Örnek proje taslağI



Yüklə 38,65 Kb.
tarix26.07.2018
ölçüsü38,65 Kb.
#58395

HAYALİ OLMAYANIN İSTİKBALİ OLMAZ. ‘’DİRİLİŞ 2017’’





UŞAK MİRALAY HALİT AKMANSÜ İLKOKULU /2017


TAKDİM

‘’Hayali Olmayanın İstikbali Olmaz diyoruz’’ İnsanlar kurduğu hayallerle yaşar ve hayallerinin gerçekleşmesi için çalışır. Hayalleri onu hayata bağlayan devamlı gelişimine katkı sağlayan (sosyal- kültürel yönden) bir yoldur.Nasıl ki Küçük bir obadan beyliğe oradan 623 yıl tarih sahnesinde kalabilen Osmanlı İmparatorluğa. Eminiz ki Süleyman Şah ve Ertuğrul Gazi kurduğu hayallerle bu noktaya geldiler. Biz de öğrenciler olarak hayalimizi kurduk. Hayalimizi siz büyüklerimizle, arkadaşlarımızla ve diğer öğretmenlerimizle paylaşacağız.Bizim hayalimizdeki kahramanımız Ertuğrul bey ve Kayı obası. Artık ne süpermenler ne de Örümcek Adam. Geçmişimizdeki kahramanlarımızla yatıyor onlarla kalkıyoruz. Bizim de bir obamız bir beyimiz var. Kararlarımızı Toy da alıyoruz. Başkanımızı toy da seçiyoruz. Bizim de beyaz atlarımız oklarımız kılıçlarımız olsun. Onları savaşmak için değil atasporu olarak kullanalım kültürümüzü tarihimizi bilelim sahip çıkalım. Biz öğrenelim ki gelecek nesillere de aktarma şansımız olsun.



OSMAN BEY'İN BABASI

Ertuğrul Gazi, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensuptur. Babası Gündüzalp, annesi Hayme Ana'dır. Eşi Halime Hatun'dur. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır. Ertuğrul Gazi'nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey'dir. Ertuğrul Gazi'nin kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar'dır.


- Millî tarihimizde yer alan Türk büyüklerinin kişiliklerini hayatlarını, hatıralarını, eserlerini ve başarılarını öğrencilerimizin zihinlerinde ve gönüllerinde canlı olarak yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak.


HAYALİ OLMAYANIN İSTİKBALİ OLMAZ

1 PROJENİN KONUSU :Hayalindeki kahramanları tanıma. Geçmiş tarihimizde yaşayan devletleri ve yaşam tarzını öğrenme.Milli ve manevi değerlerine sahip çıkma.

Geçmişimize yön veren kahramanları zafere ulaşırken yaşadıkları sıkıntıları ve kahramanlıkları yaşama, hissetme.görme.
2 PROJENİN AMACI :

1-Millî tarihimizde yer alan Türk büyüklerinin kişiliklerini hayatlarını, hatıralarını, eserlerini ve başarılarını öğrencilerimizin zihinlerinde ve gönüllerinde canlı olarak yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak.

2-Tarihi ve kültürel değerlerimiz, sadece bize geçmişten kalan bir miras değil, daha da önemlisi mutlaka gelecek nesillerimize ulaştırmamız gereken emanetlerdir. Bu emanetleri korumak ve geliştirmek bir zorunluluk; bunun gereği olan her türlü önlemi almak da bir toplumsal sorumluluktur. Kültürel ve doğal değerlerin korunması, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve geçmişten devraldığımız bu mirasın bizden sonraki nesillere iletilmesi önemli bir işlemler dizisidir


3-Öğrencilere temel insanî değer ve erdemlerin kazandırılması, değerlere karşı duyarlılık oluşturulması ve onları davranışa dönüştürülmesi,Milli tarih bilincini kazanabilme.

4-Geçmişimize yön veren bugüne ulaşmamamızı sağlayan Türk büyüklerinden Ertuğrul Gazi’yi ve Kayıları tanıyarak, nasıl bir geçmişten geldiklerini öğrenirler.Tarihle iç içe olarak hayalindeki kahramanı canlandırır.

3 PROJENİN UYGULAMA YERLERİ :

İl içindeki tarihi mekanlar (dokur evi),Uşak Kent ve Tarih Müzesi, Kent meydanı, okul bahçesi.


4 PROJENİN SÜRESİ :

1 yıl (2016-2017 Proje Eğitim –öğretim yılı sonuna kadar devam edecektir.)


5 PROJE İÇİN TEKNİK DESTEK :

Miralay Halit Akmansü okul Aile Birliği, veliler,Uşak Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü diğer özel ve kamu kurum ve kurluşlar.

6 PROJEDEN FAYDALANACAK ÖĞRENCİ SAYISI :

25-30 kişi

7 PROJE GEREKÇESİ :

Hayalinde yaşattığı tarihi kahramanları.Osmanlı Devletinin temellerinin atıldığı Selçuklu döneminde Kayı Obası ve Ertuğrul Gazi’yi ailesini silah arkadaşlarını örnek alma.


8 PROJENİN TOPLAM MALİYETİ :Projenin ilk aşamada 3000 lira gibi kostüm gideri olmakta diğer olabilecek maliyetlerin hizmet yoluyla temin edilmesi.
9 ÖĞRENCİ- VELİ MASRAFI : Öğrenci ve velilere masraf olarak yansıtılmaması. Bunların sponsor temini ile karşılanması.

10 SONUÇ : Yıl boyunca hazırlanan oyun ve gösteriler çeşitli mekanlarda kamera ve fotoğraf çekim ile Albüm ve film oluşturulması.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda tüm okul öğrenci ve velilere sunum yapılması. Milli eğitim Müdürlüğü ve Uşak Belediyesinin uygun görmesi ve izin vermesi durumda belirlenecek mekanlarda kent halkın sunulmsaı.




Proje Tanıtımı : ‘’Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın’’ Şeyh Edebalı’nın sözlerinden yola çıkarakgeçmişiimizi tarihimizi, atalarımızın geldiği yer olan KAYI boyunu ve Ertuğrul Bey’i incelemeye aldık. Devlet televizyonunda dizi olarak gösterilen ve büyük ilgi uyandıran tarihimize ışık tutan DİRİLİŞ DİZİSİNİ olayları kahramanları hayalimeze aldık. Sınıfımızı bir obaya dönüştürüp herkese hayalindeki kahramanları paylaştırdık. Dönemin kıyafetlerini, geçim yollarını, yaşayış biçimlerini, geleneklerini, kültürlerini inceleyip oyunlaştırdık. Yıl boyunca çalışarak okuldaki, çevremizdeki, ilimizdeki insanlara sergileyebilmek için çalıştık. Bu arada projemize destek için dizi oyuncuları ile iletişime geçerek destek istedik.Bu isteklerimize kayıtsız kalmayan Uşaklı hemşehrimiz Mehmet PALA (dizideki karekteri KUTLUCA) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde bizimle birlikte olma sözü aldık. Projenin tanıtımı için kıyafetlerin temini ile tarihi kültür değeri taşıyan Uşak Kent ve Tarih Müzesi bahçesinde ve içinde fotoğraf çekimi yaptık. Geçim kaynaklarını yansıtmak için dönemin KİLİMHANE olarak adlandırılan mekan için Uşak DOKUR evinde çekimler yaptık . Özel günlerde yapılan kılıç kalkan oyununu hazırladık.Obanın geleceği için tarihi kararlar alınan toyumuzu (toplantımızı) kurduk. Geçmişimizi yaşayarak hissederek öğrenme ve çevremizdekilere yaşatmak istedik. Başlangıçta küçük hayallerle başlayan projemiz büyüdü. Bayramda Uşak Belediyesi Çocuk şenliği kortejine misafirimiz Mehmet PALA ile katıldık. Okulumuzda yine misafirimiz Mehmet PALA ile tüm okul öğrenci ve velilerine unutulmayacak tarihi gösterimizi yaptık. Gösteri esnasında tarihimizi yansıttık.Manevi değerlerimizi kültürel değerlerimizi tanıttık. Bundan sonra ki hedefimiz öğrencilerimizle imkan verildiği takdirde İstanbul daki DİRİLİŞ film setine ziyaret ederek seti gezmek oradaki film kahramanları ile tarihimizi birebir yaşayabilmek.

‘’Biz küçük bir hayalle başladık. Biliyoruz hayali olanın bir amacı geleceği vardır. Nasıl ki bir avuç insanla yola çıkan Kayı boyu 623 yılTürk ve dünya sahnesinde yer alan koskoca bir imparatorluk haline gelmişse, bizlerde küçük adım ve hayallerle ulaşabildiğimizyere kadar gideceğiz.’’ Tarihimizi kültürümüzü gelecek nesillere anlatmaya öğretmeye devam edeceğiz.







  1. Projeyi Yürütecek Kişi/ Kurum ve Kuruluşlar: Miralay Halit AKMANSÜ İlkokulu 2/B sınıfı öğrencileri.

  2. Telefon ve mail adresi: 0533 567 59 07 aliturkan1970@hotmail.com

  3. Projenin başlatılma gerekçeleri

Bu projenin başlatılmasının gereği:

Günümüz şartlarında evlerimiz yabancı kültür saldırısı içinde olup kendi kültürümüzü tarihimizi unutup yabancı kültürlere merak olmakta. Kardeşlerimizin hayallerini malesef başka kültürlerin objeleri almaktadır. Kardeşlerimiz hiç kültürümüzle alakası olmayan gerçek dışı hayal ürünü kahramanları sevmekta onlar gibi olmak istemektedirler. ‘’Süpermen, Örümcek adam gibi’’ Halbuki bizim tarihimizdeki kahramanlarımız bir hayal ürünü değil gerçektir.Milli ve manevi değerlerimizle tarihe yön vermişlerdir. Ertuğrul Gazi Battal Gazi Kara Murat Türk tarihinin gerçek kahramanlarıdır. Kendi kahramanlarımızı tanımak onlar gibi olmak tarihimizi kültürümüzü unutmadan devam ettirmek.Ata sporlarına ilgi uyandırmak.

Bu nedenle;


  • Yapacağımız gösterilerle Kayı obası ve Ertuğrul gazi’nin hayatından kesitler sunup geçmiş tarihe ilgi uyandırmak.

  • Yapacağımız çekimlerle ilçe turizminin tanıtımına katlıda bulunmak. (Taşyaran vadisi, Sülümenli harabeleri, Cılandırıs Köprüsügibi) İlimizle özdeşleşen bu yerlere tarihi bir hava vererek daha ilgi çekici hale getirmek.

4-Projenin Amacı ve Hedefleri:

  • Projemizin ana hedefi öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza milli tarih bilincini yaşatmak.

  • Medyada büyük ilgi gören tarihi film ve dizlerle birlikte geçmişe ilgi uyandırmak.Çocuklarımızı yabancı kültür saldırısından korumak Milli ve manevi değerlerin kazanımında yardımcı olmak.

  • İlçemizi tanıyan öğrencilerimize, ilimizi ve diğer illeri tanımasına vesile olmak.

  • Kültürel ve tarihi geçmişimizi geleceğimize taşımak.

  • Bir turist olarak bölgemizin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek, göstermek

  • Turizme önem veren çocuklardan turizme önem veren insanlara ulaşmak.

  • Gelecek nesillerimize tarihe saygı ve sevgi çerçevesinde bilgiler aktarmak.


6-Proje çıktıları ve başarı ölçütleri

Projenin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek çıktılar :



1.23Nisan 2017 tarihinde Miralay Halit Akmansü İlkokulunda gösteri yapılması.

2.Kent meydanında ya da protkolce belirlen bir alanda gösteri yapılması..

3. Öğrencilerin gösteri öncesi ya da sonrasında ilimizin tarihi ve turistik mekanlara ziyareti. Orada yöresel (kayı kıyafeti) ile fotoğraf ve video çekimi yapılması

4.Şartların durumu elverdiği takdirde gerekli hizmet alımı ve sponsor temini ile DİRİLİŞ filminin çekiminin yapıldığıİstanbul Riva ve Beykoz’daki ste ziyaretler yapılması. Oyuncularla tanışılması. Video ve fotoğraf çekimi yapılması. Tarihi mekanın havasını tenefüs ederek yaşama.

7-Projenin hedef kitlesi: Örgün eğitim öğrencileri ve onların sayesinde bütün vatandaşlarımız

8-Projenin Uygulama Adımları ve işleyişi:

    1. Proje için il Milli Eğitim ve valilik onayların alınması

    2. Proje hakkında bilgilendirme ve afiş çalışmaları yapılması.

    3. Proje için fotoğraf ve film çekimi yapılması.

    4. Gezilecek yerlerin zaman programının hazırlanması

    5. Belediye Başkanlığına ziyaret edilmesi. Proje için destek istenmesi

    6. Proje için özel - resmi kurumlardan destek için ziyaretler düzenlenmesi.

    7. Proje için yerel basına tanıtım ve il çapında reklam çalışmaları.


9.Tahmini Zaman: 20 Şubat 2017 tarihinden itibaren start verilip bitiş tarihi eğitim öğretim yılı sonu olarak değerlendirilse de imkanlar oluştuğunda süre kıstlaması bulunmamaktadır.

12- Projeden beklenilen sonuçlar alındığında; İl genelinde belirlenecek pilot okullarda gösteriler yapılarak milli tarih bilincinin kazandırılması için çalışma yapılması (İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik onayı ile)


11.Tahmini Maliyet: Proje maliyeti ilk etapta 3000-5000 arası olup projenin ilerleyen kısımlarında oluşabilecek masraflar(gezi) belirlenecek bu nasraflar hizmet yoluyla sponsor kuruluş ve Uşak Belediyesi tarafında karşılanabilmesi için girişimlerde bulunulacaktır.

12.İşbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar: İl Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze Bağlı Tüm Okul ve Kurum Müdürlükleri,Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Uşak Üniversitesi, Bilim Sanat Merkezi

13.Kaynaklar: 1.İç Kaynaklar: İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Okul Müdürlükleri

2.Dış Kaynaklar: İlçe Kaymakamlığı, Kendor Makina , İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
13.Sürdürülebilirlik: İl bazında başlanıp her sene başka bir il gezisi ile tekrarlanabilir.
14.Riskler: 1.Geziye katılacak her bir öğrenciler için veli izin belgesi alınacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Uşak Belediyesi gezi boyunca tüm öğrencilerle bizzat ilgilenecek ve onların ihtiyacını karşılayacaktır.

15 Faaliyetler :

UŞAK VALİLİĞİ UŞAK MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ UŞAK BELEDİYESİ









Yüklə 38,65 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin