ÖĞrenme merkezlerinde oyun zamaninin gözlenmesi



Yüklə 22,69 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü22,69 Kb.
#28444

ÖĞRENME MERKEZLERİNDE OYUN ZAMANININ GÖZLENMESİ

Günlük eğitim akışının ilk etkinliği oyun zamanıdır. Oyun zamanı çocukların saat 08.00 ‘de okula gelmesinden 10.00’a kadar(sıradaki etkinliğe kadar) devam eden bir zamandır.Oyun zamanına çocukları diğer etkinliklere ve güne hazırlama özelliği olduğu için okulu gelişin ilk saatlerinde yer verilir.Birde oyun zamanına tüm etkinlikler bittikten sonra eve gidiş saati gelene kadar ki zaman dilimi içerisinde yer veriliyor.Oyun zamanı sınıftaki öğrenme merkezlerinde geçirilen zamandan ile çocukların boyama,resim v.b yapmalarından oluşuyor.Öğretmen çocuklara herkesin bir merkez seçip bu merkezde oynamaları gerektiğini söyleyerek çocukları oyun zamanına yönlendiriyor.Bunun yanında çocukların hep aynı merkezde oynamalarını önlemek için öğretmen her merkeze sınırlı sayıda bir çiçek adı verip herkes oynadığı merkezin temsil ettiği çiçeği alıp resminin üzerine yapıştırması,çocukların dikkatini diğer merkezlere çekmek için değişik,daha önce sınıfa koyulmamış,o gün anlatılacak konuyla ilgili araç-gereç-materyaller koyama yöntemini kullanıyor.Buda hem çocukların her merkez de yaklaşık 10-15 dakika oynamalarını hem de o günün etkinlikleriyle ilgili fikir sahibi olmalarını sağlıyor.Öğrenme merkezlerinde oyun zamanı dolduğu zaman öğretmen şarkı-tekerleme-oyun gibi teknikleri kullanarak çocuklara sınıfı toplamalarını söylüyor ve sıradaki etkinliğe hazır hale geliniyor.Bunun yanında; Güncellenen programda ''ilgi köşeleri'' öğrenme merkezleri olarak ifade edilmiştir. Öğrenme merkezleri çocukların serbest oyun oynama gereksinimlerini karşılamak için düzenlenmiş alanlardır. Öğrenme merkezleri günlük eğitim akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler doğrultusunda seçilmiş farklı materyalleri de barındıran, birbirinden çeşitli malzemelerle (çocuk boyundaki dolap/raflar, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri veya yere yapıştırılan bantlar, vb.) ayrılmış olan oyun alanlarıdır. Öğrenme merkezleri sınıf içinde özelliklerine göre yerleştirilmelidir.


Örneğin hareketli oyunlar oynanabilen blok merkezinin kitap merkezinden mümkün olduğunca uzak bir yerde düzenlenmesi farklı ilgi alanlarında bulunan çocuklara rahatlık sağlayacak, sınıf düzeninin sağlanmasına da doğal yoldan yardımcı olacaktır.
Öğretmen, öğrenme merkezlerinde sınıfın fiziksel özelliklerini ve çocuk sayısını dikkate alarak, çocukların bireysel gereksinimlerine ve ilgilerine yönelik düzenlemeler yapar. Oluşturulan merkezin sınırları, uygun etkileşimlerin bir alandan diğer alana kolaylıkla taşınabilmesi ve çocukların değişken ilgilerini yanıtlayabilmesi için esnek olmalıdır. Bunun yanı sıra var olan öğrenme merkezleri; kazanımlara uygun olarak yeni materyaller eklenmesi, bazı materyallerin kaldırılması, bazılarının da tekrar yerine konması şeklinde güncellenmelidir. Böylece çocukların materyallere olan ilgileri canlı tutulabilir. Öğrenme merkezlerinin düzenlenmesinde çocukların da fikirlerinin alınması, sınıfı benimsemelerine ve aldıkları sorumlulukları yerine getirmelerine destek olacaktır. Bir sınıfta kaç merkez olacağını sınıftaki çocuk sayısı ve sınıfın fiziksel koşulları belirler.
Her merkezde oynayacak çocuk sayısını ise sınıftaki merkezlerin sayısı, merkezlerin büyüklüğü ve materyallerin yeterliliği belirler. Öğrenme merkezlerinde oyun;okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan program etkinliklerinin bir grubu olan çocuğun yaratıcılığını geliştirme, kendisini ifade etmesini sağlama,sorumluluk alma, karar verdiği bir işi tamamlama sabrını gösterme, paylaşma ve el becerilerinin geliştirilmesi açısından önemlidir.

Çocuklar öğrenme merkezlerinde yaptığı etkinlikler sırasında kendi isteklerine ve ilgilerine göre çoğu zamanda kendi seçtikleri arkadaşlarıyla bir etkinliğe yöneldikleri zaman yetişkin baskısı hissetmeden rahat ve özgür bir ortamda daha yaratıcı olurlar,denemelere girişirler ve buluşlarını serbestçe ortaya koyabilirler. Bu şekilde çocuk bağımsız çalışma alışkanlığı kazanırken; öğretmen çocukları tanıma ve değerlendirme fırsatı bulur.

Sınıfta bulunan öğreneme merkezleri şunlardır;


  • Evcilik Merkezi

  • Fen ve Doğa Merkezi

  • Blok Merkezi

  • Kitap Merkezi

  • Müzik Merkez

  • Dramatik-Oyun Merkezi

  • Sanat Merkezi

Bunun yanında öğretmen o gün işleyeceği konu-etkinliğe uygun olarak Geçici İlgi Merkezide oluşturabilir.Ve oluşturulan bu merkeze gerekli araç-gereçleri koyabilir,çocuklarla birlikte toplayabilir.


EVCİLİK MERKEZİ: Bütün öğrencilerin isteyerek eğlenerek oynadıkları bir merkezdir. Bebekler,mutfak eşyaları,ayılar,süngerler,doktor malzemeleri,yastıklar,beşikler….. bulunmaktadır.Çocuklar bu merkezde yaşamlarında önemli yer tutan kişileri(anne-baba-arkadaş-hala v.b),olayları,kendilerini etkileyen durumları ‘mış’gibi yaparak canlandırırlar.Bu çocukların hayal dünyasını geliştirir, öğretmene çocuğun bu yaşamı,onu etkileyen kişiler hakkında bilgi veriri ve çocukları gelecekte üstlenecekleri rollere hazırlar.Evcilik merkezi çocukların yaratıcılığı,sosyal-duygusal gelişimini yani paylaşma-yardımlaşma-işbirliği duygularını,toplumsal kuralları öğrenmelerini,dil gelişimini,rol yeteneğini,arkadaşlarıyla iletişimini geliştirir.
FEN VE DOĞA MERKEZİ: Çocukların belli bir obje ve uyarıcı üzerinde dikkatlerini toplayabilmelerine, kendisini ve çevresini algılayabilmelerine, olaylar ve nesneler arasında ilişki kurabilmelerine, akıl yürütebilmelerine, problem çözebilme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olan bir merkezdir. Fen ve doğa çalışmalarının içeriğini, deneyler ve inceleme gezileri yapma, hayvan besleme, bitki yetiştirme gibi etkinlikler oluşturmaktadır.

Fen ve doğa köşesinde küçük hayvan bibloları, terazi, insan vücudu maketi, dünya, birkaç saksı çiçek,mikroskop, mıknatıs,saat,fotoğraflı dergiler ,hava-boy-yaş grafiği,koleksiyonlar vardır. Bu merkez çocukların;bilimsel düşünmelerini ,yaparak yaşayarak öğrenmelerini,neden-sonuç ilişkileri kurmalarını,kendilerine güven duymalarını,doğa-çevre sevgisini kazanmalarını,kendi becerilerini tanımalarını,gerekli temel fen eğitimini almalarını ve fen dersini sevmelerini sağlar.


BLOK MERKEZİ: Çocukların bina, kule, yol inşa ederek mekân algılarını geliştiren, yaratıcılıklarını, küçük kas gelişimlerini destekleyen, el ve göz koordinasyonlarını geliştiren bir merkezdir. Bu merkezde ahşap-plastik bloklar,küpler,boş kutular,borular,birbirine geçmeli trenler-bloklar,kamyonlar bulunmaktadır. Blok merkezinde çocuklar değişik şekilde ve ebattaki tahta blokları birleştirerek, üst üste koyarak evler, kuleler, gemiler vb. daha birçok yaratıcılık gerektiren şeyler yaparlar. Bu merkez çocuklara el-göz kordinasyonu geliştirme,paylaşma-yardımlaşma-işbirliği duygusu geliştirme,bilişsel becerilerini kullanma,bir şeyler üretebilme imkanı verdiğinden dolayı da mutluluk sağlar.

KİTAP MERKEZİ: Çocukların kitapları inceleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmalarına, hayal güçlerini zenginleştirmelerine, kendilerini sözle ifade etmelerine, empati kurma becerilerinin gelişmesine yardımcı olan bir merkezdir. Kitaplık merkezinde çeşitli konularda,büyüklükte hikâye kitapları bulunmaktadır.Çocuklar zaman zaman bu hikâye kitaplarını ellerine alıp öğretmenleri onlara nasıl hikâye okuyorsa tıpkı öyle birbirlerine bu hikâyeleri resimlerine bakıp anlatmaya çalışırlar. Buda çocukların hayal güçlerini ve dil gelişimlerini büyük oranda destekler.Bunun yanında bu merkeze çocukların çok sevdiği,dikkatlerini çeken kitaplar konulmalıdır.Ve bu merkez etkinliklere uygun olarak güncellenmelidir.Kitap merkezi ile çocukların dil gelişimleri,görsel okuma becerileri,gelişir.Çocuklara küçük yaştan kitap sevgisi aşılanır.

