Planeta incotro ?



Yüklə 10,32 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü10,32 Kb.
#22711

Planeta incotro ?


Desi traim in epoca in care tehnologia este la tot pasul si in continuă transformare, fenomenul de "poloare" inca nu l-am stapanit si rezolvat.

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor.

Coplesit de interventia noastra brutala, Pamantul "plange", iar urmele suferintei sale se vad la tot pasul. Degradarea planetei ne ameninta sanatatea si ne pune sub semnul intrebarii viitorul.

Poluarea este astazi un cuvant la ordinea zilei pe intreaga planeta. Respiram un aer toxic, apele sunt contaminate cu substante periculoase, paduri intregi sunt distruse, tot mai multe specii de animale sunt amenintate cu disparitia.

In fiecare zi, producem deseuri de care nu stim cum sa ne mai debarasam, in fiecare zi consumam tot mai mult din resursele naturale. Totul se petrece prea rapid pentru ca Terra sa se poate obisnui cu actiunile omului.

Apa potabila contine tot mai multe substante chimice periculoase. Dupa accidentele ecologice, care nu sunt o raritate, in loc de albastrul limpede, simbol al vietii, raurile curg in culori cenusii.
Resturile ambalajelor din plastic si aluminiu impanzesc uscatul, insa se regasesc si in marile si oceanele lumii, sub forma unor adevarate "continente de deseuri". Aduse de vant, prin intermediul raurilor si fluviilor sau direct de pe nave, sunt purtate de curenti, formand placi de deseuri in oceane.

Poluarea aerului poate fi considerată o importantă agresiune a omului modern asupra mediului. Odată cu revoluţia industrială de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, amprenta omului asupra învelişului atmosferic s-a făcut tot mai simţită.


Sursele de poluare artificială sunt o mare problemă a epocii moderne. Pe lângă efectele negative asupra sănătăţii oamenilor, poluarea distruge stratul de ozon, ce ne protejează de efectele negative ale radiaţiilor ultraviolete


Temperatura planetei creşte tot mai mult. Acest fenomen, cunoscut şi sub denumirea de efect de seră, poate avea consecinţe grave asupra societăţii: fiecare grad în plus va dilata apa din oceane, astfel nivelul mării va ajunge deasupra oraşelor de coastă. Nivelul oceanului planetar va creşte şi datorită topirii gheţarilor

Aerul e al tuturor şi este obligaţia noastră să ne asigurăm că acesta va rămâne respirabil şi pentru generaţiile viitoare. Toţi putem face câte ceva pentru natură: să stingem luminile care ard inutil, să limităm risipa de apă. Planeta nu este numai a noastră, a generaţiei prezente, ci şi a urmaşilor noştri.

Goana dupa aur, simbol al bogatiei si prosperitatii, lasa in urma peisaje selenare. Cianura, folosita pentru a extrage aurul din roca, otraveste solul si apele, aducand dezastrul.

Poluarea este evidenta in cazul solului . Reziduurile care nu au fost evacuate in apa si in aer acoperta uscatul.

Agricultura intensiva lasa in urma terenuri aride. Astazi, portiuni imense de pamant sunt abandonate, secatuite de utilizarea excesiva, in ultimii 40 de ani, a ingrasamintelor chimice si a pesticidelor in agricultura.



Greu de spus daca se va ajunge insa la o solutie, greu de spus daca preocuparea pentru echilibrul planetei va prima, in timp util, in fata luptei acerbe pentru accesul la resursele terestre.


Bibliografie: http://www.ziare.com/mediu/stiri-mediu/cand-pamantul-plange-galerie-foto-1199356



http://ro.wikipedia.org/wiki/Poluare

http://www.scientia.ro/univers/40-terra/2902-poluarea-aerului.html

http://www.referat.ro/referate/Poluarea_solului_807f4.html
Yüklə 10,32 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin