20.01.2015 Dünya Gemi İnşa Sanayi 2014 Raporu yayınlandı
Dünya Gemi İnşa Sanayi 2014 Raporu yayınlandı. Deniz Haber Ajansı’nın ulaştığı rapora göre, 2014 yılında tersanelere, 51 milyar 21 milyon 890 bin dolar değerinde 120 milyon 986 bin 213 DWT taşıma kapasitesine sahip 2 bin 874 parça yeni gemi siparişi verildi.
Verilen siparişlerde 792 parça gemi ile dökme yük gemileri başı çekerken, 391 parça gemi ile ham petrol ve ürün tankerleri ikinci sırada, LNG ve LPG taşıyıcı gemiler ise 170 parça yeni siparişle üçüncü sırada yer aldı. http://www.7deniz.net/dunya-gemi-insa-sanayi-2014-raporu-yayinlandi/
20.01.2015 Irak'la yeni bir yüzen santral anlaşması yapılıyor
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, "Basra'nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına yüzen santrallerden yeni bir anlaşma daha yapılıyor" dedi.
Irak’la Türkiye arasında enerji ve ticarette yeni bir dönem başlarken, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın temasları yeni işbirliği kapılarını açtı. Bağdat’ta önemli görüşmelere imza atan Yıldız, Türk firmaların yeni yatırımlarının ele alındığını belirterek “Irak’ın bazı bölgelerinin acil enerjiye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamada Türk özel sektörü gayret gösteriyor. Şu anda hali hazırda bir firmamız Basra Körfezi’ndeki üç elektrik gemisinden Irak’a toplam 250 MW elektrik sağlıyor.
Buna yine aynı firma tarafından 410 MW’lık yeni bir yüzer elektrik santrali kapasitesi daha eklenecek”dedi. (Vira Haber)
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentilerini aşağı yönlü güncelledi.
2015 yılı için beklenti %3.8'den %3.5'e, 2016 yılı beklentisi ise %4'ten %3.7'ye düşürüldü.
IMF'nin bu kararında, düşen petrol fiyatlarının piyasalara olan olumlu etkisine karşın, "büyük ekonomilerdeki bazı kırılganlıklıklar" etkili oldu.
Başta Çin olmak üzere, Avrupa, Japonya ve Rusya ekonomilerinin büyümelerinde yavaşlama gözleniyor.
En büyük risklerin Euro bölgesi ve Yen'deki durgunluk olduğu belirtiliyor.
IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda dikkat çekilen bir nokta, azalan büyüme beklentilerinin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımları da yavaşlatma ihtimali. http://www.bbc.co.uk/turkce/ekonomi/2015/01/150120_imf_buyume
20.01.2015 Çin Denizcilik Şirketi COSCO 53 yeni gemi inşa icin Cin Bankasından gerekli finansman desteğini aldı.
Yeni inşa edilecek gemiler, 300 bin DWT luk tankerler, 9400 TEU'luk konteyner gemileri, platformlar ve yük gemileri olacak. Yeni yapılacak gemiler son zamanlarda söküme giden gemilerin yerine yapılacak ve yakıt ekonomisi en az %20 daha iyi olacak. Exim Bank ile imzalanan anlaşma ile, bankanın 1994 yılında kurulusundan bu yana denizcilik sektörü için verdiği kredi miktarı 93 milyar dolar oldu. Bu anlaşma Çin Gemi İnsa sanayine önemli bir katkı sağlayacak. Çin Hükümeti, Cosco Container Lines Şirketine Çin limanlarında konteyner taşımacılığı yapmak için yabancı bayraklı gemileri kullanabilme izni verdi. Bu kararla Cin Hükümeti deniz taşımacılıgında Shangai 'ya rakip olan Hong Kong ve Busan limanları üzerine baskı yaparak Shangai Limanının konteyner taşımacılığında merkez olmasını istiyor. (Aktüel Deniz)
19.01.2015 Ukrayna: Türk Akımı Mantıksız
Ukrayna doğalgaz şirketi Naftogaz Başkanı Andrey Kobolev, Rusya’nın doğalgaz transitini Ukrayna’nın yerine Türkiye’ye yönlendirme niyetinin maliyet açısından mantıksız olduğunu açıkladı.
Yeni doğalgaz boru hattının, önemli teknik kesintilerle ilgili büyük riskler taşıdığını belirten Naftogaz Başkanı Andrey Kobolev, Türk Akımı’nın hiçbir yarar sağlamayacağını, zira aynı doğalgazın sadece farklı güzergâh üzerinden ulaştırılacağını ifade etti. Kobolev, “Bu tehdit, siyasi bir blöftür” dedi. http://www.7deniz.net/ukrayna-turk-akimi-mantiksiz/
19.01.2015 Yeni Süveyş Kanalı Projesi'nde facia: 250 işçi kayıp
Mısır'ın son dönemdeki en büyük projelerinden Yeni Süveyş Kanalı'nın bir kısmının çöktüğü bildirildi. Yerel kaynaklar 250 işçinin kaybolduğunu ileri sürdü. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yeni Süveyş Kanalı'nın doğusunda yapılan çökeltim havuzlarından biri kısmen çöktü. Olayda ölen ya da yaralananın olmadığı belirtildi. Yerel kaynaklar ise 250 işçinin kaybolduğunu ileri sürdü.
19.01.2015 Nükleer santral için 9 teklif
Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik yapıları ihalesi için 9 teklif verildi.
Mersin'de yapılacak olan Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yaklaşık 1 milyar dolarlık deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesine dokuz teklif verildi. Şirketten edinilen bilgiye göre, ihaleyi kazanan şirket ya da konsorsiyumun 15 Şubat'a kadar açıklanacağı ihaleye teklif verenler şöyle:
Özaltın İnşaat, Tekfen İnşaat ve Tesisat, STFA-Makyol-Rönesans OGG, Nurol İnşaat, Limak İnşaat,Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat,IC İçtaş İnşaat, Doğuş İnşaat.
Söz konusu ihale, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi kapsamındaki liman yapımı ve soğutma sistemlerinin de içinde olduğu su ve deniz ile ilgili tüm yapıları içeriyor. (Vira Haber)
18.01.2015 Denizcilerin acı günü!
İMEAK DTO İzmir Şubesi'nin kurucularından Sümer Erol Çağlar 18 Ocak Pazar günü vefat etti. 1987 yılında İMEAK DTO İzmir Şubesi'nin kurulmasına katkı sağlayan ve 1987-2007 yılları arasında DTO İzmir Şube Müdürlüğü görevini yürüten Çağlar, 2007-2013 yılları arasında ise DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı olarak görev yaptı. Çağlar'ın cenazesi 20 Ocak 2015 Salı günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen Kabristanlığı aile mezarlığında defnedilecek.
18.01.2015 Gümrüklerde yüzde 100 tarama dönemi başlıyor
Gümrüklerde bütün araçların, insanların, eşyanın, konteynerin yüzde 100’e yakın bir şekilde denetimi yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrüklerden giren çıkan bütün araçların, insanların, eşyanın, konteynerin yüzde 100’e yakın bir şekilde denetimin yapılacağı bir sisteme geçileceğini açıkladı. Bunun için yeni nesil X-Ray cihazları alınacağını belirten Canikli, gümrüklerde yeni teknolojiye geçişin 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi. (www.denizhaber.com.tr)
17.01.2015 IMO Temas Noktaları sirkülerlerini yayınladı
Uluslararası Denizcilik Örgütü(İMO) tarafından Güvenlik, Kirlilik Önleme ve Mücadele için Ulusal İrtibat Noktaları ve Petrol kirliliği acil planı(SODEP) kapsamında operasyonel temas noktalarıyla alakalı güncel içerikli sirküler yayınlandı. Yıl içerisinde belli zamanlarda güncellenen bu dökümanlara İMO'nun resmi internet sitesi www.imo.org'da yer alan Global Integrated Shipping Information System (GISIS) bölümünden ulaşılabilir.
Yakıt fiyatlarının düşmesi ve yeni gemi talebindeki daralma nedenleriyle geçen yıl Güney Kore tersanelerine verilen yeni gemi siparişlerinde yüzde 36 oranında düşüş yaşandı.
Clarksan Araştırma Hizmetleri’nin verilerine göre Güney Kore tersaneleri geçen yıl 11.78 milyon gros ton’a karşılık gelen 305 adet yeni gemi siparişi aldı.
2013 yılıyla karşılaştırıldığında Dünya genelinde siparişler yüzde 34,7 oranında (39.70 milyon GT) düşüş yaşadı ve Güney Kore marketinin bu düşüşteki payı ise %yüzde 30 civarında gerçekleşti. (Vira Haber)
15.01.2014 Türk armatörleri ve gemi işletmecileri büyük kriz yaşıyor
Finansal kriz ve işletme sermayesi yetersizliğinden dolayı Türk Ticaret Filosunda daralma son hızla devam ediyor. Türk armatörleri ve gemi işletmecileri 2014 yılında, filosunda bulunan değişik ebat ve tonajda 31 adet gemiyi 313 milyon dolara sattı. (www.denizhaber.com.tr)
15.01.2915 Kültür balıkçılığından 692 milyon dolarlık ihracat
Dünyada tarımda ilk, sanayide en hızlı gelişen ikinci sektör olan su ürünleri, açık denize açılarak üretime odaklandı, ihracatını artırdı. Bir dönem kıyıları kirlettiği gerekçesiyle çevrecilerin hedefindeki kültür balıkçıları, savunmayı bırakıp atağa geçti. 2007’de çıkan tebliğle açık denizlere açılan balıkçılar, hem üretimi artırdı hem de ihracatını. Tepkilerin kaynağının ‘manzaramı kapatmasın’ düşüncesi olduğunu savunan ve kültür balıkçılığının deniz kirliliğinde listenin en sonunda yer aldığına inanan sektör, bugün 235 bin tonluk su ürünleri üretimi gerçekleştiriyor. Sektör, 2014’ü bir önceki yıla kıyasla 23’lük artışla 692 milyon dolarlık ihracatla kapattı.
Kirli suda balık yaşamaz
İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tuncer “ “Açığa çıktık ve çevre anlamında sıkıntımız kalmadı. Zaten kültür balıkçılığının bir zararı yoktu. Bütün dünyada olduğu gibi bizde de denizlerin kirliğinin en büyük nedeni karasal kaynaklı yüzde 90 gibi bir oran var. Denizin içindeki faaliyetlerde de kirliğin en büyük kaynağı petrol araması. Bunu deniz taşımacılığı izliyor. Yani kültür balıkçılığı kirlilik açısından listenin en sonunda. Tabii kıyılarda çiftlik olduğunda organik bir kirlenme riski var. Ama balık üreticisi de kirli bir alanda üretim yapmak istemez.”
Konu manzara kapanmasın
Çevreyle ilgili tartışmaların temelinde kıyının paylaşımın yattığını dile getiren Haluk Tuncer, “Turizmciler bunun başında. Kıyıda sadece turizm olsun istiyorlar. Ufka baktığımızda manzaramız kapanmasın mevzusu. Kirlilik de bunun bahanesi. Şimdi turizm sektörü geliyor, ama o insanlara yedirecek balığı nereden bulacağını sorgulamıyor. Tabii biz de kalkıp yoğun turizmin olduğu bir alanda balıkçılık yapalım demiyoruz” dedi. (Vira Haber)
14.01.2014 Costamare ve Shoei Kisen Kaisha, 20 bin TEU kapasiteli 15 gemi siparişi verdi
Mitsui OSK Lines ve Evergreen tarafından uzun süreli kiralanmak amacıyla inşa edilecek 20 bin TEU kapasiteli 15 konteyner gemi ihalesi sonuçlandı. Verilen tekliflere göre, Costamare 4 gemiyi Samsung Tersanesi'ne, Shoei Kisen Kaisha ise 11 gemiyi Imabari Tersanesine sipariş etti. (www.denizhaber.com.tr)
14.01.2015 Arkas'tan sebze ve meyve ihracatında devrim
Arkas Line, Mersin ve İzmit (Limaş), İsrail’in Haifa ve Ashdod limanlarına ve Rusya’nın Novorossiysk limanına yeni direkt servisi Reefer Expres Service (REX) ile bağladı.
Arkas Line’ın kasım ayında Mersin Limanı’ndan ilk seferlerine başlanan yeni servisi REX ile yaş meyve, sebze ve diğer tarım ürünleri tazeliğini kaybetmeden Rusya’ya taşınıyor.
Bu yeni servis ile birlikte Arkas Line’ın Mersin’den Rusya’ya yaptığı taşımalar haftada iki güne çıktı. Servisin verildiği Michigan Trader ve Warnow Beluga adlı iki gemide toplam 390 reefer (soğutuculu) konteyner kapasitesi sunuyor. Gemiler İsrail (Haifa/Ashdod) – Türkiye (İzmit/Limaş) – Rusya (Novorossiysk) – Türkiye (Mersin) - İsrail (Haifa) limanlarına uğrak yapıyor. Arkas Line, yeni servisi REX ile Rusya’nın sebze meyve ithalatını en çok yaptığı ülkeler olan Türkiye, Mısır ve İsrail’den direkt taşıma yapıyor. Aynı zamanda ilk kez kendi servisi ile İsrail ve Rusya arasında da reefer seferleri başlatmış oluyor.
(Vira haber)
13.01.2013 Arkas Denizcilik, M/V JULA S isimli konteyner gemisini 12 milyon 500 bin dolara satın aldı
Alman H.SCHEPERS Şirketinin mülkiyetinde bulunan 2 bin 474 TEU kapasiteli M/V JULA S isimli konteyner gemisi Arkas Denizcilik'e satıldı. 207 metre boyunda, 30 metre genişliğindeki gemi 2005 yılında Werften Stralsund Tersanesi'nde inşa edildi, M/V JULA S 2 bin 474 TEU kapasiteli .
12.01.2014 Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alan gemi ve yat sektörü, uluslararası alanda mücadele için destek bekliyor.
Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alan gemi ve yat sektörü, bazı taleplerinin karşılanması halinde agresif devlet desteği alan Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet edeceğine inanıyor. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak “Kore, Çin, Japonya gibi ülkeler bu konuda çok agresif. İnanılmaz destek ve teşvik veren bir yapı var. Haksız rekabet oluşuyor. Rekabet edemiyoruz. Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alıyoruz. Böyle bakınca iyi yerdeyiz diyebiliriz ama pastanın yüzde 90'ını Uzakdoğu ülkeleri alıyor. Kore'nin gemi üzerine 50 milyar dolarlık ihracatı var. Japonya, Çin, çok radikal desteklerle bu pazarı sürekli elinde tutuyor. Sektör olarak desteklerden yoksun olduğumuz için uluslararası alanda mücadele edemiyoruz. Özellikle finansman konusunda Eximbank daha fazla devreye girmesi gerekli. Bazı taleplerimiz yerine getirilirse pastadan daha fazla pay alabiliriz" dedi. (www.denizhaber.com.tr)
Dostları ilə paylaş: |