MÜZİK MERKEZİ: Çocuğun müzikle ilgili yeteneklerini ortaya çıkaran, ses eğitimine yardımcı olan, dinleme alışkanlığı kazandıran, şarkı söylerken yeni sözcükler öğrenmesine, estetik duygularını geliştirmesine, müzik kulağının gelişmesine yardımcı olan bir merkezdir. Bu merkezde davul,tef,ksilofon,flüt,teyp,ses kayıt cihazı,marakas,zil v.b bulunmaktadır.Müzik etkinliğinin içeriğini şarkı söyleme, müzik dinleme, ritim çalışmaları, çalgı aleti bilgisi ve müzikli dramatizasyonlar oluşturur. Müzik merkezi çocukların;müzik sevgisini geliştirir,müzik yeteneklerinin ortaya çıkmasını sağlar,sosyal-duygusal gelişimini destekler,ses-kulak eğitimine katkı sağlar.

DRAMATİK –OYUN MERKEZİ: Oyun çocuğun bütün gelişim alanlarını destekler. Çocuklar dramatik/sembolik oyun sırasında nesnelerle ve kişilerle etkileşimde bulunur ve nesneleri düşünce, durum ve diğer nesneleri temsil etmek için kullanırlar.Bu öğrenme merkezinde çocuğun farklı roller almasına, yeni keşiflerde bulunmasına, günlük yaşamdan olayları ve kişileri doğaçlama olarak canlandırmasına imkân sağlayan materyaller yer almaktadır.


Bu merkez için çocukların serbestçe oyun oynamasını, birbirleriyle etkileşmesini ve farklı oyun senaryoları oluşturmasını destekleyecek genişlikte bir alan düzenlenmeli ve bu alanın sessiz olunması gereken merkezlerden uzak olmasına özen gösterilmelidir.Bu merkezde;

Kukla perdesi, çeşitli kuklalar (el kuklası, ipli kukla, parmak kuklası, çomak kukla v.b),minderler,sepetler,kıyafetler,boş kutular,telefonlar,önlük,oyuncak-gerçek saç kurutma makinesi,minyatürler v.b bulunmaktadır.Dramatik-oyun merkezi çocuklara;sembolik düşünme becerisi,sosyal-duygusal gelişimini destekler.Çocukların kendine olan güveni gelişir.Çocuklara özgün anlatım becerisi kazandırır,çocukların yaratıcılıkları,hayal güçleri gelişir.Bunun yanın da taklit becerileri,kendilerini ifade etme becerileri,dil becerileri gelişir.

SANAT MERKEZİ: Çocukların yaratıcılıklarının gelişmesine yardımcı olan, kendilerini bazen resim yaparak bazen de yapılan etkinlikte kullandıkları renk ve şekillerle ifade etmelerine, paylaşma, işbirliği, yardımlaşma ve birbirlerini dinleme alışkanlığı gibi sosyal becerilerinin gelişmesine, küçük kaslarının gelişmesine yardımcı olarak bütün gelişim alanlarının gelişmesini sağlayan bir merkezdir.Bu merkezde Kuru boya kalemleri, pastel boyalar, sulu boyalar, parmak boyalar, yağlı boyalar, akrilik boyalar, renkli tebeşirler, İyi kalitede, değişik boyutlarda ve renklerde resim kağıtları, değişik kalınlıkta ve büyüklükte fırçalar, önlük, mum, makas, kumaş parçaları, su kapları, yapıştırıcı, ip, oyun hamuru, gazete ve ambalaj kağıtları, sünger v.b bulunur.Bu merkez çocuklara,içindekileri ifade etme,el becerisi kazanma,estetik duysunu kazanma,kas becerilerini geliştirme v.b sağlar.


DÜŞÜNCELERİM:
1)Bütün bu köşelerin çocukların ilgi-ihtiyaç-gereksinimlerine göre düzenlenmesi öğretimi etkili kılıyor.

2)Çocukların bireysel farklılıklarının dikkate alınması daha faydalı bir ortama zemin hazırlıyor.

3)Gerektiğinde bu köşelerdeki,araç-gereçlerin değiştirilmesi,etkinliklere göre Geçici İlgi Merkezlerinin yapılması çocukların dikkatlerini çekiyor.Buda anlatılanları daha kalıcı yapıyor.

4)Araç-gereç-materyallerin çeşitli olması bütün öğrencilere hitap ediyor.

5)Oyun zamanındaki uygulama (hangi merkezde oynanıyorsa onu temsil eden çiçeğin alınması ve bunun sınırlı sayıda olması)gayet güzel.Çünkü bu her çocuğun değişik merkezlere yönelmesini sağlıyor buda bütün gelişim alanlarına katkıda bulunuyor.

6)Merkezlerde kullanılan kitap-dergilerin genellikle resim ağırlıklı olması çocuklar resme bakarak anlayıp bunu anlatabilmeleri acısından çocukların ilgilenmesini sağlıyor.
Yüklə 22,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin