Patates çimlendirme deneyi(Blş-Dil hedef 5/4)



Yüklə 88,27 Kb.
tarix30.01.2018
ölçüsü88,27 Kb.
#42070

Fen-doğa:

Bahçeden yapraklar toplanır,incelenir,bu yaprakların bazıları kurutulup, bazıları çürütülür. Gözlemlenen durumların sebep ve sonuçları hakkında konuşulur.Çeşitli bitkiler incelenir,benzerlik ve farklılıklar hakkında konuşulur.İncelemelerde büyüteç kullanılır


Fen-doğa:

Patates çimlendirme deneyi(Blş-Dil.hedef 5/4)

Güneş sistemi maketinin incelenmesi(Blş-Dil hedef 2,9,15)

Kağıt eskitme deneyi (Blş-Dil hedef 1,5 )
Fen-doğa
“Yağmur nasıl oluşur?” deneyi.(sıvı,katı,gaz kavramları)

Suyun üç hali deneyi.

Şeker kulesi deneyi

Kolonyanın gaza dönüşmesi

Rüzgar ve su enerjilerinin insan yaşamına nasıl yararlı hale getirildiğini gösteren çeşitli deneyler.

Suyun aşındırma gücünün deneyle açıklanması

Havayı hissediyorum

Ters çevirme

Gazete ağır mı?

Zıplayan para

Kıvrılan yılan

Rüzgar gülü

Küflenen ekmek deneyi (blş-dil hdf:1/özb.hdf:2)



Buzun elbisesi pamuk deneyi

Büzülen şişe deneyi



Fen ve doğa köşesine konan bir yiyeceğin bayatlama süreci gözlemlenebilir.

Deneyler:


ISLANMAYAN PEÇETE DENEYİ
Boş bir bardağın içine kuru bir peçete buruşturularak konur. Bardak ters çevrilip su dolu kabın içine sokulmadan önce çocuklara ne olacağı, peçetenin ıslanıp ıslanmayacağı sorulur. Çocuklar cevaplarını neden sonuç ilişkisi kurarak verirler. Deney uygulanır. Peçete ıslanmaz. Sebebi çocuklara sorulur. Sebep, bardağın içindeki havanın suyun peçeteye ulaşmasını engellemesidir.




Sudaki kirecin ayrılması

Gemiler nasıl yüzer? (oyun hamuru)

Baklagil çimlendirme

Patates çimlendirme
Fen ve doğa köşesine konan çeşitli bitki ve yiyeceklerin zaman içinde bayatlayışı ve değişimi gözlenir.(blş-dil hdf:1,11)

Çürüyen yumurta deneyi (diş sağlığı) .(blş-dil hdf:1,11/ özb.hdf:3 )

Dikilen fidanların değişiminin gözlemi


Anaokullarında Yapılabilecek Bazı Deney Örnekleri

       Buharlaşma yoluyla çamurdaki değişimleri gözlemleme


Araç-gereçler: Tahta çubuklar
Bir yağmur sonrasında bahçeye çıkılır ve bir tahta çubuk yardımı ile çamuru karıştırılarak çamurun derinliği, yayıldığı alanın büyüklüğü ve şekli ile ilgili ölçümler alınır ve ölçümleri belirlemek amacıyla çamurun ortasına ve etrafına çubuklar batırır. Çocuklara birkaç gün sonra çamurda ne gibi değişimler olacağı ile ilgili sorular sorulur ve tahminleri dinlenir. Birkaç gün sonra tekrar bahçeye çıkılır ve çamurdaki değişimler incelenir. Öğretmen çocuklara çamurdaki değişimlerin nedenini sorar ve buharlaşma ile çamurdaki değişimler hakkında konuşulur .

       Amaç: Çeşitli nesnelerin suyu emme özelliğini gözlemleme


       Araç-gereçler: Naylon, yün, pamuk vb. gibi kumaş parçaları

       Öğretmen sınıfa çeşitli dokulardan oluşan kumaş parçaları getirir ve çocuklara bu kumaşlara dokunarak hangilerinin suda ıslandığında suyu çekeceği hangilerinin suyu çekmeyeceğini sorar. Bu şekilde çocuklardan kumaşları sınıflandırmalarını ister. Daha sonra çocuklardan ellerindeki kumaşlara bardaktan su boşaltarak test etmelerini ister. Testin sonucunda çocuklardan “neden bazı kumaşlar suyu çekerken bazılarının çekmediği” ile ilgili yorumları dinlenir ve yağmurlu ve karlı günlerde nasıl giyinmemiz gerektiği ile ilgili sohbet edilir.

       Amaç: Suyun buharlaşmasını gözleme
       Araç-gereçler: İki adet su bardağı, Lastik bant

       Öğretmen sınıfa eşit boyutlarda iki bardak getirir ve bunlara eşit miktarlarda su doldurur. Suyun seviyesini belirlemek amacıyla bardakların etrafına paket lastikleri geçirilir. Daha sonra bardaklardan bir tanesini camın kenarına güneş alan bir yere diğerini gölge bir yere koyar. Öğretmen çocuklara birkaç gün sonra sularda nasıl bir değişim olacağını tahmin ettiklerini sorar ve tahminlerini resmetmelerini ister. Birkaç gün sonra sular tekrar getirilerek değişimler incelenir ve nedenleri tartışılır.

       Amaç: Rüzgar gücünü gözleme
       Araç-gereçler: Pinpon topu, Sulu boya, Kağıt, Fırça,

       Öğretmen masanın üzerine bir kağıt yayar ve sulu boya ile boyanmış bir pinpon topunu masanın kenarına bırakır. Çocukların bir tanesini çağırarak topa üflemesini ister. Üflenilen top giderken kağıdın üzerine iz yapar ve o ize çocuğun adı verilir. Daha sonra öğretmen topu su ile yıkar ve başka bir renge daha boyar. Bu sefer başka bir çocuktan topa üflemesini ister. Çalışma çocuk sayısı kadar devam edebilir. Çalışmanın sonunda öğretmen neden topun her defasında farklı bir uzaklığa gittiğini sorar ve rüzgar gücü hakkında konuşulur.

       Amaç: Rüzgar gücü ile çeşitli nesneleri hareket ettirme
       Araç-gereçler: Mantar tıpa, Kağıt, Kuş tüyü, Yaprak, Kumaş parçası, Taş, Tahta parçası

       Öğretmen sınıfa çeşitli ağırlıklarda nesneler getirir. Örneğin mantar tıpa, kağıt, kuş tüyü, yaprak, kumaş parçası, taş, tahta parçası gibi. Çalışmaya başlamadan çocuklardan nesneleri teker teker ellerine alarak ağırlıklarını hissetmelerini sağlar. Daha sonra çocuklardan rüzgar ile bu nesnelerden hangilerinin ne kadar uzağa gidecekleri hakkında tahminler yapmalarını ve üfleyerek bu nesneleri hareket ettirmelerini ister. Deneyin sonunda çocukların yorumlarını dinler. Çalışmanın sonunda nesneleri ağır ve hafif olarak sınıflandırmalarını isteyebilir.

       Amaç: Fasulyenin büyümesin gözleme
       Araç-gereçler: Saydam kaplar, Sünger, Kağıt,

       Öğretmen sınıfa küçük saydam kaplar ve süngerler getirir ve çocuklardan saydam plastik kap içerisine sünger veya buruşturulmuş kağıt koymasını ister.Kaplardaki sünger arasına 2-3 tane fasulye tanesi konur ve sünger yeterince sulanır (su ile kaplanmaz). Kaplar direk güneş ışığı almayan bir yere konur. Çocuklar her gün fasulyelerini inceler ve fasulye filizlerini sayarak grafiğe işaretler. Fasulyenin büyümesi gözlemlenir ve sonuçlar hep birlikte tartışılır.

       Deneyin devamında filizlenen fasulyelerden bir kısmı direk güneş ışığına, bazıları odanın karanlık bir köşesine konur ve her gün değişimler izlenir ve sonuçlar tartışılabilir.

       Amaç:Tohumların rüzgar ile nasıl saçıldıklarını inceleme


       Araç-gereçler: Bir saksı, Bahçe toprağı, Kavanoz

       Saksıya bahçenin herhangi bir yerinden toprak doldurulur ve sulanır. Üzerine bir kavanoz ters çevrilerek kapatılır. Saksı güneşli bir yere konularak ve ara ara kenarlarından sulanarak çimlenmesi gözlenir. Deneyin sonunda öğretmen “tohumları biz dökmediğimiz halde nereden geldi?” diye sorar ve çocukların yorumlarını dinler.

       Amaç: Mıknatısın özelliklerini öğrenme
       Araç-gereçler: Mıknatıs, Ataç, Taş, Tahta, Alüminyum kaşık, Pirinç yüzük, Bakır tel, Cam

       Öğretmen kum havuzuna demir ve demir olmayan bazı nesneler gömer (ataç, taş, tahta, alüminyum kaşık, pirinç yüzük, bakır tel ....gibi). Çocuklara bir mıknatıs verir ve mıknatıs yardımı ile kum içerisindeki demir olan nesneleri aramalarını ve mıknatısın tutmadıkları nesneleri bulmalarını ister. Deneyin sonunda mıknatısın tuttuğu ve tutmadığı maddeler sınıflandırılır ve mıknatısın neden bazı nesneleri tutarken bazılarını tutmadıkları tartışılır.

       Amaç: Taşların özelliklerini inceleme
       Araç-gereçler: Çeşitli taşlar, Büyüteç, Terazi, Plastik kutu, Karton kutu, Bez torba, Metal kutu, Çekiç

       Bir çevre gezisi dönüşünde öğretmen çocuklardan taşlar toplamalarını ister. Daha sonra taşlar fen köşesine konur ve bir büyüteç yardımı ile incelenir. Taşlar büyük, küçük, yuvarlak, beyaz taşlar diye sınıflandırılır. Daha sonra fen köşesindeki bir terazi yardımı ile taşlar tartılır ve ağırdan hafife sıralanır.

Öğretmen çocuklardan taşları plastik bir kutu, karton bir kutu, bez bir torba ve metal bir kutu içerisine koyarak sallamalarını ve çıkardıkları sesleri dinlemelerini ister. Neden farklı sesler çıktığı tartışılır.Daha sonra bez torba içerisindeki taşlara çekiç ile vurularak parçalanmaları sağlanır. Torba içerisindeki taşlar masanın üzerine boşaltılır ve büyüteç yardımı ile taşlardaki değişimler incelenir. Yağmur ve rüzgarın taşları aşındırması üzerine konuşulur.

       Amaç: Yiyeceklerdeki değişimleri izleme


       Araç-gereçler: Tabak, Çatal, Yumurta, Tava , Yağ

       Öğretmen her çocuğa bir tabak birde yumurtayı çırpmak için çatal verir (küçük gruplar halinde çalışılması daha uygundur) ve çocukların tabaklarına birer tane yumurta kırar.Çocuklardan büyüteç yardımı ile yumurtaları incelemelerini ister. Çocuklar gözlemlerini paylaşırlar. Daha sonra çatal yardımı ile yumurtalar iyice çırpılır ve değişimler izlenir ve tartışılır. Daha sonra yumurtalar pişirilir ve çocuklara pişerken yumurtada ne gibi değişimler olacağı sorulur. Değişimler gözlenir ve sonuçlar tartışılır.

       Amaç: Ciğerlerimizde havanın varlığını kanıtlama
       Araç-gereçler:Balon, Mum, Oyuncak bebekler veya hayvanlar

 -Öğretmen çocuklardan burnunu tutup ağzı ile derin nefes almasını ve bu nefesi ellerine güçlü olarak üflemelerini ister.


-Her çocuğa bir balon dağıtır ve üfleyerek balonları şişirmelerini ister.
-Yanan bir muma üflemelerini ister
-Oyuncak bir hayvan veya bebeğe sıkıca sarılmalarını ve derin nefes alarak göğüs hareketlerini hissetmelerini ister.
Tüm bu denemelerden sonra öğretmen çocuklara neler olduğunu ve neler hissettiklerini sorar. Çocuklara balonu neyin şişirdiğini, mumu neyin söndürdüğünü, ellerine üflediklerinde ellerine neyin çarptığını sorar. Şişirilmiş balonlar söndürülürken balonun içindeki havayı yüzlerine tutmalarını ister. Daha sonra “vücudumuzun içindede balondaki gibi hava” olduğu açıklanır.

       Amaç: Atıklardan Kompost hazırlama


       Araç-gereçler: Cam kavanoz, Bahçe toprağı, Gübre, Yiyecek atıkları

       Öğretmen yemek tabağında kalan artıkları birkaç gün toplar. Kavanoza toprak koyar ve üzerine yiyecek artıklarını ekler. Artıkların üzerine gübre koyar. Kavanoz doluncaya kadar işleme devam eder ve en sona toprak koyup,toprağı ıslatmadan nemlendirir. Haftada bir karışımı ters çevirir. Karışımın içinde yiyecek parçacıkları görünmeyinceye kadar işlem devam eder. Öğretmen her aşamada çocukların süreci izlemelerini sağlar. Çalışmanın sonunda çocuklarla kavanozdaki yiyecek artıklarına ne olduğu konuşulur ve kavanozdaki kompost bahçe toprağına eklenir.

SES NASIL YOL ALIR?

Plastik bir kola şişesinin tabanını keselim. Plastik bir kaplığı, çıkarttığımız kısmı kapatacak büyüklükte kesip  şekildeki gibi gergin olarak bantlayalım. Bir mumu yakıp hazırladığımız düzeneğin 2 cm uzaklığına koyalım. Elimizle gergin kaplığa vurduğumuz zaman mumun alevindeki değişimleri gözlemleyelim. Hatta pet şişenin tersini dönderip de yapabiliriz. Mumun alevinde olan dalgalanmalar sesin yayılımının gösterimidir.

Aşağıdaki soruların cevabını araştırıp arkadaşlarınıza sorabilirsiniz?

Ses nasıl oluşur?

Taş attığınız bir göldeki oluşan dalgaların yayılımı ile sesin yayılımı arasında bir benzerlik var mıdır?

Sesin yayılması için hava moleküllerine verilen enerji yok olur mu?

Milyonlarca yıl önceki  sesleri bu gün duymamız mümkün müdür?
TELEFON YAPMA

Her çocuğa yetecek kadar plastik bardak ve kibrit çöpleri, ip masaya yerleştirilir. Bardakların alt kısımları delinir. Bir ip ve kibrit yardımıyla bardaklar birbirine bağlanır. Böylece bir telefon elde edilmiş olunur. Aradaki ipi gergin tutarak telefonla konuşulabilir

ZIPLAYAN PARA

Malzemeler:


Bir pet şişe, pet şişenin ağzını kapatabilecek büyüklükte bozuk bir para 

Peki yukarda ki deneyle ne öğreneceğiz?
Hava ısındığı zaman, havayı oluşturan moleküllerin hareket enerjisi yani kinetik enerjisi artar. Bulundukları kabın her yüzeyine çarparak o yüzey üzerinde bir basınç oluştururlar. İnik bir topu güneşe koyduğumuzda şişmesi veya araba tekerleğinin  kışın hareket etmeden önce inik fakat hareket ettikçe , sürtünme sonucu açığa çıkan ısı ile şişmesi bu olaya dayanır.

Aynı mantıkla yukarda avucumuzla sardığımız pet şişenin içindeki havanın ısısı vücut sıcaklığımız olan 37 dereceyi bulacak dolayısı ile pet şişe içindeki hava moleküllerinin ısısı dolayısı artarak moleküllerin daha hızlı hareket etmeleri sağlanacaktır. Bu moleküller her yüzeye çarpacak dolayısı ile pet şişe ağzındaki en zayıf noktadaki para hareket edecektir.



Şu soruların cevabını bulup , sınıf arkadaşlarımıza soralım:

Elimizle pet şişeyi tutmak yerine elimizi devamlı hareket ettirerek sürtseydik ne değişirdi?

Kışın tam şişirilen balonları bulunan bir adam , yaza kadar balonları sayamazsa ne olabilir?
HAVA BASINCI

Malzemeler:


Bir pet şişe, sıcak su ve çaydanlık 

Peki yukarda ki deneyle ne öğreneceğiz?


Hava ısındığı zaman, havayı oluşturan moleküllerin hareket enerjisi yani kinetik enerjisi artar. Bulundukları kabın her yüzeyine çarparak o yüzey üzerinde bir basınç oluştururlar. İnik bir topu güneşe koyduğumuzda şişmesi veya araba tekerleğinin  kışın hareket etmeden önce inik fakat hareket ettikçe , sürtünme sonucu açığa çıkan ısı ile şişmesi bu olaya dayanır.Dünya yer küresini saran bir atmosfer vardır. Bu atmosfer dünya üzerindeki her cisme bir basınç uygular .Biz bu basınca atmosfer basıncı diyoruz.

Yukarıdaki deneyi şöyle yapıyoruz. Çaydanlıkta ısıttığımız suyun bir kısmını pet şişenin içine döküyoruz. Daha sonra tüm kısımların bu sıcak sudan etkilenmesi ve içerdeki havanın ısınıp hareketinin artmasını sağlıyoruz. Bu sayede içerdeki basınç artmış ve  oda koşullarında pet şişe içinde bulunması gereken hava moleküllerinden daha az bir hava molekülünün pet şişe içinde kalmasını sağlıyoruz. Daha sonra pet şişenin ağzını kapattığımız zaman pet şişe içinde kalan hava miktarı dolayısıyla basıncı azalmış oluyor. Dış basınç olan atmosfer basıncı içerdeki havanın basıncından büyük olduğu için , iki basınç eşitleyinceye kadar pet şişeye baskı uygular. Dolayısıyla pet şişe büzülür, hacmi de azalır. Pet şişenin iç basıncı bu sayede  atmosfer basıncına eşit hale gelir.

Şu soruların cevabını bulup , sınıf arkadaşlarımıza soralım:

İçi tam olarak su dolu bir bardağın, ağzına kağıt kapatıp hızla ters çevirdiğimizde bardaktaki suyun dökülmeme sebebi ne olabilir ?

Yukarıdaki aynı deneyi deniz seviyesinde ve deniz seviyesinden 100 metre yukarda yapmış olsaydık aynı fiziksel değişimi pet şişede gözlemleyebilir miydik?

D


Bir yumurtanın bir tarafına gülen yüz, bir tarafına üzgün yüz çizilir. Yumurtanın yapısındaki kalsiyumun kemiklerimizin ve dişlerimizin yapı taşı olduğu ve sirkenin de dişlerimizin arasına sıkışıp çürüyen yiyecek artıkları gibi bir etki yarattığı açıklanır. Yumurtanın gülen yüzlü bölümünün her gün iki kere fırçalanacağı; sirkenin etkisine karşı korunacağı ve diğer bölümün korunmasız kalacağı açıklanır. Deney beklemeye bırakılır. Deney uygulanırken kalsiyumca zengin süt ve süt ürünlerinin bol bol tüketilmesi gerektiği vurgulanır.
İŞ FIRÇALAMA

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ



Öğretmen bir sihirbazlık deneyeceğini söyleyerek dikkat çeker. Çocuklar öğretmeni rahatça görebilecekleri bir şekilde otururlar. Öğretmen bir bardağa su doldurur. Bu bardağı ters çevirince suyun dökülüp dökülmeyeceğini sorar. Cevap bellidir. Daha sonra bardağın ağzına bir kâğıdı hava boşluğu kalmayacak şekilde koyar ve şimdi ters çevirince ne olacağını sorar. Cevaplar muhtemelen döküleceğine yönelik olur. Öğretmen deneyi uygular ve su dökülmez. Çünkü kâğıdın altından havanın basıncı vardır ve kâğıda suya doğru kuvvet uygulamaktadır. Öğretmen bunun bir sihirbazlık olmadığını söyler ve deneyin bilimsel tarafını tahtada yaptığı çizimlerle açıklar. Çocukların evde de uygulayabileceklerini söyler.

SIVI BASINCI YÜKSEKLİK İLİŞKİSİ


Malzemeler:


Plastik Kutu , su

Deneyin yapılışı :
Plastik bir pet şişeden dikkatli bir şekilde keseceğiniz şekildeki cisme alt tabanına göre çeşitli yükseklikte 3 tane delik açın bu delikleri bantlayıp içine suyu doldurun . Bantları aynı anda çıkartın ve suların fışkırdığı mesafeleri gözlemleyin. Farklı mesafelere gittiklerini göreceksiniz. Suyun fışkırması sıvının basıncından kaynaklanmaktadır. Bu basınçta sıvının fışkırdığı deliğin suyun yüzeyine olan uzaklığına bağlıdır. Bu uzaklık ne kadar fazla ise bu sıvının o delikten uyguladığı basınç artar. Buna göre yüzeye en uzak delik en alttaki sonra ortadaki en yakın olanda en üstteki deliktir. Basınçta bunla doğru orantılı olarak altta en fazladır. Bu noktadaki sıvı basıncı en fazla olduğu için en uzağa suyu fışkırtır.

KALDIRAÇ


Bu küçük deney havanın itme kuvvetini gösteriyor. Burada, ciğerlerinizden veya hava pompasından gelen havanın geniş bir alana yayılmasını ve dolayısıyla büyük bir ağırlık kaldırabilme olanağını kullanıyorsunuz.
Masanın üzerine sağlam bir plastik torba serin. Torbanın üst kısmanın 1/3 kadarlık bölümü masanın kenarından sarksın. Torbanın üstüne şekildeki gibi büyük bir kitap koyun ve arkadaşınıza üzerine oturmasını söyleyin. Torbanın ucuna ağzınıza göre büzün ve kuvvetlice üfleyin. Arkadaşınız yukarı kalkacaktır.

ISINAN HAVA GENİŞLER



Deneyin yapılışı :
Cam boruyu veya pipeti tıpanın deliğinden geçirin. Eğer delik ile pipet veya cam borunun arasından hava kaçma imkanı varsa bunu mum damlatarak önleyin.Sonra bunu şekildeki gibi şişenin ağzından geçirin.Ve su dolu kabın içine cam borunuzu veya pipetinizin ağzını şekildeki gibi yerleştirin. Isınan havanın ısınınca genişlediğini doğrusu tüm ısınan maddelerin genişlediğini biliyoruz ama bunu ispat etmemiz gerekli. Cam şişeyi elinizle  ısıtın bir miktar gaz çıkışı gözlersiniz. Daha fazla gaz çıkışı görmek istiyorsanız cam şişeyi şekildeki gibi bir mumla da ısıta bilirsiniz. Böylece ısınan havanın genişlediğini deneydeki gaz çıkışı ile görmüş olduk.Burada hava basıncıda artmıştır. Bunun sebebi hava moleküllerinin ısınınca hareket enerjisinin artmasıdır.

ELEKTİRİK DENEYİ
Küçük küçük kağıt parçaları koparılarak masanın üzerine koyulur. Tarak veya kalemi yünlü bir kumaş ya da saçına iyice sürtüp kağıt parçalarına doğru yaklaştırır. Sürtünmeden meydana gelen durgun elektrik sebebiyle kağıt parçaları kaleme ya da tarağa yapışır.
GÖKGÜRÜLTÜSÜ ve ŞİMŞEK DENEYİ
İki kağıttan yapılmış kese kağıdı şişirilir ve hızla birbirine çarpıştırılır. Sonuç olarak yüksek sesle ile gelen bir patlama oluşur. Şimşek olayını göstermek için de iki balon şişirilerek birbirine hızlı ve kuvvetlice sürterek karanlık bir odada oluşan elektriklenme gösterilir.
DİŞ TEMİZLİĞİ DENEYİ
İki adet beyaz lego, iki adet kapaklı cam kavanoz, diş fırçası, diş macunu, su yiyecek ve atıkları hazırlanır. Kavanozların yarısından fazlası su ile doldurur. İçine beyaz legolar konur birinci ka­vanozdaki legonun bir hafta boyunca fırçalanır, ikinci kavanoza her gün bir miktar yiyecek konur. Kavanozlar her gün gözlemlenir


DENEY:

Deneyin adı:Yüzen yumurta deneyi

Deneyin amacı:Tuzlu suyun yoğunluğu

Deneyde kullanılan araç gereçler:Büyük bir cam bardak,su tükenmez kalem,taze yumurta,tuz,tatlı kaşığı.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Su dolu bir kabın içine yumurtayı yavaşça bırakın yumurta dibe çökecektir;çünkü yumurta daha yoğundur.Daha sonra suya on tatlı kaşığı tuz konur ve yumurta tekrar suya bırakılır.Bu sefer yumurtanın yüzdüğünü göreceksiniz.

Deneyin sonucu:Tuzlu suyun yoğunluğu çoktur.
DENEY:

Deneyin adı:Buharlaşma deneyi

Deneyin amacı:Buharlaşmanın nasıl gerçekleştiği

Deneyde kullanılan araç gereçler:Su kabı

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı: İçinde su dolu kabı güneşe bırakınız .Birkaç saat sonra suyun ne olduğu çocuklarla incelenir.

Deneyin sonucu:Su,güneş tarafından ısıtılır.Isınan su buharlaşır ve havaya karışır.
DENEY:

Deneyin adı:Toprakta hava deneyi

Deneyin amacı:Topraktaki hava var mı?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Kavanoz,toprak

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bir kavanoza yarısına kadar toprak koyulur.Toprağın üzerine de su koyulur.

Deneyin sonucu:Toprak yüzeyinde küçük hava kabarcıklarının oluştuğunu ve bunlardan bir kısmının su içinde yükseldiği görülür.
DENEY:

Deneyin adı:Mum deneyi

Deneyin amacı:Havadaki oksijen yanmayı sağlar mı?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Mum ,cam bardak

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bir mumu alıp yakarız ve üzerini bardakla kapatırız.Mum bir süre sonra söner.

Deneyin sonucu:Havasız yerde yanma olmaz.Oksijen yanmayı sağlar.


DENEY:

Deneyin adı:Havadaki basınç deneyi

Deneyin amacı:Havada basınç var mı?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Bir bardak ve kağıt

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bardağı tamamen su ile doldururuz.Daha sonra ağzını bir kağıtla kapatarak ters çeviririz.

Deneyin sonucu:Bardaktaki su dökülmez ;çünkü havadaki basınç belli bir kuvvette alttan basınç yapar.
DENEY:

Deneyin adı:Havanın varlığı deneyi

Deneyin amacı:Hava var mı?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Bir adet bardak ve kağıt.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Elimize boş bir bardak alalım.Kağıdı iyice buruşturarak bardağın içine sıkıştıralım.İçi su dolu bir kaba bardağın ağzı aşağı gelecek şekilde daldıralım.Biraz bekledikten sonra aynı şekilde bardağı çıkaralım.

Deneyin sonucu:Su ile kağıt arasında kalan hava suyun kağıda ulaşıp ıslatmasını engelledi.
DENEY:

Deneyin adı:Yağmurun yağması deneyi

Deneyin amacı:Yağmur nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Su,çaydanlık

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:İçine bir miktar su konulan çaydanlık ocağa konur.Kaynadıktan sonra ,çaydanlığın ağzından buhar çıkmaya başlar.B u sırada kapağı hafifçe havaya kaldırılır ve buharın kapağa çarpması sağlanır.

Deneyin sonucu:Kapağa çarpan su taneciklerine dönüşür ve tekrar çaydanlığa dökülür.
DENEY:

Deneyin adı:Elektriklenme deneyi

Deneyin amacı:Elektriklenme nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Plastik çubuk,yünlü kumaş,kağıt parçaları.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Kağıt parçalarını masanın üzerine dökeriz.Daha sonra plastik çubuğu kağıtlara dokundururuz.Birde plastik çubuğu yünlü kumaşa sürtüp ardından kağıtlara dokundururuz.Ve çocukların farkı anlamalarını sağlarız.

Deneyin sonucu:Elektrikle yüklenen kağıt parçalarını çektiği görülür.

DENEY:

Deneyin adı:Erime-donma deneyi

Deneyin amacı:Erime ve donma nasıl meydana gelir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:İspirto ocağı,buz ve kap

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Buzlar kaba konularak ispirto ocağında ısıtılır.Daha sonra eriyen su tekrar bir kaba konulup buzluğa yerleştirilir ve donması sağlanır.

Deneyin sonucu:Erime ve donma suyun ha değişimidir.
DENEY:

Deneyin adı:Elektrik boşalması

Deneyin amacı:Elektrik boşalması nasıl gerçekleşir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Yünlü kazak,tarak

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bulunduğumuz ortamı karatalım.Daha sonra Bir arkadaşımızın yünlü kazağını çıkarmasını gözleyiniz.Aynı şekilde bir arkadaşımızın saçını taramasını gözlemleyiniz.

Deneyin sonucu:Her iki durumda da kıvılcım görülür ve çıtırtı sesi duyulur.
DENEY:

Deneyin adı:Renkli çiçek deneyi

Deneyin amacı:Renkli çiçek nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Beyaz karanfil,kırmızı ve mavi mürekkep

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Çiçeğin sapını boylamasına ikiye kesin.Bir tarafını mavi ,diğer tarafını kırmızı mürekkepli kaba koyun ve gözleyin.

Deneyin sonucu:Ertesi gün çiçeğin bir tarafının mavi bir tarafının kırmızı olduğunu göreceksiniz.
DENEY:

Deneyin adı:Deprem deneyi

Deneyin amacı:Deprem nasıl meydana gelir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Kibrit kutuları,karton

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Kartonun üzerine kibrit kutuları dizilir ve aniden karton alttan çekilir.

Deneyin sonucu:Kibrit kutularının devrildiği görülür.
DENEY:

Deneyin adı:Gece-gündüz deneyi

Deneyin amacı:Gece-gündüz nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:El feneri,dünya maketi

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Feneri yakarak bir noktaya işaret koyun ve dünyayı aydınlatın.Bir tarafından da dünyayı döndürün.Olayın çocuklar tarafından gözlenmesini sağlayın.

Deneyin sonucu:Böylece işaretli bölgenin bir aydınlık bir karanlık olması sağlanır.
DENEY:

Deneyin adı:Yanardağ deneyi

Deneyin amacı:Yanardağ nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Soda,bulaşık deterjanı,üç yemek kaşığı dolusu sirke,pamuk,kap,ince taneli toprak.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Kaba bir çay kaşığı kadar soda koyun.Kabın 1/3’ni sıcak suyla doldurun ve karışımı iyice çalkalayın.Kum yada toprakla bir yanardağ oluşturun.Toprağın iç kısmına kabı yerleştirin ve içine sirkeyi dökün.

Deneyin sonucu:Oluşan karışım yanardağ gibi püskürür.
DENEY:

Deneyin adı:Gök gürültüsü deneyi

Deneyin amacı:Gök gürültüsünün oluşumunu görmek

Deneyde kullanılan araç gereçler:Kese kağıdı

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Kese kağıdı iyice şişirilir ,ağzı sıkıca tutulur.Daha sonra kese kağıdına hızla vurulur.

Deneyin sonucu:Kese kağıdı gürültü ile patlayacaktır.
DENEY:

Deneyin adı:Şimşek deneyi

Deneyin amacı:Şimşek nasıl oluşur.

Deneyde kullanılan araç gereçler:İki adet balon

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:İki balonda ilk önce şişirilir.karanlık bir odada ayrı ayrı balonlar halıya sürtülür ve daha sonra iki balon da birbirine yaklaştırılır.

Deneyin sonucu:Bulut kümelerinin aralarındaki sürtüşmeden doğan elektrik akımı şimşek olarak ortaya çıkar.
DENEY:

Deneyin adı:Fasulye çimlenmesi deneyi

Deneyin amacı:Çimlenme nasıl meydana gelir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Kap,pamuk,fasulye,su

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bir kaba pamuk tabakası yerleştirilir.üzerine fasulyeler konulur.Daha sonra ince bir tabaka pamuk yerleştirilir. Ve sulanır.

Deneyin sonucu:İki hafta sonra çimlendiğini göreceksiniz.
DENEY:

Deneyin adı:Hava deneyi

Deneyin amacı:Hava gerekli mi?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Çiçek ve kavanoz

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Çiçeğin üzeri kavanozla kapatılır ve gözlenmeye başlanır.

Deneyin sonucu:Bir süre sonra havasız kalan çiçek solar.
DENEY:

Deneyin adı:Erozyon deneyi

Deneyin amacı:Erozyon nasıl gerçekleşir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Toprak,saç kurutma makinesi

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Toprağı tepe şeklinde yığın.Saç kurutma makinesiyle rüzgar etkisi yapın ve gözleyin.

Deneyin sonucu:Rüzgar etkisiyle toprak kayması olacaktır.
DENEY:

Deneyin adı:Balıkların yüzmesi deneyi

Deneyin amacı:Balıklar nasıl yüzer?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Naylon torba,su,leğen

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Birinci naylon torbaya bir bardak su koyulur ve hava kalmadan sıkıca bağlanır.İkinci torbada aynı şekilde yapılır ama ona hava üflenir.Ve su dolu leğene bırakılır.Hava olan torba yüzer.

Deneyin sonucu:Balıkların yüzme keselerinin içinde hava vardır.Böylece kolay yüzerler.
DENEY:

Deneyin adı:Gökkuşağı deneyi

Deneyin amacı:Gökkuşağı nasıl oluşur?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Ayna,su,güneş

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Ayna ilk önce ıslatılır.Daha sonra güneşin yansıması ile ayna duvara yansıtılır.

Deneyin sonucu:Duvara gökkuşağı yansıması gerçekleşir.
DENEY:

Deneyin adı:Koku alma deneyi

Deneyin amacı:Kokuları koklayarak tanıma ve tanımlayabilmelerini sağlamak,iyi ve kötü kokuları ayırt etmelerini sağlama.

Deneyde kullanılan araç gereçler:Kolonya,soğan

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:İlk önce kolonya koklatılır ardından soğan ;ama bu işlemler yapılırken gözler bağlanır.

Deneyin sonucu:Koklatılanların adı ve iyi mi kötü mü kokular olduğu sorulur.
DENEY:

Deneyin adı:İşitme deneyi

Deneyin amacı:İşitmenin gerçekleşmesi ve neye ait olduğunun tanımlatılmasını sağlamak.

Deneyde kullanılan araç gereçler:Farklı ses araçları

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Çeşitli sesler çıkartılır.

Deneyin sonucu:Çıkan sesin neye ait olduğunu bulması sağlanır.
DENEY:

Deneyin adı:Dokunma deneyi

Deneyin amacı:Sert ve yumuşak maddeleri tanımlayabilme.

Deneyde kullanılan araç gereçler:Pamuk,taş

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Çocuğun gözleri bağlanır ve pamuğa ve taşa dokunması sağlanır.

Deneyin sonucu:Yumuşak olanın pamuk sert olanın taş olduğu sonucuna varılır.
DENEY:

Deneyin adı:Tat alma deneyi

Deneyin amacı:Yiyecekleri yalnız tadarak tanıma ,ekşi-tuzlu-tatlı-acı kavramlarını ayırt etmelerini sağlama.

Deneyde kullanılan araç gereçler:Tuz,şeker,limon,biber

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Çocuğun gözleri bağlanır ve tek tek tattırılır.

Deneyin sonucu:Yiyecekleri ayırt etmeleri sağlanır.
DENEY:

Deneyin adı:İskelet deneyi

Deneyin amacı:İskeletin görevinedir?

Deneyde kullanılan araç gereçler:Makas,silgi,kağıt,yumuşak tel.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Kağıt insan şeklinde kesilir.Ayakta tutulmaya çalışılır.Durmadığı görülür.Daha sonra kağıda iskelet gibi yumuşak telle şekil verilir.

Deneyin sonucu:İskeletin insan vücudunu ayakta tutuğu kanısına varılır.

DENEY:

Deneyin adı:Çim adam deneyi

Deneyin amacı:Çim olayının gözlenmesi.

Deneyde kullanılan araç gereçler:Bayan çorabı,talaş,çim tohumu.

Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6

Deneyin yapılışı:Bayan çorabına ilk önce çim tohumu konur.daha sonra talaşla kapatılır ve dikilir.Yüzey kısmına insan şekli verilir(düğmelerle).

Deneyin sonucu:İki hafta içinde çim adamın kafasında çimler çıkar.


Yüklə 88,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin