Oyun Tasarım Dökümanı son Güncelleme: Nisan 2013 Koray Kıyakoğlu



Yüklə 22,99 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü22,99 Kb.
#44863



Oyun Tasarım Dökümanı

v0.1

Son Güncelleme: 7 Nisan 2013

Koray Kıyakoğlu

İçindekiler


Giriş 3

Oynanış 4

İzleyiş 4

Hareket 4

Saldırı 4

Etkileşim 4

Arayüz 5

Terimler – Öğeler vs. 5

Hikaye 6

Görevler 6

İlk görev - Tutorial 6

İkinci görev 7

Seyahat görevlerinden bir parça 7

Bir savaş görevi 7

Teknoloji 7

Diğer 8



Giriş


Not: Hikaye henüz detaylandırılmadığı için, karakter ve mekan isimleri daha sonraki güncellemelerle eklenecektir. <> karakterleri arasında bulunan isimler belirlenmemiş öğeleri göstermek için kullanılmaktadır.

2 boyutlu bir role-playing oyunudur. Diğer rpg oyunlarından ayrılan en önemli özelliği görsellerin minimalist bir yaklaşımla hazırlanmasıdır.

Oyunda, oyuncunun yapacağı görevler olacaktır. Bazı görevler zorunlu olarak yapılacaktır. Bu zorunlu görevler bir zincirin parçası gibi birbirini peşpeşe takip edecektir. Bazı görevler ise opsiyoneldir. Bu görevler daha çok oyunu zenginleştirmeye yöneliktir.

Oyunun ileriki bölümlerinde strateji öğeleri de bulunmaktadır. Oyuncu kendini 100lerce askerin savaştığı bir savaşın içerisinde bulabilecektir.



Örnek oyun içi konsept

Oynanış



İzleyiş


Oyuncu oyunu topdown bir kamera ile izleyecektir. Oyuncu ekranın köşelerine yaklaştığında kamera hareket edecektir.

Hareket


Oyuncu, diğer oyunlarda olduğu W A S D tuşları ile karakterini hareket ettirebilecektir. W ve S tuşları ile ileri geri, A ve D tuşları ile sağa ve sola hareket edebilecektir.

Ayrıca karakter, oyuncunun mouse’un sağ tuşuyla bastığı yere doğru dönecektir. Oyuncu karakteri ileriye hareket ettirmek istediğinde bu noktaya doğru gidecektir. Eğer oyuncu mouse’un sağ tuşuna basılı tutarsa, mouse hareketleri ile karkterine yön verebilecektir. Mouse’un sağ tuşa basılmayı bıraktığında karakter en son baktığı yöne doğru hareket edecektir.


Saldırı


Oyuncu mouse’un sol tuşu ile elindeki silahı kullanabilecektir.

Oyuncu 1 2 3 4 tuşları ile oyun içerisinde değişik hareketler yapabilecektir.


Etkileşim


E tuşu ile etrafta bulunan nesnelerle etkileşim içerisine girilebilecektir.

Oyuncu oyun içindeki bir NPC ile konuşmak istediğinde yanına yaklaşıp üzerine mouse’un sol tuşu ile bastığında konuşma ekranı açılacaktır.

Not: Bu etkileşimin silah kullanmayla karışmaması için, karakterin savaş modu, konuşma modu gibi modları olabilir. Bu modlar arasındaki geçişler bir tuşla sağlanabilir. Buradaki etkileşimin en iyi şekilde algılanabilmesi için, oyunun prototipi üzerinde denemeler yapmak gerekmektedir.

Arayüz


Ekranın sol üst köşesinde karakterin o anki sağlık durumuna (ve olacaksa başka değişkenlere) ait bar şeklinde bir arayüz öğesi bulunacaktır.

Ekranın sağ altında oyuncunun yapmak istediği özel hareketlere ait tuşlar bulunacaktır.

Ekranın sol altında oyuncunun çantaları ve karakterinin detaylarını gösteren tuşlar bulunacaktır. Çantaların üzerine basıldığı zaman çantalar açılacak ve içlerindeki eşyalar gözükecektir. Ayrıca karakterin detaylarını gösteren tuşlara basıldığında da, karakterin o an üzerinde giydiği eşyalar gözükecektir. Oyuncu isterse bu eşyaları çantalardan üzerine ya da tam tersi şekilde taşıyabilecektir.

Ekranın sol ortasında o an yapmakta olduğu görevlerin durumunu gösteren bir arayüz öğesi bulunacaktır.


Terimler – Öğeler vs.


Player: Oyuncunun kendi oynadığı karakteri belirtir.

NPC: Yapay zeka tarafından kontrol edilen karakterleri belirtir. Player NPC’ler ile etklileşime girebilir. Bunlarla konuşabilir, ticaret yapabilir. NPC’lerin özel isimleri olabilir.

MOB: NPC’nin bir alt kategorisidir. Player bunlarla savaşabilir. Mobların özel isimleri olmaz. Bunlar öldükten belirli bir süre sonra tekrar spawn olabilir. Öldürüldüklerinde, cesetlerinden etrafa eşyalar saçılabilir. Player bu eşyaları çantalarına alabilir.

Boss: MOB gibi NPC’nin bir alt kategorisidir. Moblara göre yapay zekaları çok üst seviyededir. Öldürmek için taktik yapmak gerekebilir. Spawn süreleri MOB’lara göre çok fazla olabilir. Öldürüldüklerinde değerli eşyalar çıkarabilirler.

Quest: Player’ın yapmış olduğu görevlerdir. Bir defaya mahsus olarak yapılırlar.

Event: Player’ın başlatmış olduğu olaylardır. Savaşlar, boss fight’lar vs. bu kategoride adlandırılır.


Hikaye


Not: Oyunun hikayesi çok temel seviyededir. Hikaye yazıldıkça doküman güncellenecektir.

Oyuncu isimli bir karakteri oynuyor. ailesi ile sakin bir hayat yaşayan bir gençtir. Bir gün akşam evine yemek götürmek için ava çıkar. Avdan döndüğünde iste yaşadığı köyde bir katliam yapılmıştır. Artık yalnız kalan intikam için yola çıkar ve tahmin edemeyeceği bir kader onu bekler.



isminin yaşadığı dünya fantastik bir dünyadır. Bu dünyada insan ırkından başka ırklarda yaşamaktadır. Ayrıca fiziksel olmayan büyü yapma vs. gibi öğelerde mevcuttur. Fakat oyuncumuz bunlardan çok haberdar olmadığı için bunları yaşayarak öğrenecektir.

Not: Bu bölümde “Görevler” bölümünde yer olmayan detaylara yer verilecektir.


Görevler


Not: Görevlerin tasarımı bitmediği için birbirleri arasındaki bağlantılar eksiktir. Daha sonraki güncellemelerde aradaki bağlantılar da kapanacaktır.

Oyun dünyası tek bir bütünden oluştuğu için görevlerden bahsederken aslında, oyuncunun oyun içerisindeki sürecinden bahsediyoruz. Oyuncu ilerledikçe isterse eski mekanlara gidip orada en son ne olduğunu görebilecektir.


İlk görev - Tutorial


Oyuncu bu görevde yaşadığı köyde başlar. Oyuncu ailesinden görevi alarak ava çıkar. Oyuncu avı tamamladığında geriye döner ve köyde katliam yaşandığını görür. Ve görev burada biter.

Bu görev oyundaki ilk görev olduğu için biraz tutorial niteliği taşır. Arayüzdeki yardımcı öğelerle oyunu nasıl oynayacağına dair yazılar çıkar. Silah kullanma, mob’larla savaşma, NPC’lerle konuşma vs. gibi temel oyun öğeleri öğretilir.


İkinci görev


Oyuncu burada köyde katliam yapan askerlerle savaşır. Görev olarak askerlerden bir kısmının öldürülmesi istenir. Ayrıca yaralı köylüleri iyileştirmesi de gerekmektedir. Görevi bitirdiğinde köydeki askerleri püskürtmüş olacaktır. Fakat köy yerle bir olduğu için hayatını burada devam ettiremeyecektir. Oyuncu burada bir görev alarak başka yerlere doğru devam edecektir.

Seyahat görevlerinden bir parça


Bu görev ya da görevler zincirinde, oyuncu alternatif bir yoldan bir yere ulaşmak ister. Fakat alternatif yolda korkunç yaratıklar zaman zaman etrafa çıkarak düşmanlarını öldürmeye çalışıyorlar. Oyuncuda bu yoldan giderken zaman zaman çıkan yaratıklardan korunmak için, aradaki güvenli zamanlarında etrafta sığınaklı bölgeler oluşturarak, yaratıklar çıktığında korunmak için kullanabilecektir. Örnek olarak bu yolda yıkıntı bir ev olabilir, her seferinde evin duvarlarını sağlamlaştıracak eşyalar toplayıp, evi daha güvenli bir hale getirebilir. Ayrıca evin içine girmeye çalışan yaratıkları da öldürebilir. (Zombie survival oyunlarından benzer bir sahne düşünebilirsiniz.)

Bir savaş görevi


Oyun içinde bir kalenin kuşatılmasının olduğu bir görevdir. Oyuncu burada etrafındaki askerlere emir verebilir, kuşatma silahlarını kullanabilir.

Teknoloji


Oyun PC’de oynanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Diğer platformlara port edilebilme ihtimali olmasına karşın, diğer platformlardaki IO cihazlarının farklılığı oyunun asıl oynanışını değiştirmemelidir.

Oyuncu karakterini yer değiştirdiğinde, oyun motoru yeni bölümlere ait kaynakları sürekli bir şekilde sabit diskten yükleyecektir. Piyasada bulunan hazır motorlar genel olarak 3 boyut üzerine yoğunlaştıkları için, bu oyun motorları ile 2 boyutlu süreklilik içeren bir oyun dünyası yapmak teknik aksaklıklara neden olacaktır. Bu yüzden oyunun kendi oyun motoru yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu oyun motoru sayesinde, oyuncularında oyuna bir şeyler ekleme ihtimali doğacaktır.



Oyun ayrıca multiplayer olarak da oynanabilecektir. Multiplayer olarak oynanabilme özelliği, oyunun piyasaya çıkmasından daha sonraki bir zamanda eklenebilir. Bu özelliği daha sonradan eklenebilmesine karşın, oyunun kodunun multiplayer’a uygun olarak kodlanması gerekmektedir.

z:\ekran 1.png

Oyun editorunun şu an ki hali ve bir deneme sahnesi

Şuan da oyuna obje ekleyip çıkarabilme, objelere davranış ekleyip çıkarabilme, sprite ekleyip çıkarabilme, sprite sheet oluşturabilme özellikleri eklendi. Ayrıca arayüz sisteminin çok büyük bir kısmı tamamlandı.

Diğer


Her türlü dönüt için oyun tasarımcısına ulaşabilirsiniz. Bu doküman zamanla geliştirilecektir.


Yüklə 22,99 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin