Palandöken anaokulu değerler eğİTİMİ aylik bülteni



Yüklə 22,12 Kb.
tarix01.08.2018
ölçüsü22,12 Kb.
#65816

PALANDÖKEN ANAOKULU

DEĞERLER EĞİTİMİ AYLIK BÜLTENİ

( FEDAKARLIK, ADALET, SORUMLULUK )

Okul öncesi eğitimde çocukları tüm gelişim alanlarında desteklemek hedeflenir ve kaliteli bir okul öncesi eğitimde akademik becerilerin yanı sıra toplumsal değerlere de yer verilmelidir. Okul öncesi dönemde kendine güvenme, sorumluluk alma, sorumluluklarını yerine getirme, bir göreve başlama/ görevi tamamlama, takım çalışması, yalan söylememe, nezaket kelimelerini kullanma gibi değerlerin kazandırılması çocuğun tüm yaşamı boyunca kullanacağı becerileri de beraberinde getirir. İyi bir değerler eğitimi çocuğun kişilik gelişimi kadar akademik başarısını da olumlu etkileyecektir.

c:\users\user\desktop\yasemin 2017\değerler\kağnı kolları.jpg

ANADOLU İNSANININ BÜYÜK FEDAKARLIĞI

Kütahya-Eskişehir Savaşlarının ardından ordumuz Sakarya’nın doğusuna çekilmişti. Kısa aralıklarla arka arkaya girilen üç savaş (Birinci İnönü, İkinci İnönü ve Kütahya-Eskişehir) ekonomik kaynakları oldukça zorlamıştı. TBMM Hükümeti’nin Yunanlılara yeniden büyük bir savaşa hazırlandığı dönemde ekonomik sıkıntıları giderebilecek kaynaklara ihtiyaç vardı. Bunun değişik alternatifler gözden geçirildi. Önce vergilerin artırılması düşünüldü. Ancak topraklarının işgal altında olması ve köylünün geçim sıkıntısı içerisinde bulunması nedeniyle vazgeçildi. Gümrük Vergisi artırmak da işe yaramazdı önemli limanlar işgal altındaydı. Bu sırada Yunanlılar taarruza geçeceği haberi gelince acilen önlem alınması gerekti. Bu gelişmeler üzerine Başkomutan Mustafa Kemal, ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 7-8 Ağustos 1921'DE TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ'ni yayınladı. Tekâlif-i Milliye Emirlerinin içeriğindeki maddeler şunlardı: * Her il ve ilçede Tekâlif-i Milliye komisyonu kurulacak. * Her aile birer takım çamaşır, birer çift çorap, çarık hazırlayıp komisyona verecek. * Tüccarın ve halkın elinde bulunan her türkü yiyecek ve giyecek maddelerinin yüzde kırkı bedeli sonradan ödenmek üzere komisyona teslim edilecek. * Halk, elinde bulunan taşıma araçları ile ayda en az yüz kilometre ulaşım yapacak. * Sahipsiz mallar komisyonun denetiminde olacak, halkın elindeki silah ve cephane üç gün içinde komisyona teslim edilecek. * Ülkede var olan tüm teknik araç ve gereçler ordunun hizmetine verilecek; benzin, vakum, gres, makine yağları, vazelin, otomobil ve kamyon lastiği, tutkal, telefon makinesi, kablo, pil, çıplak tel ve bunlar benzer stokların yüzde kırkı ordunun hizmetine sunulacaktı. * Tekâlif-i Milliye emirlerinin yayınlanmasının ardından; Türk halkı milli birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel ifadesini göstererek ordusuna destek olmak için elinden gelen her şeyi yapmış ve emirlerin gereğini yerine getirmiştir. Tekâlif-i Milliye emirlerinin uygulanışı Türk milletinin Milli Mücadele'de verdiği önemli bir dayanışma örneğidir. Bu dayanışma milletin birlik ve beraberliğini sağlamış; böylece Türk milletinin ve Türk vatanının bağımsızlığı elde edilmiştir. Türk milleti vatanın kurtarılmasında büyük destek vermiştir. Kadını erkeği ile tüm varlığını ortaya koymuştur. Kağnısı ile cephane taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı, İstanbul'dan gemilerle gelen cephaneyi kıyıya taşıyan İnebolulu sandalcılar, orduya malzeme taşıyan deveciler bunun en güzel örnekleridir.

c:\users\user\desktop\yasemin 2017\değerler\12234744_asirifedakarlik7.jpg

''İNSANLARIN EN HAYIRLISI, İNSALARA FAYDALI OLANDIR. ''Hz. Muhammed



c:\users\user\desktop\yasemin 2017\değerler\29145650_fedakarlik_395156.jpg

''BİR MUM DİĞER MUMU TUTUŞTURMAKLA IŞIGINDAN BİR ŞEY KAYBETMEZ.'' Mevlana

Sevgili Anne Babalar.

Bireyde bulunan adalet duygusunun, toplumda bir arada yaşamamız konusunda gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Adalet duygusu, bireyde çocuk yaşlardan itibaren kendiliğinden bulunur. Bu duygu insanın benmerkezci başlangıcını dengeye sokarak insan ilişkilerinin düzenlemesinde yardımcı olur.

   Adaletin yalnızca eşit dağılım olarak algılanması ve aktarılması eksik bir tanımdır. Adalet duygusuna paylaşım, cömertlik, doğruluk, hoşgörü, hak, dürüstlük, eşitlik gibi diğer kavramlar da eşlik etmektedir. Gerçek adalet anlayışının, bu kavramları da bünyesinde barındıran bir anlayış olduğu unutulmamalıdır.

   Çocuklara öğretilen bilgiler taşa kazınan yazılar gibidir. Fakat çocukların genel olarak anlatılanları değil, gördüklerini ve yaşadıklarını daha fazla hayatlarına aktardıkları bilinmektedir.

''İYİ OLMAK KOLAYDIR. ZOR OLAN ADİL OLMAKTIR.'' Vıctor Hugo

c:\users\user\desktop\yasemin 2017\değerler\hukuk-terazi.jpg

''KILICIN YAPAMADIĞINI ADALET YAPAR.'' Kanuni Sultan Süleyman

MİMAR SİNAN'IN SORUMLULUĞU

Bir Mimar Sinan eseri olan Şehzad başı Camii’nin 1990'lı yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, caminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı TV'de şöyle anlatmıştı: Cami bahçesini çevreleyen havale duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taslarda yer yer çürümeler vardı Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer alıyordu Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşaat edildiğini öğrenmiştik fakat taş kemer inşası ile ilgili pratiğimiz yoktu Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık Sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacaktık ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık Kalıbı söktük Sökmeye kemerin kilit taşından başladık Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık Şişenin içinde dürülmuş beyaz bir kağıt vardı Şişeyi açıp kağıda baktık Osmanlıca bir şeyler yazıyordu Hemen bir uzman bulup okuttuk Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı Şunları söylüyordu: "Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşaa edeceğinizi bilemeyeceksiniz İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum " Koca Sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu'nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşasını anlatıyordu Bu mektup bir insanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insan üstü bir örneğidir Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kağıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarın erişilmez özelliklerindendir Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan, 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur.

''TÜRK İNSANI; İSTİKRARLI, KARARLI VE AZİMLİ OLMALIDIR. SORUMLULUK SAHİBİ OLMALI, HİZMETE TALİP OLMALIDIR. CESUR OLMALIDIR.''

M. Kemal Atatürk



c:\users\user\desktop\yasemin 2017\değerler\3653669.jpg

''ÇOK AZ ŞEY, BİR İNSANA SORUMLULUK VERMEK VE ONA GÜVENDİĞİNİZİ BELLİ ETMEK KADAR ONUN GELİŞMESİNE HİZMET EDER.''



Booker T. Washington
Yüklə 22,12 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin