ÖĞrenci proje özetleri portatif hes (elektrik döver) Okul



Yüklə 100,07 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü100,07 Kb.
#90052



ÖĞRENCİ PROJE ÖZETLERİ

PORTATİF HES (ELEKTRİK DÖVER)

Okul: ŞENTEPE ANADOLU LİSESİ

Grup Üyeleri: Şule Nur ÖZER, Neslihan MELETLİ, Melisa TAŞÇI, Seçkin GÜNAYDIN, Samet ÖZÜGÜZEL

Sunum Alanı: K 101

Dünyada ve ülkemizde elektrik enerjisi elde edebilmek için akarsuların önüne barajlar kurarak hem doğaya (ekolojik yaşam alanlarına) hem de orada yaşayan insanlara büyük zarar verilmektedir. Ayrıca kurulan hidroelektrik santrallerin nâkili sırasında yaklaşık %40 kayıp olduğu görülmüştür. Bundan dolayı elektrik enerjisini suyun akış hızına göre tasarladığımız Taşınabilir Portatif Hidroelektrik Santralleri'yle elde edilmesi hedeflendi. Tasarımı yapmadan önce Dünyada ve ülkemizde alternatif enerji üretme yöntemleri araştırıldı. Bu araştırma sırasında Ankara ATO sergi sarayında çalıştığımız konuyla ilgili bir standın olması bizi çok heyecanlandırdı. Sosyal medyada grup kurarak toplanılan tüm veriler paylaşıldı. Tasarlanan çark sistemine gelen su debisinin ( hızının) ve bobin içindeki manyetik alan şiddetinin değiştirilmesi olarak iki değişken dikkate alındı. Tasarlanan sistemde çarkın hızı arttırıldığında bobin sarım sayısı sabit olan ve içerisinde mıknatıs bağlı motordan elde edilen akım şiddetinin artması ve debisi sabit bobin içerisinde motora bağlı düzenekteki mıknatısın gücü arttırıldığında da akım şiddetinin artması beklenilmektedir.



DÜNYA’DAN BAŞKA

Okul: Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Gizem ARSLAN, Fatmagül OLGUN, Şeyma Nur ÇETİN, Şefika Nur ŞİMŞEK, Merve KARAGÖZ

Sunum Alanı: K 102

Bu projede Dünya’dan başka herhangi bir gezegende yaşam olup olmaması sorgulandı. Konu alt başlıklara ayrılarak bilgiler toplandı ve bu bilgileri doğrulamak için alanında uzman profesörlerle görüşüldü. Canlılığı ispatlamak amacıyla yapılan araştırmalarda toplanılan verilerin analizi sonucu dünya dışında yaşayan bakterilerin ve yaşanabilme olasılığı olan gezegenlerin olduğu tespit edildi.



UZAYDA BİZDEN BAŞKA HAYAT FORMLARI VAR MI?

Okul: Yıldırım Beyazıt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Esra AĞDAŞ, Merve Nazlı MERAL, Özgenur ARSLAN, Ayça SARAÇ, Gökçe SARAÇ

Sunum Alanı: K 103

Uzayda bizden başka hayat formlarının olup olmaması uzun yıllar boyunca insanlığın merak ettiği önemli sorulardan birisidir. Şu ana kadar dünya dışı canlı tespit edilmemiştir; fakat Samanyolu'nda 200-400 milyar arası yıldız olduğu ve Samanyolu gibi milyarlarca galaksi olduğu düşünülürse uzayda hayat olabileceğini ve evrende yalnız olmadığımızı düşünmek oldukça mümkündür. Araştırmalar biraz daha geniş bir alana yayılmalıdır. Son yıllarda farklı gezegenlerin yapıları tespit edilmeye başlandı, Dünya dışında hayatın olabileceği gezegenler keşfediliyor. Buradan hareketle Dünya dışında hayatın olabileceğini düşünüyoruz. Projede, uzay araştırmaları yapan merkezlerinin sitelerinden ve çeşitli kaynaklardan veri toplanarak özellikle Marsta ki su bulgularına ve bakteri fosillerine yoğunlaşıldı.



LIFE IN SPACE

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Muhammed ÖZTÜRK, Hasan DEMİRCİ, Osman DEMİRCİ, Fatih AKBULUT ,Yavuz GÜNAY

Sunum Alanı: K 104

Uzay mekiği içerisinde astronotların sebze yetiştirerek hem sağlıklı beslenmeleri hem de bitkiler üzerinde çalışarak psikolojilerine destek vermek için aeroponik ortamda ve durgun su kültüründe ( hidroponik ortamda) bitki yetiştirilmesi hedeflendi. Düzeneklerin kurulması için gerekli araştırmalar yaparak ITC'den destek alarak düzeneğin oluşturulmuştur.



KOMPOSTTA MANTAR ÜRETMEK VE CHLOROPHYTA

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Hilal SARIKAYA, Melike USLU, Rabia AŞIK, Dilara Aybüke BALCI, Büşra KUBAŞIK

Sunum Alanı: K 105

Uzay mekiği içerisindeki astronotların beslenmelerini desteklemek için protein değerleri yüksek mantar yetiştirmek ve chlorophytadan bitkisel protein sağlanması hedeflenmiştir. Kompost hazırlama, mantar yetiştiriciliği ve chlorophyta hakkında bilgi toplanmasıyla birlikte Çubukta Ankara Mantar Üretim Tesisi'ne gidildi. Astronotların uzay koşullarında sağlıklı beslenmeleri için protein desteği verecek mantarın yetiştirilme süreci öğrenildi ve çeşitli veriler toplanıp, yorumlandı.



MEKİK İÇERİSİNDE ASTRONOTLAR İÇİN OLUŞTURULACAK YAŞAM ÜNİTESİNDE EKOSİSTEM OLUŞTURMA

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: İrem KARA, Güllü CEYLAN, Beyza OĞUZ, Ayşe Nur YEĞEN, Şeyma Nur GÜNEŞ

Sunum Alanı: K 106

Mekik içerisinde astronotlar için oluşturulacak yaşam ünitesinde hem oksijen üretmek hem de alglerden besin ihtiyacını karşılamak için Elodea bitkisi ve mikro alg üretilerek bir ekosistem oluşturulması hedeflendi. Elodea bitkilerini LED ve flüoresan aydınlatmalarda gözlemleyerek büyüme hızlarını, dolayısıyla oksijen üretme verimlilikleri karşılaştırıldı. Akvaryum bitkileri ve yosunlar hakkında bilgi toplayıp düzenekler kurarak LED ışıkla aydınlanan bitkinin daha hızlı büyüdüğü gözlemlendi.



AKAN SU KÜLTÜRÜ ( HİDROPONİK) ORTAMI

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Emir BUDAKER, Furkan ÇIRAK, Furkan KARTAL, Ömer Faruk AKSOY Yusuf GÖKTEPE

Sunum Alanı: K 107

Yaşam ünitesi içinde verimi ve çeşitliliği fazla bitki üretimi için toprak kullanılmadan bitki yetiştirilmesi hedeflendi. Akan su kültürü hakkında veri toplandı ve ITC’den destek alındı.



SPİRULİNA İLE UZAYDA ASTRONOTLARA BESİN OLUŞTURMA

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: İbrahim MURAT, Harun TAŞKIRAN, Semanur OSMA, Rümeysa KAÇMAZ, Zehra PETEK, Can Berk BAYBÖRÜ

Sunum Alanı: K 108

Uzun süren uzay yolculuklarında astronotların hem maliyet açısından hem besin içeriği açısından avantajlı olan Spirulina ile sağlıklı beslenerek yaşamını devam ettirmesini düşünerek mürettabata yaşam destek ünitesinin oluşturulması hedeflenmiştir. Dere ve havuzlardan su yosunu alınması, Gazi Üniversitesi’nde Spirulina doku kültürünün oluşturulması, Spirulina besin içeriği ve maliyetinin araştırılması, canlı üzerinde etkilerinin gözlemlenmesi veri toplama süreçlerini oluşturmaktadır. Verileri değerlendirdiğimizde bir tür su yosunu olan Spirulina'nın diğer besinlerden daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.



UZAYDA SERA (PERLİT İLE UZAYDA BİTKİ YETİŞTİRME)

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: : Ahmet Efe GÜL, Nazan YILDIZ, Aleyna ORTAPINAR, Hüseyin Utku ÖCAL, Rutkay ERBAŞI

Sunum Alanı: K 109

İmkânların kısıtlı olduğu ortamda, mürettebata sağlıklı beslenme koşulların sağlanması hedeflenmiştir. Mamak seralarında en kaliteli ve verimli bitki yetiştirme ortamı oluşturulurken perlit ve diyet analizleri yapılmıştır. Yetişme ortamı hazırlanıp bitki dikimleri gerçekleştikten sonra ürünlerin istenilen zamanda verime geçmesi sağlanmıştır.



SİZCE AYDINLATMA?

Okul: Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

Grup Üyeleri: Yiğithan TAMER, Eymen YİĞİT, Ahmet GÖKMEN, Emre GÜRBÜZ

Sunum Alanı: K 110

Bu projede geçmişten günümüze, aydınlatma araçlarının değişimine ve gelişimine neden olan etkenlerin (çevre, verimlilik, ekonomi, sağlık, psikoloji, sosyoloji) incelenmesi hedeflenmiştir. Aydınlatma sistemlerinin enerjiyi etkin bir şekilde geliştirmesinin yüksek öneminin yanı sıra, kullanıcı memnuniyet analizleri olmadan herhangi bir aydınlatma sistemi uygulamasının ekonomikliği konusunda yorum yapmak yanlış olacaktır. Aydınlatmada sübjektif analizin taşıdığı yüksek önemden dolayı bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Sübjektif analizin deneysel çalışmalara bilimsel bir şekilde uygulanabilmesi için izlenmesi gereken yöntemler, kullanılması önerilen soru ve ölçek çeşitleri incelenerek, anket çalışması yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar araştırılıp “Aydınlatma Araçları Kullanım Anketi” geliştirilmiştir. Kütüphanelerden, e-kaynaklardan, sözlü ve yazılı şekilde anket yapılarak veriler toplanmıştır. Anketlerdeki veriler analiz edilerek bir postere aktarılmıştır.



YEŞİL AYDINLATMA İLE YEŞİL DÜNYA

Okul: Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

Grup Üyeleri: Bartu Arın OBA, Esen Ünal, Ömer Faruk ERDAL

Sunum Alanı: K 111

Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan fosil yakıtlar kullanımı sonucunda açığa çıkan CO2 gazı atmosfere karışır ve bu gazın sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde küresel ısınma anlamına gelen sıcaklık artışı oluşur. Bilim adamlarının araştırmalarına göre, dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri dünyanın her yerinde hissedilmekte, bu değişiklikler canlı türlerini etkilemektedir. Ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisinin %20'sinin aydınlatma araçları tarafından tüketilmekte olduğu düşünüldüğünde verimli aydınlatma sistemlerinin önemi anlaşılmaktadır. Aydınlatma araçlarına harcanan enerji kullanılan aydınlatma türüne bağlı olarak verimliliğini ve çevreye olan etkisinin incelenerek insanların bu konu hakkındaki farkındalık düzeylerinin artırılması hedeflenmiştir. Kütüphanelerden, e-kaynaklardan yapılan araştırmalar, enerji kaynaklarının üretim ve tüketim veri analizleri, çeşitli aydınlatma araçlarının tüketim verilerinin analizlerini veri toplama sürecinde elde ederek katalog, internet ortamında ve model üzerinde gösterilmiştir.



YEŞİL GÜNEŞ

Okul: Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezi

Grup Üyeleri: Ahmet Çağrı DEMİRBEK, Tevfik Mert ÜSTÜN, Samet ÇIKRIKCI, Burak Sezer KAŞ, Ahmet KARACA

Sunum Alanı: K 112

Güneş enerjisinin ısınma sistemlerindeki verimliliğinin ve çevre üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerjiden kaynaklanan bir üretim uzun dönemde doğal denge ve sürdürülebilirlik açısından en kabul edilir durumu yansıtmaktadır. Bu nedenle yenilenebilir enerji, dünya var oldukça insanoğlunun enerji ihtiyacını karşılayabilecek, çevreye zararı olmayan bir kaynaktır. Güneş enerjisi; potansiyeli, kullanım kolaylığı, temizliği, yenilenebilirliği ve çevre dostu olması gibi nedenler ile diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha kolay bir şekilde yaygınlaşabilecek durumdadır ancak Türkiye, güneş enerjisi konusunda son derece elverişli bir konumda olmasına rağmen sahip olduğu potansiyeli yeterince kullanamamaktadır. Kütüphanelerden ve e-kaynaklardan yapılan araştırmalarda elde edilen veriler, enerji kaynaklarının üretim ve tüketim veri analizleri, güneşten elde edilecek enerjinin, gerçekleştirilecek ısıtma sistemi modeli üzerinde verim hesaplamaları yapılmıştır.



NOKTA

Okul: Ege Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: İhsan Can HANSU, Osman TORUN, Efe KARAARSLAN

Sunum Alanı: K 113

Mekân aydınlatmasında israfı önleyerek ülke ekonomisine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Güvenilir web sitelerinden araştırmalar yaparak grafikler ve görseller hazırlandı. %35 tasarruf sağlayarak daha fazla tasarruf amaçlanmıştır.



POWER OF THE GREEN

Okul: Ege Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Karya KÜLCÜOĞLU, İldem ÖZDİZLEKLİ, Seçil ÖRENCİK, Eda ÖNAL

Sunum Alanı: K 114

Sadece aydınlanma olarak kullanılmayan LED'ler, akkor lambalara göre insan sağlığı ve Türkiye ekonomisi açısından daha olumlu etkiler yaratmaktadır. Üzerinde çalışılan bu proje sonunda, Türkiye’nin tercihi olan akkor lambaların kullanımını azaltmak, LED'lerin kullanımını yaygınlaştırmak ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri yok etmesi hedeflenmektedir. Grup üyeleri olarak bu konu hakkında genel bir araştırma yapıp gerekli kaynaklar bulunmaya çalışıldı. Bu süreç içerisinde geçmiş yıllarda aydınlatma araçlarının çevreye ve insan sağlığına verdiği olumsuz etkileri araştırıldı. Bunlardan yola çıkılarak ve araştırma sonuçlarımızdan yararlanarak LED'leri savunan bir çalışma yapıldı.



SAĞLIĞIM İÇİN NEFES ALMAK

Okul: Ege Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Damla Kaman, Erseven Halaçoğlu, Damla Doğan, Murat Sezar Mercan

Sunum Alanı: K 115

Bu projede, enerji tüketiminin küresel ısınmaya etkisi düşüncesinden yola çıkarak uyguladığımız anketlerle insanların bilinç düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Anket yapılmadan önce aydınlanma araçlarının geçmişten günümüze gelişimi, aydınlanma teknolojisindeki kullanılan araçlar ve bu teknolojilerin avantajları ve dezavantajları hakkında geniş çaplı veri toplama sürecine girildi. Anket soruları toplanılan veriler kapsamında hazırlandı; tercih edilen aydınlanma araçları, kullanım sıklığı ve kullanımın küresel ısınmaya etkileri. Anket analizlerine göre flüoresan ve LED lambaların tercih edildiği saptandı.



DÜNDEN BUGÜNE OZON

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Çağsu ERSEYMEN, Mert DEĞERLİ, Ceren SAĞLIK, Elif TÜLÜ, Furkan Yahya CÜCE.

Sunum Alanı: K 116

Bu çalışmada ‘’Ozon tabakasındaki değişikliklerin dünyaya etkileri nelerdir?’’sorusuna cevap aramak için ozon tabakasının incelmesinin dünden bugüne araştırmaları yapılmıştır ve bir sosyal bilinçlendirme çalışması yapmak amacıyla bilimsel bir hikâye yazmaya karar verilmiştir. Portfolyo dosyalarındaki ve araştırmalarındaki verileri kullanarak yazılan senaryo eşliğinde bilimsel bir hikâye yazılmıştır ve hikâyeler görselleştirilerek kitap haline getirilmiştir.



İNSANIN AYNASI OZON

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Elmas DEMİR, Kıymet YOLDEMİR, Eda DEĞER, Didem AKBIYIK, Zehra ÖZTEMİZ, Mine PEKDEMİR

Sunum Alanı: K 117

Bu çalışmada eldeki verilerden yola çıkarak ‘’Elmadağ’da ki insanların ozon tabakasının zararlı etkileri hakkında bilinç düzeyleri nedir?’’ sorusuna cevap arayarak bir sosyal bilinçlendirme çalışması yürütülmüştür. Buradan yola çıkarak okulun 9, 10. ve 11. Sınıflarına uygulamak üzere bir anket geliştirilmiştir. Öncelikle soru havuzu oluşturarak sorular belirlenmiş, ardından belirlenen sorularla oluşturulan anket 230 öğrenciye uygulamıştır. Okuldaki öğrencilerin uygulama alanı olarak seçilmesi Elmadağ bölgesinin hemen her kesiminden öğrenci gelmesinden kaynaklanmaktadır. Anketlerin istatistikleri yapıldıktan sonra tablolar oluşturulup yorumlama işlemleri yapılarak uygulama grubunun bilinç düzeyleri betimlenmiştir.



TOPRAK AZOTUNUN OZON TABAKASINA ETKİSİ

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Dicle ÇINAR, Gizem UZA, Merve ÜÇOK, İlayda KESER, Samet KIVRAK

Sunum Alanı: K 118

Elmadağ bölgesinde toprak analizi çalışmasıyla bilinçsiz gübre kullanımının ozon tabakasına etkisi araştırılmaktadır. Bu çalışmada verilerden ‘’Topraktaki bilinçsiz gübreleme işlemlerinin ozon tabakasına etkisi var mıdır?’’ sorusuna cevap aranmaktadır. Bunun için Elmadağ bölgesinin çeşitli yerlerinden alınan toprak örneklerinin içindeki amonyak ve nitrat miktarlarını analiz ederek bilinçsiz gübreleme ve ozona zararlı etkileri incelenmiştir. Çalışma için seçilen 10 bölgeden toprak örnekleri alınıp, toprak kimlikleri belirlenerek, örnekler kavanozlara yerleştirildikten sonra amonyak ve nitrat tayinleri yapılmıştır.



MANTARLA OZON TEDAVİSİ

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Zişan KULAKSIZ, Havvanur NOM, Safa AKBIYIK, Berna BALÇIK, Seval ÇALIŞKANER, Aleyna DURSUN

Sunum Alanı: K 119

Mantarların ve bitkilerin madde döngüsü ilişkisinin ozona katkısı araştırılmıştır. Bu çalışmada ‘’bitkilerin fotosentez sonucu oluşturdukları oksijen miktarını artırmak ozon deliğini onarmak için kullanılabilir mi?’’ sorusuna cevap aranmıştır. Bunun için mantarlar ve bitkiler arasındaki CO2 ve O2 döngüsünü kullanarak bir maket tasarlanmıştır. Maketler bir seradır. Sera iki kısımdan oluşmaktadır, birinci bölümde mantar, ikinci bölümde çim yetiştirilmiştir. Mantarların bulunduğu kısım koyu renkle kaplanarak araya koyu renkli ve delikli bir ayırma bölmesi konulmuştur. Bu bölmenin delikli olmasının sebebi mantarların solunum sonucu ürettiği CO2’nin ikinci kısımdaki bitkiler tarafından kullanımını sağlayarak bitkinin üreteceği O2 miktarını artırıp atmosfere salmaktır. Ayrıca kontrol grubu olarak normal şartlarda çim ekimi yapılarak büyümeleri takip edilerek karşılaştırmalar yapılmıştır.



FİTOPLANKTON ÇİFTLİĞİ

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: M. Aleyna GÜNDEM, Ezgi GÖÇ, Oğuzhan SARITAŞ, Aleyna ÇETİNER, Selen ŞİMŞEK

Sunum Alanı: K 120

Bu projede fitoplanktonların ozon tabakasına etkileri konulu çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada ‘’Fitoplanktonların ozon tabakasına etkisi var mıdır?’’sorusuna cevap aramak için deney planlanmıştır. Deneylerde Eymir gölünden alınan su örnekleri iki ayrı akvaryuma konulmuş, 1. Akvaryum kontrol grubu, 2. Akvaryum ise deney grubu olarak belirlenmiştir. Deneylerde ötrofikasyonu azaltarak fitoplanktonların fotosentez sonucu oluşturduğu O2 miktarının sürekliliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Öncelikle iki gruptan birer damla su örneği alınıp mikroskopta damlada alg sayımı gerçekleştirilmiş, ardından kontrol grubuna hiçbir etkide bulunmayıp deney grubundan belli periyotlarda tabandan su çekip yerine musluk suyu ekleyerek N/P oranını dengede tutmaya çalışılmış ve her seferinde deney ve kontrol grubundan örnek alınıp sayım yapılmıştır. Veri toplama süreçlerimiz devam etmektedir.



OZON EL KİTABI

Okul: Elmadağ Gazi Şahin Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Cemre Su TÜRK, Bilge CANKURT, Özlem Küçük NAZLI, Özlem ZORLU, Dilvin KOÇTÜRK, Selin Zeynep BUĞA

Sunum Alanı: K 121

Bu projede Elmadağ bölgesi kuaförleri ve halkı üzerinde ozon tabakası ve etkilerine yönelik bilinç konulu çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada ‘Elmadağ da bulunan kuaförler kullandıkları sprey vb. materyallerin ozona zararlı etkileri konusunda bilinçli midir?’ sorusuna cevap aramak için bir anket oluşturulmuştur. Anketler hem kuaförlere hem de çeşitli meslek gruplarına uygulamıştır. Anket sonuçları analizinden sonra sonuçlara göre ozon tabakasına zarar veren etkenler konulu bir kitapçık oluşturulmuştur.



FANTASTİK BEŞLİ

Okul: Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Elifnur AKDOĞAN, Rumeysa Nur ÖZYAR Koray GÜNGOR, Baran SAYAR, Büşra DUMLUPINAR

Sunum Alanı: K 122

Aradığımız soruların cevabını bulmak için uzayda yaşam ve uzaya yolculuk konuları hakkında birçok bilgi edinildi ve edinilen bilgilerin üzerine fikirler inşa ederek bulmaca-bilmece, doğru bildiğimiz yanlışlar başlıkları altında kitap hazırlanarak okuyanların bilgilendirilmesi hedeflenmiştir. Bu sorular üzerinden anket soruları hazırlanmış, sonuçları analiz edilmiştir ve kitapta elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.



TULPAR*

Okul: Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Doğukan VURAL, Ahmet Hakan ÖZDEMİR, Kadir CONKER, Resul Ekrem KARABAYIR, Furkan ARIKAN, Enes BALCI

Sunum Alanı: K 123

Projemizin amacı uzayda uzun süreli yolculuk yapılacak uzay aracının tasarlanmasıdır. Ayrıca, Satürn’ün uydusu olan Titan’ın fiziksel koşullarına dayanıklı ve yer şekillerine uygun bir uzay aracı tasarlayarak Titan'da hayat olup olamayacağı konusunda insanlığa alternatif yaşam alanları sunmaktır. Projede grup içinde görev dağılımı yaparak, öğretmenlerden, konu ile ilgili web sitelerinden veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler sonucunda uzayda uzun süre yolculuğun zor ama başarılabilir olduğu görülmüştür.

*Tulpar Türk mitolojisinde uçan ad anlamına geliyor.

ANOTHER WORLD

Okul: Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Cihat ACUN, H. İbrahim ÇOLAK, Beytullah ŞEN, Kaan KAYA, Kadir GÖKÇE

Sunum Alanı: K 124

Bu çalışmada uzayda yaşamın olabileceğinin kanıtlarının sunulması hedeflendi. Kaktüsün gelişim hızındaki değişim ve bu değişimlerin ona zarar verip vermeyeceği, bakterilerin en zor koşullarda dahi yaşadıklarına yönelik veriler elde edildi. Özelliklede bir bakteri türü olan DEINOCOCCUS RADIODURANS’IN radyasyona ve diğer zor koşullara toleransı incelendi.



AVROBEACH (Gelişmiş Uzay Teknolojisi)

Okul: Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Semih MENGÜL,

Sunum Alanı: K 125

Gezegenler arası yolculuk ve bu yolculuğun maliyetinin düşük olması hedeflenmiştir. Araştırmalar yapıp, tasarımlar oluşturarak hava basıncı ile uçabilecek bir uzay mekiği tasarlanması hedeflenmiştir.

KANATLARIN GÜCÜ ADINA

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Melih AKYÜZ, Can MUMCU, Mehmet Cem SELİMOĞLU, Beyzanur SIRAKAYA, Eda Gül KAYIR

Sunum Alanı: K 126

Taşınabilir HES'lerdeki kanat sayısının türbindeki dönüş hızına etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Taşınabilir HES'ler ve türbinler hakkında çeşitli kaynaklardan bilgiler toplandı. Daha sonra 2'li, 4'lü ve 8'li (kanat sayısı) pervaneler hazırlandı. Hazırlanan pervaneler elektrik motoruna sabitlendikten sonra elektrik motorunun ucuna ampermetre bağlanarak her bir pervanenin dönüş hızı sonucunda elde edilen akım şiddeti ölçüldü.



BATLAMYUS ZEKÂSI

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Sena SELÇUK, Gizem ELAT, Vesile Nur TEMİZ, Şule HAZAN, Ahmet Hakan BİLGİN

Sunum Alanı: K 127

İnsanlara gökyüzünü, astronomiyi eğlenceli bir şekilde öğretmek için her yaşa hitap eden bir web sitesi kurulması hedeflenmiştir. Çeşitli internet sitelerinden araştırmalar yapılarak, bu bilgiler oluşturulan siteye koyulmuştur. Sitemizin adresi yakında belli olacaktır.



BOBİNİN ‘BAM’ TELİ

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Furkan DURAK, Mehmet ZENGİN, Rasim BECET, İbrahim US, Can Görkem ÇELİK

Sunum Alanı: K 128

Bobini saran telin sarım sayısını değiştirerek oluşan elektrik akımı miktarının değişmesi amaçlanmıştır. Bobinin sarım sayısı değiştirilerek taşınabilir hidroelektrik santrallerinden daha fazla verim elde edilmesi hedeflenmiştir. Ölçüm yapılabilmesi için gerekli deney düzeyi kurulmuştur. Ölçümler sonucunda ulaşılan nokta şöyledir: bobinin sarım sayısı arttıkça elde edilen akım miktarı da artar.



SİNERJİ ARIYORSAN ENERJİ BİZDE

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Neslişah TANMAN, Hazal Yağmur ARSLAN, Nisanur EKMEKÇİ, Reyyan SERBEST, Betül AKSOY

Sunum Alanı: K 129

Taşınabilir Hidroelektrik Santraller hakkında uzman kişilerle konuşularak ve gerekli kaynaklardan araştırmalar yapılarak veriler toplandı. Daha az enerjiyle, daha fazla enerji sağlamak için pervanelerin şekli değiştirilerek potansiyel enerji gereksiniminin azaltılsa bile, daha fazla kinetik enerji elde edildiği görüldü.



ÇARK-I DEĞİŞİK

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Mahmut Emre KÖSE, Mehmet Mete KORUCU, Berk TİRİTOĞLU, Muhammet SARI, Melih IŞIKDOĞAN

Sunum Alanı: K 130

Bu projede düşük fiyatlı enerji ile enerji üretiminde verimlilik sağlanması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda çeşitli kaynaklardan taramalar yapılarak proje için gerekli veriler toplandı. Bu proje model alınarak enerji üretiminde verimlilik sağlanabilir.



YEŞİL AYDINLANMA (?)

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Aysu VARLI, Ekinsu ÇELİK, Atakan MERİÇ, Kadir UÇAN, Enes AYDIN

Sunum Alanı: K 131

Bu projede flüoresan lambanın diğer aydınlanma seçeneklerine göre doğaya daha az zarar verdiğini insanlara göstererek bu konuda bilinç kazandırılması hedeflenmiştir. İnsanların bu konu hakkındaki ön bilgilerini, inançlarını ve tutumlarını araştırmak içi yakın çevredeki bireylerin demografik özelliklerini raporlayarak anket yapıldı. Yapılan anket sonuçları göz önünde bulundurularak, insanların ortak yanlış inançlarını değiştirmek için kampanyalar başlatıldı.



ŞEKL-İ PERVANE

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Büşra CEBECİOĞLU, Edanur GÜLTEKİN, İrem SERİNGAR, Büşra KALKAR, Ezgi ŞAHİN

Sunum Alanı: K 132

Taşınabilir Hidroelektrik Santralleri'nin daha fazla enerji üretmeye elverişli hale getirilerek daha verimli hale gelmesi hedeflenmiştir. Hidroelektrik Santraller hakkında veri toplama sürecinde pervanenin şeklinin değiştirilmesiyle elde edilen enerjinin daha fazla olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu sonuçtan hareketle pervanenin şeklini değiştirerek farklı deney düzenekleri kurup daha fazla enerjinin elde edileceği pervane şekline karar verilmiştir.



EVRENE DAİR

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Zeynep ATEŞ, Yaren Naz TURAL, Başak TÜRKER, Nurseda BOZ

Sunum Alanı: K 133

Büyük Patlama Teorisi hakkında farklı yaş gruplarındaki insanlara yönelik bilgi verilmesi hedeflenmiştir. Öğretici yöntem olarak web sitesi seçilmiştir. Web sitesi hazırlanmadan önce konu hakkında araştırmalar yapılarak sitenin içeriği desteklenmiştir.



KARANLIK MADDE

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Şule KORKMAZ, Süleyman Korkmaz, Berke Eren YURDAKUL, Ahmet Fatih SARICA

Sunum Alanı: K 134

Karanlık Maddenin Dünya’nın oluşumundaki etkisi konusunda insanlara bilgi verilmesi amaçlanmıştır.



GALAKSİDEN

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Ceylin Akça AKDAĞ, Müzeyyen İrem KAYA, Çağla GONCA, Yazel BÖLÜKBAŞI

Sunum Alanı: K 135

Canlıların evrendeki konumlarını bilmeleri için evrenin oluşumunu bilmeleri gerekir. İnsanoğlunun evrenin oluşumunu bilinmesi ile birlikte canlılar ile olan ilişkisini de göz önünde bulundurması gerekir. Bu projede insanoğlunun canlılar ve onlarla olan ilişkileri hakkında bilgi verilmesi amacıyla web sitesi hazırlanmıştır.



BİZİM PERVANE HEPSİNDEN ŞAHANE!

Okul: TOKİ Anadolu Lisesi

Grup Üyeleri: Şerife İrem ÇAYKENARI, Esra TÖNGÜR, Zeynep DORUK, Selcan GÖÇMEL

Sunum Alanı: K 136

Projemizdeki amaç suyun miktarı ve akış hızı ne olursa olsun HES’den elde edilen verimi sabit tutmaktır. Hidroelektrik Santraller hakkında araştırma yapıldıktan sonra planlayacağımız tasarımın ne kadar mümkün olacağı konusunda bir mühendisten uzman görüşü alındı. Uygulamalar sonucunda suyun miktarı ve debisi az olsa dahi miktarı ve debisi fazla olan su kadar enerji elde edileceği beklendi ve bu yönde çeşitli veriler toplandı.



ATOMLAR & PERİYODİK SİSTEM-I

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Büşra Nur USLU, Mehmet KALENDEROĞLU, Melike AKDOĞAN, Büşra BAYRAK, Seher TOKGÖZ

Sunum Alanı: K 137

Kimya dersi öğretim programı kimyanın gündelik hayattaki yerini kavrayan ve değerini fark eden, kimyaya ilgi duyan, analitik düşünen bireyler yetiştirmeyi amaçladığından, projede tasarlanan ve uygulanan etkinliklerin belirtilen bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak açısından projenin önemli katkılar sağlayacağı beklenmekte ve bu nedenle çalışma bulguları önemli görülmektedir. Projenin sonunda öğrencilerin atom ve periyodik sistem ünitesindeki konuları etkinlikler aracılığı ile kavramaları, kazandıkları bilgi ve becerileri akran öğrenme sürecinde kullanmaları ve analitik bakış açısıyla öğrendiklerini diğer konulara yansıtmaları ve bu süreçte araştırmacı bir rol üstlenmeleri beklenmektedir.



ATOMLAR & PERİYODİK SİSTEM-II

Okul: Mehmet Ali Hasan Coşkun Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Sude KESKİN, Buse KESKİN, Ebru GÜMÜŞ, Elif ÜNALAN, Büşra AYDOĞAN

Sunum Alanı: K 138

Kimya dersi öğretim programı kimyanın gündelik hayattaki yerini kavrayan ve değerini fark eden, kimyaya ilgi duyan, analitik düşünen bireyler yetiştirmeyi amaçladığından, projede tasarlanan ve uygulanan etkinliklerin belirtilen bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak açısından projenin önemli katkılar sağlayacağı beklenmekte ve bu nedenle çalışma bulguları önemli görülmektedir. Projenin sonunda öğrencilerin atom ve periyodik sistem ünitesindeki konuları etkinlikler aracılığı ile kavramaları, kazandıkları bilgi ve becerileri akran öğrenme sürecinde kullanmaları ve analitik bakış açısıyla öğrendiklerini diğer konulara yansıtmaları ve bu süreçte araştırmacı bir rol üstlenmeleri beklenmektedir.



ATOMLAR & PERİYODİK SİSTEM-III

Okul: Mehmet Ali Hasan Çoşkun Anadolu Lisesi Altındağ- ANKARA

Proje Grubu: Fatma KÜÇÜKHÜSEYİN, Fatma AKTÜRK, Hava CEYLAN, Çeşminaz YÜCESAN, Tuba KABAK

Sunum Alanı: K 139

Kimya dersi öğretim programı kimyanın gündelik hayattaki yerini kavrayan ve değerini fark eden, kimyaya ilgi duyan, analitik düşünen bireyler yetiştirmeyi amaçladığından, projede tasarlanan ve uygulanan etkinliklerin belirtilen bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak açısından projenin önemli katkılar sağlayacağı beklenmekte ve bu nedenle çalışma bulguları önemli görülmektedir. Projenin sonunda öğrencilerin atom ve periyodik sistem ünitesindeki konuları etkinlikler aracılığı ile kavramaları, kazandıkları bilgi ve becerileri akran öğrenme sürecinde kullanmaları ve analitik bakış açısıyla öğrendiklerini diğer konulara yansıtmaları ve bu süreçte araştırmacı bir rol üstlenmeleri beklenmektedir.



YÜRÜŞKEN HES

Okul: Celal Yardımcı Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Can AKTAŞ, Barış Alıp KONUR, K.Deniz Değirmenci, Elifsu BOZKURT, Atakan ÖZDAL

Sunum Alanı: K 140

Enerjiden tasarruflu portatif HES üreterek ekosistemi korumak hedeflenmiştir. 1 Hafta içinde değişkenleri değiştirerek veri toplanmıştır.



YEŞİL AYDINLANMA

Okul: Cumhuriyet Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Ceyda Nur DEMİREL; Dilara KARATAŞ; Emir KAHRAMAN, Furkan ANIL BAĞCI; Şule Deniz KANDEMİR

Sunum Alanı: K 141

İnsanların LED'leri daha iyi tanımasını sağlayarak ve bu konuda onları bilgilendirerek LED kullanımına teşvik edilmesi hedeflenmiştir. Çeşitli kaynaklardan LED'leri araştırarak anket yapılmıştır. Ayrıca yazılı basında çıkan haberlerin doğruluğunun sorgulanması amacıyla deneyler yapılmıştır. Projenin sonunda LED'lerin daha avantajlı olduğu anlaşılmıştır.



YEŞİL AYDINLANMA

Okul: Cumhuriyet Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Gözde HASDEMIR, Nur BARUĞ, İlayda KÖKSAL, Yağmur YALÇIN, Hülya KOYİNCİ

Sunum Alanı: K 142

Bu çalışmada insanları daha tasarruflu olan Kompakt Flüoresanslı Lambalara (KFL) yönlendirmek hedeflenmiştir. Araştırmalar yapıldıktan sonra, elde edilen veriler grup üyeleri tarafından tartışıldı. Halkın KFL hakkında düşüncelerini öğrenmek amacıyla anket düzenlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda insanların akkor filamanlı lambalar yerine KFL almalarına teşvik edilmesi amaçlanmıştır.



YEŞİL BİR GELECEK İÇİN YEŞİL ENERJİ

Okul: Başkent Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Murat Barış EROL, Batuhan ÖZDEMİR, Tolga ÇAMBAŞI, Berkutay ÇUMAK

Sunum Alanı: K 143

LED lambaların ne kadar temiz ve verimli olduğunu göstererek enerji israfının engellenmesi hedeflenmiştir.



YEŞİL BİR GELECEK İÇİN YEŞİL ENERJİ

Okul: Başkent Anadolu Lisesi

Proje Grubu: Şengül KOÇ, Şule ÖZDEMİR, Çisem TUNCER, Sedat Burak ÇÖRTEN, Vedat ÇİPLAK

Sunum Alanı: K 144

Günümüzde enerji tasarrufu için LED lambalar önemlidir. LED lambayı tanıtmak ve insanlara LED'lerin geleceğin aydınlatması olduğunu kanıtlamak hedeflenmiştir. Bu amaçla kaynaklardan bilgi toplandı. Üç farklı aydınlatma incelenerek zarar ve yararları tartışıldı. Projenin sonunda akkor ve flüoresan lambanın sorunlarını göstererek insanları LED hakkında bilinçlendirmek hedeflenmiştir.
Yüklə 100,07 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin