of house with musandira



Yüklə 8,71 Kb.
tarix18.01.2019
ölçüsü8,71 Kb.
#100231

NOTES ON THE DESCRIPTION OF HOUSE WITH MUSANDIRA

ABSTRACT

There have been many interpretations about the description of type of house with musandıra in Bodrum peninsula. Musandıra, as an indoor element, has remarkable qualities. Although the houses are part of traditional architecture in Bodrum peninsula, they tend to disappear. For this reason, the previous researches on houses with musandıra are also included in the study. Besides, as an example, a unique house in the peninsula is also included in the study.



Keywords: Traditional architecture, traditional material, Bodrum, musandıra, house with musandıra

*Corresponding author. Tel.: +90 532 4075608; e-mail: nevsezen@gmail.com



2. DAĞBELEN KÖYÜ MUSANDIRALI EV ÖRNEĞİ

Bodrum yarımadasındaki musandıralı evler arasında özgün halde günümüze kalan bir örnek de Yalıkavak Beldesi Dağbelen Köyü’nde bulunmaktadır (Foto 1 ve 7). Ev, etrafında yerleşim alanı olan bir meydanda yer alır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Karya Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı envanter kayıtlarına göre Osmanlı Devleti’nin son döneminde yapıldığı belirtilmiştir [7]. Yapı dikdörtgen plandadır (Şekil 4). Giriş güneybatı yönündeki cepheden sağlanmaktadır (Şekil 5). Cephenin solunda giriş kapısı, iki küçük niş ile üzerlerinde musandıra penceresi yer alır (Şekil 5). Giriş mekanı olan alt odanın sağ tarafında kiler, solunda ise yunmalık yeri ile ocak bulunmaktadır (Şekil 4). Ocağın üzerindeki terek, yunmalığın solunda yer alan rafların üstüne kadar devam etmektedir (Foto 2).



KAYNAKLAR

[1] AKÇURA, N. ve T., “Bodrum Çevre Değerleri ve İmar Planı Hakkında Not”, Mimarlık Dergisi, 8, s. 66, 1972.

[2] BEKTAŞ, C., Halk Yapı Sanatından bir Örnek: Bodrum Anadolu Evleri Dizisi- 1, Bileşim Yayınevi, İstanbul Yayınları, İstanbul, 1996.

[3] ARAN, K., Barınaktan Öte: Anadolu Kır Yapıları, Tepe Mimarlık Kültür Merkezi, İstanbul, 2000.

[4] AYSEL, N. R., Bodrum Müsgebi Ortakent Bir Mimari İnceleme, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 2006.

[5] HASOL, D., Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul, 1995.



[6] http://www.tdk.gov.tr (erişim tarihi 05.06.2015)

[7] ANONİM, Muğla Kültür Envanteri-III.2 Bodrum Yarımadası Arkeoloji ve Sanat Tarihi Kalıntıları, Proje yürütücüsü Prof. Dr. Adnan Diler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Renk Matbaası, İstanbul, 2013.
Yüklə 8,71 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin